Atonement was de openingsfilm van het filmfestival van Venetië en krijgt al erg goede kritieken. De film komt op 7 september uit in de UK, maar hier moeten we nog wachten tot 1 november. Ik heb het boek al meerdere keren gelezen, en als de film maar half zo goed is dan ben ik al erg tevredenquote:Op de warmste dag van de zomer van 1935 is de dertienjarige Briony Tallis (Saoirse Ronon) getuige van een merkwaardig schouwspel. Bij toeval ziet ze haar oudere zus Cecilia (Keira Knightley) met haar jeugdvriend Robbie Turner (James McAvoy) in een wat ruzieachtige sfeer bij de fontein van hun landhuis staan. Plotseling trekt Cecilia haar jurk uit en stapt in haar ondergoed in de fontein terwijl Robbie toekijkt. Het is een gebeurtenis die Briony niet goed kan duiden. Als ze enige uren later opnieuw getuige is van een ontmoeting tussen de twee, ditmaal een nog schokkender confrontatie, is ze ervan overtuigd dat Robbie een gevaar vormt voor haar zus. Aan het eind van die dag wordt er een misdaad gepleegd die - mede door de rijke verbeeldingskracht van Briony- het leven van Briony, Cecilia en Robbie voorgoed zal veranderen.
Nogal jaquote:Op zondag 4 november 2007 20:09 schreef Dutchguy het volgende:
Ik vond de trailer nogal drakerig
En dat baseer je op?quote:Op zondag 11 november 2007 10:50 schreef renzell het volgende:
is de scène bij Duinkerken heel amateuristisch gedaan.
Maar daar draait het nou juist om! De kijker (of lezer van het boek) krijgt een klap in zijn gezicht, terwijl hij net dacht het allemaal goed was afgelopenquote:Op zondag 11 november 2007 09:42 schreef Devano het volgende:
het einde heeft meer iets weg van een anti-climax dan een krachtig slot.
Dat was wat mij betreft een van de lichtpuntjes, de gekte van de oorlog werd goed vastgelegd (in één minutenlang shot!), hoewel ik daar een cruciale scène uit het boek miste.quote:Op zondag 11 november 2007 10:50 schreef renzell het volgende:
de scène bij Duinkerken heel amateuristisch gedaan.
Het tè overduidelijk in scène gezet zijn van het (overigens organisatorisch zeer bewonderenswaardige) minutenlange shot. Ondanks de beoogde chaos, zat er veel te veel structuur in naar mijn mening. Tevens zijn er mij iets te veel (amateuristische) figuranten aan te pas gekomen die overmoedig een tenenkrommende poging deden de situatie realistisch neer te zetten. Dit resulteerde in veel overdadig en gekunsteld acteerwerk. Nog een ding: iedereeen rookte, echt iedereen.quote:
Nee, daar spreken ze meer Frans in.quote:Op woensdag 2 januari 2008 23:07 schreef SunChaser het volgende:
Ik had gedacht en gehoopt dat het meer als Un long dimanche de fiançailles was.
Goed he?quote:Op donderdag 3 januari 2008 00:29 schreef SunChaser het volgende:
Vond m toch wel erg intrigerend. Het einde is erg sterk en verrassend.
Idd het einde had voor mij veel meer impact gehad als het middenstuk wat beter in elkaar zat, wel mooie beelden overigens dat maakt een hoop goed.quote:Op zondag 6 januari 2008 15:56 schreef JelleS het volgende:
Ik vond het middenstuk saai, dat zorgde ervoor dat ik achteraf toch een beetje een dubbel gevoel had. Aan de ene kant erg onder de indruk, vanwege de nu al befaamde scene en het geweldige einde, maar ook met het idee dat ik een incomplete film had gezien.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 6 januari 2008 16:32 schreef SunChaser het volgende:
het had wmb nog meer impact gemaakt alsvind ik niet, helemaal niet zelfsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
dat het gegaan is zoals het gegaan is maakt het nu juist zo bitter en dat bittere is nu precies wat de film maakt wat het is, zo voelbaar pijnlijk en intens verdrietig omdat het zo onnodig was ,allemaal, de doorstane ellende op ellende.
in jouw versie was het een totaal andere film geweest, een totaal ander verhaal, waar de intentie van het verhaal door het einde (van jou) ook nog eens compleet anders is.
[ Bericht 1% gewijzigd door milagro op 06-01-2008 17:10:22 ][i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
De intentie blijft t zelfde, 13 jarig pubertje is jaloers op haar zusquote:Op zondag 6 januari 2008 16:44 schreef milagro het volgende:
[..]
vind ik niet, helemaal niet zelfs
dat het gegaan is zoals het gegaan is maakt het nu juist zo bitter en dat bittere is nu precies wat de film maakt wat het is, zo voelbaar pijnlijk en intens verdrietig omdat het zo onnodig was ,allemaal, de doorstane ellende op ellende.
in jouw versie was het een totaal andere film geweest, een totaal ander verhaal, waar de intentie van het verhaal door het einde (van jou) ook nog eens compleet anders is.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 6 januari 2008 17:52 schreef SunChaser het volgende:
[..]
De intentie blijft t zelfde, 13 jarig pubertje is jaloers op haar zusnee de intentie van de film, het verhaal doel ik op, het gaat niet om jaloezie, het gaat om gemiste kansen.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 6 januari 2008 18:11 schreef SunChaser het volgende:
Het hele verhaal draait om Bryony die niet kan plaatsen wat ze allemaal ziet gebeuren ze denkt dat en haar eigen waarheid maakt en daarmee haar zus en vriend meesleept en zelf haar hele leven naar boetedoening (atonement) zoekt.
Die boetedoening komt alleen nooit omdatja, maar jouw verzonnen scenario doet afbreuk aan de kettingreactie van gevolgen.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
het directe gevolg wat te overzien, maar wat er daarna volgde niet, het eerste niet voor zo'n jong kind, het tweede sowieso niet, voor niemand.
maar goed, hoe dan ook, de uitleg daargelaten, jouw scenario sucks gewoon
[i]"you left me standing here, a long long time ago"[/i]
Ik ook.quote:Op zondag 6 januari 2008 15:56 schreef JelleS het volgende:
Ik vond het middenstuk saai
Nou ja, verrassend wel, ja. Op een positieve manier ook wel, maar al met al vond ik Atonement veel te klinisch en afstandelijk. Hele degelijke film, met hier en daar wel leuke filmische vondsten, maar een emotionele impact was ver weg. Dan mis ik het rauwe realisme van een Scandinavische of Mexicaanse film.quote:Op donderdag 3 januari 2008 00:29 schreef SunChaser het volgende:
Vond m toch wel erg intrigerend. Het einde is erg sterk en verrassend.
Dat inderdaad.quote:Op vrijdag 11 januari 2008 23:27 schreef Hephaistos. het volgende:
Geen moment heb ik met ook maar een van de karakters meegeleefd
Keira kan mij ook nooit bekoren, al vond ik haar in Love Actualy wel erg goed. Maar ik ben meer een Charlotte Johansonfanquote:Op zondag 13 januari 2008 12:30 schreef Mike het volgende:
Ik vond Atonement een mooie film, maar ben het met Arcee eens dat het allemaal wel wat te klinisch was. Ik miste wat emotie anders was het een topper geweest.
Regisseur Wright is wel een erg groot talent en ik verwacht in de komende jaren nog wel een meesterwerk van 'm.
Nu ga ik echt als een boek-purist klinken, maar het boek is eigenlijk ook heel erg klinisch. Het grootste deel van het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Briony en zij is nou niet echt een warm persoon met veel sympathe voor anderen, zeker in het begin van de filmquote:Op zondag 13 januari 2008 12:30 schreef Mike het volgende:
Ik vond Atonement een mooie film, maar ben het met Arcee eens dat het allemaal wel wat te klinisch was. Ik miste wat emotie anders was het een topper geweest.
Dat is toch de vader van An of Eefje?quote:Op zondag 13 januari 2008 14:13 schreef bladibladibla het volgende:
Die Paul Marshall was wel echt een engerd!
Ik doelde op de chocolade-pedo uit de filmquote:Op zondag 13 januari 2008 14:23 schreef SunChaser het volgende:
Dat is toch de vader van An of Eefje?
quote:Op zondag 13 januari 2008 14:37 schreef bladibladibla het volgende:
[..]
Ik doelde op de chocolade-pedo uit de film
Toch maar geweestquote:Op zondag 4 november 2007 20:37 schreef thaleia het volgende:
Kijk als er wordt geschreven over "Oscarwaardig acteerwerk" dan wil ik normaliter altijd wel even gaan kijken....maar alleen al door de trailer kromden mijn tenen zich dusdanig dat ik van die film verder maar afzie.
Check dan Children of Men, die heeft ze langer en heftiger.quote:Op woensdag 2 januari 2008 23:31 schreef SunChaser het volgende:
Prachtige onetake van 5 minuten op dat strand, 2 keer achter elkaar gekeken en je ziet geen een las. Zal ongetwijfeld digitaal bewerkt zijn, maar wat een schoonheid van scene.
Ik zag de DVD vandaag toevallig liggen in de winkel, en kon toch mijn nieuwsgierigheid naar hoe ze dit verhaal hadden verfilmd niet bedwingen. Maar het is inderdaad weer een mooi voorbeeld dat als je het boek al kent, je dat het beste even kan vergeten als je de film bekijktquote:Op zondag 26 juli 2009 00:26 schreef Mike het volgende:
Nooit een boek lezen voor je de film kijkt. Het komt zelden voor dat de film dan niet tegenvalt.
Ik las The Godfather voor ik de film keek. En dan blijkt een boek altijd veel uitgebreider qua plot met meer detail. Je gaat dus alleen maar letten op wat je allemaal mist en daarmee doe je dan de film te kort. Een film kan natuurlijk nooit alles uit een boek bevatten en moet vaak concessies doen en zelfs hele plotlijnen verwijderen.quote:Op zondag 26 juli 2009 00:33 schreef DaMart het volgende:
[..]
Ik zag de DVD vandaag toevallig liggen in de winkel, en kon toch mijn nieuwsgierigheid naar hoe ze dit verhaal hadden verfilmd niet bedwingen. Maar het is inderdaad weer een mooi voorbeeld dat als je het boek al kent, je dat het beste even kan vergeten als je de film bekijkt.
Dat klopt wel een beetje, ja. Vooral in het begin volgden ze het boek nog wel. Dus ik was de volgende scene al steeds aan het invullen, totdat het op een gegeven moment toch iets anders ging dan wat ik verwachttequote:Op zondag 26 juli 2009 00:36 schreef Mike het volgende:
[..]
Ik las The Godfather voor ik de film keek. En dan blijkt een boek altijd veel uitgebreider qua plot met meer detail. Je gaat dus alleen maar letten op wat je allemaal mist en daarmee doe je dan de film te kort.
Klopt, zonder die concessies zou deze film zeker drie uur duren, denk ik. Alleen ik vraag me af of ze wel de juiste concessies hebben gedaan. Van één plotlijn hebben ze de tweede helft weggelaten, waardoor de eerste helft eigenlijk niet echt meer een functie heeft binnen het verhaal van de film. Als ze dat eerste deel ook hadden ingekort of helemaal weggelaten, hadden ze minder concessies hoeven doen in het middendeel, waar ze in mijn ogen toch te veel essentie hebben weggelaten.quote:Een film kan natuurlijk nooit alles uit een boek bevatten en moet vaak concessies doen en zelfs hele plotlijnen verwijderen.
Maar dan zou ik nu al moeten weten welke boeken over een aantal jaar verfilmd wordenquote:Altijd eerst de film kijken dus en daarna pas het boek lezen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |