abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_182194083
quote:
17s.gif Op zondag 23 september 2018 15:35 schreef douche-eendje het volgende:
En omdat die van gisteren iets te goed is bevallen, nog maar een. Gisteren alleen tarwebloem, nu roggebloem en tarwebloem.

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?

Ik heb vandaag ook een poging gewaagd, zuurdesembrood met zonnebloempitten. Het recept komt van Levine, maar ik heb tarwedesem gebruikt ipv roggedesem. Volgens het recept moest de oven (met staan) voorverwarmd worden op 240, na de broden in de oven gedaan te hebben de temperatuur naar 220 voor 20 minuten en daarna nog 20 minuten op 200, in het totaal 40 minuten dus. Maar bij mij was de kerntemperatuur na 25 minuten al op 95 graden, dus heb ze er maar uit gehaald.

IMG_20180928_153926.jpg
pi_182199664
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 21:48 schreef -banaan2- het volgende:

[..]

Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?

pi_182253654
quote:
1s.gif Op vrijdag 28 september 2018 21:48 schreef -banaan2- het volgende:

[..]

Die ziet er mooi uit! Hoeveel water zat er in het deeg? En hoe bepaal je of het deeg voldoende gekneed is?

Ik heb vandaag ook een poging gewaagd, zuurdesembrood met zonnebloempitten. Het recept komt van Levine, maar ik heb tarwedesem gebruikt ipv roggedesem. Volgens het recept moest de oven (met staan) voorverwarmd worden op 240, na de broden in de oven gedaan te hebben de temperatuur naar 220 voor 20 minuten en daarna nog 20 minuten op 200, in het totaal 40 minuten dus. Maar bij mij was de kerntemperatuur na 25 minuten al op 95 graden, dus heb ze er maar uit gehaald.

[ link | afbeelding ]
Dit deeg had een hydratie van 70% en het brood is gebakken in een voorverwarmde gietijzeren pan in de oven. En zoals havermoutkoekje aangeeft, een vliesje trekken inderdaad :).
pi_182291234
Misschien nog een leuke tip

Bij de AH verkopen ze nu stoffen broodzakken. Het ligt in zo'n kartonnen standaard waar ook stoffen fruit/groente zakjes liggen. Laatst stond die bij de groente/fruit afdeling vandaag zag ik hem bij de brood afdeling. Euro per zak. Ook leuk om je eigen gebakken brood in te bewaren of mee te nemen naar de bakker om de hoeveelheid plastic te verminderen

GwHB4Ev.jpg
  woensdag 3 oktober 2018 @ 15:08:30 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_182294340
quote:
1s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 12:15 schreef Goitske het volgende:
Misschien nog een leuke tip

Bij de AH verkopen ze nu stoffen broodzakken. Het ligt in zo'n kartonnen standaard waar ook stoffen fruit/groente zakjes liggen. Laatst stond die bij de groente/fruit afdeling vandaag zag ik hem bij de brood afdeling. Euro per zak. Ook leuk om je eigen gebakken brood in te bewaren of mee te nemen naar de bakker om de hoeveelheid plastic te verminderen

[ afbeelding ]
Als er iets slecht is voor het milieu is het wel katoen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_182305401
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2018 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als er iets slecht is voor het milieu is het wel katoen.
ik heb ze voor de leuk gekocht
pi_182595511
Ben vrij blanco in de wereld van Zuurdesem gestapt op basis van dit plan:

https://www.sbs.com.au/fo(...)wn-sourdough-starter

Merk alleen dat ik wel bubbels heb maar geen verdubbeling van volume... zit nu op dag 5. Weggooien en opnieuw starten of eh, wat meer geduld?
pi_182595580
Meer geduld ;)
pi_182595625
ok :)

Teleurstelling alom wel, had high hopes om dit weekend al een zuurdesembrood te maken. Voordeel is wel dat door mijn teleurstelling ik dit topic vond en de workshops van Levine vond.
pi_182595655
Volgens mij duurde het bij mij destijds 2 weken, mijn huis is ook vrij koud
Wacht nog even zou ik zeggen
pi_182597327
te koud weet ik niet ben wel gister ipv tarwebloem (AH cheap) over gestapt op bio tarwemeel
pi_182598217
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2018 20:38 schreef TazDevl het volgende:
te koud weet ik niet ben wel gister ipv tarwebloem (AH cheap) over gestapt op bio tarwemeel
Heb je je desem gestart met ah cheap tarwebloem?
pi_182605632
Ik had hem toen gestart met roggemeel geloof ik.
pi_182606775
quote:
1s.gif Op vrijdag 19 oktober 2018 09:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik had hem toen gestart met roggemeel geloof ik.
Roggemeel bevat ook veel meer micro-organismen dan tarwebloem, die heb je echt nodig om een starter te starten inderdaad.

Ik ben mijne toen begonnen met biologische roggemeel, hij krijgt nu tarwebloem te eten en zo af en toe voed ik hem weer wat rogge bij
pi_182615658
zal eens kijken of mijn AH rogge heeft staan
pi_182644025
Niet gevonden, bij de Ozan (turk in leidschenhage) andere tarwebloem en gerstemeel gekocht. Zal wel zien of het verschil maakt :)

Las een stukje over een rustdag inlassen voor je starter. Ik laat em vandaag met rust.
pi_182645174
quote:
0s.gif Op zondag 21 oktober 2018 10:33 schreef TazDevl het volgende:
Niet gevonden, bij de Ozan (turk in leidschenhage) andere tarwebloem en gerstemeel gekocht. Zal wel zien of het verschil maakt :)

Las een stukje over een rustdag inlassen voor je starter. Ik laat em vandaag met rust.
Kijk ook eens of er een molen in de buurt is, of bestel via de zuidmolen.
pi_182645221
Biologische winkel, Ekoplaza zit bijna overal dacht ik
pi_182715833
Vandaag brood gebakken met een vriendin


3P2JGUR.jpg
MbXyKhI.jpg
pi_182718630
quote:
1s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 16:37 schreef Goitske het volgende:
Vandaag brood gebakken met een vriendin


[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Mooi hoor. maar was het de bedoeling om een vlecht te maken of zoiets? De vorm ziet er nogal "samengesteld" uit. Wat zit erin? Rozijnen, suiker zo te zien?
pi_182720684
Heb sinds ik gerstemeel heb toegevoegd meer "micro" bubbels, vanochtend duidelijk meer volume. Vanmidddag... alcohol lucht en alles weer plat. Wegen & voeren doe ik s'avonds
pi_182724430
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 18:46 schreef qltel het volgende:

[..]

Mooi hoor. maar was het de bedoeling om een vlecht te maken of zoiets? De vorm ziet er nogal "samengesteld" uit. Wat zit erin? Rozijnen, suiker zo te zien?
nee was geen vlecht. Het was opgerold, in plakken gesneden, gehalveerd en hop het blik in gemikt. Had een recept gezien waar ze het zo deden en dacht dat is grappig dat kan ik ook.

Er zitten rozijnen, suiker en kaneel in
Hij is erg lekker in elk geval en heb een hartige variant in mijn hoofd zitten die ik vrijdag of zaterdagochtend ga maken ivm verjaardagsvisite
pi_182724986
quote:
0s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 19:59 schreef TazDevl het volgende:
Heb sinds ik gerstemeel heb toegevoegd meer "micro" bubbels, vanochtend duidelijk meer volume. Vanmidddag... alcohol lucht en alles weer plat. Wegen & voeren doe ik s'avonds
alcohol lucht is teken dat gisten honger hebben dacht ik. Niet zo erg als ik me goed herinner maar ik heb 2 zuurdesems vermoord :D
pi_182728399
quote:
1s.gif Op woensdag 24 oktober 2018 22:28 schreef Goitske het volgende:

[..]

nee was geen vlecht. Het was opgerold, in plakken gesneden, gehalveerd en hop het blik in gemikt. Had een recept gezien waar ze het zo deden en dacht dat is grappig dat kan ik ook.

Er zitten rozijnen, suiker en kaneel in
Hij is erg lekker in elk geval en heb een hartige variant in mijn hoofd zitten die ik vrijdag of zaterdagochtend ga maken ivm verjaardagsvisite
Het ziet er zeker leuk uit!

Ik maak de laatste tijd alleen maar saaie (maar wel erg lekkere) tarwebroden, maar dit ziet eruit als iets wat ik toch ook eens wil proberen..
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')