quote:
Van Geel hekelt zwart-witanalyse
„Ajax zal in winterstop situatie herstellen met creatieve middenvelder”
AMSTERDAM, zaterdag
Martin van Geel zocht in Brazilië naar goede voetballers toen Adrie Koster debuteerde met een gelijkspel en het oproer kraaide. Sinds het vertrek van Henk ten Cate zag de technisch directeur hoofdschuddend een modderstroom van verhalen en meningen passeren. „Het is vreselijk zwart-wit allemaal.” Vandaag reageert hij voor het eerst op de kernpunten van de kritiek. „Omdat mensen ten onrechte worden beschadigd.”
- Er zou binnen Ajax verdeeldheid bestaan over de recente aankopen.
„Je ziet in zo’n situatie altijd dat sommige mensen hun straatje proberen schoon te vegen. In de meeste gevallen werd ons besluit breed gedragen, bij een aantal ontstond er discussie. Dat gebeurt bij elke club. Maar ik kan volmondig beweren dat de trainer en de technisch directeur het uiteindelijk over alle aankopen eens waren. Die afspraak maak ik in mijn werk al dertien jaar.”
„Je moet alles ook wel in het juiste tijdsbeeld plaatsen. In mei was er nog geen geld en hadden we puur behoefte aan spelers voor de breedte, omdat de basis op dat moment sterk genoeg was. Dat werden Laurent Delorge, Jurgen Colin, Dennis Rommedahl en Ismael Urzaiz. Ook de huurlingen Robbert Schilder en Jan Vertonghen kwamen terug. Nadat Tom de Mul eerder had aangegeven weg te willen, haalden we Kennedy Bakircioglu. Gezien zijn hoeveelheid doelpunten en assists zouden we er zeker niet op achteruit gaan, dachten we.”
- Colin was dus de gewenste rechtsback?
„Colin is zo’n speler die verschillende meningen opriep. Je moet wel beseffen dat we een tweede, misschien zelfs derde rechtsback zochten, want achter George Ogararu kan John Heitinga daar ook uit de voeten. We hebben Emanuel Boakye, die op huurbasis bij Heracles speelde, afgezet tegen Colin. Henk zei: ’Ik heb jaren met Colin gewerkt. Geloof me, die is echt beter.’ Omdat we Boakye konden verkopen en voor Colin nog minder moesten betalen, hebben we het gedaan.”
- Colin wordt wekelijks uitgefloten door Ajax-fans. En Delorge staat in de publieke opinie eveneens symbool voor de sportieve armoede.
„Ik sta nog steeds vierkant achter zijn komst. Eigenlijk heeft Delorge het uitstekend gedaan. Ingevallen tegen De Graafschap en VVV met doelpunten en assists. Tegen Heerenveen in de basis gestaan en goed gespeeld. Europees niet verzaakt. En dat allemaal met een gekwetste achillespees. Delorge is 26 en in de kracht van zijn leven. Ik ben ervan overtuigd dat hij een nuttige speler gaat worden. Om hem na iets meer dan vier wedstrijden af te branden, vind ik echt schandalig.”
- Stond de trainer achter de komst van Dennis Rommedahl?
„Voor de drie posities voorin hadden we drie kandidaten. Op nummer 9: Urzaiz, John Hartson en Nwankwo Kanu. Op nummer 11: Luis Suárez, Albert Luque en Albert Riera. En op nummer 7: Rommedahl, Xabi Prieto en Romeo Castelen. We zochten een tweede rechtsbuiten achter Kennedy. Deze lijst kwam voort uit het topoverleg met bestuur, directie, hoofdtrainer en technisch adviseur op 6 juli. Dat gesprek is genotuleerd, dus daar kan helemaal geen misverstand over bestaan.”
- Reken je het uitblijven van een vervanger voor Sneijder jezelf aan?
„Ik vind het geen fout. Real Madrid zette ons die bewuste vrijdag onder druk: 24 miljoen of niks. We zijn niet gezwicht, draaiden een dag later zelfs de rollen om toen ze toch terugkwamen. Iedereen die in de voetballerij zit, weet dat het dan onhoudbaar is. Sneijder wilde per se weg, mede gezien zijn eerdere teleurstelling nadat wij Valencia hadden afgewimpeld. Dat we in de problemen zouden komen, wisten we. Het was de enige positie in de selectie waar geen geschikte alternatieven voor waren. Achteraf hadden we daar graag Kenneth Perez gezien, maar Henk bleef hem beschouwen als een reservespeler en dat zag Kenneth niet zitten.”
„We konden het niet meer invullen zoals we wilden. Er was amper tijd. Dinamo Zagreb had topscorer Eduardo al aan Arsenal verkocht, hoefde niet zo nodig en kon rustig 25 miljoen vragen voor Luka Modric. Rafael van der Vaart had er geen oren naar om zo snel al terug te keren. Met Ismaïl Aissati is nog onderhandeld, maar zou niet meer speelgerechtigd zijn. Ik heb met heel mijn hart gehoopt dat we de Champions League zouden halen. Er zat een grote dosis pech bij. Suárez werd bijvoorbeeld pas twee minuten voor twaalf aangetrokken. Edgar Davids was geblesseerd, vijf of zes anderen ook. Daar kampen we nog steeds mee. En een penalty missen bij 0-0 is ook cruciaal. Nu proberen we die situatie te herstellen, door in de winterstop een creatieve middenvelder aan te trekken.”
- Veel mensen maken een simpele rekensom: er komt 50 miljoen binnen, dus waarom geven ze dat niet uit?
„Onzin. Netto bleef er 38 miljoen euro over. Ten tweede is er nog een aantal spelers gehaald en zaten we met een tekort dat gedicht moest worden. We hebben immers geen Champions League gespeeld, maar wél met een Champions Leaguebegroting gewerkt.”
- Er is veel kritiek op de scouting.
„Ik zag Chivu, Maxwell en Ibrahimovic met Inter tegen PSV spelen. Alledrie door Ajax gescout… Natuurlijk zitten er ook missers tussen, dat zie je overal. Maar kijk je naar de toppers of de miskopen? Hoe komt het dat bij Ajax alleen de schaduwzijde wordt belicht? Omdat we geen kampioen geworden zijn. Dan deugt opeens nergens meer iets van. Luque wordt na anderhalve wedstrijd afgeschreven, terwijl hij toch ook lang door PSV en Feyenoord werd begeerd. Zo slecht is hij dus niet.”
- Er wordt vaak gesuggereerd dat Piet Keizer een paladijn van Cruijff is.
„Ik heb er persoonlijk voor gezorgd dat Piet anderhalf jaar geleden werd aangesteld als technisch adviseur. Hij zat al in de scouting. Ik zag dat hij veel in zijn mars heeft. Zijn idee over voetbal en het systeem sprak me aan en hij heeft een goede kijk op spelers. Vooral met betrekking tot de jeugdopleiding vervult Piet een belangrijke rol. We willen veel completer gaan opleiden, stellen onszelf voortdurend de vraag: waar staan we en waar gaan we heen? We willen voor continuïteit zorgen. Daarom is Piet de man geworden die Jan Olde Riekerink (hoofd opleidingen, red.) en mij adviseert. Dat doet hij erg goed. Maar zijn adviezen zijn dus níét bindend, en hij heeft geen verantwoordelijkheid.”
- Hennie Spijkerman en Alfons Groenendijk spraken de hoop uit samen dit seizoen af te maken. Toch kozen jullie voor Koster.
„Hennie en Alfons zijn fantastische assistenten. Ze liggen goed bij de spelers en zouden het ook kunnen. Ondanks hun teleurstelling was het een bewuste keuze het niet te doen, want dan veranderen onherroepelijk de verhoudingen. Binnen drie weken word je ongeloofwaardig. We wilden iemand van buiten, met een frisse blik. Adrie heeft al twintig jaar ervaring als hoofdtrainer en is een integer mens. Samen werken we er keihard aan om sterker terug te komen. Wat dat betreft, begrijp ik de ontgoocheling bij de achterban heel goed, want daar heb ik zelf ook dagelijks last van. Maar dat we hier weer uit gaan komen, staat voor mij vast. Daar hebben we de steun van de supporters wel hard bij nodig.”