Daarom gebruik ik mijn hydrometer ook bijna nooit meer; veel te veel werk om na 2 weken of zo iedere dag een sample te namen en te kijken of SG nog veranderd. Op het oog de activiteit schatten met behulp van het waterslot gaat ook redelijk goed (even afkloppen) en na 2-3 weken bottel ik dan ook vaak. Hoeveel alcohol er uiteindelijk in het bier zit, proef ik later welquote:Op dinsdag 3 juni 2014 22:54 schreef mckroket het volgende:
maar hoe weet je trouwens of je bent uitvergist? sommige bieren zijn klaar bij sg 1006, andere bij 1012 en andere nog hoger. de vergistingsgraad kan je uitrekenen maar deze is toch nooit hetzelfde? bijv. als je een vergistingsgraad van 87% hebt maar je SG is 1015, is het dan ver klaar? ligt ook aan de gist neem ik aan?
Ja, ik gebruik evernote/nixnote voor bijna alle aantekeningen, dus ik heb ook een 'logboek' voor bierbrouwen. Bijna cruciaal als je een keertje een recept wil herhalen of later wilt zien waar het fout ging.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 13:50 schreef BartNH het volgende:
Houden jullie ook een logboek bij wat je doet?
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 20:54 schreef Qwea het volgende:
Oke, ik heb hulp nodig.
Ik heb nu 2x een biertje gebrouwen. 2x met een bierkit (wel ander hop toegevoegd). Ik heb zo'n startersset van brouwmarkt, met brouwemmers. Nu heb ik 2x geen koolzuur. En bij de laatste ook geen schuimkraag. Daarnaast is het laatste biertje ontzettend vlak.
Iemand tips/ideeën?
Jupquote:Op dinsdag 29 juli 2014 21:26 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
heb je suiker toegevoegd voor het bottelen?
Jup!quote:
Jup. Op de bodem ligt bezinksel, maar das normaalquote:Is je bier helder?
Jupquote:ruikt het normaal aka niet zuur?
Nope vergetenquote:heb je suiker gemeten voor toevoegen, suiker? Zo ja was je sg wat je verwachtte?
Oke, maar dat is voor het schuim, en het koolzuur dan? Heb jij daar nog tips voor? En welke bijbel heb je?quote:Op dinsdag 29 juli 2014 22:00 schreef Oceanonix het volgende:
Daar zou ik zeker in het begin niet mee starten. Beter de boel onder controle krijgen dan direct naar noodmiddelen grijpen.
Ik heb de bijbel erbij gepakt. De oorzaak kan ook te veel suiker zijn dan krijg je minder eiwitten voor de schuimkraag. Je krijgt dan wel meer alcohol maar dus geen schuimkraag.
het maisschema kan ook te lang geweest, dan mis je die eiwitten ook.
hou je strak aan het recept, koel zo snel mogelijk terug. En stop met middeltjes wat eigenlijk lapmiddelen zijn.
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgrootquote:Op zondag 7 september 2014 02:34 schreef SiGNe het volgende:
Leuk artikel: http://www.elleeten.nl/Hotspots/11x-Bier-van-leuke-brouwers
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardagquote:Op zondag 7 september 2014 09:04 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
De kans dat mannen die hun eigen bier brouwen ook de ELLE lezen is natuurlijk levensgroot
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.quote:Op zondag 7 september 2014 14:29 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Klopt maar dan weten de vrouwen wat ze hun man moeten geven voor hun verjaardag
Ik brouw zelf niet maar diverse vrienden van me brouwen... een daarvan is met 2 andere vrienden destijds de Rooie Dop begonnen (tegenwoordig doet ie het in z'n eentje).quote:Op zondag 7 september 2014 14:35 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
Het liefste een moutpakket oid. Ik ga ook wekelijks naar Bier&Zo voor allerlei speciaalbieren, maar die kosten minstens ¤2,- per flesje.
Een van de redenen dat ik mijn eigen bier brouw (het is natuurlijk vooral leuk) zijn de kosten. Ik verkoop de helft zodat ik de andere helft gratis op kan drinken.
Anyway, brouw jij zelf ook? Zo nee, geen behoefte aan?
Als je je aan de voorschriften houdt zou dat geen problemen moeten geven. Ik heb net een partij bier gebrouwen en in beugelflesjes gebotteld. Die zijn ook gewoon luchtdicht en degene die ik tot de rand had gevuld hadden iets teveel druk. Als ik zo'n flesje opende dan schuimde het iets over en bij 1 flesje had ik zelfs dat de beugel door de druk loskwam.quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?quote:Op maandag 22 september 2014 10:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Hallo brouwers!
Ik ben zelf een beetje aan het experimenteren met gemberbier (meer champagne/ciderachtig dan bier..) op het moment. Nu eerst een klein beetje om te kijken hoe dat wil (0,6 liter) en als dat bevalt wil ik een startset van 25 liter bestellen bij brouwmarkt.
Wat ik mij vooral afvroeg, is de gisting op fles (koolzuurontwikkeling). Nu zit het in een champagnefles met plastic champagnekurk en een kroonnetje wat ik nog had. Maar kan ik het straks ook met bierflesjes met kroonkurken doen, of knallen dan de kroonkurken er af?
Eerste poging broodgist. Crosspost met slowchat topic:quote:Op zondag 28 september 2014 16:08 schreef devzero het volgende:
[..]
Gisteren zelf ook een kleine batch (4l) gemaakt en die staat nu in een kleine carboy te bubbelen. Wat voor gist heb je gebruikt (ik heb een zakje champagne gist erin gegooid)?
De gember was erg vers/jong en gekocht op een 'farmers' market.
Nu een poging aan het doen door gember met rozijnen te laten fermenteren. Niet helemaal overtuigd van deze methode, maar we gaan het zien. Ik kan er anders altijd nog gist bij doen.quote:Op zaterdag 27 september 2014 00:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Vandaag mijn eerste brouwpoging opengemaakt. Gemberbier. Kleine hoeveelheid (+/- 600ml). Had het in een lege champagne/ciderfles gedaan, en de champagnekurk (plastic) hergebruikt, kroon er omheen gevouwen.
Ik maakte mij wat zorgen of er wel genoeg koolzuurontwikkeling was na het bottelen.
Eerder vanavond de kroon doorgeknipt (Zat nogal strak). Toen deze door was een enorme knal, een vlek op het plafond van de kroon en de kunststof kurk, en ik had nog maar 150ml gemberbier over
Er was dus CO2 genoeg.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |