Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal!quote:Op zondag 31 december 2017 13:50 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen
Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.
Haha dank je, ik experimenteer graag met granen, texturen en smaken. Dingen met alleen witte tarwebloem heb ik al heel lang niet meer gemaakt.quote:Op zondag 31 december 2017 15:29 schreef SiennaForrest het volgende:
[..]
Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal!
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
Hier exact 0 gram zout, en echt niemand van de vele proevers klaagt over smaak of gebrek aan zout.quote:Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)
Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.quote:Op zondag 31 december 2017 16:00 schreef fietsie het volgende:
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.quote:Op zondag 31 december 2017 16:24 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.
Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
De gulden middenweg dusquote:Op zondag 31 december 2017 16:26 schreef fietsie het volgende:
[..]
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.quote:Op maandag 26 november 2018 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.
Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.
Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.quote:Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.
En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Mijn insteek is dat je geen zout moet proeven, maar het wel zijn werk moet doen, dan zit je goed.quote:Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:
[..]
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.
En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Ja zoiets had ik ook in gedachten. Bij brood doe ik meestal ook ongeveer zoveel.quote:Op maandag 26 november 2018 11:58 schreef derLudolf het volgende:
[..]
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
beter laat dan ooit.quote:Op maandag 26 november 2018 12:01 schreef Lot_1 het volgende:
Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 16:59 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.
Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
THT-datum staat erop. Meestal paar weken.quote:Op vrijdag 25 oktober 2019 18:58 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 16:34 schreef djkoelkast het volgende:
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
Als ik instant heb dan is het geen Oetkergist, dat zal wel altijd werken.quote:Op dinsdag 29 oktober 2019 17:48 schreef derLudolf het volgende:
[..]
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.
Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.
Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |