minilotje | zaterdag 14 juli 2007 @ 10:12 |
Met dank aan de nieuwe Allerhande en mijn kleine vriezertje heb ik gisteren voor het eerst roomijs in elkaar geknutseld. Zonder ijsmachine (want die heb ik niet), gewoon in de weer met pannen, gardes en whiskeyglazen. ![]() Ik vond het erg goed bevallen, en ik vraag me af waarom het er nooit eerder van was gekomen om ijs te maken. Ik ben erg gek op roomijs, en ik ben altijd benieuwd naar nieuwe smaken, dus zelf maken is geen gek idee. Uit het 'Wat eten we vandaag'-topic hevel ik even het recept over dat ik gisteren maakte (inclusief mijn bevindingen), in de hoop dat er hier meer mensen zijn die een leuk ijsrecept te delen hebben. Het is tenslotte zomer, en al die avondmaaltijden die uit gezonde salades bestaan verdienen nu eenmaal een romig, zoet toetje! ![]() --- Uit de Allerhande: 'Indiaas' ijs, gemaakt van gecondenseerde melk, slagroom en kardemom ![]() Ik vond het echt reusachtig lekker. Ik eet eigenlijk nooit iets met (een merkbare hoeveelheid) kardemom, dus ik vond het heel bijzonder en exotisch smaken. Ik had nooiet eerder roomijs gemaakt, en dit was een leuk recept om mee te beginnen. Het ijs leek op geen enkele andere mij bekende ijssmaak en het was een perfecte afsluiter van een prima indiase curry. --- Het recept! Ingrediënten 1 blik gecondenseerde melk met suiker (397 g) 200 ml melk 1 theelepel gemalen kardemomvruchten 125 ml slagroom 2 eetlepels amandelschaafsel Materialen puntvormige ijslollyvormen (à 75 ml) Bereiden Breng in een pan met dikke bodem de gecondenseerde melk met de gewone melk en de kardemom aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten zachtjes doorkoken; roer het regelmatig door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel 15 minuten afkoelen, klop het regelmatig door met een garde om velvorming te voorkomen. Klop in een kom de slagroom lobbig. Schep de slagroom door het melkmengsel. Vul de ijslollyvormen met het mengsel. Sluit de vormen met het dekseltje en het stokje. Laat de ijsjes in circa 4 uur bevriezen. Haal de ijsjes 15-20 minuten voor het opdienen uit de vriezer, zodat ze iets zachter worden. Rooster intussen het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin. Keer de ijsjes op bordjes en strooi er het amandelschaafsel over. --- Aangezien ik geen ijslollyvormen heb, heb ik het mengsel gewoon verdeeld over twee glazen en er wat plasticfolie overheen gedaan alvorens ze in de vriezer te zetten. Werkte prima. Ook heb ik de amandelen achterwege gelaten. Ik heb mijn ijs graag zonder krokant gedoe. ![]() Het is overigens beslist geen ijs waar je nou eens een flinke hoeveelheid van op kunt. Ik heb volle melk gebruikt, en in combinatie met gecondenseerde melk én slagroom levert dat een overdreven stevige, romige massa op. Wél heel lekker! ![]() Met een ijsmachine of tussendoor doorroeren kun je de boel vast wat luchtiger krijgen, maar dat vond ik in dit geval niet echt nodig. De kleverige, compacte substantie paste prima bij de smaak. [ Bericht 1% gewijzigd door minilotje op 14-07-2007 10:20:56 ] | |
sieske | zaterdag 14 juli 2007 @ 11:01 |
ik had het recept al gezien in een ander topic en meteen opgeslagen bij favorieten. Ik doe er zelf altijd wat gembersiroop en geraspte-gesneden gember in ) ik ![]() Ook lekker is ahorn/ of maplesyrup door en gehakte walnoten. Of stukjes chocola (wit, melk of puur) en stukjes gehakte hazelnoot of andere noten. Of stukjes tonkabonen/toffee | |
Ex-Lekkerlander | zaterdag 14 juli 2007 @ 11:29 |
ik hou niet van koken. Wanneer kan ik bij jullie een ijsje komen eten? | |
minilotje | zondag 15 juli 2007 @ 10:58 |
quote:Brr, gember vind ik niet zo lekker. Maar de rest kan natuurlijk prima, al kom je dan wel uit op een vrij standaard soort ijs. Hoe maak je je ijs verder? Ook met gecondenseerde melk erbij? | |
Mirjam | woensdag 18 juli 2007 @ 13:25 |
ik ben gek op echt yoghurt ijs,w at je ook wel bij de italiaan kan halen enzo. nu wil ik dat eigenlijk wel eens zelf maken, maar ik heb geen ijsmachine. yoghurt invriezen is zeker iets te ver gezocht he? ![]() | |
minilotje | woensdag 18 juli 2007 @ 13:39 |
quote:Het kán best zonder ijsmachine, alleen is het dan wel meer werk. IJs moet een uurtje of vier in de vriezer staan, en om het beste resultaat te krijgen moet je naar mijn weten toch in elk geval ieder half uur met een vork stevig door je ijsmengsel roeren. Het karamel/kardemom-ijs dat ik gemaakt heb mag volgens mij best 'zwaar' en klef zijn, bij yoghurtijs (en het meeste andere ijs) is dat wat minder wenselijk. Roeren dus. Los met die ijskristallen! Voor de volledigheid hier het yoghurtijsjes-recept dat in dezelfde Allerhande stond.. Kan natuurlijk ook gewoon in een diepvriesbak gemaakt worden als je geen losse ijsjes wilt. ---- ![]() Yoghurtijs met bramen en munt Ingrediënten: - 150 g bramen - 2 takjes verse munt (zakje a 15 g), alleen de blaadjes - 200 ml volle yoghurt - 125 g kristalsuiker, fijne - 200 ml slagroom Materialen: kleine glaasjes, puntvormige ijslollyvormen (à 75 ml) Bereiden: Prak de bramen met een vork tot een grove puree. Snijd de muntblaadjes in dunne reepjes. Meng in een kom de yoghurt met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Klop de slagroom in een kom lobbig en schep de bramen, de munt en het yoghurtmengsel er losjes door. Vul de ijslollyvormen tot aan de rand met het yoghurtmengsel. Sluit de vormen met het dekseltje en het stokje. Gebruik je glaasjes, dek ze dan af met plasticfolie. Laat ze afgedekt in circa 4 uur in de vriezer bevriezen. Neem de ijsjes uit de vriezer en dompel de onderkant van de vormen kort in heet water. Trek voorzichtig de ijslolly's aan het stokje uit de vormen. ---- En heeft er nou verder helemaal niemand een origineel en/of uitgebreid roomijsrecept? ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 18 juli 2007 @ 16:15 |
Use The Fine Search Ijsrecepten deeltje 2 De IJsmachine Wie heeft een lekker ijsrecept? | |
minilotje | woensdag 18 juli 2007 @ 16:21 |
Nou jaaaa. Ik héb de search gebruikt, maar kwam geen enkel topic tegen waar ik wat aan had. Foksearch in de war, of misschien ikzelf. In het laatste topic in je rijtje staat wel het één en ander dat ik zou willen uitproberen. ![]() En nu dan graag een spetterend Pietverdriet-ijsrecept, ter compensatie van zulk chagrijn of toch tenminste kortafheid in dit wellicht wat overbodige, maar goedbedoelde topic. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 18 juli 2007 @ 16:26 |
quote:Deze heb ik speciaal ontwikkeld voor de huis tuin en keuken ijsmachine waar iedereen mee kan werken en waar geen eieren in gaan, en niet gekookt hoeft te worden voor een lekker zacht en romig vanilleijs, Vanillestokje 125 cc slagroom 4 a 5 eetlepels suiker halve liter vanillevla Haal het merg uit een vanillestokje en doe deze bij de slagroom, doe de suiker in de slagroom en sla deze lobbig, stijf maar niet helemaal stijf, Voeg de vla toe en roer het goed door elkaar. Doe dit in de ijsmachine. | |
minilotje | woensdag 18 juli 2007 @ 16:29 |
Bedankt! ![]() Vanillevla als ingrediënt voor vanille-ijs; nooit eerder aan gedacht! Hmhmhm.. Ik voel nu al aankomen dat ik één dezer dagen een ijsmachine ga kopen. | |
Zij-en-Hij | woensdag 18 juli 2007 @ 16:48 |
quote:Lijkt me erg lekker om voor dit weekend te maken, maar wat ik me dan afvraag als je het niet losroert ofzo: had je geen last van ijskristallen?? Dat het de substantie van waterijs had zeg maar.. quote:Die wil ik ook!! ![]() | |
W1ZZ | woensdag 18 juli 2007 @ 17:42 |
Mijn favoriete ijssalon in Verona (voor iedereen die daar toevallig nog eens heengaat, zit bij Ponte pietra in de buurt en is echt een begrip onder de plaatselijke bevolking) maakte rijstijs (een soort ijsversie van rijstepudding) en saffraanijs. Die eerste gok ik maar dat het een kwestie is van dessertrijst gaarkoken in de melk en er daarna op de basismanier ijs van draaien, die tweede lijkt me saffraanpoeder oplossen in de melk... Allebei bijzonder lekker in ieder geval! (hij had nog veel meer bijzondere soorten ijs maar die vereisen wat meer werk en dingen als geconfijt fruit en koek enzo...) quote:Zorg dan wel dat je van tevoren zeker weet dat je een vriesvak hebt dat toch -18 graden C gaat... Mijn koelkast op m'n studentenkamer doet dat namelijk niet en ik moet bij m'n bazin het koelelement van de ijsmachine invriezen ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 18 juli 2007 @ 18:00 |
Een goede ijsmachine voor het geld is deze![]() De Cucina van Philips. Je hebt wel een goede vriezer nodig, die echt koud is (minstens -18) en 48 uur het element erin voor de beste resultaten. Als je geen goede vriezer hebt, begin er dan niet aan, je krijgt nooit een goed resultaat. | |
miss_dynastie | woensdag 18 juli 2007 @ 21:24 |
Die cucina heb ik ![]() Element heb ik in een -32 vriezer ![]() | |
Zij-en-Hij | donderdag 19 juli 2007 @ 13:57 |
Piet, hoeveel is de inhoud? Ik heb ook een Philips gezien met een inhoud van 0,7 liter. Dat lijkt me een beetje weinig.. : ![]() | |
The_stranger | donderdag 19 juli 2007 @ 16:58 |
quote:Kan beamen dat dit geval inderdaad zijn werk prima doet. Vind alleen zelf de inschenktuit een klein beetje aan de kleine kant. Maar mits de schijft goed bevroren is, krijg je altijd goed en lekker ijs. Er blijft weinig aan de randen of bodem plakken en schoonmaken is een eitje... PS het recept van piet met vanillevla is ook een aanrader. De makkelijkste manier die ik ooit gezien heb om toch fatsoenlijk ijs te maken. Met meer werk is meer resultaat te behalen, maar dit is zo snel en makkelijk dat het niets dan lof verdient ![]() | |
justmattie | donderdag 19 juli 2007 @ 17:38 |
dat met het vanillevla ga ik ook proberen zaterdag ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 20 juli 2007 @ 18:50 |
Nieuwe ijsmachine besteld Ben heel erg nieuwsgierig hoe het daar mee lukt. | |
The_stranger | zaterdag 21 juli 2007 @ 09:31 |
quote:Dat gaat mij net iets te ver ![]() Zag laatst een apparaat wat het ijsmengsel gewoon in een keer tot een brok liet bevriezen, om het daarna flinterdun, en dan dus echt nanometer dun, weer af te schaven, waardoor kristallen weer verbroken werden en er super smooth ijs uit het apparaat kwam. Geen idee meer wat het was, maar zag er wel interessant uit (en duur, groot en voor de thuisgebruiker onpraktisch) | |
Pietverdriet | zaterdag 28 juli 2007 @ 14:20 |
Ijsmachine is binnen, ga vanavond aarbeien sorbet maken, en morgen chocoladeijs. | |
The_stranger | zaterdag 28 juli 2007 @ 16:30 |
mm ben benieuwd naar het resultaat, maar dat zal wel goed komen... | |
The_stranger | zondag 29 juli 2007 @ 13:43 |
quote:en? en? en? | |
Pietverdriet | zondag 29 juli 2007 @ 14:17 |
quote:Het was heerlijk, maar omdat het geen roomijs was, hier verder. Ijsrecepten deeltje 2 | |
Pietverdriet | zaterdag 10 juli 2010 @ 15:35 |
Vanavond een experiment. Ga flan caramelijs maken. Het een basis gemaakt van melk, suiker en vanillestokje, dat gebonden met 4 eidooiers. Dit is een dikke creme anglais geworden. Dit staat nu ijskoud te worden. hier gaat geslagen room doorheen, in de ijsmachine en vlak voor het serveren een dikke caramel erdoor die dan strepen caramel door het ijs vormt, net als de chocolade in stracciatella. tweede ijsexperiment Heb zwart sesamzaad licht geroosterd, en in de vijzel de zaadjes kapotgestampt, dit met melk en wat suiker aan de kook gebracht. Laat ik afkoelen en dan met de staafmixer erdoor, dat door een zeef. Dit samen met de creme anglais massa van het ijs hierboven mengen en dat in de ijsmachine, ben erg benieuwd hoe dat wordt. | |
FutureFairytale | zaterdag 10 juli 2010 @ 15:43 |
ik ook Piet! Klinkt iig goddelijk ![]() | |
The_Hives | zaterdag 10 juli 2010 @ 15:59 |
ik denk dat ik mijn ijsmachine ook maar weer eens van stal haal ![]() | |
Holyme | zaterdag 10 juli 2010 @ 20:02 |
quote:Wat ik doe als ik snel snel wat wil, bevroren fruit en yoghurt in de blender. Is natuurlijk niet hetzelfde, maar smaakt wel! ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 10 juli 2010 @ 20:05 |
Flan Caramelijs draait nu. | |
Mirjam | zondag 11 juli 2010 @ 00:15 |
quote:ik heb toevallig gisteren yoghurt ingevroren, maar dat was gewoon kut, het water kristalliseerde helemaal was niet lekket. met fruit ind e blender was lekker idd, maar ben nog steeds op zoek naar het perfecte recept voor yoghurt ijs | |
Pietverdriet | zondag 11 juli 2010 @ 15:36 |
Het zwarte sesamijs smaakt op zich lekker, alleen teveel naar sesam, het wat minder sesam ingekunt. | |
The_stranger | dinsdag 13 juli 2010 @ 10:57 |
quote:Griekse yoghurt mengen met gewone (volle) en gecondenseerde melk.... lekker zoet, maar toch die typische yoghurt smaak... De twee "melken" even tegen de kook aan brengen, af laten koelen, mengen met de yoghurt en vriezen maar.. | |
Pietverdriet | dinsdag 13 juli 2010 @ 19:10 |
quote:Room op 37 graden brengen en er een flinke scheut joghurt door, 24 uur afgedekt laten staan. De joghurtculturen maken van de room roomjoghurt. Daar ijs van maken. | |
miss_dynastie | donderdag 15 juli 2010 @ 20:26 |
quote:Piet, is dit een aanrader we zijn weer een paar jaar verder namelijk ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 15 juli 2010 @ 20:49 |
quote:Ja, absoluut. Ben zeer tevreden over alles behalve dat ie nogal wat lawaai maakt. | |
The_stranger | vrijdag 16 juli 2010 @ 15:18 |
quote:Mocht die van piet niet verkrijgbaar zijn, ik heb deze en, wederom afgezien van het geluid, ben ik er erg tevreden mee... | |
Nembrionic | vrijdag 23 juli 2010 @ 17:39 |
quote:Wat kost zo'n ding eigenlijk? |