abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 21 september 2015 @ 09:21:31 #126
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_156264404
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 09:18 schreef SeLang het volgende:

[..]

Het zou me echt verbazen als het daaraan ligt
Mij ook. Maar ik heb het met geleisuiker gemaakt die niet over de datum is en dat ging prima. Wellicht verouderd pectine toch.
  maandag 21 september 2015 @ 09:37:34 #127
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156264640
quote:
0s.gif Op maandag 21 september 2015 09:21 schreef qltel het volgende:

[..]

Mij ook. Maar ik heb het met geleisuiker gemaakt die niet over de datum is en dat ging prima. Wellicht verouderd pectine toch.
Ik werd nieuwgierig en heb even zitten googelen. Pectine wordt inderdaad minder effectief als het ouder wordt, maar ik lees ook verhalen van mensen die pectine gebruikten dat 3 jaar of meer over datum was en dat werkte prima.

Zelf heb ik er geen ervaring mee want ik gebruik daarvoor citroenschillen voor bramenjam en appelschillen/ klokhuizen in de sleebessen jam die ik maak.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156264679
Ik wil graag abrikozenjam maken maar is dat anders dan confituur?

Anders heeft iemand me verkeerd ingelicht toen ik klein was :@
Werewolf
Papa 15/11/1950 - 29/08/2025
  woensdag 30 september 2015 @ 19:36:56 #129
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156504261
Vanmiddag op pad geweest om sleebessen te plukken. In het begin viel het enorm tegen, er zat bijna niks aan de struiken die normaal gesproken goed zijn. Uiteindelijk toch thuisgekomen met 5kg sleebessen! :D

Een deel ga ik gebruiken voor sleebessen wodka, de rest wordt jam :9
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_156516216
quote:
0s.gif Op woensdag 30 september 2015 19:36 schreef SeLang het volgende:
Vanmiddag op pad geweest om sleebessen te plukken. In het begin viel het enorm tegen, er zat bijna niks aan de struiken die normaal gesproken goed zijn. Uiteindelijk toch thuisgekomen met 5kg sleebessen! :D

Een deel ga ik gebruiken voor sleebessen wodka, de rest wordt jam :9
Moet daar niet eerst de vorst overheen? Of leg je ze een nachtje in de diepvries?

En klaarblijkelijk zijn er dus wel dingen waar jij momenteel een long-positie in hebt ;)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  donderdag 1 oktober 2015 @ 09:35:50 #131
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156517545
quote:
0s.gif Op donderdag 1 oktober 2015 06:07 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Moet daar niet eerst de vorst overheen? Of leg je ze een nachtje in de diepvries?
Voor jam maakt het niet uit aangezien je ze dan toch kapot kookt. Maar voor wodka/gin wordt dat inderdaad gezegd omdat vorst de schil perforeert enzo. Het deel dat ik gebruik voor wodka ligt nu inderdaad een nachtje in de vries.

Al weet ik niet zeker of het echt uitmaakt. Traditioneel hoor je ze inderdaad te plukken na de eerste vorst. In de praktijk is dat nogal een probleem in zuid Engeland want dan zit je meestal al ver in november en zijn die bessen allemaal al verpieterd. (En sowieso ben ik in november altijd op reis). Verder hoor je volgens de tradititie in elke bes een gaatje te prikken met de doorn van een sleebessenstruik om de alcohol een ingang te geven.

Big thing hier in Engeland. Populair kerstdrankje.

quote:
En klaarblijkelijk zijn er dus wel dingen waar jij momenteel een long-positie in hebt ;)
Ik ben ook weer flink ingestapt in potten saus deze maand :7 Buy the f*cking dip!
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 1 oktober 2015 @ 12:15:52 #132
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156519915
Ik ga straks eens iets nieuws proberen. Normaal combineer ik sleebessen altijd met appel omdat er na verwijdering van de pitten zo weinig overblijft en ook voor de pectine. Maar nu heb ik zoveel bessen (3,5kg voor de jam + 1,5kg voor wodka) dat ik het eens ga proberen met alleen sleebessen en dan geraspte citroenschil voor pectine en extra aroma.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  donderdag 1 oktober 2015 @ 19:27:09 #133
78918 SeLang
Black swans matter
pi_156528501
De sleebessen jam is goed gelukt! Ik vind deze lekkerder dan de variant met appel. Heerlijk kersen-achtig smaakje.

Voor de grap heb ik eens gewogen hoeveel je overhoudt na de pitten (en het grootste deel van de schilletjes) eruit gezeefd te hebben. Ik begon met 3,5kg bessen en de pitten e.d. was iets meer dan 1kg. Dat viel me mee, ik dacht dat het meer zou zijn. Dus 2,5kg netto bessen zonder pit + 2,5kg suiker + 1 citroen (helemaal).

Het grappige is dat als je begint met die sleebessen dan is het een groene prut die helemaal niet lekker ruikt. Maar als het eenmaal goed tot pap is gekookt met suiker erdoor dat is het wijnrood en ruikt het heerlijk.

Het is wel altijd veel werk en geknoei, dat zeven. Ik had ook last van aanbakken in de pan dus ik ben na afloop een uur met een schuursponsje bezig geweest :')
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  woensdag 17 augustus 2016 @ 19:20:02 #134
78918 SeLang
Black swans matter
pi_164627791
Het is weer die tijd van het jaar :Y

Bramenoogst viel wat tegen, ik kwam vanmiddag met net geen 2kg thuis. Ik ben misschien ook nog iets te vroeg maar het valt me op dat er dit jaar overal minder bramen zijn dan vorig jaar, in elk geval waar ik woon. Morgen eerste batch jam maken.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_164659770
Vorig weekend bij het fietsen kersen gekocht langs de weg bij Bunnik. Waren B C-kwaliteit kersen, maar kostten ook maar 5 euro voor 4 kilo. Ze waren grotendeels onbeschadigd, maar de smaak vond ik te waterig om er jam van te maken. Dus maar kersen-chutney gemaakt met mosterzaad, chilipeper, steranijs, kaneel, kruidnagel en rode wijnazijn.

Lekker voor bij de geitenkaas.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')