Je hebt het over het inzicht. Hoe verkrijg je dat inzicht? Dat wezenlijk snappen? Hoe geef je dat aan iemand anders? Naar mijn ervaring helpt het 'gewoon zeggen' niet altijd bijzonder veel.quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:41 schreef Nairua het volgende:
Het lijkt mij de bedoeling de persoon het inzicht proberen te geven dat hij/zij met zelfmedelijden niets oplost. Dat het zeiken hoe slecht het wel niet gaat niets oplost en ook dat niemand daarvan gediend is. Dat diegene het dus daadwerkelijk zélf moet doen, zélf de nodige stappen dient te nemen.
Misschien had ik de twee vragen apart moeten stellen. Wat ervaar je bij het krijgen van 'een schop onder je hol' EN 'wat verSTA je uiteindelijk concreet bij een schop onder de hol?'quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:37 schreef miss_sly het volgende:
Het idee om voor de spiegel te gaan staan en jezelf te vertellen wat een loser je bent, lijkt me niet echt constructief. Ik denk dat er in zo'n geval meer uitgaat van het juist jezelf vertellen dat je wel de moeite waard bent en dus ook de moeite waard om dingen te doen, vrienden te maken, je leven te leven.
Neuh juist de postieve versie. Kom op je kan het. Je zult het toch af moeten handelen, je moet er doorheen / er naar toe / het toch regelen / bellen ....quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:34 schreef releaze het volgende:
Mijn vraag, het bovenstaande al dan niet in acht nemend, hoe ziet dat 'schop onder de hol geven' er concreet uit? Als ik aan iets dergelijks denk dan zie ik voor me dat je voor de spiegel staat en je tegen jezelf zegt 'je bent een enorme loser, zeikstraal. Doe er wat aan!' Maar ook het negatieve karakter daarvan klinkt mij niet echt inspirerend net zoals 'doe er wat aan'. Net als de TS in het bovenstaande topic denk ik dan aan vage doelen als 'maak vrienden, vind werk'.
Laten we daar eens meningen over uitwisselenIk denk dat het voor veel mensen wel handig is om te weten, als ze iemand weer eens 'een schop onder hun hol' willen verkopen
'n Schop onder je/iemands hol moet juist gegeven worden. Gebeurt dat niet, dan werkt ie meestal averechts.quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:54 schreef releaze het volgende:
[..]
Misschien had ik de twee vragen apart moeten stellen. Wat ervaar je bij het krijgen van 'een schop onder je hol' EN 'wat verSTA je uiteindelijk concreet bij een schop onder de hol?'
Het lijkt mij dat dat vanzelf komt. Goed, diegene moet wel slim genoeg zijn om te beseffen wat er gebeurt, dat is wel een voorwaarde. Immers, X is ontevreden met zijn situatie. X wil uit zijn situatie, hij beseft dat het zo niet verder kan. X zoekt hulp, zoekt naar een oplossing voor zijn problemen. X merkt dat er geen 'magische' oplossingen worden geboden, dat de enige die iets aan zijn situatie kan doen hijzelf is.quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:51 schreef releaze het volgende:
Je hebt het over het inzicht. Hoe verkrijg je dat inzicht? Dat wezenlijk snappen? Hoe geef je dat aan iemand anders? Naar mijn ervaring helpt het 'gewoon zeggen' niet altijd bijzonder veel.
ja, leuk. Maar het blijft daar vaak erbij. Er wordt vaak letterlijk gezegd, 'je moet jezelf een schop onder je hol geven'. period, punt. Einde reply. Dus, sort of, wordt er alleen gezegd, je moet jezelf een schop onder de hol geven. De feitelijke schop wordt niet geven, het blijft erbij. Als dat het scenario is dan is jouw conclusie als ik het goed begrijp 'het werkt averrechts'.quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:00 schreef Eric_Cantona het volgende:
[..]
'n Schop onder je/iemands hol moet juist gegeven worden. Gebeurt dat niet, dan werkt ie meestal averechts.
Volledige verantwoording nemen voor het probleem dat er is. Het probleem niet extern proberen neer te leggen, maar intern. Mensen zijn bang voor (keuze)vrijheid en daarmee ook voor de verantwoordelijkheid die deze met zich meebrengt, daar moeten ze nog wel eens op gewezen worden. Je kan nooit bijv. de ander de schuld geven dat je je beledigd voelde om een bepaalde opmerking, jij bent immers diegene die toestaat dat die opmerking je raakt.quote:Op woensdag 27 juni 2007 21:34 schreef releaze het volgende:
Mijn vraag, het bovenstaande al dan niet in acht nemend, hoe ziet dat 'schop onder de hol geven' er concreet uit?
ik hou van de filosofie van de mensen die de term weleens gebruiken. Iedereen heeft er weer een eigen visie op, en ik vind het interessant te weten welke visie mensen in een bepaalde context zelf hanteren. ik ben om de een of andere reden onder de indruk dat mensen de term zonder al te veel 'nadenken' gebruiken, maar meer het gevoelsmatig gebruiken. zovan, 'het klinkt goed, dus het is goed' more or less. ik vraag me dan altijd af waar dat 'goed klinken' op gestoeld is, dus vandaar ook een beetje dit topic.quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:49 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Volledige verantwoording nemen voor het probleem dat er is. Het probleem niet extern proberen neer te leggen, maar intern. Mensen zijn bang voor (keuze)vrijheid en daarmee ook voor de verantwoordelijkheid die deze met zich meebrengt, daar moeten ze nog wel eens op gewezen worden. Je kan nooit bijv. de ander de schuld geven dat je je beledigd voelde om een bepaalde opmerking, jij bent immers diegene die toestaat dat die opmerking je raakt.
Wat je vaak ook ziet is dat mensen ergens 'geen tijd voor hebben', terwijl dat helemaal niet zo is. In radicale zin is tijd prioriteit en kunnen we deze indelen naar gelieve, waardoor je niet zegt dat je geen tijd hebt, maar dat je simpelweg een andere zaken een hogere waarde toekent.
Voor de filosofische benadering van het fenomeen 'schop onder je hol' verwijs ik je door naar wikipedia.
Nou ja, ik denk dat de meeste mensen het hier zo snel zeggen omdat ze vinden dat de TS zich eens moet vermannen en een ruggegraat moeten kweken. Een beetje de instelling a la: "Als je nu eens je bek houdt, er gewoon iets aan doet en niet zo loopt te janken op een forum."quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:55 schreef releaze het volgende:
[..]
ik hou van de filosofie van de mensen die de term weleens gebruiken. Iedereen heeft er weer een eigen visie op, en ik vind het interessant te weten welke visie mensen in een bepaalde context zelf hanteren. ik ben om de een of andere reden onder de indruk dat mensen de term zonder al te veel 'nadenken' gebruiken, maar meer het gevoelsmatig gebruiken. zovan, 'het klinkt goed, dus het is goed' more or less. ik vraag me dan altijd af waar dat 'goed klinken' op gestoeld is, dus vandaar ook een beetje dit topic.
"ik heb het al geprobeerd maar het lukt me maar niet!! Ik durf het niet!"quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:03 schreef Friek_ het volgende:
[..]
Nou ja, ik denk dat de meeste mensen het hier zo snel zeggen omdat ze vinden dat de TS zich eens moet vermannen en een ruggegraat moeten kweken. Een beetje de instelling a la: "Als je nu eens je bek houdt, er gewoon iets aan doet en niet zo loopt te janken op een forum."
Maar goed, mijn idee dan misschien.
Ik denk dat er ook veel mensen júíst weten dat ze tegen dat zelfmedelijden aanzitten. Dan denken ze: "Zie je nou wel, wat voor sneue jankzak ik ben. Ik heb dezelfde kwaliteiten als anderen, maar ik ben zo'n lafaard dat ik niet van aanpakken weet. Ik verspil mijn talent. Zo veel humor, vriendelijkheid, intelligentie, talent etc. en dan nog zo zielig zitten te doen. Ze hebben gelijk met dat zelfmedelijden en ze hebben gelijk dat ze daar schande van spreken. Ik ben een hopeloos geval."quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:44 schreef releaze het volgende:
waar ik altijd in geinteresseerd ben is hoe je mensen daadwerkelijk verder kan helpen dat zelfmedelijden uit, mensen die wellicht nieteens doorhebben dat ze nog tegen dat zelfmedelijden aanzitten, om zo een stap verder te komen. hoe zien anderen dat?
ben je daardoor een stap verder het zelfmedelijden uit?quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:10 schreef Dodecahedron het volgende:
[..]
Ik denk dat er ook veel mensen júíst weten dat ze tegen dat zelfmedelijden aanzitten. Dan denken ze: "Zie je nou wel, wat voor sneue jankzak ik ben. Ik heb dezelfde kwaliteiten als anderen, maar ik ben zo'n lafaard dat ik niet van aanpakken weet. Ik verspil mijn talent. Zo veel humor, vriendelijkheid, intelligentie, talent etc. en dan nog zo zielig zitten te doen. Ze hebben gelijk met dat zelfmedelijden en ze hebben gelijk dat ze daar schande van spreken. Ik ben een hopeloos geval."
Integendeel.quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:25 schreef releaze het volgende:
[..]
ben je daardoor een stap verder het zelfmedelijden uit?
Klopt, dit is waar denk ik heel veel mensen hulp van een ander nodig zullen hebben.quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:25 schreef releaze het volgende:
maar dat er bepaalde factoren zijn die zoveel energie vreten dat men gewoon niets meer lijkt te kunnen doen, omdat ze niet vooruit te branden zijn.
Kan...quote:
uitleggen wat een self fullfilling prophecy is en dat die 2 kanten op werkt door de law of attraction geschreven door Emerson in de vroege jaren 1900.quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:25 schreef releaze het volgende:
Maar ja, hoe maak je dat duidelijk aan iemand die nog 'been there done that' moet ervaren?
Tja, en dat is volgens mij het moment waarop ik zou zeggen dat iemand een schop onder zijn hol moet krijgen. Jammer dat dingen veel energie vreten, maar daar zet je je dan maar overheen. Bijt maar even op je tanden en doe wat er gedaan moet worden. Dat overloos gezeur altijd over dat het moeilijk is, men zo moe is, iets veel energie vreet, het niet vanzelf gaat, het tegenvalt, enz. Kom op zeg, beetje hard zijn voor jezelf en doorgaan. Dat zul je nog wel vaker tegenkomen in het leven.quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:25 schreef releaze het volgende:
[..]
vrat na een bepaalde tijd al zoveel energie dat ik het ook niet meer op kon brengen. en dat zie ik bij heel veel mensen. niet concreet zoals dat, maar dat er bepaalde factoren zijn die zoveel energie vreten dat men gewoon niets meer lijkt te kunnen doen, omdat ze niet vooruit te branden zijn.
Ik ben gaan werken omdat het gewoon moest. Punt. Mijn eerste baantje was ook niet top (kantinejuffrouw) maar er moest toch geld binnenkomen om van te leven, dus dan doe je wat je moet doen. Helaas kunnen we niet ons hele leven doen wat en hoe we willen.quote:Op woensdag 27 juni 2007 23:35 schreef Xeanor het volgende:
[..]
Kan...
Ikzelf ben bijvoorbeeld tot werken gekomen doordat een vriend een goed woordje voor mij had gedaan, en ik had er wel zin in om samen met hem te werken en vond het dan ook leuk. Zo heb ik mijn jaartje horeca-ervaring opgedaan toendertijd.(Een specifieker voorbeeld)
Iemand kan niet gewoon meer last en moeite hebben van iets dan iemand anders? Iedereen is gelijk?quote:Op donderdag 28 juni 2007 06:34 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Tja, en dat is volgens mij het moment waarop ik zou zeggen dat iemand een schop onder zijn hol moet krijgen. Jammer dat dingen veel energie vreten, maar daar zet je je dan maar overheen. Bijt maar even op je tanden en doe wat er gedaan moet worden. Dat overloos gezeur altijd over dat het moeilijk is, men zo moe is, iets veel energie vreet, het niet vanzelf gaat, het tegenvalt, enz. Kom op zeg, beetje hard zijn voor jezelf en doorgaan. Dat zul je nog wel vaker tegenkomen in het leven.
Nee hoor, niet iedereen is gelijk. Sommige mensen moeten misschien soms nog net wat harder voor zichzelf zijn. Ik denk echt dat er maar een heel klein percentage mensen is die dat echt niet zou kunnen als ze echt zouden willen en waarvoor het geen oeverloos gezeur maar werkelijk gebrek aan kunnen is. Die mensen hebben dan ook dringen professionele hulp nodig.quote:Op donderdag 28 juni 2007 07:35 schreef Dodecahedron het volgende:
[..]
Iemand kan niet gewoon meer last en moeite hebben van iets dan iemand anders? Iedereen is gelijk?
wat ik er vooral uit snap is dat de persoon harder tegen zichzelf moet zijn, moet vermanen en iets met ruggengraat krijgen, iets in die strekking. Maar ook dat vind ik zo oeverloos vaag als een schop onder de hol krijgen. Het is totaal niet concreet. Hoe wordt je concreet harder tegen jezelf, hoe verman je jezelf en how on earth kweek je een ruggengraat from scratch? Want daar kan je wat mee. Imoquote:Op donderdag 28 juni 2007 10:57 schreef Garisson72 het volgende:
ben ik nou gek, of is er nou echt nog niet één post geweest over het concretiseren van die vermaledijde schop onder dat hol?
Ik vind onderstaand toch niet oeverloos vaag, eigenlijk.quote:Op donderdag 28 juni 2007 11:35 schreef releaze het volgende:
[..]
wat ik er vooral uit snap is dat de persoon harder tegen zichzelf moet zijn, moet vermanen en iets met ruggengraat krijgen, iets in die strekking. Maar ook dat vind ik zo oeverloos vaag als een schop onder de hol krijgen. Het is totaal niet concreet. Hoe wordt je concreet harder tegen jezelf, hoe verman je jezelf en how on earth kweek je een ruggengraat from scratch? Want daar kan je wat mee. Imo
.
quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:23 schreef miss_sly het volgende:
Ik denk dat er over het algemeen bedoeld wordt dat diegene het toch echt zelf zal moeten doen, en daarom maar even wat harder voor zichzelf moet worden. Geen slappe smoesjes van zichzelf accepteren, tegen zichzel ingaan als hij/zij merkt dat hij/zij toch datgene niet wil doen wat gedaan moest worden. Beetje hard worden voor jezelf dus, beetje discipline kweken en niet lopen miepen maar actie ondernemen.
Hoe doe je dat? Weet je dat ik al een jaar of 15 bezig ben met het kweken van discipline? En echt mee bezig, met concrete leerdoelen, kernkwaliteiten schema's, inschakelen van stokken achter de deur, tijdplanning maken, etc? Ondertussen kan ik dat allemaal heel goed, maar ik ben nog geen greintje gedisciplineerder geworden. En ondertussen vind ik het ook totaal niet meer boeiend.quote:Op donderdag 28 juni 2007 11:47 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Ik vind onderstaand toch niet oeverloos vaag, eigenlijk.
[..]
Voor iemand die in zijn vicieuze cirkeltje vastzit, is dit het moment waarop hij de handen naar de hemelen heft : "maar HOE dan !?!?"quote:Op woensdag 27 juni 2007 22:23 schreef miss_sly het volgende:
Ik denk dat er over het algemeen bedoeld wordt dat diegene het toch echt zelf zal moeten doen, en daarom maar even wat harder voor zichzelf moet worden. Geen slappe smoesjes van zichzelf accepteren, tegen zichzel ingaan als hij/zij merkt dat hij/zij toch datgene niet wil doen wat gedaan moest worden. Beetje hard worden voor jezelf dus, beetje discipline kweken en niet lopen miepen maar actie ondernemen.
het was alleen een stapje te ver op dat moment.quote:Op donderdag 28 juni 2007 12:30 schreef Garisson72 het volgende:
[..]
Voor iemand die in zijn vicieuze cirkeltje vastzit, is dit het moment waarop hij de handen naar de hemelen heft : "maar HOE dan !?!?"
Wat is nou een concrete, uitvoerbare, zichtbare actie die hij moet ondernemen?
Volgens mij heb je een trigger nodig om het te zien. Zo heb ik het zelf namelijk ervaren. Zelf ook jarenlang vastgezeten in een rotsvast geloof dat het toch allemaal niet lukt, dat niemand om mij zit te springen, dat ik vastzat in een kutleven dat nimmernooit zal veranderen.
Je kunt nonstop van mensen horen dat je 'gewoon eens wat moet ondernemen' en dat volmondig beamen, maar intussen denken: 't lukt toch niet. Tot je een bepaald inzicht krijgt, denk ik. Voor mij was het inzicht: positief egoisme. Oftewel: schijt aan iedereen. Mijn nieuwe credo werd: doe dingen omdat jij ze wil doen, zonder rekening te houden met andere mensen en hun meningen. Geen "wat zullen ze wel denken" meer, ik ging mijn meningen geven omdat ik dat zo wilde, waarbij je dus rekening moet houden met een eventuele negatieve reactie. Maar daar had ik dus de proverbische schijt aan!
Dit is dus wat ik associeer met de 'schop onder de kont' - ik had iets fundamenteel veranderd, waardoor ik uit mijn negatieve maalstroom was gebroken. Best thing that ever happened to me, en voor mij is dit erg concreet.![]()
en weet je wat nou de uiteindelijke kick in the groin is?
Alle mensen die riepen 'je moet gewoon iets ondernemen' hadden uiteindelijk gewoon gelijk. In retrospect is het zo 'gewoon' als ze zeggen.
absoluut mee eens. mede daarom helpen de zijlijnschreeuwers vaak niet erg met hun 'je moet gewoon...' want daar zijn ze op dat moment ms nog heul niet aan toe!quote:Op donderdag 28 juni 2007 12:52 schreef releaze het volgende:
[quote]
ik ben er overigens heilig van overtuigd dat het moment waarop je die trigger krijgt bij iedereen op een bepaald punt komt, wanneer zij er innerlijk aan toe zijn, door alles wat er is gebeurd, overdacht hebben, bekeken hebben, al dan niet gedaan hebben...
Er zijn denk ik twee krachten aan het werk: aan één kant de stimuli van buitenaf, dus de impulsen om het anders te gaan doen - en één van die impulsen kan je trigger zijn.quote:bij de mensen waarbij het niet gebeurd.. ik heb voor mn gevoel het idee dat die zo depressief worden dat ze zelfmoord plegen.
Ja klopt absoluut. De menselijke geest is een zeer buigzaam iets dat heel veel kan verdragen in extreme situaties. Zelfbescherming, overlevingsdrang, zoiets. Denk ik.quote:ik heb grenzeloos vertrouwen in de geest van de mens om z'n eigen complexen dusdanig aan te passen of accepteren zodat het individu kan overleven, beetje evolutionistisch achtig.
mensen maken voor mijn gevoel die keuze altijd, 'kiest' altijd om bij de pakken neer te gaan zitten of er wat aan te doen, maar ik denk niet dat ze dat bewust beleven. Als je eenmaal de macht van de keuze tot in het diepst van je ziel bij wijze van ervoeren hebt dan zal je denk ik niet meer zo snel in de shit belanden. Maar het lijkt erop dat je vaak echt diep in de shit moet zakken wil je dat met hart en ziel kunnen realiseren.quote:Op donderdag 28 juni 2007 13:04 schreef Garisson72 het volgende:
Er zijn denk ik twee krachten aan het werk: aan één kant de stimuli van buitenaf, dus de impulsen om het anders te gaan doen - en één van die impulsen kan je trigger zijn.
Maar aan de andere kant: je hebt altijd zélf de keuze om iets te doen met die impuls (en er dus een trigger van te maken) en als je die keuze nooit maakt, blijf je altijd maar in je neerwaartse spiraal hangen. Uiteindelijk dus depressie zoals je zegt... en erger.
vind je dit wat je nu post zelf echt minder vaag dan wat anderen hebben gepost?quote:Op donderdag 28 juni 2007 13:17 schreef releaze het volgende:
[..]
Ik zat me net te bedenken, dat een schop onder de hol niet betekend dat je jezelf moet vermannen, of harder tegen jezelf te zijn in een negatieve manier, maar dat je voor de spiegel gaat staan en tegen jezelf zegt 'ik kies hier zelf voor' en dan proberen de filosofische essentie daarvan voor jezelf duidelijk te krijgen. Alle excuses die in je opkomen. kies je zelf of niet? Echt? Weet je dat zeker? Wat is mijn keuze? Wat is mijn aandeel? Het aandeel van een ander? Hoe verhoudt het zich tot elkaar? Op een gegeven moment zul je dan wellicht realiseren dat al die smoesjes daadwerkelijk slap zijn (zoals hierboven gezegd). Die woorden doen pas iets als het betekenis voor je heeft, persoonlijk... Ofzo.
ik snap hem, want ik heb hem zelf geschreven.quote:Op donderdag 28 juni 2007 13:21 schreef miss_sly het volgende:
[..]
vind je dit wat je nu post zelf echt minder vaag dan wat anderen hebben gepost?
weet ik trouwens niet. ik weet ook niet of het een verstands kwestie is. Er zijn veel mensen die 'een moeilijke jeugd' hebben gehad, en eenmaal in en na de puberteit het grote gekanker tegenkomen.quote:Op donderdag 28 juni 2007 13:29 schreef Garisson72 het volgende:
Dat 'bij de pakken neerzitten' lijkt vaak de eerste keuze te zijn voor veel mensen. Vooral voor jonge mensen, in de puberteit of net daarna. Op zich is het fascinerend, vind ik.
Het gaat om de eerste keren dat je zélf je ellende moet aanpakken. Op die kruispunten in je leven kies je, verbazingwekkend genoeg, liever voor 'gemakkelijk' (dus lethargie, apathisch je lot ondergaanen dan wentelen in al dat misnoegen wat je toebedeeld wordt
) en dus niet automatisch kiezen om je probleem aan te pakken, headfirst into the hurricane en zo.
Er zijn kennelijk harde lessen nodig om erachter te komen dat optie 2 de betere was. En niemand kan het je vantevoren aan je verstand peuteren; hoe vaak ze het ook proberen!
Beetje meten met twee maten: anderen beschuldigen van vaag blijven en je eigen net zo vage post in orde vinden omdat je hem zelf geschreven hebt.quote:Op donderdag 28 juni 2007 13:22 schreef releaze het volgende:
[..]
ik snap hem, want ik heb hem zelf geschreven.
Ben ik op je tenen gaan staan eerder? Als je duidelijkheid wil, moet je mij vertellen waar het aan schort. ik kan jou geen duidelijkheid geven over zaken waarvan ik niet weet dat ze onduidelijk zijn. Er wordt niets gevraagd, dus ik ga er ook niet op in. Dat heeft niets met meten met twee maten te maken.quote:Op donderdag 28 juni 2007 20:56 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Beetje meten met twee maten: anderen beschuldigen van vaag blijven en je eigen net zo vage post in orde vinden omdat je hem zelf geschreven hebt.
Nee hoor, je bent niet op mijn tenen gaan staan. Het valt me alleen op dat je op iedereen die post wat hij/zij denkt dat die schop onder je hol betekent, reageert met dat het te vaag is en je daar niets mee kunt. Je eigen conclusie echter is niet veel minder vaag, en als ik vraag of je dat zelf ook neit vindt, zeg je dat dat niet zo is, omdat je hem zelf hebt geschreven. Is toch op z'n minst inconsequent.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:37 schreef releaze het volgende:
[..]
Ben ik op je tenen gaan staan eerder? Als je duidelijkheid wil, moet je mij vertellen waar het aan schort. ik kan jou geen duidelijkheid geven over zaken waarvan ik niet weet dat ze onduidelijk zijn. Er wordt niets gevraagd, dus ik ga er ook niet op in. Dat heeft niets met meten met twee maten te maken.
Je zegt dat je heel goed geworden bent in al die dingen die je je ten doel had gesteld om discipline te kweken, maar dat je niet gedisciplineerder geworden bent. Kun je dat wat meer uitleggen?quote:Op donderdag 28 juni 2007 11:58 schreef releaze het volgende:
[..]
Hoe doe je dat? Weet je dat ik al een jaar of 15 bezig ben met het kweken van discipline? En echt mee bezig, met concrete leerdoelen, kernkwaliteiten schema's, inschakelen van stokken achter de deur, tijdplanning maken, etc? Ondertussen kan ik dat allemaal heel goed, maar ik ben nog geen greintje gedisciplineerder geworden. En ondertussen vind ik het ook totaal niet meer boeiend.
voor veel mensen lijkt het iets 'verhevens' te hebben, om een ander lekker makkelijk te vertellen wat hij 'gewoon even' moet doen.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:56 schreef the_mind het volgende:
Ik vraag me trouwens af waar die behoefte vandaan komt om anderen een spreekwoordelijke schop onder de hol te willen geven. Als ik iemand eindeloos hoor zeveren, maar geen actie zie ondernemen, heb ik eerder zoiets van: "Ach, jongen (of meisje), dan doe je het toch niet."
Hier zit hem de crux van dit topic denk ik.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:59 schreef miss_sly het volgende:
Misschien is het wel zo dat er geen exacte omschrijving is te geven van de schop onder je hol. Het lijkt me dat het voor de gever anders is dan voor de ontvanger en het dus altijd een subjectieve kwestie is, aan beide zijden.
ik zei dat ik hem snapte, niet dat ik hem goed vind. Dat zijn voor mij twee verschillende dingen. Wanneer we iets menen, en dit dan zeggen, dan dekt het voor ons gevoel vaak de hele lading. Waarom zou je er nog over uitweiden, dit is het toch en het is logisch? Maar het hoeft voor een ontvanger daarvan niet altijd logisch, of eerder, helder te zijn. Zoals bijvoorbeeld de schop onder de hol, dat steeds meer concretiseren, concretiseren..naar harder zijn, jezelf vermannen. Het is al een stap dichterbij hoor, zeker, maar voor mij is ook dat nog niet logisch.quote:Op donderdag 28 juni 2007 21:59 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Nee hoor, je bent niet op mijn tenen gaan staan. Het valt me alleen op dat je op iedereen die post wat hij/zij denkt dat die schop onder je hol betekent, reageert met dat het te vaag is en je daar niets mee kunt. Je eigen conclusie echter is niet veel minder vaag, en als ik vraag of je dat zelf ook neit vindt, zeg je dat dat niet zo is, omdat je hem zelf hebt geschreven. Is toch op z'n minst inconsequent.
discipline valt of staat bij mij bij de wens om iets uit te voeren, en in het geval van je hele leven gedisciplineerder te zijn, dit zo lang mogelijk kunnen vasthouden. Of je wil onderdrukken of iets dergelijks. Bij mij moet er een zeer sterke prikkel aanwezig zijn wil ik meer discipline kunnen kweken, niet voor een dag, maar de gehele week door, tot aan mijn dood. Die is er simpelweg niet. Plannen, beloningen, straffen, mensen inschakelen, been there done that, maar als ik er geen zin in heb, dan doe ik het niet, lukt het me niet. Ik kan wel aan mn huiswerk gaan zitten bijvoorbeeld, maar mn concentratie is dan volledig weg.quote:Je zegt dat je heel goed geworden bent in al die dingen die je je ten doel had gesteld om discipline te kweken, maar dat je niet gedisciplineerder geworden bent. Kun je dat wat meer uitleggen?
Door bijvoorbeeld in metaforen te praten, of dingen vanuit iemand anders zijn of haar oogpuntquote:Op woensdag 27 juni 2007 21:51 schreef releaze het volgende:
Je hebt het over het inzicht. Hoe verkrijg je dat inzicht? Dat wezenlijk snappen? Hoe geef je dat aan iemand anders? Naar mijn ervaring helpt het 'gewoon zeggen' niet altijd bijzonder veel.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |