abonnement Unibet Coolblue
pi_154358991


New Horizons: onderweg naar Pluto's bestbewaarde geheimen



Na een reis van tien jaar gaat het dit jaar dan eindelijk gebeuren: ruimtesonde New Horizons scheert rakelings langs Pluto, zodat de vrij mysterieuze dwergplaneet een aantal van zijn geheimen wel prijs zal moeten geven.

New Horizons werd in 2006 gelanceerd en is nog altijd onderweg. Meer dan drie miljard kilometer moet de sonde maken om uiteindelijk te arriveren bij zijn einddoel: Pluto en zijn vijf manen. Naar verwachting is de afstand tussen de sonde en Pluto in juli 2015 het kleinst. Deze bedraagt dan nog een slordige 6000 kilometer.

GRAPPIG FEITJE
Toen New Horizons vertrok, dachten we nog dat Pluto drie manen had. Inmiddels weten we wel beter. Enkele jaren geleden ontdekten onderzoekers Kerberos en Styx: het vierde en vijfde maantje dat Pluto rijk is.

Scheervlucht
New Horizons zal niet om Pluto gaan cirkelen, maar Pluto enkel passeren. Daar zijn twee redenen voor. Ten eerste heeft New Horizons wanneer deze bij Pluto arriveert een snelheid van zo’n 43.000 kilometer per uur. Om de sonde in een baan rond Pluto te plaatsen, moet die snelheid met 90 procent afnemen. Daarvoor is zo’n 1000 keer meer brandstof nodig dan New Horizons kan dragen. Een tweede goede reden om New Horizons niet in een baan rond Pluto te plaatsen, is dat deze daar dan vast zou komen te zitten: de sonde kan Pluto niet meer verlaten. Wanneer New Horizons snelheid behoudt en langs Pluto scheert, kan deze ook andere objecten in de Kuipergordel gaan bestuderen.

Onderzoekers

'knutselen' aan New Horizons. Afbeelding: NASA.

Atmosfeer
Hoewel New Horizons slechts langs Pluto scheert, kan deze toch een schat aan informatie leveren. Zo’n drie maanden voordat de sonde langs Pluto scheert, zal deze al foto’s maken en zoveel mogelijk over Pluto en zijn grootste maan – Charon – te weten proberen te komen. Wanneer New Horizons werkelijk dicht bij Pluto in de buurt komt, zal deze de atmosfeer van de dwergplaneet bestuderen en proberen een beeld te krijgen van het oppervlak van de planeet en Charon. Ook zal New Horizons foto’s maken. Op de beste foto’s zijn naar verwachting zelfs oppervlaktekenmerken van zo’n zestig meter groot goed zichtbaar. Eenmaal voorbij Pluto en zijn manen zal New Horizons achterom kijken. Hij ziet dan de grotendeels duistere kant (die niet door de zon beschenen wordt) van Pluto en Charon en zoekt naar nevels in de atmosfeer en eventuele ringen. Ook zal New Horizons door de schaduw die Pluto en Charon werpen, vliegen en zien hoe de zon en de aarde achter Pluto en Charon verdwijnen. Dat is het beste moment om meer te weten te komen over hun atmosfeer. Aan het einde van dit deel van de missie hopen onderzoekers verschillende vragen te kunnen beantwoorden: Waar bestaat de atmosfeer van Pluto uit en hoe gedraagt deze atmosfeer zich? Hoe reageert die atmosfeer op de zonnewind? Zijn er grote geologische structuren op Pluto? En hoe ziet het oppervlak van de dwergplaneet eruit?

Haast
Om die vragen te kunnen beantwoorden, is haast geboden. Sinds 1989 beweegt Pluto – die een zeer elliptische baan volgt – van de zon vandaan. Het betekent dat Pluto gaandeweg minder warmte ontvangt en kouder wordt. De atmosfeer van de planeet kan uiteindelijk gaan bevriezen. Wetenschappers willen deze voor dat gebeurt, graag bestuderen. Naarmate Pluto zich verder van de zon verwijdert, valt er ook minder licht op de planeet, iets wat de waarnemingen van New Horizons bemoeilijkt. Twee goede redenen om zo snel mogelijk bij Pluto te arriveren en het maximale uit de missie te halen.


Jupiter's maan Io schittert op deze foto die New Horizons in 2007 maakte. Afbeelding: NASA.

Hulp van Jupiter
Om vaart te kunnen maken, kreeg New Horizons in 2007 hulp van Jupiter. De sonde scheerde op een afstand van 2,2 miljoen kilometer langs de gasreus. De zwaartekracht van Jupiter gaf New Horizons een broodnodig duwtje in de rug. “New Horizons duikt in het zwaartekrachtsveld van Jupiter en slingert er weer uit met een snelheid die groter is dan toen deze erin ging,” vertelt onderzoeker Robert Farquhar. Natuurlijk maakte New Horizons direct van de gelegenheid gebruik om Jupiter en zijn manen te fotograferen. Het leverde prachtige kiekjes op

Kuipergordelobjecten
Met het duwtje van Jupiter in de rug ging New Horizons verder. Inmiddels is deze ook de baan van Saturnus en Uranus gepasseerd en ligt de mooie Pluto voor de sonde te wachten. Maar na Pluto houdt het universum natuurlijk niet op. Er valt nog meer te ontdekken. En als het aan NASA ligt, gaat New Horizons dat ook doen. Zodra New Horizons op Pluto is ‘uitgekeken’, zal de missie naar alle waarschijnlijkheid verlengd worden. NASA zal de sonde dan opdracht geven om een ander Kuipelgordelobject te bestuderen. De sonde zal dan ook de samenstelling en atmosfeer van dat Kuipergordelobject en eventuele manen bestuderen. Welke objecten de sonde dan precies gaat bezoeken, zal pas later in de missie duidelijk worden.

Uitdaging
Terwijl NASA al droomt over missies voorbij Pluto, moeten we tegelijkertijd ook de grote uitdagingen die de missie van New Horizons met zich meebrengen, niet onderschatten. Zo is het helemaal niet zo vanzelfsprekend dat deze Pluto tot op zo’n 6000 kilometer nadert en vervolgens heelhuids doorvliegt op zoek naar een vervolgmissie. Zo kan niet worden uitgesloten dat zich rond Pluto puin bevindt. “We hebben meer en meer manen rond Pluto ontdekt: de teller staat nu op vijf,” stelde onderzoeker Alan Stern in 2012. “En we weten dat deze manen – net als de manen die we nog niet ontdekt hebben – puin genereren.” Botsingen tussen de manen en andere kleine Kuipergordelobjecten hebben mogelijk voor een RING van puin rond Pluto gezorgd. “Omdat ons ruimtevaartuig zo snel reist – meer dan 48000 kilometer per uur – kan een botsing met één keitje of zelfs een millimeter groot stofje New Horizons al aantasten of vernietigen,” voegt onderzoeker Hal Weaver toe. “Dus we moeten uit de buurt blijven van puin rond Pluto.” Momenteel doen onderzoekers hun uiterste best om een beeld te krijgen van puin rond de dwergplaneet. Maar of New Horizons straks daadwerkelijk een iets andere koers aan moet houden dan gepland zal pas zo’n tien dagen voor deze bij Pluto arriveert duidelijk worden. “Het is een cliffhanger,” erkent onderzoeker Leslie Young.

Het moge duidelijk zijn: New Horizons heeft alles wat een spannende ruimtevaartmissie nodig heeft. Prachtige, ambitieuze doelen. Een spannende reis ernaartoe. En een onbekend einddoel. Genoeg reden om de ruimtesonde op de voet te volgen. En dat is exact wat wij gaan doen!


07-12-2014

New Horizons ontwaakt uit zijn winterslaap

Na een reis van negen jaar is de New Horizons-ruimtesonde klaar om Pluto en zijn manen te ontmoeten. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie maakte de ruimtesonde vanochtend om 03:53 uur Nederlandse tijd wakker na 1873 dagen geslapen te hebben.

Overigens sliep New Horizons niet aan één stuk door. In 1873 dagen tijd ontwaakte de ruimtesonde al achttien keer, verspreid over perioden van 36 en 202 dagen. Vandaar dat we af en toe konden genieten van een mooi kiekje. De dutjes drukten de kosten en daarnaast zorgden ze ervoor dat de elektronica aan boord van New Horizons in dit stadium nog amper is gebruikt. Wanneer de ruimtesonde bij Pluto aankomt, is de apparatuur nog zo goed als nieuw.

(scientias.nl)


De foto's uit het vorige topic

05-02-2015
New Horizons maakt scherpste foto van Pluto en Charon


13-02-2015
New Horizons ziet Charon rond Pluto dansen


19-02-2015
New Horizons fotografeert Pluto’s kleine maantjes voor het eerst




15-04-2015
85 jaar na de ontdekking van Pluto: dit is de allereerste kleurenfoto

Zelfs vanop een afstand van 115 miljoen kilometer is een duidelijk onderscheid te zien tussen de dwergplaneet en zijn maan. © NASA/JHU-APL/SWRI.

15-05-2015
New Horizons spot alle manen van Pluto



15-06-2015
Nieuwe foto’s van Pluto (op ruim vijftig miljoen kilometer) zijn weer iets scherper


23-06-2015
Plutomaan Charon heeft een donkere pool

Originele (links) en bewerkte opname (rechts) van de grote Plutomaan Charon, gemaakt door de LORRI-camera van de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons. (NASA/JHU-APL/SwRI) momenteel bedraagt de afstand nog ca. 25 miljoen kilometer.

22-06-2015
Eerste kleurenfilmpje van Pluto en Charon gemaakt



De video bestaat uit negen frames, die tussen 29 mei en 3 juni zijn opgenomen. De afstand tot Pluto slonk in deze periode van ruim 54 miljoen kilometer (29 mei) naar 49 miljoen kilometer op 3 juni.

29-06-2015


30-06-2015
Nog maar twee weken en dan zien we Pluto in volle glorie


In vergelijking. Links zie je hoe Pluto er twee weken geleden door de ogen van New Horizons uitzag, rechts zie je de foto die gisteren is gemaakt:

02-06-2015


30-06-2015
Kolossale krater op Pluto?

Deze foto van Pluto is op 29 juni jl. gemaakt. Rechtsonder is mogelijk een grote inslagkrater te zien. (Ron Baalke/NASA/JHUAPL/SWRI)


02-07-2015
Pluto heeft geen ring en ‘slechts’ vijf manen
zoom=1.5&resize=574%2C232

Meest recente ‘ruwe’ foto van Pluto, gemaakt op 1 juli 2014, dertien dagen voor de aankomst van New Horizons bij Pluto

Zie jij ook een krater op Pluto?

02-07-2015
NASA ontdekt vier vreemde vlekken op Pluto

Aan de onderkant van Pluto zijn vier even grote vlekken te onderscheiden © NASA.

02-07-2015
Pluto heeft twee gezichten

Op deze opname van Pluto zijn de donkere vlekken langs de evenaar van de dwergplaneet (onderaan) goed te zien. (NASA/JHU-APL/SwRI)

04-07-2015
Nog 10 dagen: eerste kaart van Pluto gemaakt
Daarnaast zijn kleurenfoto’s van Pluto en Charon achter elkaar gezet met het onderstaande filmpje als resultaat.


06-07-2015
NASA verliest tijdelijk contact met New Horizons

Pluto en Charon op 3 juli. De afstand tot het duo bedraagt 13,5 miljoen kilometer

07-07-2015
Nog 7 dagen tot Pluto: scherpe foto’s van vingerafdrukken


De foto’s zijn gemaakt tussen 1 juli en 3 juli. De afstand tot de dwergplaneet nam in deze periode af van 14,9 miljoen kilometer tot 12,5 miljoen kilometer.

09-07-2015
Zo zag je Pluto nog nooit; nieuwe beelden van New Horizons



10-07-2015
New Horizons produceert nieuwe haarscherpe beelden van Pluto

Op deze nieuwe foto zijn de maan Charon (links) en de dwergplaneet Pluto (rechts) te zien. De foto is op 8 juli gemaakt op een afstand van zes miljoen kilometer tot het duo

De landkaart van Pluto, die een paar dagen geleden is uitgebracht. Ook hier is de donkere regio ‘de walvis’ waar te nemen.

11-07-2015
Grillige patronen op nieuwe foto’s Pluto

De foto is op 9 juli gemaakt, slechts vijf dagen voor de scheervlucht van New Horizons langs Pluto.

Op Pluto zijn nu al interessante gebieden zichtbaar. Hier willen wetenschappers graag een kijkje nemen.

12-07-2015

Voor de allerlaatste keer heeft de New Horizons-ruimtesonde een foto gemaakt van de mysterieuze vingerafdrukken op dwergplaneet Pluto. De vlekken zijn te zien op de kant die altijd naar de maan Charon is gericht.

13-07-2015
De eerste kloven en kraters verschijnen op Charon

NASA’s New Horizons-ruimtesonde heeft een paar kraters gespot op de maan Charon van Pluto. Daarnaast zijn er enkele kloven te zien op een nieuwe foto, die op 11 juli is gemaakt.

Charon en Pluto naast elkaar. Deze foto is vorige week gemaakt

13-07-2015
Nog 1 dag: Pluto is absoluut niet saai

Op deze nieuwe foto – gemaakt op 11 juli – zijn veel details te zien

Wanneer New Horizons morgen langs Pluto vliegt, ziet het ruimtevaartuig de kant met het grote witte hart. Oftewel: deze kant. Wetenschappers staan te popelen om het overgangsgebied van het witte hart naar de donkere walvis te analyseren


14-07-2015
Nog een paar uur naar Pluto; New Horizons is er bijna!

De meest recente foto’s van Charon (links) en Pluto (rechts).

14-07-2015

De foto is gemaakt op het moment dat de afstand tussen Pluto en New Horizons zo’n 766.000 kilometer bedroeg. Het moment waarop New Horizons rakelings langs Pluto zou scheren, lag toen New Horizons dit kiekje maakte, nog zo’n zestien uur in het verschiet

14-07-2015
De afgelopen dagen zijn we veel te weten gekomen over Pluto en zijn manen:
– Pluto is groter dan verwacht en heeft een diameter van 2370 kilometer. Daarmee is Pluto het grootste Kuipergordelobject.
– Pluto heeft een ijskap op de noordpool met methaanijs en stikstofijs.
– Er ontsnapt stikstof uit de atmosfeer van Pluto. Mogelijk geeft de dwergplaneet meer stikstof vrij dan verwacht.
– Op Pluto zijn mogelijk al kliffen en kraters gespot.
– Verder zag New Horizons vingerafdrukken, een wit hart en een donker gebied genaamd ‘de walvis’ op de dwergplaneet.
– Ook de maan Charon is niet saai. Dit maantje heeft een donker poolgebied, inslagkraters en kliffen.
– Pluto heeft geen ring.
– Pluto heeft niet meer dan vijf manen. Dit is opvallend, want wetenschappers hadden verwacht circa vijftien manen aan te treffen bij de dwergplaneet.


Een aantal feiten

New Horizons is de sonde met de hoogste lanceersnelheid van een sonde ooit: 16,26 km/seconde t.o.v. de aarde en, door toevoeging van de invloed van de draaiing van de aarde, een totale lanceersnelheid van bijna 45 km/seconde. De snelheid van New Horizons was tot aan Jupiter ongeveer 57.600 kilometer per uur en hierna ongeveer 75.200 kilometer per uur.

Aan boord van de sonde bevindt zich een deel van de as van de ontdekker van Pluto, Clyde Tombaugh.

New Horizons is in staat gegevens te versturen met een snelheid van 38.000 bits per seconde. Eenmaal bij Pluto is dit, vanwege de extreme afstand, 600 à 1200 bits per seconde.

Het brein van de New Horizons is een Mongoose V processor die op 12 MHz draait.

New Horizons heeft twee solid-state harde schijven van elk 8 Gb (een primaire en een backup).

Het duurt negen maanden om de complete gegevensset die New Horizons heeft verzameld te downloaden naar de Aarde.

New Horizons heeft $700 miljoen gekost en weegt 385 kg.

De aanwezige ± 11 kilo plutoniumdioxide levert 228 Watt elektriciteit en thermische energie op tijdens het rendez-vous met Pluto.
(wikipedia)







Via deze website kun je volgen waar New Horizons zich momenteel bevindt
http://www.yaohua2000.org/cgi-bin/New%20Horizons.pl

Een paar gerelateerde topics
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Missie: Dawn. Voor het eerst in een baan rond een dwergplaneet
W&T / Het Astronomie Topic #9
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154358995
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:10 schreef Molurus het volgende:

[..]

Het klinkt alsof dat ontzettend ver weg is. Maar op de afstand van hier tot de dichtstbijzijnde ster is het zo goed als niets.
Als je een voetbalveld neemt en je pakt de zijlijn, en je zegt dat de zon bij de ene cornervlag is en Alpha Centauri bij de andere, dan is Voyager 1 (stel dat die naar Alpha Centauri zou gaan) op dit moment ongeveer een halve centimeter onderweg.
pi_154359028
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:12 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Heb je ook gezien waarom in die docu van NAt Geo?
Het gaat eigenlijk nergens over :)
Nee, maar het is vanzelfsprekend een volslagen arbitrair onderscheid.

Ik vind het vooral leuk om Amerikanen ermee te plagen. :+
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359088
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:14 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Als je een voetbalveld neemt en je pakt de zijlijn, en je zegt dat de zon bij de ene cornervlag is en Alpha Centauri bij de andere, dan is Voyager 1 (stel dat die naar Alpha Centauri zou gaan) op dit moment ongeveer een halve centimeter onderweg.
Hoewel ik de pest heb aan voetbal hou ik wel van dit soort vergelijkingen. :)

Laatst een keer uitgerekend: als de zon zo groot was als een zandkorrel dan heeft de melkweg een diameter van 70,000 km.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359117
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:15 schreef Molurus het volgende:

[..]

Nee, maar het is vanzelfsprekend een volslagen arbitraire grens.

Ik vind het vooral leuk om Amerikanen ermee te plagen. :+
Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluto een dwergplaneet is :)
tenminste zoals ik t heb begrepen uit de docu :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359160
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluito een dwergplaneet is :)
Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
pi_154359172
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen.
Of het nou wetenschappers zijn of Geer en Gor die die eisen stellen: ze blijven arbitrair.

quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluito een dwergplaneet is :)
Dit is vooral een typisch menselijke gewoonte om dingen te willen categoriseren. Het heeft verder niets met de werkelijkheid te maken. :D
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359180
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
True, maar uiteindelijk moet ieder beestje een naam krijgen ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359187
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
GMTA ^O^
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:21:29 #10
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154359196
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Het vervelende is ook dat het menseigen is om alles maar te categoriseren, terwijl het heelal daar natuurlijk dikke schijt aan heeft.
Idd. Het probleem is onze hokjes, niet de veelheid aan objecten die rondom een ster draaien :P
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154359258
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:20 schreef Molurus het volgende:

[..]

Of het nou wetenschappers zijn of Geer en Gor die die eisen stellen: ze blijven arbitrair.

[..]

Dit is vooral een typisch menselijke gewoonte om dingen te willen categoriseren. Het heeft verder niets met de werkelijkheid te maken. :D
Kijk de docu maar eens :)
Het was wel grappig. Ze stelden de vraag, waar moet een planeet aan voldoen?
Ze somden een aantal dingen op. Pluto voldeed aan ze allemaal.

dat klopt dat categorisatie geen invloed op de werkelijkheid heeft, Pluto blijft dezefde eigenschappen hebben en dezelfde baan beschrijven, of het nu een planeet, dwergplaneet of whatever wordt genoemd ;)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359338
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:24 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Kijk de docu maar eens :)
Het was wel grappig. Ze stelden de vraag, waar moet een planeet aan voldoen?
Ze somden een aantal dingen op. Pluto voldeed aan ze allemaal.

dat klopt dat categorisatie geen invloed op de werkelijkheid heeft, Pluto blijft dezefde eigenschappen hebben en dezelfde baan beschrijven, of het nu een planeet, dwergplaneet of whatever wordt genoemd ;)
Was het niet zo dat Pluto zijn eigen baan niet had 'schoongeveegd van andere objecten' en daarom geen planeet zou zijn?
pi_154359389
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:27 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Was het niet zo dat Pluto zijn eigen baan niet had 'schoongeveegd van andere objecten' en daarom geen planeet zou zijn?
Dat klopt, dat is een van de redenen.
MAar dat werd er niet bij vermeld in de docu (meen ik)
en Pluto beschrijft een andere baan dan de rest van de planeten overigens
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:31:14 #14
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359412
Wat de baan van Pluto bijzonder maakt, t.o.v. andere kuipergordelobjecten, is dat Pluto een 2:3 baanresonantie heeft met de baan van Neptunus.

(Orcus en Ixion vertonen ook resonantie met de baan van Neptunus.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:32:00 #15
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_154359424
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:18 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Blijkbaar zijn zowat alle wetenschappers het ermee eens dat Pluto een planeet is. Pluto voldoet in principe aan alle eisen. Maar toen ze de ontdekten dat er mogelijk duizenden dwergplaneten in de kuipergorldel zaten hebben ze besloten Pluto ook te degraderen omdat anders die andere dwergplaneten ook planeten zouden zijn en omdat kinderen nooit de namen kunnen onthouden van duizend planeten hebben ze besloten dat Pluto een dwergplaneet is :)
tenminste zoals ik t heb begrepen uit de docu :)
Hoe groot zouden de grootste dwerg planeten in de kuipergordel zijn? Groter dan Pluto mogelijk dus?
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:34:12 #16
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359480
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:32 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Hoe groot zouden de grootste dwerg planeten in de kuipergordel zijn? Groter dan Pluto mogelijk dus?
We moeten die mogelijkheid open houden, maar voor het moment ziet het eruit alsof Pluto de grootste daarvan is. (Eris is nagenoeg even groot.)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359519
inderdaad
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:44:16 #18
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_154359710
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_154359744
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Zoals Nibiru? PlanetX? :)
Ze zeggen wel eens dat dat mogelijk is ja
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_154359749


_O-
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:46:14 #21
82546 Apekoek
terrorhenk
pi_154359758
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Ja dit vraag ik mij ook af dus.

Je hebt natuurlijk nog wel zoiets als zwerf planeten, planteten die niet om een ster heen draaien (maar bijvoorbeeld om de kern van de melkweg oid): http://www.astroblogs.nl/(...)fplaneten-eigenlijk/
pi_154359790
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:46 schreef Apekoek het volgende:

[..]

Ja dit vraag ik mij ook af dus.

Je hebt natuurlijk nog wel zoiets als zwerf planeten, planteten die niet om een ster heen draaien (maar bijvoorbeeld om de kern van de melkweg oid): http://www.astroblogs.nl/(...)fplaneten-eigenlijk/
Rogue planets inderdaad

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / Redactie Sport woensdag 15 juli 2015 @ 14:48:03 #23
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_154359808
quote:
Ik wist het...
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  woensdag 15 juli 2015 @ 14:49:17 #24
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_154359835
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Volgens mij hadden we die allang gezien en is er geen bekend mechanisme hoe dat soort grote gasreuzen op zo'n relatief verre afstand van een zon als de onze kunnen ontstaan. Die ontstaan juist in de gebieden met veel meer dichtheid meer in de buurt van een embryonale ster.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_154359856
quote:
0s.gif Op woensdag 15 juli 2015 14:44 schreef Molurus het volgende:
Is het in theorie nog denkbaar dat op een afstand van, zeg, een half lichtjaar ofzo zich nog een planeet bevindt zo groot als Jupiter? Of hadden we dat al veel eerder moeten spotten?
Het is makkelijker om een ver object te spotten, dan zo "dicht bij".. relatief gezien dan. Maar dan zal er geen Jupiter ontdekt worden, maar meer een object zoals Pluto.

[ Bericht 3% gewijzigd door humorduck28 op 15-07-2015 15:00:06 ]
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')