abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  maandag 12 juni 2017 @ 21:25:47 #76
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171652379
Herkenbaar, behalve de "angstcultuur" dan.
  maandag 12 juni 2017 @ 21:28:08 #77
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_171652492
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 21:25 schreef detaris het volgende:
Herkenbaar, behalve de "angstcultuur" dan.
Die ervaar ik ook niet. Maar dat kan natuurlijk wel op andere niveaus en of plaatsen spelen.
  maandag 12 juni 2017 @ 21:29:16 #78
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171652538
quote:
1s.gif Op maandag 12 juni 2017 20:09 schreef Bouke-p het volgende:

[..]

Ik wil in september gaan starten met een hbo opleiding. Maar de (tijd)druk is wel iets waar ik tegenop kijk...
Als je het wilt en je denkt dat je de tijd kan maken moet je dat zeker doen. Maar idd niet onderschatten ivm de druk.
  maandag 12 juni 2017 @ 21:30:22 #79
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171652575
quote:
1s.gif Op maandag 12 juni 2017 21:28 schreef AchJa het volgende:

[..]

Die ervaar ik ook niet. Maar dat kan natuurlijk wel op andere niveaus en of plaatsen spelen.
Subjectief natuurlijk. Maar dat sluit het bestaan in sommige gelederen idd niet uit.
pi_171654505
quote:
1s.gif Op maandag 12 juni 2017 20:09 schreef Bouke-p het volgende:

[..]

Ik wil in september gaan starten met een hbo opleiding. Maar de (tijd)druk is wel iets waar ik tegenop kijk...
Ik heb die ook onderschat, toch ben ik blij dat ik een tweede master aan het halen ben.
Gaat het waard zijn.
1/10 Van de rappers dankt zijn bestaan in Amerika aan de Nederlanders die zijn voorouders met een cruiseschip uit hun hongerige landen ophaalde om te werken op prachtige plantages.
"Oorlog is de overtreffende trap van concurrentie."
  maandag 12 juni 2017 @ 23:28:46 #81
285613 Verbodsbord
Verwijderd door Admin
pi_171656387
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 20:09 schreef AchJa het volgende:
Militairen vrezen exodus bij Defensie

Er komt een ware exodus aan van relatief jonge militairen die de dienst gaan verlaten. Dat vrezen actief dienende militairen, die zeggen dat er een ‘waar-doen-we-het-voor-cultuur’ heerst bij Defensie. Het tekort aan mensen, aan middelen, de hoge werkdruk, maar vooral het gebrek aan waardering en de steeds meer aanwezige angstcultuur bij de Krijgsmacht, maakt dat ze overwegen om de dienst te verlaten.


‘Ik had het nooit gedacht dat ik zou overwegen om het uniform uit te trekken’, zegt een officier, ‘maar ik ben naar vacatures buiten Defensie aan het kijken’. ‘De angstcultuur is de hoofdreden dat ik wil vertrekken’, zegt een ander. ‘Integriteit bij Defensie is een wassen neus’, is een andere zeer ernstige aantijging aan de bedrijfscultuur. ‘Iedereen die wat kan rent gillend weg, of is al gillend weggerend’, zegt weer andere militair. ‘Een Brain-drain aan de gang bij Defensie? Nee hoor, die is allang voltooid’, zo wordt het probleem aangestipt dat vooral goed opgeleide mensen vertrekken.

Bezuinigingen eisen tol

De jarenlange bezuinigingen lijken zo hun tol te eisen, ook op het personeel dat normaal gesproken loyaal in de overtreffende trap is. Maar het gesteggel rondom fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden, de slechte carrièrekansen, en de roofbouw die wordt gepleegd op het personeel zonder dat waardering tegenover staat, maakt dat zelfs die meest loyalen nu ook het bijltje er bij neer willen gooien. En niet alleen de militairen zijn er klaar mee, o0k bij het burgerpersoneel is de motivatie tot onder het nulpunt gezakt, zo blijkt uit een reactie.

Het beeld is bekend bij Marc de Natris, voorzitter van de KVMO: ‘Ik herken me in de exodus. Ik herken me in het gebrek aan perspectief. Perspectief dat alleen maar kan worden geboden als er weer substantieel in defensie gaat worden geïnvesteerd. Het gevoel dat dit wederom in Rutte III niet gaat gebeuren zorgt voor veel onrust en frustratie in de organisatie. Ik herken de frustratie omtrent de arbeidsvoorwaarden en de negatieve gevolgen van de bijzondere positie van de militair (WUL/AOW-gat) in het bijzonder.’

‘Er is niks anders over om trots op te zijn’

En dat merken de militairen zelf ook: ‘Met de mond wordt beleden dat het personeel het goud van de organisatie is’, schrijft weer een militair, ‘Dat moet ook wel, want er is niks anders om trots op te zijn. Oefeningen zijn houwtje-touwtje in elkaar gezet en materieel staat jarenlang stil, door gebrek aan onderhoud en reserveonderdelen.’ De natris hierover: ‘Defensie bevindt zich op het bezuinigingsdieptepunt en de weg naar boven wordt niet gezien in tegenstelling tot hetgeen de minister en de top met de mond belijdt’.

‘Top moet eerlijk zijn’

Bij de oorzaak van de problemen blijft de militaire top ook niet buiten schot: ‘Als je hoger bent dan overste, dan is er iets mis met je’, zegt een militair. Marc de Natris: ‘De top dient eerlijk te zijn richting het personeel. Het is goed dat men de troepen moed in wilt praten maar als het niet meer geloofwaardig is moet je hiermee stoppen en dit ook communiceren. Want zolang Den Haag denkt het gaat nog wel bij defensie dan zullen ze er niet in investeren. Wat we eraan doen: dagelijks aandacht vragen voor de deplorabele toestand van defensie.’

Dat de beleidsmakers ver weg staan van de werkvloer blijkt misschien wel uit de uitstroomcijfers van Defensie: de uitstroom is al jaren hoger dan verwacht en dat terwijl de Krijgsmacht ook nog moeite heeft met werven van (gespecialiseerd) personeel. Daarbij willen Defensie-collega’s een fase-3-contract, dat is vaak niet mogelijk. Bij de KMAR, zo bevestigd een militair, stappen er veel over naar de politie, daar krijgen ze wel een fase-3-contract en hebben ze veel meer zekerheid over het gebied waar ze in kunnen werken.

‘Angstcultuur is beleid’

De cultuur bij Defensie lijkt ook niet uit te nodigen om er te blijven werken: ‘De angstcultuur lijkt geen beleid, de angstcultuur is beleid. Kijk maar hoe Defensie omgaat met klokkenluiders’, zo stelt een officier. ‘Ik hoop dat er collega’s zijn, die desnoods anoniem een verhaal hierover willen schrijven’, meldde een actief dienende militair aan mij over die angstcultuur. En die cultuur, die heeft natuurlijk niks met een gebrek aan middelen te maken. Cultuur is iets dat gevoed wordt vanuit beleidsmakers, en een verstikkende angstcultuur kan alleen gevoed worden door militairen die hoog in rang zijn. Zij stellen immers de norm, en als zij elke vorm van kritiek afdoen als ‘frustratie van lager gegradueerden’ (uit een mail van kolonel die ik mocht inzien’) verandert er helemaal niks. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij hogere officieren aan collega’s lager in rang berichten sturen met intimiderende boodschappen (‘Als je dit doorzet, zal dat gevolgen voor je hebben’).

Willekeur

Ook de willekeur bij het wel of niet mogen volgen van cursussen draagt niet bij aan vertrouwen in de organisatie. ‘Ik wilde de Middelbare Defensie Vorming doen’, zegt een kapitein, ‘Maar ik werd afgewezen. Op mijn vraag waarom, zei personeelszaken dat ik niet aan de eisen voldeed. Daarop vroeg ik wat de eisen dan waren. Die bepalen we per geval, was het antwoord. Zo kun je natuurlijk nooit ergens aan voldoen.’ Een ander spreekt van weggegooid geld: ‘7,5 jaar in dienst geweest, met grote spijt weggegaan. Ik was al Combat Life Saver en had andere cursussen gedaan. Vervolgcursussen werden geschrapt, dus toen moest ik de dienst uit, terwijl ik anders had kunnen blijven. Defensie heeft daarmee 7,5 jaar kennis en opleiding weggegooid en nu doe ik iets medisch in de burgermaatschappij’.

Daarnaast begint het thuisfront van militairen te sputteren: ‘Ik zet me met hart en ziel in, maar de belasting voor het thuisfront is heel hoog. Voor hen vind ik het heel erg’, zegt een militair, die ook vindt dat veel problemen vooral bij het onderofficierskorps worden neergelegd, ‘die er dan maar wat moois van moeten maken’.

Onderstroom van jarenlange frustratie

Problemen die al jaren spelen komen zo steeds meer aan het voetlicht. En dat gaat gepaard met heftige reacties. De Natris begrijpt ze wel: ‘Ik noem dit in een onderstroom van jarenlange frustratie die op dit moment naar buiten komt.’ Want het beeld dat naar vormen komt is ontluisterend: niet meer oefenen, geen promoties, een overbelast thuisfront, niet meer kunnen zeggen wat je denkt. En dat voor een bedrijf waarvan elke militair nog steeds de kameraadschap roemt, de aard van het werk geweldig vindt, en waar militairen met hart en ziel voor hebben gekozen om bij te dragen aan een betere wereld. En nu lijkt Defensietop, naast alle tekorten die er al zijn, ook nog het belangrijkste te verspelen: de steun van de mensen in de organisatie. Een beter beleid, meer steun van de politiek en een andere houding van de militaire top lijkt de oplossing.

Defensie bekend met zorgen

Defensie zelf onderkent de problemen’, maar stelt ook dat de weg naar boven is ingezet. In een schriftelijke reactie schrijft de afdeling persvoorlichting:’ Defensie is bekend met zorgen die bestaan onder het personeel en realiseert zich dat er veel van hen gevraagd wordt. De problemen zijn het gevolg van de jarenlange bezuinigingen op Defensie, die hun sporen op de organisatie hebben nagelaten. ‘

‘Ook het uitblijven van een overeenkomst met de bonden over de arbeidsvoorwaarden draagt bij aan deze onvrede en dat is betreuren. De problemen zijn echter onderkend en hebben er mede toe geleid dat er in deze regeerperiode 900 miljoen aan de defensiebegroting is toegevoegd om de ergste problemen op te lossen. Dit geld wordt momenteel gebruikt om de materiele gereedheid en de geoefendheid op orde te brengen. Dit kost echter tijd en het personeel zal dat niet direct ervaren. Minister Hennis-Plasschaert heeft daarnaast aangegeven dat er ook in de toekomst meer in Defensie geïnvesteerd zal moeten worden om de problemen van Defensie op te lossen. Het is aan het nieuwe kabinet hoe zij dat willen gaan aanpakken.’
Volgend kabinet aan zet

De problemen zijn dus groot bij de Krijgsmacht en het volgende kabinet zal die voortvarend moeten aanpakken, omdat er anders erg weinig inzetbaarheid overblijft en de Krijgsmacht het risico loopt dat goed personeel, dat zich altijd loyaal heeft opgesteld, alsnog voor een carrière buiten de Krijgsmacht kiest. En een exodus van personeel: dat kan nooit de bedoeling zijn!

Door: Eduard van Brakel
hoofdredacteur Defensie-Platform

Defensieplatform
De nieuwsberichten worden toch wel steeds ernstiger :{

Hoop in september op de KMA te starten, hopend dat er de komende jaren iets ten goede verandert.....
Op zondag 13 februari 2011 16:21 schreef Vermecelli het volgende:
Hij heeft toch geen pokemon flute kanker mongool
  maandag 12 juni 2017 @ 23:58:29 #82
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_171657045
quote:
0s.gif Op maandag 12 juni 2017 18:57 schreef meloenworst het volgende:

[..]

Goeie ouwe Scheele.

Z wordt nu aan het einde van het 2e jaar bachelor LTZ, niet echt meer op studiepunten maar gehaalde jaren. Stamt uit de tijd van studie-->LTZ3 PBI-->studie. Nu is het studie--------------------------------------->PBI, dus ben je eigenlijk voor jan lul officier. :')

En het is adjudant adelborst, méneer. :(
Nou, we zullen het wel zien dan met die Sch(e)ele :D :')

En het zit het verloop dan bij kort model? Dan wel pas bij je PBI LTZ of al eerder? Zelf dacht ik dat je bij kort het eerste halfjaar ongegradueerd / gewoon ADB bent, dan een half jaar KPL ADB, en dan SGT ADB tot aan je PBI. AOO ADB zou wel een mooie rang zijn voor jou inderdaad, kunnen ze je geweldige ervaring teminste op waarde schatten >:)
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
  dinsdag 13 juni 2017 @ 00:01:37 #83
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_171657109
AchJa, ik lees zeker mee. Behoorlijk treurig bericht inderdaad. Hebben we bij de natres ook wel behoorlijk wat van meegekregen, in 2015/2016 op sterk teruggedraaid jaarplan gelopen waarbij we eigenlijk bewust niet meer inzetbaar waren. Nu weer iets beter, maar nog niet zoals zou moeten (minimi's terug etc).

Meest bizar en schokkend vind ik dit stukje:

'Ook de willekeur bij het wel of niet mogen volgen van cursussen draagt niet bij aan vertrouwen in de organisatie. ‘Ik wilde de Middelbare Defensie Vorming doen’, zegt een kapitein, ‘Maar ik werd afgewezen. Op mijn vraag waarom, zei personeelszaken dat ik niet aan de eisen voldeed. Daarop vroeg ik wat de eisen dan waren. Die bepalen we per geval, was het antwoord.'

Als ik er iets over te zeggen had, zou dat betreffende P&O figuur per direct z'n biezen mogen pakken. Ongelooflijk.

Wel blij met de Natris trouwens, volg die man al heel lang op Twitter en zegt veel verstandige dingen zonder een blad voor de mond te nemen.
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
  dinsdag 13 juni 2017 @ 14:07:26 #84
285613 Verbodsbord
Verwijderd door Admin
pi_171666179
Stomme vraag, iemand die mij kan vertellen waar de afkorting d.z.v. voor staat? Kom het veel tegen in relatie tot defensie, maar verder dan 'dagen zonder vlees' brengt google me niet :D ;(
Op zondag 13 februari 2011 16:21 schreef Vermecelli het volgende:
Hij heeft toch geen pokemon flute kanker mongool
pi_171666504
quote:
14s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 14:07 schreef Verbodsbord het volgende:
Stomme vraag, iemand die mij kan vertellen waar de afkorting d.z.v. voor staat? Kom het veel tegen in relatie tot defensie, maar verder dan 'dagen zonder vlees' brengt google me niet :D ;(
Door zorg van.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171666703
quote:
2s.gif Op maandag 12 juni 2017 23:58 schreef mpc007 het volgende:

[..]

Nou, we zullen het wel zien dan met die Sch(e)ele :D :')

En het zit het verloop dan bij kort model? Dan wel pas bij je PBI LTZ of al eerder? Zelf dacht ik dat je bij kort het eerste halfjaar ongegradueerd / gewoon ADB bent, dan een half jaar KPL ADB, en dan SGT ADB tot aan je PBI. AOO ADB zou wel een mooie rang zijn voor jou inderdaad, kunnen ze je geweldige ervaring teminste op waarde schatten >:)
Voor kort model: vakken van de eerste 6 maanden fixen=KPL, alles tot de eerste zomer=SGT, alles na de zomer tot de volgende zomer=LTZ. Nog geen LTZ tegen de tijd dat je PBI begint? Als adelborst op PBI. :') :')

Het sippe is dat ik vrij nominaal loop vergeleken met de rest, en ik ben een jaar teruggeplaatst.:') Maak me dan majoor adelborst, dan ben ik happy.


Hoe dood is FOK trouwens? Ik ben 1,5- 2 jaar er tussenuit geweest en toen ik terug kwam was het hier een dooie boel, helemaal DEF maar ook EXA enzo. Mp.net is er ook uit dus zo langzamerhand moet ik maar naar reddit... :'(
  dinsdag 13 juni 2017 @ 14:35:48 #87
285613 Verbodsbord
Verwijderd door Admin
pi_171666872
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 14:21 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Door zorg van.
Super, dankjewel ^O^
Op zondag 13 februari 2011 16:21 schreef Vermecelli het volgende:
Hij heeft toch geen pokemon flute kanker mongool
  dinsdag 13 juni 2017 @ 16:45:41 #88
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_171669985
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 14:21 schreef Cobra4 het volgende:

[..]

Door zorg van.
Hangt er een beetje vanaf hoe het in een zin wordt gebruikt... Het kan ook nog: "draagt zorg voor" zijn...
pi_171670265
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 16:45 schreef AchJa het volgende:

[..]

Hangt er een beetje vanaf hoe het in een zin wordt gebruikt... Het kan ook nog: "draagt zorg voor" zijn...
Kan inderdaad ook nog. :Y

Dagen zonder vlees zal het iig niet zijn. _O-
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator dinsdag 13 juni 2017 @ 17:12:27 #90
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
  Moderator dinsdag 13 juni 2017 @ 17:16:24 #91
304498 crew  Nibb-it
Dirc die maelre
pi_171670771
quote:
1s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 17:12 schreef jitzzzze het volgende:
Dagen zonder vlees :')
Je kunt ook meedoen als groep.
  Moderator dinsdag 13 juni 2017 @ 17:18:38 #92
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
  dinsdag 13 juni 2017 @ 18:48:30 #93
13456 AchJa
Shut up!!!
  dinsdag 13 juni 2017 @ 18:55:28 #94
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_171672983
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 14:28 schreef meloenworst het volgende:

[..]

Voor kort model: vakken van de eerste 6 maanden fixen=KPL, alles tot de eerste zomer=SGT, alles na de zomer tot de volgende zomer=LTZ. Nog geen LTZ tegen de tijd dat je PBI begint? Als adelborst op PBI. :') :')

Het sippe is dat ik vrij nominaal loop vergeleken met de rest, en ik ben een jaar teruggeplaatst.:') Maak me dan majoor adelborst, dan ben ik happy.

Hoe dood is FOK trouwens? Ik ben 1,5- 2 jaar er tussenuit geweest en toen ik terug kwam was het hier een dooie boel, helemaal DEF maar ook EXA enzo. Mp.net is er ook uit dus zo langzamerhand moet ik maar naar reddit... :'(
Wel treurig natuurlijk, je PBI moeten doen als niet officier :o :{
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
  Moderator dinsdag 13 juni 2017 @ 18:59:43 #95
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_171673514
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 18:55 schreef mpc007 het volgende:

[..]

Wel treurig natuurlijk, je PBI moeten doen als niet officier :o :{
De gemiddelde kort modeller overkomt het wel vaker. Ze fixen stabiliteit allemaal niet; te veel wiskunde. :') :')
  dinsdag 13 juni 2017 @ 19:36:16 #97
326881 mpc007
Bingo.... How fun!
pi_171673986
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 19:17 schreef meloenworst het volgende:

[..]

De gemiddelde kort modeller overkomt het wel vaker. Ze fixen stabiliteit allemaal niet; te veel wiskunde. :') :')
Oh dat wordt bij mij vast ook nog een dingetje dan, nooit goed in geweest en vwo is inmiddels zes jaar geleden :9
...(Bijna) op vakantie naar het hoge Noorden!
pi_171676854
quote:
2s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 19:36 schreef mpc007 het volgende:

[..]

Oh dat wordt bij mij vast ook nog een dingetje dan, nooit goed in geweest en vwo is inmiddels zes jaar geleden :9
:')
  dinsdag 13 juni 2017 @ 21:25:56 #99
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171677013
Onze hoop in bange dagen... :')
pi_171679758
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 juni 2017 21:25 schreef detaris het volgende:
Onze hoop in bange dagen... :')
Rustig maar wij zijn er nog
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')