Coolquote:Op zondag 19 augustus 2018 19:06 schreef Gripper het volgende:
De benodigde spullen zijn besteld dus deze week gaat het feest beginnen!
Deze set:
https://www.brouwmarkt.nl(...)er-gistingsfles.html
Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.quote:Op zaterdag 25 augustus 2018 16:47 schreef Gripper het volgende:
Intussen de druiven plukken. Blijken er toch wat minder te zijn dan ik hoopte: ik wilde minstens 10 kg voor 10 liter (de gistfles is 10L) maar kwam maar tot 8.
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!quote:Op maandag 27 augustus 2018 10:34 schreef nanuk het volgende:
[..]
Mag de gistfles wel zo vol? Bij bier moet je minsten een kwart tot de helft kopruimte over laten tijdens het gisten. Als de heftigheid er af is dan kan je wel overhevelen naar een kleinere fles.
Als je start in die emmer en inderdaad wacht tot het bijna over is dan heb je weinig extra ruimte nodig in die fles.quote:Op maandag 27 augustus 2018 11:13 schreef Gripper het volgende:
Wat ik heb gelezen is dat de pulpgisting (die in de emmer gaat plaatsvinden) het meest wilde proces is, en die emmer zit niet zo vol dat het gaat overstromen. Maar zal ook in de fles zeker ruimte overhouden!
Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaakquote:Op maandag 27 augustus 2018 12:02 schreef Fretwork het volgende:
Goed bezig Gripper, wanneer verwacht je het resultaat af te hebben?
Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.quote:Op dinsdag 14 augustus 2018 14:37 schreef Gripper het volgende:
Omdat je als huis tuin en keuken wijnmaker te maken hebt met allerlei risico's van verontreiniging vrees ik. En op elk moment in het proces kan je wijn veranderen in azjijn, of beschimmelen. Ook in deze instructies lees ik alleen maar: ontsmetten / steriliseren / handenwassen als rode draad door het verhaal.
https://www.wijnhobby.nl/index.php/informatief/benodigdheden
In volgorde van wat er moet gebeuren ga ik dus :
-een startset kopen met een vergistingsemmer, een glazen gist fles, en wat stofjes zoals sulfiet, citroenzuur en wijngist. plus wat slangen, stops en kurken, zo'n waterstop.
-druiven plukken, het zijn rode, dus ik ga ze met schil en al vergisten. Onze druifjes zijn eenmaal gerijpt superzoet, en dit was zo'n fantastische zomer dat ze nog meer smaak hebben dan andere jaren.
-qua terroir valt er weinig te verwachten van de polderklei waarin ie wortelt. Maar goed! On y va
Ik zit te denken over de rijping: wat voor smaak ontwikkelt mijn wijn in een glazen fles? Die lekkere houtige aroma's van eikenvaten rijping ga ik niet bereiken. Zou ik kunnen valsspelen door rooksnippers eikenhout (die heb ik) erbij te smijten in de fles tijdens dat rijpings proces?
Zo te zien kan ik bij deze lui de benodigde spullen wel kopen. En Ouderkerk is voor mij dichtbij genoeg om het af te halen en meteen wat tips in te winnen.
http://www.levenindebrouwerij.org/
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.quote:Op maandag 27 augustus 2018 13:54 schreef XL het volgende:
[..]
Denk dat houtsnippers ipv houten vaten wel werkt. Industriewijn komt gegarandeerd uit RVS. Die faken het dus ook.
Leuk vooruitzicht voor met Kerst voor de kachelquote:Op maandag 27 augustus 2018 13:19 schreef Gripper het volgende:
[..]
Voordat alles uitgegist is en het brouwsel in flessen zit, kan wel 2-3 maanden duren. Geduld is een schone zaak
Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.quote:Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.quote:Op maandag 27 augustus 2018 14:41 schreef Fretwork het volgende:
[..]
Gewoon doen inderdaad, gaat net zo goed smaken. Worden wijnvaten net als whiskyvaten gebrand van te voren? Dan is dat misschien nog wel iets om ook even te doen boven een gasfornuisje.
Flesje 8 euro voor een Overzeese wijn. Die heeft nooit in een houtvat gezeten inderdaadquote:Op maandag 27 augustus 2018 14:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Een van de lekkerste Amerikaanse chardonnays die ik eens dronk in een restaurant was zo gemaakt. Echt zo'n vette boterige californische wijn, met heel veel houtsplintersmaak. : Panamera heette ie.
Dat was hele jonge wijn die ook in rvs was gerijpt, maar kunstmatig van houtsmaak voorzien door hele blokken eik in die troggen erbij te smijten. Niet al te verfijnd, kenners schreeuwen moord en brand, maar lekker dat ie was!!
Ligt aan je doel mijn inziens. Als Gripper gewoon een keer het proces wil meemaken zou ik lekker in een deel van de batch hout gooien. Als je inderdaad probeert wijnmaken over verkoop te masteren kan je overwegen kritisch en puur bezig te blijven.quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:01 schreef nanuk het volgende:
[..]
Eh, zo ff bestaat niet in drankenland. Je hebt met ontiegelijk veel variabelen te maken die de smaak bepalen. door ook nog eens hout en of gebrand hout toe te gaan voegen introduceer je steeds meer variabelen. Mijn advies zou zijn eerst eens de basis onder de knie te krijgen en ervaren wat beter kan voordat je in het wilde weg steeds meer dingen gaat doen die misschien ook wel lekker zijn. Zelfs als je mazzel hebt en het wordt lekker dan is het nauwelijks meer te reproduceren. Eest leren hoe het werkt en dan pas experimenteren werkt meestal beter.
quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:29 schreef Gripper het volgende:
Dat is echter pas eind deze week aan de orde, eerst moet ie goed gaan gisten verdorie!
Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.quote:Op maandag 27 augustus 2018 12:22 schreef nanuk het volgende:
Dat je geen activiteit ziet in die emmer is 90% zeker dat de emmer lucht/co2 lekt. Als je wel schuim ziet ontstaan dan is er niets aan de hand behalve dan dat je weinig controle hebt hoever het proces is. Mogelijk kan je met die dobber bepalen of je in de buurt van je eindresutaat komt of dat de waarde vrijwel gelijk blijft.
Volgens alle literatuur moet de emmer nu juist zuurstof kunnen krijgen, er ligt nu een theedoek overheen zodat de gist kan ademhalen. Ze moeten toch eerst tot leven komen en zich vermenigvuldigen. De pulpgisting is ook niet bedoeld om al heel veel alcohol te gaan ontwikkelen (dat zou dan nl toch verdampen) maar om veel levendig gist in je mengsel te krijgen, en alle smaak en kleur uit de velletjes te trekken.quote:Op maandag 27 augustus 2018 15:31 schreef nanuk het volgende:
[..]
[..]
Meten dus, zeer waarschijnlijk is die emmer niet luchtdicht genoeg.
Zo beschrijven die wijnboeren waar we op bezoek gingen t zelf op hun site :quote:De proeverij was leuk, veel info over technieken, hoe ze oogsten, hoe het rijpt, etc. In de kelder staan kaarsjes, als die uitgaan is er teveel CO2 door alle fermentatie die er open en bloot plaatsvindt, en dan moet je wegwezen.
Dus omscheppen, open en bloot helpt allemaal met het ontwikkelen van de smaken.quote:They are destemed, lightly pressed and gravity carried (without pump) to the different fermentatition tanks. The grape juice of each variety, ferments and macerates itself with its lees at a controlled temperature of 24º C, using for this process inox steel tanks. During this process (c.a. 8 days) 1 “flush - over” and 1 “delestage” are daily made in order to extract the “sweet” tanins from our geapes along with their flavor and colour potential.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |