abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
  Moderator vrijdag 29 mei 2015 @ 15:22:57 #51
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_153073633
registreer om deze reclame te verbergen
Eager Archer: geruststellen, mijnenjagen en opleiden
Nieuwsbericht | 28-05-2015 | 17:05

De maritieme operatie Eager Archer is voortvarend van start gegaan met het ruimen van 4 mijnen.

De 3 mijnenjagers Zr. Ms. Makkum, Zierikzee en Urk en het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes deden dit na hun vertrek uit Den Helder richting de Oostzee. Aan boord zijn ook adelborsten, aankomend marineofficieren.

Eager Archer
Eager Archer is jaarlijks. Deze 6 weken durende inzet van de Netherlands Maritime Force staat in het teken van deelname aan Baltops. De grote internationale oefening van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1). De aanwezigheid van dit NAVO-vlootverband in de Oostzee is tevens bedoeld ter geruststelling van de Baltische staten, die zich bedreigd voelen door Rusland.

Nederlands commando
Tijdens de 2-weekse Baltops vallen de mijnenjagers onder de Nederlandse commandant van SNMCMG1, kapitein-luitenant ter zee Peter Bergen Henegouwen. De mijnenjagers en hydrograaf opereren dan samen met de 59 andere eenheden uit onder meer BelgiŽ, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Turkije, Verenigde Staten en Zweden.

Mijnen ruimen
De mijnenjagers konden vanochtend dus direct aan de slag ten noorden van Terschelling. Daar waren 4 mijnen gevonden bij de aanleg van een windmolenpark. Met hulp van duikers en een onbemand onderwatervaartuig Seafox C werden de explosieven onschadelijk gemaakt.

Adelborstenkruisreis
Daarnaast draait het om de adelborstenkruisreis, waarbij tweedejaars adelborsten voor de zeedienst stage lopen en de geleerde theorie in de praktijk toepassen. Ook stoomt Eager Archer klaar voor het opereren in een (internationaal) vlootverband.

Afwisselend programma
Vanwege het grote aantal studenten worden de adelborsten afgelost door een tweede lichting. Het programma is zo afgestemd dat alle adelborsten een week Noordzee, een week bij de Zweedse en Deense kust en een week Baltops in de Oostzee meemaken. Op de Noordzee leren ze omgaan met druk scheepvaartverkeer. Voor de kust richten ze zich vooral op nauwkeurig navigeren. Luitenant-ter-zee 1 Jan Wijchers, planner: “Het opereren tijdens een oefening als Baltops geeft ze een mooie kijk op het uitvoeren van operaties met de Europese partnerlanden en de NATO. Mijnenjagen is een belangrijk onderdeel van de oefening, omdat we de kustlijn vrijmaken van mijnendreiging. Dit verzekert de vrijheid van opereren.”

Bron: https://www.defensie.nl/a(...)nenjagen-en-opleiden
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator donderdag 18 mei 2017 @ 12:03:41 #52
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171024975
Zr. Ms. Evertsen ter afschrikking in Baltische Zee
Nieuwsbericht | 12-05-2017 | 15:09

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen heeft zich gisteravond aangesloten bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband, dat variŽrend uit 6 tot 10 schepen bestaat, vaart in de Baltische Zee vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied.

Door die situatie is er extra aandacht voor de collectieve verdediging van het bondgenootschap. Daarnaast moet militaire aanwezigheid, zowel op het land, in de lucht als op zee, zorgen voor afschrikking en bijdragen aan de veiligheid in deze regio.

Van de militaire aanwezigheid, zoals het vlootverband, moet bovendien een geruststellende werking uitgaan voor landen nabij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en RoemeniŽ. Er vaart dan ook regelmatig een NAVO-vlootverband in de regio.

Onmiddellijk en flexibel
De multinationale SNMG1 vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid bestaat sinds 1968 en stelt het bondgenootschap in staat onmiddellijk en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Gevechtscapaciteiten
Het vlootverband staat in 2017 onder bevel van de Noorse commandeur Ole Morten Sandquist. Naast aanwezigheid in de Baltische regio, neemt SNMG1 de komende periode ook deel aan grote maritieme oefeningen in de Oostzee zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Ze zijn er allemaal op gericht de gevechtscapaciteiten van de alliantie te versterken in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven het water ťn op de grens van water en land.

Om zich aan te sluiten bij het vlootverband in de Baltische wateren vertrok Zr. Ms. Evertsen afgelopen maandag uit Den Helder.

(https://www.defensie.nl/a(...)ing-in-baltische-zee)

Russische gevechtsvliegtuigen scheren langs fregat
Nieuwsbericht | 17-05-2017 | 17:26

2 Russische gevechtsvliegtuigen van het type Su24 (Fencer) vlogen gistermiddag tot 3 keer toe vlak langs Zr. Ms. Evertsen. De passage vormde geen bedreiging voor het luchtverdedigings- en commandofregat. Wel werden de verrichtingen op de voet gevolgd. Dit gebeurde door het fregat, maar ook door de 2 gevechtsvliegtuigen van de Zweedse Quick Reaction Alert die de Russen begeleidden.

De Evertsen maakt op dit moment deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit multinationale NAVO-vlootverband vaart in de Baltische zee in het kader van de zogenoemde geruststellende maatregelen. Die hebben met name betrekking op de landen dicht bij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en RoemeniŽ.

evtn-rus1-klein-3.jpg

Solidair
De veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied is in de afgelopen jaren verslechterd. Hierdoor is de collectieve verdediging van het bondsgenootschap in een ander daglicht komen te staan. Dat geldt ook voor het belang van afschrikking en het versterken van de Europese veiligheid door in deze regio aanwezig te zijn. Militaire presentie in de lucht en op land en zee onderstrepen de solidariteit van de NAVO met alle bondgenoten.

evtn-ppt-foto-3.jpg
evtn-rus2-klein-3.jpg

Snelle reactiemacht
De SNMG1 is de maritieme component van de snelle NAVO-reactiemacht, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid kan onmiddellijk en flexibel reageren op veiligheidssituaties. Het vlootverband neemt de komende periode ook deel aan enkele grote maritieme oefeningen zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Deze oefeningen zijn bedoeld om de gevechtscapaciteiten te versterken in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven water ťn op de grens van water en land.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator vrijdag 16 juni 2017 @ 15:47:55 #53
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171733993
Leerzame oefening mariniers voor flitsmacht

Het overgrote deel van de 200 mariniers in RoemeniŽ, keert morgen na 2 weken huiswaarts. Ze namen deel aan een internationale oefening. De gebruikte voertuigen en spullen gaan per goederentrein naar Nederland.

Noble Jump II, zoals de oefening heet, was een belangrijke test voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel aangeduid als flitsmacht van de NAVO. De uitdaging was vooral logistiek van aard. Lukt het om een internationaal samengestelde eenheid ťn hun spullen binnen enkele dagen in een crisisgebied te krijgen?

“De samenwerking met onze bondgenoten is geslaagd”, zegt majoor der mariniers Jort van den Berg, liaisonofficier bij de Britse bataljonsstaf. Maar er zijn ook belangrijke lessen geleerd. “Zo ontbrak de centrale aansturing van de ondersteunende eenheden van de diverse landen.”

Lichte infanterie
De mariniers maken dit jaar deel uit van het bataljon lichte infanterie van de VJTF. Hier zitten ook Albanese, Britse en Letse militairen bij. “Voor de Albanezen is een oefening als deze betrekkelijk nieuw. We hebben officieren met een radio meegestuurd, zodat ze ter plekke uitleg konden geven”, aldus Van den Berg.

Geruststelling
De keuze voor RoemeniŽ was niet toevallig. De veiligheidssituatie in het oosten van het NAVO-verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd door de houding van Rusland. Door in dit deel van Europa te oefenen maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd. Ook stelt het bondgenootschap met zijn aanwezigheid de oostelijke bondgenoten gerust. Zo is er momenteel een compagnie van de Koninklijke Landmacht in Litouwen gelegerd.

(Defensie)

Video via de link.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 16 juni 2017 @ 20:28:51 #54
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171739122
registreer om deze reclame te verbergen
Zonder de Amerikanen worden we in de pan gehakt door de Russen.
  Moderator maandag 19 juni 2017 @ 12:15:05 #55
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171787238
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 20:28 schreef detaris het volgende:
Zonder de Amerikanen worden we in de pan gehakt door de Russen.
Niks nieuws daar....
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator maandag 19 juni 2017 @ 12:15:58 #56
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171787253
quote:
Maritieme steun in de rug Baltische staten

Russische militairen hielden voortdurend een oogje in het zeil vanuit schepen en vliegtuigen. Toch belemmerden ze het verloop van Baltops in de Baltische zee niet. Aan deze grote NAVO-oefening nam de afgelopen 2 weken een groot aantal landen deel. Het doel was het versterken van de onderlinge banden, het verbeteren van de samenwerking ťn het tonen van solidariteit met de Baltische staten.

Namens de Koninklijke Marine deden de mijnenjagers Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen mee en het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen was al in het gebied met de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het NAVO-vlootverband vaart hier vanwege de maatregelen waarmee de NAVO de lidstaten geruststelt die grenzen aan Rusland. De SNMG1 sloot zich in zijn geheel bij de oefening aan.

Gevechtskracht optimaliseren
Baltops bestond uit 2 fases. Tijdens het 1e deel verdeelden de eenheden de taken, stemden communicatiemiddelen op elkaar af en optimaliseerden zo de totale gevechtskracht. Hiervoor vonden niet alleen intensieve gevechtsoefeningen (mijnenbestrijding en schieten) plaats op zee, maar ook een amfibische landing door mariniers in Letland.

In de 2e fase was er een oefengevecht op zee. Hierbij stonden onder meer luchtverdedigingscenario’s op het programma, zoals een zogenoemde low-slow flyer met laag en langzaam vliegende strategische bommenwerpers als de B52 en B1B. Met zijn radar voorzag de NH90-boordhelikopter de schepen voortdurend van informatie. Bij dit alles wisselden de NAVO-partners voortdurend kennis uit. Sterk maritiem optreden is een belangrijke steunpilaar van het bondgenootschap.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  Moderator zaterdag 24 juni 2017 @ 14:20:25 #57
168091 crew  Cobra4
Defenestration
pi_171913394
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Troepen Litouwen volledig inzetgereed

Leopard-tanks, CV90's, amfibische bruggenleggers en tal van andere militaire voertuigen. Op het platteland van Litouwen trainden de afgelopen 2 weken 5.300 NAVO-militairen. De uitgestrekte gewasvelden en donkere naaldbossen vormden het decor voor het internationale Iron Wolf. De oefening markeert het moment dat de troepen van de enhanced Forward Presence (eFP) volledig inzetgereed zijn.

d170619ge4089.jpg

De Litouwse president Dalia Grybauskaitť en de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaven acte de presence tijdens Iron Wolf. De president uitte haar diepe zorg vanwege de gespannen situatie en spoorde de NAVO aan de dreiging nog beter het hoofd te bieden. Stoltenberg stelde haar niet teleur: “Wij moeten eenheid, kracht en besluitvaardigheid uitstralen en de eenheden versterken waar nodig. We willen Rusland echter niet isoleren of van ons verwijderen. Het blijft onze buur, met wie we de politieke dialoog willen voeren.”

Brigadegeneraal Jan Swillens, commandant van ‘43’, toonde zich tevreden over de staat van de eigen troepen: “Er zijn altijd verbeterpunten, maar de hoofdboodschap is: de battlegroup is operationeel inzetgereed”.

Sinds Iron Wolf valt de battlegroup officieel onder de gelijknamige Litouwse brigade. Naast BelgiŽ, Duitsland, Litouwen, Nederland en Noorwegen en (de leden van de battlegroup) lieten nog 5 NAVO-landen zich zien tijdens Iron Wolf: Engeland, Polen, Portugal, RoemeniŽ en de Verenigde Staten. Niet alleen in Litouwen, maar ook in Estland, Letland en Polen oefenden NAVO-battlegroups gelijktijdig, onder de noemer Saber Strike.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Gearbest
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')