Nee hoor, van dat kleine grut mag je zelf slachten, mits het vakkundig gebeurt. Grotere beesten zoals varkens, schapen, koeien en nijlpaarden zijn een ander verhaal.quote:Op zaterdag 9 oktober 2010 23:26 schreef Lod het volgende:
Volgens mij is het overigens in Nederland verboden om zelf te slachten. Niet dat Ik er mee zit verder, maar dit topic kan tegen je gebruikt worden :p
Hoe is het met je kippenkatje?quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:05 schreef Mirjam het volgende:
heftig
maar ik ben erg benieuwd hoe de kippen smaken, en of je erg het verschil proeft!
m'n wattes?quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:12 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe is het met je kippenkatje?
Hij is in de war met iemand anders. DIe een katje heeft in haar kippenren.quote:
sorry, het was Bloodymary die een kat had die dacht dat ze een kip was, my badquote:
Ik heb ook wel eens een paar kippen geslacht maar ik heb een andere werkwijze, ik laat ze iemand op het hakblok leggen en de nek strekken, daarna een flinke klap met de hakbijl en de kop is er meestal in één keer af.quote:Op zondag 10 oktober 2010 07:55 schreef sigme het volgende:
Mooi topic!
Lijkt erg op mijn werkwijze .
Paar vraagjes: wat voor mes gebruik je voor het kopafsnijden? Ik heb een (groot gekarteld) broodmes gebruikt, zo te zien heb jij een klein keukenmes?
En je klemt haan tussen de knieen, nek straktrekken? Ik had de haan opgehangen, poten door een stropje. Ik denk dat ik daardoor minder goed de nek strak kon trekken dan in jouw opstelling.
Je slaat de haan niet eerst bewusteloos zo te zien. Dat doe ik wel.
De veren losser maken doe ik gewoonlijk ook wat anders, grote pan heet water en daar het beest in onderdompelen.
Onze haantjes zijn nog lang niet zo groot. Ik zag ze vanochtend wel de eerste vechtbewegingen maken..
Wat ik dus doe Als je een beetje geoefend bent hoef je maar 1 keer te slaan.quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:31 schreef Noek het volgende:
Is een bijl dan niet beter, of zeg ik nu hele domme dingen? Het lijkt me dat je met zo'n mesje echt moet snijden en dat duurt even. Een bijl lijkt me meer 1,2, hatzee.
Hoeveel duimen van je assistenten heeft dat gekost?quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:33 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Wat ik dus doe Als je een beetje geoefend bent hoef je maar 1 keer te slaan.
Een geen zuigkipjes? Die nog zo lief bij moeder aan de borst drinken?quote:Op zondag 10 oktober 2010 01:12 schreef NoCigar het volgende:
Ik heb zelf nog nooit een zoogdier doodgemaakt
Geen Ik doe het wel met zo'n handbijltje hoor, niet grote kloofbijl oidquote:Op zondag 10 oktober 2010 11:47 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Hoeveel duimen van je assistenten heeft dat gekost?
Meestal..quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:21 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Ik heb ook wel eens een paar kippen geslacht maar ik heb een andere werkwijze, ik laat ze iemand op het hakblok leggen en de nek strekken, daarna een flinke klap met de hakbijl en de kop is er meestal in één keer af.
Oh ja, stom. Had het niet gelezen, sorry. Ik reageerde op de OP.quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:33 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Wat ik dus doe Als je een beetje geoefend bent hoef je maar 1 keer te slaan.
Kan ik uren naar kijken .quote:Op zondag 10 oktober 2010 11:50 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Een geen zuigkipjes? Die nog zo lief bij moeder aan de borst drinken?
Jep, mais en boekweit, lokaal verbouwd, plus was ze zelf in de weilanden vinden (gras bijvoorbeeld)quote:Op zondag 10 oktober 2010 14:22 schreef ASSpirine het volgende:
Heeft de Bresse kip ook niet een typische voer nodig dat in Frankrijk wordt gebruikt voor zijn smaak?
Of is zijn structuur/smaak eigen aan de soort kip?
Heb werkelijk geen idee
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.De hanen zijn inderdaad niet bewusteloos maar het gaat zo snel dat ze er echt niets van merken. Om ze met één klap knock out te slaan brengt waarschijnlijk net zoveel stress met zich mee als de methode die we nu gebruiken. Het is echt letterlijk binnen twee tellen gebeurd, als je met je ogen knippert mis je het al.
@ Noek: de bijl-methode vraagt om een hele scherpe bijl, een hakblok en twee vrijwilligers, eentje om vast te houden (met gevaar voor eigen vingers) en eentje om te hakken. De methode die wij gebruiken is heel erg snel, er wordt niet gezaagd of zo voor de nek door is, het mes is belachelijk scherp (wordt elke keer vers geslepen) en het is in twee seconden gebeurd door één persoon.
@ ASSprine: ja, echte poule de Bresse (is een beschermde term ook, net als bv champagne) uit de omgeving van Bresse krijgen wel ander voer, met melk geloof ik ook nog. En als ze geslacht zijn worden ze nog in linnen gedrenkt in melk gewikkeld. Het schijnt dat ze daar nog zachter van worden. Maar goed, zo ver gaan we dan weer niet. Ze lopen gewoon lekker rond, krijgen gemengd graan als voer (geen opfokvoer of legkorrel oid) en restjes groenten/brood/pasta/rijst. En verder wat ze zelf kunnen vinden en vangen.
Maar goed, vanavond de smaaktest! Straks worden ze gekruid en ze gaan denk ik rond een uur of 5 de oven in. En daarna opeten! We eten vanavond een klassieke combi, verder niets speciaals: kip, patat en appelmoes Met eigen kip, versgebakken patat en zelfgekookte appelmoes van zelfgeplukte goudreinetten. Oh, en zelfgemaakte stoofpeertjes en sla hebben we ook nog. Back to basic, maar wel heel lekker Nou maar hopen dat de kip ook goed bevalt."If cats looked like frogs we'd realize what nasty, cruel little bastards they are." ~ Terry Pratchett.
Kom eens kijken F&F / Op de Beestenboerderij, Deel III!
Zeker weten dat dat geen kapoenen zijn?quote:Op zondag 10 oktober 2010 17:31 schreef golfer het volgende:
Overigens zijn jouw haantjes wel aan de magere kant.
Ik lees net op internet dat de echte Bresse kippen een slachtgewicht hebben van 2,25 tot 2,75 kg voor de hanen
We hebben er zelfs twee, dit is de grote, rechts ervan zit nog een kleintje (ideaal voor afbakbroodjes, croissantjes, etc.). En het fornuis zelf heeft maarliefst zes pitten en een fry top, echt ideaal!quote:
Ah zo, bedankt voor het antwoord. 2 seconden is idd snel.quote:Op zondag 10 oktober 2010 14:48 schreef Miss_Isis het volgende:
@ Noek: de bijl-methode vraagt om een hele scherpe bijl, een hakblok en twee vrijwilligers, eentje om vast te houden (met gevaar voor eigen vingers) en eentje om te hakken. De methode die wij gebruiken is heel erg snel, er wordt niet gezaagd of zo voor de nek door is, het mes is belachelijk scherp (wordt elke keer vers geslepen) en het is in twee seconden gebeurd door één persoon.
Het gaat echt heel snel, bij de eerste was ik zelfs bijna te laat met een foto nemen omdat het al gebeurd was voor ik kon klikken. En nee, we laten ze niet lopen zonder kop, daar krijg je zo'n knoeiboel van met bloed enzo Ze bewegen nog wel vrij heftig als de kop er al af is en ze kunnen dan ook nog rennen, maar dat doen we dus niet. Ik heb het trouwens wel een keer gezien toen ik klein was, toen liet mijn vader de kip los direct nadat de kop eraf was zodat ik kon zien wat er gebeurde.quote:Op zondag 10 oktober 2010 18:38 schreef Noek het volgende:
[..]
Ah zo, bedankt voor het antwoord. 2 seconden is idd snel.
Laten jullie ze ook lopen zonder kop? Of is dat een fabel?
Ze zien er iig blij uit zo met de handjes in de lucht. Hopelijk smaken ze lekker! Hebben jullie nog meer beesten die jullie slachten of laten slachten?
quote:Op zondag 10 oktober 2010 18:58 schreef Miss_Isis het volgende:
.
Halal (links) en Koosjer (rechts):
[ afbeelding ]
Bedankt De kippen zijn gekruid met (en ik denk dat dit vloeken in de CUL-kerk is ) kant-en-klare kipkruiden, knoflook en limoenrasp gemengd met roomboter, dit is onder hun vel op de borst gesmeerd. Aan de buitenkant zijn dezelfde kruiden gebruikt maar dan gemengd met olijfolie, hier zijn ze mee ingekwast. Oh, en het limoentje dat gebruikt is voor de rasp heb ik in vieren gesneden en daar hebben ze allemaal een partje van in hun gat Geen culinair hoogstandje dus, maar wel erg lekkerquote:Op zondag 10 oktober 2010 18:30 schreef Vandaag... het volgende:
Leuk topic! Wat zit er op/in aan kruiden?
't Is hier geen CUL-kerk hoor. 't Blijft gewoon een FOK-kerk. ;-)quote:Op zondag 10 oktober 2010 19:05 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
De kippen zijn gekruid met (en ik denk dat dit vloeken in de CUL-kerk is ) kant-en-klare kipkruiden
quote:Op zondag 10 oktober 2010 18:58 schreef Miss_Isis het volgende:
Halal (links) en Koosjer (rechts):
[ afbeelding ]
Klinkt heerlijk! CUL-kerk ken ik niet Ben benieuwd naar de foto's en de smaaktest!!quote:Op zondag 10 oktober 2010 19:05 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
Bedankt De kippen zijn gekruid met (en ik denk dat dit vloeken in de CUL-kerk is ) kant-en-klare kipkruiden, knoflook en limoenrasp gemengd met roomboter, dit is onder hun vel op de borst gesmeerd. Aan de buitenkant zijn dezelfde kruiden gebruikt maar dan gemengd met olijfolie, hier zijn ze mee ingekwast. Oh, en het limoentje dat gebruikt is voor de rasp heb ik in vieren gesneden en daar hebben ze allemaal een partje van in hun gat Geen culinair hoogstandje dus, maar wel erg lekker
Ze verkopen die bij mij om de hoek. Is het 't geld waard?quote:Op zondag 10 oktober 2010 23:05 schreef golfer het volgende:
Je zou, ter vergelijking, eens een echte Bresse-haan of -kip moeten kopen en bereiden en dan het verschil proeven.
Zo eentje dus:
[ afbeelding ]
Geen idee, want zelf nog nooit gekocht/bereid.quote:Op zondag 10 oktober 2010 23:06 schreef Isegrim het volgende:
Ze verkopen die bij mij om de hoek. Is het 't geld waard?
Een kapoen is nog wat duurder:quote:Op zondag 10 oktober 2010 23:52 schreef RobinOok het volgende:
Met een kip van 40 euro (zoiets toch?) wil ik 'm wel graag perfect gegaard hebben.
Haha, nou dat was niet wat ik bedoelde hoor. Het is zeker steviger vlees dan productiekip, maar niet echt taai en absoluut niet droog. Het is gewoon heel anders van structuur Het is ook lastig uit te leggen zo, 't is denk ik een kwestie van een keer proeven.quote:Op zondag 10 oktober 2010 23:04 schreef RobinOok het volgende:
Taai en droog dus. Precies wat ik al vermoedde.
Ik zat warmquote:The term "roof-hare" (roof-rabbit, German Dachhase) applies to cat meat presented as that of a hare, another small mammal used as a source of meat. Subtracting the skin, feet, head and tail, hare and cat carcasses appear similar. The only way to distinguish them is by looking at the processus hamatus of the feline scapula, which should have a processus suprahamatus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Taboo_food_and_drink#Cats
Weer wat geleerdquote:Op maandag 11 oktober 2010 15:18 schreef RobinOok het volgende:
'k Heb nooit haas of kat gegeten of zelfs maar gezien in China. Had er ook niet van gehoord.
Ik frankrijk wordt konijn ook met kop verkocht, heb nog ergens een portugees recept voor kat, maar we dwalen afquote:Op maandag 11 oktober 2010 16:16 schreef RobinOok het volgende:
Een konijn is geen haas, maar dan nog zou ik er niet mee zitten.
Hooguit zouter.quote:Op maandag 11 oktober 2010 17:41 schreef sigme het volgende:
Ik ben van plan onze haantjes voor bereiding te pekelen. Dat zou ze malser moeten maken.
Aanbraden met gerookt spek en dan blussen met een straffe rode wijn, wat kruiden erbij, knoflook, later sudderen tot moddergaar.quote:Op maandag 11 oktober 2010 17:57 schreef conleche het volgende:
Ik zou het ook stoven tot het vlees van de botten valt.
Een kiwi in je marinade werkt ook uitstekend! En nee, het smaakt dan niet naar kiwi. Hoe rijper de kiwi, hoe beter!quote:Op maandag 11 oktober 2010 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hooguit zouter.
Als je kip mals wilt hebben moet je jong slachten of oude kip marineren en stoven
Of je kan papaya enzymen gebruiken het vlees malser te maken, wordt verkocht in potjes in het kruidenrek
Dat is werkelijk niet wat mijn kookboeken daarover schrijven.quote:
Mijn ervaring is dat dat dergelijke haantjes niet echt helpt.quote:Als je kip mals wilt hebben moet je jong slachten of oude kip marineren en stoven
Of je kan papaya enzymen gebruiken het vlees malser te maken, wordt verkocht in potjes in het kruidenrek
Of een kiwi meeprakken Dat doe ik altijd met mn saté. Als je dat meer dan 5 uur doet, krijgt je kip na het bakken de structuur van roomboter op kamertemperatuur.quote:Op maandag 11 oktober 2010 17:53 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hooguit zouter.
Als je kip mals wilt hebben moet je jong slachten of oude kip marineren en stoven
Of je kan papaya enzymen gebruiken het vlees malser te maken, wordt verkocht in potjes in het kruidenrek
Het lijkt mij ook veel lastiger, tijdrovender, dus duurder om te doen...quote:Op dinsdag 12 oktober 2010 11:57 schreef ASSpirine het volgende:
Van wat ik heb begrepen, is dat hetzelfde principe als een os maken. Maar omdat de testikels bij een haan in het lichaam zitten, is dat meer dier onvriendelijker en dus niet verkrijgbaar in een gewone supermarkt.
PS
Voor degene die geïnteresseerd is, de perfecte roast chicken van Heston Blumenthal
Hij wordt alleen overgoten omdat het water overal moet komen, maar wel kort. Als hij te lang in het water blijft dan gaat het vel kapot. En als je hem met bloed en al in een emmer kokend water doet wordt dat denk ik een behoorlijk bloederige smeerbendequote:Op dinsdag 12 oktober 2010 16:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waarom de net geslachte kip overgieten met kokend water, en niet gewoon in een emmer kokend water kiepen? Ik zou denken: Veertjes los én bloed er uit in één handeling, of lekt'ie dan niet goed leeg?
[..]
Nee, maar dat is echt niet te vergelijken hoor! Twee sneetjes in de ballen en hop, je floept ze eruit. Maar in die haan gaan ze zitten peuren. Nee, echt, niet te vergelijken qua gruwelijkheid of pijn.quote:Op dinsdag 12 oktober 2010 18:26 schreef Miss_Isis het volgende:
Tja, tot voor heel erg kort mochten biggetjes ook gewoon onverdoofd gecastreerd worden. En dat is toch ook geen pretje voor die dieren...
je hebt ze zelf ook hoor. En jouw kipfiletje is ook ooit zo begonnenquote:
preciesquote:Op zondag 31 oktober 2010 12:41 schreef Miss_Isis het volgende:
[..]
je hebt ze zelf ook hoor. En jouw kipfiletje is ook ooit zo begonnen
Oh my god wat afschuwelijk zeg! Geen verdoving ofzo, doen we niet aan. We binden hem gewoon vast en hangen er gewichten aan zodat we rustig in zn buik kunnen snijden en de balletjes eruit kunnen graaien terwijl die toekijkt. Gadverdammequote:Op dinsdag 12 oktober 2010 18:52 schreef Miss_Isis het volgende:
Ja, het lijkt me inderdaad erg pijnlijk. Toch lijkt het me ook voor de big geen pretje, ook al gebeurd het sneller. Ik heb de link trouwens nog eens opgezocht, hier is te zien (met duidelijke foto's) hoe het kapoeneren (is dat een woord..?) gebeurd.
http://www.backyardchickens.com/forum/viewtopic.php?pid=2489274
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |