quote:Op vrijdag 20 juli 2007 23:54 schreef qltel het volgende:
1 KG geleisuiker op 1200 gram pruimen
en das weinigquote:4 minuten koken.
waarom in vredesnaam op de kopquote:Tot de potten afgekoeld zijn op z'n kop bewaren.
Jech. pitten toevoegenquote:Bij pruimen moet je 6 pitten openkraken met een notenkraker
een thee-eiquote:en deze in een thee-ei in de kokende prut doen
en hoe was het geworden?quote:het recept wat ik van de week heb gebruikt
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.quote:
ok, dank jequote:Op zaterdag 21 juli 2007 09:00 schreef qltel het volgende:
[..]
De suikerverhouding valt nog mee. In veel jamrecepten moet de suiker 1:1 erin.
Die pitten heb ik klein gemaakt in een notenkraker. En wat ik even vergat te vermelden, je moet ze er ook weer uithalen, vandaar dat ze in dat thee-ei gaan.
Overigens, het moet dus wel geleisuiker zijn. Met normale suiker wordt je jam namelijk niet dik.
Het op z'n kop zetten is ervoor om ze zo luchtdicht mogelijk neer te zetten. De bedoeling is namelijk om de potten vacuum te maken.
En ja, de jam is heerlijk geworden. Ik heb ze gemaakt van mirabellen oftewel gele pruimen.
Zelfgemaakte jam is erg simpel te maken, kost weinig en is erg lekker. Het grootste probleem is altijd de potten om ze in te doen. Ik heb in mijn tuin net ook weer rijpe pruimen gevonden van een andere soort. Ik denk dat ik daar ook nog even een kilo van ga scoren en dan nog ff wat jam ervan ga maken.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 12:46 schreef Steve_I. het volgende:
[..]
ok, dank je
Ik heb geen idee van wat voor pruimen ik ze maak, ze lijken best wel op die van 't bovenste plaatje, maar dan worden ze roder in plaats van zo paars als op het plaatje wanneer ze rijp zijn. ze groeien aan de boom in m'n achtertuin
mijn ouders zijn op vakantie en ik ga geen 10 kilo van die dingen op vreten
Hebben jullie toevallig ook bramen? Vraag dan je Jamboyquote:Op zaterdag 21 juli 2007 15:49 schreef Rewimo het volgende:
qltels jam isIk hou hem in dienst als opperjammaker
Dat van die pitten staat in een jamboek wat ik hier heb. Ik heb ook geen idee wat het verschil is.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 23:38 schreef Dinus het volgende:
Ik heb toevallig ook pruimenjam gemaakt deze week en vond het een makkie. Ik hoefde niet eens te pureren, heb ze wel iets langer gekookt dan 4 minuten. Heb de velletjes er ook lekker in laten zitten en die storen niet.
Ik heb er geen pitten al dan niet in een theeëi doorgedaan, wel een zakje vanillesuiker, omdat ik dat gewoon erg lekker vind in de jam![]()
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.quote:Op zondag 22 juli 2007 12:19 schreef Steve_I. het volgende:
heb geen thee-ei
dacht dat we wel een thee-huisje hadden staan maar kan hem niet vinden
moet ik nou wel of niet ook wat citroensap er aan toevoegen bij pruimen
THNXquote:Op zondag 22 juli 2007 12:22 schreef qltel het volgende:
[..]
Nou, ik heb gisteren ook pruimenjam gemaakt met maar 1 kapotte pit erin, en hij smaakt prima. Gewoon zonder doen dus.
Citroensap bijvoegen mag wel, maar moet niet. Zonder gaat het ook prima.
Goed zo!quote:
Oh kijk, hier spreekt een kennert.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
Mirabellen misschien?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Van gewone suiker heb je wel meer nodig om het te laten stollen, maar het conserveert beter.quote:
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Dinus het volgende:
Mooi Steve, nu wafels bakken he
Mijn jam was van die kleine gele pruimen, ik weet de naam zo even niet.
Die stolde wel zo goed als meteen, maar ik had in verhouding wat minder fruit denk ik, half om half daaraan zou het kunnen liggen misschien?
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.quote:Op zondag 22 juli 2007 19:47 schreef Steve_I. het volgende:
[..]pff wat verwacht je van me
Gemiddeld genomen ben ik niet culinarider dan een zak diepvriespatat, echt alsof ik wafels kan bakken
Maar ik heb eerst 500 gr. suiker en 500 pruimen, en daarna een ding 500 suiker, veel meer pruimen (had maar 1 kilo suiker) zijn allebei nog niet gestold. Denk ik dus eerder dat het aan de soort ligt.
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?quote:Op zondag 22 juli 2007 19:38 schreef Mingus het volgende:
Geleisuiker is voor mannen die zittend plassen. En daarbij is het minder lang houdbaar.
next timequote:Op zondag 22 juli 2007 19:48 schreef Mingus het volgende:
[..]
Je moet (zachtjes) door blijven koken, en om de zoveel tijd een theelepel jam eruit halen en kijken of dat stolt. Zo niet, doorgaan.
quote:Op zondag 22 juli 2007 19:51 schreef Steve_I. het volgende:
[..]
Och gut. Krijgen we er een die even z'n mannelijkheid moet aantonen. Of lig je misschien nog in de knoop met je verkeerde geaardheid, knul?
Okay, doe maar waar je zelf zin in hebt.quote:Ik maak ook geen Jam om de winter mee door te kunnen dus dat conserveren is ook geen probleem
Klinkt wel aannemelijk, maar mn moeder had toch wel veel meer potten jam met schimmel als ze de potten niet schoonkookte vantevoren. Ik denk dat de schimmels en bacterien niet instant dood gaan, maar de hoge temperatuur voor langere tijd nodig hebben om buiten werken te worden gesteld. En door het koude glas en de omgeving is de buitenste laag jam natuurlijk al heel snel een stukje koeler geworden.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Na 5 minuutjes weer rechtop zetten in een koud waterbad. Niet té snel, want dan loop je het risico op knappende potten...
Tip: Gebruik "Geleisuiker Speciaal" 500g suiker + 1250g fruit![]()
Volgens mijn jamboek is het verstandig om ze even in kokend water te leggen, of ze af te wassen in de vaatwasser.quote:Op dinsdag 24 juli 2007 14:50 schreef 1-of-6Billion het volgende:
Dat uitkoken van potten is écht niet nodig. Wanneer je de jam heet afvult en daarna de pot op z'n kop zet wordt de hele pot een graadje of 85/90°C. Schimmels en gisten overleven dat sowieso niet en bacteriën kunnen niet groeien in jam. Dat vacuum ontstaat ook wanneer je de pot niet op z'n kop zet (de lucht in de kopruimte koelt af en krimpt).
Wij hebben inmiddels een potje van deze jam hier thuis staan, vanmorgen getest en hij smaakt erg lekker....Ik ga me morgen storten op een chutney van de pruimen. Moet wachten tot morgen omdat ik niet alle ingedienten in huis heb.quote:Op zaterdag 21 juli 2007 23:51 schreef qltel het volgende:
[..]
Vandaag heb ik (als ik de naam goed uitgezocht heb) Warwickshire Drooper (oftewel grote rood/gele (sommige lijken wel oranje) pruimen) verwerkt, en daarvan kreeg ik maar 1 pit kapot (na 4 ben ik dan ook gestopt met proberen). Die ene heb ik er dan wel even in gehangen, we zullen wel zien hoe het gaat. Pureren doe ik ook niet. De pruimen heb ik kapot gekookt. Dan komen ook de pitten mooi los. Vruchtvlees valt zo ook mooi uit elkaar. de ergste vellen heb ik er uitgeschept met een shuimspaan, de kleinere heb ik gewoon laten zitten.
Zijn ze zonder pit gewogen? want dat scheelt nogal in het gewicht. Met 2,5 kilo zonder pitten zou je ongeveer 4 kilo jam krijgen. In een normale jampot gaat 400 a 450 gram dus dat zouden 10 potten zijn. En ik zou er een paar meer schoonmaken. 12 of 13 dus. Ik zorg altijd dat ik ruim potten schoon heb (vooral ook omdat ik allerlei verschillende maten potten gebruik).quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 10:40 schreef Ienepien het volgende:
Even een oud topic omhoog schoppen, maar wel met een nuttige vraag![]()
Ik heb 2,5 kilo pruimen, hoeveel jam krijg je daar ongeveer uit? Wordt dit dan 2,5 liter jam? Wel nuttig om te weten, heb ik straks iig genoeg potten in de aanslag
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:11 schreef Ienepien het volgende:
Oh crap dan moet ik best nog wat potjes gaan regelen, haha. Die 2,5 kilo is met pitten. Misschien toch maar wat pruimen apart houden voor een lekkere taart o.i.d.
Thnx voor info! Ik laat nog wel weten wat het eindresultaat wordt.
Dat heb ik net dus even nagewogen op mijn keukenweegschaal met 1 pruim. Nu is die weegschaal niet echt heel precies, maar met pit was de pruim ca. 30 gram en zonder pit 25 gram. Nou kan dat meer of minder zijn, maar het gewicht zit dus uiteindelijk toch in het vruchtvlees.quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:19 schreef qltel het volgende:
[..]
Oh, maar als de 2,5 kilo met pitten is dan heb je zonder pitten een hoop minder gewicht en dus ook minder potten nodig. Ik weet echter niet hoeveel % van het gewicht pit is..
Potten is altijd lastig. Er zijn wat familie en vrienden die geschikte potten voor me bewaren..quote:Op zaterdag 22 augustus 2009 11:26 schreef Ienepien het volgende:
[..]
Feit is dat ik nu eigenlijk geen lege potjes heb staan en dus wat moet gaan kopen. Die pruimen heb ik nl. van en collega gehad en nu moeten ze op voordat het een bende wordt.
Ziet er goed uit. Mooie weckpotten.quote:Op maandag 24 augustus 2009 13:53 schreef Ienepien het volgende:
Het resultaat: bijna 2 liter overheerlijke jam!
[ afbeelding ]
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |