abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:41:45 #1
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_49161390
Schokkend gesteld met de warenkennis der Nederlandsche koks.

Nu vond ik het de vorige keer al slecht gesteld met de warenkennis over vlees, blijkt het bij vis ook niet al te best te zijn. Nu werk ik als keukenhulp al 8 jaar in de horeca bij (en ik geef eerlijk toe dat ik hier ook niets zou presteren), maar als dit vakmensen zijn...

[ Bericht 50% gewijzigd door Acathla op 08-05-2007 21:43:41 (Toevoeging) ]
Love will be my strongest weapon
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:44:09 #2
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_49161515
Je gaat je afvragen hoe die selectie was...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:45:38 #3
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49161594
Krijgen we het nou alweer in diverse fora?
Hermans Helden: Den Blijker zoekt een wederom chef.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_49161606
Ja, de echte vakmensen komen hier niet op af.
Oh, and that's a bad miss!
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:46:05 #5
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_49161613
inderdaad zéér slecht gesteld.. sommige dingen die hij vertelde had ik wel goed gehad en hadden vele andere koks ook zeker moeten weten / kunnen
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:46:06 #6
111843 Cassius
Something's fucky
pi_49161614
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:44 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Je gaat je afvragen hoe die selectie was...
Heb je gezien hoe ze met die cv's omgingen
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:46:25 #7
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_49161638
Ik vraag me af wat er op koksscholen geleerd wordt...

Misschien kan Euc of een andere kok (i.o) toelichten of het echt zo triest gesteld is met de warenkennis en/of lessen op de Nederlandse koksscholen.
Love will be my strongest weapon
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:48:31 #8
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_49161728
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:45 schreef golfer het volgende:
Krijgen we het nou alweer in diverse fora?
Hermans Helden: Den Blijker zoekt een wederom chef.
Vorige programma van Herman had hier toch ook een eigen topic? Daarom dacht ik dat deze in CUL wel bestaansrecht had.

Goed. Het omgaan met de cv's was geen hoogstandje, maar ik vind dat je als kok wel de moeite moet nemen om een fatsoenlijk cv + toelichting op te sturen. Of de echte vakmensen hierop afkomen? Geen idee, maar er zullen toch niet allemaal gloryhunters zijn.
Love will be my strongest weapon
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:49:59 #9
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49161791
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:48 schreef Acathla het volgende:

.Of de echte vakmensen hierop afkomen? Geen idee, maar er zullen toch niet allemaal gloryhunters zijn.
Echte topkoks zullen hier niet op afkomen omdat die meestal al een goede betrekking of eigen restaurant hebben.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 8 mei 2007 @ 21:50:58 #10
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_49161840
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:46 schreef Acathla het volgende:
Ik vraag me af wat er op koksscholen geleerd wordt...

Misschien kan Euc of een andere kok (i.o) toelichten of het echt zo triest gesteld is met de warenkennis en/of lessen op de Nederlandse koksscholen.
ik zit nu in het 3e jaar van de MHS, en heb slechts 2 jaar lang, 3 uur warenkennis per jaar gehad. maar dat is zeker genoeg om te weten voor een simpele kok en ik heb in de keuken 3 jaar lang 1 dag (avond of middag) les gehad en ook geleerd te fileren(inmiddels zonder ons te snijden) en weten ook gewoon verder alle kooktechnieken, snijtechnieken etc.

bij mij op school zit ook de koksopleiding en die hebben zoveel meer les in warenkennis van dezelfde leraar en nog meer dagen les op school (en in de praktijk dmv. stage) en als ik die soms bezig zie zijn ze echt duidelijk beter dan de personen hier op tv
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:45 schreef golfer het volgende:
Krijgen we het nou alweer in diverse fora?
Hermans Helden: Den Blijker zoekt een wederom chef.
CUL imo
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:11:19 #11
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49162831
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:50 schreef Erosjuhhh het volgende:


CUL imo
Mooi, dan hou ik mijn postings erover hier.

Ik moet wel lachen om de verschillende aanpak van die 8 kandidaten.
Die ene jongen die steeds maar roept dat ie zoveel talent heeft en vervolgens z'n prioriteit legt bij het uitzoeken van een nieuw koks-jasje.

Die andere vent (Richard?) die gelijk een stel professionals optrommelt, inclusief een reclamebureau.

Wat een verschil.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:16:04 #12
12005 Acathla
Go Your Own Way
pi_49163097
Ik zou het ook wel leuk vinden (maar dat is het doel weer niet helaas) om wat dieper in te gaan op wat sommigen juist fout deden. Wáarom ze de verkeerde vissoort/technieken gebruiken. Dat had misschien wat meer inzicht gegeven.

Aangezien ik niet meer van plan ben om een koksopleiding te volgen, leek het me wel leuk om op zo'n manier wat tips over te houden. Alhoewel de praktijk altijd de beste leermanier is.
Love will be my strongest weapon
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:18:01 #13
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_49163189
dat zou het inderdaad stukken leuker en interessanter maken!
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:21:12 #14
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_49163338
Als deze tent flopt is Herman behoorlijk wat centen kwijt, gelukkig heeft ie dan z'n contract met RTL nog.
Ik vraag me eigenlijk ook meteen af of een visrestaurant voor 150 man niet te groot is?

En Herman heeft zich flink in z'n kop geschoren
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:29:09 #15
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_49163758
ik vraag het me ook af, er zit al een grandioos (Goed lopend (zit iig altijd vol) cafe-restaurant-eetcafe namelijk hotel new york vind t ook knap dat ze het aandurven.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:34:43 #16
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49164050
Die 'ik heb zoveel talent, maar ik kan mijn tekstje niet zonder stotteren van een papiertje oplezen' is tot mijn verbazing doorgedrongen tot de laatste 6.

Of is dat nou echt de spreekwoordelijke excuus-neger?
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:35:18 #17
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49164093
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 22:21 schreef SiGNe het volgende:


En Herman heeft zich flink in z'n kop geschoren
Uitgeschoten tijdens het vis-fileren, denk ik.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_49164171
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 22:29 schreef Erosjuhhh het volgende:
ik vraag het me ook af, er zit al een grandioos (Goed lopend (zit iig altijd vol) cafe-restaurant-eetcafe namelijk hotel new york vind t ook knap dat ze het aandurven.
Vergeet niet alle andere nieuwe restaurants die nu onder in de Montevideotoren (zo heet ie toch!?) zitten...
Maak nie regtig saak nie
  dinsdag 8 mei 2007 @ 22:57:45 #19
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_49165221
ik bedoel maar... overbevissing maakt nie uit joh
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  Moderator / Redactie Sport dinsdag 8 mei 2007 @ 23:28:43 #20
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_49166590
ik ben wel blij dat die ene emilio eruit is
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_49167012
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 22:21 schreef SiGNe het volgende:
Als deze tent flopt is Herman behoorlijk wat centen kwijt,
Zolang ie met zoveel man naar Zuid Afrika kan, is er weinig mis met de centen van Herman, waar ze dan ook vandaan komen/gesponsord worden

[ Bericht 2% gewijzigd door Blues op 09-05-2007 00:34:42 ]
  dinsdag 8 mei 2007 @ 23:47:23 #22
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_49167320
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 23:38 schreef Bluezz het volgende:

[..]

Zolang ie met zoveel man naar Zuid Afrika kan, is er weinig mis met de centen van Herman, waar ze dan ook vandaan/gesponsord worden
Dat reisje wordt natuurlijk betaald door RTL, maar de kosten van het restaurant opzetten, de verbouwing, de inrichting, personeelskosten, etc. zal toch echt voor herman zelf zijn.
  dinsdag 8 mei 2007 @ 23:50:49 #23
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49167437
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 23:47 schreef SiGNe het volgende:


Dat reisje wordt natuurlijk betaald door RTL, maar de kosten van het restaurant opzetten, de verbouwing, de inrichting, personeelskosten, etc. zal toch echt voor herman zelf zijn.
Herman en vooral zijn zakelijke partner David, die wat dat betreft eigenlijk de baas is.
Herman mag beslissen wat er gekookt wordt en door wie. De rest wordt door David beslist.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 9 mei 2007 @ 01:08:40 #24
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_49169538
Ik vatte die 2 even samen als Herman aangezien hij toch voornamelijk het gezicht van het restaurant is.

Ik vraag me overigens ook af hoe vaak Herman over een tijdje zelf in zijn restaurant gaat koken.
Zeker ivm. die deal met RTL, hij zal toch ook programma's moeten blijven maken en dat combineren met koken in een restaurant lijkt me een flinke taak.
En als hij zelf niet in het restaurant staat voelen mensen zich toch een beetje bekocht.
Zelfde als je naar een musical gaat en je krijgt de understudy
pi_49169730
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 01:08 schreef SiGNe het volgende:
Ik vatte die 2 even samen als Herman aangezien hij toch voornamelijk het gezicht van het restaurant is.

Ik vraag me overigens ook af hoe vaak Herman over een tijdje zelf in zijn restaurant gaat koken.
Zeker ivm. die deal met RTL, hij zal toch ook programma's moeten blijven maken en dat combineren met koken in een restaurant lijkt me een flinke taak.
En als hij zelf niet in het restaurant staat voelen mensen zich toch een beetje bekocht.
Zelfde als je naar een musical gaat en je krijgt de understudy
Volgens mij is het helemaal niet de bedoeling dat hij er gaat koken. Hij zoekt niet voor niets een Chef. Zelfde als Fifteen, daar verwacht je ook niet dat Jamie staat te koken. Ik denk dat hij hooguit een keer met z'n dikke sigaar aan de bar zal zitten. Lekker een oestertje wegslurpen ofzo
pi_49169926
Herman is allang weer bezig met een nieuw programma gok ik zo, al is het maar in zijn hoofd.
Ik krijg gewoon niet de indruk bij hem dat ie nog vaak achter zijn kacheltje staat te koken.
Maakt niet uit, zijn kennis van produkten etc. is wel indrukwekkend.
pi_49169937
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 01:28 schreef Bluezz het volgende:
Herman is allang weer bezig met een nieuw programma gok ik zo, al is het maar in zijn hoofd.
Ik krijg gewoon niet de indruk bij hem dat ie nog vaak achter zijn kacheltje staat te koken.
Maakt niet uit, zijn kennis van produkten etc. is wel indrukwekkend.
Tenminste, dat lijkt zo,...
  woensdag 9 mei 2007 @ 03:29:06 #28
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_49171020
Ow heb ik weer iets gemist
Hoop dat ie vandaag herhaald wordt dan kan ik het weer kijken
Beter iets te laat toch
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  woensdag 9 mei 2007 @ 07:34:20 #29
9001 Gunner
#teamkroegenlos
pi_49171442
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:45 schreef golfer het volgende:
Krijgen we het nou alweer in diverse fora?
Hermans Helden: Den Blijker zoekt een wederom chef.
Ja we gaan hier praten over het culinaire gedeelte. Net zoals met MTIT
Where law ends, tyrrany begins.
  woensdag 9 mei 2007 @ 08:04:39 #30
10119 appelsientje
Het beste onder de zon
pi_49171700
Ik vond het een leuke programma gisteren
Die ene gast die werd weg gestuurd en ook te laat was op z'n afspraak en daar het verkeer de schuld van gaf.... DAN GA JE TOCH EERDER WEG!! Je wilt die baan of niet.
En als ik het programma mag geloven volgende week gelijk ruzie in de groep
To deny our impulses would deny the very thing that make us human.
pi_49171716
vallen er nu elke x een paar af ofzo?

En dan blijft er 1 over die chef wordt?
Je moet je het leven niet moeilijker maken dan strikt noodzakelijk
pi_49171728
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 21:45 schreef Brentmeister het volgende:
Ja, de echte vakmensen komen hier niet op af.
En al kwamen ze hier op af, dan werden ze niet geselecteerd. Dat maakt immers geen leuke TV. Plus dat Herman denk ik een kneedbare kok zoekt, geen eigenwijze chef die alles al weet en kan.
"I'm interested in anything about revolt, disorder, chaos, especially activity that appears to have no meaning.
It seems to me to be the road toward freedom. - Jim Morrison"
pi_49172418
Wat een arrogante klojo is die Maurice.
Leuk programma
Think of a circle with a fine split in it. At one end there's insanity, you go around the circle to sanity, and on the other end of the circle close to insanity, but not insanity, is unsanity
pi_49173030
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 01:08 schreef SiGNe het volgende:
Ik vatte die 2 even samen als Herman aangezien hij toch voornamelijk het gezicht van het restaurant is.

Ik vraag me overigens ook af hoe vaak Herman over een tijdje zelf in zijn restaurant gaat koken.
Zeker ivm. die deal met RTL, hij zal toch ook programma's moeten blijven maken en dat combineren met koken in een restaurant lijkt me een flinke taak.
En als hij zelf niet in het restaurant staat voelen mensen zich toch een beetje bekocht.
Zelfde als je naar een musical gaat en je krijgt de understudy
De meeste grote bekende chefs staab nauwelijks nog achter de kachel. Of ze hebben meerdere restaurants zoals Herman zelf maar ook Jamie Oliver en Gordon Ramsay. Die zijn meer bezig met PR, TV en het uitwerken van menu's. Of ze werken zelfs op een freelance-consultancy basis zoals Albert Roux dat bijvoorbeeld doet.

Ik heb overigens nog met die Erik in een hotel gewerkt. ('k was een 'zwarte' daar). Die is best enthousiast en serieus met zijn vak bezig. Maar ook in dat hotel (één ster michelin) stond de chef weinig écht te koken. Hij was meer bezig met uitgiftes en controle in de andere keukens. Je komt de directeur van de bank toch immers ook niet bij het loket tegen? Waarom zou dat in de keuken wel moeten zijn?
  woensdag 9 mei 2007 @ 12:49:52 #35
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_49180114
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 09:23 schreef Fixers het volgende:

[..]

De meeste grote bekende chefs staab nauwelijks nog achter de kachel. Of ze hebben meerdere restaurants zoals Herman zelf maar ook Jamie Oliver en Gordon Ramsay. Die zijn meer bezig met PR, TV en het uitwerken van menu's. Of ze werken zelfs op een freelance-consultancy basis zoals Albert Roux dat bijvoorbeeld doet.

Ik heb overigens nog met die Erik in een hotel gewerkt. ('k was een 'zwarte' daar). Die is best enthousiast en serieus met zijn vak bezig. Maar ook in dat hotel (één ster michelin) stond de chef weinig écht te koken. Hij was meer bezig met uitgiftes en controle in de andere keukens. Je komt de directeur van de bank toch immers ook niet bij het loket tegen? Waarom zou dat in de keuken wel moeten zijn?
Gordon Ramsay heeft ook een restaurant in Dubai en 2 in Tokio, lijkt me niet dat hij daar veel staat te koken.
Vraag me alleen wel iets af, Hermen den Blijker is ooit eens een michelinster kwijtgeraakt omdat hij zelf amper achter het fornuis te vinden was, Parkzich verloor ook 2 sterren toen de chef naar een ander restaurant ging.
Waarom heeft dat engelse restaurant van Gordon nog steeds 3 sterren als hij er zelf amper te vinden is?
pi_49180973
Is Herman zijn ster kwijt geraakt omdat hij er nauwelijks te vinden was? Of omdat de kwaliteit achteruit gegaan is toen hij er niet meer was.
Oh, and that's a bad miss!
  woensdag 9 mei 2007 @ 13:38:34 #37
134256 Cutebutpsycho
Things even out.
pi_49182336
Was leuk. Alleen ik vraag me af hoe het zit met de selectieprocedure. Ik kan nog beter fileren dan veel van die 'koks' die meededen. Hoe zijn ze daar ooit doorheen gekomen (of waren er zo weinig aanmeldingen.
Ik heb geen semi-intelligente signature.
JoPiDo:"Volgens mij is Cutebutpsycho een raszeikwijf, ééntje die je als man absoluut links moet laten liggen."
  woensdag 9 mei 2007 @ 13:43:39 #38
164802 xxjosjex
no way jose.....
pi_49182538
Ik krijg het idee dat het een grote vreetschuur word, beetje zoals Hotel New York ernaast...
Grote, hoge open ruimte met iets teveel echo/galm en te vol met tafels en stoelen...
Moet het eerst maar eens zien allemaal......

Trouwens ook niet altijd even makkelijk om met een groep mensen uiteten te gaan die allemaal vis lusten of het willen ruiken tijdens eten. Hopelijk word daar wel rekening mee gehouden?!

Maargoed, verder leuk programma.....Volgende week rellen!!!!
It's all a blur!!!
  woensdag 9 mei 2007 @ 15:45:38 #39
83951 rashudo
project 2501
pi_49187825
Is er nog iets van een herhaling, of een site waar je de oude aflevering kan bekijken? Kan het nergens vinden.
Their eyes opaque.
  woensdag 9 mei 2007 @ 15:49:28 #40
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_49188024
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 15:45 schreef rashudo het volgende:
Is er nog iets van een herhaling, of een site waar je de oude aflevering kan bekijken? Kan het nergens vinden.
Vanavond wordt het om 20:30 op RTL-7 herhaald.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 9 mei 2007 @ 16:00:52 #41
83951 rashudo
project 2501
pi_49188606
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 15:49 schreef golfer het volgende:

[..]

Vanavond wordt het om 20:30 op RTL-7 herhaald.
Thanks Snap niet dat ik daar over heen gelezen heb.
Their eyes opaque.
  woensdag 9 mei 2007 @ 17:24:09 #42
1316 PLAE@
Founded by fuckers
pi_49191772
Die Maurice ofzo? zum kotsen zeg. Die zal het wel worden dan. Ik kan met koks meestal niet opschieten, dus ik heb perfecte voelsprieten voor zulke zaken
pi_49194181
quote:
Op dinsdag 8 mei 2007 23:50 schreef golfer het volgende:

[..]

Herman en vooral zijn zakelijke partner David, die wat dat betreft eigenlijk de baas is.
Herman mag beslissen wat er gekookt wordt en door wie. De rest wordt door David beslist.
Precies, als David wil dat er frietjes en kibbeling komen voor de kiddo's, dan komen er magnifique kibbeling en dito frietjes voor de kindertjes. Hoe moeilijk Herman ook kijkt :-)
Take on the situation, but not the torment ...
  woensdag 9 mei 2007 @ 20:13:06 #44
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_49197763
Ik vond de warenkennis bedroevend om te zien en hoe sommige de vis stonden te verpesten....
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 10 mei 2007 @ 00:47:36 #45
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_49210552
quote:
Op woensdag 9 mei 2007 20:13 schreef Martijn_77 het volgende:
Ik vond de warenkennis bedroevend om te zien en hoe sommige de vis stonden te verpesten....
die ene uit groep 1
Volgens mij was z'n mes hartstikke bot of zat ie het met de verkeerde kant van z'n met te doen.
Ik heb zelf absoluut geen verstand van vis en hoe je moet fileren, maar ik zou er in elk geval niet zo'n zooitje van maken.
't leek of ie gehakt probeerde te maken.
pi_49210770
En dat met een vinger in het verband
pi_49210844
Je snapt toch echt niet dat sommigen daadwerkelijk een vakopleiding hebben gedaan als je dat hakwerk zag in het begin

En die Maurits, wat een grote bek heeft die vent zeg! Die had in de preview van volgende week zo te zien al flink bonje!
  donderdag 10 mei 2007 @ 08:54:22 #48
83951 rashudo
project 2501
pi_49214404
quote:
Op donderdag 10 mei 2007 00:57 schreef Tante Bep het volgende:
Je snapt toch echt niet dat sommigen daadwerkelijk een vakopleiding hebben gedaan als je dat hakwerk zag in het begin

En die Maurits, wat een grote bek heeft die vent zeg! Die had in de preview van volgende week zo te zien al flink bonje!
Het zal wel een fijne sfeer worden in de keuken met iemand die constant conflict opzoekt.
Their eyes opaque.
pi_49221907
dat is toch die man die nog niet weet dat die gay is?
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
pi_49222553
Wat achtergrond over de kandidaten:
http://www.rtl.nl/(/servi(...)i/Hermans_Helden.xml
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')