abonnement Unibet Coolblue
  vrijdag 2 mei 2014 @ 19:42:05 #201
365082 IPA35
Patriarch
pi_139498538
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 mei 2014 19:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

:')
Obvious typefout is obvious.

Maar goed... Nee zeker?
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
pi_139514205
quote:
7s.gif [b]Op vrijdag 2 mei 2014 17:37 schreef Sloggi het volgende:[\b]

Grond zou geen bezit moeten zijn maar publiek bezit, van de samenleving als geheel. Het is daarom rechtvaardig dat de samenleving als geheel daarvan profiteert.
Op zich wel een symphatieke gedachte, dat grond net zoals lucht "van ons allemaal zou zijn".

Maar als je wel eens buiten komt, en je vergelijkt publieke ruimtes (park, straat, strand) met ruimtes die worden beheerd door een eigenaar, dan zie je dat die laatste ruimten er vaker pico bello uitzien. In het eerste geval zijn "we allemaal verantwoordelijk" (lees: laat iedereen z'n hond overal schijten), in het tweede geval rust die verantwoordelijkheid op de schouders van iemand die niet anoniem is.

Werkt niet altijd, denk aan kraakpanden en tuinen van mensen die liever geen tuin hadden gehad.

Kortom, het mag misschien "eerlijker" zijn om grond aan ons allen toe te wijzen, net zoals dat het socialisme "eerlijker" zou zijn. Je mag je afvragen of dit niet tot situaties leidt, waar je misschien niet op gerekend had. Unintended consequences.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
  zaterdag 3 mei 2014 @ 17:10:58 #203
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_139524148
quote:
10s.gif Op vrijdag 2 mei 2014 15:14 schreef IPA35 het volgende:
Zit nu eindelijk bijna op de helft van de Reflections.

Ik heb het veel te druk...
Over gortdroge meuk waar niet door heen te kom is gesproken. Ik heb 'em na 50 pagina's weggelegd.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
  zaterdag 3 mei 2014 @ 17:13:55 #204
365082 IPA35
Patriarch
pi_139524211
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 mei 2014 17:10 schreef AgLarrr het volgende:

[..]

Over gortdroge meuk waar niet door heen te kom is gesproken. Ik heb 'em na 50 pagina's weggelegd.
Het is erg inderdaad. Maar het begin is het ergst.
"But the age of chivalry is gone; that of sophisters, economists, and calculators has succeeded, and the glory of Europe is extinguished forever."- Edmund Burke
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 00:56:38 #205
275286 Bondsrepubliek
Weltmeister 2014
pi_145875646
Ewald Engelen heeft recent een nieuw boek uit. Dat boek begint met een ledenlijst (de schaduwelite) van mensen die hebben voorkomen dat banken aan strengere regelgeving moeten voldoen. Een soort van zwarte lijst. Ik hoorde op radio 1 een interview met hem over zijn nieuwe boek. Op het internet vond ik alvast een recensie. Misschien interessant.

quote:
DE SCHADUWELITE HEEFT NIETS GELEERD [BOEKRECENSIE]

Ewald Engelen heeft een boek geschreven over de oorzaken en achtergronden van de crisis. En wat voor een! Mitchell van de Klundert heeft een recensie geschreven, leest u maar even mee.
Wie zaten er – willens en wetens – aan de knoppen voor en tijdens de afgelopen financiële crisis? Volgens financieel geograaf Ewald Engelen in zijn boek De schaduwelite voor en na de crisis een wel heel specifiek clubje: ‘bankiers, accountants, advocaten, trustboeren, lobbyisten, toezichthouders en een enkele verdwaalde politicus’. Deze schaduwelite bestaande uit grootbedrijf en grootkapitaal is zó machtig geworden, dat zij in feite het politieke speelveld konden gaan bepalen, vooral in Nederland.

Ewald Engelen (1963) is verbonden aan de UvA en financieel columnist voor De Groene Amsterdammer en de Correspondent. Wie Engelen volgt op Twitter kan een dagelijkse stroom updates over financieel (wan)beleid verwachten. Voor woord en beeld is zijn bijdrage aan de Tegenlicht-aflevering De biecht van de bankier een aanrader.

Bewezen incompetentie schaduwelite
Het nieuwe boek van Engelen heeft als ondertitel: Niets geleerd, niets vergeten, waarmee hij bedoelt dat de financiële elite niets heeft geleerd van de crisis en gewoon op oude voet verder gaat, maar dat de burger niets is vergeten. Met scherprechterlijk elan hakt Engelen de situatie rondom de financiële crisis van 2008 treffend in tweeën: vóór en ná de zondeval. Wat volgt is een razendsnelle analyse van een opeenstapeling van gecamoufleerd financieel wangedrag, vriendjespolitiek en onkunde.

Engelen bespreekt al vroeg in zijn boek een van de voertuigen van de schaduwelite: het Holland Financial Centre (HFC). Deze informele lobbygroep voor de financiële sector, opgericht in 2007, bevatte leden van iedere zichzelf respecterende organisatie: advocatenkantoren, de ministeries van Economische Zaken, Financiën, Justitie en Sociale Zaken, de pensioenfondsen, accountantskantoren, en toezichthouders. Gezamenlijk proberen ze de uitverkoop van BV Nederland te voorkomen door het vestigingsklimaat voor financiële instellingen en andere bedrijven zo ‘prettig mogelijk’ te maken. Het HFC vormt voor Engelen het knusse clubhuis van de schaduwelite.

Een van de leden, Arnold Schilder, voormalig directeur Toezicht bij DNB, geeft aan: ‘DNB spant zich in om Nederland als vestigingsplaats voor financiële instellingen aantrekkelijk te houden.’ Engelen becommentarieert: ‘Met andere woorden: de bankier heeft van DNB niets te vrezen en de burger hoeft van DNB niets te verwachten.’

Financialisering economie
Dat die burger niets hoeft te verwachten komt volgens Engelen omdat het financiële toezicht zich heeft laten gijzelen door de banken en Nederland steeds verder raakt gefinancialiseerd, hiermee bedoelt Engelen: ‘de toenemende maatschappelijke dominantie van financiële maatstaven als criteria van succes.’ Deze groeiende dominantie begint volgens Engelen met de hoogtij dagen van Amsterdam als financieel centrum van de wereld. Vrijwel ieder begrip en concept uit de recente financiële geschiedenis komt vervolgens aan bod: polderen, The Dutch Disease, Akkoord van Wassenaar, de huizenzeepbel, Twin Peaks. Alles lijkt erop gericht te zijn geweest om Nederland ‘in de etalage te zetten’ voor financiële instellingen en investeerders, als we Engelen moeten geloven. Alhoewel Engelen in de inleiding stelt dat zijn boek geen hapklare oplossingen geeft voor een betere financiële wereld, nodigt hij uit om zijn ramkoers te volgen en de confrontatie met hebzuchtige bankiers, falende toezichthouders en politici aan te gaan.

Roofkapitalisme
Met betrekking tot de crisis van 2008 was het kwaad toen natuurlijk al lang geschied. Een lakse houding van toezichthouders ten opzichte risicovolle avonturen van banken maakte toen al deel uit van de dagelijkse gang van zaken. Hoe het zover kon komen is het onderwerp van eerste deel van het boek van Engelen: Terwijl de financiële wereld in rap tempo internationaliseert is Nederland, met haar grote financiële sector nota bene, er niet in geslaagd om de beurshandel en werkgelegenheid in de sector vast te houden. Engelen meent dat globalisering niet de gewenste welvaart heeft gebracht, die de elite propageerde. De veel gebezigde term liberale markteconomie schiet Engelen dan ook in het verkeerde keelgat. Hij noemt het liever: roofkapitalisme. Hieronder verstaat hij: de mondialisering van de kapitaalmarkten, de financialisering van de economie, alsmede de visualisering van de handel in aandelen. Alle zijn immers vol overgave gebruikt door de schaduwelite om meer en meer macht naar zich toe te trekken.

Als de financiële crisis losbarst in 2008 zijn we er gloeiend bij. Engelen: ‘Deregulering en financiële innovatie hebben banken in staat gesteld Nederlandse huishoudens dronken te voeren met schuld en vastgoed’.

Hoe het komt dat er in de tussentijd niemand aan de bel trok? Engelen wijst op een aantal auteurs die er vroeg bij waren om alarm te slaan over huizenbubbels. Echter: de financiële crisis van 2008 werd niet voorzien. Volgens Engelen zijn degene die het moesten en konden weten al lang verknocht geraakt aan het idee van een hernieuwde BV Nederland. Overheid, toezichthouders en de financiële wereld heeft zich innig verstrengeld, ook daags na de crisis. Zijn slotsom is niet voor niets: ‘Wie vóór de crisis niet begerig was, is een heilige; wie na de crisis nog steeds begerig is, is een duivel.’

Niet geleerd, niets vergeten
In deel twee ‘Na de zondeval’ van zijn boek komen bekende termen aan bod: de Commissie de Wit, Basel I, II en III, securitisaties, het schaduwbankieren en de bankbuffers. Engelen weet uitermate nauwkeurig een reconstructie te schetsen van wat zich moet hebben afgespeeld in de hoofden van de schaduwelite toen de bom eenmaal gebarsten was. En passant wordt de aloude tegenstelling in de economie, bezuinigen of stimuleren in moeilijke tijden, toegepast op de situatie rondom de vermogensbalans van banken. Engelen constateert dat de Gouden Eeuw-mentaliteit waarbij Nederland het exportland bij uitstek is, nog altijd leeft bij de elite. Met een toenemende verbijstering valt te lezen dat na de crisis, en de mooie beloftes tot verbetering die erna werden gedaan door de schaduwelite, er maar bar weinig is veranderd. Hypotheken worden opnieuw verpakt, bonussen blijven, vermogensbuffers gaan niet genoeg omhoog. Uit alles spreekt een onmacht, en voor velen ook onwil, om iets te veranderen aan het financiële beleid.

Het is om moedeloos van te worden.

Het mantra van de elite: ‘Nederland exportland, de euro is goed voor de export’ is vals. Er is slechts één lichtpuntje als we Engelen mogen geloven: lange tijd was het uitgangspunt van de schaduwelite het verbeteren van de handelspositie van Nederland èn het vullen van de eigen beurs. Daags na de crisis lijkt hier vooral dat laatste van overgebleven. Deze kortzichtigheid, draaiende om het eigen gewin, is de zwakke plek van de schaduwelite.

Dat de schaduwelite zich in allerlei bochten wringt om ‘het ongerijmde vanzelf te laten rijmen’ is eigenlijk geen nieuws. Hoe anders kan het dat bankbuffers geen aanbevolen hoeveelheid hebben bereikt en de grootbanken nog altijd niet zijn opgedeeld? Veel verontrustender is de beïnvloeding van potentiële controleurs als economen, journalisten en commentatoren. Zeker voor nieuwe generaties wetenschappers en journalisten is het van belang ook een ander geluid te horen. Dat dit enorm moeilijk wordt gemaakt door de heersende economische dogma’s is onlangs ook al aangetoond door de jonge econoom Itai Agur.

Wake up call
Engelen weet in sneltreinvaart de vinger op de zere plekken te leggen. Hij bedient zich van messcherpe kritiek op vrijwel iedere instantie: van financieel instituut tot politici en toezichthouders; en van (onafhankelijke) wetenschappelijke bureau’s tot de media (het ‘journaille’). Hoofdrolspelers worden met naam en toenaam genoemd.

Eén speler blijft desondanks volledig buiten schot: de burger. Het is jammer dat Engelen niet wat dieper ingaat op dit democratisch tekort, terwijl de vraag zeker relevant is: waar was de burger tijdens het financiële wanbeleid van de afgelopen 10 jaar?

Volgens Engelen werd er door de schaduwelite immer mooi weer gespeeld en werd de burger misleid met leugens en halve waarheden. Hierdoor werd de burger zand in de ogen gestrooid. Af en toe bereikte ons wat onheilspellend nieuws waar we ’s avonds hoofdschuddend naar zaten te kijken bij Pauw & Witteman (of Pownews). Engelen schrijft – ondanks dat de schaduwelite alles het liefst vergeet (en op dezelfde voet doorgaat) – de burger het allemaal echt niet vergeten is. Toch lijkt het er meer op dat de burger het allemaal weinig kan schelen. Toen niet en nu niet. Mogelijk hebben ‘zij en wij’ niets geleerd en is iedereen alles vergeten.

Engelen besluit met een oproep welke als de rode draad door zijn boek loopt: de schaduwelite kan enkel ‘echt pijn worden gedaan’ door middel van reputatieschade. Dit boek neemt daar alvast een voorschot op. Sterker nog: voorin het boek staat de lijst met vermeende leden van de schaduwelite. Het boek creëert daarnaast bewustwording bij de burger en heeft potentieel als wake-up call. Daarom een must-read voor iedereen met een interesse in financieel beleid, de politiek en het financiële systeem.

http://www.ftm.nl/column/(...)eleerd-boekrecensie/
pi_145876678
Toezichthouders hebben idd zitten slapen. Wat dat betreft heeft Ewald groot gelijk. En banken hebben binnen de ruimte die geboden werd, geopereerd. Ewald geeft geen adviezen van hoe het wel moet, omdat meer toezicht niet zal werken, en de huidige oplossing (opkopen van faalbanken door de overheid) al uit een linkse koker komen.

Wat Ewald niet snapt, is dat deze excessen onder goedkeuring van de overheid hebben plaatsgevonden. Neem die overheid dan ook haar positie als toezichthouder af. De echte oplossing ligt in het privatiseren van de Nederlandse Bank en het vrijgeven van de rente aan de markt. Zul je wel eerst uit de Euro moeten stappen.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_145878220
Boeken over de politiek zijn bij de Nederlandse politici razend populair. Het heeft altijd te maken met een 'hoe het was'.

Dan hoef je ook geen verantwoordelijkheid te nemen over de werkelijkheid van morgen.

Leestip voor binnenkort: De bomaanslagen in 2014 en 2015 in Nederland.

De titel van het boek: Wir haben es gewusst, aber...

[ Bericht 5% gewijzigd door cempexo op 24-10-2014 08:35:07 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 08:34:04 #208
110057 AgLarrr
Merck toch hoe sterck!
pi_145878356
Ben nu bezig in "De kunst van het vreedzaam vechten" van Hans Achterhuis en Nico Koning. Zeer interessant, over verschillende soorten geweld tussen mensen, hoe mensen op verschillende manieren door de eeuwen geweld (proberen te) beteugelen en welke intituties ze daarvoor op hebben gericht.
"Ill fares the land, to hastening ills a prey;
Where wealth accumulates, and men decay"

- Oliver Goldsmith, The Deserted Village
pi_145878716
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 oktober 2014 08:22 schreef cempexo het volgende:
Boeken over de politiek zijn bij de Nederlandse politici razend populair. Het heeft altijd te maken met een 'hoe het was'.

Dan hoef je ook geen verantwoordelijkheid te nemen over de werkelijkheid van morgen.

Leestip voor binnenkort: De bomaanslagen in 2014 en 2015 in Nederland.

De titel van het boek: Wir haben es gewusst, aber...
Denk dat Denemarken eerder aan de beurt is.

quote:
Denmark tries a soft-handed approach to returned Islamist fighters

AARHUS, Denmark — The rush of morning shoppers parted to make way for Talha, a lanky 21-year-old in desert camouflage and a long, religious beard. He strode through the local mall with a fighter’s gait picked up on the battlefields of Syria. Streams of young Muslim men greeted him like a returning king.

As-salamu alaykum.

Wa alaikum assalaam.

In other countries, Talha — one of hundreds of young jihadists from the West who has fought in Syria and Iraq — might be barred from return or thrown in jail. But in Denmark, a country that has spawned more foreign fighters per capita than almost anywhere else, the port city of Aarhus is taking a novel approach by rolling out a welcome mat.

In Denmark, not one returned fighter has been locked up. Instead, taking the view that discrimination at home is as criminal as Islamic State recruiting, officials here are providing free psychological counseling while finding returnees jobs and spots in schools and universities. Officials credit a new effort to reach out to a radical mosque with stanching the flow of recruits.

ome progressives say Aarhus should become a model for other communities in the United States and Europe that are trying to cope with the question of what to do when the jihad generation comes back to town.

For better or worse, this city’s answer has left the likes of Talha wandering freely on the streets. The son of moderate Muslim immigrants from the Middle East, he became radicalized and fought with an Islamist brigade in Syria for nine months before returning home last October. Back on Danish soil, he still dreams of one day living in a Middle Eastern caliphate. He rejects the Islamic State’s beheading of foreign hostages but defends its summary executions of Iraqi and Syrian soldiers.

“I know how some people think. They are afraid of us, the ones coming back,” says Talha, a name he adopted to protect his identity because he never told his father he went to fight. “Look, we are really not dangerous.”

Yet critics call this city’s soft-handed approach just that — dangerous. And the effort here is fast becoming a pawn in the much larger debate raging across Europe over Islam and the nature of extremism. More and louder voices here are clamoring for new laws that could not only charge returnees with treason but also set curbs on immigration from Muslim countries and on Islamic traditions such as religious circumcision.

In a country that vividly remembers the violent backlash in the Muslim world after a Danish newspaper published cartoon images of the prophet Muhammad in 2006, many here want Aarhus to crack down on — not cajole — extremists.

“They are being much too soft [in Aarhus], and they fail to see the problem,” said Marie Krarup, an influential member of Parliament from the Danish People’s Party, the country’s third-largest political force. “The problem is Islam. Islam itself is radical. You cannot integrate a great number of Muslims into a Christian country.”

Perfect breeding ground

Aarhus is treating its returning religious fighters like wayward youths rather than terrorism suspects because that’s the way most of them started out.

The majority were young men like Talha, between 16 and 28, including several former criminals and gang members who had recently found what they began to call “true Islam.” Most of them came from moderate Muslim homes and, quite often, were the children of divorced parents. And most lived in the Gellerupparken ghetto.

A densely packed warren of mid-rise public housing blocks, Gellerupparken is home to immigrants and their families who arrived in the waves of Muslim migration that began in the 1960s. Unemployment — especially among youths — is far higher than the city average. At one point, crime was so bad that even ambulances needed police escorts. It made a perfect breeding ground for angry young men at risk of becoming militants.

On a quest to change that, the city is in the midst of a major overhaul of the ghetto. Better housing could improve conditions and lure more ethnic Danes, contributing to integration. New thoroughfares and roads, meanwhile, would link it more closely to the rest of the city.

“These are young people who have turned to religion at a very difficult time in their lives, and they are dealing with existential questions about going to fight for what they believe in,” said Aarhus Mayor Jacob Bundsgaard. “We cannot pass legislation that changes the way they think and feel. What we can do is show them we are sincere about integration, about dialogue.”
‘It’s home’

“It doesn’t feel strange, being back,” said Talha, as he passed an organic juice stand at a local mall. Four blond Danish girls eye him warily. He is well known here, a heroic figure among his Muslim peers, many of whom know he fought in Syria and greet him with hand on heart and a respectful nod. “It’s home.”

He was born in Denmark, to an immigrant family that hailed from a nation bordering Syria. To maintain his privacy, he declined to publicly state which one. The urge to go and fight, he said, built like a slow burn. For months, he had watched YouTube videos of civilian killings committed by the government of Syrian President Bashar al-Assad. “I could not just sit in the comfort of Denmark while thousands and thousands of my brothers were dying,” he said. He began discussing his feelings with other religious friends, and within a few months, a plan was hatched.

On the day he left for Syria, in October 2012, he told his divorced parents that he and a friend were going to Turkey on vacation. Instead, his friend’s cousin had arranged their passage across the border to Syria. He worked in a refugee camp for a few weeks before getting attached to an independent battalion associated with Ahrar al-Sham, a group with alleged ties to al-Qaeda. During the months when he manned heavy-artillery batteries near Aleppo, he said, his outfit also maintained harmonious ties with the Islamic State.

“You cannot believe everything you hear about the Islamic State,” Talha said. “There may be bad things, but also good things.”

He returned to Denmark for a few months in 2013, telling his mother — but not his father — what he had done. Since his own religious awakening, he had persuaded her to start wearing a head scarf, and she became more religious herself. But “she cried when I told her where I had been,” he said. When he returned to Syria a few months later, she did not try to stop him.

Talha came back to Denmark last October, when bouts of infighting broke out among rival factions. Since then, he has had one meeting, he said, with a police official who questioned him about his plans and intentions. Under Aarhus’s program, he was offered — and accepted — taxpayers’ help for the math classes he needs to enter engineering school.

Yet, because counseling is voluntary, he has opted to skip the therapy sessions he says he doesn’t need. He wants no harm to come to Denmark, he said, but bemoans what he describes as a mounting anti-Islamic sentiment in the media and national government.

“I don’t see how that helps,” he said.
Controversial mosque

Danish authorities say the vast majority of the 30 or so Aarhus residents who went to Syria were somehow linked to one of the most polarizing houses of worship in Europe — the Grimhojvej mosque. Talha began to worship there four years ago, two years before he left for Syria. He found the mosque through a childhood friend who helped him leave behind what he described as a world of secular vice. Parties with Danish teens. Drinking. Girls. “That’s my past,” he said. “Not my present.”

But Talha wants to make one thing clear. He, like the mosque leadership, denies that Grimhojvej recruited him and other fighters.

“These are good men,” he said with a smile.

Others disagree.

The mosque opened in 2008 and, in recent years, absorbed the congregation of a nearby mosque that closed and where several men had been previously detained on terrorism charges. One of its current imams is under investigation in Germany for inciting hate during a visit to Berlin in July. From 2008 to 2013, another imam — Abdessamad Fateh, a 46-year-old Moroccan immigrant also known as Abu Hamza — preached at Grimhojvej. After spending five months in Syria, he is back in Aarhus. According to Arab intelligence officials, he recruited Westerners — including a young Danish convert to Islam — to fight in Syria and Iraq. This month, Fateh was added to the U.S. list of suspected terrorists thought to have ties to al-Qaeda.

Inside the converted ice factory that houses Grimhojvej, Oussama el-Saadi, the mosque’s chairman, dismissed the allegations with a wave of his hand. If they are guilty of anything at Grimhojvej, he says, it is simply of being devout believers. “We have the right to our faith,” he said.

Nevertheless, in January, Aarhus officials gave the mosque an ultimatum. It could either open itself up to a new dialogue with the community or face a public condemnation and, quite likely, stepped-up legal pressure.

The mosque chose to cooperate.

Since January, police and city officials have engaged in a number of unprecedented sessions hosted by the mosque. In the presence of mosque leaders, police and city officials met with returned fighters like Talha to assess their risk levels. They also met with members of the mosque’s youth group to dissuade other young Muslims from traveling to the Middle East. In monthly meetings, city officials, police and members of the mosque hierarchy are now debating religious ideology, Danish law and freedom of speech.

The mosque still openly backs a caliphate in the Middle East, refuses to offer a blanket denunciation of the Islamic State and warns that Denmark’s recent decision to join the U.S.-led coalition in airstrikes against the militant group may only fan the fires of homegrown terrorism.

Yet Grimhojvej has undeniably nuanced its public position, rejecting, for instance, the Islamic State’s beheadings of foreign hostages. Saadi denies allegations that the mosque became a recruiting center for militants, saying it did not discourage or encourage those who wanted to go and fight. But now, its official line — at least in public — is that the young Muslims of Aarhus should stay home.

Police officials say the statistics prove their approach is working.

“In 2013, we had 30 young people go to Syria,” said Jorgen Ilum, Aarhus’s police commissioner. “This year, to my knowledge, we have had only one. We believe that the main reason is our contact and dialogue with the Muslim community.”
WaPo
Volkorenbrood: "Geen quotes meer in jullie sigs gaarne."
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 10:12:40 #210
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_145880146
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 oktober 2014 02:27 schreef Lyrebird het volgende:
Toezichthouders hebben idd zitten slapen. Wat dat betreft heeft Ewald groot gelijk. En banken hebben binnen de ruimte die geboden werd, geopereerd. Ewald geeft geen adviezen van hoe het wel moet, omdat meer toezicht niet zal werken, en de huidige oplossing (opkopen van faalbanken door de overheid) al uit een linkse koker komen.

Wat Ewald niet snapt, is dat deze excessen onder goedkeuring van de overheid hebben plaatsgevonden. Neem die overheid dan ook haar positie als toezichthouder af. De echte oplossing ligt in het privatiseren van de Nederlandse Bank en het vrijgeven van de rente aan de markt. Zul je wel eerst uit de Euro moeten stappen.
Groot succes gebleken inderdaad om de branche zelf het te laten reguleren in comités.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 10:15:09 #211
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_145880206
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 oktober 2014 10:12 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Groot succes gebleken inderdaad om de branche zelf het te laten reguleren in comités.
Nee, de AFM, die heeft op zitten letten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 oktober 2014 @ 10:17:01 #212
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_145880254
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 oktober 2014 10:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, de AFM, die heeft op zitten letten
Ging de AFM of DNB er nou over?

Engelen legde gisteren uit dat wat Lyrebird voor stelt eigenlijk de feitelijke situatie was, en door beleidsmakers in werking gesteld.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_145881891
Nee, dat stel ik niet voor. Wat Engelen aangaf was dat een elitair clubje met medewerking van de overheid en onder toezicht van de overheid gepoogd heeft om van Nederland een financieel centrum te maken. Dat heeft verder niets met een vrije markt te maken.

Dit soort clubjes zijn juist als de dood voor de vrije markt, omdat je dan voor je centen moet werken.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146978114
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 oktober 2014 00:56 schreef Bondsrepubliek het volgende:
Ewald Engelen heeft recent een nieuw boek uit. Dat boek begint met een ledenlijst (de schaduwelite) van mensen die hebben voorkomen dat banken aan strengere regelgeving moeten voldoen. Een soort van zwarte lijst. Ik hoorde op radio 1 een interview met hem over zijn nieuwe boek. Op het internet vond ik alvast een recensie. Misschien interessant.

[..]

quote:
Hoogleraar: 'schaduwelite was gimmick'

25-11-14 - 04:22 bron: ANP

De lijst met de schaduwelite van Nederland in het gelijknamige boek van hoogleraar Ewald Engelen is een 'gimmick'. Dat zegt de financieel geograaf nu zelf. 'Het is verzonnen door de uitgever. Je moet een boek van 240 pagina's nu eenmaal aantrekkelijk maken", erkent hij dinsdagavond in het televisieprogramma Altijd Wat van KRO-NCRV, aldus de Volkskrant.

Engelen zegt er achteraf spijt van te hebben dat in het boek over twee pagina's een namenlijst is opgenomen met de personen die tot de schaduwelite behoren.

Daarbij staan de namen van de bekende economen Arnoud Boot en Sweder van Wijnbergen naast die van premier Mark Rutte, ex-premiers Wim Kok en Jan-Peter Balkenende, burgemeester Eberhard van der Laan, voormalig minister Wouter Bos en een hele reeks bankiers en toezichthouders.
Good intentions and tender feelings may do credit to those who possess them, but they often lead to ineffective — or positively destructive — policies ... Kevin D. Williamson
pi_146978234
Ewald Engelen :') .
pi_146988523
Pff net bij rtl z, die man valt wel zwaar door de mand zo, zegt indirect dat hij het allemaal maar verzonnen heeft om het boek te verkopen..
pi_147012671
Boekpresentatie van het Ewald Engelen boek.

quote:
Programma:
- Ewald Engelen is hoogleraar financiële geografie aan de UvA en schrijft als columnist voor De Groene Amsterdammer, Follow the Money en De Correspondent. Op deze avond gaat hij in gesprek over zijn boek 'De schaduwelite'.
- Met Jeroen Smit, auteur van 'Het drama Ahold' & 'De prooi', en Kees Vendrik, lid Algemene Rekenkamer.
De avond wordt gepresenteerd door Martin Visser, journalist bij De Financiële Telegraaf.
  woensdag 26 november 2014 @ 09:11:52 #218
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_147013269
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 14:15 schreef Cesare-Borgia het volgende:
Pff net bij rtl z, die man valt wel zwaar door de mand zo, zegt indirect dat hij het allemaal maar verzonnen heeft om het boek te verkopen..
Is helaas niks nieuws dat een uitgever 'mee denkt' over de inhoud. In dit geval op zo'n manier dat het afbreuk doet aan de directe aanklacht (een terechte aanklacht).

Omdat de uitgeversbranche slechts door een paar partijen worden gedomineerd, zijn dat trouwens belangrijke poortwachters.
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 26 november 2014 @ 09:14:30 #219
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147013309
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 09:11 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Is helaas niks nieuws dat een uitgever 'mee denkt' over de inhoud. In dit geval op zo'n manier dat het afbreuk doet aan de directe aanklacht (een terechte aanklacht).

Omdat de uitgeversbranche slechts door een paar partijen worden gedomineerd, zijn dat trouwens belangrijke poortwachters.
*stampvoet* en toch is het zo
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 november 2014 @ 12:58:46 #220
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_147018761
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 09:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

*stampvoet* en toch is het zo
Je punt is?
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
pi_147019591
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 12:58 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Je punt is?
Zijn reflex om nooit op de inhoud en altijd op de man te gaan.

Hoewel die inhoud van je nu niet bepaald sterk was natuurlijk.

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 26-11-2014 13:22:38 ]
pi_147019802
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 09:11 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Is helaas niks nieuws dat een uitgever 'mee denkt' over de inhoud. In dit geval op zo'n manier dat het afbreuk doet aan de directe aanklacht (een terechte aanklacht).

Omdat de uitgeversbranche slechts door een paar partijen worden gedomineerd, zijn dat trouwens belangrijke poortwachters.
Ik wist dat helemaal niet, dat uitgevers een draai geven aan de inhoud, ik dacht altijd dat het uitgebracht werd hoe de auteur bedoelde, misschien naïef eigenlijk maar vind wel dat het zo hoort te zijn.
  woensdag 26 november 2014 @ 13:32:53 #223
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147020002
Ik vind het een vreselijk slap excuus, de uitgever heeft dit toegevoegd. Niemand kan zijn boek nog serieus nemen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 november 2014 @ 13:35:18 #224
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_147020084
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 13:32 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind het een vreselijk slap excuus, de uitgever heeft dit toegevoegd. Niemand kan zijn boek nog serieus nemen
Ach linksen komen altijd met onzin om hun argumenten kracht bij te zetten. Waarom zou dat nu opeens anders zijn?
a man convinced against his will is of the same opinion still
  woensdag 26 november 2014 @ 13:44:19 #225
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_147020432
quote:
0s.gif Op woensdag 26 november 2014 12:58 schreef Klopkoek het volgende:

[..]

Je punt is?
Poortwachterslijst blijkt verzonnen te zijn, waaruit volgens jou moet blijken dat die uitgevers belangrijke poortwachters zijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')