En dit is opzet, het risico door domheid of onbegrip, gebrek aan kennis of desintresse is groter. (Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)quote:Op dinsdag 21 juni 2016 07:19 schreef Vanyel het volgende:
OMG wat een eng verhaal. Zeker agz ik met mijn kind met anafylactische shockrisico wel zo af en toe uit eten ga.
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?quote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:05 schreef raulbouli het volgende:
Als we uit eten gaan en dat is niet vaak, dan doen we goed navraag en vragen tegenwoordig of we ook mogen kijken in de keuken en waar het wordt klaargemaakt etc.
Bij bepaalde restaurants is het wel goed geregeld er zijn zelfs (gelukkig) restaurants die alleen maar glutenvrij serveren, dat is helemaal ideaal
Drie keer is leukerquote:Op dinsdag 21 juni 2016 20:57 schreef computergirl het volgende:
[..]
zo grappig dat deze 2 keer gepost moet worden?
Ik kan je sowieso 1 goede aanbevelen;quote:Op dinsdag 21 juni 2016 10:00 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Heb je adressen van glutenvrije restaurants?
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op schoolquote:Op dinsdag 21 juni 2016 09:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Mja, maar dan moet je ook maar net een kok hebben die weet dat er in soyasaus vaak tarwe zit, of dat bloem als scheidingsmiddel wordt gebruikt bij rozijnen.
Zover ik weet zijn die glutenvrijquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:08 schreef raulbouli het volgende:
[..]
Klopt... of denken dat bouillon blokjes onschuldig zijn....Het is vaak de jonge generatie die juist wel weet hoe het moet, waarschijnlijk wordt daar tegenwoordig aandacht aan besteed op school
nee hoorquote:Op woensdag 22 juni 2016 09:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zover ik weet zijn die glutenvrij
stelletje idioten....quote:Op dinsdag 21 juni 2016 06:25 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik geloof dat ik bij een allergie met kans op anafylactische shock sowieso maar nooit uit eten zou gaan. Ik zou er echt niet op vertrouwen dat het wel goed komt in zo'n keuken. Zeker niet met allergie als modeverschijnsel en chefs die eventueel denken 'jaja, weer zo'n zeur'. Is volgens mij daardoor ook al eens mis gegaan.
Yep, verhaal gevonden: http://kitchenette.jezebe(...)ergy-requ-1701675323
[..]
Vertelquote:
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 14:51 schreef raulbouli het volgende:
maltodextrine... als je 0% gv vrij dieet moet volgen, dan is dat killing.. ondanks dat het onder de 20ppm zit.
Waarom ga je voor de lunch dan niet over op salade e.d.?quote:Op woensdag 16 december 2015 17:42 schreef SnoepTomaatje het volgende:
[..]
)Heel fijne tips,dank je wel!
Dat van die lasagne wist ik niet, dat mis ik wel, al wil ik het binnenkort zelf maken met de bladen van Peak's geloof ik.
Pizza mis ik niet zo eigenlijk.
Gelukkig is avondeten erg makkelijk, ik vind de lunch het moeilijkste moment van de dag, omdat glutenvrij brood en heel duur, en bijna altijd niet te vreten is
friet is altijd in een aparte bakquote:Op woensdag 16 december 2015 23:15 schreef Isdatzo het volgende:
Misschien dat er wat paneermeel van kroketten ofzo achterblijft, maar in de friet of in het vet zit het in elk geval niet.
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.quote:Op woensdag 16 december 2015 23:33 schreef Awsom het volgende:
[..]
Het gaat er dan ook om of de patatten in hetzelfde vet worden gebakken als de kroketten/frikandellen. De friet zelf is het probleem niet.
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.quote:Op woensdag 22 juni 2016 16:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Friet wordt in de voorbakfabriek tegenwoordig nogal eens voorzien van een coating van zetmeel om het krokanter te laten bakken.
Zeker niet!quote:
quote:Consumenten die YAM Desembrood in huis hebben kunnen dat beter niet opeten. Het brood van fabrikant YAM Glutenvrij is verontreinigd met een desinfecterend middel waardoor het bitter smaakt.
Het valt niet uit helemaal te sluiten dat mensen ziek worden na het eten van het desembrood, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit woensdag.
Volgens de NVWA is het desinfecterend middel in de vorm van nevel op het product terechtgekomen.
De fabrikant heeft besloten het desembrood direct uit de handel te halen. Het gaat om brood met een houdbaarheidsdatum van 16-6-2016 tot en met 21-6-2016. Consumenten die het in huis hebben, krijgen aankoopbedrag terug.
Zoals bij bouillonblokjes?quote:Op woensdag 22 juni 2016 17:53 schreef Ticootje het volgende:
[..]
Als dat gluten bevat zijn ze verplicht dat op de zak te zetten.
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.quote:Op dinsdag 21 juni 2016 08:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
(Pinda allergie? We gebruiken geen pindas in de keuken om vervolgens in arachideolie te bakken/frituren)
Maar je begrijpt mijn punt?quote:Op woensdag 22 juni 2016 20:47 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Ik heb een pinda-allergie en arachideolie gebruik ik zelf om te wokken en dat gaat helemaal prima. Als het goed is (*) zit het eiwit waar ik allergisch voor ben niet in de olie.
* Elke keer als ik een nieuwe fles open doe ik wel een allergietest, nog nooit last van gehad.
Niet verplicht, want het zit onder de wettelijke 20 ppm.quote:Op woensdag 22 juni 2016 15:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dan mag knorr dat wel eens vermelden dat ze dat van tarwe gemaakte maltodextrine gebruiken en als ze het niet doen, er aardappel of mais bijzetten.
je komt over als een hufter.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Bij mijn studentenvereniging wilde er een keer iemand mee-eten met dodelijke pinda allergie. Haha alsof ik ging riskeren dat er een dooie viel op de vereniging. Die heb ik mooi weggestuurd. Ik kan natuurlijk niet garanderen dat er nergens iets met sporen van pinda's in het proces zit in de keuken van de vereniging.
In feite is het net zoals joden die koosjer moeten eten, die maken ook alles zelf of eten in speciale koosjer restaurants en gaan ook niet lopen miepen zoals veel glutenmensen doen.
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 00:55 schreef sirdanilot het volgende:
Als je écht zo een ernstige allergie hebt he, dat je er compleet niet goed van wordt als je gluten/pinda/lactose/ wat dan ook eet... val dan andere mensen niet lastig met je ziekte. Eet gewoon niet meer in restaurants (tenzij speciale glutenvrije restaurants), en kook thuis niet meer met prefabproducten maar maak gewoon alles zelf.
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 08:55 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Als je in een rolstoel zit, blijf dan gewoon thuis en val andere mensen niet lastig met je behoefte aan rolstoeltoegankelijke wc's, hotels, OV en alles.
Zoiets?
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:51 schreef machtpen het volgende:
[..]
Mensen die in een rolstoel zitten zijn echt invalide. Hoe durf je de vergelijking te maken met je aanstelleritus.
quote:Op vrijdag 24 juni 2016 06:34 schreef computergirl het volgende:
[..]
je komt over als een hufter.
Je kiest niet voor een ernstige allergie en ook niet voor een autoimmuunziekte als coeliakie. Die mensen willen niet als paria opgesloten zitten op hun zolderkamer. Als je in horeca werkt moet je gewoon schoon genoeg kunnen werken en weten wat je je gasten voorzet.
Veel koks in restaurants tegenwoordig hebben nauwelijks of geen koksopleiding, laat staan dat ze wat van allergieen weten. Ze zijn goedkoop en kunnen prefab opwarmen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 10:51 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
Wat Piet al zei. Tenzij je een speciale opleiding hebt tot ziekenhuis kok is het gewoon niet te doen om bij zeer ernstige allergieën al het allergeen uit te sluiten.
Wat wil jij, bij een restaurant eten waar je dus in een anafylactische schok kan raken en dood kan gaan, of gewoon je eigen eten eten?
Zelfs als je op vakantie gaat zijn er opties om niet buiten de deur te hoeven eten , b.v. in een hostel of airbnb appartement heb je je eigen keukentje. Je hoeft echt geen paria te zijn. In een restaurant eten is een gunst, geen basisrecht.
Vind ik ook, zoals computermeisje hierbovenquote:
Het zou je sieren als je inhoudelijk op het antwoord op de posts inging, waarbij ik als disclaimer wil melden dat deze post gluten bevat en niet geschikt is als trollenvoer.quote:
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 09:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Een rolstoelrijder raakt niet in een anafylactische shock als er een drempeltje van een milimeter voor de rolstoeltoegankelijke wc zit.
Punt is, een kok heeft in meer dan 90% geen idee van allergieen, zelfs al wil hij/zij het goed doen. Stel iemand met een ernstige allergie komt ergens, meld dit en de kok is zo een idioot dat hij denkt dat dit geen probleem is want hij gebruikt het allergeen niet. Echter de olie die hij gebruikt of het scheidingsmiddel dat er bij de rozijnen zit of de prefab die hij gebruikt bevat het. Klant raakt in anafylactische shock, ambulance rijd tegen een paaltje en persoon overlijdt.
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 07:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Horecapersoneel is daar niet voor opgeleid, en "schoon werken" doet het hem niet bij bv coeliakie of een pinda allergie.
Sterker nog, als ik een paar pindas eet en de klant geeft mij een hand voor het eerlijke advies kan het pindarest op mijn huid op zijn huid een shock veroorzaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Bepaalde allergieën kunnen heel naar en lastig zijn. Allergie voor peper bijvoorbeeld. In bijna alle prefab zit peper , die dat maar eens te regelen.
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Schelpdieren is ook zoiets...
De meeste koks hebben geen idee van gluten, laat staan glutenvrij.
Inderdaad zijn veel koks slecht opgeleid. Dat zie je en proef je dan b ook regelmatig.
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:09 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
De meeste keukens zijn er dan ook niet geschikt voor. Gewoon fysiek vrijwel onmogelijk zaken echt te scheiden.
Alles moet apart, dat kan niet altijd.
Een echte vakman al zijn gast altijd iets goeds voorzetten of in ieder geval weten of iets echt niet kan en waarom.
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:13 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet alleen zou je de keukens moeten scheiden, maar ook de staf, geen verbinding tussen de twee.
Succes met een glutenvrij gerecht te maken in een keuken van een italiaans restaurant waar ook pizza's worden gemaakt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:30 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Glutenvrij kan vaak wel iets makkelijker. Een restaurant dat pindasaus in huis heeft kan niet pindavrij werken.
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:06 schreef Spanky78 het volgende:
Pinda, levensgevaarlijk en zo ernstig dat de pindasaus drie tafels verderop en anafylactische shock kunnen opleveren.
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 19:54 schreef Vanyel het volgende:
[..]
Ook dat is natuurlijk heel persoonsafhankelijk. Bij welke dosis de shockdrempel gehaald wordt verschilt.
Maar het kán inderdaad wel.
ik vind sirdanilot een hufter, gebaseerd op hoe hij zich uit.quote:Op vrijdag 24 juni 2016 20:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het punt was, dat als je een ernstige pinda allergie (bijvoorbeeld) hebt je er zeer verstandig aan doet niet uit eten te gaan, computermeisje vond dat hufterig, maar zoals gewoonlijk komen dat soort mensen nooit met argumenten anders dan roepen dat het niet eeuwlijk is, of dat ze hun best maar moeten doen in de keuken. Geheel niet gehinderd door enige kennis van zaken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |