abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_117843875
08-10-2012

Europa en Rusland willen samen naar de maan



Europa en Rusland werken samen aan een onbemande ruimtemissie die in 2020 of 2022 bevroren bodemmonsters bij de noord- of zuidpool van de maan moet ophalen. Doel van de missie Lunar Polar Sample Return (LPSR) is om meer inzicht te krijgen in de samenstelling van die bodem.

Er bestaan sterke aanwijzingen dat er in diepe kraters rond de polen van de maan bevroren water te vinden is. De bodems van deze kraters zijn in eeuwige duisternis gehuld en daardoor zó koud dat water dat er ooit belandt bijna niet kan verdampen. Idealiter zou zo'n donkere kraterbodem dus dé plek zijn voor nader onderzoek, maar dat is met de huidige technologie niet haalbaar.

Daarom is ervoor gekozen om de LPSR-sonde in vrijwel permanent door de zon verlichte maanbodem te laten boren. Door de boormonsters onmiddellijk tot een temperatuur van meer dan 100 graden onder nul af te koelen, hopen wetenschappers meer te weten te komen over de aanwezigheid van vluchtige stoffen op de maan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117843926
09-10-2012

Infraroodsatelliet ontdekt enorme hoeveelheid water



De Europese infraroodsatelliet Herschel heeft ontdekt dat een gaswolk in het sterrenbeeld Stier zeer veel waterdamp bevat. Met de waargenomen hoeveelheid waterdamp kunnen alle oceanen op aarde tweeduizend keer worden gevuld. Daarnaast bevat de gaswolk waarschijnlijk een nog veel grotere hoeveelheid bevroren water.

De zeer koude gaswolk, Lynds 1544 geheten, maakt deel uit van een grote stellaire kraamkamer. Hij staat min of meer op het punt om samen te trekken tot wat uiteindelijk een nieuwe ster zal zijn. Het is voor het eerst dat er in zo'n 'pre-stellaire kern' waterdamp is waargenomen.

Een wolk als deze bestaat niet alleen uit gas, maar bevat ook grote hoeveelheden stofdeeltjes die in een manteltje van ijs zijn gehuld. De door Herschel waargenomen waterdamp is waarschijnlijk vrijgekomen door de inwerking van energierijke kosmische straling op dat ijzige stof.

Dat betekent dat gedetecteerde waterdamp slechts het topje van de ijsberg moet zijn. Geschat wordt dat Lynds 1544 meer dan drie miljoen keer zoveel (bevroren) water bevat als alle oceanen op onze planeet bij elkaar. De Herschel-waarnemingen laten zien dat de watermoleculen naar het hart van de gaswolk stromen, de plek waar zich uiteindelijk een nieuwe ster, en waarschijnlijk ook een nieuw planetenstelsel zal vormen. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 11 oktober 2012 @ 16:00:17 #253
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117857120
Röntgensatelliet Chandra bestudeert planetaire nevels

De laatste stuiptrekkingen van stervende sterren vormen het mikpunt van een uitgebreid röntgenonderzoek,waarbij gebruik wordt gemaakt van de Amerikaanse ruimtetelescoop Chandra X-Ray Observatory. Hiermee heeft men waarnemingen verricht van twintig nabije planetaire nevels. Het onderzoek moet meer inzicht verschaffen in de laatste levensjaren van zonachtige sterren.

Sterren sterven niet allemaal op dezelfde manier. Massieve sterren sterven door middel van een spectaculaire explosie: een zogenaamde supernova. Bij de meeste sterren wordt de laatste adem echter op een rustiger manier uitgeblazen. Zonachtige sterren evolueren aan het eind van hun leven tot een zogenaamde Rode Reus. Na verloop van tijd zorgen allerlei inwendige processen ervoor dat de Rode Reus zijn buitenste lagen gaat afstoten. Hierdoor wordt de naakte, hete kern (de zogenaamde Witte Dwerg) blootgelegd.

De straling van de kern doet de afgestoten luchtlagen oplichten, terwijl de sterrenwind die afkomstig is van de witte dwerg de afgestoten luchtlagen doet boetseren in de meest wonderlijke vormen. Het resultaat is een zogenaamde planetaire nevel. De naam is wat ongelukkig gekozen: planetaire nevels hebben immers niets met planeten van doen. De reden is als volgt: gezien door de relatief primitieve telescopen uit de 19de eeuw leken dit soort nevels op de schijven van planeten.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

  donderdag 11 oktober 2012 @ 16:01:41 #254
385776 MightyMidget
The Mighty Midget
pi_117857185
‘Rotsachtige’ superaarde blijkt diamantplaneet te zijn

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat een verre rotsachtige super-aarde eigenlijk een diamantplaneet is. Het is voor het eerst dat een rotswereld met een fundamenteel andere samenstelling dan de aarde is gevonden. Het oppervlak van de planeet is vermoedelijk bedekt met grafiet en diamant in plaats van graniet en water.

De planeet in kwestie, 55 Cancri e, is twee keer zo groot als de aarde en heeft een acht keer grotere massa, waardoor het tot de zogenaamde “super-aardes” wordt gerekend. De planeet behoort tot een stelsel van vijf planeten die draaien rond de zonachtige ster 55 Cancri, die zich op een afstand van 40 lichtjaar van de aarde bevindt, in de richting van het sterrenbeeld Kreeft.

Lees het volledige artikel op AstroBlogs

pi_117863825
Asteroïde scheert morgen vlak langs de aarde



De pas ontdekte asteroïde 2012 TC4 scheert vannacht langs de aarde en komt daarbij dichterbij dan de maan. Wanneer de asteroïde het dichtst bij de aarde is, is de afstand tussen ons en 2012 TC4 zo’n 96.000 kilometer.

Toch vormt de asteroïde geen enkele reden tot zorg. Een botsing met de aarde is namelijk uitgesloten.

2012 TC4 werd onlangs ontdekt. De asteroïde is ongeveer 16 meter groot en is vrij helder. NASA houdt de asteroïde ondanks dat deze geen gevaar vormt toch goed in de gaten. De ruimtevaartorganisatie wil de exacte baan van de asteroïde graag achterhalen en zou ook graag te weten komen hoe groot de asteroïde precies is.

Het komt regelmatig voor dat asteroïden relatief dicht bij de aarde in de buurt komen. In september scheerden nog twee asteroïden langs onze planeet. Eén ervan had een doorsnede van één kilometer. De ander had een doorsnee van 190 tot 430 meter. Beide asteroïden kwamen echter niet zo dichtbij als 2012 TC4: de afstand tussen de aarde en de asteroïden bedroeg respectievelijk 8,7 miljoen en 2,8 miljoen kilometer.

(scientias.nl)
pi_117865728
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 19:02 schreef Robus het volgende:
Asteroïde scheert morgen vlak langs de aarde
Close encounters #2: Asteroiden scheren langs de aarde
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_117919887
Ik ben van plan om binnenkort een telescoop aan te schaffen. Kan iemand mij een goede telescoop aanraden + leverancier? Budget is max 400 euro. :)
Burning bridges gives you so much more
pi_117920236
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 oktober 2012 02:28 schreef Gatenkaas het volgende:
Ik ben van plan om binnenkort een telescoop aan te schaffen. Kan iemand mij een goede telescoop aanraden + leverancier? Budget is max 400 euro. :)
als ik jou was zou ik een op astroforum.nl gaan kijken, daar zitten mensen die echt al jarenlang met telescopen bezig zijn en je goed advies kunnen geven, in het beginnersforum vindt je ook nog een hoop topics over eerste telescoopaanschaffen:

http://www.astroforum.nl/forumdisplay.php/332-Beginnersforum

ligt voornamelijk eraan waarvoor je je telescoop wilt gebruiken, maar iets als dit zou al heel fijn speelgoed zijn
http://www.robtics.nl/pro(...)363&products_id=1625
<hr>
pi_118069841
quote:
Bringing the search for another Earth about as close as it will ever get, a team of European astronomers was scheduled to announce on Wednesday that it had found a planet the same mass as Earth’s in Alpha Centauri, a triple star system that is the Sun’s closest neighbor, only 4.4 light-years away.

The planet is the lightest one ever found orbiting another star and — in the words of its discoverer, Xavier Dumusque, a graduate student at the Geneva Observatory — “it will surely be the closest one ever.”

It is presumably a rocky ball like our own, but it is not habitable. It circles Alpha Centauri B, a reddish orb about half as luminous as the Sun, every three days at a distance of only about four million miles, resulting in hellish surface temperatures of 1,200 degrees.

So this is not “Earth 2.0.” Yet.

Astronomers said the discovery raised the possibility that there were habitable Earthlike planets right next door and that methods and instruments were now precise enough to detect them.

“Very small planets are not rare,” said Mr. Dumusque, who is the lead author of a paper being published on Wednesday in Nature. “When you find one small planet, you find others.” He and his colleagues discussed the results on Tuesday in a news conference hosted by the European Southern Observatory in Garching, Germany.

Astronomers were electrified by the news of the planet, but also cautioned that it needed confirmation by other astronomers, not an easy task.

Debra Fischer, a Yale astronomer who has been searching for planets in that same system for years, said: “The discovery that our nearest neighbor has rocky planets is the story of the decade. I’d bet $100 that there are other planets that are there as well.”

The discovery also underscored the allure of Alpha Centauri as a target of space and scientific exploration.

“This is close enough you can almost spit there,” said Geoffrey Marcy, an exoplanet astronomer at the University of California, Berkeley.

Sara Seager, an astronomer at the Massachusetts Institute of Technology, said in an e-mail, “I feel like we should drop everything and send a probe there to study the new planet and others that are likely in the system.”

There are three stars in that system. Alpha Centauri A, which is slightly larger and brighter than the Sun, and Alpha Centauri B, slightly smaller, are close companions, circling each other and passing as close as nine billion miles every 80 years. They in turn are being circled at a much greater distance, some one trillion miles, by a dwarf star that is known as Proxima Centauri because it is slightly closer to the Earth, due to that trillion miles, than the other two.

The so-called habitable zone of Alpha Centauri B, where temperatures would be moderate enough for water and creatures like us, is about 65 million miles from the star, where a year would take 200 days or so, about the same as the orbit of Venus in our own system.

Mr. Dumusque and his colleagues found the planet by the so-called wobble method, using a specially built spectrograph called HARPS on a 140-inch diameter telescope at the European Southern Observatory in La Silla, Chile, to track the host star as it is tugged to and fro by the planet’s gravity. After four years and 450 observations, they found that in the case of Alpha Centauri B, that tug imparts a velocity of about 20 inches a second, a leisurely walking speed.

That is the smallest wobble the Swiss team has ever observed.

A planet only four times as massive as the Earth would produce the same amount of wobble if it was out in the habitable zone and would thus be detectable by their instrument, Mr. Dumusque said. But it would take a long time. “If you want to find a planet at 200 days,” he said referring to the orbital period, “you need 8 to 10 years.”

Dr. Marcy said this was the kind of discovery that could reignite interest in other experiments like the Terrestrial Planet Finder, a space observatory for studying exoplanets that was once at the top of NASA’s wish list but is now languishing.

Two years ago, Dr. Marcy startled his colleagues at an M.I.T. symposium with a bitter criticism of NASA, the National Academy of Sciences and the planetary community itself for failing to define and sell advanced exoplanet missions. He went on to call for an international project to launch a scientific probe to Alpha Centauri.

It could take hundreds of years, but such a mission, Dr. Marcy said, could jolt NASA out of its doldrums.

The new planet, Dr. Marcy said, “fits right into that rant.” He went on, “What a great scientific educational mission to have a probe out there, making its way decade after decade.”
http://www.nytimes.com/20(...)a-centauri.html?_r=0
pi_118107116
'Maan ontstond uit botsing aarde en planeet'

AMSTERDAM - De samenstelling van zink in de maan vormt bewijs dat de maan ontstaan is tijdens een indrukwekkende botsing tussen de aarde en een onbekende planeet met de grootte van Mars.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Washington en het Amerikaanse Scripps Instituut voor Oceanografie vandaag in Nature.

De onderzoekers bekeken stukken steen afkomstig van twintig verschillende plekken op de maan. Bijvoorbeeld basalt, gestolde magma uit het binnenste van de maan. Ze keken naar de verhouding tussen twee varianten -isotopen- van het element zink: een lichte variant en een zwaardere variant.

Maanstenen bleken veel minder zink te bevatten dan stenen van aarde of Mars. En het zink dát de wetenschappers vonden, was in alle maanstenen relatief vaak van de zware variant en relatief zelden van de lichte variant. De zinkverhoudingen in stenen van aarde en ook van Mars waren net even anders.

Belangrijk

Het verschil is klein, maar belangrijk. Volgens de onderzoekers is dit bewijs voor een theorie over het ontstaan van de maan die al dertig jaar bestaat, maar nooit hard gemaakt kon worden.

Die theorie is dat onze maan ontstond toen een planeet ter grootte van Mars op een oerversie van de aarde knalde. Er kwam zoveel energie vrij bij deze botsing, dat de onbekende planeet in zijn geheel smolt en verdampte, net als een groot deel van de gesteenten van aarde. Daarmee verdampten ook de stoffen in die gesteenten, zoals zink.

De maan zou ontstaan zijn toen een wolk gesmolten steen, gas en puin weer samenklonterde.
In theorie zouden de lichte varianten van stoffen als zink sneller moeten verdampen dan de zware varianten.

De lichte isotopen zouden dan verdwijnen in de lucht. De zware varianten zouden juist iets moeilijker verdampen en eerder weer condenseren. Zij zouden daarom eerder terecht komen in het gesmolten en later gestolde gesteente.

Na een botsing tussen aarde en een andere planeet zouden er dus meer zware isotopen dan lichte isotopen terug te vinden moeten zijn in maansteen.

Aangepast

Tot nu toe kon niemand echter zo’n vreemde verhouding van isotopen ontdekken in maansteen. Sterker nog: de samenstelling van de aarde en die van de maan leken tot nu toe zo akelig veel op elkaar, dat de theorie over hoe de maan ontstaan moet zijn recentelijk werd aangepast.

De Amerikaanse wetenschappers vonden dan eindelijk toch zulke afwijkende verhoudingen, bij zink.

Bron: http://www.nu.nl/wetensch(...)arde-en-planeet.html
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
pi_118114950
18-10-2012

Onderzoek bevestigt theorie: Maan is uit Aarde ontstaan


© ap.

De Maan is inderdaad samengesmolten uit stukjes verpulverde planeet die 4,5 miljard jaar door een catastrofale botsing de ruimte zijn ingeslingerd, zo stellen volgens website space.com twee nieuwe studies.

Volgens vroegere versies van de theorie is de Maan primair ontstaan uit brokstukken van een mysterieus Mars-achtig hemellichaam dat tegen de proto-Aarde is geknald. Maar die theorie mankelt wat omdat Aarde en Maan uit hetzelfde materiaal zijn gemaakt, zegt space.com. Nu zijn er twee nieuwe, zij het lichtjes van elkaar afwijkende, modellen die uitleggen hoe beiden geologische tweelingzusters werden.

Materiaal uitspuwen
Matija Cuk van de Zoektocht naar Buitenaards Leven (SETI) en Sarah Stewart van de Harvard-universiteit zoeken het antwoord in de rotatie van de Aarde. Indien een dag op het ogenblik van de botsing slechts twee of drie uur zou hebben geduurd, zou onze planeet voldoende materiaal hebben uitgespuwd om onze natuurlijke satelliet te doen ontstaan. Die heeft immers slechts 1,2 keer de massa van de Aarde.

Die rotatiesnelheid lijkt ongelooflijk hoog, dichtbij de grens waarop de planeet uiteen zou vallen. Maar volgens Cuk en Stewart was het vroege zonnestelsel een "schiettent" met talrijke grote botsingen die planeten tot enorme rotatiesnelheden kunnen hebben aangezet. Na de botsing kan gravitationele interactie tussen Aarde en op de rem hebben getrapt en voor de dag van 24 uur hebben gezorgd.

Gewichtsklasse
Robin Canup van het Southwest Research Institute in Boulder opperde van haar kant een botsing van twee hemellichamen van dezelfde gewichtsklasse, ongeveer 50 procent van de huidige massa van de Aarde. Zo'n botsing is trouwens al naar voren geschoven om de vorming van de Plutomaan Charon te verklaren.

In de computermodellen van Canup heeft de symmetrie van de impact de schijf van brokstukken doen ontstaan waaruit de Maan zich heeft gevormd. Die schijf was nagenoeg identiek aan de mantel van de toen pas vergrote Aarde. Ook in deze theorie moet de rotatie van de Aarde trouwens aardig zijn toegenomen.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118121432
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 09:04 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
(HLN)
Nog duidelijker dan mijn bijdrage :@ die erboven staat :P
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
pi_118131747
quote:
14s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 12:33 schreef humorduck28 het volgende:

[..]

Nog duidelijker dan mijn bijdrage :@ die erboven staat :P
Oh sorry, ik had niet gezien dat het artikel er al stond :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 18 oktober 2012 @ 21:17:35 #264
32029 Basson
Dodge This!
pi_118144789
Maan heeft slechts 1,2 keer de massa van de Aarde?
Interactie tussen Aarde en wat...?

Gewoon copy/pasten... ;)
pi_118146168
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 21:17 schreef Basson het volgende:
Maan heeft slechts 1,2 keer de massa van de Aarde?
Interactie tussen Aarde en wat...?

Gewoon copy/pasten... ;)
Waarschijnlijk met een andere object (ter grootte van Mars) wat toen ook bezeg was om zich te ontwikkelen... Maar die kruiste op het verkeerde moment de baan van de aarde.

Was laatst (1 of 2 weken geleden) al op BBC Entertainment...
Het ging erover hoe de maan ontstaan zou zijn.

[ Bericht 3% gewijzigd door -CRASH- op 18-10-2012 21:58:35 ]
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_118155390
quote:
0s.gif Op donderdag 18 oktober 2012 16:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Oh sorry, ik had niet gezien dat het artikel er al stond :)
Maakt helemaal niet uit, vond het wel grappig :)
Herman Finkers... He buurman, ik hier ?
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 01:40:45 #267
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_118157012
Ongelooflijk wat een gave foto's! Japan heeft onlangs een paar kleine sattelieten uit het ISS uitgestrooid om het zo maar te zeggen:

http://www.space.com/1809(...)n-launch-photos.html



'Goede reis!.....'

Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_118172428
Kubissen... dat doet aan iets denken

We are the Borg... :X
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  vrijdag 19 oktober 2012 @ 15:41:26 #269
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_118173872
Haha, ik moest er ook net aan denken toen ik het bericht weer zag langskomen. So it begins...
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_118364441
23-10-2012

Sterrenstelsel heeft verborgen spiraal



ESO
Er zijn honderden miljarden sterrenstelsels maar ze behoren eigenlijk altijd tot één van deze twee kampen. Of het is een spiraalstelsel (zoals onze eigen Melkweg), of het heeft een veel gelijkmatigere, elliptische vorm. Wetenschappers van onder andere het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics hebben nu ontdekt dat sterrenstelsel Centaurus A een beetje van beide is.

Tot voor kort dachten astronomen dat Centaurus A als een typisch elliptisch sterrenstelsel door het leven ging. Maar toen astronoom Daniel Espada van en collega’s er hun radiotelescoop op richtten moesten zij anders concluderen. Achter een langgerekte stofwolk die midden over het sterrenstelsel loopt blijkt een complete spiraalarm te zitten. Centaurus A is daardoor het beste te beschrijven als een sterrenstelsel met een gespleten persoonlijkheid.

De spiraalarm is waarschijnlijk afkomstig van een spiraalstelsel dat ongeveer 300 miljoen jaar geleden door Centaurus A is opgeslokt. Typisch voor een spiraalarm is dat er veel nieuwe sterren in ontstaan. In tegenstelling tot elliptische stelsels, die vrijwel uitsluitend oude sterren bevatten. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118406263
24-10-2012

Astronomen stellen catalogus samen van 84 miljoen sterren


© Photonews.

Een internationaal team van astronomen heeft met de sterrenwacht van de ESO op de Chileense berg Paranal een catalogus samengesteld van 84 miljoen sterren in het centrale deel van de Melkweg, meldt de Europese Zuidelijke Sterrenwacht.

Dankzij de verzamelde gegevens is een kolossale kleurenfoto van 108.200 bij 81.500 pixels (bijna 9 miljard pixels in totaal) samengesteld, één van de grootste astronomische opnamen die ooit zijn vervaardigd. Aan de hand van deze gegevens heeft het team nu de grootste catalogus aller tijden samengesteld van de centrale concentratie van sterren van onze Melkweg.

Dit reusachtige gegevensbestand bevat meer dan tien keer zoveel sterren als eerdere onderzoeken, en levert veel kennis op over onze eigen Melkweg, zegt de ESO. De opname biedt de toeschouwer een "ongelooflijk", "inzoombaar" overzicht van het hart van ons sterrenstelsel. Indien men de opname op de resolutie van een normaal boek zou afdrukken, zou hij 9 meter lang en 7 meter hoog zijn.

Om deze enorme catalogus te helpen analyseren, is een grafiek gemaakt waarin de helderheden van ongeveer 84 miljoen sterren zijn uitgezet tegen hun respectieve kleuren. Het daaruit voortkomende kleur-helderheidsdiagram bevat meer dan tien keer zoveel sterren als die van voorgaande onderzoeken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118437560
Wordt hiermee de achtergrondstraling (WMAP) bedoeld?

Eenzame sterren lijken mysterieuze gloed in het heelal te veroorzaken



Dankzij Spitzer kunnen we wellicht eindelijk de mysterieuze gloed van infrarood licht die in de gehele ruimte al is waargenomen, verklaren. De gloed zou veroorzaakt worden door eenzame sterren die uit hun sterrenstelsels zijn gegooid.

“De infrarode achtergrondgloed in ons heelal was altijd een enorm mysterie,” vertelt onderzoeker Asantha Cooray. “We hebben nieuw bewijs gevonden dat het licht afkomstig is van sterren die zich tussen sterrenstelsels bevinden.” Die sterren geven zo’n zwak licht af dat we ze niet kunnen zien, maar de gloed die ze samen produceren, is – met behulp van bijvoorbeeld de Spitzer-telescoop – wel waarneembaar.

De allereerste sterren
Het moge duidelijk zijn dat deze mysterieuze gloed de gemoederen al een tijdje bezighoudt. In juni van dit jaar kwamen onderzoekers nog met een mogelijke verklaring voor de gloed: deze zou veroorzaakt worden door de allereerste sterren en sterrenstelsels.

Nieuw onderzoek
Maar een nieuw onderzoek trekt die suggestie nu ernstig in twijfel. Niet de allereerste sterren en sterrenstelsels, maar hele eenzame sterren zouden voor de mysterieuze gloed zorgen. De onderzoekers trekken die conclusie nadat ze een groot deel van de ruimte bestudeerden. Hun observaties waren niet zo accuraat als die van de onderzoekers die in juni met hun suggesties kwamen, maar doordat de onderzoekers zich op een groot deel van de ruimte richtten, konden ze het patroon dat het infrarode licht vormt wel beter analyseren.


Links ziet u een deel van de ruimte in infrarood licht. Rechts ziet u hetzelfde deel van de ruimte maar dan met de infrarode gloed. De onderzoekers konden deze gloed waarnemen door het licht van sterrenstelsels en andere bekende lichtbronnen te maskeren. Afbeelding: NASA/JPL-Caltech/UC Irvine

Patroon
De onderzoekers moeten concluderen dat het patroon dat zij hebben waargenomen niet overeenkomt met theorieën en computersimulaties over de eerste sterren en sterrenstelsels. Zo is de gloed veel te helder om afkomstig te zijn van de eerste sterrenstelsels. Deze oude sterrenstelsels zouden namelijk niet zo groot en talrijk zijn als de sterrenstelsels die we vandaag de dag om ons heen zien.

Eenzame ster
De onderzoekers suggereren dat de gloed veroorzaakt wordt door eenzame sterren. Ooit maakten deze sterren deel uit van een sterrenstelsel. Maar het zat de sterren niet mee: hun sterrenstelsels kwamen in botsing met andere sterrenstelsels en daarbij werden sterren uit die stelsels weggeslingerd.

Nader onderzoek moet uitwijzen of de wetenschappers met deze nieuwe theorie op het juiste spoor zitten. Gelukkig is hulp onderweg: de in aanbouw zijnde James Webb-telescoop is geknipt voor een klus als deze. “Het scherpe infrarood zicht van de James Webb-telescoop is in staat om de eerste sterren en sterrenstelsels direct waar te nemen, net als de eenzame sterren buiten sterrenstelsels,” vertelt onderzoeker Eric Smith. “De mysterieuze objecten die het infrarode achtergrondlicht veroorzaken, worden dan mogelijk eindelijk blootgelegd.”

(scientias.nl)
pi_118488963
26-10-2012

Gegevens van grote hemelverkenning gepresenteerd



Franse en Canadese astronomen hebben de definitieve versie gepresenteerd van de Canada-France-Hawaii Telescope Legacy Survey, een langlopend project dat zich de tussen 2003 en 2009 heeft voltrokken op de top van de Mauna Kea (Hawaï). Bij de Legacy Survey zijn beeldgegevens verzameld van 38 miljoen sterrenstelsels tot op afstanden van negen miljard lichtjaar. Het verwerken van de gegevens, die onder meer worden gebruikt om de donkere materie en donkere energie in het heelal te onderzoeken, heeft drie jaar geduurd.

Hoofddoel van de survey was het nauwkeurig meten van de helderheden van honderden supernova-explosies in verre sterrenstelsels. Zulke metingen worden gebruikt om de afstanden van deze stelsels te meten en de snelheden waarmee deze – ten gevolge van de uitdijing van het heelal – van ons vandaan bewegen. Die combinatie van gegevens maakt duidelijk hoe de uitdijingssnelheid van het heelal in de loop van de miljarden jaren is veranderd.

Een tweede speerpunt was het in kaart brengen van de geheimzinnige donkere materie in het heelal. Daartoe is onderzocht hoe relatief nabije clusters van sterrenstelsels het licht van verder weg gelegen stelsels afbuigen en vervormen – een relativistisch verschijnsel dat al door Albert Einstein werd voorspeld. De mate van afbuiging verraadt hoeveel massa – in de vorm van zichtbare én donkere materie – de clusters bevatten.

De gegevens van de Legacy Survey zullen nog jarenlang voor nieuwe onderzoeksdoeleinden worden gebruikt. Zo is een team van astronomen momenteel bezig om het reusachtige gegevensbestand door te spitten op verre quasars (de extreem heldere kernen van actieve sterrenstelsels). (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118525638
Calm down, please!
pi_118656093
30-10-2012

Vulkanisme op maantje Io vanaf de aarde waargenomen



Wetenschappers van het SETI-instituut zijn erin geslaagd om vulkanisme op Jupiters maantje Io vanaf de aarde waar te nemen. En de waarnemingen zijn bijzonder gedetailleerd: zelfs ‘details’ van slechts 100 kilometer groot zijn zichtbaar.

Dat het gelukt is om vulkanisme op het maantje vanaf de aarde waar te nemen, is heugelijke nieuws. Sinds orbiter Galileo in 2003 met pensioen ging, is er namelijk geen enkele sonde meer die Io bestudeert. En er staan op korte termijn ook geen missies richting Jupiter en de maantjes gepland: pas tegen 2030 weer. Dat zou betekenen dat het vulkanisme dat zich tussen 2003 en 2030 afspeelt aan ons zicht onttrokken wordt en er dus een enorm gat in onze gegevens ontstaat.

In detail
Dankzij wetenschappers van SETI hoeven we daar nu echter niet meer bang voor te zijn. Het is ze gelukt om vanaf de aarde vulkanische activiteit op Io bijzonder gedetailleerd vast te leggen. En dat is best bijzonder. Klassieke telescopen kunnen uitbarstende vulkanen op Io namelijk niet waarnemen. Io is van zichzelf al vrij klein (een diameter van ongeveer 3600 kilometer) en bevindt zich ver weg (op 630 miljoen kilometer van de aarde). Dat was ook de reden dat wetenschappers in het verleden ruimtesondes naar Jupiter en de maantjes stuurden: het was onze enige manier om een gedetailleerd beeld te krijgen.


Erupties op Io. Foto: F. Marchis.

Verbetering
De laatste tijd is dat echter aan het veranderen. Astronomen hebben een techniek ontwikkeld waarmee het gemakkelijker is om waarnemingen vanaf de aarde te doen: de vervaging die optreedt doordat de atmosfeer van de aarde voortdurend beweegt, kan in realtime worden weggepoetst, waardoor ons beeld van andere hemellichamen al een stuk beter wordt. En die technologie verbetert voortdurend. Dankzij die verbeteringen zijn de wetenschappers van SETI in staat geweest om zeer gedetailleerde beelden van Io te maken, waarop zelfs 100 kilometer grote objecten goed zichtbaar zijn. En de onderzoekers hebben zelfs al nieuwe dingen ontdekt. Zo blijkt de vulkanische activiteit sinds september 2010 af te nemen.


Het wordt in 2010 en 2011 wat rustiger op Io. Foto: F. Marchis.

De onderzoekers blijven Io in de gaten houden en hopen zo een tijdlijn te kunnen maken waarop alle vulkanische activiteiten een plekje krijgen. De waarnemingen die nu vanaf de aarde worden gedaan kunnen in de toekomst worden aangevuld met waarnemingen van ruimtesondes die Io daadwerkelijk bezoeken. “Ruimtesondes zijn altijd maar in staat geweest om een glimp van de vulkanen op Io te zien. Voyager gedurende enkele maanden, Galileo enkele jaren en New Horizons enkele dagen. Observaties vanaf de aarde kunnen de vulkanen op Io over lange perioden blijven volgen.” En naarmate de telescopen steeds beter worden, worden de observaties dat ook. In de toekomst kunnen observaties vanaf de aarde ons wellicht even goede beelden bieden als een sonde die langs Io vliegt.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118710357
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 oktober 2012 18:15 schreef GeenInspiratie. het volgende:
Ik heb een eerste wereld probleem: ik heb geen idee wat ik moet vragen voor kerst.

Ik heb alles al wat mijn hartje begeerd maar ik vind de ruimte en alles wat er bij hoort erg interessant.
Daarom een telescoop.

Aangezien dit mijn eerste telescoop word heb ik geen flauw idee wat nou eigenlijk goed en slecht is en waar ik op moet letten.

Is dit nou eigenlijk wat? Deze hier
Ja of nee en waarom?

Mijn budget ligt rond de 200 tot 250 euro. Het is niet heel veel maar het is mijn eerste.
pi_118731525
quote:
0s.gif Op donderdag 1 november 2012 16:45 schreef GeenInspiratie. het volgende:

[..]

er zijn zoveel telescopen tegenwoordig, dat je voor de beste resultaten eerst moet weten wat je wilt, eigenlijk zijn er naar mijn mening 3 categorieën:

- zonnestelsel planeten
- deepsky
- fotografisch (ook geschikt voor zonnestelsel/deepsky)

de onderste is de duurste categorie en die begint ook pas vanaf de 1500,- euro voor de instapmodellen+accessoires

ik ga er dus vanuit dat je niet gaat fotograferen.

dan heb je nog verschillende type telescopen, refractor, reflector en catadioptrisch. maar als je gewoon wilt beginnen moet je je daar nog niet te druk over maken.

wil je serieus verder ermee, zou ik je aanraden je in te gaan lezen, zodat je een betere keuze kunt maken. wil je een snelle tip, zou ik je een dobson aanraden!

Deze is statief en telescoop ineen, en is makkelijk te gebruiken! totaal ongeschikt voor fotografie, maar daar begin je nog niet aan ga ik vanuit. wel een soort telescoop die je veel waar voor je geld geeft, goede kwaliteit, veel mogelijkheden, redelijk waardevast en zogoed als binnen je budget.

(deze dus:)
http://www.robtics.nl/pro(...)363&products_id=1628

en dan zou ik toch wel een barlow-lens erbij gaan kopen (is een tussenstuk tussen het oogstukje en de telescoop die je focusafstand verdubbeld of verdriedubbeld) en is redelijk goedkoop. je maakt je telescoop er veel veelzijdiger mee omdat je dan zowel planeten, widefield en deepsky kunt kijken.

hopelijk heb je er iets aan!
<hr>
pi_118733141
01-10-2012

Fermi-satelliet detecteert 'mist' van oud sterlicht


Impressie van een blazar. NASA/GSFC

Astronomen hebben uit gegevens van de gammasatelliet Fermi afgeleid hoeveel sterlicht er is in het heelal. Dit meetresultaat geeft een indicatie van de gemiddelde sterrendichtheid (Science, 2 november).

De totale hoeveelheid sterlicht in het heelal wordt door astronomen aangeduid met de term 'extragalactisch achtergrondlicht'. Voor gammastraling, de meest energierijke vorm van straling, fungeert dat achtergrondlicht als een soort mist. De astronomen hebben die mist onderzocht door heel nauwkeurig naar de gammastraling van 150 zogeheten blazars te kijken. Een blazar is een sterrenstelsel met een actief zwart gat in zijn kern dat veel gammastraling produceert.

De gammastraling die we op aarde van blazars opvangen, heeft miljarden lichtjaren afgelegd. En onderweg is die straling door een steeds dichter wordende mist van zichtbaar licht en ultraviolette straling gegaan, die is geproduceerd door de sterren die in de loop van de kosmische geschiedenis zijn ontstaan.

Bij botsingen tussen gammafotonen en het minder energierijke sterlicht ontstaan paren deeltjes, bestaande uit een elektron en zijn tegengesteld geladen tegenhanger, een positron. Als dat gebeurt, verdwijnt er dus een beetje gammastraling – vandaar de mist-analogie. Door de gammastraling van (relatief) nabije blazars te vergelijken met die van verre blazars, kan de dichtheid van die mist worden gemeten.

Uit die meting blijkt dat er in het heelal gemiddeld 1,4 ster per 100 miljard kubieke lichtjaren is. Anders gezegd: de gemiddelde afstand tussen de sterren in het heelal is ongeveer 4150 lichtjaar. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118745351
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 november 2012 01:22 schreef Dawnbreaker het volgende:

[..]

er zijn zoveel telescopen tegenwoordig, dat je voor de beste resultaten eerst moet weten wat je wilt, eigenlijk zijn er naar mijn mening 3 categorieën:

- zonnestelsel planeten
- deepsky
- fotografisch (ook geschikt voor zonnestelsel/deepsky)

de onderste is de duurste categorie en die begint ook pas vanaf de 1500,- euro voor de instapmodellen+accessoires

ik ga er dus vanuit dat je niet gaat fotograferen.

dan heb je nog verschillende type telescopen, refractor, reflector en catadioptrisch. maar als je gewoon wilt beginnen moet je je daar nog niet te druk over maken.

wil je serieus verder ermee, zou ik je aanraden je in te gaan lezen, zodat je een betere keuze kunt maken. wil je een snelle tip, zou ik je een dobson aanraden!

Deze is statief en telescoop ineen, en is makkelijk te gebruiken! totaal ongeschikt voor fotografie, maar daar begin je nog niet aan ga ik vanuit. wel een soort telescoop die je veel waar voor je geld geeft, goede kwaliteit, veel mogelijkheden, redelijk waardevast en zogoed als binnen je budget.

(deze dus:)
http://www.robtics.nl/pro(...)363&products_id=1628

en dan zou ik toch wel een barlow-lens erbij gaan kopen (is een tussenstuk tussen het oogstukje en de telescoop die je focusafstand verdubbeld of verdriedubbeld) en is redelijk goedkoop. je maakt je telescoop er veel veelzijdiger mee omdat je dan zowel planeten, widefield en deepsky kunt kijken.

hopelijk heb je er iets aan!
Hartelijk bedankt!
Ik heb de tijd genomen om over die telescoop informatie op te zoeken en het is allemaal positief. Alles zegt ook dat het een goede instap is en goed voor beginners.
Ik ga hoogstwaarschijnlijk voor deze.

Nogmaals, bedankt.
pi_118745999
Er zijn verschillende soorten Barlow-lenzen.
Wat zou, als ik die telescoop zou kopen, mijn beste keuze zijn? Een 2x of 3x? Is de 3x te veel? Zijn ze beide handig om te hebben?
pi_118760508
Hoe is het eigenlijk mogelijk om hiermee vliegtuigen te spotten?

Ik zie het namelijk wel gebeuren op YouTube met veel krachtigere en betere telescopen.
Ik zou zelf denken dat het dan toch veel te ver inzoomt.

[ Bericht 28% gewijzigd door GeenInspiratie. op 02-11-2012 23:35:12 ]
pi_118761240
voor de barlow lens moet je kijken welke eyepieces je bij de telescoop krijgt,

bij de dobson uit mijn post krijg je een 10mm & 25mm eyepiece erbij

ik zou gewoon met een 2x barlow beginnen, je kunt altijd over een tijdje nog een 3x barlow erbij halen of gewoon een ander eyepiece.

Natuurlijk is het altijd handig om een 2x en ook een 3x barlow te hebben, maar ik zou in het begin niet te gek doen met accessoires, ook zonde als ze straks ergens liggen terwijl je ze nauwelijks gebruikt, ga eerst aan de slag met de telescoop met een barlow lens, dan krijg je ook een beter beeld wat je wil

Ik heb eigelijk nog nooit vliegtuigen gespot maar het lijkt mij dat het moet kunnen, al je de beweging kunt bijhouden, want een vliegtuig gaat relatief zeer snel over de hemel in verhouding met de sterren ten opzichte van de rotatie van de aarde. Dus met zoveel vergroting moet je je telescoop voortdurend blijven bewegen om het vliegtuig te volgen.
<hr>
pi_118761531
Oké. Bedankt!

Maar stel dat ik hem erop krijg, zie ik dan niet alleen wit? Ik zoom er dan toch te ver op.

Vliegtuig spotten is natuurlijk leuk en al maar dat is natuurlijk niet mijn prioriteit.

Ik ga die wel vragen en dan zie ik wel hoe het zit met vliegtuigen. Zo nodig heb ik nog een verrekijker. :D
pi_118925362
06-11-2012

Stervormingsgebied in de Grote Magelhaense Wolk.



Een team van Portugese, Britse, Japanse, Italiaanse en Nederlandse astronomen heeft ontdekt dat de huidige economische crisis in het niet valt bij de recessie die het heelal heeft getroffen. Bij een grootschalig onderzoek hebben de astronomen vastgesteld dat de productie van nieuwe sterren de laatste elf miljard jaar dramatisch is gedaald. En die daling zet door.

Volgens het gangbare model voor de evolutie van het heelal ontstonden de eerste sterren ongeveer 13,4 miljard jaar geleden – ruwweg driehonderd miljoen jaar na de oerknal. Maar veel van die sterren waren vele malen groter dan de zon, en zulke kolossen zijn binnen een miljoen jaar door hun brandstof heen en exploderen dan. Kleine sterren kunnen het miljarden jaren volhouden.

Veel van het stof en gas dat bij sterexplosies vrijkomt, wordt gerecycled. Het voegt zich bij al bestaande gaswolken, waaruit weer nieuwe sterren kunnen ontstaan.

Met behulp van drie telescopen, waaronder de Europese Very Large Telescope, hebben de astronomen onderzocht hoeveel nieuwe sterren de gaswolken in sterrenstelsels op uiteenlopende afstanden nog produceren. Uit dat onderzoek blijkt dat de sterproductie sinds de hoogtijdagen (ongeveer elf miljard geleden) met een factor dertig is afgenomen.

Volgens de astronomen wordt het huidige heelal gedomineerd door oude sterren, waarvan de helft in de periode tussen elf en negen miljard jaar geleden is geboren. De productie van de andere helft heeft al vijf keer zo veel tijd gekost.

Als deze ontwikkeling doorzet, ziet de kosmische toekomst er letterlijk somber uit. Het totale aantal sterren dat ooit is gevormd, zal dan nog maar met vijf procent toenemen – zelfs als het heelal eeuwig blijft bestaan. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 9 november 2012 @ 13:36:40 #285
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_119014773
quote:
0s.gif Op woensdag 7 november 2012 09:09 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
06-11-2012
Entropie op kosmische schaal ? 'the Big Dim'
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
  vrijdag 9 november 2012 @ 13:43:12 #286
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_119015028
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 november 2012 13:36 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Entropie op kosmische schaal ? 'the Big Dim'
Volgens mij vooral (of ook? maar volgens mij is dit niet per se gerelateerd aan de entropie) de energie/massa-dichtheid van het universum. Vroeger zat alles dichter op elkaar en konden zware sterren makkelijker vormen. Nu is alles verspreider en worden nog voornamelijk kleine sterretjes gevormd.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  zaterdag 10 november 2012 @ 16:58:25 #287
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_119057106
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
  zaterdag 10 november 2012 @ 17:50:58 #288
28033 Pek
je moet wat
pi_119058978
quote:
Goede zaak! ^O^
Ik hoor iedereen maar mekkeren over bemande vluchten naar Mars en een basis daar, maar dat mag je dan toch eerst wel wat dichter bij huis -langdurig- gaan oefenen. 3 dagen of 8 maanden, dat scheelt nogal wat als er iets mis mocht gaan :)
The difference between the three Abrahamic religions:
- Christianity mumbling to the ceiling,
- Judaism mumbling to the wall,
- Islam mumbling to the floor.
pi_119154486
12-11-2012

Studenten van Harvard sturen eerste hamburger de ruimte in


Vijf studenten aan de universiteit van Harvard zorgden recent voor een 'historische stap in de geschiedenis van het fastfood' door een hamburger de ruimte in te sturen. De burger belandde dertig kilometer hoog de stratosfeer in.

Op 27 oktober koos de hamburger de wijde lucht met behulp van een heliumballon en een camera, die registreerde hoe het broodje over de bomen zweefde, richting de wolken en daarna ook de ruimte in. De studenten postten op 4 november een drie minuten durende video van het event op YouTube, met als titel 'Skyfall Operation: First Hamburger in space.' Na amper een week is het filmpje 312.000 keer bekeken. Grappig is dat de burger tijdens zijn terugtocht in eerste instantie hoog in de bomen kwam vast te zitten.

Renzo Luciono, een van de studenten achter het project, zegt dat hij al lang een voorwerp in de ruimte wou sturen. Tijdens zijn eerste jaar aan de unief stak hij al een laser in elkaar. In 2009 stuurde hij samen met enkele collega-studenten nog een camera met behulp van een heliumballon de ruimte in.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119189711
Calm down, please!
  woensdag 14 november 2012 @ 03:25:30 #291
65434 Parafernalia
Leuker als je denkt
pi_119189762
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 08:34 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
12-11-2012

Studenten van Harvard sturen eerste hamburger de ruimte in


Vijf studenten aan de universiteit van Harvard zorgden recent voor een 'historische stap in de geschiedenis van het fastfood' door een hamburger de ruimte in te sturen. De burger belandde dertig kilometer hoog de stratosfeer in.

Op 27 oktober koos de hamburger de wijde lucht met behulp van een heliumballon en een camera, die registreerde hoe het broodje over de bomen zweefde, richting de wolken en daarna ook de ruimte in. De studenten postten op 4 november een drie minuten durende video van het event op YouTube, met als titel 'Skyfall Operation: First Hamburger in space.' Na amper een week is het filmpje 312.000 keer bekeken. Grappig is dat de burger tijdens zijn terugtocht in eerste instantie hoog in de bomen kwam vast te zitten.

Renzo Luciono, een van de studenten achter het project, zegt dat hij al lang een voorwerp in de ruimte wou sturen. Tijdens zijn eerste jaar aan de unief stak hij al een laser in elkaar. In 2009 stuurde hij samen met enkele collega-studenten nog een camera met behulp van een heliumballon de ruimte in.

(HLN)
Dat is toch niet de ruimte :{
Eindelijk iemand die denkt wat iedereen zegt
pi_119190862
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 03:25 schreef Parafernalia het volgende:

[..]

Dat is toch niet de ruimte :{
Maar wel interessant om te onderzoeken hoe lang je een McDonalds hamburger in de ruimte kunt bewaren. Op aarde is dat een jaar of 5. Waarschijnlijk heb je dan een burgertje van een meter doorsnee die gewoon niet verrot. Lekker hoor.
pi_119191220
13-11-2012

Vroege remming van heelaluitdijing gemeten



NASA/ESA/G. Illingworth, D. Magee en P. Oesch van University of California, Santa Cruz/R. Bouwens van Universiteit Leiden/HUDF09-Team

Vrijwel alle astronomen zijn het er over eens dat het universum steeds sneller uitdijt. Maar dat was niet altijd zo. Voor het eerst is nu de snelheid van het uitdijende heelal bepaald vóór de periode dat deze begon te accelereren.

Het blijkt dat de uitdijing van het universum drie miljard jaar na de oerknal in een fase zat waarin het langzaam werd afgeremd. Dat duurde tot het universum ongeveer acht miljard jaar oud was, en de uitdijing weer begon te versnellen.

Voor de bepaling van de acceleratie keken de wetenschappers verbonden aan de Sloan Digital Sky Survey III naar de massa-verdeling van het jonge universum. Aan de hand van het licht van extreem verre en heldere radiobronnen (zogenoemde quasars) was het mogelijk een kaart te maken van het vroege universum.

De verklaring voor de respectievelijke afremming en versnelling van de uitdijing zit hem in de verschillende krachten die aan het werk zijn in het heelal. Aan de ene kant is er de zwaartekracht die alle massa naar elkaar toe probeert te trekken. Donkere energie – waarvan nog niemand eigenlijk weet wat het is – zou alles uit elkaar drijven. In de eerste miljarden jaren van het universum kon de zwaartekracht de uitdijing van het heelal nog afremmen, maar in het huidige universum domineert de donkere energie. (Roel van der Heijden)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119191504
13-11-2012

Chinezen maken ambitieuze ruimteplannen bekend



China heeft de toekomst van haar ruimteprogramma via het staatspersbureau Xinhua bekend gemaakt. De Chinezen willen volgend jaar opnieuw een bemande capsule de ruimte insturen en op korte termijn mensen naar de maan sturen.

Vorige week koos de Chinese Communistische Partij haar nieuwe leiders. Niu Hongguang, één van de hoogste bazen van het Chinese ruimteprogramma, heeft de ambities van het land over haar ruimteprogramma toegelicht. Die zijn niet mals: de Aziaten willen volgend jaar een nieuwe bemande missie lanceren, en uiteindelijk ook naar de maan.

Ruimtestation
Zo willen de Chinezen een eigen bemand ruimtestation bouwen. Het Chinese ruimtestation moet, net als het ISS, een station worden waar wetenschappelijke en medische experimenten uitgevoerd gaan worden. Maar het ruimtestation dient ook andere doelen: China wil haar snel expanderende wetenschappelijke sector langzaamaan toegankelijker maken voor westerse landen. Met hun eigen station laten de Chinezen zien dat ze een goede partner zijn in internationale samenwerking – tegelijk één van de doelen van de nieuwe leiders van het land. Het ruimtestation moet in 2020 klaar zijn.

Eerste vrouw
China lanceerde al eerder haar eigen raketten. In juni van dit jaar werd Shenzhou-9 gelanceerd, die de eerste handmatige aankoppeling uitvoerde op China’s eigen ruimtestation, Tiangong-1. Tijdens die missie was ook de eerste vrouwelijke Chinese astronaut aanwezig. Halverwege 2013 moet wederom een Shenzhou-raket naar Tiangong (‘Hemels Paleis’) vertrekken.

Naar de maan
Naast een ruimtestation willen de Chinezen ook nog een stapje verder gaan. De maan wordt de volgende mijlpaal. Volgend jaar wordt daarom de eerste satelliet richting de maan gestuurd, de Chang’e 3. Die moet nog datzelfde jaar op het oppervlak landen. Chang’e 3 moet vooronderzoek gaan doen voor de volgende grote missie: een bemande landing op de maan.

Man op de maan
Sinds de laatste Amerikaanse Apollomissie in 1972 zijn er geen mensen meer naar de maan geweest. De Chinezen willen daar verandering in brengen. Een tijdschema werd niet gepresenteerd, maar experts vertellen aan Xinhua dat de overheid vóór het einde van dit decennium de maan wil bereiken. Waarom de Chinezen naar de maan willen, blijft een beetje onduidelijk. Experts verwachten echter dat wordt gewerkt aan een permanent bezette maanbasis. Dat zou, naast het vergaren van kennis, ook goed kunnen zijn voor het winnen van delfstoffen.

Met de ruimteplannen hebben de Chinezen straks een groot voordeel op de rest van de wereld. Amerika heeft sinds het pensioen van de spaceshuttles geen eigen raket meer, en Rusland gaf al eerder aan dat bemande ruimtemissies geen prioriteit meer heeft in hun ruimteprogramma. De Chinezen timmeren daarentegen flink aan de weg, omdat het land het geld en de mankracht heeft, en de technologische kennis steeds meer in opkomst is in het land.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119201673
Sounds like another space race is coming
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
pi_119265566
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 15:06 schreef -CRASH- het volgende:
Sounds like another space race is coming
:)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119265576
15-11-2012

Astronomen kijken 'recordver' terug in de tijd


© afp.

Een internationaal team van astronomen heeft een nieuw record gevestigd, door licht waar te nemen dat ruim 13,3 miljard jaar oud is. Dat maakte het Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) vandaag bekend.

Het licht komt van een sterrenstelsel en is uitgestraald 420 miljoen jaar na de oerknal. Het vorige record was van 450 miljoen jaar na de oerknal.

"Hoewel men verwacht eens in de zoveel tijd een extreem ver weg gelegen sterrenstelsel te vinden door de enorme kracht van zwaartekrachtlenzen, overtreft deze ontdekking al onze verwachtingen", aldus astronoom Rychard Bouwens van de Universiteit Leiden. De Nederlandse astronoom Arjen van de Wel (Max Planck Instituut voor Astronomie, Heidelberg, Duitsland) behoort ook tot het onderzoeksteam.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119265637
Zwaartekrachtlenzen, zijn dat gebieden met fluctuerende zwaartekracht die daardoor als lens fungeren of zoiets?..

* Nemephis hoopt dat dat geen domme vraag is
pi_119265654
15-11-2012

Tegengestelde beweging hete Jupiters verklaard


Sommige hete Jupiters draaien tegen de stroom in. Lynette Cook

Volgens astrofysicus Konstantin Batygin staat het baanvlak van sommige exoplaneten zo schuin op het evenaarsvlak van hun moederster, doordat deze ster ooit een andere ster als begeleider had. Stelsels die vroeger meer dan één ster hadden, zouden ook kunnen verklaren waarom sommige 'hete Jupiters' om hun moederster draaien in een richting die tegengesteld is aan de draaiing van de ster zelf (Nature, 15 november).

'Hete Jupiters' zijn grote, Jupiter-achtige planeten die op zeer kleine afstand om hun ster draaien. Toen zulke planeten in 1995 voor het eerst werden ontdekt, namen astronomen aan dat zij op grotere afstand van hun ster waren gevormd en pas later naar hun huidige banen waren gemigreerd door de aantrekkende werking van het gas en stof rond de ster. Die theorie viel echter aan duigen toen in 2008 werd ontdekt dat sommige hete Jupiters in tegengestelde richting om hun ster draaien.

Die tegengestelde draairichting wordt wel toegeschreven aan de aantrekkingskracht die andere planeten op zo'n planeet uitoefenden terwijl deze zijn ster naderde. Volgens Batygin is er echter ook een andere mogelijkheid: de vreemde draairichting kan het gevolg zijn van de zwaartekrachtsinvloed van een andere ster, die inmiddels uit het stelsel is ontsnapt.

Het idee van Batygin is gebaseerd op het feit dat veel sterren deel uitmaken van meervoudige stersystemen. Om te onderzoeken wat de aanwezigheid van meerdere sterren voor gevolgen heeft voor de planeten in het stelsel heeft Batygin computermodellen gemaakt. Zijn simulaties laten zien dat de verstoringen die in zulke stelsels optreden er inderdaad toe kunnen leiden dat planeten uiteindelijk in tegengestelde richting om hun ster draaien. (EE)

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119265668
15-11-2012

Schotel Dwingeloo radiotelescoop wordt teruggeplaatst


Nu staat de schotel van de radiotelescoop nog naast de toren. Stichting CAMRAS

Op maandag 19 november wordt in opdracht van ASTRON, het Nederlands Instituut voor Radio-astronomie, de schotel van de historische Dwingeloo-radiotelescoop teruggeplaatst op zijn toren. Sinds 5 juni van dit jaar staat de 38 ton wegende schotel met een diameter van 25 meter op een speciale constructie naast de toren om te worden gerestaureerd.

In de afgelopen maanden zijn alle stalen onderdelen van de Dwingeloo radiotelescoop gezandstraald en opnieuw geverfd. Waar nodig zijn ook onderdelen vervangen. Alle 372 driehoekige gaasramen van de schotel zijn geïnspecteerd, schoongemaakt en op 211 vernieuwde stelbouten in de vorm van paddenstoelen vastgemaakt. De parabolische schotel heeft, tot op twee millimeter nauwkeurig, weer zijn oorspronkelijke vorm.

Zodra de radiotelescoop is vrijgegeven en overgedragen aan ASTRON, kunnen de vrijwilligers van stichting CAMRAS beginnen met het opnieuw inrichten van de telescoop met apparatuur en kabels, en het doen van controlemetingen. De verwachting is dat de radiotelescoop omstreeks de zomer van 2013 weer bruikbaar is voor publieksactiviteiten en educatieve doeleinden.

(allesoversterrenkunde)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')