abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  vrijdag 20 juli 2007 @ 23:40:54 #1
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51679738
kort maar krachtig:

hoe maak ik van deze


deze


?

dank
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 20 juli 2007 @ 23:54:45 #2
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51680320
Zoals je van de meeste vruchten jam maakt.

Pitten eruit halen, klein maken, geleisuiker toevoegen (1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen) en 4 minuten koken.

Hierna de nog kokende jam in de potten doen, pot zo vol mogelijk, direct het deksel erop en goed vastdraaien. Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.

1 toevoeging voor pruimen. Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker en deze in een thee-ei in de kokende prut doen (geen idee waarom, maar dat stond zo in het recept wat ik van de week heb gebruikt).
  zaterdag 21 juli 2007 @ 00:28:22 #3
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51681498
quote:
Op vrijdag 20 juli 2007 23:54 schreef qltel het volgende:
1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen


das veel
quote:
4 minuten koken.
en das weinig
quote:
Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.
waarom in vredesnaam op de kop
quote:
Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker
Jech. pitten toevoegen en die moet ik dan eerst weer op de een of andere manier fijn zien te prakken zeker ;?
quote:
en deze in een thee-ei in de kokende prut doen
een thee-ei ik weet wat thee is, ik weet wat een ei is, maar een thee-ei
quote:
het recept wat ik van de week heb gebruikt
en hoe was het geworden? proefde je de pitten nog
pi_51681787
www.google.nl

zelf jam maken
> Be Yourself; everyone else is taken <
pi_51681801


Thee-ei is dus afgesloten, prutjevan de pitten blijft erin zitten. Ei til je eruit, en klaar is kees
Lotte!
Noah!
  zaterdag 21 juli 2007 @ 02:20:41 #6
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51684682
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 00:37 schreef Peekaboo het volgende:
www.google.nl

zelf jam maken
anders reageer je toch gewoon niet
we kunnen ook gewoon fok opheffen... zeikerd
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 21 juli 2007 @ 09:00:24 #7
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51686708
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 00:28 schreef Steve_I. het volgende:

[..]
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.

Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.

Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.

Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.

En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
  zaterdag 21 juli 2007 @ 12:46:21 #8
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51689947
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 09:00 schreef qltel het volgende:

[..]

De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.

Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.

Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.

Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.

En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin

mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 21 juli 2007 @ 13:05:58 #9
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51690415
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 12:46 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin

mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
Zelfgemaakte jam is erg simpel te maken, kost weinig en is erg lekker. Het grootste probleem is altijd de potten om ze in te doen. Ik heb in mijn tuin net ook weer rijpe pruimen gevonden van een andere soort. Ik denk dat ik daar ook nog even een kilo van ga scoren en dan nog ff wat jam ervan ga maken.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 21 juli 2007 @ 13:08:41 #10
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51690465
Oh, wat ik ook nog vergat: de potten moeten metalen deksels hebben. Met kunststofdeksels (pindakaas enzo) gaat het niet. Dat zuigt niet vacuum. Potten van jam (nee, echt? ) zijn erg geschikt, maar potten waar groente, appelmoes en pastasaus enzo inzit ook. En zorg dat ze goed schoon zijn. Liefst eerst in de vaatwasser en net voor gebruik nog even in een pannetje kokend water. De deksels vooral ook, in die deksels zit een rubberen randje en dat wordt goed zacht door de warmte en sluit daardoor extra goed af.

Ik zie op jouw foto trouwens 2 weckpotten, met zo'n glazen deksel. Mits het rubber wat er tussen hoort te zitten goed is, mag dat natuurlijk ook.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 21 juli 2007 @ 15:49:44 #11
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_51694076
qltels jam is Ik hou hem in dienst als opperjammaker
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_51706694
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam
Zolang er was is, is er leven.
pi_51706733
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 15:49 schreef Rewimo het volgende:
qltels jam is Ik hou hem in dienst als opperjammaker
Hebben jullie toevallig ook bramen? Vraag dan je Jamboy eens of ie jam maakt van bramen met een paar nectarine's en een zakje vanillesuiker
Dit maakte ik vorig jaar, en omdat ik te weinig bramen had, zocht ik er wat bij dat ik toevallig in huis had.
Zolang er was is, is er leven.
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 21 juli 2007 @ 23:51:58 #14
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51707023
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 23:38 schreef Dinus het volgende:
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam
Dat van die pitten staat in een jamboek wat ik hier heb. Ik heb ook geen idee wat het verschil is.

De vorige partij was van Mirabellen, vroege kleine gele pruimen en daarvan kon ik de pitten goed kapot krijgen. Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.

Bramen weten we nog niet. ALS ze vruchten krijgen, ga ik er jam van maken, maar die struiken zijn wild en ik weet nog niet hoe ze het doen (ik woon hier nog maar een maand).

Ik heb wel rode bessen jam gemaakt. Is ook reuze simpel en ook heel erg lekker. Die heb ik trouwens klein gemaakt met zo'n stamper voor stamppot. Ging ook reuze makkelijk.
  zaterdag 21 juli 2007 @ 23:56:08 #15
81237 releaze
best of both worlds
pi_51707117
op de geleisuiker die ik had stond een korte handleiding voor het maken van jam.

wel belangrijk dat je de potten ff uitkookt voordat je ze gaat gebruiken. Het beste een grote pan, potten erin, vullen met water, 2 eetlepels zout in het water toevoegen, aan de kook brengen en het zo een half uurtje laten staan, dan is het grootste gedeelte wel dood. Als je een snelkookpan hebt proberen de potten daar in te doen (zonder zout), 10 minuten later zijn ze praktisch steriel.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zaterdag 21 juli 2007 @ 23:59:30 #16
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_51707201
Er zitten wel een heleboel bramen aan de struiken, maar of ze lekker worden weten we nog niet
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
  zondag 22 juli 2007 @ 12:19:10 #17
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51714098
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 22 juli 2007 @ 12:22:19 #18
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51714171
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:19 schreef Steve_I. het volgende:
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.

Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
  zondag 22 juli 2007 @ 12:44:13 #19
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51714753
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:22 schreef qltel het volgende:

[..]

Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.

Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
THNX
Nu Douchen, dan maken
pi_51725594
quote:
Op zondag 22 juli 2007 12:44 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

THNX
Nu Douchen, dan maken
En, is het gelukt?
Zolang er was is, is er leven.
  zondag 22 juli 2007 @ 18:51:28 #21
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51725795
quote:
Op zondag 22 juli 2007 18:42 schreef Dinus het volgende:

[..]

En, is het gelukt?
Jazekers `
morgen wafels kopen
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 22 juli 2007 @ 19:36:05 #22
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51726967
quote:
Op zondag 22 juli 2007 18:51 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

Jazekers `
morgen wafels kopen
Goed zo!

Mijn ervaring is trouwens dat pruimenjam vrij lang dun blijft. Na een dag of 2 was die van mij gestold. En die ik gisteren heb gemaakt, is nu dus nog vloeibaar. Hopelijk morgen niet meer (en anders eten we morgen gewoon weer dunne jam.. )
pi_51727024
Mooi Steve, nu wafels bakken he

Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Zolang er was is, is er leven.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:38:50 #24
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727036
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Nessun dorma. Nessun dorma.
pi_51727060
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Oh kijk, hier spreekt een kennert.
Zolang er was is, is er leven.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 22 juli 2007 @ 19:45:31 #26
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51727206
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Mirabellen misschien?

Hlaf/half is volgens mijn jamboek teveel. En dan is dat dus wel logisch, want in geleisuiker zit pectine, en pectine zorgt ervoor dat de boel stolt.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:47:04 #27
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727247
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:39 schreef Dinus het volgende:

[..]

Oh kijk, hier spreekt een kennert.
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:47:10 #28
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727249
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he

Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:48:29 #29
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727285
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken

Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker ) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:51:00 #30
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727357
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?

Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
  zondag 22 juli 2007 @ 19:52:32 #31
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727403
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:

[..]

Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
next time

die stomme boom hangt nog voor 80% vol maar de rest rijpt niet erg hard ...
  zondag 22 juli 2007 @ 19:52:42 #32
185461 Mingus
hollywood is over
pi_51727408
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:

[..]

Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
, !
quote:
Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.
Nessun dorma. Nessun dorma.
  zondag 22 juli 2007 @ 19:53:38 #33
157948 Steve_I.
Is niet meer...
pi_51727442
quote:
Op zondag 22 juli 2007 19:52 schreef Mingus het volgende:

[..]

[afbeelding], !
sorry
  dinsdag 24 juli 2007 @ 14:50:49 #34
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_51783775
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
I follow you......but not on Twitter
pi_51784134
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...

Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.
Suiker en melk is voor mensen die geen koffie lusten
pi_51784989
Hoelang is zelfgemaakte jam op deze manier eigenlijk houdbaar? Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder en oma vroeger heel erg veel jam zelf maakten en daar at je dan nog héél lang van. Ik weigerde altijd iets te eten wat al 2 jaar zo in de kast stond
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  dinsdag 24 juli 2007 @ 16:04:51 #37
49558 1-of-6Billion
Up the shut fuck you must
pi_51786046
In een gesloten pot, zeker 2 jaar. Daarna wordt de smaak en de struktuur snel minder. HEt bederft niet ofzo. Je zal het tot het einde der tijden kunnen blijven eten.
I follow you......but not on Twitter
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 24 juli 2007 @ 17:43:03 #38
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51788978
quote:
Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.

Het op z'n kop zetten is ervoor om het nog beter luchtdicht af te sluiten. De jam helpt dan met het afsluiten tijdens het vacuum worden (ofzo.. En wat maakt het uit, ze staan zo op z'n kop)
pi_51929635
quote:
Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:

[..]


Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 29 juli 2007 @ 10:59:46 #40
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_51929749
Ik heb gisteren pruimenjam met vanille en rozijnen gemaakt. We moeten hem nog proberen. Het zijn dezelfde pruimen als die jij gisteren hebt geplukt.
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 29 juli 2007 @ 11:23:47 #41
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_51930029
Gisteren heeft qltel pruimenjam gemaakt met vanillesuiker en rozijnen erdoorheen. We moeten nog proeven maar het ruikt in elk geval heerlijk

Edit: en toen had ik qltels post hierboven dus nog niet gezien - venster stond al een poosje open
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_51930744
Klinkt goed, met rozijnen en vanille....
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 10:40:08 #43
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72087670
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:01:31 #44
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72087936
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag

Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).

Wel een goed idee trouwens, de pruimen zijn nu rijp en we hebben er een aantal bomen van in de tuin staan. Straks maar eens gaan plukken.
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:11:04 #45
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72088066
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:19:35 #46
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72088205
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.

Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
  zaterdag 22 augustus 2009 @ 11:26:18 #47
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72088348
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:

[..]

Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.

Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 22 augustus 2009 @ 14:06:37 #48
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72091297
quote:
Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:

[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..

Ik heb net ook maar eens pruimen geplukt hier in de tuin. Blijkt het ook precies 2,5 kilo te zijn.. Straks maar eens verwerken.
  maandag 24 augustus 2009 @ 13:53:32 #49
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72110725
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 24 augustus 2009 @ 14:05:03 #50
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72110928
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.

Ik heb ook jam gemaakt, maar die is erg stug geworden.. Maar ff wat vruchten erbij en nog een keertje koken, lijkt me.
  maandag 24 augustus 2009 @ 14:24:40 #51
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72111315
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 14:05 schreef qltel het volgende:

[..]

Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.
Merci, nu nog even mijn fotografiekunst verbeteren Weckpotjes waren overigens een prikkie bij de Xenos.

Succes met je jam!
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
  maandag 24 augustus 2009 @ 20:43:30 #52
63722 z80
I fink you freaky
pi_72121729
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 24 augustus 2009 @ 20:46:11 #53
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72121825
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Dat heeft vrijwel elke supermarkt bij jou in de buurt. Ik haal het meestal bij Kaufland of Real, maar ik heb het ook bij de Edeka hier gezien.
pi_72123153
Voor degenen die liever minder suiker gebruiken, ik gebruik altijd marmello

http://www.marmello.nl
  maandag 24 augustus 2009 @ 22:43:14 #55
72533 Ienepien
Get on with it!
pi_72125999
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 20:43 schreef z80 het volgende:
even hier op inhaken.
waar koop ik de geleisuiker die ik nodig hebvoor jam?
in mijn geval niet voor pruimen jam maar voor peren jam.
maar om daar nu een nieuw topic voor te openen vind een beetje ver gaan.
Gewoon bij de supermarkt. Van Gilse heeft het en je vindt het in het vak tussen de basterdsuiker en de kristalsuiker.
Te audire no possum. Musa sapientum fixa est in aure
pi_72126166
Moet je van pruimenjam niet ontzettend naar de wc ?
"You can call me Susan if it makes you happy"
pi_72135667
Beter laat dan nooit: pitten meekoken met de jam in een thee-ei doe je voor de pectine die in de pitten zit. Zo wordt je jam makkelijker dik.

Dit jaar veel bramenjam gemaakt en 3 potten bosbessenjam. Erg lekker.

Die tip met de vanillesuiker ga ik ook een keer proberen. Lijkt me erg lekker.

Overigens gebruiken wij de bramenjam voor: op de panne(n)koek, boterham, beschuit en tussen een open gesneden cakeje. Erg lekker allemaal.

Nog een tipje: als je wil weten of je jam goed is moet je een druppel jam direct uit de pan op een bord laten vallen die uit de koelkast komt. Loopt de druppel niet of nauwelijs uit als je je bord scheef houdt is de jam goed. Zo kan je ook jam maken met alleen maar suiker(en pitten in een thee-ei en een beetje citroenzuur). alleen dan moet je er wel rekening mee houden dat je de jam veel langer moet koken.
pi_72135720
quote:
Op maandag 24 augustus 2009 22:47 schreef TLC het volgende:
Moet je van pruimenjam niet ontzettend naar de wc ?
Denk het niet, want je kan toch ook een paar pruimen eten, zonder dat je daar vreselijk van naar de wc moet? En een boterham met pruimenjam is denk ik vergelijkbaar met een paar pruimen eten.
  Licht Ontvlambaar woensdag 26 augustus 2009 @ 17:54:56 #59
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_72177354
Ben ook weer begonnen, wel heel kleinschalig Een tijdje terug een halve kilo aarbeien verwerkt tot een paar van die kleine weckpotjes jam die Ienepien ook heeft. En gisteren mirabellen met een nectarine tot jam gekookt
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  woensdag 26 augustus 2009 @ 20:30:44 #60
63722 z80
I fink you freaky
pi_72181834
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
  Moderator / FOK!Fotograaf woensdag 26 augustus 2009 @ 20:41:28 #61
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_72182170
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Als je er nog meer wil, ik heb er hier nog 2 bomen vol van staan..

In een normale jampot kan ongeveer 400 a 500 gram. 1 kilo peren zou ik 500 gram geleisuiker bij doen (in peren zit volgens mij veel pectine) dus dan kom ik uit op 3 a 4 potten per kilo peren.
  Licht Ontvlambaar woensdag 26 augustus 2009 @ 22:00:53 #62
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_72184465
quote:
Op woensdag 26 augustus 2009 20:30 schreef z80 het volgende:
net 2 emmers met peren van de boom gehaald.
heeft iemand een idee hoeveel jam een kilo schonen peren opleverd (in liters)
dan weet ik hoeveel potjes ik moet schoonmaken.
Even voor je gekeken naar perenjam recept in boek dat ik vandaag uit bieb gehaald heb:
1 kilo peren met 1 kilo geleisuiker 1:1 en wat citroensap, geeft volgens hun 1,25 liter jam...

Je kunt ook perendiksap ervan maken trouwens
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  woensdag 26 augustus 2009 @ 22:58:25 #63
241336 Beenham
Liefst tussen een broodje
pi_72186318


  donderdag 27 augustus 2009 @ 08:27:47 #64
63722 z80
I fink you freaky
pi_72191797
diksap vond ik nooit lekker (oma maakte dit wel eens).
perenjam met rum was wel altijd top.
en wat over is aan peren wordt perencompote.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_72197371
Hier ook kilo's pruimen tot jam gemaakt. Voor de variatie heb ik een theelepel kaneel en een eetlepel port toegevoegd. Erg lekker, krijgt het een hele warme, volle smaak van
Het zien duurt een seconde, de gedachte blijft voor altijd.
  Licht Ontvlambaar maandag 31 augustus 2009 @ 10:53:33 #66
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_72303981
De combi aarbei/nectarine/pruim is ook erg lekker
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 11:27:38 #67
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_73329101
Even kopieren van Jam maken

Geen enkele jam is lekkerder dan zelfgemaakte maar nu het zomerfruitseizoen ten einde loopt met de laatste aardbeien, vroeg ik me af of jam maken ook van diepvriesfruit kan? Het hoeft niet per se heel lang goed te blijven, een week of 2 is lang zat.

En kun je cacaopoeder mengen door jam bij het maken, of gaat dat voor geen meter?
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 11:56:03 #68
3878 Vork
Manisch creatief
pi_73329785
Hallo iedereen. Als resultaat van een kort beraad met mezelf voornamelijk, heb ik besloten om van dit topic een centraal jam topic te maken. Dus niet alleen voor de pruimenvariant, maar ook bedoeld voor iedere andere vrucht. Zolang het natuurlijk om jamachtige substanties gaat
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 12:01:12 #69
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_73329872
Dan post ik m'n reactie van het vorige topic hier, want die stond voor een gesloten deur
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 11:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik snap TS niet helemaal, ja je kan diepvriesfruit gebruiken, maar het hele idee van jam maken is dat je fruit koopt als je het bij wijze van spreken cadeau krijgt op de markt en daar dan jam van maakt zodat je het hele jaar van dat fruit kan genieten.
En ja je kan cacao door je jam doen, maar waarom zou je?

Toen ik eens op het huis van iemand paste met een flinke moestuin en niet voldoende aarbeien had voor meer dan 2 potten, net als rode bessen, zwarte bessen, kersen, frambozen en bramen heb ik alles in één pan gegooid samen met de overrijpe perzikken en bananen uit de fruitmand. Resultaat waren en pot of 25 heerlijke mengjam waar ik veel vrienden mee plezierde.
Tja dat snap ik, maar ik eet véél jam en ik heb geen ruimte om 200 potten neer te zetten voor een jaar, dus wil ik in de winter ook jam kunnen eten. En rood fruit vind ik, mits rijp, erg lekker. Appeljam, perenjam en banaanjam zijn ook wel lekker, maar het kan niet tippen aan aardbeien of kersen vind ik. En laat dat nu net niet vers te krijgen zijn in de winter.

En met de cacao, wilde ik gewoon eens proberen. Een combinatie van jam en chocopasta of zo, ik experimenteer graag en vanillepoeder erdoor is ook lekker.

Nog een laatste vraagje - van de week had ik jam gemaakt van galiameloen maar dat werd zuur, dat was me nog nooit eerder gebeurd maar het is nu niet echt een delicatesse te noemen. Is meloen niet geschikt voor jam?
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 12:12:58 #70
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73330083
Snap niet helemaal waarom meloenjam zuur zou worden, was het bedorven zuur of had je er wat zuurs doorgedaan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 12:34:06 #71
271665 08gnoT.
Mwoooaahhh!!
pi_73330429
Nee, het was alleen meloen, marmello en bakbestendige zoetstof. Het rook niet echt bedorven zuur, meer als verhitte ananas... maar dan wat stinkender. Misschien lag het gewoon aan de vrucht zelf dan, want die was al erg droog en taai.
[PAINT] Wat gebeurt er bij de formaties #1 -- #2 -- #3 -- #4 -- #5 -- #6 -- #7 -- #8 -- #9 -- #10
Steun de strijd voor een indianenforum!
pi_73332201
Jam! Ik heb deze zomer (voor het eerst) zwarte bessen jam gemaakt, echt een van de meest lekkere soorten jam wat mij betreft. Heb nog wat foto's om het zomergevoel een beetje terug te halen.

Uit de tuin..


in de pan..


en zo op brood.


recept: ietsje meer dan 2 kilo zwarte bessen, 2 kilo gewone suiker.
Bessen zonder de suiker koken tot het moes is, daarna de suiker toevoegen en nog ong. 45 minuten koken geloof ik.
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
  zaterdag 3 oktober 2009 @ 14:00:57 #73
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_73332469
quote:
Op zaterdag 3 oktober 2009 12:34 schreef 08gnoT. het volgende:
Nee, het was alleen meloen, marmello en bakbestendige zoetstof. Het rook niet echt bedorven zuur, meer als verhitte ananas... maar dan wat stinkender. Misschien lag het gewoon aan de vrucht zelf dan, want die was al erg droog en taai.
Bakbestendige zoetstof? In je zelfgemaaakte jam? Gatverdamme.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74288656
Ik ben nu kweeperengelei aan het maken. Echt heel tof om die lichte, zalmkleurige puree te zien veranderen in een felrode pasta. Het is ook eigenlijk geen gelei maar veel stijver dan dat.
recept
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
  zondag 1 november 2009 @ 20:38:50 #75
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_74289811
quote:
Op zondag 1 november 2009 20:17 schreef lemonlime het volgende:
Ik ben nu kweeperengelei aan het maken. Echt heel tof om die lichte, zalmkleurige puree te zien veranderen in een felrode pasta. Het is ook eigenlijk geen gelei maar veel stijver dan dat.
recept
jummie, zelfgemaakt turks fruit?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_74300432
quote:
Op zondag 1 november 2009 20:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

jummie, zelfgemaakt turks fruit?

Een deel ervan wel, maar met kaas lijkt me nog lekkerder eigenlijk. Het is echt best zoet, ook al heb ik 1/3 van de suiker weggelaten.
Het zit nu in het blik te drogen, zo mooi rood.. ben er best trots op
Proper names are scopally inert.
Normality is an invention of the power.
pi_74305374
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 2 november 2009 @ 08:31:11 #78
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_74305916
quote:
Op maandag 2 november 2009 06:49 schreef sigme het volgende:
Ik heb een partij bramenjam gemaakt deze zomer (met een beetje appel), die nu toch wat lijkt te gaan gisten.

Weet iemand een oplossing? D'r zat genoeg suiker door (1:1).
Ik overweeg alle potten leeg te gooien in een pan, opnieuw opkoken, terugdoen in (schone) potten. Zou dat helpen? Moet er misschien extra suiker door? En/of extra zuur?
Als het echt gist is er weinig meer mee te doen voor zover ik weet. Jam gist alleen als de potten niet schoon genoeg waren, het fruit rotte plekjes had en/of als de temperatuur van de jam te laag was. Volgens mijn jamboek is herstel niet mogelijk.
pi_74306037
Ok, bedankt !
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_74558125
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
pi_74562660
quote:
Op maandag 9 november 2009 22:56 schreef lionessa het volgende:
Mijn schoonvader schept de plekken er gewoon uit, kookt het opnieuw door en doet het in schone potten.
Hij leeft nog steeds.
Da's schimmel, dat wil prima. Gistende jam is wat anders .
ik moet verrassend weinig
Es ist heute schlecht und wird nun täglich schlechter werden, – bis das Schlimmste kommt
pi_114696054
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
pi_114734628
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juli 2012 21:46 schreef CafeRoker het volgende:
Kick!

Het wordt weer jamtijd!

Meestal maak ik het met bessen, bramen en dat soort spul, maar vandaag had ik een lading overrijpe perziken. Die staan nu dus te borrelen :)

borrelen, borrelen.. tot m'n schaamte moet ik bekennen dat het aardig overgekookt is omdat ik wat anders was gaan doen, maar het is weer onder controle

Zijn er nog meer mensen op dit moment met wilde jamplannen?
2 weken geleden abrikozenjam met vanille gemaakt. Eens kijken wat de markt ons morgen weer brengt. En eind augustus natuurlijk niet vergeten om vlierbessen te plukken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:54:47 #84
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115088311
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 10:58:03 #85
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115088369
quote:
14s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:54 schreef dr.Bellows het volgende:
He een jam-topic! Ik volg ook. Dit jaar hebben we de eerste echte opbrengst van ons dakterras; frambozen, rode bessen en kersen. Van vrouwlief ook een leuk boekje gekregen over het zelf maken van vruchten- en kruidendrankjes en -wijn, dus ik eens lekker experimenteren :9

Iemand nog interessante combinaties voor jamrecepten?
JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 4 augustus 2012 @ 22:06:36 #86
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115112343
Vanmiddag wat einde dag koopjes gescoord bij de groentekraam: oa aardbeien en rabarber. Samen met munt maakt dat een errug lekker jammetje, blijkt :9
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
pi_115203365
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Zolang er was is, is er leven.
pi_115204436
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 augustus 2012 10:58 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

JungleJam
Neem alle fruit die in de fruitschaal ligt, bananen, manderijnen, perzikken, pruimen, etc en maak daar een mengjam van. Iedere keer anders, verrassend lekker
Net gedaan, een hoop nectarines en peren, een mango, een paar overgebleven druiven en tot slot twee verdwaalde tomaten. Ik ben benieuwd hoe het straks uit het potje is, vanuit de pan smaakte het nogal mierzoet.

quote:
0s.gif Op maandag 6 augustus 2012 20:25 schreef Dinus het volgende:
Oh leuk, we zijn er nog, ik zat net even te lezen in het topic uit 2006 :)

Afgelopen week heb ik jam gemaakt van kruisbessen, erg lekker!

De velletjes zijn een beetje zuur, maar ik heb het hele zooitje tijdens het koken even geblenderd, heerlijke jam geworden.
Kruisbessen bevatten ook genoeg pectine, ik heb gewone suiker gebruikt.

Ik heb ook mineola's liggen, lijkt me ook een leuk jamprojectje, heeft iemand dat wel eens gedaan?
Je zou er een soort marmelade van kunnen maken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_115231689
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Zolang er was is, is er leven.
  dinsdag 7 augustus 2012 @ 12:13:27 #90
378192 -mandy-
I am who I am
pi_115232569
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Ik ga volgende week ook nog eens jam maken. De plaatstelijke groenteboer heeft heel mooi fruit om jam van te maken.
Mijn leven begon voor de 2de keer toen ik Djeez ontmoette en werd compleet op 26 april 2013 met de geboorte van onze zoon.
pi_115251400
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 11:49 schreef Dinus het volgende:
Waarom denk je dan aan marmelade en niet gewoon jam? Ik kan van Sinaasappels ook alleen maar die van Chivers vinden, en die vinden mijn kinderen bv helemaal niet lekker, die willen gewoon lekker zoet en fruitig.
Omdat marmelade jam van citrusvruchten is ;) Maar als je het zelf maakt hoef je er natuurlijk geen reepjes schil in te doen, en je kunt het wat zoeter maken.

Je zou het ook met wat nectarine of perzik kunnen mengen om het wat fruitiger te maken. Of wat steranijs meekoken voor een wat kruidiger (kerst?) smaakje.

quote:
0s.gif Op dinsdag 7 augustus 2012 12:13 schreef -mandy- het volgende:

[..]

Ziet er heel goed uit!!

Die potjes van xenos ga ik ook maar eens halen dit weekend. Ik kreeg altijd veel jampotjes, maar door een scheiding en verhuizing heb ik ze weggegooid. Tijd voor een nieuw begin!

Met Xenos-potjes heb ik telkens problemen. Ze sluiten vaak niet lekker waardoor de jam gaat schimmelen. Ik zweer op gewone schroefdekselpotjes, nooit problemen mee gehad en ook nog eens gratis ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 9 augustus 2012 @ 18:43:55 #92
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115345683
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 17:44:12 #93
381212 Gulara
From the future
pi_115387637
quote:
1s.gif Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!

[ afbeelding ]
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 17:48:01 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115387826
quote:
5s.gif Op donderdag 9 augustus 2012 18:43 schreef dr.Bellows het volgende:
Ik heb een stel citroenen en limoenen gekregen van een kweker. Iemand een goed (basis)recept voor een marmelade toevallig? Via google lees ik 'tegenstrijdige' recepten....
Zijn ze behandeld?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 18:58:00 #95
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115390318
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:06:04 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115390637
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 18:58 schreef dr.Bellows het volgende:
Behandeld, als in bespoten? Nee.
Behandeld als in gewaxed.
Maar als ze dat niet zijn, de uiterste huid er af halen met een dunschiller zo, dat je het wit niet meeneemt. Dit aan dunne reepjes snijden. Dan met een scherp mes het wit er af snijden en de citroenen en limoenen in plakken snijden. Hun gewicht met een gelijk deel water verdunnen, en aan de kook brengen met de schilletjes. gelijke delen geleersuiker toevoegen en een tijdje laten koken.
Dus
200 gram citroen, 200 gram water, 400 gram geleersuiker.
Als je citroen onverdunt gebruikt smaakt het waarschijnlijk te scherp.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:07:25 #97
379442 dr.Bellows
not a one trick pony
pi_115390676
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Op dinsdag 2 oktober 2012 14:27 schreef tong80 het volgende: _O_ :P
  vrijdag 10 augustus 2012 @ 19:10:43 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_115390795
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Proef je citroenen eerst, als ze fris zoet-zuur smaken, zoals een rijpe citroen eigenlijk hoort te smaken hoe je het niet te verdunnen. Zijn ze erg zuur zoals supermarkt citroenen dan wel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_116204591
Morgen bramen plukken voor bramenjam ben erg benieuwd.
zetten jullie zo nog in een weckketel en zo ja hoe lang en welke temperatuur?
Lees ook eens mijn FOOD and FUNtastic blog:
http://foodandfuntastic.tumblr.com/
  vrijdag 31 augustus 2012 @ 09:39:27 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_116222541
quote:
14s.gif Op vrijdag 10 augustus 2012 19:07 schreef dr.Bellows het volgende:
Thanks, ik ga het vanavond proberen :)
Is het nog wat geworden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')