abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
pi_170932553
Aardolie is op dit moment onmisbaar als grondstof voor de productie van transportbrandstof omdat er nog onvoldoende alternatieven zijn. Na de laatste oliecrisis is vooral gezocht naar alternatieven voor oliegestookte electriciteitscentrales. Denk daarbij aan waterkracht, kolen, aardgas en kerncentrales. Ook in de chemie zijn goede alternatieve grondstoffen beschikbaar in de vorm van steenkool-destilaten en aardgas. Dit is de reden dat het overgrote deel van de aardolie nu hoofdzakelijk aangewend wordt als transportbrandstof. Nu de electrische auto's, fietsen en scooters aan het doorbreken zijn zal het olieverbruikt op termijn afnemen. Als laatste blijft kerosine voor luchttransport over. Strategisch bezien is het daarom niet zo vreemd dat juist olielanden zulke grote belangen aangaan in de luchtvaartindustrie want dat is de sector waar voorlopig nog muziek in zit als het om aardolie gaat. Het vervangen van de luchtvloot door zuiniger vliegtuigen afgelopen jaren heeft geleid tot een flinke daling in kero verbruik. Met name vanaf het jaar 2000. De verkoop van electrische auto's verloopt exponentieel in de tijd en we bevinden ons nu in de knik van de hockeystick voordat de versnelling enorm doorzet. Gelukkig voor ons houdt de lage olieprijs al langere tijd aan en nu een groot deel van de olievraag komende jaren gaat wegvallen door de opkomst van de elektrische auto's en op termijn mogelijk zelfs elektrisch vrachtvervoer. Hetgeen de productie van elektrische auto's begrenst is vooral de capaciteit voldoende goedkope lithiumaccu's te produceren. Dit jaar is de productie van de batterijen flink opgeschaald. Er komen nu betaalbare elektrische auto's op de markt die een grotere actieradius hebben. Dientengevolge verwacht ik komende jaren geen sterk stijgende olieprijzen en op langer termijn sociale onrust/burgeroorlogen in een aantal olielanden die niet snel genoeg alternatieve inkomstenbronnen weten aan te boren.

Circa 70% van de aardolie wordt gebruikt als transportbrandstof, 25% in de industrie en 5% overig.

NWS / In de olie of uit de olie

Institute for energy research

Kuwait Sees Oil Glut of Up to Five Years on Increasing Supply

Global_plug-in_car_sales_since_2011.png

[ Bericht 1% gewijzigd door Digi2 op 14-05-2017 21:13:48 ]
We can't afford the illusion anymore
pi_170932622
quote:
OPEC's Staring Down a Double-Barrel Cut

OPEC's numbers show the group needs to limit its total production to 30.88 million barrels a day from July to deplete the excess OECD inventory -- a decrease of 900,000 barrels a day from current levels. But with Libya and Nigeria, which are exempt from the supply-reduction deal, both restoring production after months-long disruptions, deeper cuts will be required still.

If OPEC wants to drain surplus inventories by the end of the year, its members are going to have to accept some real pain. Even then, the risk is that their actions spur more supply from U.S. shale. It's time for some tough decisions
Het lijkt me onwaarschijnlijk dat OPEC c.s. binnenkort gaat besluiten de olieproductie met nog eens een miljoen vaten per dag te beperken.
We can't afford the illusion anymore
pi_171065436
quote:
U.S. Shale Roars Back at OPEC

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

And analysts now say U.S. shale production will grow even faster than expected. Macquarie Group now thinks production will increase 1.4 million barrels a day through December, up from a previous growth estimate of 0.9 million barrels a day. JPMorgan Chase & Co. doubled its forecast to an increase of 800,000 barrels a day for the same period.

It isn’t going to get a lot better for OPEC in 2018, either. JPMorgan is forecasting U.S. shale to grow by 1.05 million barrels a day next year, while Bank of America Merrill Lynch has a figure of 950,000 barrels a day.

There are areas in the enormous Permian and Eagle Ford shale fields in Texas where producers can break even at prices as low as $34 a barrel, according to Bloomberg Intelligence.

600x-1.png
Bij het huidige prijsniveau van $50 per vat stijgt de shale-oil productie met circa 1 miljoen vaten per jaar, dit jaar en in 2018. De vraag is hoe lang shale-oil tegen de huidige lage kosten geleverd kan worden, wanneer raken de "sweet spots op/leeg"?
We can't afford the illusion anymore
pi_171069705
quote:
Saudi Arabia Says All ‘On Board’ to Extend Oil Cuts for 9 Months

All producers agree to extend crude output cuts by nine months to help trim a supply glut, according to Saudi Arabia’s energy minister.

The producers, who together account for about half the world’s oil supply, have seen the initial price boost from their historic agreement fade as shale companies deployed more rigs and raised the country’s output to the highest since 2015.
Geen verdere olie productie reductie, wel het handhaven van het huidige productie niveau voor 9 maanden. OPEC c.s. wil blijkbaar geen groter marktaandeel kwijtraken.
We can't afford the illusion anymore
pi_172501274
Onderzoekers tonen zonnecel met efficiŽntie van 44 procent

Onderzoekers hebben een zonnecel ontwikkeld die 44 procent van de energie van zonlicht kan omzetten in elektriciteit. De zonnecel is momenteel nog veel te duur om op grote schaal te produceren en de onderzoekers wilden vooral laten zien wat er mogelijk was.

De wetenschappers van de Amerikaanse George Washington University claimen dat hun zonnecel op twee manieren afwijkt van conventionele technieken. Ten eerste gebruiken ze een reeks materialen die zijn afgeleid van substraten van gallium-antimonide en ten tweede hebben de wetenschappers de lagen op elkaar bevestigd via 'transfer-printing'.

Die lagen nemen elk een deel van het spectrum van zonlicht op, waardoor de zonnecel ook van straling op de langere golflengtes gebruik kan maken en zo dus meer straling kan gebruiken voor het opwekken van elektriciteit.

Uiteindelijk moet een product op basis van deze technologie op de markt komen, als de productie goedkoper kan. De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Advanced Energy Materials.

https://tweakers.net/nieu(...)-van-44-procent.html

Ben benieuwd of hier nog veel rek/vooruitgang in zit. De effectiviteit van zonnepanelen. Zou een volgende nekslag voor de olie-industrie zijn lijkt me.
  dinsdag 18 juli 2017 @ 11:50:14 #6
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_172501286
In de lithium
Nobody exists on purpose.
Nobody belongs anywhere.
Everybody's gonna die.
pi_172501290
Westerse landen houden financiering van moslimfundamentalisten onder de pet
home

Een rapport werpt nieuw licht op een bekend pijnpunt: de Saudische financiering van moslimfundamentalisten.

Westerse regeringen zijn allerminst blij met de rol die Saudi-ArabiŽ en andere Golfstaten spelen bij het verspreiden van de fundamentalistische islam in de wereld, maar minstens zo vervelend is het wanneer deze praktijken media-aandacht genereren. Het Westen is namelijk goed bevriend met de landen die het salafisme exporteren. De Henry Jackson Society, een neo-conservatieve denktank in Londen, publiceerde gisteren een nieuw rapport (pdf) waarin zij de Saudische financiering van moslimfundamentalistische personen en organisaties tegen het licht houden.

In 2015 gaf Saudi-ArabiŽ zo'n 4 miljard dollar uit aan de verspreiding van het salafisme, aldus het rapport. Europese moslims krijgen snoepreisjes aangeboden naar Saudi-ArabiŽ, waar zij opleidingen volgen aan religieuze instituten waar ze onderwezen worden in de salafistische leer. De onderzoekers baseren hun conclusies op publieke gegevens en bronnen.

https://www.trouw.nl/home(...)der-de-pet~a1fd688d/

Dit soort dingen maakt dat het mij niet snel genoeg kan gaan, het uit de olie gaan.
pi_172520585
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.
quote:
Ecuador breekt met afspraken OPEC over productieverlaging olie

Ecuador breekt met de productiebeperkingen die grote olieproducerende landen hebben afgesproken.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft dringend geld nodig en wil daarom weer meer olie uit de grond gaan pompen, heeft de Ecuadoraanse olieminister Carlos Perez in een televisie-interview gezegd.

Er is behoefte aan geld voor de schatkist, daarom hebben we besloten om de productie geleidelijk te verhogen", zei Perez. Volgens hem heeft het besluit weinig impact op de wereldwijde oliewinning. Dat komt omdat Ecuador in de oliewereld maar een kleine speler is. Het zou echter wel kunnen dat de keuze van Ecuador andere landen overhaalt om ook uit de deal te stappen, vrezen kenners.

Leden van oliekartel OPEC, waaronder Ecuador, en enkele andere grote olieproducenten als Rusland kwamen eind mei nog overeen om een bestaande productiebeperking te verlengen tot eind maart 2018. De afspraken zijn bedoeld om de sterk gedaalde olieprijzen weer wat op te krikken.

Volgens onderzoek wordt er wereldwijd echter nog altijd meer olie opgepompt dan waar vraag naar is.
We can't afford the illusion anymore
  woensdag 19 juli 2017 @ 10:07:43 #9
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_172521020
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_172523276
quote:
2s.gif Op woensdag 19 juli 2017 10:07 schreef Eyjafjallajoekull het volgende:

[..]

Dus ze gaan meer produceren waardoor de prijs verder zakt, waardoor landen meer willen produceren om hun schatkist te vullen....etc.
Ze gaan gewoon op termijn ten onder. Wat mij betreft helemaal prima voor de meeste landen.
pi_172527669
quote:
0s.gif Op woensdag 19 juli 2017 09:34 schreef Digi2 het volgende:
De langdurig lagere olieprijs zet OPEC-leden steeds meer onder financiele druk. Als meer en vooral grotere olieproducenten zich niet meer aan de productiebeperkende afspraken houden is een crash van de olieprijs waarschijnlijk.

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

opec%20table%204_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
pi_172554173
Tik, tok.

quote:
WTI Jumps Back Above $47 After Crude Draw; Production At Highest Since July 2015
20170719_DOE4_0.jpg
De waarheid in iemands hoofd is vaak onbuigzamer dan het sterkste staal.
  donderdag 20 juli 2017 @ 18:55:25 #13
54837 nixxx
NIET broer van TD
pi_172555666
quote:
7s.gif Op woensdag 19 juli 2017 15:05 schreef bedachtzaam het volgende:

[..]

Ik geloof daar niet zo in, er word lekker verdiend aan speculatie.

Ohh, er is veel olie verbruikt=olieprijs omhoog.
Enkele dagen later..
Ohh, er is 'verassend' hogere ruwe olie voorraad=olieprijs omlaag.

Die prijs staat precies waar ze hem hebben willen, tussen de 45 en 50 dollar met af en toe een uitschieter.

[ afbeelding ]
Hehe, mijn departement produceert lekker meer dan koeweit of de emiraten :p
ik ben niet gek.. ik ben volstrekt niet gek, ik ben helemaal niet gek... ik ben een nagemaakte gek
gooi alles weg neem een besluit, doe als het moet alles opnieuw
pi_173150549
De shale oil productie neemt nog steeds stevig toe. Dat mag ook niet verwonderen aangezien de prijs al langere tijd rond de $50 per vat schommelt.

quote:
U.S. Oil Drillers Keep Pressure on OPEC With Record Shale Output

Oil output from major U.S. shale plays is poised to reach a fresh record next month, further complicating OPEC’s efforts to support prices.

The Energy Information Administration expanded its monthly forecasts to include the Anadarko shale region spanning 24 Oklahoma and five Texas counties. The region, a well-established oil and gas producing area, has seen an uptick in improved drilling and completion technology, the agency said in its monthly Drilling Productivity report released Monday.

The U.S. shale production gain is being led by the oil-rich Permian basin of New Mexico and Texas, where production has risen steadily over the past two years. The agency projects Permian output to rise by 64,000 barrels in September, reaching a record of 2.6 million barrels a day.
600x-1.png
We can't afford the illusion anymore
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')