abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_148382510
Over een paar maanden komt Dawn aan op zijn bestemming. Tijd voor een eigen topic!



03-01-2015

Dawn brengt kinderjaren van het zonnestelsel in beeld


Geschreven door Caroline Kraaijvanger

Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid zal er dit jaar een ruimtesonde rond een dwergplaneet gaan cirkelen. In maart 2015 komt ruimtesonde Dawn na een lange reis – en een tussenstop bij protoplaneet Vesta – aan bij de mysterieuze Ceres.

Dawn werd in 2007 gelanceerd. Vanaf dat moment was al wel duidelijk dat de sonde geschiedenis zou gaan schrijven. Zo is het het eerste ruimtevaartuig dat zich permanent in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter vestigde. Bovendien is Dawn het eerste ruimtevaartuig dat tijdens zijn reis baantjes trekt rond niet één, maar twee hemellichamen!

Vesta
Toen Dawn in 2007 gelanceerd werd, zette deze namelijk niet koers richting Ceres, maar richting Vesta. In 2011 ging Dawn rond de protoplaneet cirkelen. Gedurende veertien maanden bestudeerde Dawn de protoplaneet vanaf een hoogte die varieerde tussen de 2735 en 177 kilometer. Terwijl Dawn rond Vesta cirkelde, onthulde de sonde het ene na het andere geheim van de planetoïde. Zo weten we nu dat Vesta’s korst aanzienlijk dikker is dan gedacht (zo’n tachtig kilometer). Ook hebben onderzoekers op basis van de gegevens die Dawn verzamelde een geologische en tektonische kaart van de planetoïde kunnen maken. Daarnaast ontdekte Dawn kanaaltjes op Vesta die wel eens uitgekerfd kunnen zijn door water. Een andere bijzondere conclusie die wetenschappers op basis van Dawns gegevens kunnen trekken, is dat de tand des tijds geen vat krijgt op Vesta: de protoplaneet blijft voor eeuwig jong, doordat de oppervlaktelaag altijd in beweging is.


Een foto van Vesta, opgebouwd uit beeldmateriaal dat Dawn verzamelde. Op de zuidpool zie je een enorme berg (meer dan twee keer zo hoog als de Mount Everest) en bovenaan zie je drie opvallende kraters die samen ook wel worden aangeduid als ‘De Sneeuwpop’. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCAL / MPS / DLR / IDA.

Onderweg
In september 2012 nam Dawn weer afscheid van Vesta. De ruimtesonde moest door. Door naar Ceres. Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder en is Dawn nog altijd onderweg. Naar verwachting komt de ruimtesonde daar in maart 2015 aan. Het is een moment om naar uit te kijken. Tot op heden weten we namelijk verbijsterend weinig over Ceres. We hebben zelfs nog geen degelijke foto van de dwergplaneet kunnen maken. Dawn zal daar verandering in brengen; de sonde zal niet alleen met superscherpe foto’s van Ceres op de proppen komen, maar hopelijk ook een schat aan informatie over de dwergplaneet verzamelen. Zo moet Dawn onder meer achterhalen hoe Ceres exact in elkaar steekt.


Deze foto maakte Hubble van dwergplaneet Ceres. De foto’s die Dawn gaat maken, zullen dit kiekje doen verbleken. Afbeelding: NASA / ESA / J. Parker (Southwest Research Institute) / P. Thomas (Cornell University) / L. McFadden (University of Maryland, College Park) / M. Mutchler & Z. Levay (STScI).

Overeenkomsten en verschillen
Planetoïde Vesta en dwergplaneet Ceres hebben het één en ander met elkaar gemeen. Zo maken ze beiden deel uit van de planetoïdengordel. Sterker nog: het zijn de twee meest massieve objecten die in deze gordel te vinden zijn. Maar er zijn ook verschillen. Zo is Vesta rotsachtig, terwijl Ceres naar verwachting grote hoeveelheden ijs bevat. Ceres is ook ietsje groter dan Vesta: ongeveer 975 bij 909 kilometer, terwijl Vesta het met afmetingen van ongeveer 578 bij 560 kilometer moet doen. Een ander opvallend verschil is natuurlijk hun classificering: Vesta is een planetoïde, terwijl Ceres een dwergplaneet is (de enige dwergplaneet die in de planetoïdengordel tussen Mars en Jupiter te vinden is).

Waarom Vesta en Ceres?
Maar waarom doet NASA nu eigenlijk zoveel moeite om beide hemellichamen te bezoeken? Daar heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie goede redenen voor. Vesta en Ceres zijn vroeg in de geschiedenis van ons zonnestelsel tot stand gekomen en in de tussentijd maar weinig veranderd. Wetenschappers verwachten dan ook dat deze twee hemellichamen ons veel meer kunnen vertellen over de omstandigheden in het jonge zonnestelsel. Dat er uiteindelijk gekozen is voor een bezoek aan Vesta en Ceres heeft bovendien te maken met het feit dat de twee – hoewel ze in dezelfde periode en onder vergelijkbare omstandigheden zijn ontstaan – toch uit zijn gegroeid tot twee heel verschillende hemellichamen. Vesta is droog en lijkt op de rotsachtige hemellichamen die we dichter bij de zon aantreffen (zoals de aarde), terwijl Ceres meer doet denken aan de grote, ijzige manen die we op grote afstand van de zon aantreffen. Door Ceres en Vesta te bestuderen, moet Dawn een beeld krijgen van de evolutie die beide hemellichamen doormaakten en de omstandigheden in het jonge zonnestelsel.

Spectaculair
Het eerste deel van Dawns missie zit erop, maar het tweede deel is misschien nog wel spannender. Wat gaat de ruimtesonde op Ceres aantreffen? We moeten nog heel even geduld hebben; pas in maart zal Dawn bij de dwergplaneet arriveren. De eerste foto’s van Ceres gemaakt door Dawn beginnen echter al binnen te druppelen en naarmate de tijd verstrijkt, zullen die foto’s alleen maar gedetailleerder en spectaculairder worden. Om nog maar te zwijgen over de wetenschappelijke conclusies die de komende jaren op basis van het harde werken van Dawn getrokken kunnen worden.

“ER IS EEN GROTE KANS DAT DAWN ONS ALLEMAAL OVERLEEFT”

Zet het dus in je agenda: in maart 2015 settelt een ruimtevaartuig zich voor de allereerste keer in een baan rond een dwergplaneet. De primaire missie van Dawn loopt vervolgens nog door tot juli 2015. En dan? Dat is nog onduidelijk. Als Dawn nog in staat is om te werken, kan NASA ervoor kiezen de missie te verlengen en langer dan gepland onderzoek te doen naar Ceres. Het is echter ook goed mogelijk dat de sonde tegen die tijd aan het eind van zijn Latijn is. In dat geval komt aan het werk van Dawn na bijna acht jaar een eind. Overigens zal Dawn zich aan het eind van zijn leven – wanneer dat ook mag zijn – niet op het oppervlak van Ceres storten. Er zijn aanwijzingen dat op Ceres water – voornamelijk in de vorm van ijs, maar wellicht ook een beetje in vloeibare vorm – en organische stoffen te vinden zijn. Het betekent dat we op deze dwergplaneet wellicht de ingrediënten en omstandigheden aantreffen die op aarde leidden tot het ontstaan van leven. Dat zijn omstandigheden die NASA wil beschermen (omdat ze ons in een later stadium wellicht meer kunnen vertellen over hoe het leven op aarde is ontstaan). En daarom is afgesproken dat Dawn in ieder geval in de eerste vijftig jaar na zijn aankomst bij Ceres niet het oppervlak van de dwergplaneet mag raken (en dus besmetten met aards materiaal in en op het ruimtevaartuig). Waarom de eerste vijftig jaar niet? De gedachte hierachter is dat vijftig jaar de mensheid voldoende tijd biedt om een tweede sonde naar Ceres te sturen en voor besmetting door Dawn alle informatie die Ceres te bieden heeft, te verzamelen. Overigens is er geen enkele aanwijzing dat een uitgeputte Dawn op korte termijn op Ceres neer zal storten. NASA schat in dat de sonde – zelfs nadat de brandstof op is – in staat moet zijn om zijn baan rond Ceres gedurende lange tijd – mogelijk zelfs millennia op rij – vast te houden. Grote kans dus dat de sonde die momenteel de kinderjaren van ons zonnestelsel bloot probeert te leggen ons allemaal overleeft.

(Scientias.nl)

Een paar pagina's voor meer informatie

http://dawn.jpl.nasa.gov/
http://www.nasa.gov/mission_pages/dawn/main/#.VKunudLF8rU

Natuurlijk zal er ook weer een live stream zijn
http://www.ustream.tv/nasajpl2


Een aantal gerelateerde topics
W&T / Missie Rosetta: een reis naar de oorsprong van het leven #11
W&T / New Horizons: De reis naar Pluto (en verder)
W&T / Hayabusa 2 Missie: opnieuw naar een asteroïde
W&T / [CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
W&T / [CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 10
W&T / Astronomie in de Achtertuin #3
W&T / Bestaat donkere materie wel?
W&T / Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie


Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148382630
Een aantal posts over de missie uit de voorgaande jaren hier op Fok!

quote:
0s.gif Op dinsdag 19 juli 2011 08:43 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

18-07-2011

Eerste close-up van planetoïde Vesta gepresenteerd

[ afbeelding ]

NASA-ruimtesonde Dawn heeft de eerste gedetailleerde opname van de grote planetoïde Vesta naar de aarde gezonden. Dawn draait sinds afgelopen zaterdag Dawn op een afstand van ongeveer 15.000 kilometer om de planetoïde.

De eerste close-up toont de zuidkant van Vesta, waar ongeveer een miljard jaar geleden een kleinere planetoïde is ingeslagen. De krater die daarbij is ontstaan, is bijna zo breed als de planetoïde zelf. Het gebied wordt gekenmerkt door talrijke groeven en kleinere inslagkraters van latere datum.

Het echte onderzoek aan Vesta, dat bijna een jaar gaat duren, begint in augustus. De komende drie weken zal Dawn in een lagere omloopbaan worden gemanoeuvreerd, zodat het oppervlak van de planetoïde nog nauwkeuriger kan worden bestudeerd.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoverserrenkunde)
quote:
0s.gif Op maandag 1 augustus 2011 21:40 schreef -CRASH- het volgende:
[ afbeelding ]

Full-Frame Image of Vesta
NASA's Dawn spacecraft obtained this image of the giant asteroid Vesta with its framing camera on July 24, 2011. It was taken from a distance of about 3,200 miles (5,200 kilometers). Dawn entered orbit around Vesta on July 15, and will spend a year orbiting the body. After that, the next stop on its itinerary will be an encounter with the dwarf planet Ceres.

The Dawn mission to Vesta and Ceres is managed by NASA's Jet Propulsion Laboratory, Pasadena, Calif., for NASA's Science Mission Directorate, Washington, D.C. It is a project of the Discovery Program, managed by NASA's Marshall Space Flight Center, Huntsville, Ala. UCLA is responsible for overall Dawn mission science. Orbital Sciences Corporation of Dulles, Va., designed and built the Dawn spacecraft.

The framing cameras have been developed and built under the leadership of the Max Planck Institute for Solar System Research, Katlenburg-Lindau, Germany, with significant contributions by the German Aerospace Center (DLR) Institute of Planetary Research, Berlin, and in coordination with the Institute of Computer and Communication Network Engineering, Braunschweig, Germany. The framing camera project is funded by NASA, the Max Planck Society and DLR. More information about Dawn is online at http://www.nasa.gov/dawn .

Image credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2012 09:02 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
30-08-2012

Ruimtesonde Dawn vertrekt op 4 september

[ afbeelding ]

De ruimtesonde Dawn, die sinds juli 2011 om de grote planetoïde Vesta cirkelt, begint op 4 september aan haar lange reis naar de dwergplaneet Ceres. Dat heeft NASA vandaag bekendgemaakt. Eigenlijk had Dawn al onderweg moeten zijn, maar een probleem met haar standregelsysteem zorgde voor wat oponthoud.

Het afscheid van Vesta gebeurt bijna onopgemerkt. Met behulp van haar ionenmotor spiraalt Dawn steeds verder van de planetoïde vandaan. Zo'n ionenmotor heeft veel minder vermogen dan een conventionele raketmotor, maar is heel efficiënt en kan maanden achtereen blijven werken.

Het is de bedoeling dat Dawn begin 2015 bij Ceres arriveert en daar het succes van de verkenning van Vesta evenaart. Uit het Vesta-onderzoek is onder meer gebleken dat Vesta ooit volledig gesmolten is geweest en meer weg heeft van een kleine, gehavende planeet dan van een doorsnee planetoïde.

© Eddy Echternach (www.astronieuws.nl)

(allesoversterrenkunde)
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 september 2012 10:20 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-09-2012

Dawn verlaat asteroïde Vesta

[ afbeelding ]

NASA’s Dawn-ruimtesonde heeft de asteroïde Vesta verlaten. De sonde reist nu naar zijn tweede doel: de dwergplaneet Ceres.

Sinds 15 juli 2011 bevindt Dawn zich in een baan om Vesta. Wetenschappers gebruikte de sonde om het oppervlak van de asteroïde te fotograferen en om de bouwstenen van het zonnestelsel te onderzoeken.

“We zeggen vaarwel tegen Vesta en kijken terug op een aantal mooie ontdekkingen”, zegt Robert Mase, projectmanager van Dawn. “Daarnaast kijken we uit naar Ceres. Wat voor mooie ontdekkingen wachten daar op ons?”

In de onderstaande video worden een paar hoogtepunten uitgelicht. Zo was Dawn de eerste ruimtesonde die in een baan om een object in de asteroïdengordel draaide. Ook ontdekte Dawn dat Vesta meer op een planeet lijkt dan andere asteroïden. Verder leerden wetenschappers dat Vesta vroeger ooit helemaal gesmolten was.


Begin 2015 komt Dawn aan bij de dwergplaneet Ceres. Dit betekent dat 2015 een leuk jaar wordt, want in datzelfde jaar komt New Horizons aan bij Pluto.

(scientias.nl)


[ Bericht 24% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 06-01-2015 10:57:54 ]
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 6 januari 2015 @ 10:40:10 #3
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_148382910
Prachtige OP!

Vanzelfsprekend ga ik deze weer volgen. Jammer dat ik er pas een paar maanden geleden over hoorde, ik had het eerste deel van deze missie ook wel willen volgen.
  dinsdag 6 januari 2015 @ 12:29:17 #4
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_148385501
brr weer zo'n tedentieuze TT!
tvp
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
  Moderator / Redactie Sport / Weblog dinsdag 6 januari 2015 @ 16:18:39 #5
17650 crew  rubbereend
JUICHEN
pi_148392380
gaaf
DeLuna vindt me dik ;(
Op zondag 22 juni 2014 12:30 schreef 3rdRock het volgende:
pas als jullie gaan trouwen. nu ben je gewoon die Oom Rubber die met onze mama leuke dingen doet :)
  dinsdag 6 januari 2015 @ 16:22:24 #6
261324 MPC60
Roger Linn Groupie
pi_148392506
quote:
14s.gif Op dinsdag 6 januari 2015 16:18 schreef rubbereend het volgende:
gaaf
Op maandag 8 januari 2018 14:29 schreef BadderHaring het volgende:
Ajax is geen club. Dat is een bedrijf.
pi_148413604
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148413611
Een anderhalf uur durende documentaire over de missie

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_148899971
19-01-2015

Dawn krijgt Ceres in het vizier


Dawn-opname van Ceres, gemaakt op 13 januari 2015. (NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA)

De Amerikaanse ruimtesonde Dawn, die in 2011 en 2012 veertien maanden rond de grote planetoïde Vesta cirkelde, heeft de eerste redelijk gedetailleerde foto's gemaakt van zijn volgende reisdoel: de dwergplaneet Ceres, het grootste hemellichaam in de planetoïdengordel.

De afgebeelde foto, op 13 januari gemaakt vanaf ca. 383.000 kilometer afstand, is qua resolutie ('scherpte') vergelijkbaar met de beste opnamen die vanuit een baan om de aarde gemaakt zijn door de Hubble Space Telescope. Eind januari worden er nieuwe opnamen gemaakt met een hogere resolutie.

Ceres heeft een middellijn van 950 kilometer en bevat veel ijs. Mogelijk gaat er onder het bekraterde oppervlak een oceaan van vloeibaar water schuil. Op 6 maart wordt Dawn in een omloopbaan rond Ceres gebracht. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 21 januari 2015 @ 09:55:52 #10
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_148901017
wat bedoel je met 'middellijn' ? diameter of omtrek?
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_148937128
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 09:55 schreef Maanvis het volgende:
wat bedoel je met 'middellijn' ? diameter of omtrek?
met middellijn bedoelen ze diameter.
bovendien heb ik dit niet geschreven maar Govert Schilling
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 22 januari 2015 @ 14:24:06 #12
19440 Maanvis
Centuries in a lifetime
pi_148943220
quote:
0s.gif Op donderdag 22 januari 2015 11:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

met middellijn bedoelen ze diameter.
bovendien heb ik dit niet geschreven maar Govert Schilling
oh ik dacht dat jij alles schreef.

anyway,
Trots lid van het 👿 Duivelse Viertal 👿
Een gedicht over Maanvis
Het ONZ / [KAMT] Kennis- en Adviescentrum Maanvis Topics , voor al je vragen over mijn topiques!
pi_149978768
18-02-2015

Nieuwe beelden van Ceres zijn raadselachtig


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 18 februari 2015 om 14:33 uur

Dawn moet nog bij Ceres arriveren, maar verandert onze kijk op de dwergplaneet nu al. Op nieuwe beelden van Ceres – de scherpste ooit gemaakt – zijn tal van kraters en opnieuw mysterieuze heldere vlekken te zien.

Naarmate ruimtesonde Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, krijgen we een steeds beter beeld van hoe de dwergplaneet eruit ziet. Je zou verwachten dat we zo geleidelijk aan wijzer worden. Maar tot op heden levert een close-up van Ceres meer vragen dan antwoorden op. “We hadden wel verrassingen verwacht,” vertelt onderzoeker Chris Russell. “Maar we hadden geen raadsels verwacht.”

Raadsels
En raadsels: die zijn er volop. En naarmate Dawn dichter bij Ceres in de buurt komt, nemen ze alleen maar in aantal toe. Zo heeft Dawn vorige week opnieuw prachtige foto’s van de dwergplaneet gemaakt. Het zijn de meest gedetailleerde foto’s die we van Ceres hebben. En onderzoekers begrijpen er weinig van. Op de beelden is duidelijk te zien dat het oppervlak van Ceres tal van kraters telt. En ook de heldere vlekken die op eerdere beelden van Ceres werden gespot, duiken weer op.


Veel kraters
Aangenomen werd dat Ceres een rotsachtige kern en een ijzige mantel heeft. Maar de vele kraters die we nu zien, suggereren voorzichtig dat het oppervlak van de dwergplaneet rotsachtig is. En de heldere vlekken? Dat zijn duidelijk plekken waar meer zonlicht gereflecteerd wordt. Maar hoe dat komt? Onderzoekers hebben geen idee.

En dus blijven we noodgedwongen reikhalzend uitzien naar 6 maart. Dan zal Dawn zijn plekje in een baan rond Ceres innemen en nog betere foto’s af gaan leveren. Hopelijk krijgen we dan eindelijk antwoorden.


De beelden die Dawn vorige week van Ceres maakte. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 24 februari 2015 @ 08:57:56 #14
277627 Seven.
We are Borg.
pi_149979016
*O* ik doe weer mee *O*
Resistance is futile.
pi_149979138
quote:
6s.gif Op dinsdag 24 februari 2015 08:57 schreef Seven. het volgende:
*O* ik doe weer mee *O*
^O^ *O*
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_150160494
Het laatste van Ceres:

'Bright Spot' on Ceres Has Dimmer Companion



quote:
Dwarf planet Ceres continues to puzzle scientists as NASA's Dawn spacecraft gets closer to being captured into orbit around the object. The latest images from Dawn, taken nearly 29,000 miles (46,000 kilometers) from Ceres, reveal that a bright spot that stands out in previous images lies close to yet another bright area.

"Ceres' bright spot can now be seen to have a companion of lesser brightness, but apparently in the same basin. This may be pointing to a volcano-like origin of the spots, but we will have to wait for better resolution before we can make such geologic interpretations," said Chris Russell, principal investigator for the Dawn mission, based at the University of California, Los Angeles.

Using its ion propulsion system, Dawn will enter orbit around Ceres on March 6. As scientists receive better and better views of the dwarf planet over the next 16 months, they hope to gain a deeper understanding of its origin and evolution by studying its surface. The intriguing bright spots and other interesting features of this captivating world will come into sharper focus.

"The brightest spot continues to be too small to resolve with our camera, but despite its size it is brighter than anything else on Ceres. This is truly unexpected and still a mystery to us," said Andreas Nathues, lead investigator for the framing camera team at the Max Planck Institute for Solar System Research, Gottingen, Germany.

Dawn visited the giant asteroid Vesta from 2011 to 2012, delivering more than 30,000 images of the body along with many other measurements, and providing insights about its composition and geological history. Vesta has an average diameter of 326 miles (525 kilometers), while Ceres has an average diameter of 590 miles (950 kilometers). Vesta and Ceres are the two most massive bodies in the asteroid belt, located between Mars and Jupiter.
pi_150164816
Wist niet dat de godin van de akkerbouw zo mooi en mysterieus was ;)
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150173429
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 00:08 schreef -CRASH- het volgende:
Wist niet dat de godin van de akkerbouw zo mooi en mysterieus was ;)
Vraag me af wat er zo reflecteert op Ceres. Mijn eerste gok is ijs.
pi_150173816
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 12:01 schreef k3vil het volgende:

[..]

Vraag me af wat er zo reflecteert op Ceres. Mijn eerste gok is ijs.
Als er duidelijkere foto's zijn.
Wil ik er wel over speculeren.
Nu zijn ze nog te onscherp.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_150239964
03-02-2015

Ruimtesonde Dawn is klaar om geschiedenis te schrijven


Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 3 maart 2015 om 08:46 uur

Het is bijna zover: komende vrijdag zal ruimtesonde Dawn zich in een baan rond Ceres nestelen en de geheimen van Ceres gaan ontrafelen. Een primeur: nog nooit cirkelde een ruimtevaartuig rond een dwergplaneet.

“Dawn gaat geschiedenis schrijven,” stelt onderzoeker Robert Mase. “Ons team is er klaar voor en kan niet wachten om te ontdekken wat Ceres allemaal te vertellen heeft.”

De baan
Momenteel bedraagt de afstand tussen Dawn en Ceres zo’n 52.000 kilometer. Op 23 februari was de afstand tussen Dawn en Ceres het kleinst (zo’n 39.000 kilometer). De eerstvolgende keer dat Dawn zo dichtbij Ceres in de buurt komt, is begin april. Dat klinkt misschien wat tegenstrijdig: Dawn gaat zich toch eind deze week in een baan rond Dawn plaatsen? Hoe kan het dan dat de afstand tussen de twee eind deze week groter is dan eind februari? Het heeft alles te maken met de bijzondere wijze waarop Dawn zich in een baan rond de dwergplaneet gaat nestelen (zie ook onderstaand filmpje). Dat gaat heel geleidelijk aan: de sonde zal er zelfs weinig van merken en nog tot begin april bezig zijn om de afstand tussen zichzelf en Ceres te verkleinen. Lang voor die tijd (op 6 maart om precies te zijn) zal deze echter al door de zwaartekracht van Ceres worden ‘gevangen’.


Pas in april zal Dawn op de geplande hoogte rond Ceres cirkelen: op zo’n 13.500 kilometer boven het oppervlak van de dwergplaneet. Die baan zal gedurende de missie nog gewijzigd worden. Uiteindelijk zal de sonde zelfs op minder dan 400 kilometer afstand langs Ceres scheren.

Mysterieuze vlekken
Dat Dawn vanaf april onze kijk op Ceres gaat veranderen, lijkt wel vast te staan. De afgelopen weken zorgden kiekjes van Dawn al voor verbaasde blikken. Zo blijkt het oppervlak van de dwergplaneet bedekt te zijn met kraters en zijn er mysterieuze heldere vlekken op het oppervlak te zien. Pas als Dawn zich straks in een baan rond de dwergplaneet bevindt, zullen onderzoekers naar verwachting in staat zijn om de aard van deze vlekken bloot te leggen en meer te weten te komen over de samenstelling van Ceres.


Deze foto's maakte Dawn op 25 februari toen de sonde zo'n 40.000 kilometer van Ceres verwijderd was. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / UCLA / MPS / DLR / IDA.

Zonnestelsel
Maar Dawn zal niet alleen onze kijk op Ceres veranderen. Wetenschappers hopen dat de ruimtesonde ons ook veel meer kan vertellen over ons complete zonnestelsel en dan met name over hoe dat zonnestelsel is ontstaan. “Zowel Vesta (de planetoïde die Dawn eerder bezocht, red.) als Ceres waren bezig om planeten te worden, maar hun ontwikkeling werd verstoord door de zwaartekracht van Jupiter,” vertelt onderzoeker Carol Raymond. “Deze twee hemellichamen zijn als twee fossielen uit de jonge jaren van het zonnestelsel en kunnen ons meer vertellen over de oorsprong van ons zonnestelsel.”

De missie van Dawn loopt nog zeker tot juni 2016. Afhankelijk van de staat van Dawn zal dan wellicht nog nagedacht worden over de mogelijkheid om de missie van de ruimtesonde te verlengen. Het is echter niet ondenkbaar dat Dawn tegen die tijd aan het eind van haar Latijn is. De sonde is al sinds 2007 onderweg, bezocht eerst Vesta en haastte zich vervolgens naar een mysterieus Ceres dat de komende jaren nog heel wat geheimen prijs zal gaan geven.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:47:18 #21
65394 Montov
Dogmaticus Irritantus
pi_150257214
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 12:17 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Als er duidelijkere foto's zijn.
Wil ik er wel over speculeren.
Nu zijn ze nog te onscherp.
Het lijkt in het midden van een krater. Misschien heeft de energieke impact een gebied van kristallen gevormd?
Géén kloon van tvlxd!
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:50:11 #22
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
  dinsdag 3 maart 2015 @ 18:55:20 #23
84244 Scorpie
Abject en infaam!
pi_150257486
Nais!
Op dinsdag 13 augustus schreef Xa1pt:
Neuh, fraude mag best aangepakt worden. Maar dat het de maatschappij meer oplevert of beter is voor de samenleving, is nog maar de vraag.
Op donderdag 25 juni 2015 schreef KoosVogels:
Klopt. Ik ben een racist.
  donderdag 5 maart 2015 @ 11:57:39 #24
435806 geert_realist
verknipt en verstrooit
pi_150309616
Ik ben politiek incorrect, zeg wat ik wil en ben een trotste racist! w/
pi_150342706
Deze is van afgelopen maandag
NASA's Jet Propulsion Laboratory hosted a Pre- Close Approach News Briefing on March 2 to discuss the March 6 arrival of the agency's Dawn spacecraft to the dwarf planet Ceres. The news briefing was held at JPL's von Karman Auditorium in Pasadena, California

Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')