abonnement Unibet Coolblue
  User die je het meest gemist hebt 2022 woensdag 24 september 2014 @ 08:39:59 #26
78918 SeLang
Black swans matter
pi_144845131
Ik smeer ze altijd in met dit soort spul:



En dat doe ik best vaak. Sowieso altijd als ze nat zijn geweest en ook als het droog is geweest maar ze op sommige plekken zijn kaalgeschaafd. Op zo'n reis als Schotland dus elke 1-2 dagen want je loopt bijna altijd door het water (die peat bogs zijn nog zuur ook - super slecht voor je schoenen). Ik ben een beetje paranoīde geworden nadat van mijn vorige paar (dure) schoenen het leer uitdroogde en grote barsten kreeg.

Bij mij gaan helaas de zolen er ook vrij snel aan. Mijn Meindl Burma MFS zijn nu 1,5 jaar oud en de zool is al aardig versleten. Toegegeven, ze zijn erg veel gebruikt. Mijn schoenen hiervoor (Raichle Mountain Guide) had ik nog een keer laten verzolen en dat was prima (maar duur).
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 dinsdag 9 december 2014 @ 11:20:32 #27
78918 SeLang
Black swans matter
pi_147417439
Het trekking gedeelte van mijn Ethiopië reisverslag ga ik hier even crossposten, want relevant:

Simien Mountains National Park – 6 dagen/ 5 nachten trekking

Mijn volgende bestemming was de prachtige Simien Mountains. Hier heb ik een trek gedaan van 6 dagen/ 5 nachten. Het werd het absolute hoogtepunt van mijn Ethiopië reis!

Het landschap, flora en fauna zijn uniek. Het is eigenlijk een groot plateau (zei het dan met flinke hoogteverschillen) met unieke planten zoals giant lobelia en diersoorten zoals gelada (apensoort), Ethiopische wolf en walia ibex (een soort berggeit met enorme hoorns) die alleen in de Ethiopische hooglanden voorkomen en nergens anders ter wereld.

De trek startte in het plaatsje Debark op ongeveer 2800m en het hoogste punt dat ik bereikte was Mount Bwahit (4430m). Overnachtingen in Sankaber Campsite (3250m) – Geech Campsite (3600m) – Chennek Campsite (3620m) (2 nachten) – Sankaber (opnieuw) en dan terug naar Debark.

Bij treks in de Simien Mountains is een “scout” (man met geweer voor jouw beveiliging) verplicht. Waar je precies tegen beschermd moet worden is mij niet duidelijk dus wellicht is het een verkapt werkgelegenheidsproject. Een gids is echter niet verplicht en ook overbodig aangezien de scout de weg ook wel weet. Bijkomend voordeel is dat die scouts geen woord Engels kunnen en dus niet de hele tijd in je oor lopen te tetteren over voetbal e.d. zodat je een meer serene ervaring hebt en meer kunt genieten van de omgeving. Een scout kun je regelen bij het national park HQ voor de vaste prijs van 150 birr (ca ¤6) per dag.

In principe zou je al je spullen (warme slaapzak, tent, kook spullen, eten voor 6 dagen) zelf kunnen dragen maar voor slechts 240 birr (ca ¤9,60) per dag heb je een ezel + muleman en hoef je je nergens meer zorgen over te maken, plus het goede gevoel dat iemand weer een aantal dagen inkomen heeft voor zijn familie. Mijn “team” bestond dus uit scout, muleman + ezel.

De trek was werkelijk fantastisch! Het landschap was prachtig en ik heb veel wildlife gezien, waaronder honderden gelada’s, een Ethiopische wolf (zeldzaamste hond-achtige ter wereld!) en de endemische walia ibex. Ow, en heel erg veel vogeltjes! (meer dan verwacht).


De eerste dag was grotendeels bewolkt en wat mistig maar op de tweede dag was het prachtig helder weer. Al vroeg in de ochtend komen we op dit uitzichtpunt. Mijn scout poseert met op de achtergrond een spectaculair uitzicht over de bergen. Tot mijn verbazing vond ik op deze plek een Ankober Serin, een zeldzaam vogeltje dat pas in 1976 werd “ontdekt”. (Simien Mountains National Park)


Wow! (Simien Mountains National Park)


De alpha male van een groepje geladas. Omdat geladas de hele dag gras zitten te eten en daarbij op hun kont zitten hebben ze hun “mating skin” niet zoals andere apen op hun kont zitten maar aan de voorkant. Geladas grazen hier in enorme aantallen en zijn niet bepaald schuw, vandaar dat ik deze foto kon maken met mijn pocket cameraatje. (Simien Mountains National Park)


Het is geen toeval dat ik deze trek doe net aan het eind van het regenseizoen: al is het hier en daar wat modderig, de bergen zijn nu prachtig groen en overal bloeien bloemen. (Simien Mountains National Park)


De Jinbar waterval valt meer dan 500 meter naar beneden. Maar het is allemaal te groots om met mijn camera op een foto te krijgen, het past gewoon niet. (Simien Mountains National Park)


Ruige bergen met op de voorgrond kniphofia bloemen, die in werkelijkheid veel spectaculairder waren dan het op deze foto overkomt. Sunbirds en Slender-billed Starlings voeden zich met de nectar hiervan. (Simien Mountains National Park)


Later in de middag rollen de wolken binnen. (Simien Mountains National Park)


Toch wonen hier ook gewoon mensen. Dit is het plaatsje Geech, niet ver van Geech campsite, op een hoogte van ca 3600m. (Simien Mountains National Park)


S’avonds op de campsite. Mijn muleman zit helemaal links, mijn scout is de tweede van rechts. De anderen zijn scouts, mulemen en guides van andere groepen. Deze mannen slapen hier bij temperaturen beneden het vriespunt gewoon gewikkeld in een deken, terwijl ik een 4-seizoenen slaapzak + tent heb. De mulemen en gidsen slapen nog beschut in het gebouwtje maar de scouts slapen in de open lucht. Ze moeten jou immers bewaken! Echte bikkels zijn het. (Simien Mountains National Park)


Terwijl ik pasta met sardientjes uit blik opwarm als avondmaaltijd hebben mensen op georganiseerde tours (die je tegenkomt op de campsites) veel meer luxe. Hier wordt een schaap geslacht voor hun avondmaal. Een endemische Thick-billed raven wacht geduldig op restjes van de slachtpartij. Die beesten zijn monsterlijk groot en erg tam. (Simien Mountains National Park)


Geech Campsite in de avondschemering. Drie Thick-billed Raven en een Tawny Eagle wachten in een boom op kansen voor hun eigen avondmaaltijd. (Simien Mountains National Park)


Mijn tentje staat hoger dan een deel van de wolken. S’morgens is de grond bevroren en ligt er ijs op mijn tent, maar ik slaap gelukkig heerlijk warm. (Simien Mountains National Park)


De volgende morgen lopen we van Geech naar Imet Gogo over dit plateau met gelig gras en giant lobelias. Hier jagen Ethiopische wolven op knaagdieren die in holen in de grond wonen. S'avonds zou ik zo'n wolf zien bij de campsite. (Simien Mountains National Park)


Wederom een spectaculair landschap van met puntige bergen en giant lobelias op de voorgrond. (Simien Mountains National Park)


Het meest spectaculaire uitzicht van de trek krijg ik hier op Imet Gogo. (Simien Mountains National Park)


Puur genieten. (Simien Mountains National Park)


We lopen verder richting Chennek Campsite door dit prachtige aparte landschap. Schitterend om te zien hoe de wolken boven de laagvlakte in de verte worden tegengehouden door de rand van het plateau. (Simien Mountains National Park)


Na een koude nacht op Chennek Campsite (hard bevroren grond, ijs op m’n tent, maar ik slaap heerlijk warm) gaan we richting het hoogste punt van deze trek: Mount Bwahit (4430m). Onderweg komen we langs deze groep geladas, een prachtig gezicht met die bergen als achtergrond! (Simien Mountains National Park)


Bijna op het hoogste punt van de trek heb ik dit uitzicht op de weg die over de Bwahit Pass loopt. Hier spotten we ook de endemische walia ibex. Vanaf hier is het nog 2 nachten/ 2 dagen teruglopen naar Debark. (Simien Mountains National Park).


De laatste ochtend van de trek. Mijn “team” bepakt de ezel voor de terugtocht naar Debark. De ezel + muleman zag ik gedurende de hele trek normaal gesproken alleen s'avonds weer, aangezien hij de snelste route neemt naar de eindbestemming voor die dag terwijl de scout + ikzelf de mooiste route nemen. (Simien Mountains National Park)

Het reisverslag van de complete reis vind je hier: TRV / [Reisverslag] Ethiopië
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_147417755
mooi hoor, Selang. Je hebt het maar goed voor elkaar! :)
pi_147418421
Mooi verslag zeg ^O^
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_147418458
Gaaf Selang _O_ _O_ Hoeveel kilometer heb je nou afgelegd? Wel lekker dat de bagage met de ezel kon lijkt me ^O^
pi_147418469
W000t, vet.

Wandelen is best relaxed trouwens :Y
  maandag 5 januari 2015 @ 11:35:33 #32
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_148349963
Ik heb deze vakantie voor het eerst bovenop een heuvel gestaan die ik vanaf het dal gewoon helemaal opgelopen ben...wat een fantastische ervaring! Ik zat met de family in Oostenrijk, bij de Aachensee, in Pertisau om te langaufen maar er was weinig sbeeuw, dus we zijn maar een gaan lopen, achteraf ben ik daar heel blij mee.
Het was maar een klein bergje, de Feilkopf van 1562 meter, en alles via een vrij normale weg(vor bergen)...maar weggaan met druilregen in het dal, halverwege loop je tussen de sneeuwvlokken, en de wind als je bij de top komt enzo...smaakte naar meer! Heb het met m'n zon gelope(15), en we voelde ons zo stoer...van de zomer maar wat meer tochten zoals dat maken. Wegens geen bergconditie en niet echt goede bergschoenen (daar moeten we wat in investeren) was ik erg blij met de stokken die we gehuurd hadden, jullie gebruiken hier nauweljks stokken toch?

Ik dacht vroeger dat ik hoogtevrees had, dus ik wilde eerst niet de berglift in, maar ben toch blij dat ik het gedaan heb, want ik heb misschien helemaal geen hoogtevrees, maar meer een soort technofobie, staan op een geitepaadje bij de top, de diepte in starend voelde ik me helemaal OK, in de lift zat ik met witte knokkels om de handgrepen, omdat ik het idee dat er een 100-200 meer onder me niets is zo eng vindt, dat ik gewoon zeker ben dat de schroefjes van de kabel opeens afbreken enzo...hebben sommige mensen dat ook hier, dat je liever een aantal uur naar boven loopt dan 5 minuten in een gondel?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 11:43:42 #33
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148350170
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:35 schreef Captain_Fabulous het volgende:
was ik erg blij met de stokken die we gehuurd hadden, jullie gebruiken hier nauweljks stokken toch?
Sinds een jaar gebruik ik ze wel in de heuvels. Nu ik ze heb wil ik niet meer zonder. Spaart echt je knieën bij afdalen, zeker met gewicht op je rug. En als je heel steil omhoog moet op een glibberige helling dan is het ook fijn. Dan maak ik ze heel kort en gebruik ze als een soort icepicks waarmee je jezelf als het ware een beetje omhoog kunt trekken op hellingen waar je anders niet (of moeilijk) tegenop klimt.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 5 januari 2015 @ 11:49:21 #34
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_148350312
Ik ga deze vakantie dan toch eindelijk een echte tocht maken.Vriend van me opperde deze: http://www.skyetrail.org.uk/
Dingen als:
quote:
Excellent map reading skills are needed to complete the trail and this route is strictly for the experienced hillwalker
quote:
The route is devised for those who prefer to get well away from the beaten track and have already gained wide experience of Scottish hillwalking
zijn wel iets waar we rekening mee moeten houden. We zijn 2 jaar terug al in Schotland geweest en toen de Ben Nevis opgelopen, maar dat is toch iets anders.
Kaartlezen enzo zal wel goedkomen. Hij heeft vroeger met zijn ouders vaak meerdaagse tochten gelopen en ik kan ook wel aardig kaartlezen.

Hebben jullie nog andere aanraders?
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_148350394
Wij hebben van de zomer een tocht gelopen in Zweeds lapland. 100 km, met overweldigend mooie natuur...Kungsleden heet het, en wij liepen van Nikkaluokta tot Abisko...Ik vond het echt een aanrader. Overal je tent opzetten, water uit de beekjes drinken, etc. etc.
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 11:53:50 #36
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148350448
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:49 schreef kanovinnie het volgende:

Hebben jullie nog andere aanraders?
Ja, verrekijker meenemen! Skye is schitterend kwa wildlife (otters, zee-arenden, etc)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  maandag 5 januari 2015 @ 11:54:34 #37
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_148350464
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:52 schreef Jagärtrut het volgende:
Wij hebben van de zomer een tocht gelopen in Zweeds lapland. 100 km, met overweldigend mooie natuur...Kungsleden heet het, en wij liepen van Nikkaluokta tot Abisko...Ik vond het echt een aanrader. Overal je tent opzetten, water uit de beekjes drinken, etc. etc.
Maar wel veel muggen, of niet?
Lapland is wel wat ver weg. Als we in Scandinavië gaan dan in de buurt van Trondheim ivm familie van hem die daar woont.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  maandag 5 januari 2015 @ 11:54:58 #38
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_148350472
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:53 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ja, verrekijker meenemen! Skye is schitterend kwa wildlife (otters, zee-arenden, etc)
Ah. Mijn 50D en 70-200 dus :P

Heb jij die trail al een keer gelopen?
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 11:55:31 #39
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148350488
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:52 schreef Jagärtrut het volgende:
Wij hebben van de zomer een tocht gelopen in Zweeds lapland. 100 km, met overweldigend mooie natuur...Kungsleden heet het, en wij liepen van Nikkaluokta tot Abisko...Ik vond het echt een aanrader. Overal je tent opzetten, water uit de beekjes drinken, etc. etc.
Ik ga hem deze zomer helemaal lopen (440km) is het plan. :)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_148350498
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:54 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Maar wel veel muggen, of niet?
Lapland is wel wat ver weg. Als we in Scandinavië gaan dan in de buurt van Trondheim ivm familie van hem die daar woont.
wij waren eind juni, begin juli daar. Als je liep viel het wel mee met de muggen, maar 's avonds voor de tent zitten zat er meestal niet in qua muggen. De muggenbulten jeukten trouwens niet!
pi_148350514
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:55 schreef SeLang het volgende:

[..]

Ik ga hem deze zomer helemaal lopen (440km) is het plan. :)
cool, Selang! Dat zou ik ook wel ooit willen doen..
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 11:57:23 #42
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148350544
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:54 schreef kanovinnie het volgende:

[..]

Ah. Mijn 50D en 70-200 dus :P

Heb jij die trail al een keer gelopen?
Nee, ik heb alleen gewandeld in de Cuillins en veel rondgereden.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_148350550
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:43 schreef SeLang het volgende:

[..]

Sinds een jaar gebruik ik ze wel in de heuvels. Nu ik ze heb wil ik niet meer zonder. Spaart echt je knieën bij afdalen, zeker met gewicht op je rug. En als je heel steil omhoog moet op een glibberige helling dan is het ook fijn. Dan maak ik ze heel kort en gebruik ze als een soort icepicks waarmee je jezelf als het ware een beetje omhoog kunt trekken op hellingen waar je anders niet (of moeilijk) tegenop klimt.
+1 Ik kan ze bijna niet meer missen al loop ik kortere stukken ook wel gewoon zonder :) Maar ik neem ze altijd mee voor de zekerheid als we in heuvels/bergen/kliffen lopen :Y
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 12:00:16 #44
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148350623
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:57 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

+1 Ik kan ze bijna niet meer missen al loop ik kortere stukken ook wel gewoon zonder :) Maar ik neem ze altijd mee voor de zekerheid als we in heuvels/bergen/kliffen lopen :Y
Op min of meer vlakke stukken gebruik ik ze ook niet, al moet ik zeggen dat het ook op vlakke stokken erg fijn is als je een zware rugzak op je rug hebt omdat je dan de neiging hebt om voorover te hangen.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_148350652
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:00 schreef SeLang het volgende:

[..]

Op min of meer vlakke stukken gebruik ik ze ook niet, al moet ik zeggen dat het ook op vlakke stokken erg fijn is als je een zware rugzak op je rug hebt omdat je dan de neiging hebt om voorover te hangen.
:Y kan ik me goed voorstellen. Ik loop nooit met zware bepakking maar zelfs dan is het soms lekker om ze er bij te houden, bijna nordic walking achtig :@ ;)
pi_148350658
Ik vond ze van de zomer vooral erg fijn als ondersteuning in erg steenachtig gebied, of bij rivieren oversteken/over stenen balanceren/door de sneeuw banjeren...
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 12:12:08 #47
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148351036
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 11:55 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

wij waren eind juni, begin juli daar. Als je liep viel het wel mee met de muggen, maar 's avonds voor de tent zitten zat er meestal niet in qua muggen. De muggenbulten jeukten trouwens niet!
Ik zit eraan te denken om dit tentje aan te schaffen:





Je kunt hem op heel veel manieren opzetten. Met of zonder voorportaal (gebruikmakend van trekking poles als tentstokken), freestanding or not, etc en hij is erg licht en krijgt zeer goede reviews kwa stabiliteit voor een ultra lichte tent (als het je interesseert, zie link). Maar het meest aantrekkelijke is het sublieme uitzicht vanuit de tent. Want dat is wat ik bij de meeste tentjes mis. Als het droog is zet je gewoon beide kanten open en zit je in een kooi van gaas, afgeschermd tegen midges en muggen maar hebt subliem uitzicht op omgeving en eventueel wildlife.

Hij is wel koud (want single skin) maar omdat hij zo licht is kan ik meer gewicht besteden aan een warmere slaapzak om dat te compenseren - mijn slaapzak uit Nepal zou warm genoeg moeten zijn.

[ Bericht 2% gewijzigd door SeLang op 05-01-2015 12:21:38 ]
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 12:15:53 #48
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148351156
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:01 schreef Jagärtrut het volgende:
Ik vond ze van de zomer vooral erg fijn als ondersteuning in erg steenachtig gebied, of bij rivieren oversteken/over stenen balanceren/door de sneeuw banjeren...
Dat ook inderdaad! Ik ben heel slecht met evenwicht dus voor riviertjes oversteken enzo is het ideaal als je extra steunpunten hebt. En in sneeuwvelden of gewoon hele boggy areas (Schotland :')) is het fijn als je even kunt prikken om te testen of je niet een halve meter de grond in gaat zakken.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_148351458
Wel koud, Selang. Inderdaad dan een goede warme slaapzak mee. Wij werden een morgen wakker met ijs op de tent....En, natuurlijk, het zal in de zomer 24 uur licht zijn, dus je hebt altijd zon en msnen kunnen je zien slapen als je niet te ver van het pad gaat...
  User die je het meest gemist hebt 2022 maandag 5 januari 2015 @ 12:33:52 #50
78918 SeLang
Black swans matter
pi_148351793
quote:
0s.gif Op maandag 5 januari 2015 12:23 schreef Jagärtrut het volgende:
Wel koud, Selang. Inderdaad dan een goede warme slaapzak mee. Wij werden een morgen wakker met ijs op de tent....En, natuurlijk, het zal in de zomer 24 uur licht zijn, dus je hebt altijd zon en msnen kunnen je zien slapen als je niet te ver van het pad gaat...
S'nachts doe je hem natuurlijk wel dicht he! Ik bedoelde als alternatief voor s'avonds voor je tent zitten, wat niet fijn is vanwege midges/ muggen. Nu kun je gewoon lekker afgeschermd in je tent gaan zitten en toch genieten van het uitzicht. En als je wilt slapen dan doe je hem dus helemaal dicht.

In Nepal was mijn slaapzak in elk geval warm genoeg bij < -4 graden (binnen in mijn kamer) op bijna 5000 meter (waar je door de ijlere lucht dikker bloed krijgt dus slechtere doorbloeding dus sneller koud). Misschien was het nog wel kouder maar toen ging mijn thermometer stuk :+.

Het grootste probleem is dat je nogal wat tocht krijgt in zo'n tent waardoor het kouder aanvoelt. En condens is natuurlijk een probleem met een single skin tent. Dus ja, het heeft nadelen en voordelen. Ik ben er nog niet uit :P
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')