abonnement Unibet Coolblue
pi_37387763
quote:
Peakoil in zicht

Met olie hard op weg richting 80 dollar is de aandacht van beleggers voor energie weer helemaal terug. Terecht natuurlijk, energie mag in geen portefeuille ontbreken natuurlijk. Maar net als in veel andere grondstofmarkten wordt ook in de oliemarkt het echte verhaal meestal niet verteld. Oliebedrijven en politici hebben er natuurlijk geen enkel belang bij om de wereld eens lekker aan het schrikken te brengen door te praten over de naderende piek in de wereldwijde olieproductie (Peakoil)

Toch komen er steeds meer barstjes in de façade van de optimisten. De OPEC produceert nog steeds niet meer dan 30 miljoen vaten per dag. De groei van de olieproductie in Rusland is alweer geheel verdwenen. En de Chinese import van olie steeg de afgelopen maanden met meer dan 20 procent. ING heeft deze week haar prognoses van de olieprijzen voor de komende 3 jaar met 20-30 procent verhoogd.
Als de eerste raket op de Iraanse bodem terecht mocht komen, waarschuwt ING, zal Iran er niet voor terug deinzen om olietankers in de straat van Hormoez aan te vallen om zo de olie-export uit de Golf lam te leggen. Ik dat geval zien we olieprijzen van 100 dollar en hoger.


Nog meer onthullingen. Claude Mandel, de hoogste baas bij de energieonderzoekclub IEA in Parijs, heeft in een gesprek met Peakoil-professor Kjell Aleklett toegegeven dat zijn organisatie veel te optimistische scenario’s hanteert. Helaas zijn werkelijke alle economische langetermijnprognoses erop gebaseerd. Het IEA vertelde altijd dat de olieproductie van de huidige 85 miljoen vaten gemakkelijk kan stijgen boven de 120 miljoen vaten in 2025.
Vorig jaar verlaagde het IEA dit plafond al naar 115 miljoen vaten, maar Mandel bekende nu dat ook dit een onhaalbaar niveau is. Eens kijken wanneer het IEA dit ook officieel toe durft te geven.

Nog meer eerlijkheid. Nadat eerder de Zweedse premier al opdracht gaf tot snel onderzoek naar de gevolgen van Peakoil, heeft nu ook zijn de Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark openlijk toegegeven dat de hoge olieprijzen begrijpelijk zijn “because we’re probably not too far short of peak production, if we’re not already there”.
In goed Nederlands, de top van de wereldwijde olieproductie is in zicht. Maar het IEA blijft voorlopig volhouden dat dit niet voor 2030 het geval is.

Willem Middelkoop

--------------------------------------------------------------------------------
Willem Middelkoop is journalist, marktcommentator bij RTL Z en columnist bij Inveztor.
bron

Interessant om te zien dat bijna iedereen doet alsof z'n neus bloedt.
pi_37387821
quote:
President Chavez wordt steeds machtiger en rijker

Venezuela's Chavez taking steps towards nationalization of oil- WSJ

The Journal reports that Venezuelan President Hugo Chávez and the country's congress are considering dramatic new increases in taxes and royalties on operations of foreign companies in Venezuela's Orinoco River basin, and that this may be the next step toward nationalization of that country's oil industry.
  vrijdag 28 april 2006 @ 23:49:36 #3
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_37392847
Lijkt wel als of het tijd wordt om toch ook weer naar andere energie bronnen te kijken
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 28 april 2006 @ 23:51:24 #4
146955 J.Bauer
I'm gonna need a hacksaw
pi_37392872
Lijkt wek alsof het tijd wordt voor kernenergie.
By the time I'm done with you you are gonna wish you felt this good again.
  vrijdag 28 april 2006 @ 23:52:43 #5
68638 Zwansen
He is so good it is scary...
pi_37392891
Tja, het zal me niet verbazen dat we over een jaar of 2, 3 meer dan 2 euro per liter betalen.
pi_37393113
jaja, aan de Gouden Eeuw is nu een eind gekomen:
quote:
'We moeten wennen aan schaarse energie'

door Rik Elfrink

De olieprijs zal voorlopig echt niet dalen. Die sombere voorspelling komt van de Amerikaanse hoogleraar Mary F. Wheeler (67), wiens computermodellen gretig gebruikt worden door de olie-industrie. Deze week ontving zij aan de TU in Eindhoven een eredoctoraat.

EINDHOVEN - Wheeler houdt een hartstochtelijk pleidooi. Technische ontwikkeling is keihard nodig om ons huidige welvaartsniveau te kunnen handhaven, meent zij. Er zou meer waardering en interesse moeten zijn voor techniek. Al beseft ze als geen ander dat diepgaand inzicht in haar vakgebied niet voor iedereen is weggelegd.

Wheeler, hoogleraar aan de universiteit van Texas in Austin (VS), is actief in de wereld van partiële differentiaalvergelijkingen en algoritmes. Via het opstellen van modellen wordt getracht om complexe vraagstellingen te doorgronden. Bijvoorbeeld het boren naar olie op een olieplatform in de zee. ,,Oliebedrijven investeren er voor honderden miljoenen in. Voor hen is het van groot belang om modellen te hebben die inzicht geven in de hoeveelheid olie op een bepaalde plek. En hoeveel er opgepompt zou moeten worden. Door dit zo efficiënt mogelijk te doen, kan het aanbod groot blijven.''

Wheeler doceert in Austin onder meer olietechniek. Ze ziet dat de huidige markt voor 'het zwarte goud' uit zijn voegen barst. ,,Natuurlijk is er veel speculatie'', zegt ze. Maar de hoofdoorzaak van het huidige prijsniveau is de enorme groei van de economie in China en India. ,,Wanneer daar blijvend groeipercentages van tussen de 10 en 15 procent op jaarbasis neergezet worden, kan de prijs eigenlijk niet echt naar beneden komen. Meer op de achtergrond spelen uiteraard ook nog de spanningen rondom Iran en de schade die olieplatforms in de Verenigde Staten vorig jaar tijdens orkaan Katrina opliepen.''

De westerse wereld is in de loop der jaren verwend geraakt, vindt Wheeler. ,,We zullen moeten wennen aan energie als schaars goed. De afgelopen dertig, veertig jaar heeft het ons weinig gekost. Zeker niet in de Verenigde Staten, waar benzine nog altijd veel goedkoper is dan in Europa. De huidige situatie doet een beroep op inventiviteit. Ik bedoel daarmee vooral het optimaliseren van het productieproces. Daarvoor is het noodzakelijk om goede modellen op te stellen.''
http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=71755
  zaterdag 29 april 2006 @ 00:04:02 #7
64670 Dagonet
Radicaal compromist
pi_37393154
tvp, moet me hier toch eens over gaan inlezen, heb er zelfs nog een boek over in de kast staan dat ik moet lezen.
Op woensdag 24 sept. 2008 schreef Danny het volgende:
Dagonet doet onaardig tegen iedereen. Je bent dus helemaal niet zo bijzonder als je denkt...
Mijn grootste bijdrage aan de FP.
pi_37397861
quote:
Op zaterdag 29 april 2006 00:02 schreef zakjapannertje het volgende:
jaja, aan de Gouden Eeuw is nu een eind gekomen:
[..]

http://www.nd.nl/Document.aspx?document=nd_artikel&id=71755
ik ken niet de gehele berekeing , maar als je bedenkt dat de olieprijs rond begin 2001 op $15 stond en er toen modellen waren die een groei tot 2010 naar mogelijk $20 voor aannemelijk hielden ... dan bewijst het voornamelijk dat de berekeningsmodellen nog steeds problemen hebben met bepaalde prijsopdrijvende omstandigheden op de korte termijn ....

Dat kan evengoed andrsom werken, en dan maken we ons in 4 jaar lustig om precies dezelfde 'paniek-boodschappen' die uiteindelijk geen enkele waarheid bleken te bevatten:
En de olieprijs juist weer terug is op een niveau nog lager dan voor de oliecrisis (wat ook in de oliecrisissen in de 70'er uiteindelijk het geval bleek te zijn.)

Volgens mij is het onzin om de olieprijs als een erg stabiel iets te zien, deze is domweg gewoon erg vatbaar voor prijsopdrijving (zeker in een situatie waar er lange tijd niet in alternatieve energie geinvesteerd is, bv begin 70'er jaren, en daarna halverwege de 90'er jaren) ....
Bv vanaf 1986 zijn er vrijwel geen kerncentrales gebouwd en is ook niet tot nauwelijks in alternatieve energie geinvesteerd, juist doordat de olieprijs gandioos laag was ...

Helaas is er toen ook erg weinig raffinaderijen geinvesteerd, waaraan nu het grootste tekort is, aangezien de huidige oliebronnen juist veelal steeds lagere kwaliteit bieden (bv Saoedie Arabie heeft erg lage kwaliteit, om op de oliemarkt aangeboden te worden, vereist dat veel raffinatie, ook Brent Noordzee olie is bijna op, en daarna is er daar vornamelijk lagere kwaliteit beschikbaar) ...

Over vijf jaar, als er wer, gewoonweg omdat het loont enorm geinvesteerd is in alternatieve enrgieen, kerncentrales opgeleverd worden (In Finland is een hele grote in aanbouw, in CHina zijn er 28 gepland) valt de olieprijs ook weer in een zwart gat, en zal de OPEC alles moeten doen om zijn productie juist te beperken ....

Tot die tijd zal idd een olieprijs van tot $150 tot $200 in incidentele omstandigheden mogelijk zijn, wat Olie op dit moment tot een uitstekend investeringsobject maakt (veel geld dat 7 jaar te3rug in de internet-bubbel zat, wodt nu in olie gestoken, erg winstgevend overigens)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  zaterdag 29 april 2006 @ 11:13:12 #9
13804 MouseOver
Cabdriver from Hell
pi_37397919
quote:
Op vrijdag 28 april 2006 23:52 schreef Zwansen het volgende:
Tja, het zal me niet verbazen dat we over een jaar of 2, 3 meer dan 2 euro per liter betalen.
Zit er dik in. Laten we wel wezen: als je puur naar autogebruik kijkt en economische factoren buiten beschouwing laat zijn zelfs bij 3 euro per liter de gebruikskosten van een auto die 1:20 rijdt gelijk aan 1:10 in de huidige situatie. En 1:20 is prima haalbaar, zei het met kleinere auto's dan nu gebruikelijk.
Vampire Romance O+
pi_37398074
Overigens, de stijgende olieprijs slaat het hardste in amerika in:

De benzine prijs was daar in 2002 $1,32 per gallon, en begin 2006 $2,91 ( http://www.gasbuddy.com/gb_retail_price_chart.aspx?time=24 )

Als je bedenkt dat een stijgende benzineprijs flink doorwerkt in de consumentenprijzen, denk ik dat de amerikanen doodsbang moeten zijn voor grote inflatie, en zelfs koopkrachtdaling... De mensen daar gaan er dan enkele procenten op achteruit ....

Wat dat betreft valt de benzineprijsstijging in europa nog flink mee, bv in nederland is deze in dezelfde periode maar met iets van 20 tot 25% gestegen, wat een veel minder sterk effect heeft als in amerika, een land dat 'verslaafd' is aan de olie, zeer afhankelijk van de olieprijs.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  zaterdag 29 april 2006 @ 13:13:40 #11
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_37400588
quote:
Op zaterdag 29 april 2006 11:21 schreef RM-rf het volgende:
Overigens, de stijgende olieprijs slaat het hardste in amerika in:

De benzine prijs was daar in 2002 $1,32 per gallon, en begin 2006 $2,91 ( http://www.gasbuddy.com/gb_retail_price_chart.aspx?time=24 )

Als je bedenkt dat een stijgende benzineprijs flink doorwerkt in de consumentenprijzen, denk ik dat de amerikanen doodsbang moeten zijn voor grote inflatie, en zelfs koopkrachtdaling... De mensen daar gaan er dan enkele procenten op achteruit ....

Wat dat betreft valt de benzineprijsstijging in europa nog flink mee, bv in nederland is deze in dezelfde periode maar met iets van 20 tot 25% gestegen, wat een veel minder sterk effect heeft als in amerika, een land dat 'verslaafd' is aan de olie, zeer afhankelijk van de olieprijs.
Het kale oliecomponent in de benzineprijs in Nederland is dan natuurlijk ook een stuk kleiner. Zo'n 65% is belasting
pi_37402338
en de olie wordt nog steeds in Amerikaanse dollars verhandeld, dat dempte ook de prijsstijging vd olieproducten hier in de eurozone omdat de euro de laatste tijd tov. de Amerikaanse dollar is gestegen
pi_37402419
quote:
Op zaterdag 29 april 2006 13:13 schreef Richie_Rich het volgende:

[..]

Het kale oliecomponent in de benzineprijs in Nederland is dan natuurlijk ook een stuk kleiner. Zo'n 65% is belasting
Das opzich een voordeel toch, zo is de pijn relatief minder groot?
pi_37403031
quote:
Op zaterdag 29 april 2006 14:18 schreef zakjapannertje het volgende:
en de olie wordt nog steeds in Amerikaanse dollars verhandeld, dat dempte ook de prijsstijging vd olieproducten hier in de eurozone omdat de euro de laatste tijd tov. de Amerikaanse dollar is gestegen
klopt, de koers van de euro tov de dollar was in 2002 1.13226 euro voor 1 dollar, op dit moment is die 0.7916 euro voor 1 dollar ...

omgerekend naar de olieprijs in euro: in 2002 was de prijs van olie ongeveer 20 dollar, dat was toen iets van 23 euro, nu is de prijs 70 dollar, dat is nu iets van 56 euro, wel een flinke stijging, maar een stuk minder dan voor de amerikanen, die de waarde van hun dollar waarschijnlijk verder zullen zien kelderen, als de olieprijs blijft stijgen ...

een deel van de gestegen olieprijs, is gewoon de val van de waarde van de dollar die men ziet.
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_37418048
Iran heeft gemeld dat ze olie niet als wapen gaat gebruiken als het knokken wordt, maar je weet nooit en de markten zullen wel op het tegenovergestelde anticiperen.

Btw, dat de benzineprijzen zo flippen in de VS atm heeft ook te maken met wetgeving van Congress mbt ethanol. Maar de prijzen worden daar ook een steeds groter issue. Iig krijgen hybrid auto's een dikke boost en polls laten zien dat veel Amerikanen er wel een willen hebben.

Iig, het blijft gewoon supply en demand.
  zondag 30 april 2006 @ 12:24:08 #16
11252 Ultrawuft
Projectfuhrer
pi_37423064
pff, gewoon een lading kerncentrales bouwen. Kunnen we weer 50 jaar vooruit. Tegen die tijd moet kernfusie op commerciele schaal wel werken
pi_37423267
quote:
Op vrijdag 28 april 2006 23:51 schreef J.Bauer het volgende:
Lijkt wek alsof het tijd wordt voor kernenergie.
Auto's op kernenergie?
  zondag 30 april 2006 @ 13:42:04 #18
33321 stukovich
Y tu mamá también
pi_37425041
Weet je waar ik echt bang voor ben: die homo's die branders produceren hebben al bijna een eeuwigheid ruzie over welke standaard gehanteerd moet worden (blue or red).
Hoe moet dit dan met de opvolger van olie, ik denk dat we dan weer een discussie van 50 jaar tegemoet zien komen.
Tegenovergestelde van preventief
WACC = Ko = (EV/TV) ke + (VV/TV) (1-f) kv
  zondag 30 april 2006 @ 13:44:50 #19
124377 pmb_rug
salvation received
pi_37425108
quote:
Op vrijdag 28 april 2006 20:38 schreef pberends het volgende:

[..]

Interessant om te zien dat bijna iedereen doet alsof z'n neus bloedt.
het probleem is dat het allemaal speculatief is... het zijn allemaal aanwijzingen, maar wat is waarheid in deze?
het antwoord op de vraag: 'wat zijn oliereserves?' is al lastig... dat is nml afhankelijk van de prijs. om maar wat te noemen...
Challenge thinkers to believe and believers to think.
?Porque no te calles?
pi_37425369
Handige manier om de prijzen kunstmatig op te drijven.
quote:
ran geeft VS schuld van opdrijven olieprijs

Uitgegeven: 23 april 2006 08:46
DOHA - De Iraanse minister van Oliezaken heeft de Verenigde Staten de schuld gegeven van het opdrijven van de olieprijzen tot recordhoogte. De buitenlandse politiek van de Verenigde Staten is "een van de redenen" dat de prijzen zo gestegen zijn, aldus de minister.

Andere factoren zijn volgens hem de bezorgdheid over eventuele tekorten en politieke spanningen.

De spanningen rond de nucleaire ambities van Iran en de geruchten over mogelijke plannen van de VS om dat land aan te vallen stuwen de olieprijs al weken op.
http://www.nu.nl/news.jsp?n=718224&c=34
  zondag 30 april 2006 @ 17:26:28 #21
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_37430217
quote:
Op zaterdag 29 april 2006 14:21 schreef pberends het volgende:

[..]

Das opzich een voordeel toch, zo is de pijn relatief minder groot?
Toch tank ik liever in de VS
  zondag 30 april 2006 @ 17:59:52 #22
16715 Mylene
*schatje*
pi_37430981
quote:
Iran’s Petroleum Exchange to be set up next week: Hamaneh

April 26, IRNA

Oil Minister Kazem Vaziri Hamaneh said on Wednesday that the establishment of Petroleum Exchange is in its final stage and the bourse will be launched in Iran in the next week.
He told reporters, upon arrival from Qatar where he attended the 10th General Assembly of International Energy Agency and consultations with OPEC member states, that registration of the Petroleum Exchange is underway and the entity will operate after being approved by Council of Stock Exchange.
He rejected a statement attributed to him saying that Petroleum Exchange will bring to the ground the US economy and said, "I don't know who has speculated that I've not talked about US economy".
bron
  zondag 30 april 2006 @ 22:29:30 #23
15929 DiRadical
Everything's ruined
pi_37439255
quote:
Op zondag 30 april 2006 12:32 schreef ItaloDancer het volgende:

[..]

Auto's op kernenergie?
Been there done that

Maar als we nu allemaal kerncentrales gaan bouwen, zitten we ook weer heel snel zonder Uranium.
Het is niet echt duurzaam.
Happyness is nature's way of informing human resources that you're overpaid
-Catbert: Evil director of HR
  zondag 30 april 2006 @ 22:50:27 #24
62977 George-Butters
Super Geil Klasse
pi_37440077
Verkapte tvp.

Dit is wel een incentive om snel een gastank in m'n puntootje te proppen.

Groot voordeel is dat de VS heel makkelijk kan minderen in olieverbruik.
De techniek is allang aanwezig. Appeltje, eitje.
60% of what you say is crap.
Donner 1
Donner 2
Streng!
  maandag 1 mei 2006 @ 02:38:11 #25
111171 Richie_Rich
Rich Industries©
pi_37444476
lpg komt ook gewoon uit olie hoor
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')