Molen, of via bioaanhuis.nl (die bezorgen eens per week ons groentepakket. Duurder dan de molen, maar wel biologisch meel).quote:Op zondag 9 december 2012 17:04 schreef Molleman het volgende:
Ziet er goed uit LeeHarveyOswald! Is eigenlijk ook nog een van de dingen die op mijn wishlist staat, brood bakken.. Halen jullie je ingrediënten gewoon in de supermarkt of in een speciaalzaak/molen/ergens anders?
Gelukkig zitten er verschillende molens in de buurt. Misschien mij hier maar eens in gaan verdiepen. Laatste tijd vind ik zuurdesem brood eigenlijk wel heel lekker, een kijken hoe ik dat kan maken.quote:Op zondag 9 december 2012 17:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Molen, of via bioaanhuis.nl (die bezorgen eens per week ons groentepakket. Duurder dan de molen, maar wel biologisch meel).
En verder kan ik je vooral aanmoedigen het te doen. Zelf broodbakken is leuk, lekker, en gezonder dan brood uit de winkel
SPOILER: Recept:Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILER: Meer foto's hier:Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Het was een adviesje van iemand om het deeg in plastic te doen tijdens het rijzen, maar achteraf bleek dat ik dat verkeerd begrepen had Gelukkig plakte het niet aan het plastic vast.
Het deeg was nu in zijn geheel minder plakkerig. Tijdens het kneden is er vrij veel bloem in het deeg 'verdwenen'.
De eerste rijs ging prima, de tweede (in bakblik, onder plastic) ook.
Het brood smaakt heerlijk ! Licht krokante korst, prima smaak ! Ik zou het brood alleen luchtiger willen hebben. Hoe kan ik dat het beste doen ? Langer laten rijzen of meer gist er in ? Of een andere meel/bloem-verhouding ?
Overigens ben ik vergeten wat water in de oven te doen voor een mooie(re) korst.Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
Ik heb zo'n oventje waarin de buizen onderin lopen, dus daar is dat geen optie. Ik verwarm altijd een metalen theezakjeshouder mee en als het deeg erin gaat doe ik er een ijsklontje in.quote:Op vrijdag 16 november 2012 05:32 schreef MaximusTG het volgende:
En je moet ook niet wachten tot het brood er even in zit. Het heeft juist een positief effect op de rijs in de oven doordat de buitenkant van je deeg niet meteen hard wordt. Dus meteen nadat brood erin gaat stoom introduceren.
Makkelijkste is idd om een oud bakblik mee te verwarmen en er dan water in te gieten. Maar er is ook een techniek met natte opgerolde handdoeken.
Ik heb ook een x geprobeerd suikerbrood te bakken, maar dat faalde.. Dit ziet er heel lekker uit! Welk recept heb je gebruikt?quote:Op zaterdag 15 december 2012 21:14 schreef Ordos20 het volgende:
Ik gooi mijn 2-cents er ook even in, twee suikerbroden:
[ afbeelding ]
quote:Op zondag 18 november 2012 12:45 schreef MissMSX het volgende:
Er zaten twee meelwormen in mijn meelKocht eens een zak besmette noten, niet door gehad. Maden liepen door de hele keuken de muur omhoog. Gadverdamme wat was dat erg, maandenlang motten in huis.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
quote:Op zondag 16 december 2012 23:00 schreef Soulagement het volgende:
Ik wil dit jaar zelf een kerststol gaan bakken, heb ik voor de basis een recept voor witbrood nodig? Ik wil er spijs, rozijnen en noten in doen.
Het was een uitgebluste zaterdag middag. En zoals na een week te veel werken, en afsluiten met een kerst borrel, was ik een verrekte luie donder aan het spelen. Derhalve, in plaats van heel moeilijk te lopen doen en alle winkels in Eindhoven af te gaan struinen voor net dat ene meel en dat levende gist, vervoegde ik mij tot de dichtsbijzijnde AH en greep een koopmans pak witbrood uit het schap (OH the HORROR). Met een zak kristalsuiker in de aanslag, een paar eetlepels gembersiroop, en een doosje bruine kandijsuiker, ben ik in de weer gegaan. Een beetje siroop aangelengd met water toevoegen aan het meel, samen met een lekkere dikke klont voorverwarmde boter. Goede kneden, en lekker een kwartiertje laten rijzen. Daarna tot een plat deeg gevormd, een berg kandij er in gedrukt en opgerold. En twee bolletjes van gemaakt, welke ik in voorgeboterde, en rijkelijk met suiker bestrooide bakvormen heb na laten rijzen. Nu was ik met het brood rechts naar mijn mening een beetje te snel met bakken, ik had ze in plaats van drie kwartier even een uur na moeten laten rijzen. En er zelf nog wat gist bijgooien, want ik miste het luchtige van de echte fryske sûkerbole (als fries weet ik dat dan weer te waarderen). En andere suiker dan Kandij, want er blijven TOCH nog wat harde stukjes achter.quote:Op zondag 16 december 2012 22:50 schreef Bakkerd het volgende:
[..]
Ik heb ook een x geprobeerd suikerbrood te bakken, maar dat faalde.. Dit ziet er heel lekker uit! Welk recept heb je gebruikt?
Thanks voor je uitgebreide beschrijving!quote:Op zondag 16 december 2012 23:49 schreef Ordos20 het volgende:
[..]
[..]
Het was een uitgebluste zaterdag middag. En zoals na een week te veel werken, en afsluiten met een kerst borrel, was ik een verrekte luie donder aan het spelen. Derhalve, in plaats van heel moeilijk te lopen doen en alle winkels in Eindhoven af te gaan struinen voor net dat ene meel en dat levende gist, vervoegde ik mij tot de dichtsbijzijnde AH en greep een koopmans pak witbrood uit het schap (OH the HORROR). Met een zak kristalsuiker in de aanslag, een paar eetlepels gembersiroop, en een doosje bruine kandijsuiker, ben ik in de weer gegaan. Een beetje siroop aangelengd met water toevoegen aan het meel, samen met een lekkere dikke klont voorverwarmde boter. Goede kneden, en lekker een kwartiertje laten rijzen. Daarna tot een plat deeg gevormd, een berg kandij er in gedrukt en opgerold. En twee bolletjes van gemaakt, welke ik in voorgeboterde, en rijkelijk met suiker bestrooide bakvormen heb na laten rijzen. Nu was ik met het brood rechts naar mijn mening een beetje te snel met bakken, ik had ze in plaats van drie kwartier even een uur na moeten laten rijzen. En er zelf nog wat gist bijgooien, want ik miste het luchtige van de echte fryske sûkerbole (als fries weet ik dat dan weer te waarderen). En andere suiker dan Kandij, want er blijven TOCH nog wat harde stukjes achter.
Maar de bovenkant is zeer goed gelukt. Kwestie van op tijd met suiker bestrooien, en even de tijd laten geven om het vocht door het suiker op te laten nemen (anders blijft het suiker droog zoals rechts).
Ik ben soms zo een luie kok. Dan neem ik een basis mix (want: bodempje), en daar ga ik vrder op bouwen met aanlengen en smaken versterken of een andere twist er aan geven ten opzichte van het saaie pakje zelf.
Thanksquote:Op maandag 17 december 2012 10:14 schreef MaximusTG het volgende:
Eigen filmpje lijkt me? Leuk gedaan!
Maar waarom vorm je je brood pas op het moment dat het de oven in gaat? Denk dat je daardoor veel lucht in je deeg verliest. Je zou eens kunnen proberen om die laatste rijsstap in je filmpje (met de te natte theedoek ) in rijsmandjes/ met bebloemde doek beklede kommetjes kunnen doen. En dan omkeren op de steen in de oven, of erin schuiven met een schieter.
leuk filmpje. Ik zou de broden op een hogere temperatuur (ik verwarm m'n oven altijd voor tot 250, en bak dan eerst op 230 en dan op 200) en wat korter bakken. Na 40 minuten zouden die kleine broodjes gaar moeten zijn, schat ik in.quote:Op maandag 17 december 2012 10:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Thanks
Het vormen is omdat mijn deeg toch nog een tikje te nat was, en daardoor meer de zijkanten op rees dan de lucht in Ik had mn preferment te enthousiast water gegeven bij het voeren. Kommetjes is inderdaad een goed idee Neemt het gelijk minder ruimte in op het aanrecht.
Als ik mijn oven op 250 graden zet, wordt'ie ook 250 graden. Als we pizza bakken, heeft de pizza na ca. 10 minuten al een donkere korst. Lijkt me voor brood wat te veelquote:Op maandag 17 december 2012 10:32 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
leuk filmpje. Ik zou de broden op een hogere temperatuur (ik verwarm m'n oven altijd voor tot 250, en bak dan eerst op 230 en dan op 200) en wat korter bakken. Na 40 minuten zouden die kleine broodjes gaar moeten zijn, schat ik in.
Toen ik het gerezen brood pakte, was ik alle vorm al kwijt, dus ik moest het wel opnieuw vormen Normaal is het droger, dan is dat niet nodig. Maar de bakjes is zeker een goede tip jaquote:Verder ben ik het met maximus eens over het vormen. Zelfs met een nat deeg (het leek niet meer zo nat, na het kneden), als je een brood goed vormt en goede oppervlaktespanning creert zou het best omhoog rijzen.
Kijk ook eens hier www.thefreshloaf.com, vind ik een interessant forum.
Ik heb dit weekend 2 volkoren zuurdezems gebakken volgens dit recept, dat is al een tijdje een favoriet: http://www.weekendbakery.(...)e-wheat-levain-loaf/
Daarnaast nog twee country-broden volgens Hamelman's bread, ook met een poolish (van een nachtje, maar). En een rogge/volkoren rozijnen noten brood. Het was een goed bakweekend!
Schroom niet je recept met ons te delenquote:Op maandag 17 december 2012 10:21 schreef piepkuiken21 het volgende:
wat een gedoe allemaal zeg, ik bak het op een veel simpelere manier maar laat het dan iets langer rijzen....
Scroll omhoog, eerste filmpjequote:Op maandag 17 december 2012 20:48 schreef bebjebenthe het volgende:
Zijn er hier mensen die wel eens zelf speltbrood maken? Smaakt het een beetje?
Haha dankje! had wel de eerste paar pagina's gelezen maar de laatste niet. Ondanks de nogal zaaddodende saaie stem van de maker, ziet het er goed uit! Op mijn wish list om te maken.quote:Op maandag 17 december 2012 21:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Scroll omhoog, eerste filmpje
Edit: Ik heb even voor je gescrolled:
Dat is zn eigen filmpje !!quote:Op maandag 17 december 2012 21:38 schreef bebjebenthe het volgende:
[..]
Haha dankje! had wel de eerste paar pagina's gelezen maar de laatste niet. Ondanks de nogal zaaddodende saaie stem van de maker, ziet het er goed uit! Op mijn wish list om te maken.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |