quote:
Wiki over bretzel, slechte google translate vertaling maar geeft wel wat info.
Die dingen zijn heerlijk, heeft een taaiig kruim net als bagels, maar dan met een lekkerder korstje en zachtere binnenkant, lekker man
Ik haal er altijd wel eentje als ik aan kom in Zwitserland bij de Brezelkönig
Van de 'enge' chemische stoffen en reacties die gebruikt worden proef je niks meer, en gevaarlijk of ongezond is het ook echt niet.
"De typische krakeling-variant is de zachte pretzel. Een pretzel bestaat traditioneel uit tarwemeel , mout , zout , gist en water . In sommige regio's is ook vet, meestal reuzel toegevoegd. Versies zijn beschikbaar van volkoren, spelt of gemengde meel. Uitstrooien van de uitgeloogde deeg lichaam vóór het bakken bakker gebruikt het zout in verschillende korrelgrootte of karwijzaad of oliezaden zoals sesamzaad . De werkwijze deeg van pretzel deeg door de lange werktijd, in tegenstelling tot andere gist deeg , gewoonlijk zeer stevig en koel. De absorptiesnelheid is in dit geval ongeveer 140e
De pretzel is voor het bakken gedurende enkele seconden 3-5% natriumhydroxideoplossing ( 524 E ), ( pH ondergedompeld 13-14). Bakken responsieve natriumhydroxide onder invloed van warmte met het deeg op het oppervlak van de biscuit. De hydrolyse , die de afbraak van eiwitten in het deeg en bevordert versnelde Maillard reactie (bruiningsreactie). De krakeling krijgt dit voor pretzels typische bruine kleur en zijn bijzondere smaak.
In het ideale geval de in symmetrisch verweven heeft deegstreng van krakeling krokante buitenkant een leerachtige zout korst en de binnenkant van een lichaam zacht deeg is op de zacht gezwollen buik en sprong iets sappig, krokant in de dunne Teigarmen, maar niet droog. De afmetingen is ongeveer 15 cm in diameter van het gedeelte biscuit, een diameter van de deegstreng van slechts 1-4 centimeter.
In particuliere huishoudens, de natronloog is vaak een minder gevaarlijk en gemakkelijker te verkrijgen, dus soda natriumcarbonaat -oplossing vervangt (E 500). Dit kan door het koken van een oplossing van zuiveringszout (NaHCO 3 worden bereid in water), met CO 2 ontsnapt"