Bij deze de vraag in een apart topic.quote:Op zondag 3 juni 2007 15:21 schreef Masterix het volgende:
Trouwens: gelovigen leven in een wereld waarin Hij wel bestaat, en ongelovigen in een wereld waarin Hij niet bestaat.
Ondervraag gelovigen en ongelovigen maar eens hierover.
quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
Heel veel mensen vinden dat helemaal niet zo'n feit. Daarom stelt TS ook deze vraag. Maar misschien kun je uitleggen waarom het in jouw werkelijkheidquote:Op zondag 3 juni 2007 16:22 schreef merino het volgende:
[..]
en heb verder geen zin om dit te gaan uitleggen. Feit is echter wel dat er een drastisch verschil zit in de werkelijkheid waar jij en leeft en die van een amazone indiaan om ff een extreem voorbeeld te noemen.
Overigens is taal hierbij enorm belangrijk
Tuurlijk, maar als het gaat om de oorsprong van het heelal en het leven op aarde? Dat er verschillend over gedacht wordt maakt die verschillende visies nog niet allemaal waar. UIteindelijk is er maar 1 waarheid als het om dat soort feitelijkheden gaat.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:22 schreef merino het volgende:
en heb verder geen zin om dit te gaan uitleggen. Feit is echter wel dat er een drastisch verschil zit in de werkelijkheid waar jij en leeft en die van een amazone indiaan om ff een extreem voorbeeld te noemen.
Overigens is taal hierbij enorm belangrijk
Bedoel je dan niet ook meteen hoe ALLES in elkaar zit? Tis volgens mij hooguit kennis/geloof van zaken die de interpretatie van eenzelfde ding anders maakt.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef Arcee het volgende:
Hier doel ik met dit topic dus ook op. Op de oorsprong van het heelal en het leven op aarde.
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:34 schreef ario2006 het volgende:
Het gaat er alleen maar om hoe letterlijk je de bijbel neemt, of de koran, of de...
Dan zal je eerst die ene waarheid moeten definiëren, om überhaupt te kunnen toetsen of je gelijk hebt.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
de veronderstelling dat wij in het westen het best de waarheid/werkelijkheid hebben achterhaald en omschreven en het geloof dat bovendien die interpretatie nog eens universeel is is zoooo 20ste eeuwquote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef soylent het volgende:
[..]
Heel veel mensen vinden dat helemaal niet zo'n feit. Daarom stelt TS ook deze vraag. Maar misschien kun je uitleggen waarom het in jouw werkelijkheideen feit is?
Edit: Oh, daar heb je geen zin in. Nou ja,dan maar weer.
je psychologische 'blik' is toch hetgene waarin je leeft niet zoiets abstract als natuurkundige theorienquote:Op zondag 3 juni 2007 16:38 schreef soylent het volgende:
[..]
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.
Zoals Jules Deelder al zei, "Als iemand beweert dat Madagascar in de Atlantische Oceaan ligt doe dan geen moeite hem of haar terecht te wijzen; de ligging van Madagascar zal er niet door veranderen."
Als je erop doelt dat wij als imperfecte waarnemers nooit de waarheid zullen zien heb je waarschijnlijk gelijk. Maar dat betekent nog niet dat die er ook niet is...quote:Op zondag 3 juni 2007 16:46 schreef merino het volgende:
[..]
je psychologische 'blik' is toch hetgene waarin je leeft niet zoiets abstract als natuurkundige theorien
een autist leeft toch in zijn werkelijkheid niet die van een gemiddelde persoon
Ja, maar om nu te stellen: "Of we stammen van Adam af, Of niet." Die vraagstelling komt voort uit een interpretatie van de bijbel. De vraagstelling verandert dus naargelang je interpretatie van de bijbel flexibel is. Of zit ik mezelf nu vast te lullen? Nou ja, fysisch gezien (dus volgens de wetten van de fysica) is er inderdaad nog maar één werkelijkheid, hoewel die via de onzekerheidsrelatie van Heysenberg toch ook wel een beetje fragwürdig is. Om van het quantummechanische superpositieverschijnsel nog maar niet te spreken. Maar op macroschaal mogen we denk ik idd stellen dat er één werkelijkheid is. Het probleem is alleen om een taal met geschikte begrippen en abstracties te construeren die 'm ook adequaat kan beschrijven. Fysica komt daar aardig dicht in de buurt denk ik, hoewel die door hun keuze van het wetenschappelijk kader, zich enigszins afscheiden van het begrippenkader van de religie. Waaruit volgt dat voor de beschrijving van die 'ene werkelijkheid' heel belangrijk is welk denkkader je kiest, en vooral aan welke randvoorwaarden je denken moet voldoen.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:38 schreef soylent het volgende:
[..]
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.[..]
ik geloof niet dat er iets is als de waarheid wat een buiten jezelf staande entiteit is die wij nooit perfect kunnen waarnemen. Waarheid is imo bovendien cultureel specifiek.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:48 schreef soylent het volgende:
[..]
Als je erop doelt dat wij als imperfecte waarnemers nooit de waarheid zullen zien heb je waarschijnlijk gelijk. Maar dat betekent nog niet dat die er ook niet is...
Ja hallo, je hebt 't nu over 2 waarheden: de 'echte', en je beeld van de waarheid.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:50 schreef merino het volgende:
[..]
ik geloof niet dat er iets is als de waarheid wat een buiten jezelf staande entiteit is die wij nooit perfect kunnen waarnemen. Waarheid is imo bovendien cultureel specifiek.
Masterix heeft die ook vaak (terwijl de nick toch echt van Asterix afkomt)quote:
ik geloof niet in een 'echte' waarheid. Alleen beelden ervan.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:51 schreef ario2006 het volgende:
[..]
Ja hallo, je hebt 't nu over 2 waarheden: de 'echte', en je beeld van de waarheid.
quote:Op zondag 3 juni 2007 16:39 schreef Ringo het volgende:
Dan zal je eerst die ene waarheid moeten definiëren, om überhaupt te kunnen toetsen of je gelijk hebt.
Visies hier op dus. En dan met name met betrekking tot religie. Mijn stelling is dat als je gelovig bent, dat je dan een bepaald idee over de waarheid hebt en dat je dan gelijk of ongelijk hebt. Ik vind het een raar idee om te stellen dat je als gelovige in je eigen wereld kunt leven waarin een God bestaat, terwijl die dan voor ongelovigen niet bestaat. Dat kan wat mij betreft niet. God bestaat of voor iedereen wel, of voor iedereen niet. Of hij heeft de mens geschapen, of niet.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef Arcee het volgende:
Hier doel ik met dit topic dus ook op. Op de oorsprong van het heelal en het leven op aarde.
Maar symbolisch staat toch ook voor iets concreets, alleen dan mystiek ingepakt?quote:Op zondag 3 juni 2007 16:53 schreef Forno het volgende:
Het woord is mijns inziens simpelweg te simpel voor hetgeen symbolisch wordt bedoeld. Namelijk, vanuit religieus oogpunt het doel van zijn of haar God(en).
Precies, wát die waarheid is gaat 't niet om, maar wel dat die voor iedereen hetzelfde is.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:53 schreef Forno het volgende:
Dus ja, we leven allemaal in dezelfde waarheid, whatever that may be.
Daarom moet je als gelovige ook je geloof uitdragen. Want God bestaat en iedereen moet dat natuurlijk geloven.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:55 schreef Arcee het volgende:God bestaat of voor iedereen wel, of voor iedereen niet. Of hij heeft de mens geschapen, of niet.
Mystiek is per definitie niet concreet. Religie is ook niet concreet. In die context is 'De Waarheid' een flexibel woord, waaraan geestelijke leiders hun invulling geven. Aangezien het voortschreidend wetenschapplijk inzicht en de invloed van de media de publieke opinie aanpassen, is de waarheid ook aan verandering onderhevig. Vanuit religieus oogpunt is de waarheid dus alles behalve concreet. Hoe vager hoe beter.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:58 schreef Arcee het volgende:
[..]
Maar symbolisch staat toch ook voor iets concreets, alleen dan mystiek ingepakt?
[..]
Precies, wát die waarheid is gaat 't niet om, maar wel dat die voor iedereen hetzelfde is.
"Of andere dingen mee doen" !!! HA! Ik lust wel zo'n jong christenmeisje hoor, kom maar op!quote:Op zondag 3 juni 2007 17:00 schreef mvt het volgende:
[..]
Daarom moet je als gelovige ook je geloof uitdragen. Want God bestaat en iedereen moet dat natuurlijk geloven.
Als je een heiden tegenkomt, moet je die proberen te bekeren. Of andere dingen mee doen, afhankelijk van hoe je een heilig schrift interpreteerd.
Dat bevestigt iig wel mijn mening over religie.quote:Op zondag 3 juni 2007 17:12 schreef Forno het volgende:
Mystiek is per definitie niet concreet. Religie is ook niet concreet. In die context is 'De Waarheid' een flexibel woord, waaraan geestelijke leiders hun invulling geven. Aangezien het voortschreidend wetenschapplijk inzicht en de invloed van de media de publieke opinie aanpassen, is de waarheid ook aan verandering onderhevig. Vanuit religieus oogpunt is de waarheid dus alles behalve concreet. Hoe vager hoe beter.
"schepping"quote:Op zondag 3 juni 2007 19:02 schreef releaze het volgende:
uiteindelijk vallen we allemaal onder dezelfde schepping. zelfs de spinsels in mijn hoofd vallen eronder, dus jullie ook, wat jullie ook zijn, hoe jullie ook zijn, wat ik ook ben en hoe ik ook ben. allemaal een onderdeel van die ene waarheid en die ene werkelijkheid, wat het ook is en hoe ie ook is.
verzin jij even een beter woord? als het de lading dekt die ik wil dat het dekt zal ik het gebruiken, ja?quote:
Dan is dát de waarheid.quote:Op zondag 3 juni 2007 19:31 schreef koffiegast het volgende:
Wat als we in een matrix leven ? Wat als alles wat je hier leest/doet/ervaart compleet om jou heen is gemaakt en je niet eens weet of die andere wel net zo denkt als jij ipv dat het een wezenloos persoon is dat gewoon bestuurt is voor jouw leven?
Waarom niet? Als we in een matrix leven, dan is dat de waarheid en dan geldt die voor iedereen. Daar gaat het in dit topic om.quote:Op zondag 3 juni 2007 19:34 schreef koffiegast het volgende:
De subjectieve waarheid, maar daarmee nog niet de objectieve daadwerkelijke waarheid.
is dat zo? Als wij in een matrix leven, dan ga ik er van uit dat er wezens zijn die ons gemaakt hebben zeg maar en die hun eigen maatschappijtje hebben en dergelijke.. In welke waarheid leven zij?quote:Op zondag 3 juni 2007 19:39 schreef Arcee het volgende:
[..]
Waarom niet? Als we in een matrix leven, dan is dat de waarheid en dan geldt die voor iedereen. Daar gaat het in dit topic om.
er is een verschil tussen daadwerkelijke (objectieve) waarheid en (subjectieve) waarheid.quote:Op zondag 3 juni 2007 19:39 schreef Arcee het volgende:
[..]
Waarom niet? Als we in een matrix leven, dan is dat de waarheid en dan geldt die voor iedereen. Daar gaat het in dit topic om.
In die van hun, waar wij een onderdeel van zijn en die samen 1 enkele waarheid vormen.quote:Op zondag 3 juni 2007 19:44 schreef releaze het volgende:
is dat zo? Als wij in een matrix leven, dan ga ik er van uit dat er wezens zijn die ons gemaakt hebben zeg maar en die hun eigen maatschappijtje hebben en dergelijke.. In welke waarheid leven zij?
Ja, weet ik, maar daar gaat het me dus niet om.quote:Op zondag 3 juni 2007 19:56 schreef koffiegast het volgende:
er is een verschil tussen daadwerkelijke (objectieve) waarheid en (subjectieve) waarheid.
Dat iets kut is wilt nog niet zeggen dat het zo daadwerkelijk is. Dat iets een auto is, wilt nog niet zeggen dat het daadwerkelijk zo is. Dat iets door god is gedaan, wilt nog niet zeggen dat het daadwerkelijk door god is gedaan. Enkel omdat mensen zeggen dat het zo is.
Pff, ik was 8.quote:Op zondag 3 juni 2007 21:42 schreef zodiakk het volgende:
Pseudo-filosofische onzin van de bovenste plank. Ik had dit soort gedachten toen ik 15 was en jointjes onder viaducten rookte.
Als ik Arcee's posts goed begrijp (en dat was nog een hele toer) dan is de kwestie hier dat er een bepaalde toestand is waarin we allen verkeren en dat deze toestand op een eenduidige wijze tot stand is gekomen, ongeacht de opvattingen die men heeft over deze toestand. En that's it. Het is een veronderstelling, een uitgangspunt van waaruit je begint te denken. Arcee is er dus in geslaagd een uitgangspunt te formuleren! Wow. Zo'n geslepen geest aan het werk zien is echt een plezier voor me.quote:Op zondag 3 juni 2007 22:15 schreef koffiegast het volgende:
Als je het zo goed weet (zodiakk) vertel ons eens het antwoord ?
Waarom zouden we onszelf beperken tot die 2 mogelijkheden. Misschien bestaat er wel een God, maar heeft hij er helemaal geen week over gedaan om deze universele waarheid te ontwerpen. Wanneer hij echt bestaat is hij misschien nog steeds hard bezig de realiteit te vormen, waarbij de 'waarheid' dus misschien wel veel dynamischer is dan al die vastgelegde sprookjes.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
[..]
Bij deze de vraag in een apart topic.
Wat mij betreft leven we allemaal in dezelfde wereld. Dat de een dit gelooft en de ander dat doet niks af aan het feit dat er maar 1 waarheid is.
Met andere woorden, als God bestaat, dan bestaat hij voor iedereen en als hij niet bestaat, dan bestaat hij voor niemand. We kunnen niet allemaal een beetje gelijk hebben. Of we stammen allemaal van Adam en Eva af, of we stammen allemaal van plankton af. Of die pratende slang bestond wel, of die bestond niet.
Het kan natuurlijk wel zo zijn dat de waarheid wat elementen van diverse opvattingen bevat, maar dat maakt het nog steeds tot 1 enkele waarheid.
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
Los van de rest van je OP: dit is een merkwaardig deel. Je suggereert dat als god bestaat, de bijbel ook waar is. Dat is helemaal niet noodzakelijk! Het is heel goed mogelijk, dat god bestaat en dat de bijbel door de duivel geïnspireerd is en dus complete flauwekul. Of erger: gevaarlijke misleiding!quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
Met andere woorden, als God bestaat, dan bestaat hij voor iedereen en als hij niet bestaat, dan bestaat hij voor niemand. We kunnen niet allemaal een beetje gelijk hebben. Of we stammen allemaal van Adam en Eva af, of we stammen allemaal van plankton af. Of die pratende slang bestond wel, of die bestond niet.
Ik herinner me iets wat Schaeffer hier ooit over schreef:quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
[..]
Bij deze de vraag in een apart topic.
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
Een trein rijdt over een spoor, en in 1 van de wagons staat precies in het midden van de wagon een lamp. Aan de voor en achterzijde zitten deuren, die opengaan met behulp van een lichtgevoelige sensor. De lamp wordt aangezet.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
Iedere deelnemer ziet de wereld vanuit zijn eigen gezichtspunt en ziet de wereld in een bepaald perspectief.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
Wat mij betreft leven we allemaal in dezelfde wereld. Dat de een dit gelooft en de ander dat doet niks af aan het feit dat er maar 1 waarheid is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |