abonnement Unibet Coolblue
  zondag 31 december 2017 @ 15:29:32 #101
347224 SiennaForrest
Dat bepaal ik zelf wel uit!
pi_176193372
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 13:50 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik heb deze keer wel 1x proefgebakken een maand geleden om te zien of dit overnacht rijzen zou werken, dat werkt (voorheen was het 2x 30 minuten in een warme omgeving).
En ik bak gewoon binnen zoals elk jaar, met nieuwe arachideolie, dan stinkt het echt niet. Ik begin meestal bakken tijdens de Top 2000 a gogo, maar denk dit jaar ietsje eerder, we willen nog wat oliebollen naar iemand toebrengen ;)

Mijn recept heeft 1% zout ten opzichte van het meel. Ik maak sowieso alleen kleine batches van 500g meel, dus 5g zout.
We hadden dit jaar best veel "valappelen" in de tuin, appels die te vroeg van de boom vielen door storm, die zitten in de krentenbollen, samen met krenten, rozijnen, sultana's, sinaasappelschil en citroenschil.
De krenten/rozijnen heb ik laten wellen in een mix van whisky, doppelkorn en obstwasser. Op de appels heb ik way ceylonkaneel gestrooid voor ik ze in het deeg verwerkte.

Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal! :)
''Ware rust is niet afwezigheid van beweging, het is evenwicht in de bewegingen.'
  zondag 31 december 2017 @ 15:54:26 #102
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_176194206
Dankjewel! Had na 't plaatsen ook bedacht om t deeg in meerdere partijen te maken
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 15:55:02 #103
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176194227
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 15:29 schreef SiennaForrest het volgende:

[..]

Goed man, klikt echt goed met al die verfijnde toevoegingen en smaakjes. Dat zijn geen oliebollen meer dat zijn sterrenbollen. De mijn zijn ook gelukt, net klaar, nu op weg naar wat eenzame ouderen om ze een schaaltje te brengen en wat te kletsen. Succes allemaal! :)
Haha dank je, ik experimenteer graag met granen, texturen en smaken. Dingen met alleen witte tarwebloem heb ik al heel lang niet meer gemaakt.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 16:00:44 #104
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176194378
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.



SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  zondag 31 december 2017 @ 16:03:37 #105
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176194460
quote:
1s.gif Op zondag 31 december 2017 13:35 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Gaat prima. Had wel iets zouter gemogen naar mijn mening (m'n zout voelde wat klammig. Recept zei 20g zout, das teveel, nu 17g gedaan, deel daarvan is natuurlijk vocht)

Ik heb van 3kg bloem meel gemaakt. Steeds 1kg in een emmer, heb nu 2,5kg emmer verwerkt.
Hier exact 0 gram zout, en echt niemand van de vele proevers klaagt over smaak of gebrek aan zout.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 16:24:54 #106
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176195183
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:00 schreef fietsie het volgende:
Hier een klassiek recept, en mijn eigen vulling.
Ik bak jaarlijks, sinds ik een jaar of 16 was. Het is meer een gebak-bollete dan een boterhambol.

Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.

Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 31 december 2017 @ 16:26:51 #107
84152 fietsie
Don't Panic.
pi_176195247
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:24 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Gebak bolletje als in waar die hele grote gaten in zitten? Die krijg je door een vochtiger deeg te hebben en niet door te scheppen voor het bakken. Nadeel van zo'n deeg is dat je oliebollen heel erg veel vetter worden, in al die grote gaten zit dan vet en niet te weinig ook.

Het is geheel naar smaak natuurlijk, van mij mag hij wat minder vet van binnen, dan heb je wel een iets dichtere structuur. Maar om dat nou gelijk brood te noemen, dan moeten ze nog wel een heel stuk droger zijn wat mij betreft.
Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
Probably the last sound heard before the Universe folded up like a paper hat would be someone saying What happens if I do this?
  Moderator zondag 31 december 2017 @ 19:08:10 #108
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_176200719
quote:
0s.gif Op zondag 31 december 2017 16:26 schreef fietsie het volgende:

[..]

Neuh je krijgt er geen olie uitgeknepen; maar met die van bv mijn opa kon je de ramen ingooien, zo zwaar.
De gulden middenweg dus ;)
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  maandag 1 januari 2018 @ 21:41:28 #109
366512 BakkieDoen
Lekker tjoffie drinken....
pi_176224435
Hier is het ook weer helemaal goedgekomen met de bollen.
Dit jaar maar weer gewoon m'n vertrouwde recept met soezendeeg erdoor gebruikt.
Lekker luchtige bollen.

Gelukkig nieuwjaar iedereen *O*
  Moderator / Redactie Sport zondag 25 november 2018 @ 18:13:53 #110
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_183365258
Gastschop :P
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 10:28:10 #111
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183376860
Ik ga zeker weer bakken, weer wat experimenteren met andere soorten bier in het beslag van de krentenbollen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183377507
Ja, ik overweeg dit jaar voor het eerst oliebollen te bakken. Heb de topics uitgebreid doorgelezen en kom al van alles tegen.

Bij het deeg maken wil ik een combinatie van water/melk/weizen bier gebruiken. Bij broodbakken ben ik gewend om gedroogde gist te gebruiken dus dat is nu ook het plan. De vulling wordt á la fietsie: appel, witte rozijnen, citroenrasp. Wellicht ook nog wat donkere rozijnen voor het traditionele gevoel. Rest me nog de vragen: hoeveel zout? Ik lees variaties van 0 tot 20g per kg meel. Ik denk dat wat zout de smaak wel ten goede komt.
En suiker in het deeg? Ik hou zelf van zoet, maar appel/rozijnen en de poedersuiker zijn ook zoetmakers.

En de timing.. dat is ook een puntje. Lange rijstijd komt de smaak ten goede, maar de hoeveelheid gist mag dan minder. Even puzzelen dus. En ik denk eraan om in de dagen ervoor een testbatchje te maken.
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:36:40 #113
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183377769
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.

Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.

Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183377957
quote:
0s.gif Op maandag 26 november 2018 11:36 schreef djkoelkast het volgende:
Ik zou geen suiker in het beslag doen, er zit al smaak in zout, melk en bier. De bol is neutraal echt lekkerder. Ik gebruik meestal rozijnen, sultana's en krenten allemaal door elkaar en als ik appels heb ook appel.

Tip: let bij citroenen op dat je citroenen neemt zonder waslaag, die krijg je er niet afgewassen namelijk. Biologische citroenen bevatten geen waslaag. Citroenrasp uit een bakje is ook niks, dat is vooral suiker, aroma, conserveermiddel en een heel klein beetje citroen.

Hoeveelheid zout heb ik in 1 van de topics wel eens geroepen, ik kan het voor je opzoeken. Dat was voor mij de perfecte hoeveelheid, versterkt de smaken, zonder dat je bollen zout smaken, dat is volgens mij net de juiste hoeveelheid.
Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:58:08 #115
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_183378038
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator maandag 26 november 2018 @ 11:59:16 #116
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_183378063
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:52 schreef Lot_1 het volgende:

[..]

Jij zat rond de 1% zout, als ik het goed heb. Redelijk aan de lage kant van het spectrum.

En die citroen rasp, daar was ik van op de hoogte. Ik heb een Ekoplaza om de hoek zitten, die zal wel goede citroenen verkopen lijkt me.
Mijn insteek is dat je geen zout moet proeven, maar het wel zijn werk moet doen, dan zit je goed.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_183378102
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 11:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]

1,7% had ik de laatste keer volgens mij dat was goed.
Ja zoiets had ik ook in gedachten. Bij brood doe ik meestal ook ongeveer zoveel.

Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
freedom is just another word for nothing left to lose
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:27:46 #118
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189615532
In de SC wordt alweer gerept over kerst... Maar ik heb alweer donders zin om oliebollen te gaan bakken. En aangezien hier vorig jaar tijdens het moment suprème helemaal niet is gepost dit topic maar alvast eens schopje omhoog geven.

Ergens begin dit jaar liep ik tegen een goede aanbieding en kon onderstaand apparaat kopen
8 liter inhoud en 3,5 kW.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:29:36 #119
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189615561
quote:
1s.gif Op maandag 26 november 2018 12:01 schreef Lot_1 het volgende:

Jij gebruikt verse gist toch? Heeft dat nog een speciale reden of is het gewoon wat je gewend bent?
beter laat dan ooit.
Dat ben ik zo gewend, zo deed opa het ook. Wellicht gaat het met instant ook goed, maar ja, kom toch regelmatig in Duitsland en daar ligt verse gist gewoon in de winkel. Wat zeg ik, ze hebben zelfs drie merken/soorten.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 25 oktober 2019 @ 16:59:07 #120
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_189616040
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.

Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
  Moderator vrijdag 25 oktober 2019 @ 18:58:48 #121
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189617859
quote:
0s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 16:59 schreef qltel het volgende:
Ik gebruik ook verse gist. Ik heb het toch al in huis voor brood en vind het veel fijner werken.

Verse gist kun je trouwens prima invriezen en dan lang bewaren.
Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 25 oktober 2019 @ 19:14:08 #122
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_189618088
quote:
1s.gif Op vrijdag 25 oktober 2019 18:58 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Oh dat wist ik niet, goede tip. Hoe lang blijft het sowieso goed?
THT-datum staat erop. Meestal paar weken.

Maar ik snijd die 42 grams blokjes in 2 stukken (dat is voor mij precies genoeg voor 2 broden in 1x) en vries ze in. In de vriezer blijft het maanden goed. Ik koop altijd een vol doosje bij de Duitse Lidl. Is genoeg voor maanden en kost bijna niets.
  Moderator dinsdag 29 oktober 2019 @ 16:34:05 #123
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_189685709
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
En ik heb nu al weer zin in oliebollen. Ik denk dat ik dit jaar door de krentenbollen weer een quadrupel (bier) draai en door de gewone oliebollen iets met meer hop en het liefst ook met tarwe. Misschien wel een hoppenweizen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 29 oktober 2019 @ 17:48:13 #124
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_189686471
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2019 16:34 schreef djkoelkast het volgende:
Verse gist is een stuk zekerder dan instant, soms werkt instant gewoon niet.
Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.

Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.

Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator woensdag 30 oktober 2019 @ 10:44:29 #125
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_189695573
quote:
1s.gif Op dinsdag 29 oktober 2019 17:48 schreef derLudolf het volgende:

[..]

Heb nog nooit instant gebruikt bij oliebollen, maar bij andere degen is het met instant eigenlijk altijd wel goed gegaan gelukkig.

Maar zoals ik al zei, geen reden om van m'n recept af te wijken. 55g gist op 1kg bloem.

Vorig jaar waren ze goed gelukt, dus ga wederom voor een Naturtrüb Hefeweizen
Als ik instant heb dan is het geen Oetkergist, dat zal wel altijd werken.
Maar voor oliebollen haal ik ook altijd verse gist, kun je hier bij de Dekamarkt krijgen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')