abonnement Unibet Coolblue
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 24 december 2016 @ 16:29:28 #201
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_167578895
Ik heb me gewaagd aan vlechtbrood:



en Kaiserbrötchen



Recept is gewoon witbrood, techniek uit Levine 1.

Straks kijken of ik een rechthoekige Pannettone kan maken (bij gebrek aan een tulbandvorm).
pi_167579118
Ik waag mij vandaag aan simultaan bakken, een zuurdesem en berliner knüppel.
Timing is toch weer lastig uit te kienen dus zuurdesem maar even deel van tweede rijs op koude balkon

Edit: slecht plan. Grootste zuurdesem mislukking uit geschiedenis :X
Knüppel wel gelukt, dus we verhongeren niet ;)

[ Bericht 46% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 24-12-2016 20:26:57 ]
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 24 december 2016 @ 20:53:28 #203
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_167584347
Mijn Pannettone van de website van Levine.





In plaats van cranberry's krenten genomen, omdat ik geen cranberry's in huis had. Ik weet niet helemaal hoe zo'n ding moet smaken, maar ik had wat meer fruitsmaak verwacht, maar dat kan natuurlijk komen doordat die cranberry's missen.

Oh, en hij had ook een enorme ovenrijs waardoor 1 zijkant wat ontploft eruit ziet. Hij is dus niet geschikt voor heel Holland bakt, maar smaakt prima. :)
pi_167784491
Het nieuwe boek van Levine lag - niet helemaal toevallig - onder de kerstboom voor me. Vandaag stokbrood gebakken voor bij fondue vanavond en pistoletjes voor bij de lunch. Die waren errug lekker.



pi_167784539
Oooh, mijn pistoletjes zijn nooit zo mooi *;
pi_167784737
Met dank aan duidelijke uitleg over vouwen en insnijden van Levine. Die vrouw is echt briljant.
pi_167792107
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:50 schreef Bleie het volgende:
Met dank aan duidelijke uitleg over vouwen en insnijden van Levine. Die vrouw is echt briljant.
Ja goed hč ! Zij is echt t geheim om zelf ok zulke toffe resultaten te krijgen O+
pi_167811651
Zojuist mijn eerste brood gebakken uit het boek van Levine, het rozijnenkrentenbrood.
Ik ben sinds enige tijd begonnen met zelfgebakken brood uit de broodbakmachine, dit is het eerste brood uit de oven.


[ Bericht 11% gewijzigd door coucou op 01-01-2017 18:47:46 ]
pi_167811875
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 18:23 schreef coucou het volgende:
Zojuist mijn eerste brood gebakken uit het boek van Levine, het rozijnenkrentenbrood.
Ik ben sinds enige tijd begonnen met zelfgebakken brood uit de broodbakmachine, dit is het eerste brood uit de oven.

[ afbeelding ]

Edit: ik krijg de link van de foto niet goed...
kan ook niet vanuit dropbox, wel imgur of photobucket

Ben je zelf tevreden met het resultaat?
pi_167812120
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 18:23 schreef coucou het volgende:
Zojuist mijn eerste brood gebakken uit het boek van Levine, het rozijnenkrentenbrood.
Ik ben sinds enige tijd begonnen met zelfgebakken brood uit de broodbakmachine, dit is het eerste brood uit de oven.

[IMG]http://i63.tinypic.com/w8tjlu.jpg[IMG]

Je moet nog een / toevoegen in de laatste tag. Ziet er goed uit hoor. Is het lekker?
pi_167812217
quote:
1s.gif Op zondag 1 januari 2017 18:45 schreef Bleie het volgende:

[..]

Je moet nog een / toevoegen in de laatste tag. Ziet er goed uit hoor. Is het lekker?
Eindelijk gelukt, ik ben ook niet gewend om veel te posten hier, sorry... Ik heb het brood nog niet geproefd, dus de smaak is nog een verrassing. Voor een eerste keer ben ik in ieder geval wel tevreden met het uiterlijk.
pi_167812228
Ja zie het nu, ziet er idd prima uit!
pi_168126516
Ik weet niet of het interessant wordt maar vanaf as donderdag heeft Robert v Beckhoven een programma over brood
http://www.omroepmax.nl/brood/

Een zoektocht naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.
Meesterpatissier Robčrt van Beckhoven reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood. Robčrt ontmoet collega-bakkers, leermeesters en andere connaisseurs en laat zien op welke manieren diverse culturen omgaan met dit eeuwenoude voedsel. Hij onderzoekt met hen de ingrediënten, het maakproces en de vele verschillende vormen van het dagelijkse brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem.

Robčrt reist in zes afleveringen door acht verschillende landen (Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken). Als het even kan bakt en proeft hij mee met de bijzondere mensen die hij onderweg ontmoet.

Uitzending
Vanaf donderdag 19 januari 2017
22.15 uur, NPO 1
(6 afleveringen)
  Moderator / FOK!Fotograaf zaterdag 14 januari 2017 @ 13:09:14 #214
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168126983
quote:
1s.gif Op zaterdag 14 januari 2017 12:48 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ik weet niet of het interessant wordt maar vanaf as donderdag heeft Robert v Beckhoven een programma over brood
http://www.omroepmax.nl/brood/

Een zoektocht naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood.
Meesterpatissier Robčrt van Beckhoven reist door Europa op zoek naar verhalen, geheimen en achtergronden van brood. Robčrt ontmoet collega-bakkers, leermeesters en andere connaisseurs en laat zien op welke manieren diverse culturen omgaan met dit eeuwenoude voedsel. Hij onderzoekt met hen de ingrediënten, het maakproces en de vele verschillende vormen van het dagelijkse brood. Van croissant tot knäckebröd en van rogge tot zuurdesem.

Robčrt reist in zes afleveringen door acht verschillende landen (Nederland, België, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Duitsland, Zweden en Denemarken). Als het even kan bakt en proeft hij mee met de bijzondere mensen die hij onderweg ontmoet.

Uitzending
Vanaf donderdag 19 januari 2017
22.15 uur, NPO 1
(6 afleveringen)
Dat klinkt interessant, bedankt voor de tip!
pi_168168721
Ik heb weer eens brood gebakken. Volkoren met zaden en pitten, recept van Levine.



pi_168168880
Ziet er gezond uit bleie
Ik heb ook gebakken uit Levine 2 dit weekend, maar niet echt briljant foto materiaal.
Brood met quinoa werd onbedoeld soort van stokbrood omdat hij niet wilde lossen uit de vorm en de Levientjes (zuurdesem versie) wilden niet bijna rijzen. Gelukkig is de combi rozijn, pecan, koekruiden en tarwe altijd wel eetbaar dus maar gewoon in vriezer gegooid
pi_168260188
Ik probeer nu al een tijdje om zelf brood te bakken in de oven. Echter, elke keer is het rauw binnenin. Ik vermoed dat het niet goed genoeg rijst. Ik laat het deeg met gist eerst een hele nacht rijzen, voeg dan nog wat water en meel toe en laat het een paar uur rijzen maar dit is blijkbaar niet goed genoeg. Ik snij dan maar sneedjes af en leg die terug in de oven zodat ze alsnog kunnen bakken.

Het smaakt overigens heerlijk.

Iemand tips hoe ik het wel volledig kan bakken, liefst ook wat luchtiger hoewel het zeker geen baksteen is.
"I can accept failure. I can not accept not trying."
pi_168261232
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 00:13 schreef Schadenfreude het volgende:
Ik probeer nu al een tijdje om zelf brood te bakken in de oven. Echter, elke keer is het rauw binnenin. Ik vermoed dat het niet goed genoeg rijst. Ik laat het deeg met gist eerst een hele nacht rijzen, voeg dan nog wat water en meel toe en laat het een paar uur rijzen maar dit is blijkbaar niet goed genoeg. Ik snij dan maar sneedjes af en leg die terug in de oven zodat ze alsnog kunnen bakken.

Het smaakt overigens heerlijk.

Iemand tips hoe ik het wel volledig kan bakken, liefst ook wat luchtiger hoewel het zeker geen baksteen is.
ook brood dat niet goed rijst blijft niet rauw binnenin.
De temperatuur is te laag of je bakt te kort.

Geef eens details? Wel rececpt gebruik je nu?
pi_168274216
Blijkbaar was een deel van het bericht weggevalen. Dit is mijn recept:

Ik heb een potje met een soort van deeg gekregen van een vriendin dat ik in de koelkast bewaar. Dit werkt als gist (ik weet niet exact hoe dit heet). Als ik bak voeg ik hier 30ml water en 30g wholemeal rye flour aan toe en laat het een aantal uren op de verwarming staan. Daarna haal ik hier twee lepels uit, men deze met 190ml water, 180g wholemeal rye flour en 100g wholemeal spelt flour. Dit laat ik ruim een nacht (16 uur) in de buurt van (niet op) de verwarming staan. Daarna voeg ik nogmaals 190ml water, 200g wholemeal rye flour, 200g spelt flour en een lepel zout toe. Dit zet ik een aantal uren in de oven op 50 graden om te laten rijzen. Daarna gaat het de oven in op 240graden voor zo'n 1,5 uur.

Excuses voor de engelse termen, ik woon in London en weet niet de exacte vertaling. De vriendin van wie ik het gistmengsel heb gekregen heeft mij ook dit recept gegeven maar weet ook niet waarom het bij mij niet en bij haar wel lukt.
"I can accept failure. I can not accept not trying."
pi_168274282
Rijzen op 50 graden :N
Veeeeeeel te warm

Desem moet je de tijd geven maar niet met die temp. Gist gaat dan dood

Probeer deze anders eens, stapje voor stapje uitleg met tijdschema
https://www.weekendbakery(...)tartine-style-bread/

[ Bericht 20% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 19-01-2017 21:29:13 ]
pi_168275082
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:42 schreef Bleie het volgende:
Het nieuwe boek van Levine lag - niet helemaal toevallig - onder de kerstboom voor me. Vandaag stokbrood gebakken voor bij fondue vanavond en pistoletjes voor bij de lunch. Die waren errug lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Prachtig! O+
Leftist Vegan Long Haired Witch
Revolutionary Anarchist
No material girl, No extremist, Critical Thinker.
XXX Straight Edge XXX
pi_168276925
quote:
0s.gif Op donderdag 19 januari 2017 19:20 schreef Schadenfreude het volgende:
Blijkbaar was een deel van het bericht weggevalen. Dit is mijn recept:

Ik heb een potje met een soort van deeg gekregen van een vriendin dat ik in de koelkast bewaar. Dit werkt als gist (ik weet niet exact hoe dit heet). Als ik bak voeg ik hier 30ml water en 30g wholemeal rye flour aan toe en laat het een aantal uren op de verwarming staan. Daarna haal ik hier twee lepels uit, men deze met 190ml water, 180g wholemeal rye flour en 100g wholemeal spelt flour. Dit laat ik ruim een nacht (16 uur) in de buurt van (niet op) de verwarming staan. Daarna voeg ik nogmaals 190ml water, 200g wholemeal rye flour, 200g spelt flour en een lepel zout toe. Dit zet ik een aantal uren in de oven op 50 graden om te laten rijzen. Daarna gaat het de oven in op 240graden voor zo'n 1,5 uur.

Excuses voor de engelse termen, ik woon in London en weet niet de exacte vertaling. De vriendin van wie ik het gistmengsel heb gekregen heeft mij ook dit recept gegeven maar weet ook niet waarom het bij mij niet en bij haar wel lukt.
Dat is zuurdesem (sourdough). Weet niet of dit recept klopt, maar 50 graden is te warm om te reizen. Ik heb niet veel ervaring met zuurdesem, maar anderen hier wel.
  zaterdag 21 januari 2017 @ 08:14:32 #223
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168315806
goedemorgen bakkers,

Ik wil voor vanavond 2 broden maken voor bij de soep.
Ik zit zelf te denken aan:

- zongedroogde tomaten en rode ui
- kaas ui

Iemand nog tips voor een goed hartig brood? (met recept, als het kan)
Drop you like an ill, bad habit
pi_168315864
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 08:14 schreef pmponer het volgende:
goedemorgen bakkers,

Ik wil voor vanavond 2 broden maken voor bij de soep.
Ik zit zelf te denken aan:

- zongedroogde tomaten en rode ui
- kaas ui

Iemand nog tips voor een goed hartig brood? (met recept, als het kan)
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.it/p/recepten-index.html?m=1

Kijk hier eens! Top recepten met top uitleg.
^O^
  zaterdag 21 januari 2017 @ 08:39:45 #225
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168316007
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 08:27 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]

https://uitdekeukenvanarden.blogspot.it/p/recepten-index.html?m=1

Kijk hier eens! Top recepten met top uitleg.
^O^
Goede tip, meteen een bookmark gezet bedankt!
Ik zit nog even rond te neuzen bij Rudolph maar ik heb al wel wat ideen erbij.
Drop you like an ill, bad habit
  zaterdag 21 januari 2017 @ 10:35:06 #226
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168317157
Die boeken van Levine, welke zouden jullie het meest aanraden?
Drop you like an ill, bad habit
pi_168317441
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 10:35 schreef pmponer het volgende:
Die boeken van Levine, welke zouden jullie het meest aanraden?
eerst als je niet ervaren bent, de tweede als je al regelmatig bakt
  zaterdag 21 januari 2017 @ 11:40:50 #228
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168318202
hmm ik bak wel af en toe en ken de bakkersformule.
weet hoe ik deeg moet kneden en opbollen

ik ken echter niet alle verschillen in meel en wat dat met de hydratatie doet.
Zo ken ik bijvoorbeeld niet het verschil tussen patent bloem en tarwe bloem (volgens mij is dat er niet)


Moet er maar eens door die boeken heen bladeren dan

zo het eerste afbakken



[ Bericht 37% gewijzigd door pmponer op 21-01-2017 13:35:51 ]
Drop you like an ill, bad habit
pi_168320630
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 11:40 schreef pmponer het volgende:

Zo ken ik bijvoorbeeld niet het verschil tussen patent bloem en tarwe bloem (volgens mij is dat er niet)


[ afbeelding ]
Tarwebloem is een graansoort, met alleen de tarwekern (anders was het meel) en kan van grof tot fijn worden vermalen.

Patentbloem is een malingsgraad van de molen (vrij fijn, met weinig gluten en relatief veel eiwit, dus geschikt voor koekjes, maar minder geschikt voor brood), is meestal van tarwebloem, maar hoeft dus niet per se.

Dat is tenminste wat ik er altijd van heb begrepen.
Somebody that I used to know
pi_168320673
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:42 schreef Bleie het volgende:
Het nieuwe boek van Levine lag - niet helemaal toevallig - onder de kerstboom voor me. Vandaag stokbrood gebakken voor bij fondue vanavond en pistoletjes voor bij de lunch. Die waren errug lekker.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
ggrrrrrrr, pistoletjes totaal misluktt (desem versie). Kreeg er sowieso niet 12 in de oven en had weer eens een tijdsprobleem
pi_168320832
quote:
0s.gif Op zaterdag 31 december 2016 14:50 schreef Bleie het volgende:
Met dank aan duidelijke uitleg over vouwen en insnijden van Levine. Die vrouw is echt briljant.
Haar kracht is mijns inziens de consistente systematiek die zij toepast. Haar recepten volgen altijd hetzelfde stramien waardoor je na drie keer al snapt waar je precies mee bezig bent en of het volgens plan verloopt. Andere recepten zijn geen nieuwe hocuspocus, maar varianten op hetzelfde thema. Of je nu zoet of hartig bakt, met meer of minder vocht, met of zonder ei/melk, met of zonder vulling, met veel of weinig water, alles is te volgen en geeft je grip op het bakproces. Dat maakt zij zo duidelijk inzichtelijk. Inderdaad, ze is briljant.
Somebody that I used to know
pi_168321968
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 14:28 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

ggrrrrrrr, pistoletjes totaal misluktt (desem versie). Kreeg er sowieso niet 12 in de oven en had weer eens een tijdsprobleem
Oh, wat balen! Wat is er misgegaan?
pi_168321987
Ik wil trouwens wel weer eens een desem opstarten, maar het probleem zit bij mij altijd in het in leven houden. Ik bak helemaal niet zo vaak, dus bewaar het dan in de koelkast, maar dan gaat het na een tijdje toch dood. Iemand hier tips?
  zaterdag 21 januari 2017 @ 15:47:56 #234
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_168322141
zo, klaar voor vandaag



Rozemarijn, tomaatjes (ook zongedroogd), mozzerella, olijf
Drop you like an ill, bad habit
pi_168322170
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:38 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh, wat balen! Wat is er misgegaan?
wat niet _O-
Eerste rijs ging wel goed, maar vormen lukte niet vanwege enorm plakkerig deeg en voor tweede rijs en bakken had ik net niet genoeg tijd omdat ik weg moest.
Half uurtje tweede rijs gedaan, 20 minuten bakken (redelijk volgens recpt) maar toen warenze nog bizar bleek. Met jas al aan besloten om oven uit te doen en ze in de oven te laten maar het zijn pannenkoeken. Wel smakelijk op zich, net eentje opgeknaagd
pi_168322324
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:49 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

wat niet _O-
Eerste rijs ging wel goed, maar vormen lukte niet vanwege enorm plakkerig deeg en voor tweede rijs en bakken had ik net niet genoeg tijd omdat ik weg moest.
Half uurtje tweede rijs gedaan, 20 minuten bakken (redelijk volgens recpt) maar toen warenze nog bizar bleek. Met jas al aan besloten om oven uit te doen en ze in de oven te laten maar het zijn pannenkoeken. Wel smakelijk op zich, net eentje opgeknaagd
Oh jee. Dan had je ze misschien voor de tweede rijs nog beter in de koelkast kunnen zetten tot je weer terug was. Bij mij was het deeg trouwens niet enorm plakkerig. Toch wat meer meel de volgende keer?
pi_168322397
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 januari 2017 15:58 schreef Bleie het volgende:

[..]

Oh jee. Dan had je ze misschien voor de tweede rijs nog beter in de koelkast kunnen zetten tot je weer terug was. Bij mij was het deeg trouwens niet enorm plakkerig. Toch wat meer meel de volgende keer?
tja wel over getwijfeld, maar koelkast methode heb ik in verleden ook al eens geprobeerd met weinig succes. Dan moeten ze zo lang weer op temp komen dat ze uiteindelijk ook weer overrezen (?) zijn. Ik had het wel kunnen halen als ik de autolyse had overgeslagen. Maar ja, ze zagen er bij jou zo lekker uit :(
Meh.
Nu gewoon bruin brood aan maken, want ik moet toch iets te eten hebben volgende week :D

Edit:


[ Bericht 13% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 21-01-2017 19:09:18 ]
pi_168336746
Lekkere broden hierboven..

Gisteravond ook een deeg opgestart en gevormd in een rijsmandje. Tweede rijs in de koelkast, zodat ik vandaag (zonder al te veel moeite) een brood kan bakken. Deegtemp. was 6 graden toen het de koelkast uit kwam. Staat nu toch al zo'n twee uur buiten de koelkast te rijzen. Wel bewust wat minder gist gebruikt om het proces beter te kunnen controleren.

Dus een beetje op gevoel dit keer. Planning loopt toch wat in de soep deze ochtend haha.
pi_168351740
In verhouding iets meer bloem dan speltmeel. 66% water. Handje lijnzaad, honing, olijfolie, zout en theelepel instant gist. Rijs in de koelkast lijkt het kruim ook wat 'opener' te maken.



pi_168352079
Ziet er prima uit
  zondag 22 januari 2017 @ 20:33:15 #241
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_168352660
quote:
0s.gif Op zondag 22 januari 2017 20:00 schreef Martijn1P het volgende:
In verhouding iets meer bloem dan speltmeel. 66% water. Handje lijnzaad, honing, olijfolie, zout en theelepel instant gist. Rijs in de koelkast lijkt het kruim ook wat 'opener' te maken.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Mooie barst!! *O*
pi_168472618
Zo, zuurdesem bollen volgens recept van weekendbakery. Ik heb Camp Rémy meel gebruikt van de Zuidmolen.
Bleekjes, maar dat was mijn vorige baksel met dit meel ook al.
pi_168488798
Gelukkig weer geslaagde vulling voor de diepvries
Notenbrood uit Levine2
pi_168501563
Mooi!

Ik heb vandaag een focaccia gebakken, maar ben vergeten een foto te maken, en nu is het op. Was erg lekker.
pi_168508579
Zo, derde baksel - overnight rolls

Vriezer heeft weer wat voorraad ;)
pi_168664635
Zaterdag=bakdag
Zuurdesem volgens recept van weekendbakery https://www.weekendbakery(...)yle-sourdough-bread/


[ Bericht 16% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 04-02-2017 16:44:33 ]
pi_168667549
Jij draait productie ;) Mooie broden!
pi_168679894
Nog een brood gebakken, meer als experiment omdat ik bij Lidl speltbloem en volkoren speltmeel gekocht heb (biologisch meel in aanbieding)
Dit brood is dus 100% spelt
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 5 februari 2017 @ 09:24:10 #249
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168679921
quote:
1s.gif Op zondag 5 februari 2017 09:19 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Nog een brood gebakken, meer als experiment omdat ik bij Lidl speltbloem en volkoren speltmeel gekocht heb (biologisch meel in aanbieding)
Dit brood is dus 100% spelt
[ link | afbeelding ]
Oeh! Da's best goed gelukt. Is spelt lastiger dan tarwemeel?
pi_168679990
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 09:24 schreef qltel het volgende:

[..]

Oeh! Da's best goed gelukt. Is spelt lastiger dan tarwemeel?
ik vond het wel meevallen eigenlijk!
Dit recept had ik:
https://uitdekeukenvanard(...)od-met-lijnzaad.html
Er was alleen totaal geen ovenspring terwijl ik hem iets eerder de oven in gegooid heb dan voorgeschreven. Mijn eindresultaat lijkt dan ook niet erg op plaatje van Levine, maar best te eten.
pi_168680262
Het ene speltbloem/ meel is het andere niet. Spelt rijst minder dan tarwe. 100% spelt zal altijd iets lager zijn dan tarwebrood...
pi_168688371
quote:
0s.gif Op zondag 5 februari 2017 10:13 schreef Martijn1P het volgende:
Het ene speltbloem/ meel is het andere niet. Spelt rijst minder dan tarwe. 100% spelt zal altijd iets lager zijn dan tarwebrood...
eerste rijs was wel tamelijk spectaculair. Proef het verschil niet echt btw
pi_168717968

Tarwebloem/gebuild tarwemeel


Tarwebloem/roggemeel

De bak oogst dit weekend O+ :)
pi_168718032
Ah, je bakt nog mee ^O^
pi_168718121
quote:
1s.gif Op maandag 6 februari 2017 19:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Ah, je bakt nog mee ^O^
Helaas wel ja :P 2 weken supermarktbrood gegeten, heb toch teveel last van kruisreacties met mn sesamallergie. Dus nu mag de oven weer gaan draaien :) Binnenkort maar eens het boek van levine aanschaffen, een desemcultuur gaan starten en dan ook weer aan de desembroden ipv noknead-gist.
pi_168751282
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
pi_168751360
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 07:51 schreef Secricible het volgende:
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
Gewoon door gaan is t devies, soms duurt t proces wat langer.
Wat ook nog wel invloed kan hebben is hoe koud of warm het bij je in huis is nu zo in de winter
pi_168754924
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 07:51 schreef Secricible het volgende:
Mag ik nog een keertje inbreken bij jullie?

Het bakken gaat hier aardig de laatste tijd. Afgelopen week de eerste keer met een voordeeg gewerkt, dat was wel heel lekker brood zeg!

Nu had ik bedacht een desemstarter te willen maken volgens de methode die op de site van Levine staat. Het enige verschil is dat ik gebruik heb gemaakt van Roggebloem ipv roggemeel.
Nu was de boel op dag 2 aardig omhoog gekomen, ik begreep dat dit de verkeerde bacteriën waren. Vervolgens dus doorgegaan naar dag 3, maar deze is niet omhoog gekomen. Wel wat kleine bubbeltjes, maar niet echt gestegen zoals zou moeten. Dus netjes dag 3 nog een keer gedaan gisteravond, vanochtend zag ik nog niet meer dan een paar bubbeltjes, dus nog niet gerezen. Hij heeft nog 12 uur voor de 24uur voorbij is, maar als hij vanavond weer niet is gestegen, wat dan? Weggooien die hap en opnieuw beginnen of wat?
doorgaan!
Opstarten duurde bij mij minstens een week
pi_168758407
Dan ga ik door. Gaat me er meer om dat ze zegt dat hij na 24uur minstens moet zijn verdubbeld. En dat doet hij nu dus niet :(
Heb hem inderdaad al verplaatst van mij het raam naar een warmere plek.
pi_168761232
quote:
0s.gif Op woensdag 8 februari 2017 15:27 schreef Secricible het volgende:
Dan ga ik door. Gaat me er meer om dat ze zegt dat hij na 24uur minstens moet zijn verdubbeld. En dat doet hij nu dus niet :(
Heb hem inderdaad al verplaatst van mij het raam naar een warmere plek.
Hij hoeft nog niet verdubbeld te zijn hoor, gewoon doorgaan tot ie dat wel doet :)

En weg bij het koude raam zal zeker ook helpen!
Geduld ;)
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 20:48:32 #261
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168810467
Ik ben trouwens ook bezig met zuurdesem. 2 weken geleden ben ik ermee begonnen en heb deze gebruiksaanwijzing gebruikt. Na een week had ik 2 potten met zuurdesem wat lekker bubbelde en goed rook en volgens mijn eega naar bananenyoghurt smaakte. Als het omhoog komt, wordt het zo'n beetje het dubbele volume.

Sindsdien heb ik 'm 2x per dag gevoerd.

Afgelopen woensdag heb ik volgens die gebruiksaanwijzing een brood gemaakt. Dus 100 gram in een kom en dit gevoerd, laten rijzen, 200g water 400g bloem en 10 g zout erbij en na een half uur gekneed. Na een paar uur was het naar mijn idee wel gerezen, maar ik vind dat altijd lastig om te zien. En dus een voorzichtige 2e kneed gedaan (rekken en vouwen). Hierna in een blik gedaan en gewacht tot het lekker begon te rijzen. En dat viel wat tegen. Na een uur of 2 was het wel toegenomen, maar niet genoeg om dat blik lekker te vullen. Toen ik naar bed wilde (uur of 3 a 4 later nog niet. Dus maar gewoon laten staan. De volgende ochtend was het wel lekker opgekomen.

Maar nu vraag ik me af, gaat er iets verkeerd, doe ik iets verkeerd of zijn mijn verwachtingen gewoon te hoog?

Ik voer 'm nu trouwens 1 a 2x per dag. Ik krijg dus steeds meer want weggooien vind ik zonde. Kan het kwaad om er meer zuurdesem in te gooien?
pi_168810966
Je moet echt weggooien om goede desem te krijgen.
Ik heb een klein potje waar ik alles behalve ongeveer 15 gr weggooi, dan ongeveer 30 gr water en 30 gr meel erbij. Volgende dag herhalen. Als je niet regelmatig bakt kan je desem week in koelkast bewaren zonder voeren.
En begin gewoon met een recept om beetje idee van werken met desem te krijgen, zuurdesem heeft vele uren nodig voor eerste en tweede rijs
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 21:07:45 #263
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168811155
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Je moet echt weggooien om goede desem te krijgen.
Ik heb een klein potje waar ik alles behalve ongeveer 15 gr weggooi, dan ongeveer 30 gr water en 30 gr meel erbij. Volgende dag herhalen. Als je niet regelmatig bakt kan je desem week in koelkast bewaren zonder voeren.
En begin gewoon met een recept om beetje idee van werken met desem te krijgen, zuurdesem heeft vele uren nodig voor eerste en tweede rijs
Okee, dat had ik dus niet begrepen uit die gebruiksaanwijzing. Morgen maar even pannenkoeken bakken dan :)
pi_168811285
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:07 schreef qltel het volgende:

[..]

Okee, dat had ik dus niet begrepen uit die gebruiksaanwijzing. Morgen maar even pannenkoeken bakken dan :)
kijk gewoon eens bij Levine of Weekend bakery, dan zal je zien dat je klein beetje desem nodig hebt omdat je dag van te voren een voordeeg maakt met meestal minder dan 20'gram.
Levine heeft ook recept voor zuurdesem brownies en wafels als je echt niks wil weggooien

Andere optie voor recepten is natuurlijk https://www.ploetzblog.de, om beetje te integreren :P
Anstellgut heet het

[ Bericht 7% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 10-02-2017 21:45:13 ]
pi_168811402
Ik heb de boel toch weggegooid vandaag. Er zaten geen bubbels meer in, het rook echt heel smerig en het leek ook dunner dan voorheen met wat hardere klontjes. Ik ga het binnenkort nogmaals proberen met het recept van foodlog. Ik vertrouwde het iig niet meer...
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 22:01:14 #266
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168813190
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 21:11 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]
Andere optie voor recepten is natuurlijk https://www.ploetzblog.de, om beetje te integreren :P
Anstellgut heet het
heeee, die site ga ik binnenkort eens beter bekijken. Duits lees ik toch vrijwel even makkelijk dan Nederlands.. Bedankt voor de tip!
pi_168813895
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 22:01 schreef qltel het volgende:

[..]

heeee, die site ga ik binnenkort eens beter bekijken. Duits lees ik toch vrijwel even makkelijk dan Nederlands.. Bedankt voor de tip!
kende je die nog niet? :o :D hij is heel bekend in broodland en heeft al paar boeken gepubliceerd
  Moderator / FOK!Fotograaf vrijdag 10 februari 2017 @ 22:31:11 #268
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_168814276
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 februari 2017 22:20 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

kende je die nog niet? :o :D hij is heel bekend in broodland en heeft al paar boeken gepubliceerd
Nee, nog niet!

@Iedereen:

Kijken jullie trouwens naar het programma Brood bij Omroep Max? Ik vind het erg mooi om te zien hoe ze in het buitenland van die mooie broden maken. Op de website (maxvandaag.nl) staat het recept voor de Pane di Genzane, die ga ik denk ik maar eens proberen.
pi_168814381
Ik heb het twee keer gezien, maar vind het te veel mooie plaatjes en te weinig info.
Bij kijken had ik al idee dat het vooral reclame was voor komend boek, las vanavond dat die op 1 maart uitkomt
pi_168846324
Overnight rolls weer
:s)
pi_168880427
Ziet er goed uit Havermoutkoekje!

Ik bakte dit weekend Levines Franse landbrood. Heerlijk, as usual. Helaas werkt tinypic niet mee, dus geen foto's...
pi_168880952
quote:
1s.gif Op zondag 29 januari 2017 09:59 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Zo, derde baksel - overnight rolls
[ link | afbeelding ]
Vriezer heeft weer wat voorraad ;)
Heb je hier een recept van? Zien er lekker uit! Wij bakken altijd overnight, maar wil wel weer eens wat nieuws :)
pi_168881105
quote:
0s.gif Op maandag 13 februari 2017 20:29 schreef Roomsnoes het volgende:

[..]

Heb je hier een recept van? Zien er lekker uit! Wij bakken altijd overnight, maar wil wel weer eens wat nieuws :)
zie de OP!
Bij 'De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):'
pi_168986731
Semolina sesam zuurdesem
pi_169152104


Deze vanochtend gebakken voor bij de lunch zo dadelijk. Zijn tarwe-eenkorenbolletjes uit het tweede boek van Levine, alleen heb ik de eenkoren vervangen door spelt.

En ik ben gisteren maar weer eens begonnen met een desem opstarten. Ben benieuwd.
pi_169152673
Heb je ze al geproefd?

Ik heb laatst hele berg spelt gekocht bij de Lidl(aanbieding), vind het niks bijzonders qua smaak in ieder geval.

[ Bericht 73% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 26-02-2017 13:28:31 ]
pi_169152927
Ja, ze zijn heerlijk! Beetje compact. Ik vind spelt in een combinatie erg lekker. In het eerste boek van Levine staat ook een recept voor speltbolletjes, met een combi van speltbloem en speltmeel. Daarvan vervang ik ook altijd een van de twee door volkorenmeel. Dan vind ik ze heerlijk, maar met alleen spelt minder.
pi_169155236
Eindelijk ergens een fotoaccount aangemaakt waardoor meeposten weer makkelijker is.

Ik heb van het weekend uiteraard weer gebakken. Dit keer een zuurdesem gebakken in een plan (in de oven) en ficelle van een recept van de weekend bakery


pi_169157122
Bedoel je in een pan?
pi_169158304
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2017 16:36 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Bedoel je in een pan?
ja, letter te veel oeps. :')
pi_169158480
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2017 17:23 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

ja, letter te veel oeps. :')
moest even denken of er nog een nieuwe baktechniek was bijgekomen anders. :)
Dit recept vor de ficelle?
https://www.weekendbakery.com/posts/ficelle-with-sourdough/
pi_169158555
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2017 17:33 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

moest even denken of er nog een nieuwe baktechniek was bijgekomen anders. :)
Dit recept vor de ficelle?
https://www.weekendbakery.com/posts/ficelle-with-sourdough/
Ja! Het is best wat werk. En het vormen lukte mij wat minder goed, de smaak is wel goed en daar gaat het in eerste instantie om.
pi_169158778
Mijn eerste een laatste poging tot iets stokbroodachtigs mislukte finaal vanwege het natte deeg. Die van jou is in ieder geval herkenbaar :D
pi_169159063
Voor een eerste stokbrood toch prima gelukt? En de smaak is inderdaad het belangrijkste, al begin ik wel wat veeleisender te worden op uiterlijk.
pi_169430054
Pistoletjes met walnoten uit Levine1
  zaterdag 11 maart 2017 @ 12:49:26 #286
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_169431206
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 maart 2017 11:56 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
Pistoletjes met walnoten uit Levine1
[ link | afbeelding ]
Mooi!

Ik moet ook écht weer eens bakken en m'n desem reanimeren :@
Ik had de afgelopen maanden geen zin en geen energie maar dat komt nu gelukkig weer terug! Nu is tijd echter t probleem :{ eens kijken hoe ik dat opgelost krijg. Alle mooie baksels hier geven in ieder geval een goede stimulans! *O*
pi_169455704
quote:
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag :+ ):
http://www.myitaliansmorg(...)oof-overnight-rolls/
Oh no, link is dood. Heeft iemand de verhoudingen van deze opgeslagen?
pi_169455785
quote:
0s.gif Op zondag 12 maart 2017 10:55 schreef Trusten het volgende:

[..]

Oh no, link is dood. Heeft iemand de verhoudingen van deze opgeslagen?
site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
pi_169459443
quote:
1s.gif Op zondag 12 maart 2017 11:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
quote:
1s.gif Op zondag 12 maart 2017 11:02 schreef HaverMoutKoekje het volgende:

[..]

site lijkt (tijdelijk) offline

* 3g fresh yeast (1 g instant yeast, a pinch)
* 300g water (1 1/5 c)
* 200g bread flour (1 1/2 c)
* 120g all-purpose flour (4/5 c)
* 72g whole wheat flour (1/2 c)
* 1 1/2 teaspoon marine salt (7 gr)
Danku!
  maandag 13 maart 2017 @ 15:49:43 #290
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169484901
Ik blijf het probleem houden dat mijn korst op het witbrood niet hard wordt. Stoom of geen stoom. Brood is verder heerlijk (gebruik bloem van harde tarwe, gist, zout, water, verder niets) maar niet krokant
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485416
Op hogere temperatuur bakken?

Dit weekend was m'n desemstarter klaar voor gebruik, dus gisteren mee gebakken. Geen foto's van, maar was heel goed gelukt.Vandaag met de laatste sneetjes een tunamelt gemaakt. :9~ :9~

En ook nog een brood met pitten en zaden. Had niet genoeg volkoren meel meer, dus deel vervangen door spelt. Smaakt vast ook wel.

  maandag 13 maart 2017 @ 16:16:40 #292
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169485446
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:15 schreef Bleie het volgende:
Op hogere temperatuur bakken?


Gisteren 250 graden met stoom
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485476
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 15:49 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik blijf het probleem houden dat mijn korst op het witbrood niet hard wordt. Stoom of geen stoom. Brood is verder heerlijk (gebruik bloem van harde tarwe, gist, zout, water, verder niets) maar niet krokant
Ik voorheen ook nauwelijks. Sinds ik in een lodge combo cooker bak heb k dit probleem niet meer (gietijzeren pan, ideale vorm voor brood). Zal wel te maken hebben met de beperkingen van een thuisoven.
pi_169485641
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
  maandag 13 maart 2017 @ 16:28:06 #295
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169485708
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:24 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
eerst stoom en dan zonder bij lagere temperatuur?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_169485845
quote:
0s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:24 schreef Bleie het volgende:
Ik heb ook een simpele thuisoven, en krijg wel een knapperige korst. Brood van gisteren: 20 min met stoom op 220 graden en 20 min zonder stoom op 200. Wel op een pizzasteen, dat scheelt iets.
hoe zorg jij voor 20 minuten stoom?
pi_169485932
Nou ja, nee, niet die hele 20 minuten stoom. Ik volg de methode van Levine: braadslede meeverwarmen met de oven en daar kokend water ingieten als ik het brood in de oven doe. Na 20 minuten haal ik de braadslede (met eventueel overgebleven water) eruit, en verlaag de temperatuur.
pi_169486045
Ik heb mijn pizzasteen-geval op bakplaat liggen (waar je koekjes op kan bakken)
Die is dus dicht en denk altijd dat bij mij dan alleen de onderkant van oven vol stoom komt bij Levine methode.
Dus daarom gebruik ik plantenspuit. Maar ook geen super knapperige korst bij gist. Profbakkers gebruiken ook toevoegingen zoals 'krokant brood poeder' (bestaat echt :+ )

https://www.broodbakshop.nl/krokant-broodpoeder-250-gram.html
http://www.zeelandia.nl/p(...)en-voor-krokantbrood
https://www.de-zuidmolen.(...)an-Label_5_4739.html

[ Bericht 19% gewijzigd door HaverMoutKoekje op 13-03-2017 18:30:01 ]
pi_169486075
Ik leg mijn pizzasteen altijd op het rooster, en omdat de steen kleiner is dan het rooster, komt de stoom er wel langs. Nou moet ik wel zeggen dat ik geen fan ben van een superharde korst, dus misschien ben ik wel sneller tevreden dan jullie.
  maandag 13 maart 2017 @ 17:06:46 #300
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_169486399
quote:
1s.gif Op maandag 13 maart 2017 16:45 schreef HaverMoutKoekje het volgende:
. Profbakkers gebruiken ook toevoegingen zoals 'krokant brood poeder' (bestaat echt :+ )
Ik weet het
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')