kom maar met recepten, dan maak ik een hoofdstukquote:Op woensdag 10 oktober 2007 15:45 schreef golfer het volgende:
Hoofdstukje amuses en voorgerechten toevoegen, misschien?
Dan mag natuurlijk Bluezz' haar succes-amuse niet ontbreken:quote:Op woensdag 10 oktober 2007 15:48 schreef Muck het volgende:
kom maar met recepten, dan maak ik een hoofdstuk
ik sla hem opquote:Op woensdag 10 oktober 2007 16:01 schreef golfer het volgende:
[..]
Dan mag natuurlijk Bluezz' haar succes-amuse niet ontbreken:
De lauwwarme wortelsoep in champagneglazen.
Amuse, 4 personen
Ingrediënten:
1 fles wortelsap
sjalotjes, laurierblad, peperkorrels, witte wijn, roomboter, citroensap, zout.
Bereiden:
Dit soepje is het lekkerste als je zelf sap maakt van een bospeen, met een sapcentrifuge, maar je kunt ook kant-en-klare wortelsap gebruiken. Door het sap tot eenderde in te koken met wat gesnipperde sjalot, een blaadje laurier, enkele gekneusde peperkorrels en een scheut witte wijn versterk je de zoete wortelsmaak en wordt het soepje dikker. Dan schenk je de soep door een zeef, roert er een klontje roomboter door en brengt het soepje op smaak met zout, peper en wat citroensap - als tegenhanger van het zoetige. Wij serveren dit lauwwarm als amusesoepje in champagneflutes.
Daar zit ik ook al over te piekerenquote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:25 schreef sararaats het volgende:
in welke categorie horen de groentenschotel en komkommerschotel?
dat mag altijd natuurlijkquote:ik zal straks nog eens een recept plaatsen. moet even "Kookboek voor klunzen" raadplegen
Muckemeis, je hebt het er maar druk meequote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:22 schreef Muck het volgende:
vooruit dan, omdat je er een mooie foto bij gezet hebt
momentje, dan maak ik een hoofdstuk
klopt...quote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:28 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Muckemeis, je hebt het er maar druk mee
Het is absoluut nu al een heel leuk topic aan het worden, dat kookboek en ik ga er binnenkort ook nog een paar van mijn brouwsels aan toevoegen.quote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:30 schreef Muck het volgende:
klopt...
maar het is natuurlijk ook wel héél erg leuk, dus it's worth it
die staat (volgens mij) nu nog bij "diversen" maar dat verandert nog denk ik....quote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:57 schreef Shirley het volgende:
Ik hoop dat mijn Hindoestaanse schotel er ook bij komt te staan.
nichtje muckquote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:53 schreef Muck het volgende:
jongens![]()
nah, tante bloes, ga eens kijken, je hebt er een hoofdstuk bij
Okéquote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:59 schreef Muck het volgende:
[..]
die staat (volgens mij) nu nog bij "diversen" maar dat verandert nog denk ik....
Hij staat bij de stoofpotten en die moet ik nog online zetten.
je ziet hem eerdaags verschijnen
quote:Op donderdag 11 oktober 2007 01:35 schreef Muck het volgende:
de recepten van saar en bloes zijn inmiddels toegevoegd
kun je nagaan hoe mijn maag aan het rammelen is na al die goddelijke dingen die ik verwerkt hebquote:
quote:Op donderdag 11 oktober 2007 01:58 schreef Mejoon het volgende:
of mijn hete kip....kippenbouten de knokkels van slaan. Eerst knoflook en wat ui en madame jeanette fruiten in veel olie...wees niet te zuinig zou ik zeggen. Dan de kip erbij en goed aanbraden. Vervolgens een paar theelepels sereh, djinten,Djaheh en een beetje piment.....maar vooral een hele madame erbij....vervolgens een blikje tomatenpuree en heel wat soja saus..beetje peper en zout nog en dan een halve of hele dag op laten staangoed voor je maag is het niet maar wel erg lekker!
quote:Op donderdag 11 oktober 2007 01:50 schreef Mejoon het volgende:
uhm eigen recept:
Scholfilet..met een klont kruidenboter, wat venkel lenteui en stukjes wortel en daar overheen wat bourgondische kruiden doet...zeg maar italiaanse kruiden...in bakpapier en een pakketje van maken...20 minuten in de oven....beetje sla en gekookte aardappels...hmmmm
quote:Op woensdag 10 oktober 2007 15:36 schreef Muck het volgende:
Hier kun je al je vragen, opmerkingen en natuurlijk je recepten voor het Fok!-kookboek kwijt.
Een paar opmerkingen:
- We zitten nog in de test-fase, dus het kan zijn dat niet alles helemaal vlekkeloos verloopt. Onze excuses voor het ongemak
- Vergeet niet de hoeveelheden bij het recept te zetten! met "ei, meel, melk" kan ik niet zoveel, ik wil graag weten hoevéél je ervan nodig hebt.
- Vermeld bij het recept voor hoeveel personen het is
- Graag alleen recepten in het Nederlands
quote:Op donderdag 11 oktober 2007 10:57 schreef Coolfool het volgende:
En moet deze van hassanjasan er niet in?
Mensen, als jullie een superlekker tonijngerecht willen klaarmaken dan moet je vooral dit recept gaan proberen (geen vertaling helaas):
Ik heb het gisteren gemaakt en het was echt jammie !! Een paar tips bij het bakken/grillen van tonijn:
dat spul gaart na het bakken nog flink na, misschien neit zo erg als het direct uit de koelkast komt, maar als het midden nog redelijk rood is, dan moet je het eraf halenen laten rusten.
Mijn sausje zag er lang niet zo dikkig uit als op de foto, maar goed, ik hield de directies ook niet aan, als je de ingredienten maar gebruikt.
Enne ik gebruikte peterselie ipv koriander, dat smaakte allemaal prima.
oh ja en nog iets: ik bakte het gewoon bruin in een koekenpan
en nog iets: gebruik wel JAPANSE sojasaus, niet de chinese, want anders is het niet te eten.
p.s. scallion = lenteui/bosui, maakt niet uit
Grilled Tuna With Wasabi Sauce
Yield: 4
Ingredients:
Grilled Tuna With Wasabi Sauce
4 x one-inch-thick tuna steaks
Vegetable oil for brushing tuna
Salt and pepper for season
2 x thinly sliced scallions
1 tsp of minced fresh coriander - (5ml)
2 tbsp of fresh lime juice – (30ml)
3 tbsp of soy sauce – (45ml)
1 1/2 tbsp of wasabi paste – (22.5ml)
6 tbsp unsalted butter - (90ml)
Directions:
Grilled Tuna With Wasabi Sauce
Season tuna with salt and pepper and brush with oil, place on warm grill and cook for 3 to 4 minutes, per side or until tuna is cooked through.
Combine scallion, coriander, lime juice, soy and wasabi paste to a sauce pan and bring to a boil and then remove from heat and whisk in butter.
Plate tuna pieces on to separate serving plates and spoon sauce over each piece.
Serve and enjoy!
quote:Op woensdag 10 oktober 2007 15:36 schreef Muck het volgende:
Hier kun je al je vragen, opmerkingen en natuurlijk je recepten voor het Fok!-kookboek kwijt.
Een paar opmerkingen:
- We zitten nog in de test-fase, dus het kan zijn dat niet alles helemaal vlekkeloos verloopt. Onze excuses voor het ongemak
- Vergeet niet de hoeveelheden bij het recept te zetten! met "ei, meel, melk" kan ik niet zoveel, ik wil graag weten hoevéél je ervan nodig hebt.
- Vermeld bij het recept voor hoeveel personen het is
- Graag alleen recepten in het Nederlands
Mijn recept: Het mesje is geen INGREDIËNT, maar een BENODIGDHEIDquote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:44 schreef Muck het volgende:
Friet
MPG
Ingrediënten:
3 a 4 GROTE aardappelen per persoon
Aardappelschilmesje
Benodigdheden:
Frituurpan
Voldoende frituurolie of frituurvet om de frituurpan te vullen.
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen met het aardappelschilmesje.
Snijd de geschilde aardappelen in schijfjes van circa een halve centimeter dik.
Snijd de aardappelschijfjes vervolgens in reepjes.
Spoel de reepjes af onder stromend water en dep ze ZEER goed droog met een schone theedoek of iets dergelijks.
Verhit de frituurolie/het -vet tot 190 graden in de frituurpan.
Bak de aardappelreepjes gedurende een minuut of 4 voor.
Haal de reepjes uit de frituurpan en laat het frituurvet opnieuw op temperatuur komen.
Als het frituurvet wederom circa 190 graden is kunnen de aardappelreepjes afgebakken worden gedurende circa 6 minuten.
Tip:
Serveer uw Friet met een kroket en mayonaise of met een kippenpoot en appelmoes.
je hebt helemaal gelijkquote:Op donderdag 11 oktober 2007 22:01 schreef MPG het volgende:
[..]
Mijn recept: Het mesje is geen INGREDIËNT, maar een BENODIGDHEID
Mesjes als ingrediënt doe je maar in R&P, zoals je gister ook zei![]()
prima... tofquote:Op donderdag 11 oktober 2007 22:04 schreef Muck het volgende:
[..]
je hebt helemaal gelijk
ik ga het gelijk aanpassen, dat recept voor PATAT
vooruit dan, omdat jij het bent, patates fritesquote:Op donderdag 11 oktober 2007 22:06 schreef MPG het volgende:
[..]
prima... tof![]()
maar t is wel friet, liefie
dealquote:Op donderdag 11 oktober 2007 22:08 schreef Muck het volgende:
[..]
vooruit dan, omdat jij het bent, patates frites![]()
Nu je het zegt..............quote:Op vrijdag 12 oktober 2007 01:58 schreef MissyMirjaM het volgende:
de toetjes header is net een gekookte aardappel
verrek.... nu zie ik het ookquote:
Ziet er makkelijk, snel en lekker uit, dus bij deze de vertalingquote:Op donderdag 11 oktober 2007 10:57 schreef Coolfool het volgende:
En moet deze van hassanjasan er niet in?
Mensen, als jullie een superlekker tonijngerecht willen klaarmaken dan moet je vooral dit recept gaan proberen (geen vertaling helaas):
tuurlijk voel ik me niet verplicht. ik help graag mensen.quote:Op vrijdag 12 oktober 2007 21:49 schreef Muck het volgende:
doe maar kalm aan hoor saar, neem alle tijd die je nodig hebt
en voel je vooral niet verplicht he!
venkel salade:quote:Nodig:
2 x venkel
goeie handvol ontpitte zwarte olijven
stuk of 30 cherry tomaatjes (pommodori cherry's zijn lekkerder!)
2 tenen knoflook, in plakjes
handje verse tijm
peper en zout uit de molen, boter
1 glas witte wijn
olijfolie
de fluffy toppen van de venkel erafsnijden en fijnsnijden, in de braadslee mikken
venkel in 4en snijden, en al die stukken weer in 2en
venkel 10 minuutjes koken in gezouten water, eruitvissen met de schuimspaan, en ook in de braadslee mikken
oven voorverwarmen op 220 graden
de tomaatjes een heel klein stukje insnijden, en 45 seconden aankoken in het kookwater van de venkel.
afspoelen onder de koude kraan, en de velletjes eraftrekken
in de braadslee ermee
de olijven, de tijm, knoflook erbij, peper en zout naar smaak, 2 scheutjes olie erbij, en alles lekker goed husselen.
glas wijn plus 2 klontjes boter erbij, en het geheel in de oven schuiven, laten we zeggen 35 minuutjes
quote:venkel, stuk of 4
al die groene stokjes tot aan de knol klein snijden, knol wegleggen
gorgonzola, fijn brokkelen/snijden
stuk of 2 sinaasappels, wat mandarijn, schillen, in partjes, en erbij
zwarte olijven erbij
dressing maken van wat olie, mosterd, ketjap en yoghurt
alles husselen
quote:je kan het klaarmaken in een echte tajine, maar natuurlijk ook gewoon in de ouderwetse hollandse braadpan!
ingredienten
1 envelopje saffraandraadjes [ik heb t zonder gedaan, ging prima
1 kippenboulliontablet
4 kippenbouten met vel, in 2 stukken gehakt
kipkruiden
olijfolie
1 gesnipperd ui
2 fijngehakte teentjes knoflook
2 tl/ gemberpoeder
half kaneelstokje
250 gr. gewassen tuttifrutti
4 plakjes citroen
saffraan en boulliontablet in maatbeker doen, overgieten met 400 ml. kokend water, doorroeren en saffraan 10 min. weken.
kippenbouten bestrooien met de kipkruiden. in braadpan of tajine olijfolie verhitten, stukken kip rondom bruin bakken en uit de pan op ene bord scheppen
eventueel overtollig vet uit de pan scheppen.
ui en knoflook 2 min. in braadvet fruiten. gemberpoeder en kaneelstokje erdoor, saffraan met weekwater opschenken en aan de kook brengen. tuttifrutti, plakjes citroen en stukken kip erdoor scheppen. deksel schuin op de pan leggen en ion ca. 45 min. gaarstoven.
kip af en toe keren.
op smaak brengen met zout en peper.
ik heb het geserveerd met couscous met fijngesneden tuttifrutti en geroosterde pijnboompitjes erdoor
quote:benodigdheden
2 rode uien
stukje verse gember (ca. 2 cm)
1 kleine pot kersen zonder pit (op siroop)
8 kippenboutjes
zout, peper
vloeibare margarine (Blue Band)
0.5 l cherry-coke
allesbinder of maïzena
voorbereiden
Pel en snipper de uien. Schil de gember en hak hem fijn.
Laat de kersen uitlekken. Breng de kippenboutjes op smaak met zout en peper.
bereiding
Verhit 2 kneepjes vloeibare margarine in een pan. Wacht tot de grote bellen verdwenen zijn en fruit de ui en gember ca. 2 minuten.
Voeg de kippenboutjes toe en bak ze rondom lichtbruin.
Schenk de cherry coke bij de boutjes. Voeg de kersen toe en laat het geheel in ca. 1 uur zachtjes gaar stoven.
quote:Köttbullar
hoofdgerecht
4 personen
Ingrediënten
1 eetlepel boter
1 fijngehakte ui
1 grote gekookte, fijngeprakte aardappel
1 verkruimelde beschuit
1 pond mager rundergehakt
5 eetlepels slagroom
1 ei
1 eetlepel peterselie
1 klont boter
1 scheut olie
1 eetlepel bloem
12 eetlepels dunne room of slagroom
Bereidingswijze
Fruit de uiten op een laag vuurtje in een klontje boter. Doe in een grote kom de uien, geprakte aardappel, beschuit, gehakt, 5 el slagroom, zout, ei en peterselie. Kneed deze massa zorgvuldig door elkaar totdat alle ingrediënten goed vermengd zijn. Maak van dit mengsel kleine balletjes van ongeveer 3 cm. doorsnee. Braad de balletjes in de olie met een klont boter aan alle kanten. In ongeveer 10 minuten zijn de balletjes gaar. Neem de balletjes uit de pan. Roer de bloem door het vet in de pan. Roer vervolgens de room erdoor en kook deze saus een paar minuten tot dik en glad is. Giet de saus over de balletjes en dien ze op.
quote:Gevuld stokbrood
borrelhapje
8 personen
Ingrediënten
2 afbakstokbroden, over de lengte doorgesneden en uitgehold
de kruimels die uit de stokbroden kwamen
300 gr gehakt
1 rode paprika in stukjes
200 gram kaas in blokjes
1 ui, gesnipperd
half bakjes champignons, in stukjes
3 tenen knoflook
3 eetlepels ketjap
1 klein blikje tomatenpuree
1 ei
peper
Bereidingswijze
Kneed alles, behalve het stokbrood door elkaar. Vul de halve uitgeholde stokbroden met het gehaktmengsel.
30 minuten op 200 graden afbakken in de oven. Leg eventueel na een kwartier nog plakken kaas (raspen is voor mietjes) op de vulling.
En het is juist lekker als het stokbrood knapperig wordt. En de kruimels door de vulling zorgen dat het niet papperig wordt.
Ik heb alle hoeveelheden gegokt, dus let zelf goed op of het in verhouding is. De oventijd en temperatuur zijn ook een gok. Snijd er even 1 open om te checken.
quote:Rosbief
hoofdgerecht
6 personen
ingrediënten
3 tenen knoflook
2 el mierikswortelpuree
5 el grove mosterd
4 el tijm
1 tl aardappelzetmeel
3 el olijfolie
750 gr rosbief (groot stuk)
Bereidingswijze
Alles behalve de rosbief in de keukenmachine (of staafmixer, doe ik dan), rosbief in ovenschaal leggen. Mengsel erop smeren. 30 minuten in de oven op 200 graden. 15 minuten laten rusten.
quote:Zoervleisch
hoofdgerecht
6 personen
ingrediënten
1 kilo rundvlees
250 gram grof gesneden uien
3 kopjes azijn
3 kopjes water
10 kruidnagels
4 laurierblad
1 eetlepel stroop
2 plaken ontbijtkoek
1 eetlepel suiker
10 peperbolletjes
een klont boter
zout
Bereidingswijze
Wrijf het vlees in met peper en zout en snij het vervolgens in stukken van ongeveer 3 bij 3 centimeter. Het vlees minstens 24 uur laten staan in een mengsel van azijn, water, zout, peperbolletjes, laurierblad en de kruidnagels. Fruit de uien in de braadpan. Haal ze uit de pan en leg ze even opzij. Haal het vlees uit de marinade, dep het droog en bak het in de boter bruin. Doe de uien bij het vlees en zoveel marinade tot het vlees net onder staat. Roer daarna de stroop, de schijfjes peperkoek en de suiker erdoor en laat het mengsel op een zacht vuurtje pruttelen tot het gaar is. Dat wil zeggen: tot het vlees bijna uit elkaar valt. Tenslotte zout nar smaak erbij. Ik eet het graag met aardappelpuree en rode kool, maar vriendlief wil er (als Limbo zijnde) leiver frieten sla bij.
quote:Bietenrisotto
voorgerecht
4 personen
Ingrediënten
1 rauwe biet
0,5 liter bouillon
1 el olijfolie
1 klont boter
200 gr risottorijst
1 glas witte wijn
hele dikke klont boter
75 gr geraspte Parmezaan (wel de echte van de kaasboer!)
Bereidingswijze
De biet gaarkoken in de bouillon en in kleine blokjes snijden.
De rijst een minuutje op hoog vuur bakken in de olie met boter en daarna de wijn en de bietjes erbij doen. Als de wijn geabsorbeerd is, vuur laag, en telkens een soeplepel bouillon toevoegen. Blijven roeren en de volgende lepel pas toevoegen als de vorige geabsorbeerd is. Dit duurt ongeveer 15 minuten. Als de rijst gaar is, peper en zout toevoegen naar smaak. Mocht je niet genoeg bouillon hebben, je kan op het laatst ook water toevoegen.
De pan van het vuur halen en de grote klont boter en parmezaanse kaas toevoegen en roeren. Deksel op de pan en 2 minuten laten staan.
Zo snel mogelijk serveren.
Geserveerd op kleine borden met wat blokjes bieten en een beetje parmezaanse kaas erop
quote:Hammousse
amuse
6 personen
Ingredienten
1 ons jambon de la Paz
2 el. Parmezaanse kaas, geraspt
2 el. koksroom
1 tl tijm
1 tl. whisky
1/2 sjalotje
1/2 augurk
Bereidingswijze
Doe alles in de keukenmachine en pureer het tot een geheel.
Spuit met een vormpje het mengsel op de amuse-lepels. Garneer met een klein reepje ham en een klein reepje augurk.
ik zou het even in het slowchat proberenquote:Op maandag 15 oktober 2007 12:59 schreef ymme het volgende:
Ik heb zojuist een rollade gebakken voor morgen.
Kan ik deze het beste in de koelkast bewaren of hoe?
ze staan erin hoorquote:Op maandag 15 oktober 2007 12:49 schreef Muck het volgende:
bedankt piepster! ik zet ze er asap in
ik kijk wel even welke recepten niet handig zijn voor personen, daar vermeld ik dan gewoon bij voor hoeveel personen het dan wél is. Dat heb ik met een aantal andere recepten (waaronder bijna alle stoofpotten) ook gedaan, dus dat is geen enkel probleem
Voor al uw vragen/opmerkingen en receptenquote:Op maandag 15 oktober 2007 13:01 schreef Muck het volgende:
[..]
ik zou het even in het slowchat proberen
of je moet een recept willen posten
en ja, je kunt hem prima op een bordje in de koelkast bewaren hoor
afdekken is verstandig, maar hoeft niet per sé
met betrekking tot het Fok!-kookboek natuurlijkquote:Op maandag 15 oktober 2007 14:17 schreef ymme het volgende:
[..]
Voor al uw vragen/opmerkingen en recepten![]()
van mij welquote:Op maandag 15 oktober 2007 15:07 schreef sararaats het volgende:
mogen dranken ook?
nee.quote:Op maandag 15 oktober 2007 15:27 schreef Muck het volgende:
[..]
van mij wel
en nou niet het recept voor melk geven he?
"men neme 1 koe en knijp haar uit"
was een grapje saarquote:
ik vind het primaquote:recepten van cocktails.
die komt niet zo vaak in CULquote:Op maandag 15 oktober 2007 15:47 schreef sararaats het volgende:
ik verbaas me over het feit dat yvonne hier nog niet gepasseerd is
Sorry Muck, was ook niet mijn recept, maar eigenlijk een suggestie. Toch even snel vertaald:quote:Op donderdag 11 oktober 2007 12:10 schreef Muck het volgende:
![]()
je andere 2 recepten zal ik er zometeen even bij zetten
ja.. waar is díe eigenlijk geblevenquote:Op donderdag 11 oktober 2007 00:48 schreef Bluezz het volgende:
Als aanvulling op de bruchetta's van Faithy, nóg een succesnummer :
die staat onder diversen, en dat hoofdstuk staat nog niet onlinequote:Op woensdag 17 oktober 2007 09:54 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
ja.. waar is díe eigenlijk gebleven
succesnummer?![]()
ik heb het even heel, heel druk, maar ik voeg jullei recepten deze week nog toequote:Wat ik zelf graag mag maken:
Kipshoarma a la MoBlo
ingredienten:
2 kipfiletjes
groenten naar smaak, bijvoorbeeld: paprika, broccoli, sperzieboontjes, champignons, peultjes, etc.
shoarmakruiden
een zakje 'YoFresh' (is een Tzaziki dipsaus, te vinden bij de dipzakjes)
magere yoghurt
pitabroodjes
maken:
snijd de kipfilet in kleine reepjes/blokjes en kruid ze in met de shoarmakruiden en laat ze even rusten.
snijd de groenten (of als je een zakje groenten van de AH hebt: ga even wat anders doen) en maak het zakje YoFresh aan volgens de verpakking (doe zelf altijd iets meer yoghurt erbij dan op de verpakking staat).
Warm wat olie in een een wok en bak de kipstukjes gaar en wok de groenten mee totdat ze lekker knapperig maar wel gaar zijn.
Verwarm de pitabroodjes (in broodrooster doe ik altijd) en schep de broodjes vol en gooi er wat yofresh overheen
Makkelijk, snel, lekker en niet zo vet![]()
![]()
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |