abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 15:47:35 #1
276822 crew  Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_171990815
registreer om deze reclame te verbergen
Hallo allemaal,

Zoals sommige van jullie weten, ben ik gek op gehaktballen. Ik stond van de week weer een kilo gehakt aan ballen te draaien, toen mijn fantasie een loop nam.
Wanneer is men begonnen met het 'verpulveren' van het vlees (het maken van gehakt), en wanneer is men begonnen met het kruiden en draaien van ballen? Op zich wel interessant. Zou er ook een cultureel aspect aan zitten?
Dat alleen de armen het aten omdat de rijke mensen toch meer steak achtig vlees aten, en de armen het maar kruidde om het toch 'luxe' te maken?
En waren wij in Nederland de eerste, of was het ook in andere landen/culturen gangbaar?

Iemand die hier wat meer over kan vertellen?

Groetjes, Monopoly
Ik ook.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:02:20 #2
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171991290
Interessante vraag Monopoly. Wie weet dat er een antwoord gevonden kan worden. :D
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 27 juni 2017 @ 16:03:39 #3
222754 Dagoduck
Muziekliefhebber
pi_171991333
Dit is cultuur & historie, niet culinair & historie!
tatatatatataatatatattaaaaapiediedieuwtididipieuwpidibididi She said I'll throw myself away pididididum They're just photos after all! - QotSA || Den Helder || AZ
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:06:35 #4
276822 crew  Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_171991454
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:02 schreef Cobra4 het volgende:
Interessante vraag Monopoly. Wie weet dat er een antwoord gevonden kan worden. :D
Bedankt Cobra. Ik hoop dat we inderdaad een nuttig en mooi antwoord vinden.
Ik ook.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:06:39 #5
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171991458
quote:
6s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:03 schreef Dagoduck het volgende:
Dit is cultuur & historie, niet culinair & historie!
Onderzoek waardig die combinatie. :9 Toch maar weer eens "Supersizers go...." kijken. Eens zien of daar gehaktballen verschijnen. :D
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 27 juni 2017 @ 16:17:29 #6
351614 ijs_beer
Struisvogel.
pi_171991871
quote:
De geschiedenis van de gehaktbal

Oer-Hollands is-ie, maar waar komt hij eigenlijk vandaan – die gehaktbal? En ding is zeker: oma kan ze heerlijk bereiden, maar bedenken deed ze de smakelijke vleesballen niet!

Al in 1615 schreef Bredero over de ‘frickedil’. Klinkt als frikadel, nietwaar? Alleen was dat in 1615 geen staaf vlees, maar een mooie ronde schijf van gehakt kalfsvlees en -vet: de voorloper van onze gehaktbal dus! Het was een duur stukje vlees, dus de ballen werden alleen gegeten door de rijkere burgers.

Van gehakt voor gegoede burger naar bereikbare bal

Twee eeuwen later dook de gehaktbal in een ander jasje op. Ze werden toen gemaakt van anderhalf pond kalfsgehakt, gekneed met in melk geweekt brood of beschuit, twee eitjes, een snufje zout, nootmuskaat en peper. Zodra ontdekt werd dat gehakt ook kon worden gemaakt van restjes vlees gemengd met broodkruimels, werd de bal een stuk toegankelijker voor de wat minder bedeelden. En tegenwoordig ligt de gehaktbal natuurlijk op bijna ieders bordje wel een paar keer per week. Op woensdag bijvoorbeeld.
https://www.cookloveshare(...)nis-van-de-gehaktbal
Mooi man!
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:21:01 #7
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171991987
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Kijk eens aan. :D
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:21:59 #8
276822 crew  Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_171992011
quote:
Dus toch de rijkeren en later pas de armen :D
Ik ook.
pi_171992083
In bijvoorbeeld de zestiende eeuw at men met name kip en varken. Rundvlees vereiste een grotere investering, en was daarom een stuk duurder. Hoe dat vlees in die periode gebruikt werd, weet ik niet precies. Uit de zeventiende eeuw kennen we wel enkele verwijzingen naar gehakt.

Kruiden werden toen wel iets bereikbaarder, denk aan mosterd en peper. Hoe het dieet van de lagere klasse eruit zag, is grotendeels onbekend, want informatie daarover is nauwelijks vastgelegd. Er zijn wel een hoop prenten uit de zestiende eeuw die keukens laten zien, maar het is onzeker in hoeverre deze realistisch zijn. Zie bijvoorbeeld deze bekende prent naar Pieter Bruegel. Het is een huishouden waar Jan Steen van zou schrikken.

bcWvR96.jpg
pi_171992100
Maar je zou eens wat oude kookboeken kunnen doorspitten. Zie bijvoorbeeld: https://www.kb.nl/themas/(...)in-de-zestiende-eeuw
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:30:32 #11
276822 crew  Monopoly
Ik eet gehaktballen
pi_171992256
quote:
6s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:24 schreef Nibb-it het volgende:
In bijvoorbeeld de zestiende eeuw at men met name kip en varken. Rundvlees vereiste een grotere investering, en was daarom een stuk duurder. Hoe dat vlees in die periode gebruikt werd, weet ik niet precies. Uit de zeventiende eeuw kennen we wel enkele verwijzingen naar gehakt.

Kruiden werden toen wel iets bereikbaarder, denk aan mosterd en peper. Hoe het dieet van de lagere klasse eruit zag, is grotendeels onbekend, want informatie daarover is nauwelijks vastgelegd. Er zijn wel een hoop prenten uit de zestiende eeuw die keukens laten zien, maar het is onzeker in hoeverre deze realistisch zijn. Zie bijvoorbeeld deze bekende prent naar Pieter Bruegel. Het is een huishouden waar Jan Steen van zou schrikken.

[ afbeelding ]
Wat interessant (oprecht!)
Wat een puinhoop in die keuken _O- Niet gek dat de Zwarte Dood zich over Europa verspreidde :X Wat moet dat hebben gestonken.
Ik ga me er oprecht in verdiepen deze week. Kijken of ik in oude kookboeken wat kan vinden.
Ik ook.
pi_171992851
Altijd al geweten dat gehaktballen elitevoer zijn.
Mijn andere account is "Danny"
Op dinsdag 18 oktober 2016 11:31 schreef Antaris het volgende:
Hallojo heeft gelijk.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:51:27 #14
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171992905
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:49 schreef Hallojo het volgende:
Altijd al geweten dat gehaktballen elitevoer zijn.
Er gaat weinig boven een goede gehaktbal inderdaad. Maar wel een ommezwaai. Net als bij oesters. Dat ging van armelui maal naar elite voer.

[ Bericht 12% gewijzigd door Cobra4 op 27-06-2017 17:02:23 ]
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 16:55:00 #15
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171993012
Om Frickedillen in Krop-Salaet te maken.
Neemt gehakt kalfs-vlees, met kalfsvet wat vetter als ordinaris, en dat wel gekruydt met Noten en een weynich Foelie, Peper en Sout na behooren, kneet wel ondereen, neemt dan soo veel van de malste kroppen salaet als't u belieft, en suyvert die van de buytenste bladeren, en dan schoon uytgewassen en de krop van binnen de bladers wat open ghedaen, neemt dan soo veel eyren als gy kroppen hebt, maeckt oock soo veel Frickedillekens, en doet in't midden van yder den door van een ey, leght dan in de krop en bindt hem met een draedt toe, en als't water koockt, doet in de pot als het gaer is, kont dan in't sop een weynigh fijn gestooten beschuyt doen, en wat boter, wat Kruys-bessen of onrijpe Druyven, Verjuys, naer elck sijn believen.


Om frikadellen in kropsla te maken.
Neem gehakt kalfsvlees met kalfsvet, wat vetter dan gebruikelijk. Kruid het goed met nootmuskaat en een beetje foelie, peper en zout naar smaak. Kneed het goed door elkaar. Neem dan zoveel van de meest malse kroppen sla als u wilt, verwijder de buitenste bladeren. Was de sla goed schoon, en duw de binnenste bladeren wat open. Neem dan zoveel eieren als u [sla]kroppen hebt. Maak ook net zoveel gehaktballetjes, en doe in het midden van ieder [balletje] een [hardgekookte] eidooier. Leg het [gehaktballetje] dan in de krop en bind deze met een draad dicht. Doe [de gevulde slakroppen] in de pot als het water kookt. Als ze gaar zijn kunt [u] in het kooknat wat fijngestampte beschuit doen, en een beetje boter, wat kruisbessen of onrijpe druiven, verjus, wat ieder maar wil.


frickedilVK.jpg
http://www.coquinaria.nl/recepten/02.5histrecept.htm
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171993178
quote:
14s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 16:49 schreef Hallojo het volgende:
Altijd al geweten dat gehaktballen elitevoer zijn.
http://www.dbnl.org/tekst(...)ota01&zoek=sofferaen

Rijkelijk aan de gang met saffraan. Nou.
  Moderator dinsdag 27 juni 2017 @ 17:02:32 #17
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171993222
quote:
Pasteyen van musschen Ik ga zo ff de tuin in denk ik. :9
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171993289
Denk dat het best de moeite is zo'n receptje een keer te testen.
  Moderator woensdag 28 juni 2017 @ 17:25:02 #19
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_172021686
quote:
6s.gif Op dinsdag 27 juni 2017 17:05 schreef Nibb-it het volgende:
Denk dat het best de moeite is zo'n receptje een keer te testen.
Zekers. :Y Culinair historisch onderzoek. :9
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_172072000
The Chinese recipe "Four Joy Meatballs" (四喜丸子—S xǐ wnzi) is derived from Shandong cuisine, which originated in the native cooking styles of Shandong. Its history dates back to the Qin dynasty (221 BC to 207 BC).[2]

Early recipes included in some of the earliest known Arabic cookbooks generally feature seasoned lamb rolled into orange-sized balls and glazed with egg yolk and sometimes saffron. This method was taken to the West and is referred to as gilding. Many regional variations exist, notable among them the unusually large kufteh Tabrizi, having an average diameter of 20 centimetres (7.9 in).[3] Poume d'oranges is a gilded meatball dish from the Middle Ages.[4]

The ancient Roman cookbook Apicius included many meatball-type recipes.[5]

https://en.wikipedia.org/wiki/Meatball
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')