Het achterlijf en de poten kan je eten, wel even de troep eruit halen.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:10 schreef StefDeStuntpiloot het volgende:
Wow, inmiddels adresjes genoeg, ik ga eens rondneuzen. Weet ik in ieder geval waar ik er aan kan komen. Thanks allen.![]()
Maare, sites met goede instructies (of videos) hoe je een hele octopus schoon- en klaarmaakt zijn welkom. Is het echt zo dat je alleen de poten/tentakels kunt eten en je met de hele kop niks kunt? En zo ja, tot hoe ver naar het lijf/het hoofd de tentakels afsnijden?
Inktvis bak ik overigens op hoog vuur maar enkele minuutjes in een pan, net totdat het gaat 'krullen' zeg maar. Hoe bak je octopus het beste? Op de Canarische eilanden vond ik hem tot nu toe het lekkerst, de foto van Griebus hierboven komt heel erg in de buurt.
Waar z'n billetjes zitten.quote:Op zondag 31 mei 2015 12:58 schreef RobinOok het volgende:
Achterlijf? Wat is het achterlijf van een octopus?
de octopus dient langzaam bereid te worden, anders wordt hij taai. dus rauw op de BBQ werkt niet.quote:Op zondag 31 mei 2015 11:33 schreef Molo het volgende:
Zou gewoon 'rauw' erop mikken ook kunnen?
Lijkt me zo taaiig anders.
Nog nooit zelf gemaakt, altijd besteld
Edit- oh, zie nu je edit
Ik ga het gewoon eens bij Schmidt vragen, ken daar iemand dus dat komt goed
Categorie bijgeloof en kookfabels:quote:Op zondag 31 mei 2015 14:20 schreef J.B. het volgende:
tijdens het koken gooit hij een kurk bij het water. Het lijkt te helpen want ik heb hem nog nooit taai gegeten
quote:Dat de meeste keukentrucs zijn uitgevonden om juist onheil te voorkómen viel me vorige week op bij het grasduinen door octopusrecepten. Vaak was een rol weggelegd voor een kurk, die moest meekoken omdat het vlees anders taai zou worden. De scheikundige onderbouwing van dit verband ontbrak telkens. De onvolprezen Harold McGee, Amerikaanse voedselschrijver, zocht het ooit uit, maar hij had vele kilo’s octopus later geen mals makend effect kunnen ontdekken.
Jep, net als zilveren lepels in champagneflessen of ongestelde vrouwen die de soep zuur makenquote:
het deel achter de kopquote:Op zondag 31 mei 2015 12:58 schreef RobinOok het volgende:
Achterlijf? Wat is het achterlijf van een octopus?
Ja ik las het en heb me er maar bij neergelegdquote:Op zondag 31 mei 2015 14:10 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
de octopus dient langzaam bereid te worden, anders wordt hij taai. dus rauw op de BBQ werkt niet.
In Galicie moet je hem ook drie keer met de tentakels in het kokende water dippen zodat die omkrullen voordat je hem onderdompelt.quote:
Dat doen ze op meerdere plekken, niet zozeer bijgeloof, maar ze krullen dan mooi om, ziet er mooi uit bij het serverenquote:Op zondag 7 juni 2015 11:49 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
In Galicie moet je hem ook drie keer met de tentakels in het kokende water dippen zodat die omkrullen voordat je hem onderdompelt.
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.quote:Op zondag 7 juni 2015 11:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat doen ze op meerdere plekken, niet zozeer bijgeloof, maar ze krullen dan mooi om, ziet er mooi uit bij het serveren
Oh, op die manier, tja, dat is natuurlijk bijgeloofquote:Op zondag 7 juni 2015 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.
Dit is ook onzin, zodra er een mes in gaat is het dood. Het beweegt nog door de zenuwprikkels die het krijgt. Sojasaus en dergelijke versterken die prikkels.quote:
`Koken is ook een vorm van cultuur uiting. In heel veel culturen moet je bepaalde combinaties maken, mogen bepaalde combinaties niet, moet je bepaalde dingen op een bepaalde manier snijden etc. Ik vind dat geen 'bijgeloof' maar simpelweg een vorm van cultuur.quote:Op zondag 7 juni 2015 11:56 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ja, maar als 4 keer verboden is begint het toch verdomd veel op een ritueel te lijken. Sowieso moet je Galiciers altijd van bijgeloof verdenken.
Bijgeloof hoort ook bij cultuur. Degene die voor mij voor het eerst octupus bereidde spotte met haar volksgebruiken als het lopen van 7 rondjes om de kerk met 3 eieren en een ui om de een of andere vloek ongedaan te maken, maar dan wel 3 keer die pulpo dippen en echt geen 4 keer.... Het 'waarom eigenlijk?' zit dan toch niet zo in de cultuur, ondanks het afstand nemen van concrete bijgelovigheden blijft de gevoeligheid ervoor.quote:Op zondag 7 juni 2015 13:09 schreef sirdanilot het volgende:
[..]
`Koken is ook een vorm van cultuur uiting. In heel veel culturen moet je bepaalde combinaties maken, mogen bepaalde combinaties niet, moet je bepaalde dingen op een bepaalde manier snijden etc. Ik vind dat geen 'bijgeloof' maar simpelweg een vorm van cultuur.
Er zat vroeger zo'n taaie streng in, die is eruit gekweekt en je zou ze nu heel kunnen eten. Toevallig had ik het laatst zelf gemaakt en toen had ik ze iets te grof gesneden. Er is voor veel producten nou eenmaal een grootte die goed past bij de structuur. Als je ratatouille maakt moet je ook op bepaalde grootte snijden op de juiste garing te krijgen van ingredienten die je evenlang verwarmt. Ik heb juist het idee dat ik beter ga koken door me af te vragen welk effect ik waarmee bereik.quote:Ik snijd bijvoorbeeld mijn snijbonen altijd in de vorm van kleine ruitjes/diamantjes (schuin dus). Ik zou niet weten waarom maar bij ons thuis deden we dat ook altijd, in mijn hoofd 'hoort' het dan gewoon zo dus dan doe ik dat lekker gewoon.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |