abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 3 april 2015 @ 20:56:28 #26
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151340630
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 20:53 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ongetwijfeld was de welvaart hier groot. De VOC is het rijkste bedrijf dat ooit heeft bestaan, met een waarde van ongeveer 6x die van apple nu (omgerekend uiteraard, netto contante waarde).

In ieder geval zou ik het wel grappig vinden nog eens iets uit die tijd te koken. Er werden iig heel andere kruiden gebruikt. Specerijen waren er hier wel, maar die waren toch echt alleen voor de rijken.

En dingen als tomaten en aardappels werden ook nog niet gegeten.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/recepten-uit-gouden-eeuw
http://www.kookhistorie.nl/index.htm
Die amandeltaart lijkt me wel lekker
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151340936
quote:
Hah, het zal jou smaken, overal foelie in.

Zal prijzig eten zijn geweest met al die specerijen...Dit vind ik toch redelijk oudhollands klinken, met appels en boter, kaneel, ei...
Whatever...
  vrijdag 3 april 2015 @ 21:12:07 #28
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151341452
Ik vind foelie idd erg lekker.
Banda Foelie was heel belangrijk voor de VOC.
A Propos VOC, dat was maar een klein deel van de NL economie destijds, het echte geld werd verdient in de graan, hout en vishandel.
Het aandeel in de wereldhandel van de Nederlanden was ongeveer 3/4 van de wereldhandel. Economisch dus een grootmacht die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen.

De recepten zijn heel herkenbaar idd, wordt verder veel met oud brood gewerkt, iets wat we nu nauwelijks nog doen, hoewel ik soldaatjes en croutons erg lekker vind. Klassieker is ook, gesmolten boter met broodkruim over asperges. Het is stevig eten, en wat ik lees uit de 17e en 18e eeuw, lekker, maar een heel verfijnde keuken is het niet. Het is geen keuken voor de hoogadel, maar voor mensen die hard werken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 3 april 2015 @ 22:40:47 #29
33232 Againzender
Vriend van de show
pi_151345201
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 maart 2015 18:21 schreef Weltschmerz het volgende:
Puttanesca is ook lekker, een paar blikken opentrekken terwijl de spaghetti kookt en klaar.
dat is hier ook een makkelijke smakelijke maaltijd!
[b]Op maandag 6 september 2010 00:28 schreef tong80 het volgende:[/b]
GVD Wat moet jij een trotse vader zijn :)
:P
pi_151379488
-wegwezen-

[ Bericht 97% gewijzigd door timmmmm op 05-04-2015 08:52:09 ]
pi_151382603
quote:
0s.gif Op vrijdag 3 april 2015 21:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind foelie idd erg lekker.
Banda Foelie was heel belangrijk voor de VOC.
A Propos VOC, dat was maar een klein deel van de NL economie destijds, het echte geld werd verdient in de graan, hout en vishandel.
Het aandeel in de wereldhandel van de Nederlanden was ongeveer 3/4 van de wereldhandel. Economisch dus een grootmacht die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen.

De recepten zijn heel herkenbaar idd, wordt verder veel met oud brood gewerkt, iets wat we nu nauwelijks nog doen, hoewel ik soldaatjes en croutons erg lekker vind. Klassieker is ook, gesmolten boter met broodkruim over asperges. Het is stevig eten, en wat ik lees uit de 17e en 18e eeuw, lekker, maar een heel verfijnde keuken is het niet. Het is geen keuken voor de hoogadel, maar voor mensen die hard werken.
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..

Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Whatever...
  zondag 5 april 2015 @ 11:46:40 #32
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151382677
quote:
1s.gif Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..

Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151382784
quote:
1s.gif Op zondag 5 april 2015 11:46 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.
Ja klopt, enorme rijkdom daar ook... Nog steeds vind je kaneel en nootmuskaat in oude Italiaanse gerechten, met name ook in het zuiden.
Whatever...
  zondag 5 april 2015 @ 13:08:05 #34
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151384892
En Peper niet te vergeten.

Ik denk dat de Spanjaarden een kapitale fout maakten met Zuid en Midden Amerika. Ze namen het goud en zilver en dachten dat ze rijk werden, maar het enige effect was inflatie, alsof ze de geldpers hadden aangegooid en het inklappen van hun economie omdat ze niets meer maakten of verbouwden maar kochten.
Als ze waren begonnen in handel in specerijen en andere landbouwproducten uit zuid Amerika waren ze waarschijnlijk beter af geweest. We hebben het altijd over de oost als we het over deze producten hebben, maar uit Amerika kwam de chili, de tomaat, bonen, aardappel, cacao, vanille, tabak, rubber, etc etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151391137
quote:
1s.gif Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..

Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
http://www.dbnl.org/tekst/jans016keuk01_01/jans016keuk01_01.pdf
pi_151403460
Whatever...
  zondag 5 april 2015 @ 22:18:53 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151403573
Ga hem straks ff op mijn kindle zetten!
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2015 @ 18:42:41 #38
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_151456524
quote:
1s.gif Op donderdag 2 april 2015 20:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, ik wil graag een rode koolsalade maken zoals je ze in Duitsland en Polen vaak krijgt in restaurants. Heb je een goed recept? Ik wil het graag inmaken.

Zou dit recept wat zijn? http://www.esthete.nl/krautsalat/
Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?
Spoilers!
  dinsdag 7 april 2015 @ 18:48:46 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151456723
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 april 2015 18:42 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?
met koolsla?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 7 april 2015 @ 21:26:25 #40
69724 Lucky_Strike
Hello Sweetie
pi_151464357
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 april 2015 18:48 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

met koolsla?
Ja maar moet het niet afgevuld worden zodat alles onder vocht staat ofzo?
Spoilers!
  woensdag 8 april 2015 @ 08:59:13 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151474974
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 april 2015 21:26 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ja maar moet het niet afgevuld worden zodat alles onder vocht staat ofzo?
Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de kool
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151475739
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 08:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de kool
Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.
Spoilers!
  woensdag 8 april 2015 @ 09:45:20 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151475797
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:42 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.
Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaar
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151475963
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaar
Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.
Spoilers!
  woensdag 8 april 2015 @ 09:57:11 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151476068
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:52 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.
Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkool :D

Nee, dat ga je niet redden zonder conserveren met veel azijn of conserveermiddelen. En waarom zou je? Vers is het lekkerst
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151476168
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkool :D

Nee, dat ga je niet redden zonder conserveren met veel azijn of conserveermiddelen. En waarom zou je? Vers is het lekkerst
Omdat ik veel kool heb en het me een interessant experiment lijkt. Misschien lukt het niet. Misschien wel :s)
Spoilers!
pi_151477637
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972

Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.

Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Whatever...
  woensdag 8 april 2015 @ 11:10:58 #48
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151477684
quote:
0s.gif Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Als je voldoende zout hebt gebruikt kun jeyxuurkool
Zuurkool krijg je idd vanzelf als je wat zout (en evt een starter) gebruikt
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 8 april 2015 @ 11:18:55 #49
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_151477884
quote:
1s.gif Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972

Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.

Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Zuurkool is in een door melkzuurbacteriën geïnfecteerde kool, dus eigenlijk is hij al bedorven. Net zoals Joghurt of Karnemelk, dat bederft dan niet snel meer met andere bacterien
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_151478366
quote:
1s.gif Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972

Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.

Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Zuurkool staat ook zeker een keer op de planning :Y Die persoon uit jouw url gebruikt Keltisch zeezout :')
Spoilers!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')