Denk dat dat ingevroren waren,quote:Op vrijdag 29 mei 2015 20:22 schreef golfer het volgende:
Het schijnt je toch gelukt te zijn om ze te vinden?
CUL / Wat eten en drinken we vandaag #330 Heeerlijk!
Dat is inktvis, geen octopus.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 20:22 schreef golfer het volgende:
Het schijnt je toch gelukt te zijn om ze te vinden?
CUL / Wat eten en drinken we vandaag #330 Heeerlijk!
Alleen wordt de inkt korrelig van invriezen en kan je ze daar niet meer in bakkenquote:Op vrijdag 29 mei 2015 17:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Hier ligt het er wel eens, maar vaak ook niet. Het zal wel bijvangst zijn, is het niet op de boot dan wel bij de afslag. Het zijn er vaak ook maar een paar en er wonen nogal wat Spanjaarden hier. Ik neem het wel eens mee als het er ligt. Het moet toch ingevroren worden, anders moet je zo'n ding mals slaan op de rotsen. Pijlinktvis haal ik ook bij de toko, ik ben sowieso helemaal niet tegen ingevroren vis, maar de structuur van pijlinktvis kan het heel goed hebben.
Kijk, hier heb ik wat aan. Staat gewoon alles op.quote:
De Hanos, serieus? Kom er regelmatig maar nog nooit in me opgekomen om het daar te zoeken.quote:Op vrijdag 29 mei 2015 23:29 schreef Pietverdriet het volgende:
Hanos heeft ze in de diepvries liggen. Anders ff de grens over wippen, REAL heeft ze regelmatig ook in de vriezer liggen.
Dat is toch bij zeekat enzo? Bij gewone pijlinktvis gooi je dat toch weg?quote:Op vrijdag 29 mei 2015 23:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Alleen wordt de inkt korrelig van invriezen en kan je ze daar niet meer in bakken
Zeekat heeft nog meer inkt idd, daar kan je bv risotto in koken, verschrikkelijk lekker. Maar verse pijlstaart in eigen inkt gebakken is ook erg lekker. Kleintjes hebben trouwens nauwelijks inkt, grote welquote:Op zaterdag 30 mei 2015 09:39 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat is toch bij zeekat enzo? Bij gewone pijlinktvis gooi je dat toch weg?
Hier gewoon vers bij de visboer op de markt. Paar uur in de slowcooker op low en heeerlijk zacht!quote:Op vrijdag 29 mei 2015 17:13 schreef Weltschmerz het volgende:
Hier ligt het er wel eens, maar vaak ook niet. Het zal wel bijvangst zijn, is het niet op de boot dan wel bij de afslag. Het zijn er vaak ook maar een paar en er wonen nogal wat Spanjaarden hier. Ik neem het wel eens mee als het er ligt. Het moet toch ingevroren worden, anders moet je zo'n ding mals slaan op de rotsen. Pijlinktvis haal ik ook bij de toko, ik ben sowieso helemaal niet tegen ingevroren vis, maar de structuur van pijlinktvis kan het heel goed hebben.
Sorry dat ik je illusies neemquote:Op zondag 31 mei 2015 09:13 schreef Griebus het volgende:
[..]
Hier gewoon vers ontdooid bij de visboer op de markt. Paar uur in de slowcooker op low en heeerlijk zacht!
En dan lekker op Spaanse wijze bereiden:
[ afbeelding ]
Ik dacht dat Schmidt een vestiging in Maastricht had, maar dat is nog alleen een lunchcorner?quote:Op zondag 31 mei 2015 11:10 schreef StefDeStuntpiloot het volgende:
Maare, sites met goede instructies (of videos) hoe je een hele octopus schoon- en klaarmaakt zijn welkom. Is het echt zo dat je alleen de poten/tentakels kunt eten en je met de hele kop niks kunt? En zo ja, tot hoe ver naar het lijf/het hoofd de tentakels afsnijden?
Het achterlijf en de poten kan je eten, wel even de troep eruit halen.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:10 schreef StefDeStuntpiloot het volgende:
Wow, inmiddels adresjes genoeg, ik ga eens rondneuzen. Weet ik in ieder geval waar ik er aan kan komen. Thanks allen.
Maare, sites met goede instructies (of videos) hoe je een hele octopus schoon- en klaarmaakt zijn welkom. Is het echt zo dat je alleen de poten/tentakels kunt eten en je met de hele kop niks kunt? En zo ja, tot hoe ver naar het lijf/het hoofd de tentakels afsnijden?
Inktvis bak ik overigens op hoog vuur maar enkele minuutjes in een pan, net totdat het gaat 'krullen' zeg maar. Hoe bak je octopus het beste? Op de Canarische eilanden vond ik hem tot nu toe het lekkerst, de foto van Griebus hierboven komt heel erg in de buurt.
Waar z'n billetjes zitten.quote:Op zondag 31 mei 2015 12:58 schreef RobinOok het volgende:
Achterlijf? Wat is het achterlijf van een octopus?
de octopus dient langzaam bereid te worden, anders wordt hij taai. dus rauw op de BBQ werkt niet.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:33 schreef Molo het volgende:
Zou gewoon 'rauw' erop mikken ook kunnen?
Lijkt me zo taaiig anders.
Nog nooit zelf gemaakt, altijd besteld
Edit- oh, zie nu je edit
Ik ga het gewoon eens bij Schmidt vragen, ken daar iemand dus dat komt goed
Categorie bijgeloof en kookfabels:quote:Op zondag 31 mei 2015 14:20 schreef J.B. het volgende:
tijdens het koken gooit hij een kurk bij het water. Het lijkt te helpen want ik heb hem nog nooit taai gegeten
quote:Dat de meeste keukentrucs zijn uitgevonden om juist onheil te voorkómen viel me vorige week op bij het grasduinen door octopusrecepten. Vaak was een rol weggelegd voor een kurk, die moest meekoken omdat het vlees anders taai zou worden. De scheikundige onderbouwing van dit verband ontbrak telkens. De onvolprezen Harold McGee, Amerikaanse voedselschrijver, zocht het ooit uit, maar hij had vele kilo’s octopus later geen mals makend effect kunnen ontdekken.
Jep, net als zilveren lepels in champagneflessen of ongestelde vrouwen die de soep zuur makenquote:
het deel achter de kopquote:Op zondag 31 mei 2015 12:58 schreef RobinOok het volgende:
Achterlijf? Wat is het achterlijf van een octopus?
Ja ik las het en heb me er maar bij neergelegdquote:Op zondag 31 mei 2015 14:10 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
de octopus dient langzaam bereid te worden, anders wordt hij taai. dus rauw op de BBQ werkt niet.
In Galicie moet je hem ook drie keer met de tentakels in het kokende water dippen zodat die omkrullen voordat je hem onderdompelt.quote:
Dat doen ze op meerdere plekken, niet zozeer bijgeloof, maar ze krullen dan mooi om, ziet er mooi uit bij het serverenquote:Op zondag 7 juni 2015 11:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
In Galicie moet je hem ook drie keer met de tentakels in het kokende water dippen zodat die omkrullen voordat je hem onderdompelt.
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.quote:Op zondag 7 juni 2015 11:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat doen ze op meerdere plekken, niet zozeer bijgeloof, maar ze krullen dan mooi om, ziet er mooi uit bij het serveren
Oh, op die manier, tja, dat is natuurlijk bijgeloofquote:Op zondag 7 juni 2015 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.
Dit is ook onzin, zodra er een mes in gaat is het dood. Het beweegt nog door de zenuwprikkels die het krijgt. Sojasaus en dergelijke versterken die prikkels.quote:
`Koken is ook een vorm van cultuur uiting. In heel veel culturen moet je bepaalde combinaties maken, mogen bepaalde combinaties niet, moet je bepaalde dingen op een bepaalde manier snijden etc. Ik vind dat geen 'bijgeloof' maar simpelweg een vorm van cultuur.quote:Op zondag 7 juni 2015 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.
Bijgeloof hoort ook bij cultuur. Degene die voor mij voor het eerst octupus bereidde spotte met haar volksgebruiken als het lopen van 7 rondjes om de kerk met 3 eieren en een ui om de een of andere vloek ongedaan te maken, maar dan wel 3 keer die pulpo dippen en echt geen 4 keer.... Het 'waarom eigenlijk?' zit dan toch niet zo in de cultuur, ondanks het afstand nemen van concrete bijgelovigheden blijft de gevoeligheid ervoor.quote:Op zondag 7 juni 2015 13:09 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
`Koken is ook een vorm van cultuur uiting. In heel veel culturen moet je bepaalde combinaties maken, mogen bepaalde combinaties niet, moet je bepaalde dingen op een bepaalde manier snijden etc. Ik vind dat geen 'bijgeloof' maar simpelweg een vorm van cultuur.
Er zat vroeger zo'n taaie streng in, die is eruit gekweekt en je zou ze nu heel kunnen eten. Toevallig had ik het laatst zelf gemaakt en toen had ik ze iets te grof gesneden. Er is voor veel producten nou eenmaal een grootte die goed past bij de structuur. Als je ratatouille maakt moet je ook op bepaalde grootte snijden op de juiste garing te krijgen van ingredienten die je evenlang verwarmt. Ik heb juist het idee dat ik beter ga koken door me af te vragen welk effect ik waarmee bereik.quote:Ik snijd bijvoorbeeld mijn snijbonen altijd in de vorm van kleine ruitjes/diamantjes (schuin dus). Ik zou niet weten waarom maar bij ons thuis deden we dat ook altijd, in mijn hoofd 'hoort' het dan gewoon zo dus dan doe ik dat lekker gewoon.
Dank je, maar het is een parabel, geen anekdotequote:
quote:Op zondag 7 juni 2015 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
dingen die zo moeten en hoe ze ontstaan
Een jong echtpaar kwam net terug van de huwelijksreis. De vrouw vroeg aan hem, waar kan ik je mee verwennen. Een gebraden ham zei hij. Ze kocht een ham en voordat ze hem in de oven stopte sneed ze er aan beide zijden een stuk vanaf.
- Waarom doe je dat, vroeg de man?
Luister zei ze, je gaat me toch niet vertellen hoe ik moet koken?
- Nee schat, maar vroeg me gewoon af wat de reden daarvan is.
Zo heb ik dat van mijn moeder geleerd!
- Dat kan zijn, maar, wat is de reden ervoor
Geen idee, bel mams ff op
> Dat heb ik zo van mijn moeder geleerd, sprak mams
Het echtpaar vroeg Oma en die zei dat ze het zo van haar moeder had geleerd.
Telefonisch was overgroot moeder niet te bereiken, het verpleeghuis vertelde dat als ze haar wilden spreken ze langs moesten komen, maar niet te lang wachten, want het loopt af met haar.
In de auto gesneld was men net op tijd. Op haar sterfbed stelde ze de vraag, waarop beide stukken van de ham af snijden?
Overgrootmoeder keek hun verbaasd aan. Wel, sprak ze met krakende stem, dat was de enige manier waarop ik zo een ham in die kutbraadslee kon krijgen die ik voor mijn huwelijk had gehad, dat kreng was veel te klein!
Zo is het met veel zaken in het leven.
quote:Op zondag 7 juni 2015 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.
Interessant, moet ik hier iets uit concluderen of is het gewoon info. Ik ben vandaag nogal sloom.quote:Op maandag 8 juni 2015 13:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Octopus heeft bloed dat op koper baseert, niet op ijzer, daarom is het blauw ipv rood.
Dat kan ook echt alleen een apha overkomen. Iedereen met technisch inzicht had kunnen bedenken dat het geen reet uitmaakt, sterker nog, de ham zal uitdrogen.quote:Op zondag 7 juni 2015 15:40 schreef Pietverdriet het volgende:
dingen die zo moeten en hoe ze ontstaan
Een jong echtpaar kwam net terug van de huwelijksreis. De vrouw vroeg aan hem, waar kan ik je mee verwennen. Een gebraden ham zei hij. Ze kocht een ham en voordat ze hem in de oven stopte sneed ze er aan beide zijden een stuk vanaf.
- Waarom doe je dat, vroeg de man?
Luister zei ze, je gaat me toch niet vertellen hoe ik moet koken?
- Nee schat, maar vroeg me gewoon af wat de reden daarvan is.
Zo heb ik dat van mijn moeder geleerd!
- Dat kan zijn, maar, wat is de reden ervoor
Geen idee, bel mams ff op
> Dat heb ik zo van mijn moeder geleerd, sprak mams
Het echtpaar vroeg Oma en die zei dat ze het zo van haar moeder had geleerd.
Telefonisch was overgroot moeder niet te bereiken, het verpleeghuis vertelde dat als ze haar wilden spreken ze langs moesten komen, maar niet te lang wachten, want het loopt af met haar.
In de auto gesneld was men net op tijd. Op haar sterfbed stelde ze de vraag, waarop beide stukken van de ham af snijden?
Overgrootmoeder keek hun verbaasd aan. Wel, sprak ze met krakende stem, dat was de enige manier waarop ik zo een ham in die kutbraadslee kon krijgen die ik voor mijn huwelijk had gehad, dat kreng was veel te klein!
Zo is het met veel zaken in het leven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |