Jawel, maar waarom zou die wereldmarkt in elkaar storten? Een tik, prima. Maar wat maakt het meteen tot een armageddon?quote:Op maandag 13 augustus 2007 13:49 schreef Papierversnipperaar het volgende:
[..]
Sommige dingen hebben echte waarde, olie bijvoorbeeld.
Maar stel dat de wereldmarkt zou instorten dan word de vraag naar olie ook een stuk minder. Als de olieprijs kunstmatig hoog is vanwege speculatie (men speculeerd op een groeiende economie en weinig extra aanbod van olie) en als men vanwege die (te) hoge prijs extra veel heeft geïnvesteerd in moeilijk te winnen olie (diep in zee of de teer-zand winning in Canada) dan kan zelfs de olie-markt flink kelderen.
Of niet?
Dat ligt eraan of de waarde van finacials ondersteund word door echte waarde (in de vorm van grondstoffen, poducten en diensten) of dat die waarde grotendeels bestaat uit lucht, mooie praatjes en speculatie. Als er op een gegeven moment aandelen inwisseld worden omdat iemand harde cash nodig heeft, en de cash is er niet, krijg je toch een probleem.quote:Op maandag 13 augustus 2007 14:11 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Jawel, maar waarom zou die wereldmarkt in elkaar storten? Een tik, prima. Maar wat maakt het meteen tot een armageddon?
bron: http://www.businessweek.c(...)10_666529_page_2.htmquote:Amid continued nervousness about the mortgage market, U.S. housing agency Fannie Mae (FNM) on Friday requested a 10% boost in its portfolio investment cap to scoop up mortgage securities, with the company claiming the Fannie can bring "much needed" liquidity to the housing market, reports Action Economics. But the agency may get some resistance from a wary Bush Administration.
de euro is aan het dalenquote:Op maandag 13 augustus 2007 18:24 schreef gronk het volgende:
$1.362
Meer dan 200 miljard in minder dan een week. En het is wel veel (nooit eerder voorgekomen b.v.) maar het is ook weer niet heel erg schokkend, omdat het net zoveel is als normaal in 2 weken ter beschikking gesteld wordt.quote:Op maandag 13 augustus 2007 19:16 schreef Yildiz het volgende:
Zo, vandaag stond het ineens bol van dit onderwerp, in de kranten, radio, etc.
De EU heeft alleen al 150 miljard (in 2 delen) uitgegeven de laatste weken om de markt te redden. Dat zijn echt eng hoge bedragen in zo'n korte periode.
De meeste analisten kijken alleen maar naar het eerste vetgedrukte stukje: 'oh noes, skies are falling'. Het tweede stukje geeft aan dat het vooralsnog alleen maar binnen die submarkt een probleem is.quote:Yet three factors in addition to forceful Fed and ECB action give us some confidence that a credit crunch is not the most likely outcome. First, surveys of lending standards and credit availability do not yet point to such severe restraint. Second, while some markets are now illiquid and even dysfunctional, the fact that financial innovation has dispersed risk more broadly through the financial system will act to absorb these shocks better than in the past. And last, a look at history suggests that current market stress — judging by market pricing — is still far from the levels that have been associated with crunch-like conditions.
quote:For investors, our two most robust conclusions remain the same: Bet on a steeper yield curve and elevated volatility. The Treasury yield curve has steepened significantly, but likely will steepen further. A flight to quality or signs of economic weakness may give way to a renewed bull steepening, but bear steepening may also recur as volatility rises. Spreading risk aversion won’t likely fade quickly and market volatility will persist.
Van een blog:quote:Op maandag 13 augustus 2007 19:52 schreef en_door_slecht het volgende:
[..]
Meer dan 200 miljard in minder dan een week. En het is wel veel (nooit eerder voorgekomen b.v.) maar het is ook weer niet heel erg schokkend, omdat het net zoveel is als normaal in 2 weken ter beschikking gesteld wordt.
Maar wat ik niet goed snap is hoe die leningen werken. Er wordt steeds gezegd dat het een kwestie is van geld uit het niets toveren. En dat kan nadelige gevolgen hebben voor de inflatie en daar zouden dan weer renteverhogingen op moeten volgen, blah blah. Maar het gaat allemaal om kortlopende leningen (max 2 week ofzo). Dan is het toch logisch dat als het dan wat rustiger is, men dat geld gewoon weer laat verdwijnen?
Vandaar mijn door jouw weggewoven analogie met een bankgarantie. Die leningen zijn niet zomaar leningen; het zijn leningen met onderpand. Als afgelopen weekend een van die banken onderuit was gegaan, dan was de ECB, indirect, bezitter geworden van een partij vastgoed in amerika.quote:What the Fed did here was bolster the cash reserves of the banks for three days. (They gave banks cash for their reserve accounts in exchange for those securities the banks will have to buy back on Monday.) Why did they do this? Because the credit markets were so jittery that banks were borrowing a lot of cash from each other and driving up short term lending rates, which wasn't going to help the problem. The Fed came in with repos at a much lower interest rate, which stopped all that desperate borrowing from each other. Certainly those repos can be rolled over if they need to be. The Fed is hoping that they won't, and that everyone will be a lot calmer on Monday.
If in fact the banks can't buy those securities back, then they're insolvent. They fail. The Fed has been betting that they were not insolvent, they were just caught up in a lunge-for-cash thingy that will die down. I for one do not believe that the Fed would have been handling things with a 3-day repo if they had really believed that those banks were insolvent.
Ik heb je opmerking niet willen wegwuiven, ik wilden alleen aangeven dat die 155 miljard Euro in mijn ogen niet wereldschokkend zijn, jij vond dat wel ernstig. Maar ik wist idd niet dat het ging om leningen met onderpand. Dan is er met het oog op inflatie sowieso al veel minder aan de hand, toch?quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 08:56 schreef gronk het volgende:
Vandaar mijn door jouw weggewoven analogie met een bankgarantie. Die leningen zijn niet zomaar leningen; het zijn leningen met onderpand. Als afgelopen weekend een van die banken onderuit was gegaan, dan was de ECB, indirect, bezitter geworden van een partij vastgoed in amerika.
OK, dat was me niet duidelijk (of je 't helemaal niet relevant vond, of alleen het bedrag).quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 09:30 schreef en_door_slecht het volgende:
Ik heb je opmerking niet willen wegwuiven, ik wilden alleen aangeven dat die 155 miljard Euro in mijn ogen niet wereldschokkend zijn, jij vond dat wel ernstig. Maar ik wist idd niet dat het ging om leningen met onderpand. Dan is er met het oog op inflatie sowieso al veel minder aan de hand, toch?
Ja, dat ook. Volgens mij komt het er op neer dat het of wel meevalt, en dat het dus pure onzekerheid is van de banken die niet weten wat de tegenpartij in handen heeft, of dat geen enkele bank het lef heeft om tijdens die drie of veertien dagen van zo'n lening de stekker d'r uit te trekken en zichzelf failliet te latenverklaren.quote:Maar ik begreep dat de FED wel wat dubieuze onderpanden heeft aangenomen en dat men bang is dat dit als een precedent gaat werken voor de volgende keer. Met het idee van: "Oh we kunnen dat risico wel nemen, als er serieus stront aan de knikker is, dan help de FED/ECB toch wel".
De Dollar gaat a la long naar de ¤ 2.5 Dat weten ze bij de fed ook en het maakt ze ook geen bal uit. De FED heeft nog nooit rekening gehouden met de wisselkoers van de dollar. Voor hun export is het gezond en voor de import maakt het geen bal uit. De wereldmarkt is nog steeds in Dollar handen.quote:Op maandag 13 augustus 2007 13:40 schreef simmu het volgende:
[..]
wat heeft "er geen bal van snappen" te maken met de constatering van het feit dat de nederlandse wetgeving strenger is t.o.v. de reserve vereist in de vs?
ik snap er zeker ook geen bal van als ik constateer dat de fed zich nu in een catch-22 bevind? als ze de rente verlagen duikelt de dollar (remember het topic?) maar als ze verhogen wakkert dat de credit crunch aan. dit wordt onder bankiers ook wel de liquiditeitsval genoemd. maar goed, zullen we een poll beginnen waar je kan gokken wie er als volgende valt (en de crach veroorzaakt die er toch echt aan zit te komen)? ik gok op bear stearns. je maakt mij niet wijs dat alle problemen opgelost zijn zodra de topman eruit vliegt![]()
weer foutquote:Op maandag 13 augustus 2007 19:16 schreef Yildiz het volgende:
Zo, vandaag stond het ineens bol van dit onderwerp, in de kranten, radio, etc.
De EU heeft alleen al 150 miljard (in 2 delen) uitgegeven de laatste weken om de markt te redden. Dat zijn echt eng hoge bedragen in zo'n korte periode.
Dat is natuurlijk een kip-ei verhaal, niet zozeer fout.quote:Op dinsdag 14 augustus 2007 09:49 schreef CANARIS het volgende:
[..]
weer fout
Dat geld is niet gebruikt om de "Markt te redden" maar om de liquiditeit van de banken te redden
ik las net dat dat staatsbedrijven zijnquote:Op dinsdag 14 augustus 2007 10:35 schreef simmu het volgende:
http://www.washingtonpost(...)referrer=patrick.net
lijkt me een slecht plan om fannie mae en freddie mac de boel te laten (proberen te) opvangen. wat zouden de gevolgen zijn als die duikelen?
Steunmaatregelen doen hun werk, maar de oorzaak is fundamenteel.quote:
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |