abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 27 september 2007 @ 20:35:28 #201
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_53526305
Nog 1 ding over Sapa, en dan stop ik. Wij hadden een prive-gids. We waren met z'n drieeen + de gids en dat beviel echt meeeeer dan prima. Heb horrorverhalen gehoord van mensen die met een hele groep waren, ruzie kregen, steeds op mensen moesten wachten, ongelukken kregen, etc. Als je graag medereizigers wilt ontmoeten, moet je vooral met een groep meegaan. Wil je echter meer over het gebied te horen krijgen, de lokale mensen (dus de gidsen) leren kennen en je eigen tempo kunnen bepalen, neem een prive-gids.

Scheelde voor ons 5 dollar p.p.
  donderdag 27 september 2007 @ 21:10:03 #202
62913 Blik
The one and Only!
pi_53527419
quote:
Op donderdag 27 september 2007 20:29 schreef BlaatschaaP het volgende:
Okay, gewoon wat van mijn persoonlijke ervaringen en/of tips op een rijtje:

Volgens mij is de normale Easy Rider route van Dalat naar Nha Trang. Ik heb ze in elk geval in de andere steden niet gezien en aangezien het meest kenmerkende van de Easy Riders hun onzettende volhardendheid is om iemand mee te krijgen, lijkt het me dat dat in elk geval niet hun thuisbasissen zijn. Maar je hebt het nu steeds over van de ene stad naar de andere gaan met een ER, waarom doe je niet gewoon een 1 of 2-daagse tocht? Vooral een aanrader vanuit Dalat, omdat daar zulk mooi bergachtige omgeving is. Kun je ook je zware backpack in de stad achterlaten.
Het is tegenwoordig ook normaal om vanuit Dalat naar Hoi An tegaan, heb van heel veel mensen gehoord dat ze dat hebben gedaan. Naar Nha Trang is eigenlijk niet zo bijzonder omdat je dan heel weinig echt door de bergen gaat. Standplaats is het Peace Cafe in Dalat. Wat idd ook een aanrader is, is om gewoon rond Dalat anders een tour te doen.
quote:
Verder kan ik inderdaad een snorkel of duiktrip in Nha Trang erg aanraden. Heb je je PADI/SSI (duikbrevet) of wil je die halen? Dit is wel ongeveer de mooiste locatie in Vietnam om dat te doen. Spotgoedkoop (ik betaalde 20 dollar voor 2 duiken) en echt een geweldige ervaring. Anders is snorkelen ook érg leuk, laat je alleen niet te snel verleiden tot de oh zo geweldige boattours. Dan bezoek je een paar standaard plekjes die op papier er geweldig uitzien, maar waar je uiteindelijk veel extra voor moet betalen en niet echt denderend zijn. Maar boek die vooral wel als je van ontzettend foute boot-karaoke houdt .
Ik heb ik ontzettend foute boot-karaoke gedaan, was eigenlijk best gezellig. Lekker gegeten. Ik vond Nha Trang juist helemaal niet boeiend om te snorkelen/duiken. Een beschermd natuurgebied bij Hoi An (ben naam even kwijt) is vele malen mooier, maar wel iets duurder.
quote:
Over het algemeen zou ik je aanraden alle tours lokaal te boeken. Ben je echt 10 van de 10 keer goedkoper uit en je kunt zo lekker vergelijken. Vietnam is erg toeristisch als je dat wilt en bevat ge-noeg travelagencies. Omdat ze niet allemaal precies hetzelfde zijn en nog wel eens net andere dingen voor een andere prijs willen aanbieden, zou ik gewoon een stuk of 4/5 van die agencies aflopen en kijken wat aansluit bij jouw wensen. Echt heel makkelijk, goedkoper en uiteindelijk leuker! In Hanoi wil ik trouwens écht even het Friendly Hotel & Travel Agency aanraden, dat ons heel goed is bevallen (op hotel en boekgebied). Zit in het Old Quarter.
Old Quarter is nogal groot en zitten 1000-den travel agencies, wordt een beetje moeilijk zoeken. Voor de rest ben ik het hier helemaal mee eens. Dat heb ik volgens mij al 10 keer tegen Wooz gezegd
quote:
Sapa is gewoon op alle fronten een aanrader. Boek alsjeblieft de langste tour die voor je trip mogelijk is. Als het weer meezit (als in: geen regen), ben je in voor een onvergetelijke ervaring.
Eens dat Sapa supervet is, maar een zo lang mogelijke tour doen vind ik overdreven. Op een gegeven moment heb je de modder, het uitzicht, de lokale jonge meisjes die dingen willen verkopen, etc ook wel gehad. Ik vond een trekking van 2 dagen meer dan genoeg.
quote:
Halong Bay was ook wel leuk, maar boek alleen de 3-daagse tour als je daarvan een gedeelte een trek gaat maken door het national park. Na één dag heb je echt die baai wel gezien. De grotten zijn trouwens erg lelijk en verpest voor het toerisme (denk aan overal erg felle gekleurde lampen, bordjes en lelijk uitgehakte schildpadden).
Ik vond de 3-daagse tour echt super! Je gaat kayaken, mountainbiken, hiken etc. Met de 2-daagse tour ben je er amper 24 uur.
quote:
My Son is inderdaad een afrader (ik bevestig het gewoon maar even, zodat je daar echt niet heengaat ). Niet boeiend, te duur en te ver weg. Verder zou ik zeker nog een paar dagen (2 vond ik meer dan prima) een Mekong Tour doen en last but most certainly not least de Cu Chi Tunnels! Cao Dai tempel is ook wel apart om te zien, maar ik vond het feit dat we onderweg langs de plek kwamen waar Kim Phuc (het beroemde meisje op deze foto) tijdens de oorlog wegrende van de napalm, indrukwekkender.
Helemaal mee eens. My Son is een afrader, Cu Chi Tunnels en Cao Dai zeker een aanrader
quote:
Ik vond het nergens nodig een slaapzak mee te nemen. Zoals gezegd is het alleen in Sapa koud, maar je krijgt letterlijk overal in elk hotel of hostel een deken. Bespaar je de moeite van het meezeulen van zo'n ding, dat doet bijna niemand. Wat wel een idee is, voor je persoonlijke hygiene-gevoel, is een slaaplaken mee te nemen (dat is een hoes die je in je slaapzak stopt, te koop bij Xenos voor een paar euro).
Een lakenzak is idd 3 of 4 euro bij de Xenos. Nooit gebruikt overigens, maar juist toen we hem nodig hadden (in Sapa) haddem we ze in het hotel laten liggen
quote:
Nog 1 ding, even ter herhaling: Boek alsjeblieft niet te veel vantevoren. Als ik jou was zou ik alleen de eerste dagen een hotel boeken en (heel misschien) de Sapatrip. Daarbij kan het namelijk nog wel eens voorkomen dat de treinen volzitten. Als je echt een paar dagen voordat je naar Sapa wilt vertrekken al in Hanoi bent, kun je het makkelijk dan nog regelen. Dit bespaart je gewoon zo veel teleurstelling en geld!
EENS!!! Ook het gedeelte dat de treinen vol zitten is absoluut een probleem richting Sapa
  donderdag 27 september 2007 @ 21:11:29 #203
62913 Blik
The one and Only!
pi_53527475
quote:
Op donderdag 27 september 2007 20:33 schreef BlaatschaaP het volgende:

[..]

Dan zat je vast in dat dorpje bij de rotsenrivier? En dan helemaal beneden?
KLopt idd, Ta Van Village heette het volgens mij. Maar onze buren (in de homestay naast ons) hadden dus de minder luxe variant. Was niettemin ook erg gezellig met een boel gezellige mensen en veel rijstwijn.
pi_53529651
Erg relaxed jullie ervaringen

We komen dus om 12:30 in Hanoi aan. Dan dag 2 een hele dag Hanoi. Heb mbv tripadvisor.com iig enkele goede hotels gevonden. Eentje is bv het Rising Dragon Hotel, krijgt erg goede recensies. Prijs 25$. Relatief misschien duur maar iig zeker wel betrouwbaar dus en voor die paar $ pp maakt het ook niet veel uit. Ik mailde ze en kreeg binnen 10 minuten antwoord dat ze ons gratis van het vliegveld komen halen en niet iedereen zomaar moeten vertrouwen etc. Zoals deze staan er wel meer betaalbare/betrouwbare hotels midden in het Old Quarter.

Het enige wat we in principe naast het hotel dus boeken van tevoren is dus de Sapa tour. Het liefst dan vertrekken 's avonds op dag 3. Dan hebben we 2 dagen Hanoi. Is dat genoeg?

Maar wat zijn nu goede organisaties voor die Sapa tour? Want ik heb er inmiddels wel een stuk of 5/6 goeie Halong Bay tours, maar voor die Sapa heb ik er maar 1tje (vega tours/fansipan). Ik heb natuurlijk wel meer site, maarja daarvan weet je weer niet of dat enigzins goed is.

Sapa dus vanaf dag 4 's avonds t/m dag 8 dat je 's ochtens om 5u weer aankomt. En dan zien we het wel. Iig tour naar Cuc Phuong NP - Kenh Ga - Tam Coc en Halong Bay - CatBa.

Dan is het nog wanneer naar Hue. We zouden als we terug komen van Halong Bay de nachtbus kunnen pakken en dan de volgende dag op ons gemak door Hue fietsen ofzo Dagje Bach Ma NP meepikken lijkt me zeker wel wat Als we dan nog niet genoeg gezien hebben blijven we nog een dag langer, anders naar Hoi An en vanaf daar zien we dus wel.

Duiken in Nha Trang lijkt me geweldig, alleen om m'n PADI brevet te halen hebben we geen tijd voor. Dan duurt immers 4 volle dagen. En we zien dus wel, ik lees op meerdere sites dat mensen met 2 easy riders naar Dalat zijn gereden. Als ons dat ook lukt doen we dat, anders naar nha trang of gelijk door naar Dalat en vanuit daar iets fixen

In HCM misschien het Cat Tien NP overslaan en een extra dag Mekong Delta pakken. Ik zie dat veel reisorganisaties dat ook doen. En dan kunnen we naast alleen de chu chi tunnels misschien nog wel die cao dai tempel doen

Maar nogmaals, knal hier maar namen van goede hotels en organisaties neer, das wel makkelijk nml
pi_53529880
Ik weet niet of dit dus iets is maar knaken trouwens dat aantal kilometers, misschien moet ik eens gaan sporten anders val ik halverwege om
pi_53648125
Hotel in Kuala Lumpur geboekt incl. transfer van en naar Swiss Garden hotel.

Ik ga 2 nachten boeken in het Rising Dragon Hotel. Een eventuele derde nacht boek ik daar wel.

Dan op dag 3 naar Sapa, 4 dagen. Trekking is de eerste drie dagen 12-14km/ dag. 2 nachten homestay. In een reactie op email krijg ik het volgende:
quote:
For Sapa, group 6 persons but normally rarely group is organized for 4 days, 3 days tour is popular and almost book for 4 days tour is private tour

I can book bus to Hue for you, for the bus with sleeping beds is 15 USD/person, for seat is 10 USD/person
Klinkt goed dus

Als we terugkomen in Hanoi direct vertrek naar Cuc Phuong NP - Kenha Ga - Tam coc. Kost wat maar lekker relaxed in ons eigen tempo.

En als we daarvan terugkomen zien we wel nog een nachtje in een hotel en dan naar HalongBay & Catba maar dat zie ik daar allemaal wel en de rest ook
pi_54375371
ik zit momenteel in saigon en vertrek bijna naar cambodja, ik wil nog wat souvenirs kopen, zoals snake wine. ik weet echter niet of ik dit zomaar per pakketje naar nl kan sturen. ik heb de douane al gebeld en zij gaven aan dat het een probleem kan worden als de slang bedreigd is. ik heb net wat rondgevraagd en er schijnt een watercobra in te zitten. probleem is dat ik natuurlijk niet weet of dit echt zo is en wat de gevolgen voor mij zijn, mocht ik per ongeluk een bedreigde diersoort opsturen.

iemand tips?
  maandag 5 november 2007 @ 12:59:21 #208
62913 Blik
The one and Only!
pi_54378120
Geen idee wat je daaraan kan doen. Het is geen optie om het zolang gewoon in je backpack op te slaan?? Weet niet wanneer je naar huis gaat
pi_54378630
van wiki:
quote:
It is illegal to import snake wine to many countries including the United States because the cobras and other snakes killed in the production are often endangered species.
pi_54397228
quote:
Op maandag 5 november 2007 13:20 schreef WooZ het volgende:
van wiki:
[..]
ok tnx, jammer maar niks aan te doen
  zondag 18 november 2007 @ 15:27:16 #211
178718 Travelmonkey
online reisgids
pi_54694590
okay thanks voor die ervaringen dat is erg informatief.

Wij zitten momenteel in hanoi (gister aangekomen) en de drukte van het oude stadsgedeelte is wel heftig.. morgen vertrekken we voor driedaagse trip halong bay (inderdaad meer dan genoeg boekingskantoortjes, wij zijn met vega travel gegaan..iets duurder, maar denk dat dat zich gaat terugbetalen straks..). Het plan is verder om naar het zuiden te reizen, maar welke plaatsen we willen aandoen weten we nog niet helemaal (en hangt ook beetje van het weer af).. is Na Trang echt de moeite waard? (duikcursus willen we later in thailand gaan doen). We proberen in Dalat waarschijnlijk een meerdaagse trip met de Easyriders (hoop dat het lukt..en dat ze niet volzitten oid..,) naar HCMC te regelen
  zondag 18 november 2007 @ 18:43:53 #212
62913 Blik
The one and Only!
pi_54699405
quote:
Op zondag 18 november 2007 15:27 schreef Travelmonkey het volgende:
okay thanks voor die ervaringen dat is erg informatief.

Wij zitten momenteel in hanoi (gister aangekomen) en de drukte van het oude stadsgedeelte is wel heftig.. morgen vertrekken we voor driedaagse trip halong bay (inderdaad meer dan genoeg boekingskantoortjes, wij zijn met vega travel gegaan..iets duurder, maar denk dat dat zich gaat terugbetalen straks..). Het plan is verder om naar het zuiden te reizen, maar welke plaatsen we willen aandoen weten we nog niet helemaal (en hangt ook beetje van het weer af).. is Na Trang echt de moeite waard? (duikcursus willen we later in thailand gaan doen). We proberen in Dalat waarschijnlijk een meerdaagse trip met de Easyriders (hoop dat het lukt..en dat ze niet volzitten oid..,) naar HCMC te regelen
Ik kan me zeker voorstellen dat de drukte in Hanoi erg tegenvalt op het begin. Erg chaotisch. Ik hoop trouwens dat je ook zeker naar Sapa gaat, want dat is echt de moeite waard, ook al kost het je wellicht 3 of 4 dagen.

Waar je verder zeker naartoe moet gaan is:

Hoi An (wij zijn er zelf 5 dagen geweest, ook lekker gerelaxed aan het strand en aan het zwembad)
Hue (ook al is het misschien maar voor 1 dag, het oude paleis van de keizer moet je toch wel gezien hebben)
Dalat (vooral leuk om zelf of met easy riders door het landschap te trekken, denk wel dat naar HCMC niet zo boeiend is, omdat je dan niet door hooggebergte gaat, en dus ook minder langs bergvolkeren. Evt ook langs Cat Tien NP)
HCMC (met trips naar de Mekong, Cu Chi tunnels en Cao Dai tempel)

Ikzelf vond Nha Trang niet bijzonder, er is wel een groot strand en kunt er goed relaxen, maar dat kun je ook doen in Hoi An of nog beter in Mui Ne of in Thailand.

Have fun!!
  vrijdag 23 november 2007 @ 08:10:50 #213
178718 Travelmonkey
online reisgids
pi_54795036
Thanks! Hanoi inmiddels achter ons gelaten (prachtige halong bay trip gemaakt van drie dagen!) We hadden graag Hue en Hoi An gedaan, maar vanwege de overstromingen en typhoons hebben we besloten direct naar Nha Trang te vliegen. Helaas regent het hier ook, maar we hebben vandaag met mr Hai (een motrorrijder die zich niet voordoet als easyrider, maar wel hetzelfde aanbiedt) en waarshijnlijk vertrekken we morgen voor een 4-daagse trip met hem door het binnenland! (van nha trang naar mui ne via het binnenland, dalat, etc)
  zondag 25 november 2007 @ 13:28:34 #214
62913 Blik
The one and Only!
pi_54822994
quote:
Op vrijdag 23 november 2007 08:10 schreef Travelmonkey het volgende:
Thanks! Hanoi inmiddels achter ons gelaten (prachtige halong bay trip gemaakt van drie dagen!) We hadden graag Hue en Hoi An gedaan, maar vanwege de overstromingen en typhoons hebben we besloten direct naar Nha Trang te vliegen. Helaas regent het hier ook, maar we hebben vandaag met mr Hai (een motrorrijder die zich niet voordoet als easyrider, maar wel hetzelfde aanbiedt) en waarshijnlijk vertrekken we morgen voor een 4-daagse trip met hem door het binnenland! (van nha trang naar mui ne via het binnenland, dalat, etc)
Wat jammer dat je door de weersomstandigheden niet naar Hoi An kon gaan, vond het echt een geweldig stadje

Zo'n 4-daagse trip schijnt echt super te zijn, veel plezier
  maandag 26 november 2007 @ 11:27:57 #215
178718 Travelmonkey
online reisgids
pi_54843937
Ja, maarrr dat hebben we ook afgeblazen vanwege het weer... leek ons met natte wegen toch niet optiaal.. Jammer! In Saigon vermaken we ons ook nog wel even..
pi_55175499
tvp
Life sucks
pi_55201391
Volgend jaar gaan we een maand naar Vietnam. Is oktober daar een puike maand voor? We trekken van Noord naar Zuid of andersom. Wat wordt an sich gezien als de beste reismaand?
Geef mij maar Amsterdam
pi_55201546
quote:
Op dinsdag 11 december 2007 20:51 schreef Bullebak het volgende:
Volgend jaar gaan we een maand naar Vietnam. Is oktober daar een puike maand voor? We trekken van Noord naar Zuid of andersom. Wat wordt an sich gezien als de beste reismaand?
Ik weet niet of je het nieuws gevolgd hebt maar er zijn dit jaar tig doden gevallen door overstromingen tgv typhonen in vietnam. En laten nu net de maanden sept/nov/okt de maanden zijn waar dat het meest voorkomt.

Meest ideale maanden zijn denk ik van februari - mei. Ik ga nu heel de maand januari, ook zeker geen foute maand alleen in de temperatuur in het noorden dan wat laag, dus ik moet én m'n winterkleren én m'n zwembroek niet vergeten
  dinsdag 11 december 2007 @ 22:08:52 #219
62913 Blik
The one and Only!
pi_55203548
quote:
Op dinsdag 11 december 2007 20:57 schreef WooZ het volgende:

[..]

Ik weet niet of je het nieuws gevolgd hebt maar er zijn dit jaar tig doden gevallen door overstromingen tgv typhonen in vietnam. En laten nu net de maanden sept/nov/okt de maanden zijn waar dat het meest voorkomt.

Meest ideale maanden zijn denk ik van februari - mei. Ik ga nu heel de maand januari, ook zeker geen foute maand alleen in de temperatuur in het noorden dan wat laag, dus ik moet én m'n winterkleren én m'n zwembroek niet vergeten
De normale (Nederlandse) zomermaanden zijn ook prima om te reizen, heb ontzettend goed weer gehad in Vietnam.

Maar vanaf augustus/september t/m november is de kans op een flinke tyfoon wel een stuk groter, dus dan zou ik zeker niet die kant op gaan, omdat dan al het vervoer (behalve vliegtuig) ook stil ligt
pi_55747576
Zo

Morgen in het vliegtuig

Iemand van 't hotel komt ons hopelijk ( ) ophalen, heb de eerste twee nachten daar geboekt, meer niet. Als het goed is heeft vega travel ook voor ons de treintickets naar Sapa al geregeld, dus dat is ook afwachten.

Globale planning is nu als volgt:
quote:
Januari

4. Vanaf 9u check in bij Schiphol. 12:00u vertrek naar Kuala Lumpur. 11:45u vliegen.
5. Aankomst KL 6:45u. Hanoi om 13:40.
6. Hanoi
7. ’s Avonds vertrek met de nachttrein naar Sapa rond 20:30u.
11. Aankomst Hanoi om 4:30u ’s ochtends. Dagje Tam Coc:
12. Vertrek naar Halong Bay en trekking CatBa Island.
15. Vliegen naar Hue
16. Bach Ma NP
17. Boot trip op de Parfume River:
18. Met de bus naar Hoi An
19. My Son
21. Vertek Hoi An (Easy Rider)
26. Aankomst Dalat
27. Dalat
28. Reis Dalat > HCM Ho Chi Min City
29. HCMC
30. Chu Chi Tunnels + Cao Dai.
31. 3 dagen in de Mekong Delta
3. Vertrek naar Kuala Lumpur om 11u. Check in om 8u. Aankomst om 13:55u. Corus hotel.
5. Check in om 20:45u. Vertrek 23:45 naar Amsterdam
6. Aankomst Amsterdam om 5:35u.
Alleen zo'n easy-rider wordt moeilijk, die moeten er maar net 2 zijn in Hoi An

Maar ik heb nu wel een paar telefoonnummers weten te fixen van die gasten, dus wie weet

  donderdag 3 januari 2008 @ 16:44:29 #221
14376 BlaatschaaP
Elephant of joy.
pi_55748814
Op je tripje naar My Son na ziet het er (imho) prima uit! Ik ben erg jaloers op je, heel veel plezier dus!
  donderdag 3 januari 2008 @ 21:37:25 #222
62913 Blik
The one and Only!
pi_55755743
quote:
Op donderdag 3 januari 2008 16:44 schreef BlaatschaaP het volgende:
Op je tripje naar My Son na ziet het er (imho) prima uit! Ik ben erg jaloers op je, heel veel plezier dus!
Idd, is echt geen fluit aan, zonde van je geld en tijd. Voor de rest prima, heb bijna alles hetzelfde gedaan

Reken er op dat je nog een halve dag over houd voor het strand of het stadje
pi_55853442
Ik ga in de zomer ook naar Vietnam. Ik heb alleen ticket naar hong kong geregeld, en 4 weken later vliegen we terug vanuit Bangkok. In die 4 weken willen we het ongeveer zo plannen: 2 dagen hong kong, 18/19 dagen vietnam, 5/6 cambodja, en dan de een na laatste dag terug naar Bangkok. In Vietnam willen we Hanoi, Halong Bai, Hue, Hoi An, Nha Thrang en Ho Chi Min zeker bezoeken. Is dat te doen denken jullie? En heeft er iemand misschien nog tips,
  maandag 7 januari 2008 @ 18:50:30 #224
62913 Blik
The one and Only!
pi_55854261
quote:
Op maandag 7 januari 2008 18:16 schreef louweed het volgende:
Ik ga in de zomer ook naar Vietnam. Ik heb alleen ticket naar hong kong geregeld, en 4 weken later vliegen we terug vanuit Bangkok. In die 4 weken willen we het ongeveer zo plannen: 2 dagen hong kong, 18/19 dagen vietnam, 5/6 cambodja, en dan de een na laatste dag terug naar Bangkok. In Vietnam willen we Hanoi, Halong Bai, Hue, Hoi An, Nha Thrang en Ho Chi Min zeker bezoeken. Is dat te doen denken jullie? En heeft er iemand misschien nog tips,
Vooral het Vietnam-gedeelte is aan de krappe kant, ik persoonlijk zou Hue en Nha Trang overslaan, en tussendoor vliegen (en Sapa-trip of Mekong-trip ervoor in de plaats nemen). Vooral in Vietnam vind ik het een must om ook een stukje van de lokale bergvolkeren mee te pikken, dit kan in Sapa of in Dalat.

Als je naar het strand wilt kun je beter naar Hoi An gaan dan naar Nha Trang, veel rustiger en mooier. En er is veel meer te zien in Hoi An.
pi_55856131
quote:
Op maandag 7 januari 2008 18:16 schreef louweed het volgende:
Ik ga in de zomer ook naar Vietnam. Ik heb alleen ticket naar hong kong geregeld, en 4 weken later vliegen we terug vanuit Bangkok. In die 4 weken willen we het ongeveer zo plannen: 2 dagen hong kong, 18/19 dagen vietnam, 5/6 cambodja, en dan de een na laatste dag terug naar Bangkok. In Vietnam willen we Hanoi, Halong Bai, Hue, Hoi An, Nha Thrang en Ho Chi Min zeker bezoeken. Is dat te doen denken jullie? En heeft er iemand misschien nog tips,
Is het niet mogelijk dat je nog een halve dag in Indonesië bent??
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')