Of je dat lekker vind kan ik niet beoordelen, persoonlijk vind ik goede tomaten in blik lekkerder (oro di Parma) of de passata van de biowinkel (weet de naam ff niet)quote:Op dinsdag 31 maart 2015 15:36 schreef Hallojo het volgende:
Okee, vraagje (wellicht vloeken in de kerk) : Is het lekker (en mogelijk) om rundvlees te stoven in bijvoorbeeld een pot Bertolli tomatensaus? Ik gooi er altijd te veel of te weinig kruiden bij en die Bertollisauzen vind ik wel lekker. En dan wat ui en wortel erbij ofzo.
Beetje ui, bleekselderij en wortel + beetje fijngesneden parmaham aanwarmen in een klontje boter. Vlees fijnhakken (rundvlees), even bruinen. Dan blik tomaten erop en een beetje melk. Snufje nootmuskaat en beetje zout en peper. Bouillon erbij. Stoven maar. Na een uur of 4 heb je heerlijke bolognesesaus.. Indien nodig nog ietsje inkoken.quote:Op dinsdag 31 maart 2015 15:36 schreef Hallojo het volgende:
Okee, vraagje (wellicht vloeken in de kerk) : Is het lekker (en mogelijk) om rundvlees te stoven in bijvoorbeeld een pot Bertolli tomatensaus? Ik gooi er altijd te veel of te weinig kruiden bij en die Bertollisauzen vind ik wel lekker. En dan wat ui en wortel erbij ofzo.
Ja, dat is mogelijk.quote:Op dinsdag 31 maart 2015 15:36 schreef Hallojo het volgende:
Is het lekker (en mogelijk) om rundvlees te stoven in bijvoorbeeld een pot Bertolli tomatensaus?
Te veel of te weinig kruiden, daar ben je zelf bij natuurlijk hè. Langzaam kruiden toevoegen en goed proeven.quote:Op dinsdag 31 maart 2015 15:36 schreef Hallojo het volgende:
Okee, vraagje (wellicht vloeken in de kerk) : Is het lekker (en mogelijk) om rundvlees te stoven in bijvoorbeeld een pot Bertolli tomatensaus? Ik gooi er altijd te veel of te weinig kruiden bij en die Bertollisauzen vind ik wel lekker. En dan wat ui en wortel erbij ofzo.
Lijkt me een prima recept, ik zou kummel gebruiken ipv peperquote:Op donderdag 2 april 2015 20:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, ik wil graag een rode koolsalade maken zoals je ze in Duitsland en Polen vaak krijgt in restaurants. Heb je een goed recept? Ik wil het graag inmaken.
Zou dit recept wat zijn? http://www.esthete.nl/krautsalat/
Lekker, kummel. Ga ik doen.quote:Op donderdag 2 april 2015 20:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Lijkt me een prima recept, ik zou kummel gebruiken ipv peper
Koolsla is al heel erg oud hollands, ook met kummel. In de VS wordt het niet voor niets Coleslaw genoemd, alleen flikkeren die er veel mayo inquote:Op donderdag 2 april 2015 21:07 schreef Spanky78 het volgende:
Die Duitsers knikkeren overal kummel in ook Eh.
Ja, daar Nederlanders veel kool eten wist ik. Dat coleslaw Nederlands was niet.. Overigens zijn de Dutch Amish dan weer Duitse immigranten...quote:Op vrijdag 3 april 2015 08:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Koolsla is al heel erg oud hollands, ook met kummel. In de VS wordt het niet voor niets Coleslaw genoemd, alleen flikkeren die er veel mayo in
Klopt, er migreerden zeer veel Duitsers naar de VS, iets wat je in de literatuur en de films nauwelijks terug ziet. Zo zijn cowboys ook altijd blank (in werkelijkheid waren ze dat nauwelijk) en spoorwegarbeiders ook (in werkelijkheid waren het vrijwel allemaal chinezen). In films en literatuur gaat het vaak over Ierse, Joodse of Italiaanse migranten naar de VS, over scandinavische of duitse migranten vrijwel nooit. Opvallend hoe films en boeken ons beeld vormen. Zo is de Engelse keuken ook zo hip geworden omdat de britten zo goed zijn in het maken van kookprogrammas op TV.quote:Op vrijdag 3 april 2015 10:12 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ja, daar Nederlanders veel kool eten wist ik. Dat coleslaw Nederlands was niet.. Overigens zijn de Dutch Amish dan weer Duitse immigranten...
Dat was echter overal zo, denk echter dat het welvaardsniveau in de Nederlanden veel hoger lag, ook bij de lagere klasse dan in bv Frankrijk of Duitsland (wat toen nog niet bestond)quote:Op vrijdag 3 april 2015 16:06 schreef Spanky78 het volgende:
In de gouden eeuw werd er vast lekker gegeten, maar zeker niet door iedereen.
Maar het is wel zo dat beschikbaarheid van voldoende voedsel zeker niet altijd gegarandeerd was. Maar er werd een hoop vis, knol en groen gegeten door de gewone man.
Ongetwijfeld was de welvaart hier groot. De VOC is het rijkste bedrijf dat ooit heeft bestaan, met een waarde van ongeveer 6x die van apple nu (omgerekend uiteraard, netto contante waarde).quote:Op vrijdag 3 april 2015 18:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat was echter overal zo, denk echter dat het welvaardsniveau in de Nederlanden veel hoger lag, ook bij de lagere klasse dan in bv Frankrijk of Duitsland (wat toen nog niet bestond)
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/recepten-uit-gouden-eeuwquote:Op vrijdag 3 april 2015 20:53 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ongetwijfeld was de welvaart hier groot. De VOC is het rijkste bedrijf dat ooit heeft bestaan, met een waarde van ongeveer 6x die van apple nu (omgerekend uiteraard, netto contante waarde).
In ieder geval zou ik het wel grappig vinden nog eens iets uit die tijd te koken. Er werden iig heel andere kruiden gebruikt. Specerijen waren er hier wel, maar die waren toch echt alleen voor de rijken.
En dingen als tomaten en aardappels werden ook nog niet gegeten.
Hah, het zal jou smaken, overal foelie in.quote:Op vrijdag 3 april 2015 20:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/recepten-uit-gouden-eeuw
dat is hier ook een makkelijke smakelijke maaltijd!quote:Op dinsdag 31 maart 2015 18:21 schreef Weltschmerz het volgende:
Puttanesca is ook lekker, een paar blikken opentrekken terwijl de spaghetti kookt en klaar.
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..quote:Op vrijdag 3 april 2015 21:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind foelie idd erg lekker.
Banda Foelie was heel belangrijk voor de VOC.
A Propos VOC, dat was maar een klein deel van de NL economie destijds, het echte geld werd verdient in de graan, hout en vishandel.
Het aandeel in de wereldhandel van de Nederlanden was ongeveer 3/4 van de wereldhandel. Economisch dus een grootmacht die we ons nauwelijks nog kunnen voorstellen.
De recepten zijn heel herkenbaar idd, wordt verder veel met oud brood gewerkt, iets wat we nu nauwelijks nog doen, hoewel ik soldaatjes en croutons erg lekker vind. Klassieker is ook, gesmolten boter met broodkruim over asperges. Het is stevig eten, en wat ik lees uit de 17e en 18e eeuw, lekker, maar een heel verfijnde keuken is het niet. Het is geen keuken voor de hoogadel, maar voor mensen die hard werken.
Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.quote:Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..
Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Ja klopt, enorme rijkdom daar ook... Nog steeds vind je kaneel en nootmuskaat in oude Italiaanse gerechten, met name ook in het zuiden.quote:Op zondag 5 april 2015 11:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ook toen kende men de specerijen al, maar waren ze nog veel duurder, kwamen via Venetie, en het middenoosten.
http://www.dbnl.org/tekst/jans016keuk01_01/jans016keuk01_01.pdfquote:Op zondag 5 april 2015 11:44 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Ik vind custardpudding (met brioche ) erg lekker..
Ik ben eigenlijk wel geïnteresseerd geraakt in wat men at voor de gouden eeuw en de specerijen. Middeleeuwse kost dus. Met kruiden die we nu aan de rand van de weg kunnen vinden... (duizendblad enzo)
Geweldig, dank!quote:Op zondag 5 april 2015 16:39 schreef quirina het volgende:
[..]
http://www.dbnl.org/tekst/jans016keuk01_01/jans016keuk01_01.pdf
Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?quote:Op donderdag 2 april 2015 20:54 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, ik wil graag een rode koolsalade maken zoals je ze in Duitsland en Polen vaak krijgt in restaurants. Heb je een goed recept? Ik wil het graag inmaken.
Zou dit recept wat zijn? http://www.esthete.nl/krautsalat/
met koolsla?quote:Op dinsdag 7 april 2015 18:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Heeft iemand een idee waarmee ik de potten die ik ga inmaken kan vullen? Half water half azijn ofzo?
Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de koolquote:Op dinsdag 7 april 2015 21:26 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ja maar moet het niet afgevuld worden zodat alles onder vocht staat ofzo?
Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.quote:Op woensdag 8 april 2015 08:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je hem maakt met zout en suiker, olie en azijn dan komt er genoeg vocht vrij uit de kool
Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaarquote:Op woensdag 8 april 2015 09:42 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik heb net voor de laatste keer geroerd, ik ga hem vanmiddag inmaken. Er lag inderdaad een bodempje vocht in de bak. En in de pot zelf zal er ook nog wel wat vocht uitkomen inderdaad. Dank je.
Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.quote:Op woensdag 8 april 2015 09:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe lang wil je het bewaren, het is in de koelkast wel een week of 2-3 houdbaar
Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkoolquote:Op woensdag 8 april 2015 09:52 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik dacht eerder aan een maand of 8 eigenlijk.
Omdat ik veel kool heb en het me een interessant experiment lijkt. Misschien lukt het niet. Misschien welquote:Op woensdag 8 april 2015 09:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zou je koolsla zo lang willen bewaren? Maak dan zuurkool
Nee, dat ga je niet redden zonder conserveren met veel azijn of conserveermiddelen. En waarom zou je? Vers is het lekkerst
Zuurkool krijg je idd vanzelf als je wat zout (en evt een starter) gebruiktquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Als je voldoende zout hebt gebruikt kun jeyxuurkool
Zuurkool is in een door melkzuurbacteriën geïnfecteerde kool, dus eigenlijk is hij al bedorven. Net zoals Joghurt of Karnemelk, dat bederft dan niet snel meer met andere bacterienquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972
Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.
Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Zuurkool staat ook zeker een keer op de planningquote:Op woensdag 8 april 2015 11:09 schreef Spanky78 het volgende:
Mits goed gemaakt is het zeker een half jaar goed.
http://www.zelfbewustleven.nl/?p=6972
Vanwege het zuur hoef je niet snel bang te zijn voor ziekmakende infecties.
Voldoende zout zorgt voor het uittreden van water uit de kool.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |