Nee, post hier niet steeds hetzelfde. Broden zijn natuurlijk ook niet identiek. Bakte in het verleden eens in de zoveel tijd brood, sinds enkele maanden op meer regelmatige basis. Zie je bijv. ook in vorige reeks. Dit is idd hetzelfde brood als de laatste keer om voor- en eindresultaat in deze pan te laten zien.quote:Op zaterdag 12 november 2016 11:40 schreef computergirl het volgende:
Ik zie geen verschil met de foto in #3, post je hier steeds hetzelfde of zijn al je broden identiek?
Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?quote:Op zaterdag 12 november 2016 15:30 schreef Negentiendertig het volgende:
Vandaag bij de molen in Santpoort (dankzij Computergirl) meel gehaald, morgen poging 1
Uhm, volkorentarwemeel, iets van tarwebloem (?), lemaire(?)iets, suikernibs om suikerbrood mee te maken, en een kant-en-klare waldkorndesemmix. Had geen ideeee wat ik moest hebben, dus ik nam maar wat meequote:Op zaterdag 12 november 2016 15:32 schreef computergirl het volgende:
[..]
Vroeg me al af of je inmiddels geweest was, wat heb je allemaal gekocht?
Ben ik inderdaad mee bezig!quote:Op woensdag 9 november 2016 11:29 schreef Bleie het volgende:
[..]
Bij elkaar sparen bij de Appie? Een gietijzeren pan is sowieso heel fijn om te hebben.
Haha, dat zal een stuk sneller gaanquote:Op zaterdag 12 november 2016 21:25 schreef computergirl het volgende:
Bij mij gebruikt ze een rekenmachientje
Lemaire meel is een favoriet van mij, zit tussen bloem en volkoren in
Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.quote:Op dinsdag 15 november 2016 19:45 schreef Postbus100 het volgende:
Brood 2 daarentegen... Eén plak is al een heel ontbijt met al die noten en muesli, deze ga ik vaker maken
Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?quote:Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken
huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten?quote:Op dinsdag 15 november 2016 19:27 schreef Negentiendertig het volgende:
Uhg, niks voor mij dat brood bakken
jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkjequote:Op dinsdag 15 november 2016 19:54 schreef qltel het volgende:
[..]
Oeh, die ga ik ook maken. Ik heb pas muesli-brood van Albert Heijn gegeten en dat was al prima te doen. Dat recept ziet er goed uit.
Die had ik nog niet gehoord..quote:Op dinsdag 15 november 2016 20:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
jij hebt ook al een 'ik kies bewust' vinkje
aaaah dat is de verklaringquote:Op dinsdag 15 november 2016 20:38 schreef qltel het volgende:
[..]
Die had ik nog niet gehoord..
Maar, ik ben crew en heb dus een vinkje..
Crew heeft een ID-plicht (we moeten een kopie van onze ID mailen) en daardoor zijn we sinds vandaag ineens geverifieerd gebruiker. Maar kies gerust bewust voor mij, hoorquote:
quote:Op dinsdag 15 november 2016 20:24 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Hoe dat zo? Gaat er iets mis? Wat precies, welke methode en verhouding gebruik je?
Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.quote:Op dinsdag 15 november 2016 20:26 schreef computergirl het volgende:
[..]
huh wat? Doe je toch vaker? Wil je erover praten?
quote:Op dinsdag 15 november 2016 21:07 schreef computergirl het volgende:
De broodgodin kneed 10 minuten met dure kneedmachine, of minstens 20 minuten met de hand.
Je hebt nu een no-knead gemaakt in te weinig tijd
En echte desem heeft uren de tijd nodig, gist laat je uurtje rijzen.
Edit: je hebt ook volkorenmeel dus probeer deze eens - was mijn eerste zelf gebakken brood
https://www.broodbakshop.nl/blog/recepten/volkorenbrood/
Thanks, die eerste kwam ik idd ook tegen, die ga ik proberen als ik een nieuw blik heb. Die foolproof rolls kan ik voor donderdagochtend wel even proberen. Thanks!quote:Op dinsdag 15 november 2016 21:15 schreef computergirl het volgende:
Deze moet je ook eens proberen want super makkelijk: http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
En niet kneden
Been there, done that Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.quote:Op dinsdag 15 november 2016 21:04 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
[..]
Nee, ik bak altijd zoetigheid: koekjes, cakes, taarten, dat soort dingen. Nog nooit een "normaal" brood gebakken.
Dit was dus (een poging tot) een waldkorndesembrood. De eerste keer een echt brood bakken.
Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft. Nu gebruik ik wel zware dikke stalen blikken en wellicht kan de oven daarin ook nog uitmaken. Ik bak altijd 25 minuten in het blik en dan nog zo'n 15 a 20 minuten zonder blik.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek.
ja kan ook iddquote:Op vrijdag 18 november 2016 18:54 schreef qltel het volgende:
[..]
Bij mij is dat juist andersom. Wat in de vorm zit is altijd heel dun en wit terwijl wat boven de vorm uitsteekt al korst heeft.
Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben?quote:Op vrijdag 18 november 2016 20:06 schreef Martijn1P het volgende:
[..]
Hier de Kmix, maar wel met een andere deeghaak. Belachelijk dat ze deze niet als standaard meeleveren:
dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook nietquote:Op vrijdag 18 november 2016 20:21 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Wat is belachelijk? De deeghaak van de Kmix en dat je liever die van de Patissier had? Of de deeghaak van de patissier is belachelijk en ik zou die van de Kmix moeten hebben?
830gr deegquote:Op zaterdag 19 november 2016 15:41 schreef computergirl het volgende:
Bak jij nou kleine broodjes of is dit optisch bedrog?
Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:47 schreef Joosie200 het volgende:
[..]
Been there, done that Brood kost tijd. Of in kneden met de hand dan wel kneden met een keukenmachine. Ofwel gewoon niet Zie het filmpje van Vincent in de OP. Dat mix je tot een consistent deeg en laat je dan gewoon overnight rijzen. Om te vormen en voor de tweede rijs te laten verdubbelen. Daarna insnijden en afbakken.
Als je het hebt over een slap nietszeggend papje denk ik dat de verhouding meel/water verkeerd was en er naar verhouding teveel water in zit. Dat is een must voor ciabatta bijv, maar niet voor normaal busbrood. Hoe ging je tweede poging gisteren? Zelf zweer ik bij niet kneden, enkel mixen.
En dat terwijl ik de concurrent van de Kitchen Artisan heb.. Een Kenwood Patissier. Dat ding gebruik ik vor koekjes, cake, taarten, slagroom, pannekoekenbeslag, Franse/Italiaanse merengue. En er zit wel een deeghaak bij maar ik mix op een van de laagste standen bloem of meel met water, gist en zout. Net zolang tot er zich een bol rondom de deeghaak heeft gevormd die los komt van de kom.
mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.quote:Op vrijdag 18 november 2016 18:38 schreef computergirl het volgende:
Te korte tweede rijs zou nu niet kunnen want ik was in slaap gevallen en had niet op tijd de oven op temperatuur
Ik denk dat deeg dat in contact staat met de vorm sneller een korst vormt en dat de ovenspring erna gaat scheuren op zwakste plek. Ik had het brood ook kunnen/moeten insnijden maar durfde dat vandaag niet aan want als hij echt overrezen was zou brood dan in elkaar zakken
nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgeroldquote:Op zondag 20 november 2016 12:59 schreef Martijn1P het volgende:
[..]
mmm, misschien breng je het deeg te veel op spanning tijdens het vormen? Maar dat is iets waar ik ook nog vraagtekens bij heb en nog t nodige moet oefenen.
Oke, probeer alleen met je mee te denken. Ben benieuwd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn. Heb zo nu en dan ook last dat het brood scheurt, ook al is het ingesneden. Maar het zal ongetwijfeld smaken..quote:Op zondag 20 november 2016 13:10 schreef computergirl het volgende:
[..]
nee dat zeker niet, het was lastig deeg en heb het alleen beetje opgerold
Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molenquote:Op zaterdag 19 november 2016 17:21 schreef computergirl het volgende:
Je hebt al je eigen zuurdesem cultuur opgestart? Dat deed ik pas na maanden met gist bakken
Bakken met desem duurt veel langer want heeft gemiddeld drie keer zoveel tijd nodig om te rijzen.
Zijn vaak ook wat nattere degen (relatief iets meer vocht) wat bij mij al snel tot pannenkoek gedrag leidt.
oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.quote:Op zondag 20 november 2016 15:08 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Oh nee joh, dit was een kant-en-klare mix van de molen
Ik denk ik ook, nu ik dit geprobeerd heb.quote:Op zondag 20 november 2016 15:23 schreef computergirl het volgende:
[..]
oh maar dan is het gedroogde desem, volgens mij is het dan ook niet zo raar dat er weinig leven in zat. Ik mix liever zelf.
Hoe waren de no-knead?
quote:Op vrijdag 18 november 2016 20:30 schreef computergirl het volgende:
[..]
dat de Kmix niet standaard met een goede spiraalhaak wordt geleverd denk ik, en de patissier ook niet
Oh, naja zoals ik al zeg: die deeghaak gebruik ik enkel om het snel te mixen. Eenmaal gemixt ga ik echt geen minuten lang mijn Kenwood laten draaien. No-knead ftw. Heel vaak gebruik ik de Patissier er ook niet voor. Pollepel en willekeurig welke kom volstaatquote:
Oké, fijn dat met take twee het wel goed gingquote:Op zaterdag 19 november 2016 16:53 schreef Negentiendertig het volgende:
[..]
Poging twee was een stuk geslaagder. Netjes (ruim) 20 minuten met de hand staan kneden, en na die 20 minuten was het geen papperige bende meer, maar een fatsoenlijk deeg.
De hoeveelheid water die ik toevoegde bij poging 1 was goed, 310 ml (stond op het pak). Donderdag weer gedaan, en dat was uiteindelijkd us prima.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |