abonnement Unibet Coolblue
pi_118571497
Hij staat in de oven, toch maar de 220 manier omdat ie niet zo heel goed gerezen was, was bang dat ik hem te snel dicht zou branden zeg maar. Volgende brood ga ik op de andere manier doen want een goede korst is wel echt heel lekker!
pi_118574137
Tadaaah, het resultaat!



Super lekker met boter en jong belegen kaas... :9
  maandag 29 oktober 2012 @ 13:39:20 #183
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_118575347
Zo-is-dat dat ziet er heerlijk uit :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_118576192
Ziet er goed uit! Heb je een recept?
pi_118576509
quote:
0s.gif Op vrijdag 26 oktober 2012 14:37 schreef MissMSX het volgende:
Na me nog wat verder in speltbrood ingelezen te hebben, heb ik net eindelijk een speltbrood gemaakt aan de hand van dit recept: http://www.hetspelthuis.nl/recept1.htm

Ik heb maar de helft van de ingredienten gebruikt, omdat het een probeersel is, maar dat maakt verder natuurlijk niet veel uit :P Ik heb overigens het volkoren speltmeel van Demeter gebruikt.

Ik vind het erg geslaagd. De korst is knapperig, maar geen beton. Het binnenste is zacht en smeuig, maar niet plakkerig.

Wat ik anders heb gedaan dan in het recept staat:

• Gist opgelost in een deel van het water. (volgende keer ga ik ook de suiker hierin oplossen)
• Zout opgelost in een deel van het water.
• Deeg langer laten rijzen (2 uur in plaats van 1), omdat ik het nog niet groot genoeg vond.
• Oven voorverwarmd op 220°C en bij het in de oven zetten van het brood teruggedraaid naar 200°C.
• Heteluchtfunctie aangezet tijdens het baken.

Het is bij spelt schijnbaar wel echt zaak om, in tegenstelling tot bij tarwe, maar kort (maximaal 4 minuten) te kneden.

Het resultaat ziet er zo uit:
[ afbeelding ]

Volgende keer voor een heel brood dus de aangegeven hoeveelheden gebruiken. Heb er nu al zin in!
Ik krijg hetzelfde brood door het volgende recept te gebruiken (ik bak zo'n 4 /6 speltbroden per maand)

500Gr spelt
7 gr gist
7 gr zout
300 ml lauwwarm water
en een paar drupjes olijfolie tegen het kruimelen
pi_118592736
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 14:13 schreef piepkuiken21 het volgende:

[..]

Ik krijg hetzelfde brood door het volgende recept te gebruiken (ik bak zo'n 4 /6 speltbroden per maand)

500Gr spelt
7 gr gist
7 gr zout
300 ml lauwwarm water
en een paar drupjes olijfolie tegen het kruimelen
Dat rekent wel makkelijker met een pak meel van 1 kilo :P
Maar 800 gram meel lijkt me wat meer het formaat van een regulier brood opleveren.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_118683715
Ff spammen, mijn twee durum-Rogge zuurdesem broden van vandaag..

  † In Memoriam † woensdag 31 oktober 2012 @ 21:14:19 #188
91830 MaximusTG
  donderdag 1 november 2012 @ 16:31:31 #189
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_118709771
Vandaag weer een maisbrood in de oven gebakken. Ziet er lekker geslaagd uit:
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! Šgolfer
pi_118715125
quote:
0s.gif Op woensdag 3 oktober 2012 00:02 schreef Tombster3000 het volgende:
Dinner rolls

[ afbeelding ]
Heb je recept?

En gist ken je die het beste bij een bakker halen?
  maandag 5 november 2012 @ 13:45:37 #191
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_118846264
Vandaag 2 franse landbroodjes gebakken, prima gelukt
Ditmaal op een steen gebakken, dat bakt wel beter vind ik.
Heb dit recept gebruikt. Had iets teveel bloem op de top maar goed dat klop je er zo af :) en voordeel het bleef nergens aan plakken :P

[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_119089966
Mooie broden, Hobje!

Vandaag de ultieme bakdag..

Net twee blikken van deze uit de oven getrokken..dan staan er nog twee zuurdezembroden te rusten, en deeg voor naan voor bij de curry van vanavond!

pi_119090781
lekker :D iets lichter mag van mij maar ja smaken verschillen :7
pi_119094910
Ohh, prachtig die croissants!
  zondag 11 november 2012 @ 19:33:14 #195
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_119096353
Thanks Jagärtrut

En wow wat zien jouw croissants er super goed uit :9 !!
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_119102366
Thanks allemaal. Dee twee net uit de oven gehaald. Ze zijn wat compact gebleven. Is zuurdezembroden met 10 procent Rogge en 10 procent spelt..



Daarnaast nog naan gemaakt vandaag, en nu helemaal uitgebakken...
  † In Memoriam † donderdag 15 november 2012 @ 18:54:47 #197
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119247834
Hoppa, ik heb 1kg volkoren-tarwe meel bij Penninga's Molen gehaald. Toen ik de molenaar vertelde dat ik er brood mee wou bakken gaf hij het advies om er 1/3 bloem bij te doen omdat het nogal zwaar meel is. Afgaande op deze (uiteraard beperkte) informatie: is dat een goed idee of is dat niet nodig ? Kan ik b.v. zien of het meel (te) zwaar is ?

Ik wil het volgende recept uit de OP gebruiken:

quote:
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)
Domweg omdat ik het brood in één dag wil maken en ik volkoren-tarwe meel heb.

Maar wat staat eerder in de OP:

quote:
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer.
Wat kan ik het beste doen ? Het orginele recept aanhouden ? Of eerst het zout in het water oplossen en het daarna bij de rest van de ingrediënten gooien ? En moet ik de gist dan nog even laten borrelen ?

En welke gist bij b.v. de Jumbo (daar doe ik vaak mijn boodschappen) is goed ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † donderdag 15 november 2012 @ 21:50:18 #198
91830 MaximusTG
pi_119255674
Ze zullen bij de Jumbo niet veel anders hebben dan die groene pakjes van dr.oetker, en dat is ook prima hoor.
Verder is wat er in dat recept overdreven en een beetje onzin eerlijk gezegd. Ja, zoutkristallen zijn niet goed voor de gist. Maar nee, het is niet alsof de gist in een keer dood gaat. En je gist laten 'borrelen' is ook niet nodig als je instant gist gebruikt (daarnaast is het een rotwoord).
Je mengt gewoon de droge ingredienten een voor een door het meel. Dan het water erbij. Dan goed mengen met een lepel oid. Dan kneden. Laten rijzen. Punchdown (niet nog een keer kneden, brood kneed je 1 keer), wat zoveel wil zeggen als dat je de lucht uit je deeg duwt en het opnieuw balt. Rijzen in de oven is imho overdreven en doet juist af aan de smaak van je brood.

Edit :ik zou het advies van de molenaar wel meenemen trouwens. En dan dus 1/3e bloem. Moet je er wel wat minder water in doen trouwens.
Als je toch nog wat wil doen de dag ervoor, zou je een deel van de volkorenmeel kunnen laten weken in het water. Stel je neemt dus 160 gram bloem en 340 gram van je meel. Water nemen we op 70 procent ipv tachtig. Komt mooi uit zie ik, zit je op 350 gram water. Meng dus al het water met je meel. Volgende dag zout, gist en bloem erdoor. Kneden met deeghaken zou ik aanraden. Succes!

[ Bericht 25% gewijzigd door MaximusTG op 15-11-2012 22:22:19 ]
pi_119262039
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2012 22:22 schreef 2cv het volgende:
Het begint weer te jeuken. Of de jeuk doorzet is (nog) onbekend.

Hoe dan ook; ik heb in een vorig topic gelezen dat een stoomoven een mooi resultaat geeft. Kan je dat mooie resultaat ook bereiken als je een bak(je) water in de oven zet ?
Ik gooi halverwege een glas water in de oven :)
  † In Memoriam † vrijdag 16 november 2012 @ 00:13:32 #200
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119262115
Giet je dat op de bodem leeg of ... ?

:@
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_119262696
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 november 2012 00:13 schreef 2cv het volgende:
Giet je dat op de bodem leeg of ... ?

:@
Als het brood er even in zit, trek ik de klep open en gooi ik het hele glas op de bodem ja :) En dan snel de deur dicht :P
pi_119262709
Ik weet niet alleen of dat bij elke oven zomaar kan.
  † In Memoriam † vrijdag 16 november 2012 @ 00:40:21 #203
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119262917
Het kan gegarandeerd bij elke oven. Maar het is niet zeker of dat nou bij elke oven even goed is ;)
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † vrijdag 16 november 2012 @ 05:32:51 #204
91830 MaximusTG
pi_119264879
En je moet ook niet wachten tot het brood er even in zit. Het heeft juist een positief effect op de rijs in de oven doordat de buitenkant van je deeg niet meteen hard wordt. Dus meteen nadat brood erin gaat stoom introduceren.
Makkelijkste is idd om een oud bakblik mee te verwarmen en er dan water in te gieten. Maar er is ook een techniek met natte opgerolde handdoeken.
pi_119339118
Er zaten twee meelwormen in mijn meel :{

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_119345361
Ik zoek een lekker volkoren brood recept en het liefst met een harde korst.
If not now, then when.
  † In Memoriam † zondag 18 november 2012 @ 16:00:19 #207
91830 MaximusTG
  † In Memoriam † woensdag 5 december 2012 @ 20:46:14 #208
25682 2cv
Niet subtiel
pi_119970982
quote:
1s.gif Op donderdag 15 november 2012 21:50 schreef MaximusTG het volgende:
Ze zullen bij de Jumbo niet veel anders hebben dan die groene pakjes van dr.oetker, en dat is ook prima hoor.
Verder is wat er in dat recept overdreven en een beetje onzin eerlijk gezegd. Ja, zoutkristallen zijn niet goed voor de gist. Maar nee, het is niet alsof de gist in een keer dood gaat. En je gist laten 'borrelen' is ook niet nodig als je instant gist gebruikt (daarnaast is het een rotwoord).
Je mengt gewoon de droge ingredienten een voor een door het meel. Dan het water erbij. Dan goed mengen met een lepel oid. Dan kneden. Laten rijzen. Punchdown (niet nog een keer kneden, brood kneed je 1 keer), wat zoveel wil zeggen als dat je de lucht uit je deeg duwt en het opnieuw balt. Rijzen in de oven is imho overdreven en doet juist af aan de smaak van je brood.

Edit :ik zou het advies van de molenaar wel meenemen trouwens. En dan dus 1/3e bloem. Moet je er wel wat minder water in doen trouwens.
Als je toch nog wat wil doen de dag ervoor, zou je een deel van de volkorenmeel kunnen laten weken in het water. Stel je neemt dus 160 gram bloem en 340 gram van je meel. Water nemen we op 70 procent ipv tachtig. Komt mooi uit zie ik, zit je op 350 gram water. Meng dus al het water met je meel. Volgende dag zout, gist en bloem erdoor. Kneden met deeghaken zou ik aanraden. Succes!
Ik heb jouw correcties en het eerdere recept samengevoegd in het volgende:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Is dit een beetje een goed recept voor vloerbrood of is het een recept voor faalbrood ?

En kan ik het deeg ook gewoon in een bakblik 'dumpen' of moet ik het recept dan aanpassen ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
  † In Memoriam † vrijdag 7 december 2012 @ 15:02:36 #209
25682 2cv
Niet subtiel
pi_120039193
Hoppa, volgens het volgende recept heb ik brood gebakken:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Dit is het resultaat:
Foto's zijn klikbaar voor een grotere versie

















Mijn bevindingen in willekeurige volgorde:
- De smaak is goed. Proeft naar grof brood. De structuur is ook bijpassend grof. Maar toch had ik liever een wat fijnere structuur gehad. Volgende keer wellicht 50/50% bloem en meel doen.
- De bovenkant is zeer grof qua structuur. Dat komt omdat ik het deeg na het rijzen vanuit de kom op de bakplaat liet vallen en het deeg nog wat aan de kom vastplakte waardoor het deeg 'scheurde'. Ik had vantevoren wat bloem in de kom gedaan als anti-plak (met zoals je ook bloem op het aanrecht strooit) maar dit was te weinig omdat het niet aan de kom vast plakte.
- Het brood is vrij plat. Vermoedelijk omdat ik weer net iets teveel water door het deeg heen gedaan heb |:(
- Bij de eerste keer rijzen van het deeg werd de deegbal (veel) groter dan de 2e keer. Zou het wellicht mogelijk zijn het deeg maar 1 keer te laten rijzen ?
- Het brood had naar mijn mening wat luchtiger gemogen. Zie ook vorige punt (maar 1 keer laten rijzen), of wellicht iets aan het zout doen.
- Punchdown werd een soort 2e keer kneden. Dat was maar kort, toen het deeg wat geslonken was liet ik het weer rijzen.
- Het deeg plakte enorm aan mijn handen.
- Volgens internet is één dessertlepel zout hetzelfde als 8 gram zout. Dat leek mij veel te veel, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval te zijn.

Tips, opmerkingen, complimenten, klachten, spam, liefdesbrieven en hatemail zijn welkom ^O^
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_120112671


Mijn batch van vorige week. Spelt en witbrood van Italiaans Tipo-00 bloem. Batch van volgende week ben ik aan het filmen.

Ben mn brood overigens langer en heter gaan bakken. Bij vooral het witbrood is dat voor de structuur van binnen erg goed geweest, en bij beide broden zorgt het voor een mooiere korst.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')