abonnement Unibet Coolblue
pi_31755424
Naast het topic "potjes of zelf kokkerellen voor je baby" open ik toch maar dit topic over de Rapley methode. Ik heb me hier enigzins in verdiept en vind de theorie erg aannemelijk, de filosofie erachter best wel intressant, maar nu wil ik graag weten hoe de Rapley metode in de praktijk is ervaren.
Hoe hebben ouders, opvoeders (op bijv. het KDV) en de kinderen deze manier van voedsel introductie ervaren?
Welke voordelen heb je ervaren?
Waar zaten de knelpunten?
Wie heeft dit wel geprobeerd maar is er mee gestopt en waarom?
Wie wil er wat over kwijt?
Het voelt goed hè?
A je to!
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 15:12:44 #2
24188 Belana
kloon van belana
pi_31755492
Wat is in vredesnaam de Rapley methode?
stormy waters...
sailin'
pi_31755711
Rapley-methode

Of kijk eens op het Bijvoeding-forum

En anders even Poemojn vragen, zij was de eerste die ik over de Rapley-methode hoorde
W ~ H ~ T
pi_31755722
Tegelijk!
W ~ H ~ T
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 15:23:39 #6
24188 Belana
kloon van belana
pi_31755826
ik bedenk me dat dat wel heel rot mijn strot uit kwam melonovy, dat was niet de bedoeling.

Verder ben ik niet zo van de theorieën e.d. ik ben gewoon altijd op mijn gevoel afgegaan en op wat Liam aan gaf te willen ofzo.
stormy waters...
sailin'
pi_31756823
belana, kijk dit topic nog maar es door, daar wordt al veel over Rapley geschreven.
Potjes of zelf kokkerellen voor je kleine?

'Rapleyen' valt mij in de praktijk erg mee, maar wij wisselen ook wel af met soms gepureerd of ouderwets 'voeren' hoor. op 't kinderdagverblijf weten ze er wel van maar daar doet ze gewoon mee met hoe de andere kinderen 't fruit ook krijgen. ligt aan 't soort fruit. ze vinden daar wel dat ze al erg goed kan 'kauwen'. de opa & oma's passen ook geregeld een dagje op, en die heb ik gezegd dat ze 't alleen moeten doen als ze dat zelf aandurven. ze verslikt zich nog wel eens en dat ziet er soms wat eng uit, daar wil ik ze niet mee opzadelen als ze 't zelf eng vinden. dus ze mogen 't fruit ook gerust pureren als ze dat prettiger vinden. anna eet 't toch wel op. en zo krijgt ze ervaring met verschillende vormen van eten, lijkt me alleen maar handig.
pi_31757147
Ik ben er eigenlijk nog niet zo lang mee bezig dus om nou echt te zeggen dat ik veel ervaring ermee heb...nee. Met 6 maanden heb ik een eerste poging gedaan tot rapley-en. Tomas keek toen al een tijdje het voedsel uit m'n mond. Tomas in de kinderstoel, bord met stukken banaan ervoor, en maar kijken wat er gaat gebeuren...alleen het rechtop zitten lukte nog niet zo dus toen heb ik Tomas toch maar op schoot genomen met de bananen en toen begon hij er lekker van te smullen. Hij had een halve banaan op. Moet hier wel bij zeggen dat alles maar dan ook alles onder de banaan zat, maar toch...

Dat is nu een klein maandje geleden en eigenlijk vind ik Tomas nog steeds niet goed zitten in de kinderstoel, dus ik hou hem nog steeds rechtop op schoot. Wel gaat het rapley-en steeds beter. Hij kan steeds beter de stukken vastpakken en vasthouden en krijgt steeds grotere dingen naar binnen. Hij kauwt nu ook beter op de stukken dus regelmatig komt het voor dat ik alweer met m'n hand onder z'n kin zit met het met idee dat hij een groot stuk weer uit gaat spugen, maar dan slikt meneer het toch door En omdat het toch flink wat tijd kost allemaal help ik hem soms ook een beetje met vasthouden hoor...

Bij opa en oma krijgt Tomas alles heel grof gepureerd, dus wel met grote stukken erin, omdat ze Rapley toch een beetje eng vinden
She said you can paint your sky any colour
And you can paint your dark as dark as you need
And you can paint your light as light as you please
It's all up to you
pi_31758032
Ik wilde ook gaan rapleyen maar Myrthe blijft tot op de dag van vandaag kokhalzen als het niet heel fijn gepureerd is, dus toch maar overgegaan op gepureerde voeding.
  † In Memoriam † vrijdag 28 oktober 2005 @ 17:15:17 #10
81992 Githa
pi_31759140
Hier gaat het geweldig in het begin wat moeite gehad door dat Jordy zo gulzig was en alles naar binnen zoog zodat het echt zo zijn keel in schoot en dus moest kokhalzen.
Ik combineer het vaak wel met achteraf bijvoeren, als ik het idee heb dat hij niet genoeg binnen heeft gekregen, meneer is nogal een hongerlap.
Dat is dan gewoon klein/ in stukjes gesneden en niet gepureerd ofzo.
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 18:21:05 #11
24188 Belana
kloon van belana
pi_31760619
dus dat rapley is gewoon stukjes geven begrijp ik? Dan heb ik altijd gerapleyd
stormy waters...
sailin'
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 19:46:15 #12
31820 Martineke
Mama van Maxim en Romijn
pi_31762873
ik rapley ook, hier gaat het perfect. Maxim rapleyt heel wat weg, alhoewel ik in t begin ook wel eng vond met verslikken af en toe. doet hij haast nooit meer gelukkig.
pi_31762994
Maar hoe kunnen ze hun voesdel dan goed kauwen zonder tanden en kiezen? Of mogen ze dan alleen nog maar zacht voedsel?
De jan lul van het geheel.
Alles is gaan hangen, behalve me lach :)
Kutsch; tussen kut en kitsch
Het voelt heerlijk!!!!
pi_31763671
Ik doe het eigenlijk alleen maar met fruit...groente prak ik en geef ik in prak-vorm.
pi_31764071
tsja jessie, ik kon me daar vantevoren ook niks bij voorstellen maar anna kan 't eten al best goed vermalen met haar kiesloze kaakjes. ze krijgt geen hele harde dingen hoor, maar een heel stuk komkommer krijgt ze wel weg bijvoorbeeld. of gekookte worteltjes, stukken appel, noem maar op eigenlijk.
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 21:11:16 #16
109497 Icaä
Are you proud of who I am
pi_31764778
O jee, ik moet er echt niet aan denken hoor!
David is nu ruim 7 maanden, en kijkt al zeker 3 maanden het eten uit onze mond.
Ideeën van het consultatiebureau om een broodkorst te geven 'zodat hij daarop kan sabbelen' liepen bijna fataal af omdat hij er gewoonweg een grote hap uit nam. Die vervolgens in zijn keel bleef steken.
Zelfde probleem trouwens met die koekjes die uiteen zouden moeten vallen in de mond. Hoppa, een stuk eraf bijten met die twee tandjes van 'm, en proberen door te slikken.

Nu zijn we aan de babyrijstwafeltjes gegaan. Dat gaat veel beter. Al hou ik echt nog mijn hart vast af en toe.

Zouden we met dit kind die Rapley-methode toepassen, dan ben ik bang voor grote verslikpartijen.
Voorlopig toch nog maar even met de staafmixer dus.
I'll meet you on the other side
I'll meet you in the light
pi_31766966
Bedankt voor de reacties tot zover. Belana, ik had het niet zo rottig gelezen hoor, ik vond het eigenlijk wel een logische vraag van je.
Verder over Rapley. Hoe begin je, of hoe zijn jullie begonnen? Met alleen fruit, met alleen groente of beiden?
Ik heb Yoram dinsdag al achter een bakje banaan gezet, deze rijpe vrucht werd heerlijk gekneed, alles zat er onder en Yoram heeft een hapje geproefd. Alleen reageerde hij best heftig met krampjes.
Vandaag met appel herhaald, ik vond het echt leuk om hem te observeren. Volgens mij genoot hij er wel van om zijn tanden ergens in te kunnen zetten echt iets af bijten, maar vreemd was het wel in zijn mond, de structuur en het proeven enzo.
Morgen ga broccoli klaar maken, leuk voedsel met handvaatjes.
Het voelt goed hè?
A je to!
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 22:39:50 #18
61800 Rottdog
May all your dreams come true
pi_31767231
bemoeimodus let je wel op dat er bij appel soms ook grote stukken kunnen afknappen bemoeimodus uit

Nergens om hoor ben alleen ooit is getuige geweest van zo'n appel festijn
pi_31767412
ik ben met fruit begonnen (meloen, peer, banaan). en vrij snel daarna ook groente gegeven (bloemkool, broccoli, courgette, worteltjes). appel heb ik de eerste tijd wel even kort gestoomd in de magnetron, zodat 't wat zachter werd.

icaä ik kan me je verslik/stik-angst goed voorstellen maar over 't algemeen is de kokhals reflex goed genoeg om dingen er weer uit te werken als 't moet. en ze leren snel!

nog even wat voor mij de belangrijkste kern van dat rapleyen is in vergelijking met 'gewoon' gepureerd eten geven: het feit dat je het initiatief om te eten meer bij je kind laat, in plaats van dat het went aan die passieve rol van gevoerd te worden. en natuurlijk vind ik dat meteen leren kauwen ook mooi meegenomen. (piet heeft dus meer op de traditionele manier kennis gemaakt met eten, maar die doet nog altijd moeilijk met stukjes, vooral als 't groente betreft.)
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 22:45:49 #20
24188 Belana
kloon van belana
pi_31767420
nou, zoals ik al zei, eigenlijk hebben wij dat dus gedaan vanuit gevoel. Niet zo extreem, er zijn genoeg prakkies geweest ook hoor. Ik vind het heel leuk om Liam te zien genieten van eten. idd, lekker kneden en proeven. Laat het maar een puinhoop worden. Liam heeft altijd de neiging gehad om veel heel door te slikken, daar vertrekt ie zijn hele kop bij, maar gaat schijnbaar goed.
stormy waters...
sailin'
pi_31767517
ja, dat doet anna ook belana. we vinden (nou ja tegenwoordig al veel minder) ook regelmatig hele sperziebonen in d'r luier terug enzo. ik heb ook geen idee of deze 'methode' bij Piet wel gewerkt zou hebben, misschien was hij er sowieso niet 't type voor. maar ik had 't achteraf gezien op z'n minst toch wel graag geprobeerd. maarja. achteraf - koe - hol - etc.
  vrijdag 28 oktober 2005 @ 22:51:14 #22
24188 Belana
kloon van belana
pi_31767572
hele stukken ananas en paprika idd
maar Liam eet altijd met veel plezier.
Hoort het dan bv ook in die methode dat als je kind niet meer wil dat ie dan niet meer hoeft? Zo doen wij het dus ook zeg maar. Het laatste wat ik hier wil is een strijd om eten namelijk.
stormy waters...
sailin'
pi_31767588
Ik ga het ook doen het Rapleyen. Met Joshua ben ik er heel laat mee begonnen en hij heeft ook heel lang gepureerd gekregen. Maar het werd vaak een beetje een drama omdat hij eten al niet leuk vond/vind. Ik heb dus nog niet echt goede ervaring ermee. Maar het is het proberen waard lijkt mij. Als ze hierdoor meer plezier krijgen in eten en op hun eigen tempo kunnen doen, dan is het een leuke bezigheid in plaats van een moeten.
pi_31767642
quote:
Op vrijdag 28 oktober 2005 22:51 schreef Belana het volgende:
Hoort het dan bv ook in die methode dat als je kind niet meer wil dat ie dan niet meer hoeft?
eh, dat lijkt me wel ja.
pi_31767648
Precies Belana, bij ons ook hoor. Als hij niet meer hoeft dan maar niet. Drama's daarmee hebben geen zin.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')