Kim Clijsters stopt (meteen)
Kim Clijsters heeft de knoop doorgehakt. Ze stopt met onmiddellijke ingang haar rijkgevulde tenniscarrière. In september volgt er wel nog een speciale afspraak met de fans.
"Het is meer dan mooi geweest. De rackets gaan aan de haak." Zo opent Kim Clijsters haar laatste dagboek op haar website. Ze stopt dus met onmiddellijke ingang en schrapt haar eerder geplande programma (Eastbourne, Wimbledon, Luxemburg en Stuttgart) voor de volgende maanden. De verliespartij tegen Vakulenko in Warschau was haar laatste match ooit.
"Na het fantastisch en ontroerend afscheid in Antwerpen was de veer gebroken", vervolgt Clijsters. Ze haalt ook de blessures (de laatste 2 jaar speelde ze zelden blessure- of pijnvrij), het reizen en de huwelijksvoorbereidingen aan als factoren die het definitieve einde bespoedigd hebben. Kim haalt zelf de tornooizeges en de Grand Slam- en Masters-titels aan als hoogtepunten, maar evenzeer het genieten met de andere speelsters, het plezier met de fans en de sportmanshipsawards (die uitgereikt wordt door de speelsters zelf).
Voor Clijsters breekt nu een nieuw leven aan: "Tijd voor trouwen. Kinderen? Tijd voor kokerellen en met mijn hondjes te spelen. En vooral veel tijd voor mijn familie en vrienden." En daarmee eindigt na 8 jaar professioneel tennis de carrière van de eerste Belgische nummer één.
Kim Clijsters werd geboren op 8 juni 1983 in Bilzen. Als kind wil ze maar één ding: 'Tennissen'. Op zesjarige leeftijd wordt ze lid van Tennisdel Genk. Dat Kim talent heeft, wordt al snel duidelijk. In 1996 gaat de Limburgse aan de slag bij de VTV in Wilrijk.
Clijsters debuteert in 1997 in het ITF-circuit. Een jaar later wint ze in Koksijde en Brussel. In 1998 wordt ze de jongste nationale A-kampioene ooit (15 jaar). De overstap naar het WTA-circuit komt er in mei 1999 in Antwerpen. Met succes. Amper vier maanden op het hoogste niveau en Kimmie heeft haar eerste profzege beet. Ze wint in Luxemburg de finale van Dominique Monami met twee keer 6-2.
Haar spel is zeer agressief, vanuit de baseline. Naast een killer-forehand is Clijsters meer dan wie ook meester van de drive-volley. Haar spreidstand kent over heel de wereld veel bijval. De Limburgse staat met een ongeziene fighting spirit op het court en laat zich maar zelden uit haar lood slaan.
In totaal pakte Clijsters 34 titels uit 50 finales. De belangrijkste: de US Open, de Masters (2x), Miami, Indian Wells en Antwerpen. Op 11 augustus 2003, na winst in Los Angeles, wordt ze de eerste Belgische nummer één van de wereld ooit. In totaal zal ze 19 weken bovenaan de ranking staan. Aan het einde van haar carrière staan er 531 duels op haar teller, daarvan won Clijsters er 427.
Ook in het dubbelspel gooit ze hogen ogen. Winst aan de zijde van Ai Sugiyama in Roland Garros en Wimbledon in 2003 brengt haar ook op één in de dubbelranking. Prijzen ten overvloed. Clijsters wordt vijf keer Sportvrouw van het Jaar, wordt verkozen tot Sportpersoonlijkheid en krijgt ook de Nationale Trofee voor Sportverdienste. Met de Karen Krantzke Sportsmanship Award bewijst ze dat ze ook in het circuit uiterst geliefd is.
Frank Vandenbroucke : * 06-11-74; + 12-10-09
"Mijn comeback wordt de grootste uit de wielergeschiedenis!" (14-08-07)
"Vdb is klaar om opnieuw te schitteren" (10-10-07)
"Ik rij geen koers, ik geef een voorstelling" (17-01-08)