nee, stel in een klinische studie zal 15% reageren op placebo en 15+20-30% reageren op ADs, in de praktijk (dus iedereen) is het slagingspercentage voor volledige remissie (dus geheel symptoomloos) 20-30%, gedeeltelijke tot geen effectiviteit bij de rest... Dit geeft alleen aan dat depressie geen uniforme ziekte is, meer niet.quote:Op zondag 4 november 2007 14:44 schreef Inekris het volgende:
[..]
Hmm ij zo een kleine effectiviteit is de gedachte voor de hand liggend dat de farmaceutische industrie een te groot belang heeft bij het fysiologisch verklaren van depressie (of van enige andere aandoening uit de DSM)
[..]
AD helpen in 20 tot 30 procent van de gevallen, en placebo's tot 15 tot 20 procent. Daar zal ongetwijfeld een overlap inzitten, nietwaar?
en patient hoort idd nooit alleen psychopharmaca te krijgen, psychotherapie hoort altijd eerste lijns te zijn eventueel ondersteunt door psychopharmaca. Aan de andere kant is de druk die een patient op en HA kan leggen enorm groot.quote:Persoonlijk, en dat is ongetwijfeld gekleurd door mijn ervaringen, ben ik een groot voorstander van een meersporen beleid bij de behandeling van psychiatrische ziektes. Dat impliceert onder andere dat ik het zeer twijfelachtig vindt, ronduit onjuist, dat HA'en psychofarmaca gaan voorschrijven zonder dat er een specialist bij komt kijken. Apart is dat ik bij een vaag vermoeden van een ernstige somatische ziekte direct, en met spoed, ben doorverwezen naar een specialist, terwijl bij een aantoonbare psychiatrische ziekte, de HA jaren heeft aangeklooid. (Dat is wel 20 jaar geleden, eerlijk gezegd heeft mijn huidige HA erg goed gehandeld en mij in no time bij de specialist in de spreekkamer weten te krijgen.)
Het geldt ook voor patiënten trouwens. Ik krijg vaak de indruk van mensen met ernstige klachten dat zij liever een pil van de HA krijgen, dan een verwijzing naar de GGZ.
Geheel off topic hoor, maar uhm je statistiek mag je wel wat aan verbeterenquote:Op zondag 4 november 2007 15:24 schreef Re het volgende:
[..]
nee, stel in een klinische studie zal 15% reageren op placebo en 15+20-30% reageren op ADs, in de praktijk (dus iedereen) is het slagingspercentage voor volledige remissie (dus geheel symptoomloos) 20-30%, gedeeltelijke tot geen effectiviteit bij de rest... Dit geeft alleen aan dat depressie geen uniforme ziekte is, meer niet.
[..]
nee ik heb het over therapeutisch effect dat is 20-30%, maar PM kan altijdquote:Op zondag 4 november 2007 23:19 schreef Inekris het volgende:
[..]
Geheel off topic hoor, maar uhm je statistiek mag je wel wat aan verbeterenIk begrijp wat je bedoelt, maar met zulke percentages is de kans op overlap, en daarmee de kans dat PF werken vanwege het placebo effect groot. PM anders even.
Ik geloof dat vrijwel iedereen voorstander is van een meersporen beleid (ik in ieder geval wel).quote:Op zondag 4 november 2007 14:44 schreef Inekris het volgende:
[..]
Persoonlijk, en dat is ongetwijfeld gekleurd door mijn ervaringen, ben ik een groot voorstander van een meersporen beleid bij de behandeling van psychiatrische ziektes. Dat impliceert onder andere dat ik het zeer twijfelachtig vindt, ronduit onjuist, dat HA'en psychofarmaca gaan voorschrijven zonder dat er een specialist bij komt kijken.
[..]
wil je dat ze na 5 minuutjes naar je kijken je hele geschiedenis begrijpen en je hele toekomst bepalen?quote:Op donderdag 8 november 2007 16:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
zo, uitnodiging van therapie is binnen, mag over 3 weken opkomen voor een intake gesprek
dat gesprek duurt 3,5 uur, wtf joh?
alsof ik niks beters te doen heb, is dat standaard zo lang?
Als je iets beters te doen hebt, dan moet je dat wellicht gewoon doen en ruimte maken voor iemand die wel behoefte aan een behandeling heeft. De wachttijden zijn al lang genoeg.quote:Op donderdag 8 november 2007 16:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
zo, uitnodiging van therapie is binnen, mag over 3 weken opkomen voor een intake gesprek
dat gesprek duurt 3,5 uur, wtf joh?
alsof ik niks beters te doen heb, is dat standaard zo lang?
Volgens mij heeft juist het beleid om pas bij langdurige klachten door te verwijzen een veel grotere invloed op de wachtlijsten, dan andersom. Vaak kan ernstiger voorkomen worden door relatief snel in te grijpen. Dat betekent weer kortere behandelingen, wat weer uitmondt in meer tijd voor, uhm, intakes.quote:Op maandag 5 november 2007 09:49 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Ik geloof dat vrijwel iedereen voorstander is van een meersporen beleid (ik in ieder geval wel).
De praktijk in Nederland is echter weerbarstig: als je nu al kijkt naar de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en dan zal een doorverwijzing van iedereen die een AD voorgeschreven krijgt het systeem compleet vast laten lopen. Ik denk dat een huisarts dus niet veel keuze heeft en slecjts bij persisterende of heel ernstige klachten kan doorverwijzen.
Als je dan 3,5 uur reserveert, heb je de tijd. Of wil je liever naar 1,5 uur weggestuurd worden, en nog veel vragen hebben. 90 Minuten is niet zo lang hoor.quote:Op donderdag 8 november 2007 16:38 schreef MissyMirjaM het volgende:
dat is ook wel het andere uiterste, hmm?
3,5 uur klinkt mij gewoon erg lang in de oren, lijkt mij dat het met 1,5 a 2 uur toch wel aardig klaar moet zijn.
Mochten ze in die tijd klaar met je zijn gaan ze echt niet nog een uurtje uit hun neus vreten hoor... die tijd is er niet voor niets en is bepaald uit resultaten uit het verleden, zoveel tijd is er gewoon soms nodig om te kunnen bepalen wat je daadwerkeijk nodig hebt.quote:Op donderdag 8 november 2007 16:38 schreef MissyMirjaM het volgende:
dat is ook wel het andere uiterste, hmm?
3,5 uur klinkt mij gewoon erg lang in de oren, lijkt mij dat het met 1,5 a 2 uur toch wel aardig klaar moet zijn.
Aan alle AD's zitten risico's. Probeer ander even te lezen in het centraal medicatie topicquote:Op maandag 12 november 2007 22:52 schreef F04 het volgende:
Iemand ervaringen met deze dingen(SSRIs )? Ik heb onlangs nog gehoord dat er grote risico's er aan vastzitten.
aan elk medicijn zitten risico's, het is een kosten bate analyse...quote:Op maandag 12 november 2007 22:52 schreef F04 het volgende:
Iemand ervaringen met deze dingen(SSRIs )? Ik heb onlangs nog gehoord dat er grote risico's er aan vastzitten.
Het lijstje bijwerkingen is niet langer of ernstiger dan dat van de meeste geneesmiddelen.quote:Op maandag 12 november 2007 22:52 schreef F04 het volgende:
Iemand ervaringen met deze dingen(SSRIs )? Ik heb onlangs nog gehoord dat er grote risico's er aan vastzitten.
Ik heb 3,5 jaar efexor 75 mg. geslikt, en heb afgelopen vrijdag mijn laatste dosis geslikt.quote:Op zondag 18 november 2007 20:53 schreef Dutchguy het volgende:
Zijn er nog meer mensen bezig met afbouwen en zoja, wat zijn de problemen die daarbij komen kijken?
Ik zit nu nog op de laagste dosis Effexor en merk dat het weliswaar moeilijker wordt want alle gevoelens komen wat duidelijker door, dus ook de moeilijkere momenten. Maar het helderder zijn vergoedt veel.
Ik doe het afbouwen dus onder begeleiding van mijn psychiater maar veel uitmaken doet dat niet want ik wilde persee afbouwen. Paar keer daar aan de balie gestaan dat ik haar naam niet meer wist en dat soort dingen. Voelde me een zombie, afgevlakt.quote:Op maandag 19 november 2007 11:41 schreef Mikki77 het volgende:
[..]
Ik heb 3,5 jaar efexor 75 mg. geslikt, en heb afgelopen vrijdag mijn laatste dosis geslikt.
Een maand geleden naar de huisarts gegaan om het afbouwen te bespreken. Zij vertelde dat ik eerst de dosering 2 weken moest halveren (dus 37,5 mg.) en daarna stoppen. 2 weken geleden was het zover, mijn laatste capsule van 37,5 mg. geslikt. De dag erop ging nog wel, maar de dag dáárna....drama! Zweten, misselijk, vreselijk duizelig en zo slap als een vaatdoek.
Toen ben ik mijn eigen 'afbouwplan' gaan volgen. Ik had nog een aantal capsules van 37,5 mg. over. Daarvan heb ik er de afgelopen twee weken iedere dag één opengemaakt, en de inhoud (kleine korreltjes) met een mesje verdeeld (ik voelde me echt een vreselijke junk) Eerst een paar dagen de helft van 37,5 mg. geslikt, en daarna steeds ietsjes minder. Tot ik afgelopen vrijdag nog maar een paar korreltjes heb geslikt, en sinds zaterdag dus niets meer.
Ik moet zeggen, het is nog steeds geen pretje. Ik ben vreselijk duizelig en intens moe, ik merk ook dat ik moeite heb om me op mijn werk te concentreren. Daarbij komt idd. ook dat alle emoties ineens weer versterkt door lijken te komen. Dus snel huilen etc., maar het zijn geen depressieve huilbuien meer, zoals ik had voordat ik aan de efexor begon. Ik voel me ook weer gewoon meer mezelf, want ook mijn 'lieve ik' komt weer boven, en die heb ik erg gemistIk was toch wel een beetje een over-relativerende nuchtere zombie geworden...
Effies volhouden dus nog![]()
uhmmm capsules openmaken en verdelen lijkt me niet iets wat een huisarts op psychiater zal steunen denk ik hoor...quote:Op maandag 19 november 2007 11:56 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Mikki deed het met hulp van haar huisarts en ik via de psychiater. Valt wel mee dus.![]()
Jawel. Al meerdere keren meegemaakt, door diverse artsen aangeraden.quote:Op maandag 19 november 2007 12:07 schreef Re het volgende:
[..]
uhmmm capsules openmaken en verdelen lijkt me niet iets wat een huisarts op psychiater zal steunen denk ik hoor...
wel vind ik 2 weken afbouw wat kort... maar goed...
hmmm nou dan zal het wel... ik las capsules... met pilletjes is het wat anders .... kreeg niet mee dat de huisarts het OK vind om die dingen te breken en te verdelen...quote:Op maandag 19 november 2007 12:08 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Jawel. Al meerdere keren meegemaakt, door diverse artsen aangeraden.
Twee weken afbouw is inderdaad erg kort, normaal gesproken doen ze dat alleen als ze je snel op een ander middel willen hebben. Normaal gesproken is het eerder een kwestie van maanden,
Denk het ook niet, maar aan de andere kant ben ik juist minder rigoreus gestopt dan wat mijn huisarts in gedachten had, dus waarom zou dat slecht zijn? In 2 weken afbouwen was echt te kort voor mij, en er zijn volgens de huisarts geen capsules die een lagere dosering dan 37,5 mg. bevatten, dus moest het maar zo...quote:Op maandag 19 november 2007 12:07 schreef Re het volgende:
[..]
uhmmm capsules openmaken en verdelen lijkt me niet iets wat een huisarts op psychiater zal steunen denk ik hoor...
ik ben geen huisarts dus hij zal er een betere kijk op hebben maar over het algemen is complete afbouw naar 0 een iets langer proces, juist een te snelle afbouw heeft een enorme berg aan bijwerkingen die niet nodig zijnquote:Op maandag 19 november 2007 12:12 schreef Mikki77 het volgende:
[..]
Denk het ook niet, maar aan de andere kant ben ik juist minder rigoreus gestopt dan wat mijn huisarts in gedachten had, dus waarom zou dat slecht zijn? In 2 weken afbouwen was echt te kort, en er zijn volgens de huisarts geen capsules die een lagere dosering dan 37,5 mg. bevatten, dus moest het maar zo...
Het probleem met zelf-experimenterende afbouwers is volgens mij niet dat ze te langzaam afbouwen, maar juist te snel. Dus plotseling stoppen terwijl ze een hoge dosering slikken. En dat heb ik juist niet gedaan.
Vind jij dan dat mijn huisarts mij een verkeerd advies heeft gegeven, en dat ik langzamer/anders had moeten afbouwen?
Waarom ga je dan met de ontwenningsverschijnselen niet naar de huisarts?quote:Op maandag 19 november 2007 12:17 schreef Mikki77 het volgende:
Ik ben dan wel heel benieuwd hoe anderen dat afbouwen hebben gedaan, van 75 mg. (of hoger) capsules naar 0, en hoe lang ze erover hebben gedaan....?
Als ik echt te snel heb afgebouwd zou dat wel verklaren waarom ik nu last heb van bijwerkingen...
quote:Slik de capsules in hun geheel door. De capsules niet kauwen of fijnmaken, omdat ze dan al de venlafaxine gelijk afgeven. Ze zijn namelijk zo gemaakt dat de werkzame stof langzaam vrij komt, zodat ze langer werken.
Tabletten kunt u eventueel wel kapotmaken.
Ik ben op 3 oktober begonnen, zat toen nog op 112,5 mg maandje later op 75 mg en nu al paar weken op 37,5 dus de laagste dosis.quote:Op maandag 19 november 2007 12:17 schreef Mikki77 het volgende:
Ik ben dan wel heel benieuwd hoe anderen dat afbouwen hebben gedaan, van 75 mg. (of hoger) capsules naar 0, en hoe lang ze erover hebben gedaan....?
Als ik echt te snel heb afgebouwd zou dat wel verklaren waarom ik nu last heb van bijwerkingen...
Nee dusquote:Op maandag 19 november 2007 12:33 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Ik ben op 3 oktober begonnen, zat toen nog op 112,5 mg maandje later op 75 mg en nu al paar weken op 37,5 dus de laagste dosis.
Over twee weken moet ik naar haar toe en dan ws. helemaal naar 0 of eventueel capsules halveren.
quote:Slik de capsules in hun geheel door. De capsules niet kauwen of fijnmaken, omdat ze dan al de venlafaxine gelijk afgeven. Ze zijn namelijk zo gemaakt dat de werkzame stof langzaam vrij komt, zodat ze langer werken.
Tabletten kunt u eventueel wel kapotmaken.
Met Efexor is er wel een "truuk" als afbouwen voor jou met te grote stapen gaat en je arts bijvoorbeeld tussen 37.5 en 0 mg nog een stop wil tussenlassen. Er zijn geen capsules van 19 mg.quote:
dat is niet wat mikkie heeft gedaan, vandaar dat zelfgeexperimenteer.... gewoon niet doen.quote:Op maandag 19 november 2007 12:45 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Met Efexor is er wel een "truuk" als afbouwen voor jou met te grote stapen gaat en je arts bijvoorbeeld tussen 37.5 en 0 mg nog een stop wil tussenlassen. Er zijn geen capsules van 19 mg.
De capsule is tamelijk eenvoudig te openen, je "giet" de helft van de korreltjes eruit (en gooit die weg) en sluit de capsule weer door het dopje erop te schuiven. Het slow release mechanisme blijft dan werken.
Idd, een afwijkende manier van innemen van medicijnen moet altijd in overleg met arts en/of apotheker.quote:Op maandag 19 november 2007 12:46 schreef Re het volgende:
[..]
dat is niet wat mikkie heeft gedaan, vandaar dat zelfgeexperimenteer.... gewoon niet doen.
Ik verwacht dat me dat eventueel nog door mijn psychiater geadviseerd wordt als laatste tussenstop. Er is idd. geen lagere dosis dan 37,5 mg.quote:Op maandag 19 november 2007 12:45 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Met Efexor is er wel een "truuk" als afbouwen voor jou met te grote stapen gaat en je arts bijvoorbeeld tussen 37.5 en 0 mg nog een stop wil tussenlassen. Er zijn geen capsules van 19 mg.
De capsule is tamelijk eenvoudig te openen, je "giet" de helft van de korreltjes eruit (en gooit die weg) en sluit de capsule weer door het dopje erop te schuiven. Het slow release mechanisme blijft dan werken.
Wist ik ook niet, ik had op een gegeven moment ook geen caps van 37,5 meer maar heb toen die van 75 mg gehalveerd en zo de korrels ingenomen.quote:Op maandag 19 november 2007 13:07 schreef Mikki77 het volgende:
Bedankt voor het advies allemaal. Dat je persé die capsule in moet nemen wist ik inderdaad niet. Ik ga vandaag toch nog maar even de huisarts bellen.
Dit komt van de apotheek, dus lijkt mij wel betrouwbaar..volgens mij mag je alleen de korrels zelf niet stukmaken.quote:Gebruiksadviezen en - waarschuwingen:
Bij de maaltijd innemen. Heel doorslikken met een half glas water.
Bij slikproblemen mogen de capsules worden opengemaakt. Strooi de korrels op een beetje appelmoes of vla. Direct innemen. De korrels niet fijnmaken of kauwen.
Ben het met je eens dat ze ook caps van 15-20 mg. zouden moeten maken. De stap van 37,5 naar 0 mg is best groot.quote:Op maandag 19 november 2007 14:10 schreef MissPink het volgende:
Ik dacht toch echt ergens gelezen te hebben dat je de korreltjes wél zonder capsule mag innemen, bijvoorbeeld als je moeite hebt met pillen slikken... ga het even opzoeken..
Edit: gevonden, in de papieren die ik van de apotheek heb gekregen toen ik efexor voor de eerste keer kreeg:
[..]
Dit komt van de apotheek, dus lijkt mij wel betrouwbaar..volgens mij mag je alleen de korrels zelf niet stukmaken.
Innemen mét capsule heeft dan wel de voorkeur lijkt me, maar eventueel kan het wel zonder. eigenlijk zouden ze ook capsules van 15-20 mg moeten maken, voor mensen die langzaam willen afbouwen, vind die laatste stap anders wel groot
Ohja, ik zit nog steeds op 75mg, mijn stemming is inmiddels weer bijna zoals voor de terugval, maar ik denk dat ik toch binnenkort ga vragen of we kunnen verhogen, kijken of het dan nog beter wordt. (als ik een paar weken geleden al verhoogd had had ik nu niet geweten of de verbetering door de medicijnen of door het natuurlijk verloop was gekomen, nu weet ik dat dus wel, ben dus blij dat ik nog even heb afgewacht)
Ik denk dat Miss Pink toch nog even met de apotheek moet gaan praten.quote:Efexor XR dient in zijn geheel te worden ingenomen tijdens de maaltijd, met wat vloeistof.
De capsule mag niet worden gedeeld, fijngestampt, gekauwd of in water worden opgelost.
Efexor XR moet bij voorkeur zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip worden ingenomen, 's
morgens of 's avonds.
Waatttt???? Die combinatie heb ik ook geslikt! Zou dat gelden voor als je nu nog slikt of ook als je het in het verleden geslikt zou hebben?quote:Op maandag 19 november 2007 18:47 schreef Burdie het volgende:
Zojuist werd ik gebeld door de psychiater. Ze was gebeld door de apotheek dat er recentelijk een wisselwerking tussen Orap en Seroxat is aangetoond, waar mogelijk hartritmestoornissen door kunnen ontstaan. Nu moet ik een hartfilmpje laten maken om te kijken of alles goed is.
Ik schrik me dood van dit bericht.
Geen idee, ik zou even contact opnemen met je huisarts.quote:Op maandag 19 november 2007 19:04 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Waatttt???? Die combinatie heb ik ook geslikt! Zou dat gelden voor als je nu nog slikt of ook als je het in het verleden geslikt zou hebben?![]()
Dat hoop ik ook. Ik ben er nog steeds een beetje bang en geschrokken vanquote:Op maandag 19 november 2007 19:05 schreef Nijna het volgende:
Maar aan de andere kant ook wel netjes dat ze het zo goed in de gaten houden Burdie... hopelijk alles goed.
Lekker he, die medicijnen en dat dan ineens zoiets bekend wordt.quote:Op maandag 19 november 2007 19:07 schreef Burdie het volgende:
[..]
Geen idee, ik zou even contact opnemen met je huisarts.
Ik durf mijn hand bijna ervoor in het vuur te steken, dat dat een tijdelijk effect is (en dan nog op relatief beperkte schaal).quote:Op maandag 19 november 2007 19:04 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Waatttt???? Die combinatie heb ik ook geslikt! Zou dat gelden voor als je nu nog slikt of ook als je het in het verleden geslikt zou hebben?![]()
Hoogstwaarschijnlijk is er een pas echt sprake van risico als je al hartproblemen hebt. Stel dat je een aangeboren hartafwijking hebt (waar je nog niets van weet) en dit middel gaat op termijn problemen geven, dan zou je je artsen kunnen verwijten dat ze nalatig zijn geweest.quote:Op dinsdag 20 november 2007 09:27 schreef Burdie het volgende:
Mja, ze hebben gisteren het halve medische circus om me heen opgetrommeld. Apotheek belde de psychiater, die belde de huisarts, die belde het ziekenhuis, die belde vervolgens weer de huisarts, die vervolgens de apotheek en de psychiater belde, om mij daarna te bellen.
Dat klinkt paniekerig.
Best wel, kan me voorstellen dat je dan ff schrikt.quote:Op dinsdag 20 november 2007 09:27 schreef Burdie het volgende:
Mja, ze hebben gisteren het halve medische circus om me heen opgetrommeld. Apotheek belde de psychiater, die belde de huisarts, die belde het ziekenhuis, die belde vervolgens weer de huisarts, die vervolgens de apotheek en de psychiater belde, om mij daarna te bellen.
Dat klinkt paniekerig.
quote:Concurrent Use of Paroxetine HCl (Paxil, Paxil CR) Linked to Increased Pimozide Exposure
On February 6, 2006, the FDA approved safety labeling revisions for paroxetine HCl tablets/oral suspension and controlled-release tablets (Paxil and Paxil CR, made by GlaxoSmithKline) to warn against their concurrent use with pimozide (Orap, made by Teva Pharmaceuticals USA, Inc).
The warning was based on data from a controlled study of healthy volunteers showing that the addition of a single 2-mg dose of pimozide to 60 mg/day of paroxetine yielded mean increases in pimozide area under the curve and Cmax of 151% and 62%, respectively compared with use of pimozide alone.
Because of pimozide's narrow therapeutic index and known risk for prolongation of the QT interval, concurrent use with paroxetine is contraindicated.
Lexapro staat bekend vanwege het feit dat de bijwerkingen vaak heel gering zijn. Maak je dus niet al te veel zorgen, het middel gaat je helpen om je weer beter in je vel te laten zitten.quote:Op maandag 26 november 2007 16:53 schreef aardbeiaardbei het volgende:
Nou, ik ga ook aan de pillen. Bovenop een dysthyme stoornis/depressie heb ik nu een erg heftige 'gewone' depressie. Mijn arts/psychotherapeut bij Altrecht (Utrecht) heeft me Lexapro voorgeschreven, en in de apotheek heb ik escitalopram gekregen, wat hetzelfde moet zijn. Vanavond ga ik de eerste slikken, ben een beetje bang voor de bijwerkingen! Zijn er meer mensen die lexapro/escitalopram hebben/gehad?
Okayquote:Op maandag 26 november 2007 17:13 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Lexapro staat bekend vanwege het feit dat de bijwerkingen vaak heel gering zijn. Maak je dus niet al te veel zorgen, het middel gaat je helpen om je weer beter in je vel te laten zitten.
Ik ben 18 en wil geen zelfmoordneigingen krijgen hoor!quote:Lexapro dient niet te worden gebruikt bij de behandeling van kinderen en adolescenten jonger dan 18 jaar. Patiënten jonger dan 18 jaar hebben een verhoogd risico op zelfmoordpogingen, zelfmoordgedachten en vijandigheid (voornamelijk agressie, oppositioneel gedrag en woede) als zij behandeld worden met geneesmiddelen uit deze therapeutische klasse. Ondanks dit alles kan uw arts aan patiënten jonger dan 18 jaar Lexapro voorschrijven omdat dit in het belang van de patiënt is. Als uw arts Lexapro heeft voorgeschreven aan een patiënt die jonger is dan 18 en u wilt dit bespreken, dan wordt u verzocht contact op te nemen met uw arts. Indien bij patiënten jonger dan 18 jaar één van de hiervoor genoemde symptomen zich ontwikkelt of verslechtert bij inname van Lexapro, dan wordt u verzocht uw arts hierover te informeren. Lange-termijn veiligheidsgegevens van Lexapro over groei, ontwikkeling en cognitieve en gedragsontwikkeling ontbreken in deze leeftijdsgroep.
Bij vrijwel elke AD staat een opmerking van een dergelijke strekking. Je behandelaar is van dat risico op de hoogte. Mocht het geestelijk veel slechter met je gaan, dan moet je contact met je arts opnemen. De kans dat de medicatie daadwerkelijk zelfmoordneigingen bij je veroorzaakt is trouwens heel klein, hoor. Lees bijvoorbeeld eens de bijsluiter van alledaagse medicijnen die je overal zonder recept kan krijgen, zoals paracetamol of aspirine. Die durf je dan ook niet meer te slikken.quote:Op maandag 26 november 2007 20:03 schreef aardbeiaardbei het volgende:
Ik lees net de bijsluiter en maak me toch een klein beetje zorgen. (dit komt van internet, in mijn bijsluiter staat exact hetzelfde maar dan met 'Escitalopram'
[..]
Ik ben 18 en wil geen zelfmoordneigingen krijgen hoor!
Heeft de huisarts je verder niet doorverwezen? Dat kan je wel vragen.quote:Op maandag 26 november 2007 22:12 schreef DeepChord het volgende:
Wat ik me trouwens afvraag hé, mijn huisarts is degene die anti-depressiva verstrekt en ook degene die ervoor zorgt dat ik aan de Seroxat gegaan ben, maar het schijnt toch zo te zijn dat huisartsen over het algemeen minder verstand hebben van anti-depressiva enzo. Is het dan niet beter om de voortgang met betrekking tot het gebruik van a.d. met een psychiater te bespreken?
Het loopt niet zo een vaart. De bijwerkingen kunnen optreden, maar doen dat ook heel vaak niet. Bijwerkingen treden zelden op. Wat niet wegneemt dat het wel kan.quote:Op maandag 26 november 2007 20:03 schreef aardbeiaardbei het volgende:
Ik lees net de bijsluiter en maak me toch een klein beetje zorgen. (dit komt van internet, in mijn bijsluiter staat exact hetzelfde maar dan met 'Escitalopram'
[..]
Ik ben 18 en wil geen zelfmoordneigingen krijgen hoor!
quote:Op dinsdag 27 november 2007 00:16 schreef Re het volgende:
oh ja, de jeugd pleegt massaal zelfmoord was het inderdaad...
Ok, ik bedoelde alleen maar dat zij, als zij zorgen maakt, ook gewoon tot de behandelaar kan richten.quote:Op dinsdag 27 november 2007 00:28 schreef Re het volgende:
de praktijk op dat gebied geeft gelukkig een ander beeld...
feitelijk moeten alleen bij jeugdigen waarbij al suicidale neigingen voorkomen het gebruik goed gemonitord worden door de behandelaar, voor zover dat toch al niet moet bij patienten...
Nou, ze is af en toe wel aan het polsen of ik er misschien niet aan toe ben om te minderen met de anti-depressiva maar ik hoor het toch eigenlijk liever van een iets meer professional op dat gebied omdat ik al twee keer een terugslag gehad heb omdat ik, achteraf gezien, op een totaal verkeerd moment gestopt ben. Dat werd dan wel enigszins (lichtelijk) gepushed vanuit de huisarts.quote:Op maandag 26 november 2007 22:40 schreef Inekris het volgende:
[..]
Heeft de huisarts je verder niet doorverwezen? Dat kan je wel vragen.
en dat kan ng wel ff aanhouden, hou er rekening mee dat dat wel 4-6 weken kan duren en daarna zal het geleidelijk minder worden (meestal), dus blijf de bijwerkingen in de gaten houden en meldt ze altijd bij de huisarts...quote:Op woensdag 28 november 2007 21:58 schreef aardbeiaardbei het volgende:
Wahaha... ik ben stoned!
Wat leuk, helemaal suf en fluffiig...
Wel een nadeel dat ik me echt absoluut niet kan concentreren. Dus voor nu is het wel grappig, maar ik wil m'n studie wel halen!
Oh, en misselijk en hoofdpijn, en dat allemaal na twee pilletjes!
En bij je behandelaarquote:Op woensdag 28 november 2007 22:01 schreef Re het volgende:
[..]
en dat kan ng wel ff aanhouden, hou er rekening mee dat dat wel 4-6 weken kan duren en daarna zal het geleidelijk minder worden (meestal), dus blijf de bijwerkingen in de gaten houden en meldt ze altijd bij de huisarts...
Ja, vind ik wel. Het voelde voor mij als een soort vangnetje, dat wordt langzaam weggehaald en je moet het op eigen kracht gaan doen. Maar als je het onder goede begeleiding doet kan het.quote:Op maandag 26 november 2007 10:16 schreef Noodly het volgende:
Na meer dan 2,5 jaar anti-depressiva eindelijk stoppen.. is het normaal dat ik dat best eng vind?![]()
knapquote:Op donderdag 29 november 2007 02:27 schreef Dutchguy het volgende:
[..]
Ja, vind ik wel. Het voelde voor mij als een soort vangnetje, dat wordt langzaam weggehaald en je moet het op eigen kracht gaan doen. Maar als je het onder goede begeleiding doet kan het.
(ben vanaf vandaag helemaal clean)
Ik heb nu eigenlijk alleen nog last van wat licht trillende handen en soms een beetje duizelig. Het is me dus super mee gevallen.quote:Op donderdag 29 november 2007 08:45 schreef Noodly het volgende:
[..]
knap![]()
Ik moet nog iets van een week de laagste dosis innemen, dan stopt het helemaal. Maar het gaat tot nu toe alleen maar goed dus ik hoef me ook nergens druk om te maken.
Ik heb zowaar gewoon een fijne dag gehad vandaag! Als ik zo terugkijk voelde ik me echt gewoon gelukkig! Kan me niet voorstellen hoe het is om je altijd zo te voelen... Maar het was heel fijnquote:Op donderdag 29 november 2007 22:42 schreef MissPink het volgende:
Burdie, heb jij je onderzoek al gehad?
Aardbeiaardbei, hoe is het met jou?
Voor alle afbouwers: succes!
Ja, ik bedoel het goed, maar scheer te veel over 1 kam geloof ik (zie dit topic ook nu pas weerquote:Op dinsdag 16 oktober 2007 10:32 schreef Inekris het volgende:
Voor sommigen is het geen kwestie van willen he. Burdie wees daar al op, en Re. Jij bedoelt het goed -hoop ik- maar de opmerking doet wel even van "auw".
Ik ben er al overheenquote:Op donderdag 29 november 2007 23:34 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ja, ik bedoel het goed, maar scheer te veel over 1 kam geloof ik (zie dit topic ook nu pas weer)
Alhoewel ik wél vind dat het vrij 'snel' voorgeschreven wordt, dat is dan wat ik in mijn direkte omgeving gezien heb.
Maar ik weet er te weinig van om zo snel een oordeel te vellen. Sorry daarvoor
Sommige problemen zijn niet op te lossen en ondersteuning d.m.v. medicatie blijft dan ook nodig.quote:Op zaterdag 1 december 2007 15:51 schreef lexine het volgende:
Symptoom bestrijding om te kunnen blijven 'functioneren' in onze maatschappij ? Ik lees hier te weinig dat mensen ook iets doen aan de werkelijke oorzaak en/of het onderliggende problemen. Pillen slikken is misschien fijn (maar op den duur hartstikke ongezond), en het lost m.i. niets op als je niets doet aan je problemen.
wat versta je onder problemen?quote:Op zaterdag 1 december 2007 15:51 schreef lexine het volgende:
Symptoom bestrijding om te kunnen blijven 'functioneren' in onze maatschappij ? Ik lees hier te weinig dat mensen ook iets doen aan de werkelijke oorzaak en/of het onderliggende problemen. Pillen slikken is misschien fijn (maar op den duur hartstikke ongezond), en het lost m.i. niets op als je niets doet aan je problemen.
Dit topic gaat speficiek over medicatie bij psychische klachten. Velen zijn er daarnaast nog op een andere manier mee bezig, maar daar is dit topic niet voor.quote:Op zaterdag 1 december 2007 15:51 schreef lexine het volgende:
Symptoom bestrijding om te kunnen blijven 'functioneren' in onze maatschappij ? Ik lees hier te weinig dat mensen ook iets doen aan de werkelijke oorzaak en/of het onderliggende problemen. Pillen slikken is misschien fijn (maar op den duur hartstikke ongezond), en het lost m.i. niets op als je niets doet aan je problemen.
Ik doe ook weer meequote:Op donderdag 29 november 2007 23:25 schreef Juup© het volgende:
Deze week de dosis Seroquel verdubbeld. Was wel nodig, al mag het nog wel wat hoger van mij.
fijn dat het afbouwen goed gaatquote:Op donderdag 29 november 2007 08:45 schreef Noodly het volgende:
[..]
knap![]()
Ik moet nog iets van een week de laagste dosis innemen, dan stopt het helemaal. Maar het gaat tot nu toe alleen maar goed dus ik hoef me ook nergens druk om te maken.
lekkere dooddoeners weer...quote:Op zaterdag 1 december 2007 15:51 schreef lexine het volgende:
Symptoom bestrijding om te kunnen blijven 'functioneren' in onze maatschappij ? Ik lees hier te weinig dat mensen ook iets doen aan de werkelijke oorzaak en/of het onderliggende problemen. Pillen slikken is misschien fijn (maar op den duur hartstikke ongezond), en het lost m.i. niets op als je niets doet aan je problemen.
Met die verschijnselen loopt overigens momenteel half Nederland rond.quote:Op zondag 2 december 2007 19:34 schreef Burdie het volgende:
Ik voel me moe, niet-fit, watten in m'n hoofd en wil er gewoon mee kappen. Weg troep.
Verwar je nu niet een koutje met bijwerkingenquote:Op zondag 2 december 2007 19:34 schreef Burdie het volgende:
Ik heb de laatste dagen in m'n hoofd gehaald dat ik absoluut wil stoppen met de medicatie. Ik voel me moe, niet-fit, watten in m'n hoofd en wil er gewoon mee kappen. Weg troep.
En dat is ook een nogal moeilijk idee. Tenminste, ik ga er na bijna 4 jaar wel vanuit dat de komende tig jaar er AD geslikt worden door mij. Maar stiekem hoop ik dat het ooit wel een keer zonder gaat.quote:Het lijkt maar niet erin te willen dat ik die meds misschien wel de rest van m'n leven moet blijven slikken. De kans is groot.
20 jaar geleden was het zo dat ongeveer 15% van de ambulante patienten die door een psychiater medicatie kreeg voorgeschreven, dit langer slikte dan 5 jaar. Ik denk niet dat dat percentage erg gewijzigd is.quote:Op zondag 2 december 2007 21:42 schreef thaleia het volgende:
Hoeveel mensen zouden dat nou zijn, waar echt chronisch iets zo verstoord is in de hersenen dat ze hun hele leven a.d. zullen moeten blijven slikken? Het lijkt er soms op dat half Nederland denkt dat zij tot die groep behoren, maar hoe groot zou dat percentage mensen nou werkelijk zijn? Weet iemand daar iets van?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |