http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/recepten-uit-gouden-eeuwquote:Op vrijdag 3 april 2015 20:53 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ongetwijfeld was de welvaart hier groot. De VOC is het rijkste bedrijf dat ooit heeft bestaan, met een waarde van ongeveer 6x die van apple nu (omgerekend uiteraard, netto contante waarde).
In ieder geval zou ik het wel grappig vinden nog eens iets uit die tijd te koken. Er werden iig heel andere kruiden gebruikt. Specerijen waren er hier wel, maar die waren toch echt alleen voor de rijken.
En dingen als tomaten en aardappels werden ook nog niet gegeten.
Hah, het zal jou smaken, overal foelie in.quote:Op vrijdag 3 april 2015 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/recepten-uit-gouden-eeuw
dat is hier ook een makkelijke smakelijke maaltijd!quote:Op dinsdag 31 maart 2015 18:21 schreef Weltschmerz het volgende:
Puttanesca is ook lekker, een paar blikken opentrekken terwijl de spaghetti kookt en klaar.
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..quote:Op vrijdag 3 april 2015 21:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind foelie idd erg lekker.
Banda Foelie was heel belangrijk voor de VOC.
A Propos VOC, dat was maar een klein deel van de NL economie destijds, het echte geld werd verdient in de graan, hout en vishandel.
Het aandeel in de wereldhandel van de Nederlanden was ongeveer 3/4 van de wereldhandel. Economisch dus een grootmacht die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen.
De recepten zijn heel herkenbaar idd, wordt verder veel met oud brood gewerkt, iets wat we nu nauwelijks nog doen, hoewel ik soldaatjes en croutons erg lekker vind. Klassieker is ook, gesmolten boter met broodkruim over asperges. Het is stevig eten, en wat ik lees uit de 17e en 18e eeuw, lekker, maar een heel verfijnde keuken is het niet. Het is geen keuken voor de hoogadel, maar voor mensen die hard werken.
Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.quote:Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..
Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Ja klopt, enorme rijkdom daar ook... Nog steeds vind je kaneel en nootmuskaat in oude Italiaanse gerechten, met name ook in het zuiden.quote:Op zondag 5 april 2015 11:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.
http://www.dbnl.org/tekst/jans016keuk01_01/jans016keuk01_01.pdfquote:Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..
Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Geweldig, dank!quote:Op zondag 5 april 2015 16:39 schreef quirina het volgende:
[..]
http://www.dbnl.org/tekst/jans016keuk01_01/jans016keuk01_01.pdf
Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?quote:Op donderdag 2 april 2015 20:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, ik wil graag een rode koolsalade maken zoals je ze in Duitsland en Polen vaak krijgt in restaurants. Heb je een goed recept? Ik wil het graag inmaken.
Zou dit recept wat zijn? http://www.esthete.nl/krautsalat/
met koolsla?quote:Op dinsdag 7 april 2015 18:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?
Ja maar moet het niet afgevuld worden zodat alles onder vocht staat ofzo?quote:
Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de koolquote:Op dinsdag 7 april 2015 21:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja maar moet het niet afgevuld worden zodat alles onder vocht staat ofzo?
Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.quote:Op woensdag 8 april 2015 08:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de kool
Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaarquote:Op woensdag 8 april 2015 09:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.
Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.quote:Op woensdag 8 april 2015 09:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaar
Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkoolquote:Op woensdag 8 april 2015 09:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.
Omdat ik veel kool heb en het me een interessant experiment lijkt. Misschien lukt het niet. Misschien welquote:Op woensdag 8 april 2015 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkool
Nee, dat ga je niet redden zonder conserveren met veel azijn of conserveermiddelen. En waarom zou je? Vers is het lekkerst
Zuurkool krijg je idd vanzelf als je wat zout (en evt een starter) gebruiktquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Als je voldoende zout hebt gebruikt kun jeyxuurkool
Zuurkool is in een door melkzuurbacteriën geïnfecteerde kool, dus eigenlijk is hij al bedorven. Net zoals Joghurt of Karnemelk, dat bederft dan niet snel meer met andere bacterienquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972
Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.
Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Zuurkool staat ook zeker een keer op de planning Die persoon uit jouw url gebruikt Keltisch zeezoutquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972
Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.
Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |