abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_153073633
registreer om deze reclame te verbergen
Eager Archer: geruststellen, mijnenjagen en opleiden
Nieuwsbericht | 28-05-2015 | 17:05

De maritieme operatie Eager Archer is voortvarend van start gegaan met het ruimen van 4 mijnen.

De 3 mijnenjagers Zr. Ms. Makkum, Zierikzee en Urk en het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes deden dit na hun vertrek uit Den Helder richting de Oostzee. Aan boord zijn ook adelborsten, aankomend marineofficieren.

Eager Archer
Eager Archer is jaarlijks. Deze 6 weken durende inzet van de Netherlands Maritime Force staat in het teken van deelname aan Baltops. De grote internationale oefening van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1). De aanwezigheid van dit NAVO-vlootverband in de Oostzee is tevens bedoeld ter geruststelling van de Baltische staten, die zich bedreigd voelen door Rusland.

Nederlands commando
Tijdens de 2-weekse Baltops vallen de mijnenjagers onder de Nederlandse commandant van SNMCMG1, kapitein-luitenant ter zee Peter Bergen Henegouwen. De mijnenjagers en hydrograaf opereren dan samen met de 59 andere eenheden uit onder meer Belgiė, Canada, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Turkije, Verenigde Staten en Zweden.

Mijnen ruimen
De mijnenjagers konden vanochtend dus direct aan de slag ten noorden van Terschelling. Daar waren 4 mijnen gevonden bij de aanleg van een windmolenpark. Met hulp van duikers en een onbemand onderwatervaartuig Seafox C werden de explosieven onschadelijk gemaakt.

Adelborstenkruisreis
Daarnaast draait het om de adelborstenkruisreis, waarbij tweedejaars adelborsten voor de zeedienst stage lopen en de geleerde theorie in de praktijk toepassen. Ook stoomt Eager Archer klaar voor het opereren in een (internationaal) vlootverband.

Afwisselend programma
Vanwege het grote aantal studenten worden de adelborsten afgelost door een tweede lichting. Het programma is zo afgestemd dat alle adelborsten een week Noordzee, een week bij de Zweedse en Deense kust en een week Baltops in de Oostzee meemaken. Op de Noordzee leren ze omgaan met druk scheepvaartverkeer. Voor de kust richten ze zich vooral op nauwkeurig navigeren. Luitenant-ter-zee 1 Jan Wijchers, planner: “Het opereren tijdens een oefening als Baltops geeft ze een mooie kijk op het uitvoeren van operaties met de Europese partnerlanden en de NATO. Mijnenjagen is een belangrijk onderdeel van de oefening, omdat we de kustlijn vrijmaken van mijnendreiging. Dit verzekert de vrijheid van opereren.”

Bron: https://www.defensie.nl/a(...)nenjagen-en-opleiden
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171024975
Zr. Ms. Evertsen ter afschrikking in Baltische Zee
Nieuwsbericht | 12-05-2017 | 15:09

Luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen heeft zich gisteravond aangesloten bij de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit vlootverband, dat variėrend uit 6 tot 10 schepen bestaat, vaart in de Baltische Zee vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied.

Door die situatie is er extra aandacht voor de collectieve verdediging van het bondgenootschap. Daarnaast moet militaire aanwezigheid, zowel op het land, in de lucht als op zee, zorgen voor afschrikking en bijdragen aan de veiligheid in deze regio.

Van de militaire aanwezigheid, zoals het vlootverband, moet bovendien een geruststellende werking uitgaan voor landen nabij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en Roemeniė. Er vaart dan ook regelmatig een NAVO-vlootverband in de regio.

Onmiddellijk en flexibel
De multinationale SNMG1 vormt de maritieme component van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid bestaat sinds 1968 en stelt het bondgenootschap in staat onmiddellijk en flexibel te reageren op veiligheidssituaties.

Gevechtscapaciteiten
Het vlootverband staat in 2017 onder bevel van de Noorse commandeur Ole Morten Sandquist. Naast aanwezigheid in de Baltische regio, neemt SNMG1 de komende periode ook deel aan grote maritieme oefeningen in de Oostzee zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Ze zijn er allemaal op gericht de gevechtscapaciteiten van de alliantie te versterken in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven het water én op de grens van water en land.

Om zich aan te sluiten bij het vlootverband in de Baltische wateren vertrok Zr. Ms. Evertsen afgelopen maandag uit Den Helder.

(https://www.defensie.nl/a(...)ing-in-baltische-zee)

Russische gevechtsvliegtuigen scheren langs fregat
Nieuwsbericht | 17-05-2017 | 17:26

2 Russische gevechtsvliegtuigen van het type Su24 (Fencer) vlogen gistermiddag tot 3 keer toe vlak langs Zr. Ms. Evertsen. De passage vormde geen bedreiging voor het luchtverdedigings- en commandofregat. Wel werden de verrichtingen op de voet gevolgd. Dit gebeurde door het fregat, maar ook door de 2 gevechtsvliegtuigen van de Zweedse Quick Reaction Alert die de Russen begeleidden.

De Evertsen maakt op dit moment deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit multinationale NAVO-vlootverband vaart in de Baltische zee in het kader van de zogenoemde geruststellende maatregelen. Die hebben met name betrekking op de landen dicht bij Rusland, zoals de Baltische staten, Bulgarije, Polen en Roemeniė.

evtn-rus1-klein-3.jpg

Solidair
De veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied is in de afgelopen jaren verslechterd. Hierdoor is de collectieve verdediging van het bondsgenootschap in een ander daglicht komen te staan. Dat geldt ook voor het belang van afschrikking en het versterken van de Europese veiligheid door in deze regio aanwezig te zijn. Militaire presentie in de lucht en op land en zee onderstrepen de solidariteit van de NAVO met alle bondgenoten.

evtn-ppt-foto-3.jpg
evtn-rus2-klein-3.jpg

Snelle reactiemacht
De SNMG1 is de maritieme component van de snelle NAVO-reactiemacht, de NATO Response Force. Deze permanent parate eenheid kan onmiddellijk en flexibel reageren op veiligheidssituaties. Het vlootverband neemt de komende periode ook deel aan enkele grote maritieme oefeningen zoals Baltic Operations, Dynamic Mongoose, Northern Coast en Brilliant Mariner. Deze oefeningen zijn bedoeld om de gevechtscapaciteiten te versterken in alle domeinen van maritieme oorlogvoering: op, onder en boven water én op de grens van water en land.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171733993
Leerzame oefening mariniers voor flitsmacht

Het overgrote deel van de 200 mariniers in Roemeniė, keert morgen na 2 weken huiswaarts. Ze namen deel aan een internationale oefening. De gebruikte voertuigen en spullen gaan per goederentrein naar Nederland.

Noble Jump II, zoals de oefening heet, was een belangrijke test voor de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel aangeduid als flitsmacht van de NAVO. De uitdaging was vooral logistiek van aard. Lukt het om een internationaal samengestelde eenheid én hun spullen binnen enkele dagen in een crisisgebied te krijgen?

“De samenwerking met onze bondgenoten is geslaagd”, zegt majoor der mariniers Jort van den Berg, liaisonofficier bij de Britse bataljonsstaf. Maar er zijn ook belangrijke lessen geleerd. “Zo ontbrak de centrale aansturing van de ondersteunende eenheden van de diverse landen.”

Lichte infanterie
De mariniers maken dit jaar deel uit van het bataljon lichte infanterie van de VJTF. Hier zitten ook Albanese, Britse en Letse militairen bij. “Voor de Albanezen is een oefening als deze betrekkelijk nieuw. We hebben officieren met een radio meegestuurd, zodat ze ter plekke uitleg konden geven”, aldus Van den Berg.

Geruststelling
De keuze voor Roemeniė was niet toevallig. De veiligheidssituatie in het oosten van het NAVO-verdragsgebied is de afgelopen jaren aanzienlijk verslechterd door de houding van Rusland. Door in dit deel van Europa te oefenen maakt de NAVO duidelijk dat een schending van het verdragsgebied niet zal worden geaccepteerd. Ook stelt het bondgenootschap met zijn aanwezigheid de oostelijke bondgenoten gerust. Zo is er momenteel een compagnie van de Koninklijke Landmacht in Litouwen gelegerd.

(Defensie)

Video via de link.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 16 juni 2017 @ 20:28:51 #54
445329 detaris
Bonenteller en rekenmeester
pi_171739122
registreer om deze reclame te verbergen
Zonder de Amerikanen worden we in de pan gehakt door de Russen.
pi_171787238
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 juni 2017 20:28 schreef detaris het volgende:
Zonder de Amerikanen worden we in de pan gehakt door de Russen.
Niks nieuws daar....
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171787253
quote:
Maritieme steun in de rug Baltische staten

Russische militairen hielden voortdurend een oogje in het zeil vanuit schepen en vliegtuigen. Toch belemmerden ze het verloop van Baltops in de Baltische zee niet. Aan deze grote NAVO-oefening nam de afgelopen 2 weken een groot aantal landen deel. Het doel was het versterken van de onderlinge banden, het verbeteren van de samenwerking én het tonen van solidariteit met de Baltische staten.

Namens de Koninklijke Marine deden de mijnenjagers Zr.Ms. Makkum en Zr.Ms. Vlaardingen mee en het torpedowerkschip Zr. Ms. Mercuur. Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen was al in het gebied met de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Het NAVO-vlootverband vaart hier vanwege de maatregelen waarmee de NAVO de lidstaten geruststelt die grenzen aan Rusland. De SNMG1 sloot zich in zijn geheel bij de oefening aan.

Gevechtskracht optimaliseren
Baltops bestond uit 2 fases. Tijdens het 1e deel verdeelden de eenheden de taken, stemden communicatiemiddelen op elkaar af en optimaliseerden zo de totale gevechtskracht. Hiervoor vonden niet alleen intensieve gevechtsoefeningen (mijnenbestrijding en schieten) plaats op zee, maar ook een amfibische landing door mariniers in Letland.

In de 2e fase was er een oefengevecht op zee. Hierbij stonden onder meer luchtverdedigingscenario’s op het programma, zoals een zogenoemde low-slow flyer met laag en langzaam vliegende strategische bommenwerpers als de B52 en B1B. Met zijn radar voorzag de NH90-boordhelikopter de schepen voortdurend van informatie. Bij dit alles wisselden de NAVO-partners voortdurend kennis uit. Sterk maritiem optreden is een belangrijke steunpilaar van het bondgenootschap.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171913394
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Troepen Litouwen volledig inzetgereed

Leopard-tanks, CV90's, amfibische bruggenleggers en tal van andere militaire voertuigen. Op het platteland van Litouwen trainden de afgelopen 2 weken 5.300 NAVO-militairen. De uitgestrekte gewasvelden en donkere naaldbossen vormden het decor voor het internationale Iron Wolf. De oefening markeert het moment dat de troepen van de enhanced Forward Presence (eFP) volledig inzetgereed zijn.

d170619ge4089.jpg

De Litouwse president Dalia Grybauskaité en de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg gaven acte de presence tijdens Iron Wolf. De president uitte haar diepe zorg vanwege de gespannen situatie en spoorde de NAVO aan de dreiging nog beter het hoofd te bieden. Stoltenberg stelde haar niet teleur: “Wij moeten eenheid, kracht en besluitvaardigheid uitstralen en de eenheden versterken waar nodig. We willen Rusland echter niet isoleren of van ons verwijderen. Het blijft onze buur, met wie we de politieke dialoog willen voeren.”

Brigadegeneraal Jan Swillens, commandant van ‘43’, toonde zich tevreden over de staat van de eigen troepen: “Er zijn altijd verbeterpunten, maar de hoofdboodschap is: de battlegroup is operationeel inzetgereed”.

Sinds Iron Wolf valt de battlegroup officieel onder de gelijknamige Litouwse brigade. Naast Belgiė, Duitsland, Litouwen, Nederland en Noorwegen en (de leden van de battlegroup) lieten nog 5 NAVO-landen zich zien tijdens Iron Wolf: Engeland, Polen, Portugal, Roemeniė en de Verenigde Staten. Niet alleen in Litouwen, maar ook in Estland, Letland en Polen oefenden NAVO-battlegroups gelijktijdig, onder de noemer Saber Strike.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_172360315
Eerste militairen uit Litouwen weer terug

De eerste militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte keren woensdag terug van een vier maanden durende uitzending naar Litouwen. Ze waren daar als reactie op onder meer de Russische annexatie van de Oekraļense Krim en de Russische bemoeienis met de strijd in Oost-Oekraļne. De militairen maakten deel uit van een NAVO-bataljon onder leiding van de Duitsers.

Militairen van de 13 Lichte Brigade uit Oirschot zijn inmiddels in de Baltische staat als aflossing aangekomen. Nederland heeft toegezegd tot eind dit jaar in Litouwen te blijven, maar demissionair minister Jeanine Hennis (Defensie) vindt dat de Nederlandse bijdrage ook daarna moet worden voortgezet.

Bij de terugkeerders gaat het in totaal om 270 militairen van de 43 Gemechaniseerde Brigade. De eerste groep arriveert woensdag aan het eind van de middag op Vliegbasis Eindhoven, vrijdag keert de rest terug.

Eerste militairen uit Litouwen weer terug
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 14 juli 2017 @ 09:20:01 #59
419901 Kostertjuh
Always up front!
pi_172406356


[ Bericht 100% gewijzigd door Kostertjuh op 14-07-2017 09:20:41 ]
pi_172851446
quote:
Nederlandse militairen in Litouwen op scherp

De troepen die de enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen vormen, hebben dit land laten zien dat de NAVO solidair is. Want mocht het erop aankomen, dan is het bondgenootschap bereid het gezamenlijke grondgebied te verdedigen. Om die vuist te kunnen maken, is het ook voor Nederlandse eenheden noodzakelijk goed voorbereid te zijn. Dus werkten zij afgelopen week binnen de eFP allerlei scenario’s af op het gebied van militair optreden.

Dat gebeurde in de omgeving van Pabradé, op enkele kilometers van de grens met Wit-Rusland. De eFP behoort tot het brede pakket aan middelen dat de NAVO inzet ter afschrikking. Zo zijn er bijvoorbeeld ook nog Amerikaanse eenheden in Litouwen. Volgens de Nederlandse contingentscommandant in Litouwen, majoor Martijn Pothuizen, geeft de NAVO een sterk signaal af. “Het is fijn dat we aan de veiligheid in het gebied een bijdrage kunnen leveren. Dit stelt de inwoners van Litouwen gerust en we laten zien dat we niet bang zijn om er te staan als het nodig is.”

1a.jpg

De landmachtmilitairen zijn inmiddels terug op de kazerne in Rukla. Materieel en andere middelen krijgen er onderhoud. Verder wordt er de hele week nog geoefend in verschillende terreindelen, zoals aan de rand van een bos door de mortiergroep en het zware wapens peloton. Infanteriepelotons trainen het zogenoemde Optreden in Verstedelijkt Gebied.

Enhanced Forward Presence (eFP)
Vorig jaar juli, tijdens de NAVO-top in Warschau, is tot de oprichting van de eFP als geloofwaardige afschrikking besloten. De vooruitgeschoven multinationale eenheden zijn bedoeld ter verdediging van het NAVO-bondgenootschappelijk grondgebied en nadrukkelijk niet om een conflict op te zoeken. De eFP betreft een roterende, proportionele en defensieve inzet.
Nederland staat binnen het multinationale bataljon onder leiding van Duitsland. Verder maken Belgiė, Luxemburg en Noorwegen deel uit van de battlegroup in Litouwen.

2a.jpg

42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers
De huidige Nederlandse eenheid is van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers (42 BLJ) in Oirschot en valt onder 13 Lichte Brigade. De komende periode maakt de eenheid voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173083284
Premier Rutte: 'Nauw samenwerken aan verdediging NAVO- grondgebied'

"Met onze NAVO-partners werken we nauw samen aan de verdediging van het bondgenootschappelijke grondgebied. De Enhanced Forward Presence (eFP) in Litouwen is daar een treffend voorbeeld van.” Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag in Rukla in Litouwen, waar hij de Nederlandse militairen bezocht. "De samenwerking met Litouwen, lead nation Duitsland en de andere deelnemers aan de multinationale battlegroup verloopt uitstekend. Dat heb ik vandaag kunnen zien."

De meer dan 200 militairen verblijven in het Baltische land, omdat zij gezamenlijk met Belgisch, Luxemburgs en Noorse militairen de battle group vormen. De eenheid onder Duitse leiding maakt deel uit van de eFP van de NAVO in de Baltische staten.

Rutte en Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp ontbeten met de Nederlandse militairen van 42 Bataljon Limburgse Jagers (42BLJ). Ze wisselden uitgebreid van gedachten met Rutte over hun ervaringen.

"Goed om hier vandaag te zijn en met eigen ogen het werk te kunnen zien dat Nederlandse militairen in het buitenland – ver van het thuisfront – verrichten. De Nederlandse militaire inzet is op dit moment van groot belang. De verslechterde veiligheidssituatie aan met name de oostflank en de zuidflank van Europa duurt voort en vraagt erom dat Nederland ook op deze manier verantwoordelijkheid blijft nemen."

Briefings
Kolonel Mindaugas Steponavicius, commandant van de Gemechaniseerde Infanteriebrigade Iron Wolf en commandant Enhanced Forward Presence Battle Group luitenant-kolonel Thorsten Gensler brachten Rutte en Middendorp op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Aansluitend sprak minister-president Rutte uitgebreid met de Litouwse president Dalia Grybauskaite en woonde hij een demonstratie bij van de eFP battlegroup. Een briefing over hybride dreigingen sloot het bezoek af.

eFP
Tijdens de top in Warschau in juli 2016 besloot de NAVO de eFP op te richten. De inzet van vooruitgeschoven, multinationale eenheden is bedoeld ter verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied en nadrukkelijk niet om een conflict op te zoeken. De oprichting van de eFP vormt de uitdrukking van de onderlinge solidariteit en geeft invulling aan een geloofwaardige afschrikking.

De huidige Nederlandse eenheid die aan de battle group deelneemt, 42 BLJ, hoort bij 13 Lichte Brigade. De eenheid maakt voornamelijk gebruik van het Boxer-pantserwielvoertuig. Dit is een robuust en terreinvaardig voertuig dat voor diverse taken wordt ingezet. De Boxer is snel en kan grote afstanden afleggen.

(Defensie)

MinPres twitterde op vrijdag 11-08-2017 om 07:43:47 Dag 2 van bezoek aan #NAVO-missie in Litouwen goed begonnen met ontbijt met Nederlandse militairen →… https://t.co/odCZEZkyAn reageer retweet
MinPres twitterde op vrijdag 11-08-2017 om 17:21:22 Indrukwekkend bezoek #NAVO-missie Litouwen afgerond. Veel waardering voor professionaliteit Nlse strijdkrachten →… https://t.co/xJCloeKsPD reageer retweet
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_173094673
quote:
"Goed om hier vandaag te zijn en met eigen ogen het werk te kunnen zien dat Nederlandse militairen in het buitenland – ver van het thuisfront – verrichten. De Nederlandse militaire inzet is op dit moment van groot belang. De verslechterde veiligheidssituatie aan met name de oostflank en de zuidflank van Europa duurt voort en vraagt erom dat Nederland ook op deze manier verantwoordelijkheid blijft nemen."
Blablablayadiyadayada....

Kon het eraf? Of waren deze woorden eigenlijk al te duur?
pi_173096344
quote:
10s.gif Op zaterdag 12 augustus 2017 20:54 schreef AchJa het volgende:

[..]

Blablablayadiyadayada....

Kon het eraf? Of waren deze woorden eigenlijk al te duur?
Standaard geouwehoer. De tekstschrijver hoeft alleen even wat steekwoorden te veranderen en voila.
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174473264
Weekoverzicht Defensieoperaties

vertrek-bulldogs.jpg

Een nieuwe lichting militairen ging aan de slag in Litouwen.Nederland levert vanuit Rukla een bijdrage aan de enhanced Forward Presence. De militaire aanwezigheid in de Baltische Staten onderstreept de solidariteit van de NAVO met Litouwen, Estland, Letland en Polen.

https://www.defensie.nl/a(...)ht-defensieoperaties
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174645334
Evertsen weer thuis na dienst in NAVO-vlootverband

Zr. Ms. Evertsen is weer terug in thuishaven Den Helder. Het luchtverdedigings- en commandofregat maakte sinds mei deel uit van de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1).

Het NAVO-vlootverband voer voornamelijk in de Baltische Zee vanwege de verslechterde veiligheidssituatie aan de oostgrens van het NAVO-verdragsgebied. Het is een van de geruststellende maatregelen richting de Baltische Staten en Polen.

Internationaal
Met de Evertsen als anti-air warface commander was de luchtverdediging van het verband in Nederlandse handen. Voor het fregat vormde de taakgroep bovendien een uitgelezen kans om in internationaal verband te trainen. Zo nam het deel aan de grote NAVO-oefeningen Baltops, Dynamic Mongoose en Northern Coast.

De activiteiten beperkten zich niet tot de Baltische Zee. Zo speelde oefening Brilliant Mariner zich af op de Middellandse Zee. Daar was de Evertsen ook enige tijd actief in Operation Sea Guardian met als taak het gebied en de aanwezige scheep- en luchtvaart in kaart te brengen. Ook spoorde het verdachte schepen op.

Dialoog
In Algiers deed Zr. Ms. Evertsen tot slot nog mee aan Mediterranean Dialogue, een programma met 7 niet-NAVO-landen waaronder Algerije. Doel was het bijdragen aan stabiliteit en veiligheid in de regio en het voorkomen van misverstanden tussen NAVO- en niet-NAVO-landen.

De SNMG1 bestaat variėrend uit 6 tot 10 schepen en vormt de maritieme component van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_174975034
quote:
Adviesraad: NAVO te zwak om Baltische staten te verdedigen

Nederland moet de versterking en vernieuwing van het leger voortvarender aanpakken en zich meer richten op samenwerking met de Europese NAVO-landen om zich te weren tegen Rusland. Dat zegt de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), een onafhankelijke organisatie die de regering adviseert, in een rapport.

De raad concludeert dat de NAVO veel te afhankelijk is van de Verenigde Staten en dat de eensgezindheid van de NAVO-landen een probleem is. Het leiderschap van Trump leidt tot zorgen over de eenheid van het bondgenootschap. Ook wordt de moeizame relatie met NAVO-lid Turkije genoemd, dat "nota bene in Rusland nieuwe raketsystemen heeft besteld".

"Het is twijfelachtig geworden of de NAVO slagvaardig en eensgezind zal optreden als het erop aankomt. Op een toenemend aantal terreinen is sprake van interne verdeeldheid", zegt commissievoorzitter Joris Voorhoeve. Volgens de raad heeft de NAVO er sinds de Koude Oorlog niet zo slecht voor gestaan.

Rusland

Volgens de AIV zijn de kwetsbare delen van het NAVO-grondgebied, zoals de Baltische staten, daardoor niet goed beschermd en zou Rusland daar misbruik van kunnen maken. De NAVO-landen zouden hun inzet in die grenslanden moeten verdrievoudigen omdat Poetin anders binnen zestig uur Tallinn of Riga zou kunnen innemen, zegt de raad.

De raad wijst erop dat er nu ook een probleem is om snel militairen te kunnen verplaatsen over verschillende landen als dat nodig is. Nu moet voor elke grens afzonderlijk toestemming worden verleend door het betreffende NAVO-land. De AIV wil dat er snel een soort militair Schengengebied komt, waarbij dit soort formaliteiten worden opgeheven.

Extra geld

De NAVO heeft volgens de AIV ook nog geen goed antwoord op cyberaanvallen, de nucleaire vernieuwing van Rusland en de dreiging uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Een deel van de problemen is op te lossen met extra geld. Veel lidstaten voldoen niet aan de overeengekomen 2-procentnorm en moeten meer investeren, zegt de raad. "De ongelijke bereidheid bij te dragen aan de gezamenlijke verdediging tast de kern van het bondgenootschap aan."

Ook Nederland voldoet al jaren niet aan de afgesproken NAVO-norm. Als Nederland de afgelopen vijftien jaar 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in defensie had gestoken, zou dat 63 miljard euro hebben gekost. Het nieuwe kabinet investeert wel; Defensie-minister Bijleveld heeft straks uiteindelijk jaarlijks 1,5 miljard euro meer te besteden.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175554272
Minister en CDS bezoeken Nederlandse militairen Litouwen

De Nederlandse militairen in Litouwen kregen gisteren onverwacht bezoek van minister Ank Bijleveld-Schouten en Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer. Zij troffen de troepen terwijl ze onder meer het vechten in verstedelijkt gebied trainden tijdens oefening Winter Wolf.

De minister sprak de Nederlanders toe op het Litouwse oefenterrein Pabrade: “Jullie inzet laat zien dat de NAVO solidair is. We werken met onze bondgenoten nauw samen aan de verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied. Tijdens mijn 1e troepenbezoek kreeg ik een goede indruk van het belangrijke werk dat jullie doen.”

De minister en de CDS voerden persoonlijke gesprekken met Nederlandse militairen. Die gingen over de inzet in Litouwen, maar ook over het werken bij Defensie en wat dat met zich meebrengt. Bijleveld: “Ik dank jullie voor de openheid. Samen verdedigen we het NAVO-grondgebied en samen zullen we de krijgsmacht verder versterken.”

Banketstaven
De bezoekers werden ook bijgepraat over hybride dreigingen en mogelijke reacties van de NAVO hierop. Voor de militairen die de feestdagen niet thuis zijn, had de minister een paar koffers vol banketstaven meegenomen.

Iron Wolf-brigade
De Nederlanders maken in Litouwen deel uit van een NAVO-multinationale gevechtseenheid, onder leiding van Duitsland. De zogenoemde enhanced Forward Presence (eFP) bestaat naast Duitse en Nederlandse militairen ook uit bondgenoten uit Noorwegen, Belgiė en Luxemburg. Een Kroatische eenheid lost de Noren binnenkort af en een Franse eenheid versterkt de eFP in Litouwen verder.

Het Nederlandse detachement oefent veel met de Litouwers en is gekoppeld aan de Litouwse Iron Wolf-brigade.

_csw2453.jpg
(Foto: Ministerie van Defensie)

Van Boxer naar CV90
Op dit moment is 13 Lichte Brigade de hofleverancier van de Nederlandse bijdrage. Een pantserinfanteriecompagnie vormt de kern. In januari neemt 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte deze rol over. Daarmee worden ook de Nederlandse Boxer-wielvoertuigen ingeruild voor CV90-rupsvoertuigen.

Nederlandse bijdrage
Nederland levert sinds een jaar meer dan 250 militairen aan de eFP. De NAVO plaatste als reactie op de houding van Rusland (gevechts)eenheden in de 3 Baltische Staten en Polen. Dit ter versterking van de collectieve verdedigingstaak en om de onderlinge verbondenheid van de alliantie te tonen.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_175745188
Nederland draagt ook in 2018 bij aan de multinationale NAVO-battlegroup onder leiding van Duitsland in Litouwen. En aan de snel inzetbare gevechtseenheden NRF en EUBG. Minister Ank Bijleveld-Schouten liet dat vandaag aan de Tweede Kamer weten.

De relatie tussen de NAVO-bondgenoten en Rusland verslechterde de afgelopen jaren. Door de veranderde veiligheidssituatie besloot de NAVO de oostelijke bondgenoten te versterken en daar eenheden te stationeren.

De multinationale battlegroup onder leiding van Duitsland maakt deel uit van de enhanced Forward Presence. De Nederlandse bijdrage bestaat in 2018 uit:

- 1 gemechaniseerde infanteriecompagnie, inclusief ondersteuning;
- experts op het gebied van strategische communicatie en cyberveiligheid;
- militairen voor de bataljonsstaf van de battlegroup.

Alles bij elkaar gaat het om ongeveer 270 militairen.

(Defensie)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')