FOK!forum / Culinesse à gogo / Het grote Jam topic #1
Steve_I.vrijdag 20 juli 2007 @ 23:40
kort maar krachtig:

hoe maak ik van deze


deze


?

dank
qltelvrijdag 20 juli 2007 @ 23:54
Zoals je van de meeste vruchten jam maakt.

Pitten eruit halen, klein maken, geleisuiker toevoegen (1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen) en 4 minuten koken.

Hierna de nog kokende jam in de potten doen, pot zo vol mogelijk, direct het deksel erop en goed vastdraaien. Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.

1 toevoeging voor pruimen. Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker en deze in een thee-ei in de kokende prut doen (geen idee waarom, maar dat stond zo in het recept wat ik van de week heb gebruikt).
Steve_I.zaterdag 21 juli 2007 @ 00:28
quote:
Op vrijdag 20 juli 2007 23:54 schreef qltel het volgende:
1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen


das veel
quote:
4 minuten koken.
en das weinig
quote:
Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.
waarom in vredesnaam op de kop
quote:
Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker
Jech. pitten toevoegen en die moet ik dan eerst weer op de een of andere manier fijn zien te prakken zeker ;?
quote:
en deze in een thee-ei in de kokende prut doen
een thee-ei ik weet wat thee is, ik weet wat een ei is, maar een thee-ei
quote:
het recept wat ik van de week heb gebruikt
en hoe was het geworden? proefde je de pitten nog
Peekaboozaterdag 21 juli 2007 @ 00:37
www.google.nl

zelf jam maken
Linda2205zaterdag 21 juli 2007 @ 00:37


Thee-ei is dus afgesloten, prutjevan de pitten blijft erin zitten. Ei til je eruit, en klaar is kees
Steve_I.zaterdag 21 juli 2007 @ 02:20
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 00:37 schreef Peekaboo het volgende:
www.google.nl

zelf jam maken
anders reageer je toch gewoon niet
we kunnen ook gewoon fok opheffen... zeikerd
qltelzaterdag 21 juli 2007 @ 09:00
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 00:28 schreef Steve_I. het volgende:

[..]
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.

Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.

Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.

Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.

En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
Steve_I.zaterdag 21 juli 2007 @ 12:46
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 09:00 schreef qltel het volgende:

[..]

De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.

Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.

Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.

Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.

En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin

mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
qltelzaterdag 21 juli 2007 @ 13:05
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 12:46 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin

mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
Zelfgemaakte jam is erg simpel te maken, kost weinig en is erg lekker. Het grootste probleem is altijd de potten om ze in te doen. Ik heb in mijn tuin net ook weer rijpe pruimen gevonden van een andere soort. Ik denk dat ik daar ook nog even een kilo van ga scoren en dan nog ff wat jam ervan ga maken.
qltelzaterdag 21 juli 2007 @ 13:08
Oh, wat ik ook nog vergat: de potten moeten metalen deksels hebben. Met kunststofdeksels (pindakaas enzo) gaat het niet. Dat zuigt niet vacuum. Potten van jam (nee, echt? ) zijn erg geschikt, maar potten waar groente, appelmoes en pastasaus enzo inzit ook. En zorg dat ze goed schoon zijn. Liefst eerst in de vaatwasser en net voor gebruik nog even in een pannetje kokend water. De deksels vooral ook, in die deksels zit een rubberen randje en dat wordt goed zacht door de warmte en sluit daardoor extra goed af.

Ik zie op jouw foto trouwens 2 weckpotten, met zo'n glazen deksel. Mits het rubber wat er tussen hoort te zitten goed is, mag dat natuurlijk ook.
Rewimozaterdag 21 juli 2007 @ 15:49
qltels jam is Ik hou hem in dienst als opperjammaker
Dinuszaterdag 21 juli 2007 @ 23:38
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam
Dinuszaterdag 21 juli 2007 @ 23:40
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 15:49 schreef Rewimo het volgende:
qltels jam is Ik hou hem in dienst als opperjammaker
Hebben jullie toevallig ook bramen? Vraag dan je Jamboy eens of ie jam maakt van bramen met een paar nectarine's en een zakje vanillesuiker
Dit maakte ik vorig jaar, en omdat ik te weinig bramen had, zocht ik er wat bij dat ik toevallig in huis had.
qltelzaterdag 21 juli 2007 @ 23:51
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 23:38 schreef Dinus het volgende:
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam
Dat van die pitten staat in een jamboek wat ik hier heb. Ik heb ook geen idee wat het verschil is.

De vorige partij was van Mirabellen, vroege kleine gele pruimen en daarvan kon ik de pitten goed kapot krijgen. Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.

Bramen weten we nog niet. ALS ze vruchten krijgen, ga ik er jam van maken, maar die struiken zijn wild en ik weet nog niet hoe ze het doen (ik woon hier nog maar een maand).

Ik heb wel rode bessen jam gemaakt. Is ook reuze simpel en ook heel erg lekker. Die heb ik trouwens klein gemaakt met zo'n stamper voor stamppot. Ging ook reuze makkelijk.
releazezaterdag 21 juli 2007 @ 23:56
op de geleisuiker die ik had stond een korte handleiding voor het maken van jam.

wel belangrijk dat je de potten ff uitkookt voordat je ze gaat gebruiken. Het beste een grote pan, potten erin, vullen met water, 2 eetlepels zout in het water toevoegen, aan de kook brengen en het zo een half uurtje laten staan, dan is het grootste gedeelte wel dood. Als je een snelkookpan hebt proberen de potten daar in te doen (zonder zout), 10 minuten later zijn ze praktisch steriel.
Rewimozaterdag 21 juli 2007 @ 23:59
Er zitten wel een heleboel bramen aan de struiken, maar of ze lekker worden weten we nog niet
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 12:19
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
qltelzondag 22 juli 2007 @ 12:22
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:19 schreef Steve_I. het volgende:
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.

Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 12:44
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:22 schreef qltel het volgende:

[..]

Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.

Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
THNX
Nu Douchen, dan maken
Dinuszondag 22 juli 2007 @ 18:42
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:44 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

THNX
Nu Douchen, dan maken
En, is het gelukt?
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 18:51
quote:
Op zondag 22 juli 2007 18:42 schreef Dinus het volgende:

[..]

En, is het gelukt?
Jazekers `
morgen wafels kopen
qltelzondag 22 juli 2007 @ 19:36
quote:
Op zondag 22 juli 2007 18:51 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

Jazekers `
morgen wafels kopen
Goed zo!

Mijn ervaring is trouwens dat pruimenjam vrij lang dun blijft. Na een dag of 2 was die van mij gestold. En die ik gisteren heb gemaakt, is nu dus nog vloeibaar. Hopelijk morgen niet meer (en anders eten we morgen gewoon weer dunne jam.. )
Dinuszondag 22 juli 2007 @ 19:38
Mooi Steve, nu wafels bakken he

Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Minguszondag 22 juli 2007 @ 19:38
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Dinuszondag 22 juli 2007 @ 19:39
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Oh kijk, hier spreekt een kennert.
qltelzondag 22 juli 2007 @ 19:45
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Mirabellen misschien?

Hlaf/half is volgens mijn jamboek teveel. En dan is dat dus wel logisch, want in geleisuiker zit pectine, en pectine zorgt ervoor dat de boel stolt.
Minguszondag 22 juli 2007 @ 19:47
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:39 schreef Dinus het volgende:

[..]

Oh kijk, hier spreekt een kennert.
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 19:47
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he

Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Minguszondag 22 juli 2007 @ 19:48
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 19:51
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?

Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 19:52
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:

[..]

Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
next time

die stomme boom hangt nog voor 80% vol maar de rest rijpt niet erg hard ...
Minguszondag 22 juli 2007 @ 19:52
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
, !
quote:
Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.
Steve_I.zondag 22 juli 2007 @ 19:53
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:52 schreef Mingus het volgende:

[..]

[afbeelding], !
sorry
1-of-6Billiondinsdag 24 juli 2007 @ 14:50
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
reclamedoosdinsdag 24 juli 2007 @ 15:03
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.
Isabeaudinsdag 24 juli 2007 @ 15:30
Hoelang is zelfgemaakte jam op deze manier eigenlijk houdbaar? Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder en oma vroeger heel erg veel jam zelf maakten en daar at je dan nog héél lang van. Ik weigerde altijd iets te eten wat al 2 jaar zo in de kast stond
1-of-6Billiondinsdag 24 juli 2007 @ 16:04
In een gesloten pot, zeker 2 jaar. Daarna wordt de smaak en de struktuur snel minder. HEt bederft niet ofzo. Je zal het tot het einde der tijden kunnen blijven eten.
qlteldinsdag 24 juli 2007 @ 17:43
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.

Het op z'n kop zetten is ervoor om het nog beter luchtdicht af te sluiten. De jam helpt dan met het afsluiten tijdens het vacuum worden (ofzo.. En wat maakt het uit, ze staan zo op z'n kop)
fietsmiepzondag 29 juli 2007 @ 10:48
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:

[..]


Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.
qltelzondag 29 juli 2007 @ 10:59
Ik heb gisteren pruimenjam met vanille en rozijnen gemaakt. We moeten hem nog proberen. Het zijn dezelfde pruimen als die jij gisteren hebt geplukt.
Rewimozondag 29 juli 2007 @ 11:23
Gisteren heeft qltel pruimenjam gemaakt met vanillesuiker en rozijnen erdoorheen. We moeten nog proeven maar het ruikt in elk geval heerlijk

Edit: en toen had ik qltels post hierboven dus nog niet gezien - venster stond al een poosje open
fietsmiepzondag 29 juli 2007 @ 12:15
Klinkt goed, met rozijnen en vanille....
Ienepienzaterdag 22 augustus 2009 @ 10:40
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
qltelzaterdag 22 augustus 2009 @ 11:01
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).

Wel een goed idee trouwens, de pruimen zijn nu rijp en we hebben er een aantal bomen van in de tuin staan. Straks maar eens gaan plukken.
Ienepienzaterdag 22 augustus 2009 @ 11:11
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
qltelzaterdag 22 augustus 2009 @ 11:19
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Ienepienzaterdag 22 augustus 2009 @ 11:26
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:

[..]

Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.

Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
qltelzaterdag 22 augustus 2009 @ 14:06
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:

[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..

Ik heb net ook maar eens pruimen geplukt hier in de tuin. Blijkt het ook precies 2,5 kilo te zijn.. Straks maar eens verwerken.
Ienepienmaandag 24 augustus 2009 @ 13:53
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

qltelmaandag 24 augustus 2009 @ 14:05
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.

Ik heb ook jam gemaakt, maar die is erg stug geworden.. Maar ff wat vruchten erbij en nog een keertje koken, lijkt me.
Ienepienmaandag 24 augustus 2009 @ 14:24
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 14:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.
Merci, nu nog even mijn fotografiekunst verbeteren Weckpotjes waren overigens een prikkie bij de Xenos.

Succes met je jam!
z80maandag 24 augustus 2009 @ 20:43
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
qltelmaandag 24 augustus 2009 @ 20:46
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Dat heeft vrijwel elke supermarkt bij jou in de buurt. Ik haal het meestal bij Kaufland of Real, maar ik heb het ook bij de Edeka hier gezien.
Trustenmaandag 24 augustus 2009 @ 21:26
Voor degenen die liever minder suiker gebruiken, ik gebruik altijd marmello

http://www.marmello.nl
Ienepienmaandag 24 augustus 2009 @ 22:43
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Gewoon bij de supermarkt. Van Gilse heeft het en je vindt het in het vak tussen de basterdsuiker en de kristalsuiker.
TLCmaandag 24 augustus 2009 @ 22:47
Moet je van pruimenjam niet ontzettend naar de wc ?
lionessadinsdag 25 augustus 2009 @ 11:54
Beter laat dan nooit: pitten meekoken met de jam in een thee-ei doe je voor de pectine die in de pitten zit. Zo wordt je jam makkelijker dik.

Dit jaar veel bramenjam gemaakt en 3 potten bosbessenjam. Erg lekker.

Die tip met de vanillesuiker ga ik ook een keer proberen. Lijkt me erg lekker.

Overigens gebruiken wij de bramenjam voor: op de panne(n)koek, boterham, beschuit en tussen een open gesneden cakeje. Erg lekker allemaal.

Nog een tipje: als je wil weten of je jam goed is moet je een druppel jam direct uit de pan op een bord laten vallen die uit de koelkast komt. Loopt de druppel niet of nauwelijs uit als je je bord scheef houdt is de jam goed. Zo kan je ook jam maken met alleen maar suiker(en pitten in een thee-ei en een beetje citroenzuur). alleen dan moet je er wel rekening mee houden dat je de jam veel langer moet koken.
lionessadinsdag 25 augustus 2009 @ 11:56
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 22:47 schreef TLC het volgende:
Moet je van pruimenjam niet ontzettend naar de wc ?
Denk het niet, want je kan toch ook een paar pruimen eten, zonder dat je daar vreselijk van naar de wc moet? En een boterham met pruimenjam is denk ik vergelijkbaar met een paar pruimen eten.
Sjeenwoensdag 26 augustus 2009 @ 17:54
Ben ook weer begonnen, wel heel kleinschalig Een tijdje terug een halve kilo aarbeien verwerkt tot een paar van die kleine weckpotjes jam die Ienepien ook heeft. En gisteren mirabellen met een nectarine tot jam gekookt
z80woensdag 26 augustus 2009 @ 20:30
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
qltelwoensdag 26 augustus 2009 @ 20:41
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Als je er nog meer wil, ik heb er hier nog 2 bomen vol van staan..

In een normale jampot kan ongeveer 400 a 500 gram. 1 kilo peren zou ik 500 gram geleisuiker bij doen (in peren zit volgens mij veel pectine) dus dan kom ik uit op 3 a 4 potten per kilo peren.
Sjeenwoensdag 26 augustus 2009 @ 22:00
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Even voor je gekeken naar perenjam recept in boek dat ik vandaag uit bieb gehaald heb:
1 kilo peren met 1 kilo geleisuiker 1:1 en wat citroensap, geeft volgens hun 1,25 liter jam...

Je kunt ook perendiksap ervan maken trouwens
Beenhamwoensdag 26 augustus 2009 @ 22:58


z80donderdag 27 augustus 2009 @ 08:27
diksap vond ik nooit lekker (oma maakte dit wel eens).
perenjam met rum was wel altijd top.
en wat over is aan peren wordt perencompote.
Jurkdonderdag 27 augustus 2009 @ 12:51
Hier ook kilo's pruimen tot jam gemaakt. Voor de variatie heb ik een theelepel kaneel en een eetlepel port toegevoegd. Erg lekker, krijgt het een hele warme, volle smaak van
Sjeenmaandag 31 augustus 2009 @ 10:53
De combi aarbei/nectarine/pruim is ook erg lekker
08gnoT.zaterdag 3 oktober 2009 @ 11:27
Even kopieren van Jam maken

Geen enkele jam is lekkerder dan zelfgemaakte maar nu het zomerfruitseizoen ten einde loopt met de laatste aardbeien, vroeg ik me af of jam maken ook van diepvriesfruit kan? Het hoeft niet per se heel lang goed te blijven, een week of 2 is lang zat.

En kun je cacaopoeder mengen door jam bij het maken, of gaat dat voor geen meter?
Vorkzaterdag 3 oktober 2009 @ 11:56
Hallo iedereen. Als resultaat van een kort beraad met mezelf voornamelijk, heb ik besloten om van dit topic een centraal jam topic te maken. Dus niet alleen voor de pruimenvariant, maar ook bedoeld voor iedere andere vrucht. Zolang het natuurlijk om jamachtige substanties gaat
08gnoT.zaterdag 3 oktober 2009 @ 12:01
Dan post ik m'n reactie van het vorige topic hier, want die stond voor een gesloten deur
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik snap TS niet helemaal, ja je kan diepvriesfruit gebruiken, maar het hele idee van jam maken is dat je fruit koopt als je het bij wijze van spreken cadeau krijgt op de markt en daar dan jam van maakt zodat je het hele jaar van dat fruit kan genieten.
En ja je kan cacao door je jam doen, maar waarom zou je?

Toen ik eens op het huis van iemand paste met een flinke moestuin en niet voldoende aarbeien had voor meer dan 2 potten, net als rode bessen, zwarte bessen, kersen, frambozen en bramen heb ik alles in één pan gegooid samen met de overrijpe perzikken en bananen uit de fruitmand. Resultaat waren en pot of 25 heerlijke mengjam waar ik veel vrienden mee plezierde.
Tja dat snap ik, maar ik eet véél jam en ik heb geen ruimte om 200 potten neer te zetten voor een jaar, dus wil ik in de winter ook jam kunnen eten. En rood fruit vind ik, mits rijp, erg lekker. Appeljam, perenjam en banaanjam zijn ook wel lekker, maar het kan niet tippen aan aardbeien of kersen vind ik. En laat dat nu net niet vers te krijgen zijn in de winter.

En met de cacao, wilde ik gewoon eens proberen. Een combinatie van jam en chocopasta of zo, ik experimenteer graag en vanillepoeder erdoor is ook lekker.

Nog een laatste vraagje - van de week had ik jam gemaakt van galiameloen maar dat werd zuur, dat was me nog nooit eerder gebeurd maar het is nu niet echt een delicatesse te noemen. Is meloen niet geschikt voor jam?
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 12:12
Snap niet helemaal waarom meloenjam zuur zou worden, was het bedorven zuur of had je er wat zuurs doorgedaan?
08gnoT.zaterdag 3 oktober 2009 @ 12:34
Nee, het was alleen meloen, marmello en bakbestendige zoetstof. Het rook niet echt bedorven zuur, meer als verhitte ananas... maar dan wat stinkender. Misschien lag het gewoon aan de vrucht zelf dan, want die was al erg droog en taai.
lemonlimezaterdag 3 oktober 2009 @ 13:49
Jam! Ik heb deze zomer (voor het eerst) zwarte bessen jam gemaakt, echt een van de meest lekkere soorten jam wat mij betreft. Heb nog wat foto's om het zomergevoel een beetje terug te halen.

Uit de tuin..


in de pan..


en zo op brood.


recept: ietsje meer dan 2 kilo zwarte bessen, 2 kilo gewone suiker.
Bessen zonder de suiker koken tot het moes is, daarna de suiker toevoegen en nog ong. 45 minuten koken geloof ik.
Pietverdrietzaterdag 3 oktober 2009 @ 14:00
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 12:34 schreef 08gnoT. het volgende:
Nee, het was alleen meloen, marmello en bakbestendige zoetstof. Het rook niet echt bedorven zuur, meer als verhitte ananas... maar dan wat stinkender. Misschien lag het gewoon aan de vrucht zelf dan, want die was al erg droog en taai.
Bakbestendige zoetstof? In je zelfgemaaakte jam? Gatverdamme.
lemonlimezondag 1 november 2009 @ 20:17
Ik ben nu kweeperengelei aan het maken. Echt heel tof om die lichte, zalmkleurige puree te zien veranderen in een felrode pasta. Het is ook eigenlijk geen gelei maar veel stijver dan dat.
recept
Pietverdrietzondag 1 november 2009 @ 20:38
quote:
Op zondag 1 november 2009 20:17 schreef lemonlime het volgende:
Ik ben nu kweeperengelei aan het maken. Echt heel tof om die lichte, zalmkleurige puree te zien veranderen in een felrode pasta. Het is ook eigenlijk geen gelei maar veel stijver dan dat.
recept
jummie, zelfgemaakt turks fruit?
lemonlimezondag 1 november 2009 @ 23:19
quote:
Op zondag 1 november 2009 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

jummie, zelfgemaakt turks fruit?

Een deel ervan wel, maar met kaas lijkt me nog lekkerder eigenlijk. Het is echt best zoet, ook al heb ik 1/3 van de suiker weggelaten.
Het zit nu in het blik te drogen, zo mooi rood.. ben er best trots op
sigmemaandag 2 november 2009 @ 06:49
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
qltelmaandag 2 november 2009 @ 08:31
quote:
Op maandag 2 november 2009 06:49 schreef sigme het volgende:
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
Als het echt gist is er weinig meer mee te doen voor zover ik weet. Jam gist alleen als de potten niet schoon genoeg waren, het fruit rotte plekjes had en/of als de temperatuur van de jam te laag was. Volgens mijn jamboek is herstel niet mogelijk.
sigmemaandag 2 november 2009 @ 08:42
Ok, bedankt !
lionessamaandag 9 november 2009 @ 22:56
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
sigmedinsdag 10 november 2009 @ 06:40
quote:
Op maandag 9 november 2009 22:56 schreef lionessa het volgende:
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
Da's schimmel, dat wil prima. Gistende jam is wat anders .
CafeRokerdonderdag 26 juli 2012 @ 21:46
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
stavromulabetavrijdag 27 juli 2012 @ 21:07
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juli 2012 21:46 schreef CafeRoker het volgende:
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
2 weken geleden abrikozenjam met vanille gemaakt. Eens kijken wat de markt ons morgen weer brengt. En eind augustus natuurlijk niet vergeten om vlierbessen te plukken.
dr.Bellowszaterdag 4 augustus 2012 @ 10:54
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
Pietverdrietzaterdag 4 augustus 2012 @ 10:58
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:54 schreef dr.Bellows het volgende:
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
dr.Bellowszaterdag 4 augustus 2012 @ 22:06
Vanmiddag wat einde dag koopjes gescoord bij de groentekraam: oa aardbeien en rabarber. Samen met munt maakt dat een errug lekker jammetje, blijkt :9
Dinusmaandag 6 augustus 2012 @ 20:25
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
stavromulabetamaandag 6 augustus 2012 @ 20:44
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
Net gedaan, een hoop nectarines en peren, een mango, een paar overgebleven druiven en tot slot twee verdwaalde tomaten. Ik ben benieuwd hoe het straks uit het potje is, vanuit de pan smaakte het nogal mierzoet.

quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 20:25 schreef Dinus het volgende:
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Je zou er een soort marmelade van kunnen maken.
Dinusdinsdag 7 augustus 2012 @ 11:49
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
-mandy-dinsdag 7 augustus 2012 @ 12:13
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Ik ga volgende week ook nog eens jam maken. De plaatstelijke groenteboer heeft heel mooi fruit om jam van te maken.
stavromulabetadinsdag 7 augustus 2012 @ 19:04
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 11:49 schreef Dinus het volgende:
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Omdat marmelade jam van citrusvruchten is ;) Maar als je het zelf maakt hoef je er natuurlijk geen reepjes schil in te doen, en je kunt het wat zoeter maken.

Je zou het ook met wat nectarine of perzik kunnen mengen om het wat fruitiger te maken. Of wat steranijs meekoken voor een wat kruidiger (kerst?) smaakje.

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 12:13 schreef -mandy- het volgende:

[..]

Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Met Xenos-potjes heb ik telkens problemen. Ze sluiten vaak niet lekker waardoor de jam gaat schimmelen. Ik zweer op gewone schroefdekselpotjes, nooit problemen mee gehad en ook nog eens gratis ;)
dr.Bellowsdonderdag 9 augustus 2012 @ 18:43
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Gularavrijdag 10 augustus 2012 @ 17:44
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 17:48
quote:
5s.gif Op donderdag 9 augustus 2012 18:43 schreef dr.Bellows het volgende:
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Zijn ze behandeld?
dr.Bellowsvrijdag 10 augustus 2012 @ 18:58
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 19:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 18:58 schreef dr.Bellows het volgende:
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Behandeld als in gewaxed.
Maar als ze dat niet zijn, de uiterste huid er af halen met een dunschiller zo, dat je het wit niet meeneemt. Dit aan dunne reepjes snijden. Dan met een scherp mes het wit er af snijden en de citroenen en limoenen in plakken snijden. Hun gewicht met een gelijk deel water verdunnen, en aan de kook brengen met de schilletjes. gelijke delen geleersuiker toevoegen en een tijdje laten koken.
Dus
200 gram citroen, 200 gram water, 400 gram geleersuiker.
Als je citroen onverdunt gebruikt smaakt het waarschijnlijk te scherp.
dr.Bellowsvrijdag 10 augustus 2012 @ 19:07
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Pietverdrietvrijdag 10 augustus 2012 @ 19:10
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Proef je citroenen eerst, als ze fris zoet-zuur smaken, zoals een rijpe citroen eigenlijk hoort te smaken hoe je het niet te verdunnen. Zijn ze erg zuur zoals supermarkt citroenen dan wel.
anita82donderdag 30 augustus 2012 @ 21:20
Morgen bramen plukken voor bramenjam ben erg benieuwd.
zetten jullie zo nog in een weckketel en zo ja hoe lang en welke temperatuur?
Pietverdrietvrijdag 31 augustus 2012 @ 09:39
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Is het nog wat geworden?
dr.Bellowsvrijdag 31 augustus 2012 @ 11:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2012 09:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Is het nog wat geworden?
Was erg lekker geworden, met een scheutje whiskey erbij. Had alleen de schilletjes wat langer moeten laten koken, die waren wat aan de stugge kant. Goed leermomentje voor de volgende keer.
anita82zondag 16 september 2012 @ 23:00
Appel kaneel rozijnen jam

Ik heb een goed adresje om goedkoop appels te kopen.
Nu wil ik appel kaneel rozijnen jam maken.
Maar wie heeft er een goed recept?
Of als je geen recept hebt hoe zou je het aanpakken?

Dankje
SeLangvrijdag 23 augustus 2013 @ 14:00
Kick 8-)

3kg lekkere sappige bramen geplukt en die liggen nu te wachten in het vriesvak. Morgen ga ik er jam van maken :9
En dan hopelijk over een week of twee nog eens een zelfde hoeveelheid.

Recept:
- 1 kg bramen
- 1 kg suiker
- 0,5 citroen + schil voor de pectine en extra aroma

Vorig jaar ca 25 potten gemaakt, genoeg voor een heel jaar smullen :9
stavromulabetavrijdag 23 augustus 2013 @ 22:05
quote:
14s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 14:00 schreef SeLang het volgende:
Kick 8-)

3kg lekkere sappige bramen geplukt en die liggen nu te wachten in het vriesvak. Morgen ga ik er jam van maken :9
En dan hopelijk over een week of twee nog eens een zelfde hoeveelheid.

Recept:
- 1 kg bramen
- 1 kg suiker
- 0,5 citroen + schil voor de pectine en extra aroma

Vorig jaar ca 25 potten gemaakt, genoeg voor een heel jaar smullen :9
Wow, 3 kilo bramen... Hier in de omgeving staan helaas alleen een paar vereenzaamde bramenstruiken (en bij voorkeur langs 4-baanswegen), maar ik had wel al op mijn lijstje voor dit weekend staan om vlierbessen te gaan plukken en daar gelei van te maken.
SeLangzaterdag 24 augustus 2013 @ 09:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 23 augustus 2013 22:05 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Wow, 3 kilo bramen... Hier in de omgeving staan helaas alleen een paar vereenzaamde bramenstruiken (en bij voorkeur langs 4-baanswegen), maar ik had wel al op mijn lijstje voor dit weekend staan om vlierbessen te gaan plukken en daar gelei van te maken.
Bramen liggen nu te ontdooien.... :)

Er groeit hier meer dan ik kan plukken, dus ik zoek de struiken met de grootste, zoetste, sappigste en meest lekker ruikende bramen eruit. :)

Twee jaar geleden heb ik ook jam gemaakt van sleebessen. Hier in Engeland is het een populaire bezigheid om "sloe-gin" of "sloe-wodka" te maken met die bessen en ook voor gelei is het erg populair. Maar zelf hou ik meer van jam dan gelei. Ik had veel meer bessen geplukt dan ik nodig had voor de wodka dus daar heb ik toen jam van gemaakt. Bleek erg lekker te zijn :9. Helaas ben ik meestal op vakantie als die bessen rijp zijn (oktober) dus ook dit jaar komt het er niet van.
SeLangzaterdag 24 augustus 2013 @ 13:29
De jam is klaar ^O^. Goed gelukt :9
De komende dagen ga ik weer 3kg bramen verzamelen voor de tweede batch.
Pietverdrietzaterdag 24 augustus 2013 @ 14:32
Sleedoorn is trouwens nogal laxerend
SeLangzaterdag 24 augustus 2013 @ 14:45
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 augustus 2013 14:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Sleedoorn is trouwens nogal laxerend
Niets van gemerkt. Maar de hoeveelheden die je eet in jam zijn natuurlijk ook niet groot....
SeLangzaterdag 24 augustus 2013 @ 15:19
Wat betreft de potjes: ik recycle gewoon lege jam potjes + dekseltjes van (ooit) in de supermarkt gekochte jam.

Wat betreft het steriliseren van de potten: ik zet de lege potten eerst in de oven op 150 graden tijdens het maken van de jam. Alles gaat dan dood en bovendien zijn de potten heet op het moment dat je de jam erin giet. Trechter steriliseer ik op dezelfde manier. Deksels kook ik in een pannetje met water want in de oven ben ik bang dat de rubberen ring aan de binnenkant dan smelt/ verbrandt. Bovendien nemen die dekseltjes weinig ruimte in dus dat gaat prima in een pannetje water.

Na jam ingieten gelijk dekseltje erop. Na een tijdje trekt dat als het goed is mooi vacuum (niet echt vacuum natuurlijk maar lagere druk). Zo zie je gelijk of de pot goed luchtdicht is afgesloten. Mocht achteraf blijken dat één van de potten niet goed luchtdicht was dan kun je het opnieuw koken of gewoon de betreffende pot in de koelkast zetten en als eerste opeten.

Dit is het derde jaar dat ik jam maak en heb nog nooit schimmel oid gehad.
SeLangzondag 8 september 2013 @ 14:14
Zo, mijn bramen-jam voor dit jaar is klaar :9
Ruim 6 kg bramen --> 24 potten = genoeg voor een jaar.

Jam.jpg
Pietverdrietzondag 8 september 2013 @ 14:31
Wat je ook kan doen is potjes vullen met kokende jam, zorgen dat de rand schoonblijft, deksel erop en ze in een grote pan kokend water doen. Ze zijn dan na 10-15 minuten echt wel steriel.
SeLangzondag 8 september 2013 @ 14:47
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 14:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Wat je ook kan doen is potjes vullen met kokende jam, zorgen dat de rand schoonblijft, deksel erop en ze in een grote pan kokend water doen. Ze zijn dan na 10-15 minuten echt wel steriel.
Zo heb ik dat ook weleens gedaan ja. Het lastige is alleen dat ik geen pan heb die groot genoeg is om alle potten daarin tegelijkertijd te koken (ik maak jam meestal per 8-12 potten tegelijk).

Vorig jaar heb ik om te proberen een deel gesteriliseerd zoals jij beschrijft en een ander deel zoals ik eerder beschreef (lege potten steriliseren in de oven en deksels in kokend water). Ik heb geen verschil gemerkt tussen beide batches, ze bleven allebei minimaal een jaar goed.

Maar de kook methode die jij beschrijft is wel het veiligst omdat je de jam sterliseert nadat de pot al hermetisch is afgesloten. Zoals ik het doe kan er nog steeds besmetting optreden tussen het vullen van de potten en afsluiten (door schimmel sporen in de lucht etc). Maar ja, lastig te doen dus in mijn geval.
Pietverdrietzondag 8 september 2013 @ 19:44
quote:
0s.gif Op zondag 8 september 2013 14:47 schreef SeLang het volgende:

[..]

Zo heb ik dat ook weleens gedaan ja. Het lastige is alleen dat ik geen pan heb die groot genoeg is om alle potten daarin tegelijkertijd te koken (ik maak jam meestal per 8-12 potten tegelijk).

Vorig jaar heb ik om te proberen een deel gesteriliseerd zoals jij beschrijft en een ander deel zoals ik eerder beschreef (lege potten steriliseren in de oven en deksels in kokend water). Ik heb geen verschil gemerkt tussen beide batches, ze bleven allebei minimaal een jaar goed.

Maar de kook methode die jij beschrijft is wel het veiligst omdat je de jam sterliseert nadat de pot al hermetisch is afgesloten. Zoals ik het doe kan er nog steeds besmetting optreden tussen het vullen van de potten en afsluiten (door schimmel sporen in de lucht etc). Maar ja, lastig te doen dus in mijn geval.
Hoe jij het beschrijft doe ik het ook met jam, nooit bedorven. Met andere inmaak waar geen suiker in zit doe ik het wel.
Zuurkool vries ik trouwens gewoon op zijn hoogtepunt in.
SeLangzondag 8 september 2013 @ 20:19
quote:
1s.gif Op zondag 8 september 2013 19:44 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe jij het beschrijft doe ik het ook met jam, nooit bedorven. Met andere inmaak waar geen suiker in zit doe ik het wel.
Zuurkool vries ik trouwens gewoon op zijn hoogtepunt in.
Dan is het veel kritischer inderdaad. Het beste is trouwens om het steriliseren dan met een snelkookpan te doen omdat je daarmee hogere temperaturen bereikt. Sommige sporen/ bacteriën overleven 100 graden.

Niet dat ik er verstand van heb trouwens, maar ik heb hierover gelezen toen ik ging uitzoeken hoe ik het beste die jampotten kon steriliseren.
SeLangzondag 30 augustus 2015 @ 09:04
Zo, ik heb mijn bramenjam weer gemaakt voor dit jaar.
11 kg jam gemaakt van 6,5 kg bramen. Genoeg voor het komende jaar. :9
habituezondag 30 augustus 2015 @ 09:07
Wow, dat zou voor mij genoeg jam zijn voor de rest van mn leven. :P
stavromulabetazondag 30 augustus 2015 @ 10:46
Hier gisteren 10 glazen vlierbessengelei gemaakt... Lekker ;)

En nog een waarschuwing voor medejammakers:
SPOILER
Gisteren noodgedwongen dit geleermiddel gebruikt omdat de Marmello ineens uit het assortiment van de Ekoplaza was verdwenen.
biovegan-biologische-konfitura-geleermiddel-32g-kopen.jpg
Maar man, man, man, wat een troep is dit. Hoe goed en voorzichtig ik het ook de de sap roer, binnen de kortste keren zit de hele jam onder de smakeloze kauwgomballen van geklonterd geleermiddel. En behalve de geleermiddelklonters is de rest van de gelei uiteraard nog vloeibaar.


[ Bericht 36% gewijzigd door stavromulabeta op 30-08-2015 10:53:38 ]
SeLangzondag 30 augustus 2015 @ 11:26
Voor mijn bramenjam gebruik ik een citroen inclusief schil voor de pectine (één citroen per 2 kg bramen). Geeft een extra fris aroma aan de jam en je hoeft dan dus geen pectine toe te voegen om het stijf te laten worden.
_Newman_zondag 30 augustus 2015 @ 15:06
gewoon in de openbare bossages rozenbottels plukken en je hebt zo 10 potten jam gratis en voor niets.
Deed mijn oma vroeger altijd. Echt heel lekker ook nog.
stavromulabetadonderdag 3 september 2015 @ 19:56
quote:
0s.gif Op zondag 30 augustus 2015 15:06 schreef _Newman_ het volgende:
gewoon in de openbare bossages rozenbottels plukken en je hebt zo 10 potten jam gratis en voor niets.
Deed mijn oma vroeger altijd. Echt heel lekker ook nog.
Haha, ik heb van de week geprobeerd duindoorn te plukken, hier in de duinen. Om de 2 minuten hardlopers die langs rennen, 2 keer politie en 1 keer stadswachten. Was niet echt relaxed plukken zo. Ik voelde me net één of andere stroper die beroemde leeuwen probeert te schieten.
qltelzondag 20 september 2015 @ 07:51
Heeeelp! :(

Ik heb hier 4 emmers druiven. Vrijdag de eerste emmer druiven verwerkt tot jam. Gewoon 1 op 1 met geleisuiker en een scheut citroensap er doorheen en 3 minuten gekookt. Gisteren was het nog steeds dun dus heb ik het nog een keer gekookt (5 minuten ongeveer).

Het spul blijft echter vloeibaar. Iemand nog een idee wat ik eraan kan doen, behalve weggooien?
stavromulabetazondag 20 september 2015 @ 08:12
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2015 07:51 schreef qltel het volgende:
Heeeelp! :(

Ik heb hier 4 emmers druiven. Vrijdag de eerste emmer druiven verwerkt tot jam. Gewoon 1 op 1 met geleisuiker en een scheut citroensap er doorheen en 3 minuten gekookt. Gisteren was het nog steeds dun dus heb ik het nog een keer gekookt (5 minuten ongeveer).

Het spul blijft echter vloeibaar. Iemand nog een idee wat ik eraan kan doen, behalve weggooien?
Vreemd. Welke geleisuiker hen je gebruikt (ik heb namelijk wel eens soortgelijke problemen gehad met geleisuiker van de Aldi)?
Ik zou het weer uit de potten in de pan doen en langer koken. Voordat je het afvult de geleertest doen. Daarvoor zet je een bordje in de diepvries om af te koelen en om testen doe je er een druppel gelei op. Als het stolt is het goed. Anders doorkoken.
qltelzondag 20 september 2015 @ 08:40
quote:
0s.gif Op zondag 20 september 2015 08:12 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Vreemd. Welke geleisuiker hen je gebruikt (ik heb namelijk wel eens soortgelijke problemen gehad met geleisuiker van de Aldi)?
Ik zou het weer uit de potten in de pan doen en langer koken. Voordat je het afvult de geleertest doen. Daarvoor zet je een bordje in de diepvries om af te koelen en om testen doe je er een druppel gelei op. Als het stolt is het goed. Anders doorkoken.
Ja, gek he. De geleisuiker is van een bekend Duits merk:
Produktseite_Gelierzucker_1_1_neu.png

Ik denk inderdaad dat nog langer koken de enige oplossing is. Of opnieuw beginnen (ik heb nog 3 emmers) en dan eerst eens met een klein beetje om te proberen of het dan wel goed gaat.
qltelmaandag 21 september 2015 @ 08:17
Oeps, ik ben er achter wat het probleem is. Er blijkt een THT-datum op geleisuiker te staan en met recentere werkt het wel.. |:(
SeLangmaandag 21 september 2015 @ 09:18
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 08:17 schreef qltel het volgende:
Oeps, ik ben er achter wat het probleem is. Er blijkt een THT-datum op geleisuiker te staan en met recentere werkt het wel.. |:(
Ik kan me niet voorstellen dat het daaraan ligt
qltelmaandag 21 september 2015 @ 09:21
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 09:18 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het zou me echt verbazen als het daaraan ligt
Mij ook. Maar ik heb het met geleisuiker gemaakt die niet over de datum is en dat ging prima. Wellicht verouderd pectine toch.
SeLangmaandag 21 september 2015 @ 09:37
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 09:21 schreef qltel het volgende:

[..]

Mij ook. Maar ik heb het met geleisuiker gemaakt die niet over de datum is en dat ging prima. Wellicht verouderd pectine toch.
Ik werd nieuwgierig en heb even zitten googelen. Pectine wordt inderdaad minder effectief als het ouder wordt, maar ik lees ook verhalen van mensen die pectine gebruikten dat 3 jaar of meer over datum was en dat werkte prima.

Zelf heb ik er geen ervaring mee want ik gebruik daarvoor citroenschillen voor bramenjam en appelschillen/ klokhuizen in de sleebessen jam die ik maak.
Pinnenmutskemaandag 21 september 2015 @ 09:40
Ik wil graag abrikozenjam maken maar is dat anders dan confituur?

Anders heeft iemand me verkeerd ingelicht toen ik klein was :@
SeLangwoensdag 30 september 2015 @ 19:36
Vanmiddag op pad geweest om sleebessen te plukken. In het begin viel het enorm tegen, er zat bijna niks aan de struiken die normaal gesproken goed zijn. Uiteindelijk toch thuisgekomen met 5kg sleebessen! :D

Een deel ga ik gebruiken voor sleebessen wodka, de rest wordt jam :9
stavromulabetadonderdag 1 oktober 2015 @ 06:07
quote:
0s.gif Op woensdag 30 september 2015 19:36 schreef SeLang het volgende:
Vanmiddag op pad geweest om sleebessen te plukken. In het begin viel het enorm tegen, er zat bijna niks aan de struiken die normaal gesproken goed zijn. Uiteindelijk toch thuisgekomen met 5kg sleebessen! :D

Een deel ga ik gebruiken voor sleebessen wodka, de rest wordt jam :9
Moet daar niet eerst de vorst overheen? Of leg je ze een nachtje in de diepvries?

En klaarblijkelijk zijn er dus wel dingen waar jij momenteel een long-positie in hebt ;)
SeLangdonderdag 1 oktober 2015 @ 09:35
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2015 06:07 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Moet daar niet eerst de vorst overheen? Of leg je ze een nachtje in de diepvries?
Voor jam maakt het niet uit aangezien je ze dan toch kapot kookt. Maar voor wodka/gin wordt dat inderdaad gezegd omdat vorst de schil perforeert enzo. Het deel dat ik gebruik voor wodka ligt nu inderdaad een nachtje in de vries.

Al weet ik niet zeker of het echt uitmaakt. Traditioneel hoor je ze inderdaad te plukken na de eerste vorst. In de praktijk is dat nogal een probleem in zuid Engeland want dan zit je meestal al ver in november en zijn die bessen allemaal al verpieterd. (En sowieso ben ik in november altijd op reis). Verder hoor je volgens de tradititie in elke bes een gaatje te prikken met de doorn van een sleebessenstruik om de alcohol een ingang te geven.

Big thing hier in Engeland. Populair kerstdrankje.

quote:
En klaarblijkelijk zijn er dus wel dingen waar jij momenteel een long-positie in hebt ;)
Ik ben ook weer flink ingestapt in potten saus deze maand :7 Buy the f*cking dip!
SeLangdonderdag 1 oktober 2015 @ 12:15
Ik ga straks eens iets nieuws proberen. Normaal combineer ik sleebessen altijd met appel omdat er na verwijdering van de pitten zo weinig overblijft en ook voor de pectine. Maar nu heb ik zoveel bessen (3,5kg voor de jam + 1,5kg voor wodka) dat ik het eens ga proberen met alleen sleebessen en dan geraspte citroenschil voor pectine en extra aroma.
SeLangdonderdag 1 oktober 2015 @ 19:27
De sleebessen jam is goed gelukt! Ik vind deze lekkerder dan de variant met appel. Heerlijk kersen-achtig smaakje.

Voor de grap heb ik eens gewogen hoeveel je overhoudt na de pitten (en het grootste deel van de schilletjes) eruit gezeefd te hebben. Ik begon met 3,5kg bessen en de pitten e.d. was iets meer dan 1kg. Dat viel me mee, ik dacht dat het meer zou zijn. Dus 2,5kg netto bessen zonder pit + 2,5kg suiker + 1 citroen (helemaal).

Het grappige is dat als je begint met die sleebessen dan is het een groene prut die helemaal niet lekker ruikt. Maar als het eenmaal goed tot pap is gekookt met suiker erdoor dat is het wijnrood en ruikt het heerlijk.

Het is wel altijd veel werk en geknoei, dat zeven. Ik had ook last van aanbakken in de pan dus ik ben na afloop een uur met een schuursponsje bezig geweest :')
SeLangwoensdag 17 augustus 2016 @ 19:20
Het is weer die tijd van het jaar :Y

Bramenoogst viel wat tegen, ik kwam vanmiddag met net geen 2kg thuis. Ik ben misschien ook nog iets te vroeg maar het valt me op dat er dit jaar overal minder bramen zijn dan vorig jaar, in elk geval waar ik woon. Morgen eerste batch jam maken.
stavromulabetadonderdag 18 augustus 2016 @ 21:23
Vorig weekend bij het fietsen kersen gekocht langs de weg bij Bunnik. Waren B C-kwaliteit kersen, maar kostten ook maar 5 euro voor 4 kilo. Ze waren grotendeels onbeschadigd, maar de smaak vond ik te waterig om er jam van te maken. Dus maar kersen-chutney gemaakt met mosterzaad, chilipeper, steranijs, kaneel, kruidnagel en rode wijnazijn.

Lekker voor bij de geitenkaas.
5ygm04.jpg