Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.quote:Op zondag 1 juli 2018 22:28 schreef Geerd het volgende:
[..]
Ik vind het zonde om zo een stuk vlees te verneuken door onkunde...maar op een gewoon bbqtje
[ afbeelding ]
4 euro van de action..kruiden rub? halen in de super.. paar kooltjes en houtskool.
En gaan met dat ding ?
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120quote:Op zondag 1 juli 2018 22:32 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja, dat is wel begrijpelijk. Wij vonden het ook 'eng' in het begin. Duur vlees, veel tijd, straks is het niet lekker.
Maar helaas, op dit apparaat ga je niet low en slow kunnen barbecueen. Je hebt een deksel nodig om de temperatuur laag en constant te kunnen houden. Wat jij hebt is alleen bedoeld voor hoge temperaturen. Je kunt wel ribben of pulled pork in de oven maken en het laatste kwartier nog even grillen.
Dat is een veel beter idee Geerdquote:Op zondag 1 juli 2018 22:35 schreef Geerd het volgende:
[..]
Aaah ! Ja in de oven doe ik ook rollades..in gietijzeren pan even aanbakken en dan met pan in de oven 40 min op 110/120
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..quote:
Nee joh. Kan elke dag van het jaarquote:Op zondag 1 juli 2018 22:41 schreef Geerd het volgende:
[..]
Bedankt voor de tips, dat wordt wat voor de winter..
pure huldequote:Op zondag 1 juli 2018 19:45 schreef fietsie het volgende:
Naar aanleiding van de CUL / BBQ meet bij L_S, de foto's besloot ik ribben mee te brengen naar de meet; dat werd dus ribben maken!
Om te beginnen de ribben: buikspareribs van Iberico varkens. Na een nachtje ontdooien waren ze klaar om bewerkt te worden:
[ afbeelding ]
Ontdaan van vliezen en het ergste loshangende vet heb ik ze ingesmeerd met mosterd.
Een grove mosterd die ik even door de blender had gehaald om de mosterdzaadjes te breken.
Zo hebben ze een werkdag in de koelkast gelegen zodat ik ze na het werk verder kon gaan bereiden:
[ afbeelding ]
Thuisgekomen van het werk was het tijd voor wat extra prep-werk:
- Rubben
- Een bbq saus maken.
Voor de rub heb ik gebruikt:
- Zeezout
- Selderijzout
- Venkelzaad
- Paprikapoeder
- Knoflookpoeder
- Uienpoeder
Het geheel is in de blender gemalen tot een poeder en toen, met rubberen handschoentjes aan, op de ribben gesmeerd. Zo ingesmeerd zijn de ribben van 17:00 - 19:00 terug de koeling in gegaan:
[ afbeelding ]
Daarna was het tijd voor de basis ingrediënten van de bbq-saus. (In de pan gingen flink meer tomaten):
[ afbeelding ]
De saus werd uiteindelijk gemaakt met:
- 1 zak spekjes van de AH
- Uien, fijngesneden
- Sjalotten, fijngesneden
- 2 bollen knoflook, fijngesneden
De spekjes verhit tot ze vet gingen loslaten, maar nog niet krokant waren.
Toen de rest van de bovenstaande ingrediënten erbij.
Dit verhit tot de uien glazig waren. Toen ging er bij
- Een flinke lading tomaten. Ontveld, in parten
- Een kom water
Dit verhit tot het geheel warm aan het worden was, en er toen de staafmixer in gezet net zo lang tot het geheel een dikke vloeistof geworden was, dit langzaam aan de kook gebracht
Vervolgens ging er in:
- 4 eetlepels versgemalen zwarte peper
- zes fijngesneden rode pepertjes
- een fles Jumbo huismerk biologische ketchup
- 350 gram rietsuiker
- 1 deciliter appel cider azijn
- 1 eetlepel selderij zout
Dit heeft de rest van de avond op een laag vuur met een warmhoudplaatje er tussen staan bubbelen. Vervolgens heb ik het door 2 zeven gewreven om alle nog aanwezige klontjes, stukjes spek e.d. eruit te halen.
[ afbeelding ]
Al vanaf smiddags 15:00 stond er een vuur in mijn houtoven; deze was rond 19:00 heet genoeg om het vuur eruit te kunnen halen en de ribben er voor in de plaats te kunnen zetten.
De ribben daarom zo in een ovenschaal gezet dat ze rondom goed verhit konden worden:
[ afbeelding ]
Zo gingen ze de (toen nog grofweg 400 graden hete) oven in, de eerste 10 minuten nog met een beetje kolen om een snelle terugval van temperatuur op te vangen:
[ afbeelding ]
Met de schoorsteenklep en de deur dicht, en al het vuur eruit bleven de ribben daar vervolgens een kleine 2 uur. Na een uurtje zijn ze voor het eerst ingesmeerd met een klein beetje van de saus, iets verdund met wat extra appelcider azijn:
[ afbeelding ]
Dit leverde de ribben op die, eenmaal afgekoeld, de koelkast in konden om de volgende dag gekoeld meegenomen te kunnen worden naar L_S:
[ afbeelding ]
Met een klein kolenvuurtje aan de zijkant van de weber werden de pan met saus en de ribben laaaangzaam opgewarmd tijdens het Bbq-feestje. Eenmaal warm werden de ribben per kant twee keer in de saus gezet, en vervolgens gesneden:
[ afbeelding ]
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?quote:Op zondag 1 juli 2018 22:08 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als je fatsoenlijke houtskool van horecakwaliteit hebt, hoef je niet bij te vullen.
Houtskool van harde houtsoorten, bij voorkeur ook hars-vrije houtsoorten.quote:Op maandag 2 juli 2018 01:56 schreef Vanyel het volgende:
[..]
In de kamado niet of ook op de BBQ niet? En wat is van fatsoenlijke horecakwaliteit?
Ik heb geen merken voor je. Wij kopen daar waar we in de buurt zijn. Als er 'horeca' op de zak staat, is het in principe wel goed. We kopen bij Makro, Sligro, Van Cranenbroek en zelfs een keer bij AH XL.quote:Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips
Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Ik kocht mijn laatste zak bij de Hornbach, was niet slecht, ook niet extreem goed.quote:Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips
Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Op een kamado mag geen briket dus in ons geval is het altijd houtskool ja. Fiets weet dingen over briketten.quote:
Waarom mag dat niet? Briketten worden juist niet zo warm toch?quote:Op maandag 2 juli 2018 11:34 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Op een kamado mag geen briket dus in ons geval is het altijd houtskool ja. Fiets weet dingen over briketten.
Briketten zit zooi in (bindmiddel) wat het beluchtingssysteem van een kamado doet verstoppenquote:Op maandag 2 juli 2018 13:03 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Waarom mag dat niet? Briketten worden juist niet zo warm toch?
Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinigquote:Op maandag 2 juli 2018 13:07 schreef fietsie het volgende:
[..]
Briketten zit zooi in (bindmiddel) wat het beluchtingssysteem van een kamado doet verstoppen
Ze worden gemaakt van het stof en de splintertjes overgebleven na de be- en verwerking van houtskool, dus ook met eventueel tijdens transport erin gekomen meuk.
(en eventueel beschadigd, mocht er een steentje oid in een briket beland zijn).
Ik had het inderdaad over briketten, niet over kokosbriketten.quote:Op maandag 2 juli 2018 13:29 schreef zlotka het volgende:
[..]
Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinig
Oh, geen idee. Ik zou ook niet weten wat een goede reden is om briketten te gebruiken t.o.v. grote stukken houtskool.quote:Op maandag 2 juli 2018 13:29 schreef zlotka het volgende:
[..]
Bij goede kwaliteit kokosbriketten zit er nagenoeg geen zooi in hoor. Zeker de dingen als spijkers/steentjes die je bij de goedkope briketten nog wel eens vindt niet. Bindmiddel ook zeer weinig
Dan heb ik niks gezegd natuurlijk . Ik gebruik kokosbriketten in de smoker. Branden veel langer en constanterquote:Op maandag 2 juli 2018 13:30 schreef fietsie het volgende:
[..]
Ik had het inderdaad over briketten, niet over kokosbriketten.
(En die heb ik 1x gebruikt, werd er niet bijzonder enthousiast van. Gebruik in de praktijk eigenlijk alleen houtskool)
quote:Op maandag 2 juli 2018 14:30 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Gisteren ribs gemaakt.
[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uitquote:Op maandag 2 juli 2018 14:30 schreef JeSuisDroppie het volgende:
Gisteren ribs gemaakt.
[ afbeelding ]
Flevoland? Dan heb ik wel tips voor je.quote:Op maandag 2 juli 2018 11:03 schreef Vanyel het volgende:
Ik zocht merken, webshops, kooptips
Vooralsnog alleen kokosbriketten gebruikt, vind ik wel ok, maar breder uitproberen altijd fijn.
Lekker! Het komt vast goed.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:03 schreef Fretwork het volgende:
Nu voor het eerst spareribs in de Kamado, ben benieuwd of het wat wordt.
Vast wel, maar het is een mini kamado en dus was passen en meten.quote:Op zaterdag 7 juli 2018 13:18 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Lekker! Het komt vast goed.
Bij ons geen low and slow dit weeke d.
Gisterenavond hadden we mijn ouders op bezoek en aten we worstjes en saté van de rundveehoudij in de buurt. Vanavond eten we bij vrienzen, ik ben bang voor spekfakkels enzo
Morgenavond komen vrienden bij ons en ze nemen Joegoslavische worst mee.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |