Waar en wanneer: vorige week zaterdag, bij
Yama in Rotterdam. Als afsluiter van 3 weken Zuid-Afrika & Botswana en om een jubileumpje te vieren.
Het eten: Ik weet niet alle ingrediënten meer. Het menu zou mij gemaild worden, maar dat heb ik nog niet ontvangen, dus misschien komt daar nog een keer een toevoeging op.
Garnalenbrood | zalm met avocado | vijgencompote met tofucrèmePrima begin. Garnaal in maïsmeel met sesam was prima. Langzaam gegaarde zalm was botermals, avocado perfect. Maar de vijg met tofu was heerlijk zoet, romig en hartig tegelijk. De saké die we kregen smaakte na elke amuse net iets anders (zoet, hartig, iets zurig), dus we besloten het saké-arrangement erbij te nemen.
Heldere soep met o.a. kipPfoe. Dit was een potje umami zeg. Wát een smaak zat hierin! Verschrikkelijk smaakvolle soep met een mooie, subtiele rooksmaak erin. Toppertje.
Krabsalade | aubergine met eend en Oud Amsterdam | haringeitjes met makreel en yuzuDe krabsalade vond ik iets te koud, waardoor ik wat smaak miste. De aubergine met eend was echter lekker stevig en hartig, de gesmolten kaas maakte het tot een erg fijne hap. Maar de haring met makreel was briljant op smaak en had een perfect zuurtje, waardoor de opbouw van deze drie glaasjes erg goed samenkwam. Nice.
Sushi (v.l.n.r. paling | tonijn | garnaal | biefstuk)Tsjah. Natuurlijk was dit de lekkerste sushi die we ooit op hadden. De tonijn was zo mals dat je deze kon platdrukken met je tong. De paling is altijd mijn favoriet, maar ook deze heb ik nog nooit zo zacht meegemaakt. En de mousse (?) die op de garnaal zat… SMAAK! Klein bommetje, super lekker.
Mijn vriendin vond wel dat er iets teveel wasabi op de sushi zat, ik had daar geen last van of iets minder problemen mee. De pickles die erbij geserveerd waren hadden een klein pitje door de geraspte gember, erg fijn om bij die super zachte sushi te eten.
Oester met schuim | biefstuk met gerookt eigeel en truffel, met yuzusausjeBij FG2.0 had ik de sukade op. Een prachtige combinatie van smaken en texturen die ik zie als het allerlekkerste dat ik ooit op heb. Qua complexiteit zit dat gerecht een stuk hoger dan dit, want dit is eigenlijk veel eenvoudiger.
Maar. Op het moment van eten dacht ik dat dit het allerlekkerste was dat ik ooit op heb. De truffel werd zo subtiel gebruikt dat het samen met het eigeel, vlees en yuzusausje een enorm genot was. Ongelooflijk hoe iets als dit zo bizar lekker kan zijn. Het is moeilijk te omschrijven, maar er zat ook een heel kleine bite in de truffel (misschien zeezout?), waardoor je iets mals, romigs en krokants voelde en qua smaak… Geen idee hoe te omschrijven, maar dit was hem wel hoor. Hoogtepunt van de avond.
Tempura (krabschaar | minimais | tapiocakrokant | groene peper)Dat hoogtepunt was moeilijk te overtreffen, maar deze tempura vonden we een beetje tegenvallen. Lekker? Ja hoor, prima, maar het sausje was wel nodig – hoewel het toch vooral losse gefrituurde elementen met een sausje bleven. Hiervan waren mijn vriendin en ik dus niet heel erg onder de indruk.
Shabu shabu met ibericohamHoe eet je dit???? We aten het eerst apart en was toen wel oké. We hebben het daarna maar gevraagd, want het was een gepriegel om vlees, groenten, noodles, soep en sausje te combineren. Dus werd ons gezegd dat we moesten doen wat we wilden, met als tip: eten op de grote lepel scheppen, dat in het sausje doen en dan eten.
Dat werkte! Het zurige sausje trok de romige en volle smaak van de soep enorm omhoog, dus vanaf dat moment was ik toch een klein beetje fan; alles bij elkaar was het erg lekker. Wel lastig eten omdat de soep op brandend vuur werd geserveerd en dus kookte, maar ik heb volgens mij geen brandwonden opgelopen.
Yoghurtijs met shiso-schuim, crème brulee van rijstHet ijs was nog te bevroren en daarmee te koud om echt goed te kunnen proeven. Gelukkig was er ook een wat zachter deel en dat was in combinatie met het schuim erg lekker; de zoetige smaak van shiso vond ik erg verrassend. Topschuim dus. De crème brulee (of pudding) was het laatste wat we aten en met de zoet/hartige rijstsmaak was dit toch wel een prima afsluiter, omdat het niet te zoet was. Niet enerverend of schokkend, maar wel gewoon goed.
Impressie: Yama is een klein restaurantje dat je niet opvalt als je er langsloopt. Alleen dat is al leuk. Binnen zijn weinig tafels en ja, je moet nog altijd ruim van tevoren reserveren. De bediening is lekker soepel en het tempo ligt hoog (we waren met dit alles binnen 3 uur klaar). Dat zijn we wat minder gewend, liever krijgen we iets meer tijd. Wel heel erg fijn was de saké die we bij de gerechtjes kregen, echt topspul. Nooit eerder op, maar hier waren we blij mee verrast. Maakten het helemaal af en droegen echt iets bij aan de smaakervaring.
Cijfer: we zijn tevreden, ik geef het een 8,5. Ik vond de prijs-kwaliteit precies goed, mijn vriendin net niet (iets te duur). De eerste vier gangen waren top en sterwaardig, daarna werd het iets minder bijzonder – hoewel de shabu shabu toch wel erg lekker was. Ik houd wel van deze subtiele smaken, nadat het erg uitgesproken van Heroine (onlangs geweest) me ook al goed beviel. Blij dat we zoveel lekkers hier in Rotterdam hebben.