abonnement Unibet Coolblue
pi_140707757
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist? sommige bieren zijn klaar bij sg 1006, andere bij 1012 en andere nog hoger. de vergistingsgraad kan je uitrekenen maar deze is toch nooit hetzelfde? bijv. als je een vergistingsgraad van 87% hebt maar je SG is 1015, is het dan ver klaar? ligt ook aan de gist neem ik aan?
Daarom gebruik ik mijn hydrometer ook bijna nooit meer; veel te veel werk om na 2 weken of zo iedere dag een sample te namen en te kijken of SG nog veranderd. Op het oog de activiteit schatten met behulp van het waterslot gaat ook redelijk goed (even afkloppen) en na 2-3 weken bottel ik dan ook vaak. Hoeveel alcohol er uiteindelijk in het bier zit, proef ik later wel :D

quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 13:50 schreef BartNH het volgende:
Houden jullie ook een logboek bij wat je doet?
Ja, ik gebruik evernote/nixnote voor bijna alle aantekeningen, dus ik heb ook een 'logboek' voor bierbrouwen. Bijna cruciaal als je een keertje een recept wil herhalen of later wilt zien waar het fout ging.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 20:54:50 #202
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142861129
Oke, ik heb hulp nodig.

Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.

Iemand tips/ideeën?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142862531
quote:
14s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 20:54 schreef Qwea het volgende:
Oke, ik heb hulp nodig.

Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.

Iemand tips/ideeën?
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:31:37 #204
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142862796
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 21:26 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
Jup :Y
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142862986
sluiten je flessen goed af?
Is je bier helder?
ruikt het normaal aka niet zuur?
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:44:49 #206
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863386
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 21:35 schreef Oceanonix het volgende:
sluiten je flessen goed af?
Jup!
quote:
Is je bier helder?
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaal

quote:
ruikt het normaal aka niet zuur?
Jup
quote:
heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Nope ;( vergeten :X
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
  dinsdag 29 juli 2014 @ 21:45:38 #207
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142863423
ooh en ik heb er zelfs nog schuimkraag verbeteraar bijgeflikkerd, juist omdat ik de vorige x ook al geen kraag had.
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864233
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:01:45 #209
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142864286
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.

Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.

hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_142864762
Verander water naar bier, die is te koop bij de brouwmarkt.
Geen schuim en koolzuur gaan hand in hand. Je hebt waarschijnlijk maar 1 oorzaak waardoor je nu appelsap hebt die naar bier smaakt.

Mijn moeilijkheid zat vooral in het koelen dat duurde te lang met de kans dat ik een besmetting kreeg.

In jouw geval moet je blijven meten. En niet een extra schepje suiker erbij doen omdat je dan meer alcohol denkt te krijgen. Volg het recept. Meer suiker kan blijkbaar 2 problemen veroorzaken. Ik had een batch met te veel suiker bij het bottelen waardoor het openen alleen nog in de tuin mag......
Meten na na afkoelen, voor vergisting. Meten na vergisting. In het recept staat waar je op uit moet komen. Ben je er nog niet bij de vergisting zet de batch dan rustig terug en kijk na een dag of wat weer en meet dan opnieuw.
  dinsdag 29 juli 2014 @ 22:19:05 #211
79166 Qwea
#teampindakaas #viesdik
pi_142865038
Goed. Boekje maar eens kopen en poging 3 dan maar eens doen. 3x is scheepsrecht dan maar.

Thnx voor je reply!
-||||-----||||- Iron and me, we're meant to be -||||-----||||-
pi_144110480
Ik ben een tijdje geleden ook met brouwen begonnen en mijn 1e projectje is af.
En redelijk geslaagd ook :) Nu ga ik voor een moeilijker te maken biertje
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144111256
Dit weekend voor het eerst geen kit gedaan, maar een all-grain recept van internet geplukt en dat gebrouwd. Omdat dit mijn eerste all-grain brouwsel is, heb ik een simpele IPA gedaan (vrnl 2-row graan en wat munich malt&crystal 60 malt. Hops: centennial en cascade voor dry-hopping). Wel leuk om eens te doen, maar wel gedoe met zoveel graan en sparging (eh uitspoelen?).
  zondag 7 september 2014 @ 02:34:37 #214
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144264801
quote:
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  Moderator zondag 7 september 2014 @ 09:17:06 #216
257132 crew  Awsom
pi_144264912
Tvp

Heb ook wel eens gekeken naar zelf whisket stoken maar daar moet je rekening houden met alcoholvergiftiging waar ik niet zo'n zin in heb. Heb je dat hier ook? :P
  zondag 7 september 2014 @ 09:27:12 #217
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_144265032
Nope.
  zondag 7 september 2014 @ 14:29:39 #218
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144271287
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot :')
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
pi_144271478
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:

[..]

Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag ;)
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  zondag 7 september 2014 @ 14:54:41 #220
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144272150
quote:
0s.gif Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:

[..]

Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.

Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.

Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).
En in een kringetje rond hem zitten een hoop vrienden die ook begonnen zijn en best flink experimenteren met eigen bieren samenstellen.
Krijg ook best veel mee over bierfestivals en samenwerkingen met andere brouwerijen.. 'White Whale' bijvoorbeeld of 'de Passie'.
Rooie Dop is laatst ook nog samen met een groep andere Nederlandse brouwers (Oersoep oa.) naar Portland geweest voor een bierfestival daar, daar hebben ze ook weer een bier gebrouwen die uiteindelijk ook weer in een kleine oplage naar Nederland komt.

Ben zelf ook niet eens een bierdrinker, ik hou meer van rum..
Maar ik hou wel van de ambacht van het brouwen en hoe mensen ermee bezig zijn, 't is relatief makkelijk om zelf je eigen bieren te brouwen en die smaken meestal een stuk beter dan wat er uit een fabriek komt.
Wat de Rooie Dop betreft vind ik het ook erg tof dat 3 vrienden van me hun hobby groter hebben weten te maken door ketels te huren (alleen jammer dat er 2 gestopt zijn).
Hoe tof is het om te kunnen zeggen dat je eigenaar bent van een bierbrouwerij! ^O^

En ik vind het ook tof dat er steeds meer van dat soort brouwerijen komen, sommigen zelfs met eigen koperen ketels, anderen die weer ketels huren.. maar je kan er wel een hoop mee en je kan het ook redelijk makkelijk professioneel aanpakken..


Ik wet overigens van Bert's Bierhuis in Utrecht (biltstraat) dat die ook ketels zou gaan installeren die men kan huren.
Vanaf 100 liter geloof ik
  donderdag 11 september 2014 @ 20:00:06 #221
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_144431677
Voor de liefhebbers van goede speciaalbieren is er morgen in Utrecht een fundraiser/proef-avond bij de Rooie Dop aan de Oudergracht a/d werf 5.
Bieren:
• (- A very limited amount of Grain and Grape (collab we did with Buxton Brewery Company/Oersoep). We want this to be shared as much as possible.
• - (Hopefully) A limited amount of Rooie Dop Briket, smoked session IPA. Collab with Marc Brak from Podje Bier.
• - Little Dump strawberry porter (collab we did with Buxton/Oersoep).
• - De Molen Bitch Black Saison
• - Brouwerij de Molen Braggot Brett Honey B.A., special on the awesome brett fest, a braggot (honey mead) barrel aged on Wild Turkey and Bordeaux barrels with brett. Lagered with pine honey.
• - Kaapse brouwers Carrie IPA
• - Nøgne Ø # 100 imperial IPA)
https://www.facebook.com/(...)d_story_type=regular

Zoals ik hierboven al zei, ik heb er geen verstand van maar bovenstaand lijstje lijkt me in elk geval niet verkeerd :)
pi_144781616
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
pi_144950548
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.

Dus niet meer suiker gebruiken dan voorgeschreven, vooral wat betreft de nagisting op de fles, en niet de fles tot de rand vullen.
En beugelflessen zijn het makkelijkste voor bier en zien er ook het beste uit.
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
pi_144984218
quote:
3s.gif Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!

Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.

Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af? :)
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
pi_144984516
quote:
14s.gif Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:

[..]

Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?

De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:

quote:
14s.gif Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.

Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.

Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over :')

Er was dus CO2 genoeg.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')