abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_152122087
registreer om deze reclame te verbergen
'Genoeg gezegd. Ik wil nu verder met mijn leven'
VANDAAG, 10:46BINNENLAND

Oud-Dutchbat-commandant Thom Karremans wil weer verder met zijn leven, nu het hof heeft bepaald dat hij niet wordt vervolgd voor Srebrenica. Wat hem betreft is de zaak nu definitief gesloten. De laatste jaren waren volgens Karremans getekend door de druk van de zaak.

Volgens advocaat Knoops is met deze beslissing van het Hof duidelijk geworden dat Karremans, rechterhand Franken en adjudant Oosterveen "geen strafrechtelijk verwijt valt te maken bij de val van de enclave en de dramatische gevolgen die dat had".

Volgens Karremans is het vreemd genoeg geen goede dag voor hem, omdat hij uiteindelijk toch had gehoopt dat de werkelijk verantwoordelijken, de politiek verantwoordelijken, zich hadden moeten verantwoorden.

Karremans en Oosterveen hopen dat "de Dutchbatters uit de beslissing van het hof hoop en moed putten om verder te gaan met hun levens".

Ook bedanken ze de Dutchbatters voor alle steun in de afgelopen jaren. In een telefoongesprek met de NOS zegt Karremans dat "er genoeg is gezegd, en dat ik nu verder wil met mijn leven".

Karremans: Ik had stiekem gehoopt op strafvervolging

In november had Karremans bij het hof al gezegd dat hij strafvervolging niet uit de weg wilde gaan, omdat de onderste steen boven moet komen.

Knoops zei toen dat als het tot een strafrechtelijk onderzoek komt, hij oud-premier Kok en voormalig minister van Defensie Voorhoeve als getuige zou oproepen.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)-met-mijn-leven.html

Persverklaring advocaat Karremans (.pdf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_152122329
Nabestaanden noemen uitspraak over Srebrenica teleurstellend
VANDAAG, 13:05BINNENLAND

ANP
De nabestaanden van de drie vermoorde mannen hebben met verbijstering kennisgenomen van de beslissing van het hof dat oud-Dutchbat-commandant Karremans niet hoeft te worden vervolgd. Dat zegt hun advocaat Liesbeth Zegveld.

"De realiteit die het hof schetst van wat er op 13 juli in Srebrenica gebeurde, staat haaks op de realiteit die mijn cliėnten hebben ervaren. Dat was een realiteit van doodsangst uitstaan en absoluut op de compound willen blijven om van je leven verzekerd te zijn."

Verbolgen

"De beslissing van het hof dat de leiding van Dutchbat de drie weg mocht sturen omdat er geen reden was om te vermoeden dat de drie dat met hun leven moesten bekopen, is echt onbegrijpelijk", zegt Zegveld.

Ze is er nog steeds verbolgen over dat er een militair in het hof zat, "die zijn salaris krijgt van het ministerie van Defensie". Zegveld heeft daar ernstig bezwaar tegen gemaakt, omdat de zaak in haar ogen het aanzien van Defensie raakt. Het hof wees haar wrakingsverzoek echter van de hand.

De advocaat gaat de zaak nu voorleggen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Ze moeten onder meer een oordeel vellen over de onpartijdigheid en onafhankelijkheid van het hof in deze specifieke zaak", zegt Zegveld. Een andere vraag van Zegveld is of het aanvaardbaar is dat het Openbaar Ministerie geen enkel strafrechtelijk onderzoek heeft ingesteld.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)-teleurstellend.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153072485
'Minister hield luchtsteun Srebrenica tegen'

De Nederlandse oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie heeft luchtsteun voor Nederlandse militairen tegengehouden op de dag dat moslimenclave Srebrenica viel in 1995. Dat heeft oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar verteld tegen De Telegraaf. Wagenaar maakte deel uit van het crisisteam in Den Haag voor, tijdens en na de val van Srebrenica.

Mede doordat de Nederlandse Dutchbat-militairen in Bosniė en Herzegovina geen luchtsteun kregen konden Bosnische-Servische troepen de enclave overlopen en een bloedbad aanrichten. Dat gebeurde op 11 juli 1995. ,,Dinsdagmiddag 11 juli 1995 hield minister Voorhoeve persoonlijk bombardementen door F-16's tegen'', zei Wagenaar tegen de krant. ,,Even na vijf uur moest ik VN-gezant Yashushi Akashi bellen en hem met de bewindsman doorverbinden. 'Cancel all airstrikes', ik hoor het Voorhoeve nog zeggen.''

Bron: 'Minister hield luchtsteun Srebrenica tegen'
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153073302
registreer om deze reclame te verbergen
Voorhoeve: wij hebben Dutchbat niet verraden

VANDAAG, 12:54BINNENLAND

Nederland heeft Dutchbat niet verraden, zegt Joris Voorhoeve. De oud-minister van Defensie is boos over de conclusie die vandaag in De Telegraaf wordt getrokken.

"De feiten die in de krant worden genoemd zijn al lang bekend. Ja, ik annuleerde de luchtsteun, maar pas toen het geen zin meer had. Daarvóór waren we juist voorstander van luchtsteun."
Verraden

De Telegraaf schreef het verhaal op van Bart Wagenaar, oud-luchtmachtofficier in het Defensie Crisis Beheersingscentrum. Hij zegt in de krant dat Voorhoeve de derde luchtaanval op Srebrenica stopte. De Telegraaf zette daar de kop 'Dutchbat verraden' boven.

Voorhoeve: "Dat van die luchtsteun is oud nieuws. Iedereen mag het verhaal opnieuw oprakelen, maar dit alles staat al in de rapporten van het NIOD. Ik weerleg de suggestie dat wij Dutchbat verraden zouden hebben. Dit verhaal is totaal vals en onjuist."

Telefoontje

Bovendien heeft de krant het moment van de annulering onjuist, zegt Voorhoeve. "Ik pleegde dat telefoontje pas toen de enclave al was gevallen."

"Het bekende verhaal van een klepeltje dat luidt, maar niet weet wat er aan de hand is".
Oud-minister Voorhoeve over het bericht dat hij luchtsteun zou hebben afgebeld.


Defensieminister Hennis zegt dat het telefoontje van Voorhoeve in feite onnodig was, omdat het besluit om de luchtsteun te staken in feite al was genomen. Ze erkent dat dit een gevoelig onderwerp blijft, maar ze verwijst naar het onderzoek van het NIOD, dat hier ook al aandacht besteedde.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)t-niet-verraden.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153073367
Advocaat Knoops wil Srebrenica-officier horen

VANDAAG, 10:48BINNENLAND

Advocaat Geert-Jan Knoops wil oud-luchtmachtofficier Bart Wagenaar horen in de rechtszaak die Knoops voert namens oud-Dutchbatter Derk Zwaan.

Wagenaar maakte ten tijde van de val van Srebrenica deel uit van het Defensie Crisis Beheersingscentrum. Hij hoorde hoe minister van Defensie Joris Voorhoeve de derde luchtaanval op de Bosnisch-Servische troepen annuleerde. Hij vertelt daarover in De Telegraaf.
Niet nieuw

Dat Voorhoeve de luchtsteun annuleerde is niet nieuw. Het Nederlands Instituut voor oorlogsstudies (NIOD) beschreef dat in 2002 ook al in zijn rapport over de val van Srebrenica. Ook was het direct na de val van Srebrenica al in het nieuws.

Wagenaar had nog geen getuigenis afgelegd over de val van de enclave; hij heeft nog niet eerder in het openbaar verteld over wat hij heeft gezien. Waarom hij nog niet was gehoord, is niet duidelijk.

Knoops heeft namens Zwaan een zaak aangespannen tegen de Nederlandse Staat. Zwaan lijdt aan PTSS. Hij houdt de Staat daarvoor verantwoordelijk. "De verklaringen van Wagenaar geven eens te meer aan dat Nederland verantwoordelijk was voor wat er in Srebrenica gebeurde," zegt Knoops.

Verantwoordelijkheid

Het punt waar het om gaat is hoe groot de Nederlandse verantwoordelijkheid is. Voorhoeve heeft steeds gezegd dat de VN ook al tot de conclusie was gekomen om de luchtsteun te annuleren. Maar volgens Wagenaar lag het besluit bij de Nederlandse regering.

De NAVO had op verzoek van de Verenigde Naties en de Nederlandse regering op 11 juni 1995, de dag dat de enclave viel, al twee luchtaanvallen uitgevoerd op de Bosnische Serviėrs.

Voorhoeve blies het derde bombardement af omdat de enclave feitelijk al was gevallen, de Nederlandse compound door de Bosnisch-Serviėrs was bezet en zij dreigden Nederlandse gijzelaars te doden.

Het NIOD-rapport (.pdf) over Srebrenica beslaat ruim 3000 pagina's. Vanaf pagina 2300 is te lezen hoe het besluit over het stoppen van de luchtsteun werd genomen.

Tien minuten eerder

Voorhoeve bevestigt dat hij een telefoontje pleegde om de luchtaanval te stoppen, maar herhaalt dat de VN dat tien minuten eerder zelf al had besloten. Hij is boos over de berichtgeving van de Telegraaf.

Bron: http://nos.nl/artikel/203(...)-officier-horen.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153502950
'Fotorolletje Srebrenica ligt nog in archief'

Er blijven twijfels over het fotorolletje uit 1995 met beelden van lijken van door Serviėrs vermoorde moslimmannen in Srebrenica. In het radioprogramma Argos spreekt Peter Rutten, destijds leider van het onderzoeksteam van de Koninklijke Marechaussee, zijn twijfels uit over het onderzoek naar mogelijk bewijsmateriaal voor genocide.

Volgens Rutten ligt het fotorolletje "nog ergens in het archief" en had Defensie duidelijk moeten aangeven dat de beelden nooit naar buiten zijn gebracht vanwege de politieke situatie op dat moment.

Zwijgzaamheid

Over de exacte gang van zaken rondom het mislukken van het ontwikkelen van het fotorolletje wordt al jaren gespeculeerd. Het rolletje is symbolisch geworden voor de zwijgzaamheid van het ministerie van Defensie in de tijd van de val van de moslimenclave Srebrenica. Deze enclave werd beschermd door Nederlandse Dutchbat-soldaten.

Op 11 juli 1995, bijna twintig jaar geleden, viel het Bosnisch-Servische leger de moslimenclave binnen. Onder het oog van de Nederlandse Dutchbatters werden duizenden moslimmannen en -jongens gedeporteerd. In totaal zijn meer dan 7000 lijken gevonden in de bossen rondom Srebrenica.

Bewijsmateriaal

Dutchbat-luitenant Ron Rutten had op 13 juli 1995 foto's gemaakt in een huis waar Bosnische Serviėrs moslimmannen gevangen hielden en waar negen lijken lagen. Hij smokkelde het rolletje de enclave uit in de hoop daarmee bewijsmateriaal over de schending van mensenrechten veilig te stellen.

Uiteindelijk zijn de foto's nooit in de openbaarheid gekomen. Het Nederland Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) concludeerde (blz. 3009) in zijn onderzoeksrapport in 2002 dat het ontwikkelen van het rolletje mislukt is "door een door niemand gewenste menselijke fout".

Per ongeluk

In Argos blijft Rutten van het onderzoeksteam van de Koninklijke Marechaussee vragen stellen over de gang van zaken destijds. "Wat is de route van het fotorolletje geweest?", vraagt hij zich af. Hij gelooft in een complot, zegt Argos.

Een andere betrokkene, Arie Bleumink van de Militaire Inlichtingendienst komt ook aan het woord. Hij gelooft wel dat het ontwikkelen van het rolletje per ongeluk is mislukt. Hij is vooral kritisch dat Defensie hem het zwijgen oplegde.

Bron: http://nos.nl/artikel/204(...)-nog-in-archief.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_153552099
registreer om deze reclame te verbergen
Foto's Srebrenica duiken ineens op

door Charles Sanders
AMSTERDAM -
Niet alle door Nederlandse soldaten in Srebrenica gemaakte foto’s van vermoorde moslimmannen blijken bij het ontwikkelen in de donkere kamer te zijn mislukt. Een maand voor de herdenking van het drama op de Balkan twintig jaar geleden, circuleren op besloten Facebookpagina’s van Dutchbatters beelden van in de enclave geėxecuteerde moslims.

De opnamen zijn 13 juli 1995, twee dagen na de val van Srebrenica, door een Dutchbatter gemaakt en komen uit het archief van het Joegoslaviėtribunaal. Op drie deels afgeplakte beelden zijn bebloede lijken te zien. Een vierde opname is een satellietfoto van bussen en trucks waarmee de moslims door Bosnisch-Servische troepen worden afgevoerd.

’Getuige F’

Waarschijnlijk zijn ze destijds gemaakt door een militair van de Luchtmobiele Brigade die later als anonieme ’getuige F’ door het Joegoslaviėtribunaal is gehoord. Deze voormalige Dutchbatter, inmiddels 39 jaar, leidt sinds 2010 een beveiligingsbedrijf in Zuid-Soedan. In gelederen van Srebrenicaveteranen wordt al jaren gespeculeerd over zijn vertrek naar Afrika.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ica_duiken_op__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  dinsdag 16 juni 2015 @ 08:26:24 #183
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_153574256
Echt........pfff
Om moe van te worden.
Ik wil het niet meer weten, de gehele politiek heeft hierin gefaald.
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_153847986
Vergoeding en excuses voor nabestaanden weggestuurde Srebrenica-slachtoffers

JOOST VAN EGMOND / NOS

De Nederlandse Staat heeft een akkoord gesloten met de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van het terrein van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. De vijf nabestaanden krijgen elk een schadevergoeding van enkele tienduizenden euro’s. Minister Hennis heeft vorig jaar juni een gesprek gehad met de nabestaanden waarin ze erkende dat het wegsturen van de mannen niet had mogen gebeuren. Hennis heeft daarvoor toen excuses aangeboden.

Met de regeling komt een einde aan een al jaren slepende kwestie. Sinds 2002 procedeerden Husan Nuhanovic, een Bosnische tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van elektricien Riza Mustafic tegen de Staat. De elektricien en de broer en vader van de tolk werden door Bosnische Serviėrs gedood nadat Dutchbat-militairen hen van hun compound hadden gestuurd. De moslims hadden daar hun toevlucht gezocht na de val van de VN-enclave Srebrenica op 11 juli 1995.
Schadevergoeding

Het ministerie van Defensie heeft tien jaar lang volgehouden dat het handelen van de Nederlandse militairen juist is geweest. Maar in september 2013 oordeelde de Hoge Raad dat Nederland wel degelijk aansprakelijk was voor de dood van de drie. De nabestaanden hebben daarom ook recht op een schadevergoeding. De gesprekken daarover hebben ruim anderhalf jaar geduurd.

Advocaat Liesbeth Zegveld, die de belangen van de nabestaanden behartigt, wil niet zeggen hoe hoog de afgesproken schadevergoeding is. Nederland bood aanvankelijk 20.000 euro voor elke nabestaande, maar daarmee gingen zij niet akkoord. Advocaat Zegveld nu: "De schadevergoeding die de Staat uiteindelijk heeft betaald, is in de ogen van de nabestaanden fatsoenlijk. Ze hopen nu enige rust te krijgen."
Erkenning

Minister Hennis van Defensie heeft dus vorig jaar juni gesprekken met de nabestaanden gevoerd, waarin zij ook excuses heeft aangeboden. Dat was tot op heden niet bekend. Defensie zegt dat de Staat het betreurt dat de mannen de compound hebben moeten verlaten.

Advocaat Zegveld vindt het belangrijk dat het ministerie nu uitspreekt te betreuren wat er destijds is gebeurd. "Het is één ding om te procederen over de vraag of Nederland of de VN verantwoordelijk is voor de dood van de drie mannen. Het is een ander ding om te ontkennen dat zij de compound van Dutchbat zijn afgezet en recht in handen van de Serviėrs zijn gegeven. Het heeft van 2002 tot 2011 geduurd voordat de Staat dat feit toegaf."

Bron: http://nos.nl/artikel/204(...)ca-slachtoffers.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 26 juni 2015 @ 03:06:04 #185
369251 Geralt
of Rivia
pi_153848072
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 01:12 schreef Clan het volgende:
of ken je verhalen van mensen!?
Collega van mij heeft daar een hoop ellende gezien. Die is van die kanten. Kampt nu met PTSS.

Hij praat er liever niet over, maar heeft wel eens wat verteld. En daar lusten de honden geen brood van. Afschuwelijk. Wat mensen elkaar aandoen man ;(
"The only sight worse than a sad dwarf is a very sad dwarf"
"Met dubbel s welteverstaan"
pi_154151875
Koenders spreekt bij Srebrenica-herdenking

http://nos.nl/artikel/204(...)nica-herdenking.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_154242017
Karremans eist excuses

door Charles Sanders
ALICANTE -
Voormalig Dutchbat-commandant Thom Karremans eist excuses van de Nederlandse regering.
Op de dag dat de wereld de val van Srebrenica, twintig jaar geleden, herdenkt zegt de kolonel b.d. in een interview met De Telegraaf: „Minister Hennis (Defensie) moest zich zo nodig verontschuldigen bij nabestaanden van drie omgekomen moslims. Nu willen wķj eindelijk excuses.”

Karremans (66) stelt dat de mislukking van de missie werd ingeleid door een rammelend mandaat, gebrekkige uitrusting, aflossing die nooit kwam en chronisch gebrek aan munitie, voedsel en brandstof. „We werden uitgezonden met een houten geweer en een klapperpistool”, aldus de in Spanje wonende Karremans. „Dat komt helemaal op conto van de toenmalige Nederlandse regering. Daar is geen bondgenoot twintig jaar later van te beschuldigen.”

„Minister van Defensie Joris Voorhoeve en generaal Hans Couzy zeiden: ‘Volhouden!’ Hoge officieren op het VN hoofdkwartier waren op vakantie. Zeven keer vroeg ik om luchtsteun, zeven keer bleef het stil. Het ontbrak totaal aan goede wil.”

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_eist_excuses__.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_154242030
Twintig jaar na Srebrenica: 'Het is nog niet afgelopen'
VANDAAG, 06:40BINNENLAND

"Rustig in mijn hoofd wordt het nooit", zegt Anne Mulder. Wat de oud-Dutchbatter en huidig Kamerlid voor de VVD meemaakte in Srebrenica, beļnvloedt zijn leven tot op de dag van vandaag.

Met name het gevoel van machteloosheid is wat hem na twintig jaar nog steeds bijstaat. "Ook het beeld van de Bosnische Serviėrs die de stad plunderden nadat de enclave was gevallen. Daar stond ik met mijn blauwhelm en uzi. Ik kon niets doen."

In februari 1995 reisde Mulder als 25-jarige dienstplichtige militair af naar Srebrenica. Begin juli 1995 trokken Bosnisch-Servische militairen de grens van de enclave over. Op 11 juli 1995 viel de enclave. 8000 mensen werden vermoord.

In de bunker had Mulder overste Thom Karremans eerder die dag twee keer horen vragen om luchtsteun van de VN. Die kwam niet. "We voelden ons in de steek gelaten", zegt Mulder. "De onduidelijkheid over het uitblijven ervan heeft ons twintig jaar achtervolgd."

Bevestiging

Twee weken geleden bleek uit een documentaire van het programma Argos dat westerse bondgenoten van Nederland zes weken voor de val van de enclave al besloten hadden dat er geen luchtsteun zou komen. Dat besluit verzwegen zij voor Nederland. "Ik was er even stil van toen ik het hoorde", zegt Mulder. "De vermoedens waren er, maar dit was toch een soort bevestiging."

Mulder noemt volledige opheldering van de luchtsteun-kwestie een belangrijk verlangen. Oud-Dutchbatters lieten eerder al weten dat zij vinden dat de Nederlandse Staat openheid moet eisen van de Verenigde Staten.

Onontkoombaar

Mulders ervaringen in Srebrenica speelden mee bij het maken van zijn keuze om de politiek in te gaan. "De Nederlandse regering en Tweede Kamer zijn begin jaren 90 zo naļef geweest." Als Kamerlid is hij daarom extra alert op de besluitvorming bij militaire missies.

Mulder volgt het nieuws over Srebrenica nog altijd op de voet. Onontkoombaar noemt hij dat. Het boek kan nog niet dicht. "Op de site van het Joegoslaviėtribunaal las ik dat het vonnis van Karadzic eind 2015 is, en het vonnis van Mladic eind 2017. Ik zag de beelden uit Sarajevo van slachtoffers die nu een laatste bestemming krijgen. Nog lang niet iedereen is geļdentificeerd. Het is nog niet afgelopen."

Bron: http://nos.nl/artikel/204(...)-niet-afgelopen.html
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166701657
180 Dutchbatters sluiten zich aan bij claim

De groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een ,,onmogelijke missie'' zouden zijn gestuurd, is gegroeid tot 180. Dat heeft advocaat Michael Ruperti woensdag laten weten. In september ging het nog om ruim 100 militairen.

Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren. Zo bevestigt Ruperti dat onder anderen de toenmalige luitenant Ron Rutten zich heeft aangesloten.

Rutten is tegenwoordig luitenant-kolonel bij de internationale staf van de NAVO in Brussel en is bekend als de maker van de bekende fotorolletjes die in 1995 bij het ontwikkelen waren mislukt.

Ruperti bevestigt op vragen van het ANP dat begin december een gesprek staat gepland over de claim met vertegenwoordigers van Defensie en de landsadvocaat.

Bosniė
Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon ,,willens en wetens'' op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

Bron: http://www.ad.nl/binnenla(...)-bij-claim~a86d1b12/
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166737981
quote:
Kabinet laat Srebrenica-zaak rusten na nieuw NIOD-rapport

Nieuw, verkennend onderzoek van het NIOD heeft geen bewijzen opgeleverd voor geheime afspraken door bondgenoten van Nederland rond de val van Srebrenica. Het kabinet heeft nu besloten om geen nader onderzoek in te stellen.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166738096
quote:
Wist Nederland dat er geen luchtsteun was bij val Srebrenica?

"Iedereen zei na afloop: jullie hadden dit moeten weten, jullie hadden al die doden moeten voorzien. Ik lach die mensen uit. Als dat zo was, dan hadden de experts van de VN dat nog veel beter moeten weten. En zij hebben niets gedaan."

"De luchtsteun kwam niet. Totale frustratie maakte zich van ons meester."

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166738770
quote:
Voorhoeve: onderzoek val Srebrenica niet zover als gehoopt

DEN HAAG - Oud-minister Joris Voorhoeve van Defensie vindt dat het NIOD een goed en degelijk onderzoek heeft uitgevoerd naar de val van Srebrenica, maar tekent daarbij aan dat de onderzoekers niet zo ver zijn gekomen als hij had gehoopt. Meerdere inlichtingendiensten hebben niet meegewerkt, aldus Voorhoeve.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_166738967
Meer duidelijkheid, geen nieuwe conclusies rondom de val van de enclave Srebrenica juli 1995

Uit de in opdracht van het kabinet uitgevoerde, verkennende bronnenstudie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust en Genocidestudies blijkt dat sinds 2002 weliswaar nieuw materiaal over de gebeurtenissen rondom de val van de enclave Srebrenica in juli 1995 beschikbaar is gekomen, maar dat dit geen feiten bevat die leiden tot nieuwe of andere conclusies over het verlenen van luchtsteun en het bestaan van voorkennis.

http://www.niod.nl/nl/nie(...)srebrenica-juli-1995

pdf: http://www.niod.nl/sites/(...)ieuw-perspectief.pdf
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  vrijdag 18 november 2016 @ 18:54:08 #194
110987 ErwinRommel
De woestijnvos. Een legende.
pi_166739951
Vulneratus nec Victus The Spirit Will Never Leave Us.
pi_166953550
quote:
‘Meer foto’s Srebrenica bij MIVD’

DEN HAAG - In het archief van de militaire veiligheidsdienst MIVD moet veel meer beeld- en geluidsmateriaal liggen van Dutchbatters die oorlogsmisdaden hebben vastgelegd na de val van Srebrenica. Namens inmiddels ruim tweehonderd leden van Dutchbat III willen de advocaten Klaas Arjen Krikke en Michael Ruperti daarom via een gerechtelijk bevel inzage krijgen in het geheime beeldmateriaal. Het gaat om afdrukken van ten minste acht fotorolletjes, stellen zij.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_167057358
quote:
Tweede man Dutchbat III verbreekt na 21 jaar zwijgen over Srebrenica
(Volkskrant)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
  zondag 4 december 2016 @ 11:05:22 #197
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_169177890
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171863434
quote:
Hof oordeelt over aansprakelijkheid Srebrenica

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag doet komende dinsdag in hoger beroep uitspraak over de vraag of de Nederlandse staat aansprakelijk is voor de dood van de slachtoffers van de genocide in Srebrenica in juli 1995.

Het hof zal het vonnis mondeling toelichten, uitzonderlijk in een civiele procedure, aldus een woordvoerster. Een groep van dertig nabestaanden reist vanuit Srebrenica per bus naar Den Haag om de uitspraak bij te wonen, bevestigt hun raadsman Marco Gerritsen.

De zaak is aangespannen door ruim 6000 nabestaanden. Deze zogenoemde Moeders van Srebrenica houden de Nederlandse staat aansprakelijk voor de dood van mannen in de weerbare leeftijd, die vergeefs bescherming zochten op de VN-compound van Dutchbat in Srebrenica tegen de Bosnische Serviėrs.

De rechtbank Den Haag oordeelde in juli 2014 dat de Staat aansprakelijk is voor de dood van ruim driehonderd mannen die door Dutchbat van de VN-compound werden gestuurd.

In beroep
Tegen dit vonnis gingen beide partijen destijds in beroep. De nabestaanden deden dat omdat zij menen dat de Staat aansprakelijk is voor een veel grotere groep slachtoffers die geen bescherming kregen. De Staat tekende beroep aan omdat aansprakelijkheid wordt afgewezen.

Volgens Gerritsen, die als advocaat namens de nabestaanden vanaf 2004 betrokken is bij de aansprakelijkheidsstelling waarvoor sinds 2007 een procedure loopt, is het hoog tijd dat de zaak wordt afgedaan. ,,Dat is ook de wens van de betrokkenen, die steeds ouder worden'', zegt hij. Gerritsen hoopt bij een gunstig vonnis snel overeenstemming te bereiken over een schadevergoeding.

Excuses
De advocaat verwijst naar eerder getroffen schikkingen tussen de Staat en nabestaanden. Minister van Defensie Jeanine Hennis bood de nabestaanden van drie moslimmannen in 2015 excuses aan. Zij moesten destijds de basis van Dutchbat verlaten, waar ze als tolk en elektricien werkten. De nabestaanden kregen bedragen tussen de 20.000 en 30.000 euro uitgekeerd.

De enclave stond tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslaviė onder bescherming van Nederlandse VN-militairen. Desondanks liep het Bosnisch-Servische leger de enclave onder de voet en vermoordde het daarna meer dan 7000 moslimmannen.

(Telegraaf)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
pi_171986218
quote:
Hof: Staat aansprakelijk voor 350 slachtoffers Srebrenica

De Nederlandse staat is gedeeltelijk aansprakelijk voor de dood van bijna 350 moslimmannen in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag uitgesproken in een zaak die door 6000 nabestaanden van de slachtoffers is aangespannen.

Het betreft mannen die zich direct na de val van Srebrenica in juli 1995 op het Nederlandse hoofdkwartier in Potocari bevonden. De Nederlandse militairen hadden hen niet van het terrein af mogen sturen, omdat er volgens het Hof al voldoende signalen waren dat zij mogelijk zouden worden vermoord door de troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic.

Dutchbat had de mannen kunnen tegengehouden, omdat het op de compound rechtsmacht had. Het hof acht de kans dat deze mannen dan niet waren vermoord 30 procent. De nabestaanden van de 350 hebben recht op een financiėle schadevergoeding.

Andere mannen

De Nederlandse militairen hebben ook onrechtmatig gehandeld bij de evacuatie van mannen die zich buiten het terrein van het hoofdkwartier bevonden. De Nederlanders hielpen daarbij om de evacuatie naar veilig gebied ordentelijk te laten verlopen.

Maar binnen twee dagen na de val van Srebrenica was duidelijk dat mannen die de Bosnische-Serviėrs voor 'verhoor' meenamen mogelijk werden vermoord. Toch bleven de Nederlanders meewerken aan hun evacuatie.

De nabestaanden van deze mannen hebben geen recht op een financiėle schadevergoeding. De mannen die buiten de compound verbleven, zouden ook in handen van de Bosnische Serviėrs zijn gevallen en vermoord als de Nederlanders niet hadden geholpen, zegt het hof.

Bosnische burgers en moslimstrijders werden in 1995 in Srebrenica belegerd door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Mladic. Zij zouden beschermd worden door een VN-missie die op dat moment uit een Nederlandse bataljon bestond: Dutchbat.

Toen de aanval kwam, bleef de aan de Nederlanders beloofde luchtsteun uit, waardoor een goede verdediging niet mogelijk was. Dutchbat gaf zich op 11 juli over.

Compound

Op dat moment hadden 20.000 tot 30.000 burgers en strijders hun toevlucht gezocht bij het hoofdkwartier van Dutchbat in Potocari, vijf kilometer buiten Srebrenica. Op het terrein zelf, de compound, bevonden zich 5000 vluchtelingen, onder wie bijna 350 mannen.

Met de Bosnische Serviėrs was afgesproken dat alle vluchtelingen met bussen naar veilig gebied zouden worden afgevoerd. De troepen van Mladic mochten wel controleren of er mannen tussen zaten die oorlogsmisdaden hadden begaan.

In totaal hebben de Bosnische Serviėrs meer dan 7000 moslimmannen en -jongens uit Srebrenica omgebracht. Daar zitten ook mannen bij die op eigen houtje naar veilig gebied probeerden te komen.

(NOS)
In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeoning of chance
My head is bloody, but unbowed.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')