abonnement Unibet Coolblue
pi_120112852
Ziet er goed uit LeeHarveyOswald! Is eigenlijk ook nog een van de dingen die op mijn wishlist staat, brood bakken.. Halen jullie je ingrediënten gewoon in de supermarkt of in een speciaalzaak/molen/ergens anders?
pi_120113001
quote:
0s.gif Op zondag 9 december 2012 17:04 schreef Molleman het volgende:
Ziet er goed uit LeeHarveyOswald! Is eigenlijk ook nog een van de dingen die op mijn wishlist staat, brood bakken.. Halen jullie je ingrediënten gewoon in de supermarkt of in een speciaalzaak/molen/ergens anders?
Molen, of via bioaanhuis.nl (die bezorgen eens per week ons groentepakket. Duurder dan de molen, maar wel biologisch meel).

En verder kan ik je vooral aanmoedigen het te doen. Zelf broodbakken is leuk, lekker, en gezonder dan brood uit de winkel :)
pi_120114923
quote:
2s.gif Op zondag 9 december 2012 17:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Molen, of via bioaanhuis.nl (die bezorgen eens per week ons groentepakket. Duurder dan de molen, maar wel biologisch meel).

En verder kan ik je vooral aanmoedigen het te doen. Zelf broodbakken is leuk, lekker, en gezonder dan brood uit de winkel :)
Gelukkig zitten er verschillende molens in de buurt. Misschien mij hier maar eens in gaan verdiepen. Laatste tijd vind ik zuurdesem brood eigenlijk wel heel lekker, een kijken hoe ik dat kan maken.
pi_120116887
Oh en mn bloem voor witbrood en pizza heb ik van de Sligro :)
  zondag 9 december 2012 @ 19:50:29 #215
17979 MissMSX
Knightmare
pi_120119170
Zomaar even een ervaring delen :)

Ik had mijn speltdeeg al verrijkt met zonnebloempitten, wat erg lekker is. Gisteren heb ook ook een deel kastanjemeel toegevoegd en ben er erg tevreden mee.

Ik heb vorige week ook nog een poging met tarwemeel gedaan, maar dat doe ik niet meer. Het kneden duurt me echt te lang en ik vind het eindresultaat steeds matig.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  † In Memoriam † vrijdag 14 december 2012 @ 02:14:10 #216
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120293050
Hoppa, weer een brood gebakken:

SPOILER: Recept:
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


SPOILER: Meer foto's hier:
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het was een adviesje van iemand om het deeg in plastic te doen tijdens het rijzen, maar achteraf bleek dat ik dat verkeerd begrepen had :') Gelukkig plakte het niet aan het plastic vast.

Het deeg was nu in zijn geheel minder plakkerig. Tijdens het kneden is er vrij veel bloem in het deeg 'verdwenen'.

De eerste rijs ging prima, de tweede (in bakblik, onder plastic) ook.

Het brood smaakt heerlijk ! Licht krokante korst, prima smaak ! Ik zou het brood alleen luchtiger willen hebben. Hoe kan ik dat het beste doen ? Langer laten rijzen of meer gist er in ? Of een andere meel/bloem-verhouding ?

Overigens ben ik vergeten wat water in de oven te doen voor een mooie(re) korst.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120352068
Ik gooi mijn 2-cents er ook even in, twee suikerbroden:

MIO DIOS!!! ESTA CIENCIA ES DIABOLICO!!!
  † In Memoriam † zaterdag 15 december 2012 @ 21:16:27 #218
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120352136
_O_
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120352362
Volgende keer een metalen bakvorm, met een siliconen werkt het toch een pietsje minder goed (en loopt de suiker uit onder in de vorm
MIO DIOS!!! ESTA CIENCIA ES DIABOLICO!!!
pi_120368009
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 november 2012 05:32 schreef MaximusTG het volgende:
En je moet ook niet wachten tot het brood er even in zit. Het heeft juist een positief effect op de rijs in de oven doordat de buitenkant van je deeg niet meteen hard wordt. Dus meteen nadat brood erin gaat stoom introduceren.
Makkelijkste is idd om een oud bakblik mee te verwarmen en er dan water in te gieten. Maar er is ook een techniek met natte opgerolde handdoeken.
Ik heb zo'n oventje waarin de buizen onderin lopen, dus daar is dat geen optie. Ik verwarm altijd een metalen theezakjeshouder mee en als het deeg erin gaat doe ik er een ijsklontje in.
pi_120397748
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 december 2012 21:14 schreef Ordos20 het volgende:
Ik gooi mijn 2-cents er ook even in, twee suikerbroden:

[ afbeelding ]
Ik heb ook een x geprobeerd suikerbrood te bakken, maar dat faalde.. Dit ziet er heel lekker uit! Welk recept heb je gebruikt?
  zondag 16 december 2012 @ 22:55:32 #222
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120398084
quote:
15s.gif Op zondag 18 november 2012 12:45 schreef MissMSX het volgende:
Er zaten twee meelwormen in mijn meel :{

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Kocht eens een zak besmette noten, niet door gehad. Maden liepen door de hele keuken de muur omhoog. Gadverdamme wat was dat erg, maandenlang motten in huis.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120398462
Ik wil dit jaar zelf een kerststol gaan bakken, heb ik voor de basis een recept voor witbrood nodig? Ik wil er spijs, rozijnen en noten in doen.
pi_120401190
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 23:00 schreef Soulagement het volgende:
Ik wil dit jaar zelf een kerststol gaan bakken, heb ik voor de basis een recept voor witbrood nodig? Ik wil er spijs, rozijnen en noten in doen.
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 22:50 schreef Bakkerd het volgende:

[..]

Ik heb ook een x geprobeerd suikerbrood te bakken, maar dat faalde.. Dit ziet er heel lekker uit! Welk recept heb je gebruikt?
Het was een uitgebluste zaterdag middag. En zoals na een week te veel werken, en afsluiten met een kerst borrel, was ik een verrekte luie donder aan het spelen. Derhalve, in plaats van heel moeilijk te lopen doen en alle winkels in Eindhoven af te gaan struinen voor net dat ene meel en dat levende gist, vervoegde ik mij tot de dichtsbijzijnde AH en greep een koopmans pak witbrood uit het schap (OH the HORROR). Met een zak kristalsuiker in de aanslag, een paar eetlepels gembersiroop, en een doosje bruine kandijsuiker, ben ik in de weer gegaan. Een beetje siroop aangelengd met water toevoegen aan het meel, samen met een lekkere dikke klont voorverwarmde boter. Goede kneden, en lekker een kwartiertje laten rijzen. Daarna tot een plat deeg gevormd, een berg kandij er in gedrukt en opgerold. En twee bolletjes van gemaakt, welke ik in voorgeboterde, en rijkelijk met suiker bestrooide bakvormen heb na laten rijzen. Nu was ik met het brood rechts naar mijn mening een beetje te snel met bakken, ik had ze in plaats van drie kwartier even een uur na moeten laten rijzen. En er zelf nog wat gist bijgooien, want ik miste het luchtige van de echte fryske sûkerbole (als fries weet ik dat dan weer te waarderen). En andere suiker dan Kandij, want er blijven TOCH nog wat harde stukjes achter.

Maar de bovenkant is zeer goed gelukt. Kwestie van op tijd met suiker bestrooien, en even de tijd laten geven om het vocht door het suiker op te laten nemen (anders blijft het suiker droog zoals rechts).

Ik ben soms zo een luie kok. Dan neem ik een basis mix (want: bodempje), en daar ga ik vrder op bouwen met aanlengen en smaken versterken of een andere twist er aan geven ten opzichte van het saaie pakje zelf.
MIO DIOS!!! ESTA CIENCIA ES DIABOLICO!!!
pi_120401467
Thanks voor je uitgebreide beschrijving!
Ipv kandij misschien iets kleiner geslagen suikerklontjes? Of zouden die al tijdens het doorkneden stukgaan?
quote:
0s.gif Op zondag 16 december 2012 23:49 schreef Ordos20 het volgende:

[..]

[..]

Het was een uitgebluste zaterdag middag. En zoals na een week te veel werken, en afsluiten met een kerst borrel, was ik een verrekte luie donder aan het spelen. Derhalve, in plaats van heel moeilijk te lopen doen en alle winkels in Eindhoven af te gaan struinen voor net dat ene meel en dat levende gist, vervoegde ik mij tot de dichtsbijzijnde AH en greep een koopmans pak witbrood uit het schap (OH the HORROR). Met een zak kristalsuiker in de aanslag, een paar eetlepels gembersiroop, en een doosje bruine kandijsuiker, ben ik in de weer gegaan. Een beetje siroop aangelengd met water toevoegen aan het meel, samen met een lekkere dikke klont voorverwarmde boter. Goede kneden, en lekker een kwartiertje laten rijzen. Daarna tot een plat deeg gevormd, een berg kandij er in gedrukt en opgerold. En twee bolletjes van gemaakt, welke ik in voorgeboterde, en rijkelijk met suiker bestrooide bakvormen heb na laten rijzen. Nu was ik met het brood rechts naar mijn mening een beetje te snel met bakken, ik had ze in plaats van drie kwartier even een uur na moeten laten rijzen. En er zelf nog wat gist bijgooien, want ik miste het luchtige van de echte fryske sûkerbole (als fries weet ik dat dan weer te waarderen). En andere suiker dan Kandij, want er blijven TOCH nog wat harde stukjes achter.

Maar de bovenkant is zeer goed gelukt. Kwestie van op tijd met suiker bestrooien, en even de tijd laten geven om het vocht door het suiker op te laten nemen (anders blijft het suiker droog zoals rechts).

Ik ben soms zo een luie kok. Dan neem ik een basis mix (want: bodempje), en daar ga ik vrder op bouwen met aanlengen en smaken versterken of een andere twist er aan geven ten opzichte van het saaie pakje zelf.
Thanks voor je uitgebreide beschrijving!
Ipv kandij misschien iets kleiner geslagen suikerklontjes? Of zouden die al tijdens het doorkneden stukgaan?
  † In Memoriam † maandag 17 december 2012 @ 10:14:13 #227
91830 MaximusTG
pi_120407225
Eigen filmpje lijkt me? Leuk gedaan!
Maar waarom vorm je je brood pas op het moment dat het de oven in gaat? Denk dat je daardoor veel lucht in je deeg verliest. Je zou eens kunnen proberen om die laatste rijsstap in je filmpje (met de te natte theedoek ;) ) in rijsmandjes/ met bebloemde doek beklede kommetjes kunnen doen. En dan omkeren op de steen in de oven, of erin schuiven met een schieter.
pi_120407381
wat een gedoe allemaal zeg, ik bak het op een veel simpelere manier maar laat het dan iets langer rijzen....
  † In Memoriam † maandag 17 december 2012 @ 10:24:56 #229
91830 MaximusTG
pi_120407473
Is wel beter voor de smaak hoor, werken met een poolish e.d.
pi_120407605
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 10:14 schreef MaximusTG het volgende:
Eigen filmpje lijkt me? Leuk gedaan!
Maar waarom vorm je je brood pas op het moment dat het de oven in gaat? Denk dat je daardoor veel lucht in je deeg verliest. Je zou eens kunnen proberen om die laatste rijsstap in je filmpje (met de te natte theedoek ;) ) in rijsmandjes/ met bebloemde doek beklede kommetjes kunnen doen. En dan omkeren op de steen in de oven, of erin schuiven met een schieter.
Thanks :)

Het vormen is omdat mijn deeg toch nog een tikje te nat was, en daardoor meer de zijkanten op rees dan de lucht in :P Ik had mn preferment te enthousiast water gegeven bij het voeren. Kommetjes is inderdaad een goed idee :) Neemt het gelijk minder ruimte in op het aanrecht.
pi_120407721
quote:
2s.gif Op maandag 17 december 2012 10:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Thanks :)

Het vormen is omdat mijn deeg toch nog een tikje te nat was, en daardoor meer de zijkanten op rees dan de lucht in :P Ik had mn preferment te enthousiast water gegeven bij het voeren. Kommetjes is inderdaad een goed idee :) Neemt het gelijk minder ruimte in op het aanrecht.
leuk filmpje. Ik zou de broden op een hogere temperatuur (ik verwarm m'n oven altijd voor tot 250, en bak dan eerst op 230 en dan op 200) en wat korter bakken. Na 40 minuten zouden die kleine broodjes gaar moeten zijn, schat ik in.

Verder ben ik het met maximus eens over het vormen. Zelfs met een nat deeg (het leek niet meer zo nat, na het kneden), als je een brood goed vormt en goede oppervlaktespanning creert zou het best omhoog rijzen.

Kijk ook eens hier www.thefreshloaf.com, vind ik een interessant forum.

Ik heb dit weekend 2 volkoren zuurdezems gebakken volgens dit recept, dat is al een tijdje een favoriet: http://www.weekendbakery.(...)e-wheat-levain-loaf/

Daarnaast nog twee country-broden volgens Hamelman's bread, ook met een poolish (van een nachtje, maar). En een rogge/volkoren rozijnen noten brood. Het was een goed bakweekend!
pi_120407823
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 10:32 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

leuk filmpje. Ik zou de broden op een hogere temperatuur (ik verwarm m'n oven altijd voor tot 250, en bak dan eerst op 230 en dan op 200) en wat korter bakken. Na 40 minuten zouden die kleine broodjes gaar moeten zijn, schat ik in.

Als ik mijn oven op 250 graden zet, wordt'ie ook 250 graden. Als we pizza bakken, heeft de pizza na ca. 10 minuten al een donkere korst. Lijkt me voor brood wat te veel :D
quote:
Verder ben ik het met maximus eens over het vormen. Zelfs met een nat deeg (het leek niet meer zo nat, na het kneden), als je een brood goed vormt en goede oppervlaktespanning creert zou het best omhoog rijzen.

Kijk ook eens hier www.thefreshloaf.com, vind ik een interessant forum.

Ik heb dit weekend 2 volkoren zuurdezems gebakken volgens dit recept, dat is al een tijdje een favoriet: http://www.weekendbakery.(...)e-wheat-levain-loaf/

Daarnaast nog twee country-broden volgens Hamelman's bread, ook met een poolish (van een nachtje, maar). En een rogge/volkoren rozijnen noten brood. Het was een goed bakweekend!
Toen ik het gerezen brood pakte, was ik alle vorm al kwijt, dus ik moest het wel opnieuw vormen :) Normaal is het droger, dan is dat niet nodig. Maar de bakjes is zeker een goede tip ja :)
  † In Memoriam † maandag 17 december 2012 @ 18:13:42 #233
91830 MaximusTG
pi_120425216
Ben nu zelf ook een suikerbrood aan het bakken, vond het wel een goed idee. Wel helemaal zelf gemaakt, deeg met ei, melk, gembersiroop. suikerparels kan je nergens vinden, maar had ergens iets over minisuikerklontjes gelezen. Maar zag ook kandijsuiker (bruin) dus die heb ik ook meegenomen. Maar goed ook, want die suikerklontjes zijn nog steeds veel te groot en fijnhakken levert heel veel gruis op. Kandij dus erin gedaan. en kaneel. Staat nu nog te rijzen, ben benieuwd.

Edit: Klaar; Heerlijk:



[ Bericht 60% gewijzigd door MaximusTG op 17-12-2012 19:37:01 ]
pi_120430978
Ziet er mooi uit Maximus :)

Mijn witbroodfilmpje is inmiddels ook klaar met renderen en uploaden:

  † In Memoriam † maandag 17 december 2012 @ 20:38:18 #235
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120431918
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 10:21 schreef piepkuiken21 het volgende:
wat een gedoe allemaal zeg, ik bak het op een veel simpelere manier maar laat het dan iets langer rijzen....
Schroom niet je recept met ons te delen :)
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120432446
Zijn er hier mensen die wel eens zelf speltbrood maken? Smaakt het een beetje?
pi_120433240
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 20:48 schreef bebjebenthe het volgende:
Zijn er hier mensen die wel eens zelf speltbrood maken? Smaakt het een beetje?
Scroll omhoog, eerste filmpje :P

Edit: Ik heb even voor je gescrolled:
pi_120435836
quote:
2s.gif Op maandag 17 december 2012 21:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Scroll omhoog, eerste filmpje :P

Edit: Ik heb even voor je gescrolled:
Haha dankje! had wel de eerste paar pagina's gelezen maar de laatste niet. Ondanks de nogal zaaddodende saaie stem van de maker, ziet het er goed uit! Op mijn wish list om te maken.
  † In Memoriam † maandag 17 december 2012 @ 21:39:51 #239
91830 MaximusTG
pi_120435917
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 21:38 schreef bebjebenthe het volgende:

[..]

Haha dankje! had wel de eerste paar pagina's gelezen maar de laatste niet. Ondanks de nogal zaaddodende saaie stem van de maker, ziet het er goed uit! Op mijn wish list om te maken.
:o _O- :X Dat is zn eigen filmpje :D!!
pi_120436172
quote:
0s.gif Op maandag 17 december 2012 21:39 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

:o _O- :X Dat is zn eigen filmpje :D!!
Oeps. Sorry.

Oh god Daar was echt niet goed over nagedacht, sorry. Had er verder niet naar gekeken en tja. Gewoon niet heel erg aardig zeg maar. Nogmaals sorry.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')