abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_174994267
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
1s.gif Op zaterdag 11 november 2017 09:11 schreef Perrin het volgende:
Wow! Bizar dat het zo goed geconserveerd is gebleven. Hopelijk hebben ze er veel aan, wat betreft DNA-onderzoek.
Inderdaad, spectaculaire vondst.
Het artikel was niet volledig, heb het even aangevuld.
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175126779
16-11-2017

JachttrofeeŽn van olifanten importeren uit Zambia of Zimbabwe was verboden in de VS. Trump draait dat nu terug

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Photo News - Een man poseert met een geschoten olifant.

Dieren De Trump-administratie verwijst de ban op het importeren van jachttrofeeŽn van gedode olifanten in Zimbabwe en Zambia naar de vuilbak. Dat betekent dat Amerikanen binnenkort op de bedreigde Afrikaanse dieren kunnen jagen en naar believen slagtanden, hoofden en slurven mee naar huis kunnen nemen.

“Een verwerpelijke, schandalige actie”, laken dierenrechtenactivisten. Dat eerder ook triomfantelijke jachtfoto’s van de zonen van president Donald Trump opdoken, doet de gemoederen alleen maar meer verhitten.

In 2014 stelde toenmalig president Barack Obama een verbod in op het importeren van jachttrofeeŽn van olifanten gedood in Zimbabwe en Zambia. De restricties werden in het leven geroepen omdat de Afrikaanse olifantenpopulatie stevig was gedaald en de Amerikaanse overheid via de US Endangered Species Act bedreigde diersoorten in andere landen wilde beschermen.

“Duurzame conservatie”

Volgens de Trump-administratie zal de maatregel helpen om de olifantenpopulaties beter te managen. “Legale, goed gereguleerde sportjacht als onderdeel van een sterk beheerprogramma kan in het voordeel zijn van het behoud van sommige soorten”, stelt de US Fishing and Wildlife Service. De Safari Club International, een wereldwijd netwerk van jagers, is verheugd. “We appreciŽren de inspanningen om barriŤres voor duurzame conservatie voor Afrikaans wild te verwijderen”, reageert SCI-directeur Paul Babaz.

Dat president Trump de ban terugdraait gaat evenwel vooral gepaard met kritiek. Dierenorganisaties zijn woedend en spreken van een zware klap voor de internationale campagne tegen ivoorhandel, stroperij en jachttoerisme. Boos wordt herinnerd aan de verguisde foto’s van Trumps zonen Donald Junior en Eric Trump. Daarop poseerden zij apetrots met onder meer een geschoten luipaard en een staart van een geschoten olifant, na een gezellig potje jagen in Zimbabwe. Volgens Donald Junior was er geen sprake van “verspilling”. “De dorpelingen waren heel blij met het vlees”, reageerde hij op de commotie.

Het vuur van de ivoormarkt lijkt eindelijk een beetje uit te doven. Het laatste dat we nodig hebben is een plotse zuurstofboost van een ondoordachte beleidsverandering

Save The Elephants

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © Thinkstock.

De organisaties beargumenteren dat de beslissing enkel maar illegale stroperij en doden van olifanten zal aanmoedigen. “Elke dag worden 100 olifanten vermoord”, stelt The Elephant Project. “Het zullen er nu alleen maar meer worden.” Ook Save The Elephants veroordeelt de zet. “Dit ondermijnt de belangrijke verboden in de ivoorhandel. Het vuur van de ivoormarkt lijkt eindelijk een beetje uit te doven. Het laatste dat we nodig hebben is een plotse zuurstofboost van een ondoordachte beleidsverandering.” “We kunnen niet rechtstreeks controleren wat er gebeurt in andere landen”, vertelt Wayne Pacelle, voorzitter en CEO van de Humane Society of the United States aan CNN. “Maar wat we kunnen controleren is een restrictie op de import van stukken dieren. Met deze beslissing gaan olifanten die helemaal niemand lastigvallen, worden doodgeschoten door rijke Amerikanen.” Pacelle wijst er ook op dat Zimbabwe ”ťťn van de meest corrupte landen ter wereld” is.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
Donald Trump Jr met een olifantenstaart die hij net lijkt afgesneden te hebben in Zimbabwe.
 © Twitter - Donald Trump Jr met een olifantenstaart die hij net lijkt afgesneden te hebben in Zimbabwe.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
Donald Junior en Eric Trump met een dood luipaard in Zimbabwe.
 © Twitter - Donald Junior en Eric Trump met een dood luipaard in Zimbabwe.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175375928
27-11-2017

Het is 5 voor 12 voor deze walvissoort. “Nog maar 100 vrouwelijke exemplaren over”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © thinkstock - Wereldwijd zijn er nog maar zo'n 100 vrouwelijke noordkapers meer over die zich kunnen voortplanten, schatten wetenschappers.

Wetenschap & Planeet Het aantal exemplaren van de noordkaper, de meest bedreigde walvis van de Atlantische Oceaan, gaat ineens drastisch achteruit. Er zijn maar honderd vrouwelijke noordkapers meer over.

De laatste twintig jaar leek de noordkaper zich te herstellen maar de laatste jaren gaat het ineens sterk achteruit met deze bedreigde walvis. Mariene biologen schatten dat er maar 100 vrouwelijke noordkapers meer over zijn die zich kunnen voortplanten. In 2010 waren er nog 500 noordkapers.

De noordkaper wordt zo mogelijk de eerste grote walvis die helemaal verdwijnt in de moderne tijd.

Vissersnetten

Steeds meer noordkapers raken verstrikt in de netten van vissersschepen. Soms slepen ze dat enorme extra gewicht maandenlang mee, waardoor ze uitgeput raken. De laatste tien jaar is het aantal noordkapers dat sterft door vissersnetten verdubbeld.

2017 blijkt een rampjaar te zijn. Er zijn al zeker zestien dode noordkapers gevonden. Van de dieren die wel overleven, daalt de vruchtbaarheid. Het aantal geboortes daalt snel. Uitgeputte, ondervoede exemplaren planten zich niet meer voort.

Vorig jaar wees een Amerikaanse studie er ook al op dat het niet goed gaat met de noordkaper.

Jachtverbod

In 1935 was de Noord-Atlantische noordkaper bijna uitgestorven. Door een verbod op de jacht kwamen er langzaam weer walvissen bij. In 1992 waren er 295, en de laatste twintig jaar groeide het aantal sneller. Maar aan dat herstel is dus een eind gekomen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175543848
registreer om deze reclame te verbergen
05-12-2017

David Attenborough waarschuwt: “Oceanen nooit tevoren zo erg bedreigd als nu”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © BBC NHU 2017 - David Attenborough.

Dieren Het gaat niet goed met het leven in de oceanen van onze planeet. Volgens de wereldberoemde documentairemaker David Attenborough zijn de zeeŽn nooit tevoren zo erg bedreigd als vandaag. In de laatste aflevering van Blue Planet II toont Attenborough de desastreuze schade die de mens aanricht. Van klimaatverandering over plastiekvervuiling en overbevissing tot hinderlijk lawaai.

De oceanen zijn een vitaal onderdeel van ons globaal ecosysteem, stelt Attenborough, wat maakt dat alle toekomstige leven op aarde zal afhangen van het menselijke handelen. Vandaag staan de zeewateren onder de grootste bedreiging ooit in de hele geschiedenis, waarschuwt de natuurliefhebber, zondagavond op de BBC in de laatste episode van de documentairereeks Blue Planet II.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © BBC/Alex Mustard 2017 - Uit Blue Planet II: een koraalrif in Fiji.

Attenborough kreeg in het verleden weleens de kritiek te slikken dat hij te licht zou stappen over de menselijke verwoestingen van onze planeet. Zondag zal hij dat onderwerp alvast een hele uitzending lang aanpakken.

“Jarenlang dachten we dat de oceanen zo uitgestrekt waren en dat er zo oneindig veel bewoners waren dat niets wat we deden er een effect op kon hebben. Maar nu weten we dat dat verkeerd was”, zegt Attenborough. “Het is nu duidelijk dat onze handelingen een aanzienlijke impact hebben op ’s werelds oceanen. Ze worden vandaag bedreigd als nooit tevoren in de menselijke geschiedenis. Veel mensen geloven dat de oceanen een crisispunt hebben bereikt.” Hij besluit: “We hebben natuurlijk de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze blauwe planeet. De toekomst van de mensheid, en van alle leven op aarde, hangt nu van onszelf af.”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © BBC NHU 2017

De productie van Blue Planet II zegt dat ze in de reeks niet buiten de kwalijke impact van de mens op de zeeŽn kon. “Dat zou geen waarheidsgetrouwe weergave zijn. We tonen het gewoon zoals het is, en dat is best choquerend”, klinkt het. Zoals de albatroskuikentjes die sterven omdat ze plastiek opeten, dat hun ouders voor voedsel aanzien. Tť vreselijk om uit te zenden, vonden de makers zelfs. Of zoals het Great Barrier Reef, dat de ploeg vorig jaar filmde en dat op schrijnende wijze aan het verbleken is door de klimaatopwarming, die de temperaturen van het zeewater doet stijgen. Ook op Antarctica, waar de situatie eveneens aan sneltempo aan het veranderen is.

Gelukkig is er ook wel beter nieuws, met de heropleving van de potvissen in Sri Lanka en van het haringbestand in Noorwegen, met dank aan menselijke maatregelen. Maar we zullen moeten blijven inspanningen leveren voor de oceanen, is de duidelijke boodschap.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © BBC/Rachel Butler


(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_175560343
Gisteren of eergisteren was in het nieuws dat het aantal insecten in Nederland de afgelopen 30 jaar met 75% is afgenomen. Dat was laatst ook al in Duitslland geconstateerd.
in a crowd you lose humanity
pi_176100152
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2017 20:54 schreef Wombcat het volgende:
Gisteren of eergisteren was in het nieuws dat het aantal insecten in Nederland de afgelopen 30 jaar met 75% is afgenomen. Dat was laatst ook al in Duitslland geconstateerd.
Heb ik iets van meegekregen idd
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176100185
registreer om deze reclame te verbergen
25-12-2017

Verhitte discussie over uitstervende wolvenroedel: gaat ook de allerlaatste ‘lone wolf’ eraan?

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

In Amerika is er volop discussie over een uitstervende wolvenroedel. Ingrijpen of laten sterven, dat is de vraag.

Ooit vroor het zo streng langs de Canadees-Amerikaanse grens dat een roedel Canadese wolven over het ijs naar het Amerikaanse Isle Royale kon trippelen. Een onbewoond eiland, 25 kilometer van de Canadese oever die een slordige 70 kilometer lang is en nog eens tien breed. Er woonden al elanden. De komst van de wolven bood wetenschappers uit heel de wereld een uniek openluchtlaboratorium om te volgen hoe roof- en prooidier zich tot elkaar verhouden.

Ze arriveerden in 1949 en op zijn hoogtepunt - in de jaren ’80 - telde de roedel 80 wolven. Daarna ging het bergaf. Door de opwarming van de aarde vroor het Bovenmeer nooit meer zo ver dicht dat andere roofdieren de oversteek waagden. Daarnaast bleek de populatie erg kwetsbaar door inteelt. De laatste jongen waren ziek en een aantal verongelukte. Vorig jaar waren er nog amper twee wolven over. Trieste luchtbeelden circuleerden van een mannetje en zijn dochter, beide afstammelingen van dezelfde wolvin. Het mannetje is daarna niet meer gezien. Bewegingscamera’s van de universiteit van Michigan spotten recent alleen nog het vrouwtje.

Discussie

Half Amerika kijkt toe hoe letterlijk een lone wolf strijdt tegen eenzaamheid op het Isle Royale. Haar lot zorgt voor veel discussie. De vraag is simpel: blijven we toekijken hoe ook de laatste wolvin van een eens beroemde roedel sterft of mogen we ingrijpen in de natuur en ‘verse’ wolven invliegen?

Ook de Nederlandse wolvenexpert Maurice La Haye, onderzoeker van de Zoogdiervereniging, volgt de discussie. “De stellingen in Amerika zijn heel erg extreem geworden. Je kunt zeggen: het is de natuur, we laten dit gaan. Dan zal je zien dat de elandenpopulatie op het eiland gaat groeien en dan krijg je veel meer dierenleed en schade. In de natuurlijke situatie vriest dat meer weleens dicht en komen er nieuwe wolven, maar door klimaatopwarming is die kans afgenomen. Er is een systeem op het eiland waarin wolven hun rol hebben. Wat mij betreft is invliegen prima.”

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © RV - Een nachtopname, afgelopen zomer, door een automatische camera. Waarschijnlijk is het de wolvin, de laatste 'lone wolf'.

Stel: er loopt een eenzame wolf door BelgiŽ of Nederland. Zouden wij die ook een partner moeten bieden? La Haye: “Dat zou je kunnen bedenken, maar mijn antwoord is: die tweede komt er vanzelf wel. Daar zijn geen strenge winters voor nodig. Isle Royale is echt een ander verhaal.”

Inmiddels neigen de Amerikaanse beheerders van het natuurpark dat Isle Royale ook is, naar een oplossing zoals La Haye die voorstaat. Woordvoerster Liz Valencia hint op een lokaal tv-station dat er een plan is om de komende drie jaar tot 30 wolven in te vliegen. “We hebben gekeken naar het eiland, naar de vegetatie, naar de elandenpopulatie die elk jaar met twintig procent groeit en alle ongewenste verandering die dreigen als we geen wolven herintroduceren”, aldus Valencia.

Op het eiland lopen inmiddels ruim 1.600 elanden rond, die volop dennenbomen wegvreten. Volgens wetenschappers kan dat nog een paar jaar zo doorgaan en dan zullen de elanden bij honderden doodgaan van de honger. Het eiland is dan simpelweg kaalgevreten. Ook dat moet dan maar gebeuren, vinden tegenstanders van nieuwe wolven.

In januari wordt het definitieve besluit genomen

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zondag 7 januari 2018 @ 11:48:34 #108
176450 Kaneelstokje
Archbishop of Banterbury
pi_176342098
quote:
0s.gif Op donderdag 7 december 2017 08:50 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-12-2017

David Attenborough waarschuwt: “Oceanen nooit tevoren zo erg bedreigd als nu”

[ afbeelding ]
 © BBC NHU 2017 - David Attenborough.

Dieren Het gaat niet goed met het leven in de oceanen van onze planeet. Volgens de wereldberoemde documentairemaker David Attenborough zijn de zeeŽn nooit tevoren zo erg bedreigd als vandaag. In de laatste aflevering van Blue Planet II toont Attenborough de desastreuze schade die de mens aanricht. Van klimaatverandering over plastiekvervuiling en overbevissing tot hinderlijk lawaai.

De oceanen zijn een vitaal onderdeel van ons globaal ecosysteem, stelt Attenborough, wat maakt dat alle toekomstige leven op aarde zal afhangen van het menselijke handelen. Vandaag staan de zeewateren onder de grootste bedreiging ooit in de hele geschiedenis, waarschuwt de natuurliefhebber, zondagavond op de BBC in de laatste episode van de documentairereeks Blue Planet II.

[ afbeelding ]
 © BBC/Alex Mustard 2017 - Uit Blue Planet II: een koraalrif in Fiji.

Attenborough kreeg in het verleden weleens de kritiek te slikken dat hij te licht zou stappen over de menselijke verwoestingen van onze planeet. Zondag zal hij dat onderwerp alvast een hele uitzending lang aanpakken.

“Jarenlang dachten we dat de oceanen zo uitgestrekt waren en dat er zo oneindig veel bewoners waren dat niets wat we deden er een effect op kon hebben. Maar nu weten we dat dat verkeerd was”, zegt Attenborough. “Het is nu duidelijk dat onze handelingen een aanzienlijke impact hebben op ’s werelds oceanen. Ze worden vandaag bedreigd als nooit tevoren in de menselijke geschiedenis. Veel mensen geloven dat de oceanen een crisispunt hebben bereikt.” Hij besluit: “We hebben natuurlijk de verantwoordelijkheid om goed te zorgen voor onze blauwe planeet. De toekomst van de mensheid, en van alle leven op aarde, hangt nu van onszelf af.”

[ afbeelding ]
 © BBC NHU 2017

De productie van Blue Planet II zegt dat ze in de reeks niet buiten de kwalijke impact van de mens op de zeeŽn kon. “Dat zou geen waarheidsgetrouwe weergave zijn. We tonen het gewoon zoals het is, en dat is best choquerend”, klinkt het. Zoals de albatroskuikentjes die sterven omdat ze plastiek opeten, dat hun ouders voor voedsel aanzien. Tť vreselijk om uit te zenden, vonden de makers zelfs. Of zoals het Great Barrier Reef, dat de ploeg vorig jaar filmde en dat op schrijnende wijze aan het verbleken is door de klimaatopwarming, die de temperaturen van het zeewater doet stijgen. Ook op Antarctica, waar de situatie eveneens aan sneltempo aan het veranderen is.

Gelukkig is er ook wel beter nieuws, met de heropleving van de potvissen in Sri Lanka en van het haringbestand in Noorwegen, met dank aan menselijke maatregelen. Maar we zullen moeten blijven inspanningen leveren voor de oceanen, is de duidelijke boodschap.

[ afbeelding ]
 © BBC/Rachel Butler


(HLN)
Met een rap groter wordende wereldbevolking, gaat dit natuurlijk nooit lukken.
Helemaal niet omdat landen waar de bevolking zo groot is en waar het snel groeit, zich niks aantrekken van internationale regels.
Emotionele exclusiviteit monogamie-adept
  zondag 7 januari 2018 @ 14:52:53 #109
441090 crystal_meth
RP + I method
pi_176345523
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 december 2017 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Inmiddels neigen de Amerikaanse beheerders van het natuurpark dat Isle Royale ook is, naar een oplossing zoals La Haye die voorstaat. Woordvoerster Liz Valencia hint op een lokaal tv-station dat er een plan is om de komende drie jaar tot 30 wolven in te vliegen. “We hebben gekeken naar het eiland, naar de vegetatie, naar de elandenpopulatie die elk jaar met twintig procent groeit en alle ongewenste verandering die dreigen als we geen wolven herintroduceren”, aldus Valencia.

Op het eiland lopen inmiddels ruim 1.600 elanden rond, die volop dennenbomen wegvreten. Volgens wetenschappers kan dat nog een paar jaar zo doorgaan en dan zullen de elanden bij honderden doodgaan van de honger. Het eiland is dan simpelweg kaalgevreten. Ook dat moet dan maar gebeuren, vinden tegenstanders van nieuwe wolven.

Heb ooit gespeeld met het wolf-sheep-predation model van Netlogo, je kreeg altijd oscillaties, of je eindigde zonder dieren (eerst alle schapen opgegeten waarna de wolven uitsterven, of eerst uitsterven van de wolven, waarna je een schapenexplosie kreeg die al het gras opat) leek vooral af te hangen van de grootte van het environment.
Was leuk, veel tijd besteed aan "realistische bodemmodellen" (regios met vruchtbare en minder vruchtbare grond).
Experiencing minor difficulties. Have positive up-angle and attempting to blow. Will keep you informed.
pi_176405995
quote:
0s.gif Op zondag 7 januari 2018 14:52 schreef crystal_meth het volgende:

[..]

Heb ooit gespeeld met het wolf-sheep-predation model van Netlogo, je kreeg altijd oscillaties, of je eindigde zonder dieren (eerst alle schapen opgegeten waarna de wolven uitsterven, of eerst uitsterven van de wolven, waarna je een schapenexplosie kreeg die al het gras opat) leek vooral af te hangen van de grootte van het environment.
Was leuk, veel tijd besteed aan "realistische bodemmodellen" (regios met vruchtbare en minder vruchtbare grond).
Interessant en bedankt voor de link ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_176406008
09-01-2018

Zeeschildpad bedreigd: tot 99 procent zijn vrouwtjes door warmere oceanen

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8
 © BELGAIMAGE

Door de stijgende zeetemperaturen zijn te veel groene zeeschildpadden in het Great Barrier Reef vrouwtjes. De soort is daardoor ernstig bedreigd, stellen onderzoekers in een nieuwe studie in het vakblad Current Biology.

Het geslacht van de groene zeeschildpad wordt bepaald door de temperatuur tijdens het broeden. Door de hogere watertemperaturen wordt ook het zand warmer, en in warm zand worden vooral vrouwelijke schildpadden geboren.

In het noordelijke deel van het Great Barrier Reef in AustraliŽ, het dichtst bij de evenaar, is de situatie het meest schrijnend. Bij onderzoek op een groep van 200.000 schildpadden bleek 99 procent van de dieren vrouwelijk te zijn.

Maar ook in andere delen van het rif is er bijlange geen sprake van de gewenste 50/50-verhouding. Bij een populatie in het uiterste zuiden was 65 tot 69 procent vrouwelijk.

Volgens de onderzoekers van het Worldwide Fund for Nature Australia, de National Oceanic and Atmospheric Administration en California State University kan dit het voortbestaan van de soort in gevaar brengen.

Kunstmatige regen

Experten gaan nu na hoe ze kunnen zorgen voor koelere nestgebieden. “Een van de mogelijkheden die overwogen worden, is kunstmatige regen”, zegt dr. Colin Limpus van het Queensland Department of Environment, niet betrokken bij de studie aan de BBC. “Dat gaat het zand afkoelen en dat zou moeten leiden tot een stijging van het aantal mannetjes.”

Ook het plaatsen van tenten op de stranden is een optie die overwogen wordt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')