Als je niets verwacht...quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:07 schreef Fokker89 het volgende:
Volgens mij valt het resultaat heel erg tegen, maar het er mee bezig zijn is het wel waard. Ik ga volgen, ben benieuwd.
Dat sowieso.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:17 schreef Fokker89 het volgende:
[..]
Nee precies, maar het hele proces meemaken en er mee bezig zijn is het denk ik al 100x waard.
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:27 schreef FlippingCoin het volgende:
Cool wil ik ook wel volgen.
Waarom is het zo moeilijk om lekkere (als in drinkbaar, dat het geen topwijn zal worden snap ik wel) wijn te maken dan eigenlijk?
Ligt dat aan de soort druiven die je hebt of zo?
Ізгі тілектер Flip.
Qua reiniging van de flessen en zo?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:
[..]
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:26 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
Of ga je eigen 'Moonshine' maken !
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
opgedronken als een redneck in de tuin bij een bbq?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
[..]
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Ik had zo'n ketel gemaakt, met een koperspiraal. Maar ik vond het veel werk, het zelf mash maken, het distilleren zelf was dan wel weer leuk.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:19 schreef GibsonLesPaul88 het volgende:
[..]
Nice ! Ik heb 's een keer met brandewijn zelf wat gemaakt met sinaasappel en vanille. Moest wel 9 weken in een weckpot laten zitten maar lekker dat het was !
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:24 schreef Leintjeuh het volgende:
Een consumptiedruif heeft hele andere eigenschappen dan een wijndruif. De wijndruif heeft een kleine, gedrongen tros met een hoger suikergehalte dan een consumptiedruif. Kaas zegt dat het succes van je wijnexpiriment afhankelijk is van de druivensoort die in je tuin woont.
mamakaas heeft vroeger ook net als jij wil zelf geprobeerd wijn te maken van druiven uit eigen tuin. Hiervoor gebruikte ze ook een tafeldruif soort. Het werd met een hoop moeite een zurige wijn achtige drank. Er zijn wel kruisingen die in Nederland een goede druif geven om wijn van te maken. Je moet dan een vroege bloeier hebben. In een wijn druif zit ook zoveel sap dat als je een druif beschadigd met knippen het sap in je gezicht spuit. Ik zou als ik jou was beginnen met een goede druiven soort aanplanten.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:47 schreef Gripper het volgende:
[..]
Staan jullie dit nu live tezamen vanaf de bergkam te schrijven?
Kleine zoet ronde druifjes zijn t, met een hele wrange en matte schil. Diepviolet zijn ze.
Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 09:00 schreef nanuk het volgende:
Handje broodkruimels zou ook moeten kunnen werken (?).
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 10:11 schreef ipa84 het volgende:
[..]
Nee daar zit geen gist meer in. Door het bakken van het brood is dat gist morsdood. Ook de tip van het gebruiken van bezinksel uit bieren met hergisting in de fles is vrij lastig. Dat bezinksel zijn afgestorven gistcellen en die zal je eerst weer tot leven moeten krijgen.
Het zou best kunnen met broodkruimels in theorie. Gist is niets anders dan een schimmel. Dus als er al een gist spoor zit op het brood (wat je niet ziet en proeft) en het krijgt een voedingsbodem gaat het vanzelf vergisten en alcohol produceren. Kijk maar naar hoe in België lambiek gebrouwen wordt. De wort laten ze afkoelen in open kuipen en hopen zo wilde gist te vangen en na een tijdje doen ze het in vaten en gaat het vanzelf gisten. Daarom is bij andere bierstijlen het ook erg belangrijk om schoon te werken en alles goed schoon te maken omdat je niet per ongeluk de verkeerde gist soorten in je wort wil hebben. Zodat je geen infecties krijg met een nare smaak.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 11:45 schreef nanuk het volgende:
[..]
Die broodkruimels heb ik inderdaad ook sterk mijn twijfels over, vandaar dat vraagteken. Toch lees ik wel vaker dat er voldoende in kan zitten om weer te starten. Bier is waarschijnlijk (4000 jaar terug) uitgevonden door broden in water te bewaren die alsnog gingen gisten.
Bezinksel in 'echt' bier is gewoon gist en die is vrijwel altijd voldoende vitaal om weer op gang te komen en te voldoende te vermenigvuldigen om dit experiment waar te maken. Ga maar eens naar een willekeurig bierforum en je zal zien dat het een veel gebruikte methode is om zo een speciaal soort gist te krijgen.
Wort (bier in wording) en ook most (wijn in wording) is in feite suikerwater met nog iets erbij. Vergisten is die suiker omzetten in alcohol en CO2. Een starter is vergisten met O2 erbij.quote:Op woensdag 15 augustus 2018 12:55 schreef ipa84 het volgende:
Het klopt ook dat je het met gist uit flesjes bier kan doen maar er zitten wel een paar aandachtspunten aan. Het moet vrij jong bier zijn hoe langer na het bottelen hoe meer gistcellen zijn afgestorven omdat er geen voedingsbodem meer is. Ten tweede moet je altijd eerst een giststarter er van maken om het gist ook weer daadwerkelijk vitaal te krijgen. Bij bier doe je dat door suiker water en wat mout extract toe te voegen. Hoe het bij wijn gaat geen idee maar denk dat je dan ook eerst wat druivensap met suiker nodig hebt om het weer goed tot leven te wekken. Die giststarter doe je pas later bij je brouwsel.
Coolquote:Op zondag 19 augustus 2018 19:06 schreef Gripper het volgende:
De benodigde spullen zijn besteld dus deze week gaat het feest beginnen!
Deze set:
https://www.brouwmarkt.nl(...)er-gistingsfles.html
Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 16:47 schreef Gripper het volgende:
Intussen de druiven plukken. Blijken er toch wat minder te zijn dan ik hoopte: ik wilde minstens 10 kg voor 10 liter (de gistfles is 10L) maar kwam maar tot 8.
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!quote:Op maandag 27 augustus 2018 10:34 schreef nanuk het volgende:
[..]
Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.
Als je start in die emmer en inderdaad wacht tot het bijna over is dan heb je weinig extra ruimte nodig in die fles.quote:Op maandag 27 augustus 2018 11:13 schreef Gripper het volgende:
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!
Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaakquote:Op maandag 27 augustus 2018 12:02 schreef Fretwork het volgende:
Goed bezig Gripper, wanneer verwacht je het resultaat af te hebben?
Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:37 schreef Gripper het volgende:
Omdat je als huis tuin en keuken wijnmaker te maken hebt met allerlei risico's van verontreiniging vrees ik. En op elk moment in het proces kan je wijn veranderen in azjijn, of beschimmelen. Ook in deze instructies lees ik alleen maar: ontsmetten / steriliseren / handenwassen als rode draad door het verhaal.
https://www.wijnhobby.nl/index.php/informatief/benodigdheden
In volgorde van wat er moet gebeuren ga ik dus :
-een startset kopen met een vergistingsemmer, een glazen gist fles, en wat stofjes zoals sulfiet, citroenzuur en wijngist. plus wat slangen, stops en kurken, zo'n waterstop.
-druiven plukken, het zijn rode, dus ik ga ze met schil en al vergisten. Onze druifjes zijn eenmaal gerijpt superzoet, en dit was zo'n fantastische zomer dat ze nog meer smaak hebben dan andere jaren.
-qua terroir valt er weinig te verwachten van de polderklei waarin ie wortelt. Maar goed! On y va
Ik zit te denken over de rijping: wat voor smaak ontwikkelt mijn wijn in een glazen fles? Die lekkere houtige aroma's van eikenvaten rijping ga ik niet bereiken. Zou ik kunnen valsspelen door rooksnippers eikenhout (die heb ik) erbij te smijten in de fles tijdens dat rijpings proces?
Zo te zien kan ik bij deze lui de benodigde spullen wel kopen. En Ouderkerk is voor mij dichtbij genoeg om het af te halen en meteen wat tips in te winnen.
http://www.levenindebrouwerij.org/
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.quote:Op maandag 27 augustus 2018 13:54 schreef XL het volgende:
[..]
Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.
Leuk vooruitzicht voor met Kerst voor de kachelquote:Op maandag 27 augustus 2018 13:19 schreef Gripper het volgende:
[..]
Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaak
Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.quote:Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.quote:Op maandag 27 augustus 2018 14:41 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.
Flesje 8 euro voor een Overzeese wijn. Die heeft nooit in een houtvat gezeten inderdaadquote:Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Ligt aan je doel mijn inziens. Als Gripper gewoon een keer het proces wil meemaken zou ik lekker in een deel van de batch hout gooien. Als je inderdaad probeert wijnmaken over verkoop te masteren kan je overwegen kritisch en puur bezig te blijven.quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:01 schreef nanuk het volgende:
[..]
Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.
quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:29 schreef Gripper het volgende:
Dat is echter pas eind deze week aan de orde, eerst moet ie goed gaan gisten verdorie!
Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.quote:Op maandag 27 augustus 2018 12:22 schreef nanuk het volgende:
Dat je geen activiteit ziet in die emmer is 90% zeker dat de emmer lucht/co2 lekt. Als je wel schuim ziet ontstaan dan is er niets aan de hand behalve dan dat je weinig controle hebt hoever het proces is. Mogelijk kan je met die dobber bepalen of je in de buurt van je eindresutaat komt of dat de waarde vrijwel gelijk blijft.
Volgens alle literatuur moet de emmer nu juist zuurstof kunnen krijgen, er ligt nu een theedoek overheen zodat de gist kan ademhalen. Ze moeten toch eerst tot leven komen en zich vermenigvuldigen. De pulpgisting is ook niet bedoeld om al heel veel alcohol te gaan ontwikkelen (dat zou dan nl toch verdampen) maar om veel levendig gist in je mengsel te krijgen, en alle smaak en kleur uit de velletjes te trekken.quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:31 schreef nanuk het volgende:
[..]
[..]
Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.
Zo beschrijven die wijnboeren waar we op bezoek gingen t zelf op hun site :quote:De proeverij was leuk, veel info over technieken, hoe ze oogsten, hoe het rijpt, etc. In de kelder staan kaarsjes, als die uitgaan is er teveel CO2 door alle fermentatie die er open en bloot plaatsvindt, en dan moet je wegwezen.
Dus omscheppen, open en bloot helpt allemaal met het ontwikkelen van de smaken.quote:They are destemed, lightly pressed and gravity carried (without pump) to the different fermentatition tanks. The grape juice of each variety, ferments and macerates itself with its lees at a controlled temperature of 24º C, using for this process inox steel tanks. During this process (c.a. 8 days) 1 “flush - over” and 1 “delestage” are daily made in order to extract the “sweet” tanins from our geapes along with their flavor and colour potential.
Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:21 schreef kaasplankje het volgende:
Kunnen we nou al komen zuipen of hoe zit dat????
Misselijk en bouteille!quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:41 schreef Gripper het volgende:
[..]
Jij mag altijd komen zuipen maar dan krijg je wel gewoon gerenommeerde wijn van een echt wijnhuis i.p.v. Kaap Vreeswijk 2018
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?quote:Op dinsdag 28 augustus 2018 18:01 schreef Gripper het volgende:
Yes yes yes!!! Its alive
Ik hoor tevreden boeren en scheten. De gist duwt de koek telkens omhoog en die moet je driemaal daags weer onderduwen. Tegelijk beschermt de koek deels tegen ontsnappen van de alcohol.
[ afbeelding ]
Na omroeren :
[ afbeelding ]
Nanuk: weet niet hoeveel gram droge gist het is. Staat niet op het zakje helaas en heb t niet gewogen maar gewoon dat zakje wat erbij moest gemengd met druivensap en suiker en gistvoeding.
En de kleur is diep paars! Had ik zondagavond niet verwacht met dat groen-grijze prutje
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoorquote:
Ik denk dat ie echt wel lekker op gang is nu, en heb nog 2 rondes suiker toe te voegen (elke dag 400 gram, 4 dagen lang) dus het spulletje wordt donderdagavond overgeheveld van emmer naar fles.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:04 schreef nanuk het volgende:
[..]
Ziet er wel mooi uit. Grappig, die open vergisting. Wanneer mag het in de glazen fles? En hoe lang moet het daar blijven napruttelen?
Ik ben benieuwd.
Dat gaat nog wel een rekenklus worden, ik neem aan dat er tooltjes op internet beschikbaar zijn.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:43 schreef Gripper het volgende:
Na de toevoegingen van maandag en dinsdag is het Oechsle getal gestegen van 60 naar 80 en bevat de wijn nu in potentie 10% alcohol. (rekening houdend met ongeveer 1,5 % verlies door verdampen en restsuikers die geen alcohol worden)
Stuur je deze week de datumprikker uit?quote:Op woensdag 29 augustus 2018 08:28 schreef Gripper het volgende:
[..]
Al dat wielrenvolk denkt weer aan gratis zuipen hoor
Zie pagina 1 om de hele reis van druif tot glas mee te maken kano!
Ayetoo buurman!quote:Op woensdag 29 augustus 2018 14:14 schreef Ferdii het volgende:
Wat een leuk topic
Ik heb in de tuin 3 flinke struiken, (waarvan 2 rood en 1 wit) staan, toevallig aan de andere kant van de lek, (Vianen, cote du lek sud) ) Totaal zeker 120 rode druiventrossen en stuk of 30/40 wit.
Ook ik zat aan wijn maken te denken en sta op het punt de startersset van brouwmarkt te kopen. heb mijn druifjes nog even laten hangen Ga het topic volgen
Foto van mijn trosjes
[ afbeelding ]
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga makenquote:Op woensdag 29 augustus 2018 15:49 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ayetoo buurman!
Wat leuk dat je t ook gaat proberen. Niet te lang wachten hoor, want de druiven zijn echt wel goed rijp nu.
In die set van brouwmarkt zitten twee gist zakjes. 1 voor wit (chablis) en 1 voor rood (bourgogne)
Je zou dan wel 1 extra glazen fles moeten hebben als je zowel een rode als een witte batch wilt maken.
Ben benieuwd naar jouw belevenissen
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.quote:Op woensdag 29 augustus 2018 15:51 schreef Ferdii het volgende:
[..]
ik denk dat ik de witte druiven ga houden en van de rode wijn ga maken
is de handleiding van de set van brouwmarkt duidelijk? Zou natuurlijk zonde zijn als je door een mislukt proces alles kan wegkieperen
eerste link klinkt simpel en logisch, net bestelling gedaanquote:Op woensdag 29 augustus 2018 16:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
Verre van. Het is een boekje van niks. Plaatjes staan door elkaar, en het hele verhaal over de pulpgisting in een emmer wordt pas beschreven na de bladzijde over de gistingsfles.
Ik heb mn PVA zelf samengesteld op basis van die eerste link in mn openingspost:
https://wijnenkoning.nl/b(...)van-jouw-eigen-wijn/
Dit is redelijk rechttoe recht aan wat ik tot nu toe gedaan heb.
Als je heel erg de diepte in wilt en ook wat scheikunde begrijpt, dan moet je hier wezen:
https://www.brabantsewijnbouwers.nl/index.php?section=14
En als je bang aangelegd bent voorwat je wijn allemaal kan overkomen en wat er mis kan gaan... dan moet je dit vooral niet lezen:
https://schouvis.home.xs4all.nl/problemen_oplossen.htm
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze flesquote:
heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komenquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 11:05 schreef Gripper het volgende:
[..]
Heb een halfje XTC erbij gemieterd, die gistcellen staan te dansen als een malle met zn allen. Heel veel liefde in deze fles
quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 11:07 schreef Erosjuhhh het volgende:
[..]
heel weekend leven en dan dood t/'m woensdag om vervolgens weer langzaam op gang te komen
Dat. Maar de druiven zijn ook wel heel belangrijk. Je hebt ruim voldoende suikers nodig om te kunnen bewaren. Anders wordt het het snel zuur.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:
[..]
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
Dat wordt een stuk lastiger te makenquote:Op vrijdag 31 augustus 2018 21:14 schreef Gripper het volgende:
Ik las plan de champagne
Veel plezier!
Ik moest in totaal 1600 gram suiker en heb dat over 4 dagen verdeeld. Heb fijne witte basterdsuiker gepakt en heel goed roeren. Nog beter zou zijn om pure druivensuiker (dextrose / fructose ) te nemen. Lost makkelijker op.quote:Op vrijdag 31 augustus 2018 21:43 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Dat wordt een stuk lastiger te maken
Wanneer heb jij eventuele extra suiker toegevoegd en in welke hoeveelheden en tussenperiode? En watvoor suiker heb je gebruikt?
zelf gedestilleerd?quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 15:05 schreef T-D het volgende:
[..]
Heb ik gedaan, was goed drinkbaar en ik werd er heel erg zat van.
Leuk!quote:Op maandag 17 september 2018 10:38 schreef Gripper het volgende:
Een korte tussentijdse update: de wijn begint in zowel de grote als kleine fles helder te worden, en de gisting stopt bijna. Nog maar een minimaal drukverschil in het waterslot.
vorige week even met een sample bij een webwinkel / fysieke winkel geweest om te bedenken hoe we het aanpakken. Volgens de baas daar is de druif overduidelijk "Boskoops Glory" en heeft die altijd hetzelfde probleem: een wat onaangenaam scherp zuurtje.
Dus ik heb ook wat middelen meegekregen om de wijn te ontzuren. Zodra de gisting stopt, dat zal misschien deze of volgende week zijn, kan ik daarmee aan de slag. Het ontzuren bestaat uit een meting van het zuurgehalte, en daarna moet er natriumbicarbonaat worden toegevoegd.
Denk erom dat er ook al alcohol in zit. Suiker in een waterige oplossing is te meten. In een oplossing van water en alcohol zal de meting gecorrigeerd moeten worden. Je moet dus schatten/uitrekenen hoeveel alcohol er al in zit en dan een correctie factor moeten toepassen op je meting. Dus als er 0 wordt aangegeven zit er nog wel degelijk suiker in je oplossing als er ook alcohol in zit.quote:Op zaterdag 8 september 2018 10:05 schreef Ferdii het volgende:
Nogmaals gemeten met hychrometer. Het viel mij op dat er gewoon 0 suikers meer in de wijn zit.
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.quote:Op maandag 17 september 2018 19:15 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Leuk!
Welke winkel ben je geweest?
Ja het stond helemaal stil, heel klein druk verschilletje in het waterslot wat bijna verwaarloosbaar was. Inmiddels van mijn zwager begrepen dat hij nig ergens een alcohol meter heeft liggen. Hopelijk kan ik bij het bottelen dus de alcohol meten Ben dus benieuwd wat er uit komtquote:Op dinsdag 18 september 2018 09:39 schreef Gripper het volgende:
[..]
http://www.dewijkgaard.nl/ , in Meteren.
Maar is jouw gisting al gestopt dan, dat je -na een week na mij te zijn begonnen- nu al de eerste keer kon overhevelen?
Ik was vorige week ook van plan te gaan hevelen en filteren, maar de baas van de wijnwinkel zei me te wachten tot de gisting gestopt is.
Gah slapen joh, ouwe chagarijnquote:Op woensdag 21 november 2018 01:58 schreef golfer het volgende:
Denk dat ik jouw chateau hoofdpijnazijn niet lekker ga vinden.
Gelukkig, dat treft dat jij m overslaat, dan heb ik er weer eentje extra over om aan vrienden uit te delen. Deze limited edition kon wel eens populair worden tenslottequote:Op woensdag 21 november 2018 01:58 schreef golfer het volgende:
Denk dat ik jouw chateau hoofdpijnazijn niet lekker ga vinden.
Mhehehehehehequote:
Zo zuur als golfer kan je wijntje niet zijn gelukkigquote:Op woensdag 21 november 2018 08:48 schreef Gripper het volgende:
Gelukkig, dat treft dat jij m overslaat, dan heb ik er weer eentje extra over om aan vrienden uit te delen. Deze limited edition kon wel eens populair worden tenslotte
Ja klopt ja, 1 keer ademen over de nog koude druivenpulp , kan al zorgen dat je wijn erg naaaar gaat smaken later..quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:33 schreef Najieto het volgende:
[..]
Hygiëne. Je moet er echt wel wat aandacht aan besteden. De rest zelf is niet zo heel moeilijk,
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |