Boeuf Bourguignon veritaLet op, recept is voor 8-10 personen (of 4 personen twee dagen)
Ingrediënten:1000 - 1200 gr gemarmerd vlees, bv borst/riblap, in grove stukken 3 á 4
cm
Versgemalen Peper
Zout
Paprikapoeder
5 tenen knoflook, gepeld maar wel heel
500 gr. winterwortels in schuine stukken van ½ cm
500 gr. Champignons, schoongewreven en gehalveerd (niet kleiner)
500 gr. Sjalotten, geschild en in half of vieren
250 gr. Bakboter
5 laurierbladen
½ liter rode wijn, liefst bourgogne
2 zakjes Maggi stoofmix voor runderlapjes
1 potje zilveruitjes (afgegoten, met bewaring van twee eetlepels vocht)
1 takje verse tijm
1 takje verse rozemarijn
250ml water
Bereidingswijze:Vlees snijden in grote stukken van 3-4 cm.
In de hete boter in kleine porties van max 6-8 stukjes het vlees rondom bruin bakken, reeds gebruinde porties warm bewaren tot alles dichtgeschroeid is.
Vlees terug in de pan, uitlekvocht erbij.
Dan pas kruiden met peper, zout en paprikapoeder.
Ondertussen pakjes sausmix aanmaken met rode wijn en water, in steelpan verwarmen tot bijna kookpunt. Let op: regelmatig roeren en opletten dat het niet overkookt.
Laurierbladen licht insnijden of licht kneuzen en in de pan bij vlees doen.
Tijm en rozemarijn erbij.
Wortels, knoflook en sjalotten even meebakken, dan zilveruitjes en vocht erbij.
Sausmix/rode wijn bij vlees/groente doen.
Vuur laag zetten, liefst op petroleumstel met deksel op pan 4 uur laten staan garen, anders anderhalf/twee uur op laagste pitje.
1 uur voor einde champignons toevoegen of half uur voor het einde bij niet-petroleumstel.
Regelmatig voorzichtig roeren.
Serveren met aardappelpuree rijst.