Bij deze de vraag in een apart topic.quote:Op zondag 3 juni 2007 15:21 schreef Masterix het volgende:
Trouwens: gelovigen leven in een wereld waarin Hij wel bestaat, en ongelovigen in een wereld waarin Hij niet bestaat.
Ondervraag gelovigen en ongelovigen maar eens hierover.
quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
Heel veel mensen vinden dat helemaal niet zo'n feit. Daarom stelt TS ook deze vraag. Maar misschien kun je uitleggen waarom het in jouw werkelijkheidquote:Op zondag 3 juni 2007 16:22 schreef merino het volgende:
[..]
en heb verder geen zin om dit te gaan uitleggen. Feit is echter wel dat er een drastisch verschil zit in de werkelijkheid waar jij en leeft en die van een amazone indiaan om ff een extreem voorbeeld te noemen.
Overigens is taal hierbij enorm belangrijk
Tuurlijk, maar als het gaat om de oorsprong van het heelal en het leven op aarde? Dat er verschillend over gedacht wordt maakt die verschillende visies nog niet allemaal waar. UIteindelijk is er maar 1 waarheid als het om dat soort feitelijkheden gaat.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:22 schreef merino het volgende:
en heb verder geen zin om dit te gaan uitleggen. Feit is echter wel dat er een drastisch verschil zit in de werkelijkheid waar jij en leeft en die van een amazone indiaan om ff een extreem voorbeeld te noemen.
Overigens is taal hierbij enorm belangrijk
Bedoel je dan niet ook meteen hoe ALLES in elkaar zit? Tis volgens mij hooguit kennis/geloof van zaken die de interpretatie van eenzelfde ding anders maakt.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef Arcee het volgende:
Hier doel ik met dit topic dus ook op. Op de oorsprong van het heelal en het leven op aarde.
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:34 schreef ario2006 het volgende:
Het gaat er alleen maar om hoe letterlijk je de bijbel neemt, of de koran, of de...
Dan zal je eerst die ene waarheid moeten definiëren, om überhaupt te kunnen toetsen of je gelijk hebt.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:08 schreef Arcee het volgende:
We leven allemaal in hetzelfde universum met 1 enkele waarheid van hoe dat en alles erin tot stand is gekomen.
de veronderstelling dat wij in het westen het best de waarheid/werkelijkheid hebben achterhaald en omschreven en het geloof dat bovendien die interpretatie nog eens universeel is is zoooo 20ste eeuwquote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef soylent het volgende:
[..]
Heel veel mensen vinden dat helemaal niet zo'n feit. Daarom stelt TS ook deze vraag. Maar misschien kun je uitleggen waarom het in jouw werkelijkheideen feit is?
Edit: Oh, daar heb je geen zin in. Nou ja,dan maar weer.
je psychologische 'blik' is toch hetgene waarin je leeft niet zoiets abstract als natuurkundige theorienquote:Op zondag 3 juni 2007 16:38 schreef soylent het volgende:
[..]
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.
Zoals Jules Deelder al zei, "Als iemand beweert dat Madagascar in de Atlantische Oceaan ligt doe dan geen moeite hem of haar terecht te wijzen; de ligging van Madagascar zal er niet door veranderen."
Als je erop doelt dat wij als imperfecte waarnemers nooit de waarheid zullen zien heb je waarschijnlijk gelijk. Maar dat betekent nog niet dat die er ook niet is...quote:Op zondag 3 juni 2007 16:46 schreef merino het volgende:
[..]
je psychologische 'blik' is toch hetgene waarin je leeft niet zoiets abstract als natuurkundige theorien
een autist leeft toch in zijn werkelijkheid niet die van een gemiddelde persoon
Ja, maar om nu te stellen: "Of we stammen van Adam af, Of niet." Die vraagstelling komt voort uit een interpretatie van de bijbel. De vraagstelling verandert dus naargelang je interpretatie van de bijbel flexibel is. Of zit ik mezelf nu vast te lullen? Nou ja, fysisch gezien (dus volgens de wetten van de fysica) is er inderdaad nog maar één werkelijkheid, hoewel die via de onzekerheidsrelatie van Heysenberg toch ook wel een beetje fragwürdig is. Om van het quantummechanische superpositieverschijnsel nog maar niet te spreken. Maar op macroschaal mogen we denk ik idd stellen dat er één werkelijkheid is. Het probleem is alleen om een taal met geschikte begrippen en abstracties te construeren die 'm ook adequaat kan beschrijven. Fysica komt daar aardig dicht in de buurt denk ik, hoewel die door hun keuze van het wetenschappelijk kader, zich enigszins afscheiden van het begrippenkader van de religie. Waaruit volgt dat voor de beschrijving van die 'ene werkelijkheid' heel belangrijk is welk denkkader je kiest, en vooral aan welke randvoorwaarden je denken moet voldoen.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:38 schreef soylent het volgende:
[..]
Nee niet. Als ik een bepaald boek heel letterlijk neem, verandert het universum daar toch niet door? Wat verandert is mijn blik erop, that's it.[..]
ik geloof niet dat er iets is als de waarheid wat een buiten jezelf staande entiteit is die wij nooit perfect kunnen waarnemen. Waarheid is imo bovendien cultureel specifiek.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:48 schreef soylent het volgende:
[..]
Als je erop doelt dat wij als imperfecte waarnemers nooit de waarheid zullen zien heb je waarschijnlijk gelijk. Maar dat betekent nog niet dat die er ook niet is...
Ja hallo, je hebt 't nu over 2 waarheden: de 'echte', en je beeld van de waarheid.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:50 schreef merino het volgende:
[..]
ik geloof niet dat er iets is als de waarheid wat een buiten jezelf staande entiteit is die wij nooit perfect kunnen waarnemen. Waarheid is imo bovendien cultureel specifiek.
Masterix heeft die ook vaak (terwijl de nick toch echt van Asterix afkomt)quote:
ik geloof niet in een 'echte' waarheid. Alleen beelden ervan.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:51 schreef ario2006 het volgende:
[..]
Ja hallo, je hebt 't nu over 2 waarheden: de 'echte', en je beeld van de waarheid.
quote:Op zondag 3 juni 2007 16:39 schreef Ringo het volgende:
Dan zal je eerst die ene waarheid moeten definiëren, om überhaupt te kunnen toetsen of je gelijk hebt.
Visies hier op dus. En dan met name met betrekking tot religie. Mijn stelling is dat als je gelovig bent, dat je dan een bepaald idee over de waarheid hebt en dat je dan gelijk of ongelijk hebt. Ik vind het een raar idee om te stellen dat je als gelovige in je eigen wereld kunt leven waarin een God bestaat, terwijl die dan voor ongelovigen niet bestaat. Dat kan wat mij betreft niet. God bestaat of voor iedereen wel, of voor iedereen niet. Of hij heeft de mens geschapen, of niet.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:30 schreef Arcee het volgende:
Hier doel ik met dit topic dus ook op. Op de oorsprong van het heelal en het leven op aarde.
Maar symbolisch staat toch ook voor iets concreets, alleen dan mystiek ingepakt?quote:Op zondag 3 juni 2007 16:53 schreef Forno het volgende:
Het woord is mijns inziens simpelweg te simpel voor hetgeen symbolisch wordt bedoeld. Namelijk, vanuit religieus oogpunt het doel van zijn of haar God(en).
Precies, wát die waarheid is gaat 't niet om, maar wel dat die voor iedereen hetzelfde is.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:53 schreef Forno het volgende:
Dus ja, we leven allemaal in dezelfde waarheid, whatever that may be.
Daarom moet je als gelovige ook je geloof uitdragen. Want God bestaat en iedereen moet dat natuurlijk geloven.quote:Op zondag 3 juni 2007 16:55 schreef Arcee het volgende:God bestaat of voor iedereen wel, of voor iedereen niet. Of hij heeft de mens geschapen, of niet.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |