abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 23 augustus 2007 @ 23:31:14 #301
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_52636764
quote:
Op donderdag 23 augustus 2007 23:02 schreef zuiderbuur het volgende:

[..]

Ho, de Friezen spreken wel echt een andere taal, officieel is ons onderwijs gewoon Nederlandstalig. Onlangs heeft de Vlaamse minister van Onderwijs zich wel wat boos gemaakt dat men te vaak gewoon dialect praat in sommige streken en niet het AN (wat een leerkracht Nederlands bij ons natuurlijk wel doet).
In Nederlands bestudeerden wij dan ook niet de Vlaamse maar Nederlands(talig)e cultuur.
Ow sorry, wist niet dat je beledigd zou worden. Ik bedoelde 'dialect' in de zin van dat jullie toch andere woordjes hebben zoals 'plezant' en 'pintke' (dat hoor ik ook op de Belgische kanalen voorbij komen). Wat dat betreft moet er bij eenwording niet teveel bevoogding plaats gaan vinden, dat 'wij' Hollanders niet de culturele gewoontes en maniertjes van de Belgen eruit gaan rammen. Het gevaar dat dat toch gaat gebeuren bestaat er helaas met het huidige integratiedebat in Nederland.
quote:
Wat wel een probleem is, is de andere inrichting van het onderwijs (verschillende richtingen) en de andere kennis/praktijk verdeling.
Och, desnoods houdt iedereen toch z'n eigen systeem. Hoeveel Hollanders gaan wel niet in Gent studeren? Heel veel. En hoeveel Belgen wel niet in Nederland?
Als er nog wat barrieres worden weggenomen kan het zelfs een verrijking van de keuzevrijheid zijn
quote:
[..]

Dat zal inderdaad ingewikkeld zijn. Er komen vijf steden in me op : Amsterdam, Den Haag, Utrecht (historische redenen en centrale ligging), Antwerpen (wegens grootste Vlaamse stad) en Brussel (wegens hoofdstad Vlaanderen, hoewel het er niet eens in ligt).
Idd, dat zal ruzie worden. Ik denk dat ook meneer DeWinter niet zomaar Antwerpen op geeft.
quote:
Tijdens het VKN wisselden Brussel en Amsterdam elkaar af. Het is wel waar dat Nederland redelijk gecentraliseerd is, maar het ligt toch ver van een federatie. Zo hebben die provincies toch niet echt veel macht en vanuit Den Haag kan men die bevoegdheden (als ik het goed heb?) gewoon ontnemen. Vlaanderen heeft binnen België al veel meer autonomie dan dat.
Op het gebied van ruimtelijke ordening, sociale zekerheid, reintegratie, welzijnswerk, cultuur en sport hebben provincies heel veel macht.

Het Rijk kan btw maar zelden bevoegdheden ontnemen van Pronvincies. Want hoe gaat dat dan? Nou, dan stapt zo'n provincie naar de Raad van State en meestal krijgen ze nog gelijk ook.

Voorts is de voorgenomen privatisering van Schiphol is een goed voorbeeld van hoe dat gaat tussen Rijk en gemeente/provincie. Het is zeer zeker niet zo dat het Rijk als een bullebak alles kan terugfluiten.
quote:
In Frankrijk heeft elk district juist één vertegenwoordiger, in Nederland is het helemaal omgekeerd voor de Tweede Kamer.
Nee maar daarvoor hebben we in Nederland de Eerste Kamer, die de senaat moet voorstellen. Wordt btw op een achterlijke manier gekozen maarja het is niet anders.

Of een districtenstelsel gewenst is vraag ik me af. Net zo goed kan het tot verwijdering leiden op nationaal niveau.
quote:
Gewoon Vlaanderen daarbij voegen zal wel even voor problemen zorgen, zeker omdat je met verschillende partijen zit.
Het politieke landschap zou er idd door omgewoeld worden.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')