quote:Op vrijdag 20 juli 2007 23:54 schreef qltel het volgende:
1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen
en das weinigquote:4 minuten koken.
waarom in vredesnaam op de kopquote:Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.
Jech. pitten toevoegenquote:Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker
een thee-eiquote:en deze in een thee-ei in de kokende prut doen
en hoe was het geworden?quote:het recept wat ik van de week heb gebruikt
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.quote:
ok, dank jequote:Op zaterdag 21 juli 2007 09:00 schreef qltel het volgende:
[..]
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.
Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.
Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.
Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.
En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
Zelfgemaakte jam is erg simpel te maken, kost weinig en is erg lekker. Het grootste probleem is altijd de potten om ze in te doen. Ik heb in mijn tuin net ook weer rijpe pruimen gevonden van een andere soort. Ik denk dat ik daar ook nog even een kilo van ga scoren en dan nog ff wat jam ervan ga maken.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 12:46 schreef Steve_I. het volgende:
[..]
ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin
mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
Hebben jullie toevallig ook bramen? Vraag dan je Jamboyquote:Op zaterdag 21 juli 2007 15:49 schreef Rewimo het volgende:
qltels jam isIk hou hem in dienst als opperjammaker
Dat van die pitten staat in een jamboek wat ik hier heb. Ik heb ook geen idee wat het verschil is.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 23:38 schreef Dinus het volgende:
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam![]()
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.quote:Op zondag 22 juli 2007 12:19 schreef Steve_I. het volgende:
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
THNXquote:Op zondag 22 juli 2007 12:22 schreef qltel het volgende:
[..]
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.
Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
Goed zo!quote:
Oh kijk, hier spreekt een kennert.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Mirabellen misschien?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.quote:
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:
[..]pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken
Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
next timequote:Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:
[..]
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:
[..]
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.quote:Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...
Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit![]()
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag![]()
Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.
Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:
[..]
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:
[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.quote:Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!
[ afbeelding ]
Merci, nu nog even mijn fotografiekunst verbeterenquote:Op maandag 24 augustus 2009 14:05 schreef qltel het volgende:
[..]
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.
Dat heeft vrijwel elke supermarkt bij jou in de buurt. Ik haal het meestal bij Kaufland of Real, maar ik heb het ook bij de Edeka hier gezien.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Gewoon bij de supermarkt. Van Gilse heeft het en je vindt het in het vak tussen de basterdsuiker en de kristalsuiker.quote:Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Denk het niet, want je kan toch ook een paar pruimen eten, zonder dat je daar vreselijk van naar de wc moet? En een boterham met pruimenjam is denk ik vergelijkbaar met een paar pruimen eten.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:47 schreef TLC het volgende:
Moet je van pruimenjam niet ontzettend naar de wc ?
Als je er nog meer wil, ik heb er hier nog 2 bomen vol van staan..quote:Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Even voor je gekeken naar perenjam recept in boek dat ik vandaag uit bieb gehaald heb:quote:Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Tja dat snap ik, maar ik eet véél jam en ik heb geen ruimte om 200 potten neer te zetten voor een jaar, dus wil ik in de winter ook jam kunnen eten. En rood fruit vind ik, mits rijp, erg lekker. Appeljam, perenjam en banaanjam zijn ook wel lekker, maar het kan niet tippen aan aardbeien of kersen vind ik. En laat dat nu net niet vers te krijgen zijn in de winter.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik snap TS niet helemaal, ja je kan diepvriesfruit gebruiken, maar het hele idee van jam maken is dat je fruit koopt als je het bij wijze van spreken cadeau krijgt op de markt en daar dan jam van maakt zodat je het hele jaar van dat fruit kan genieten.
En ja je kan cacao door je jam doen, maar waarom zou je?
Toen ik eens op het huis van iemand paste met een flinke moestuin en niet voldoende aarbeien had voor meer dan 2 potten, net als rode bessen, zwarte bessen, kersen, frambozen en bramen heb ik alles in één pan gegooid samen met de overrijpe perzikken en bananen uit de fruitmand. Resultaat waren en pot of 25 heerlijke mengjam waar ik veel vrienden mee plezierde.
Bakbestendige zoetstof? In je zelfgemaaakte jam? Gatverdamme.quote:Op zaterdag 3 oktober 2009 12:34 schreef 08gnoT. het volgende:
Nee, het was alleen meloen, marmello en bakbestendige zoetstof. Het rook niet echt bedorven zuur, meer als verhitte ananas... maar dan wat stinkender. Misschien lag het gewoon aan de vrucht zelf dan, want die was al erg droog en taai.
jummie, zelfgemaakt turks fruit?quote:Op zondag 1 november 2009 20:17 schreef lemonlime het volgende:
Ik ben nu kweeperengelei aan het maken. Echt heel tof om die lichte, zalmkleurige puree te zien veranderen in een felrode pasta. Het is ook eigenlijk geen gelei maar veel stijver dan dat.
recept
Een deel ervan wel, maar met kaas lijkt me nog lekkerder eigenlijk. Het is echt best zoet, ook al heb ik 1/3 van de suiker weggelaten.quote:Op zondag 1 november 2009 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
jummie, zelfgemaakt turks fruit?
![]()
![]()
Als het echt gist is er weinig meer mee te doen voor zover ik weet. Jam gist alleen als de potten niet schoon genoeg waren, het fruit rotte plekjes had en/of als de temperatuur van de jam te laag was. Volgens mijn jamboek is herstel niet mogelijk.quote:Op maandag 2 november 2009 06:49 schreef sigme het volgende:
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.
Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
Da's schimmel, dat wil prima. Gistende jam is wat andersquote:Op maandag 9 november 2009 22:56 schreef lionessa het volgende:
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
2 weken geleden abrikozenjam met vanille gemaakt. Eens kijken wat de markt ons morgen weer brengt. En eind augustus natuurlijk niet vergeten om vlierbessen te plukken.quote:Op donderdag 26 juli 2012 21:46 schreef CafeRoker het volgende:
Kick!
Het wordt weer jamtijd!
Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen
borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle
Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
JungleJamquote:Op zaterdag 4 augustus 2012 10:54 schreef dr.Bellows het volgende:
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren![]()
Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
Net gedaan, een hoop nectarines en peren, een mango, een paar overgebleven druiven en tot slot twee verdwaalde tomaten. Ik ben benieuwd hoe het straks uit het potje is, vanuit de pan smaakte het nogal mierzoet.quote:Op zaterdag 4 augustus 2012 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
Je zou er een soort marmelade van kunnen maken.quote:Op maandag 6 augustus 2012 20:25 schreef Dinus het volgende:
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006
Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!
De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.
Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Ziet er heel goed uit!!quote:Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!
[ afbeelding ]
Omdat marmelade jam van citrusvruchten isquote:Op dinsdag 7 augustus 2012 11:49 schreef Dinus het volgende:
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Met Xenos-potjes heb ik telkens problemen. Ze sluiten vaak niet lekker waardoor de jam gaat schimmelen. Ik zweer op gewone schroefdekselpotjes, nooit problemen mee gehad en ook nog eens gratisquote:Op dinsdag 7 augustus 2012 12:13 schreef -mandy- het volgende:
[..]
Ziet er heel goed uit!!
Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!
quote:Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!
[ afbeelding ]
Zijn ze behandeld?quote:Op donderdag 9 augustus 2012 18:43 schreef dr.Bellows het volgende:
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Behandeld als in gewaxed.quote:
Proef je citroenen eerst, als ze fris zoet-zuur smaken, zoals een rijpe citroen eigenlijk hoort te smaken hoe je het niet te verdunnen. Zijn ze erg zuur zoals supermarkt citroenen dan wel.quote:Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen
Is het nog wat geworden?quote:Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |