http://www.ons-derde-lichaam.edwardvandevendel.com/recept.htmlquote:Spaghetti alla puttanesca - 'Hoerensaus' - Uitleg en recept
Oorsprong:
Vanwaar de bijzondere naam voor deze Napolitaanse saus? Zoals met veel gerechten is er ook hier meer dan één verhaal te vinden over de oorsprong.
Sommigen schrijven opwekkende eigenschappen toe aan de saus (vanwege het pepertje).
De naam zou rond 1900 gegeven zijn door de eigenaar van een rendez-voushuis in het Spaanse kwartier van Napels. Hij bracht zijn gasten terug op krachten met dit makkelijke en vlug klaargemaakte gerecht.
Andere bronnen zeggen dat de kleuren van het gerecht verwijzen naar de kleuren van de lingerie die de dames in het huis van lichte zeden droegen:
groen(peterselie), rood(tomaten), donkerpaars(olijven) en grijs-groen (kappertjes).
Nog anderen gaan terug naar een dame van lichte zeden, Yvette la Francese, die al haar fantasie gebruikte om een gerecht klaar te maken, geïnspireerd op haar provencaalse afkomst.
Tenslotte is er ook nog een versie die beweert dat deze saus tot aan de Tweede Wereldoorlog "alla marinara", op zeemanswijze genoemd werd. De schilder Eduardo Colucci woonde op één van de schilderachtigste plekjes van Ischia. Hij ontving er in de zomer niet alleen veel vrienden, maar ook veel Italiaanse en buitenlandse personaliteiten. Vaak bereidde hij macaroni met deze saus als avondgerecht voor zijn gasten. Wie weet waarom, maar hij gaf er de naam "alla puttanesca" aan.
Ingrediënten:
6 ansjovisfilets in olie
200 gr zwarte ontpitte olijven
2 teentjes knoflook
1 bosje gehakte peterselie
20 gr kappertjes
5 gepelde tomaten
olijfolie
1 rood pepertje
zout
Bereiding :
Haal de ansjovisfilets uit de olie. Hak de knoflook en het pepertje fijn en fruit ze op een zacht vuur in wat olijfolie. Doe de ansjovisfilets erbij en plet ze fijn met een vork.
Pel de tomaten en haal de zaadjes eruit (om tijd te winnen kun je gepelde tomaten uit blik gebruiken). Snijd ze in blokjes. Snijd ook de olijven in schijfjes.
Spoel de kappertjes af en hak ze fijn. Voeg tomaten en kappertjes toe aan de knoflook. Laat op een zacht vuur 10 minuutjes sudderen.
Haal van het vuur en voeg de gehakte peterselie op het einde toe.
Deze saus is geschikt voor spaghetti en korte pastasoorten zoals pennette.
Ga je ons hierop trakteren?quote:Op vrijdag 8 juni 2007 00:51 schreef Gambrono het volgende:
er was nog geen bier gepost...
gefeliciteerd hoor![]()
[afbeelding]
Hee respect hè, snotneusquote:Op vrijdag 8 juni 2007 00:48 schreef Berenanus het volgende:
Jezus zo oud!?
Misschien word ik wel jouw verzorger over een aantal jaren
minstensquote:
Dat verklaart, iets.quote:Op vrijdag 8 juni 2007 05:20 schreef remlof het volgende:
En nu ga ik slotjes zetten
Geheel willekeurig
hij ziet er veel ouder uit, echt heel veel ouderquote:Op vrijdag 8 juni 2007 00:00 schreef Bizznitch het volgende:
Hij wordt alweer 37! naja nog 28 jaar werken en je kan met pensioen!
[afbeelding]
[afbeelding]
[afbeelding]
Gefeliciteerd beeb! Kusje Bizz en stiekem van Janet.
zo vroeg uit bedquote:Op vrijdag 8 juni 2007 05:18 schreef enter het volgende:
*bier geeeeeft
maar niet eerst, beetje jammerquote:Op vrijdag 8 juni 2007 10:49 schreef Garisson72 het volgende:
Felischap, Nylz!![]()
ik was allertweedst met het IRL-feliciteren! I rule!![]()
Mensen met lagquote:Op vrijdag 8 juni 2007 17:44 schreef RickoKun het volgende:
da's tog die heule grote n000000b met hoge ping?!
Vanaaf weer wijffiequote:
Ja, nu lust ik er ook wel weer eentjequote:Op vrijdag 8 juni 2007 18:52 schreef enter het volgende:
Is er nog bier?
quote:Op vrijdag 8 juni 2007 20:15 schreef FOKradio het volgende:
Ey, relmof: http://www.actionradio.nl/index.php?pageId=3&topicId=2889&page=11#p62937
...weer jahquote:
Klinkt goedquote:Op vrijdag 8 juni 2007 20:49 schreef remlof het volgende:
[..]
...weer jah
Vork, Quickie_Butt en Garisson72 weten hoe dat zo is gekomen. Gisteravond even een terrasje gepakt met hen en nog 3 anderen, drankrekening: meer dan 100 euro
p/p? Mag ik hopen...quote:Op vrijdag 8 juni 2007 20:49 schreef remlof het volgende:
[..]
...weer jah
Vork, Quickie_Butt en Garisson72 weten hoe dat zo is gekomen. Gisteravond even een terrasje gepakt met hen en nog 3 anderen, drankrekening: meer dan 100 euro
Bier smaakte goedquote:Op vrijdag 8 juni 2007 20:49 schreef remlof het volgende:
[..]
...weer jah
Vork, Quickie_Butt en Garisson72 weten hoe dat zo is gekomen. Gisteravond even een terrasje gepakt met hen en nog 3 anderen, drankrekening: meer dan 100 euro
Alsjemaarlolhebtgehad.quote:Op vrijdag 8 juni 2007 21:45 schreef remlof het volgende:
[..]
Nee, zo erg was het nu ook weer niet
Maar die halve liters kletsten er lekker in
Je was net op tijdquote:Op vrijdag 8 juni 2007 23:37 schreef Da_mr_Jackal het volgende:
Ben ik te laat? Nee toch?
Nee nog een half uurtje, dus:
[afbeelding]
en tetten
[afbeelding]
Feli, ouwe rukker [afbeelding][afbeelding]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |